Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Tunerek, rádióhallgatás
Tunerek
Sziasztok!
Megjött a tunerem (HK tu 911), és sajnos a drótos megoldás nem vált be, pár állomás szépen bejött, de a Bartók pl. nem. Most átmeneti állapotban leledzem, mert a kábeltévé koaxát kötöttem rá a készülékre, de ez sem az igazi, bejön pár állomás, de a Bartók nem tiszta, szóval nem az igazi.
Erről szó volt, tehát csak részben ért meglepetésként, bár a drótos megoldásban jobban bíztam!
Tehát szükségem lesz egy szobaantennára, amely erősítővel bír, tudtok valamit ajánlani, ami nektek már bevált?
Köszi előre is!
(Hétvégén kiváló műsorok vannak a Bartókon, szóval S.O.S. a dolog!)
Első lépésben egy másfél méteres drótdarab is megteszi, távolabbi vételhez lehet szobaantenna, vagy 60 km felett külső Yagi antenna.
Minőségi FM tunernél mindegy, hogy régi, vagy új gyártású - antenna nélkül egyik sem fog jól szolgálni!
Üdv: TJ.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3096
Tunerek
Első lépésben egy másfél méteres drótdarab is megteszi, távolabbi vételhez lehet szobaantenna, vagy 60 km felett külső Yagi antenna.
Minőségi FM tunernél mindegy, hogy régi, vagy új gyártású - antenna nélkül egyik sem fog jól szolgálni!
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Tunerek
Az Aiwa AT-9700 a "best buy", a többi csak közepes minőségű tuner.
Jobban jársz, ha a kábel TV csatlakozója helyett hagyományos antennát használsz, mert a konvertálások és a sávszűkítés miatt a kábel TV rádióvétele kritikán aluli!
Drágább tuner vásárlása esetén pedig a sokelemes, külső Yagi antenna használata ajánlott...
Köszi. De mi az a hagyományos antenna? Mire gondolsz? Egy szobaantennára?
Yagit nem tudok használni, mert nincs hozzá helyem sajna. A sima drótban maradtunk (rákötni a melegpontra egy másik kedves fórumtárs tanácsára), de akkor meg lehet hogy nem is érdemes nagyon kapálóznom egy ilyen régi rádióval, nem?
Jobban jársz, ha a kábel TV csatlakozója helyett hagyományos antennát használsz, mert a konvertálások és a sávszűkítés miatt a kábel TV rádióvétele kritikán aluli!
Drágább tuner vásárlása esetén pedig a sokelemes, külső Yagi antenna használata ajánlott...
- tunerman
- V.I.P.

Tunerek
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Tunerek
Köszönöm a sok segítséget. Mindegyiket láttam, és tetszenek is, de mivel tökéletesen analfabéta vagyok rádióügyileg, a Loewe annyiban nem tetszik, hogy din csatlakozós ha jól láttam, tudom, csak egy átalakító kellene.
Az aiwa, hm, nem is gondoltam, hogy ez ennyire jó! 15 körül szántam rá, plusz 2 ezer a posta, ha messze van, ez tehát olyan határeset. És látom, erre simán rákötöm a kábeltévé koaxát. Jól látom ugye?
Én egyébként ezekkel szimpatizáltam:
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 96487.html
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 90500.html
Akkor inkább felfelé a minőségben:
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 75637.html
Kár, hogy a vaterán nincs bekapcsolt kép.
Tunerek
Kár, hogy a vaterán nincs bekapcsolt kép.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6565
Tunerek
Nem tudom belefér-e a keretébe, mert ár határt azt nem írt...
Az biztos,hogy a gép komoly.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tunerman
- V.I.P.

Tunerek
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Esetleg innen a fórumról ez a Teac?Igaz együtt szeretné eladni PJ, de lehet, hogy meg tudtok egyezni rá:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... %A1s-deck/
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ezt nézd meg, gyakorlatilag megegyezik a Philips 22AH186 os tunerrel.
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 70612.html
- tunerman
- V.I.P.

Tunerek
Ezt nézd meg, gyakorlatilag megegyezik a Philips 22AH186 os tunerrel.
