Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 727

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tollact »

Azért egy rossz felvételt nem nehéz definiálni
Nekem is van/volt jónéhány ilyen lemez CD akármi is.
Onnan ismerszik meg (nekem) hogy hiányzik az alja, a teteje vagy épp a közepe, minden olyan beszűkülten mondhatni egyhangúan szélsőségesebb esetben Sokolrádiósan szól
Például volt olyan, hogy az autóban pár CD annyira katasztrofálisan szólt, hogy be kellett tennem egy tuti CD-t ami olyan igazán (nekem) széphangú, hogy ellenőrizzem, nem a rendszerem halt el, vagy esetleg tekergette el valaki
Van olyan CD-m aminél az autóban a sub meg sem szólal, pedig más CD-n kimondottan ütősen zenélt ugyanaz a szám
Elképzelni sem tudom, hogy milyen módon sikerül ezt így előállítani, főleg ha azt gondolnám azonos az alap amiről készült, de ez se biztos
A 70-es évek pár LP-je is kimondottan pocsék, volt pl Deep Purple dupla lemezem amit eladtam mert annyira laposan élettelenül (nekem) szólt
Később megvettem más nyomatban és pont olyan vacak volt
Melyik Purple volt az?
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Én is pont ezt gondolnám, de mi van akkor, mikor azt írják, hogy jól szól, nem is nagyon lehet belekötni a hangba, csak valahogy nem ZENÉL.... ?
Én azt értem a zenél kifejezés alatt,hogy öröm halgatni,szórakoztat libabőrösödés felál a szőr a kezemen egyszerűen átélem a zenét.
Sok hifi termékem volt de nem mindeggyik tudott zenélni a jelenlegi zenél és elégedett vagyok persze mindíg lehet fejleszteni csak az a lényeg,hogy az izlésünknek megfelelően!

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Kétszer is találkoztam ezzel az érzéssel.

Amikor Esel Laci bácsi második dac-ját bekötöttük,
az annyival gyorsabb, hangzáshűbb, részletezőbb volt,
mint az elődje, ami szintén nagyon jó dac,
Gyors, hasonlít a valódihoz a hang, nagy a jelenlétérzet,
a térben minden a helyén van.

Szóval akkor éreztem, amikor dac-ot cseréltünk.
Mivel mindkét dac a saját tulajdonom, ha érdekel, eljöhetsz meghallgatni őket.

A másik alkalommal édesanyánnál futóművet cseréltem,
ott Hivox dac van,
és a Sony cd játszót, amit futóműnek használt anyu,
kicseréltem a Ruczak forumtárstól vásárolt TEAC VRDS 7-re.

Anyu azt kérdezte, hogy lehetséges ekkora különbséget hallani két futómű között,
és mitől van ennek ennyivel jobb hangja,,,,
A VRDS zenél.

Borzasztó nehéz a hangokat szavakkal leírni, komolyan....
Köszönöm a kérdésedet

Köszi, hogy leírtad. 

Én a cincogó nagyon teres cuccoktól kivagyok. Szerintem ez a térábrázolás-kergetés erős zsákutca. Az az igazi felbontás, mikor a mélynek is van felbontása. A gyors, pontos mélyekre indul el a térd föl-le. A ritmusszekció korrekt lesugárzásához szükség van rá egyszerűen. Ha ez nincs meg, akkor a zene egyik alappillére veszik el.  Ez már egy szál zongoránál is így van az én olvasatomban.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 811

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lacy »

Ja, ja ösmerős. Loreenát kihagytad...az van neked is!
na ja de Loreena nálam heti rendszerességgel jáccik autóba otthon nappali iroda ahol éppen hallgatom
meg ő nem olyan hájend előadó..

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3194

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: audioline »

Na azért az örök rémálmom, hogy itt ott de elég sokszor akadtam össze népekkel, akiknél a Patarica Barber meg a Diána Krall csaj és hasonlók CD-i ott sorakoztak a polcon meg számos egyéb "demo" felvétel, amikben az volt a "jó" meg a közös, hogy ezek a lemezek kizárólag társas meghallgatás idején kerültek a lejátszóba, magánéletben pl. soha elő nem vette(ték) az illető(k)
De ugye mint tudjuk, van aki rendszert hallgat és van aki zenét
Na jó néha van átfedés is

Ja, ja ösmerős. Loreenát kihagytad...az van neked is!
.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 836

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Kétszer is találkoztam ezzel az érzéssel.

Amikor Esel Laci bácsi második dac-ját bekötöttük,
az annyival gyorsabb, hangzáshűbb, részletezőbb volt,
mint az elődje, ami szintén nagyon jó dac,
Gyors, hasonlít a valódihoz a hang, nagy a jelenlétérzet,
a térben minden a helyén van.

Szóval akkor éreztem, amikor dac-ot cseréltünk.
Mivel mindkét dac a saját tulajdonom, ha érdekel, eljöhetsz meghallgatni őket.

A másik alkalommal édesanyánnál futóművet cseréltem,
ott Hivox dac van,
és a Sony cd játszót, amit futóműnek használt anyu,
kicseréltem a Ruczak forumtárstól vásárolt TEAC VRDS 7-re.

Anyu azt kérdezte, hogy lehetséges ekkora különbséget hallani két futómű között,
és mitől van ennek ennyivel jobb hangja,,,,
A VRDS zenél.

Borzasztó nehéz a hangokat szavakkal leírni, komolyan....
Köszönöm a kérdésedet
...........................................
Talán a ritmuskövetés miatt a gyors, jól követhető mély hang lesugárzás?

...................................................
Írja már le valaki legyen szíves, mitől kezdte el érezni, hogy most aztán ZENÉL a rendszer, nagyon kíváncsi vagyok.  ............................

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

...azt írják, hogy jól szól, nem is nagyon lehet belekötni a hangba, csak valahogy nem ZENÉL....

Nálam ilyenkor van a ....       Kifogyok a szavakból... 
.

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Ez meg hogy lehet Lacy? Nálad osztán van membrán felület, meg akasztós szekrény méretű dobozok...
Komolyra fordítva, magam is hasonlóan érzékelem időnként a dolgot. Ezekkel az alja/teteje hiányú korongokkal nem lehet mit kezdeni. Valamilyen "művész" ezt alkotta. Hallgatható? Persze! De minek, amikor van másik "1000" produkció, ami sokkal élvezetesebb... A rendszerben lenne a hiba? Akkor a többi "1000"-nél miért nincs ilyen hiányérzet? A legtöbb HiFi-s egyébként gyűjti az igényes kiadású korongokat - NEM TESZT LEMEZEKET -, pontosan azért, hogy igazán kiaknázhassa rendszere potenciálját, csak ilyenkor erről nagy a hallgatás. 

Na azért az örök rémálmom, hogy itt ott de elég sokszor akadtam össze népekkel, akiknél a Patarica Barber meg a Diána Krall csaj és hasonlók CD-i ott sorakoztak a polcon meg számos egyéb "demo" felvétel, amikben az volt a "jó" meg a közös, hogy ezek a lemezek kizárólag társas meghallgatás idején kerültek a lejátszóba, magánéletben pl. soha elő nem vette(ték) az illető(k)
De ugye mint tudjuk, van aki rendszert hallgat és van aki zenét
Na jó néha van átfedés is

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Onnan ismerszik meg (nekem) hogy hiányzik az alja, a teteje vagy épp a közepe, minden olyan beszűkülten mondhatni egyhangúan szélsőségesebb esetben Sokolrádiósan szól

Ez meg hogy lehet Lacy? Nálad osztán van membrán felület, meg akasztós szekrény méretű dobozok...
Komolyra fordítva, magam is hasonlóan érzékelem időnként a dolgot. Ezekkel az alja/teteje hiányú korongokkal nem lehet mit kezdeni. Valamilyen "művész" ezt alkotta. Hallgatható? Persze! De minek, amikor van másik "1000" produkció, ami sokkal élvezetesebb... A rendszerben lenne a hiba? Akkor a többi "1000"-nél miért nincs ilyen hiányérzet? A legtöbb HiFi-s egyébként gyűjti az igényes kiadású korongokat - NEM TESZT LEMEZEKET -, pontosan azért, hogy igazán kiaknázhassa rendszere potenciálját, csak ilyenkor erről nagy a hallgatás. 
.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2130

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Szia,Mi gond lehet még vele szerinted?