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 70612.html
Tunerek
Mo.-on csakugyan igy tartjak: az analog hangolasuak jobbak, mint a digitalis hangolasuak.
Mashol nem tartjak ezt igy, pl. fmtuners yahoo group sok-sok (radios, fejlesztö elektromernök, stb.) mernök tagja.
De lehetne gyartokat is sorolni, pl. accuphase T-100 rol indulva T-1100-ig. http://www.accuphase.com/model/t-1100.html
Ha angolul ertesz itt tudsz csemegezni:
http://fmtunerinfo.com/
ha angolul nem nagyon, akkor pl. ennek a vegen egy lista: http://fmtunerinfo.com/shootouts.html
sok sikert !
Tunerek
Értek már meglepetések. A Pioneer Tx-8500 MkII azóta parkolópályán van, mióta a Grundig T-5000-est hallottam aztán megvettem. Bár lehet, hogy kivétel erősíti a szabályt
Ez gyönyörű készülék!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy van olyan típus,vagy inkább márka, amelyet kifejezetten ajánlanátok, vagy igazából mindegy, mert nagyjából egyforma képességekkel bírnak ezek a tunerek?
Akkor maradjunk az analóg hangolású, jobbára 1970-es évekbeli készülékeknél, bár ezt csak első felindulásból mondtam, nyilván korábbi és későbbi is számításba jöhet.
Grundig, Marantzt, Sanyo, Hitachi, Pioneer, Akai stb. stb. Van kifejezetten ajánlott vagy éppen kifejezetten nem ajánlott?
Tunerek
Köszönöm, ismét sokat segítettetek!
A fogalmi tisztázás is fontos, hiszen az ördög a részletekben mutatkozik.
Akkor marad az analóg hangolású!!! készülék.
Ha meglesz, jelentkezni fogok.
Sziasztok!
Tunerek
Ez tény.Ha fontosabb a kényelem (pld. csatornák letárolása, esetleges távirányíthatóság) akkor digitális hangolású.Ha a hang a fontosabb akkor analóg.
Értek már meglepetések. A Pioneer Tx-8500 MkII azóta parkolópályán van, mióta a Grundig T-5000-est hallottam aztán megvettem. Bár lehet, hogy kivétel erősíti a szabályt
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Nekem volt annak idején egy ilyen Marantz tunerem, és bátran kijelenthetem, hogy sem hangban, sem vételi képességekben nem érik el a digitális hangolású tunerek (kb. 90 %-a) ezt a minőséget.
Ez tény.Ha fontosabb a kényelem (pld. csatornák letárolása, esetleges távirányíthatóság) akkor digitális hangolású.Ha a hang a fontosabb akkor analóg.
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Tunerek
Igazából már csak egyvalami nem tiszta nekem, igaz ezt saját magamnak kell eldöntenem, révén magamban nem tiszta: nevezetes az, hogy analóg vagy digitális tunert vegyek - természetesen a régebbi típusokból.
Tanács, vélemény?
Köszönöm.
Helyesebben: analóg vagy digitális hangolású.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Tunerek
Igazából már csak egyvalami nem tiszta nekem, igaz ezt saját magamnak kell eldöntenem, révén magamban nem tiszta: nevezetes az, hogy analóg vagy digitális tunert vegyek - természetesen a régebbi típusokból.
Tanács, vélemény?
Köszönöm.
Tunerek
Köszönöm a kedves fórumtársaknak, de még mindig bizonytalan vagyok, hogy egy régi vintage tuner vegyek-e vagy sem. A fő gond az, hogy messze vannak tőlem, így csak a posta marad, a valódi kipróbálásra nem lenne lehetőség.
A legegyszerűbb vételi teszt, hogy egy másfél méteres drótdarabot beledugsz az FM 75 ohmos antenna bemenetbe.
Amennyiben már elég adót fogsz és azoknak sztereóban kicsi a zajszintje, akkor érdemes komolyabb antennát beszerezni.
- tunerman
- V.I.P.

Tunerek
A legegyszerűbb vételi teszt, hogy egy másfél méteres drótdarabot beledugsz az FM 75 ohmos antenna bemenetbe.
Amennyiben már elég adót fogsz és azoknak sztereóban kicsi a zajszintje, akkor érdemes komolyabb antennát beszerezni.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Viszont örülök, hogy megerősítettél abban, amit hallottam, de nem tudtam eldönteni, hogy milyen, mekkora mértékben igaz, miszerint a régi rádiók igen nagy vételi érzékenységgel bírnak.
Ez azért nem általános, mert mikor egy apró javításon volt a Kenwood-om, kaptam a helyére hallgatni egy hasonló korú Marantz-ot (a típusára már sajnos nem emlékszem, de az is rádióerősítő volt) és ugyanazzal a botantennával a Kenwood sokkal jobb vételt adott.Mindenesetre a legtöbbjük jobb vételt produkál mint a maiak-maradjunk ebben.
Szerk.:azért műszaki zseni én sem vagyok, egy IC-t még elkészítek, meg drót végeket le tudok forrasztani, de ennél többet és sem vállalok be.
Tunerek
Köszi a sok segítséget, valahogy én is úgy vagyok vele, ugyanakkor egy tunerért nem fogok 180 km vezetni, a postától meg félek. Mindenesetre meg kell oldanom a dolgot még karácsony előtt, mert akkor ugye otthon leszünk, és egy rádió véleményem szerint szükséges egy lakásba.
Mindenesetre örvendetes, hogy ilyen közel lakunk egymáshoz, de megígérem, hogy nem foglak zaklatni a fajankó kérdéseimmel , csak mint írtam, nem vagyok egy műszaki zseni.
Bár ez gondolom kiderül az eddigi kérdéseimből is.
Viszont örülök, hogy megerősítettél abban, amit hallottam, de nem tudtam eldönteni, hogy milyen, mekkora mértékben igaz, miszerint a régi rádiók igen nagy vételi érzékenységgel bírnak.
Köszönöm még egyszer, kellemes napot mindenkinek!
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Aha, kezdem érteni.
A második megoldást javasolták valakinek, miszerint egy drótot kell rákötni akkor arra a bizonyos melegpontra, és már fogja is a jelet.
Ugyanakkor kicsit szkeptikus vagyok egy ilyen régi készülék esetében, hogy ez valóban így működik, mondjuk nálam itt Kecskeméten.
Lehet, hogy maradok egy digitális tunernél, és akkor abba csak beledugom a koaxot és viszlát. Ugyanakkor a HK3300 sztereó erősítőmnél voltak gondok a Bartók esetében, de érdekes módon csak annál, talán még a Kossuthnál is, de azt meg ki hallgat.
Sajna nekem nincs erkélyem, így ez az antennás dolog nem játszik szerepet a megoldásban.
Köszi a segítséget.
Te mernél venni egy ilyen régi készüléket mondjuk a vateráról próba nélkül? Mondjuk olyat, amit én is belinkeltem.
Félek a postától, ugyanakkor ezek a régi cuccok iszonyúan tetszenek. Bár lehet, hogy a nejem kivágna vele együtt, pedig ő többet hallgat rádiót, mint én, lényegében neki venném a készüléket.
Ha működne az a rézdrótos megoldás egy ilyen régi analóg tuner esetében az lenne a legjobb.
Köszönöm a türelmet és segítséget.
Igen, mint írtam az egyszáldrótamelegpontra is célravezető lehet, pláne a régi gépek esetén mert a többségük jóval nagyobb vételi érzékenységgel rendelkezik mint az újabbak.Ha nálunk a szomszédban (Nagykőrösön) működik akkor Kecskeméten is kellene, de ezt csak akkor tudod meg ha kipróbálod.Én kipróbálás nélkül ritkán veszek műszaki dolgot (mondjuk az említett Panasonic mini hifit, pont próba nélkül vettem, de korrekt volt az eladó-minden szempontból lekövethető, telefonon is beszéltünk nem keveset (még garanciát is vállalt rá) így megvettem és nem bántam meg.Ha megveszed és van egy kis hibája ami vélhetően javítható, akkor ha át tudod hozni Kőrösre van egy barátom aki csak vintage cuccal foglalkozik (na jó, újakat is javít, de neki csak vintage van a gyűjteményben)-valószínű, hogy meg tudja csinálni neked pici pénzért.
Tunerek
Aha, kezdem érteni.
A második megoldást javasolták valakinek, miszerint egy drótot kell rákötni akkor arra a bizonyos melegpontra, és már fogja is a jelet.
Ugyanakkor kicsit szkeptikus vagyok egy ilyen régi készülék esetében, hogy ez valóban így működik, mondjuk nálam itt Kecskeméten.
Lehet, hogy maradok egy digitális tunernél, és akkor abba csak beledugom a koaxot és viszlát. Ugyanakkor a HK3300 sztereó erősítőmnél voltak gondok a Bartók esetében, de érdekes módon csak annál, talán még a Kossuthnál is, de azt meg ki hallgat.
Sajna nekem nincs erkélyem, így ez az antennás dolog nem játszik szerepet a megoldásban.
Köszi a segítséget.
Te mernél venni egy ilyen régi készüléket mondjuk a vateráról próba nélkül? Mondjuk olyat, amit én is belinkeltem.
Félek a postától, ugyanakkor ezek a régi cuccok iszonyúan tetszenek. Bár lehet, hogy a nejem kivágna vele együtt, pedig ő többet hallgat rádiót, mint én, lényegében neki venném a készüléket.
Ha működne az a rézdrótos megoldás egy ilyen régi analóg tuner esetében az lenne a legjobb.
Köszönöm a türelmet és segítséget.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Persze az is megoldás lehet, ha egy 1-es vagy 1,5-es sodrott réz derótot kötsz a meleg pont helyére.Nálunk a konyhában így van megoldva a nejem Panasonic mini hifije, és a drót pedig feldobva végig a konyhaszekrény tetejére, a legtöbb adó simán jön RDS-el.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

Tunerek
Köszönöm a választ kedves kolléga, de ugye nem gondolod komolyan, hogy értem is?
Nem, nem vagyok retardált, de a melegpont és hidegpont kifejezések nem sokat mondanak nekem, bevallom férfiasan.
Ilyen yagi antenna is viszonylag nehéz megoldás számomra, lévén a 3. emeleten lakom egy 4 emeletes házban. Én belső antennára gondoltam, de az meg kicsit elcsúnyítaná a szobát, ezért egy ilyen szerkezet nélküli megoldás lenne megfelelő.
A már eladott rádióerősítőmön volt egy 75 ohmos koax dugalj, oda bedugtam a kábeltévé koaxát és készen is voltam, szólt a rádió, igaz a Bartók, a kedvencem néha eléggé súgott.
Ezeknél a régebbi szerkezeteknél azonban ez ugye nem működik.
Te is említetted, hogy egy kisebb drót bekötve a G-pontra(? ebben nem vagyok biztos, hogy oda) működhet.
Most újra elolvastam,amit tanácsoltál nekem, és talán kezdem érteni mit javasolsz. Szét kellene szednem a koax kábelt, és az egyik részét a melegpontra, a másikat a hidegpontra kellene kötnöm. Jól értem? Ebben az esetben már csak az a kérdés, melyik a meleg, és melyik a nem meleg, vagyis hideg része a kábelnek.
Az a Marantz nagyon szép darab, én kettőt láttam a vaterán, bár Rotelre mennék szívem szerint, mert a cd lejátszó, és a leendő erősítőm is ilyen márkájú lesz ha minden jól megy nemsokára.
http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_aszt ... 90500.html
Nos, akkor egy kép szemléltetésként.A "D" a meleg pont, ez kösd a harmadik csatira (hogy maradjunk az ST300 hátuljánál)-de ha másik ilyen bekötési csatikkal rendelkező gép lesz akkor a 75 ohm jelöléshez, az árnyékoló harisnyát -"B"- pedig összesodorva (és célszerűen ónnal megfuttatva, ahogyan a képen is látható, hogy bírja a csavar szorítását) a rádión a G (avagy ground) jelölésű helyre.Jó ha tudsz olyan koax kábelt szerezni aminek tényleg rézből van az árnyékoló harisnyája, mert azt tudod csak rendesen megfuttatni ónnal.
Egyébként én is pont a harmadikon lakom egy négyemeletesben-nekem az erkélyen van kinn egy Yagi és egy kördipól (két antenna bemenetes tunerem van) tartó konzolon.