Például nézd meg ezt és Te magad is rájössz.

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Sok minden kell ahhoz szerintem, hogy a zene valahogy hihető legyen.  Egy-egy részletet ki lehet emelni, de nagyon nehéz megfogalmazni azt ami nyilvánvalóan jól szól és mondjuk ugyanaz a lemez 1-2 év után elővéve klasszisokkal jobban szól mint amikor utoljára hallottam.  Vannak a mélyek.  Egy barátom mutatott rá, mikor eljött hozzám zenét hallgatni. Mondta, hogy figyeljem már a mélydob hangját.  Szinte látni ahogy a bőr behorpad és hirtelen tompa puffanással megszólal.  Nagyon röviden de határozottan szólal meg döngés nélkül, pontosan. 

Aztán a zenében feltáruló részletek feltűnése vagy a torzítások eltűnése.  Volt néhány lemez, amit szájtátva hallgattam egy-egy fejlesztés után.  Pl Stingtől az Englishman in New York.  Szenzációs az a hangszersokaság, ami feltárult a refrénben.  Volt olyan is, amikor a korábban hallgatott katyvasz, pl Etta James egy lemezét hallgatva teljesen letisztult.  A torzított gitárok sokkal többnek hallatszottak korábban, amire a komponensek vagy a kábelezés nagyon kegyetlenül rá tudnak dobni pár lapáttal úgy, hogy kellemetlenül fognak szólni.  Ugyanez volt a Tátrai Bandnél vagy Berki Tamásnál, akinek a zenéje amúgy is elég eszköztelen, de a hangszerek teljesen elkülönültek.

Nehéz azt a plusz információt elmondani, amit az ember egy jól sikerült fejlesztás vagy váltás után hall.  Jó ideje kevés olyan felvételt találok, ahol a szimfonikus zenében mondjuk a rézfúvósok kellemetlenül szólnának és ez negyon jó.  Vagy a fuvola. Amikor egy fuvolafutam szépen hangzik, akkor a levegő süvöltése valami fantasztikusan szól.  Aki hallott már fuvolát élőben az tudja miről beszélek.  A kellemetlenül agresszív és karcos hangszerhangok eltűnése, pl  szaxofon, trombita ha rosszul szólal meg kegyetlenül tud hasogatni.
Ezek az én személyes élményeim amik hajtottak egy darabig, hogy egyre jobban szóljon a zene otthon.  Most már nincs égető viszketés, hogy cseréljek, elértem, hogy a különböző szinteken levő eszközök együtt nagyon jól és fülnek kellemesen szólnak és biztos vagyok aban is, hogy a CD-n levő információt még messze nem tudtam kiaknázni.

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Itt most arra gondoltam, hogy ami úgy rossz felvétel, hogy csak a hájend motyón jön ki hogy rossz, nade az aztán nagyon megmutatja.
Ha úgy általában vagy megrendelői oldalról nézzük, akkor az a jó anyag, ami mindenféle eszközön élvezhető. Gondolom én, lehet rosszul.

amiről én írtam az nagyjából egy alap rendszeren is hallható
mivel nincs high-end rendszerem és nem járok hetente olyan emberekhez akiknek van így erről nem mondanék most tutit
De ettől függetlenül a mostani rendszerem ami mondjuk nem olyan hű meg ha de nem is mezei hifitorony szint abban a hálás állapotban van hogy jó leülni elé zenét hallgatni ls nincs kényszerem hogy ezt azt cseréljek benne -rajta
és ez kb pont az ami megfelel ahhoz hogy zenéljen a rendszer

Itt van egy írásom, ami elég jól demózza hogy egy kellően alap rendszeren is mennyire kijönnek a különbségek ráadásul úgy, hogy itt biztos hogy azonos alapanyagról lettek gyártva a CD-k
http://larma.hu//cikk/Az_amcsi_CD_esete ... ungary.pdf

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Ez egy olyasféle jól hangzó szlogen lett, valaki kitalálta   - mint a ZENEI gyűjtőszót a "jó" hangra. (Az 'Általában a HiFiről' topikban kb 1 éve szaftos eszmecsere volt erről.) A dolog pikantériája, hogy ez szinte mindenkinek mást jelent...  Olvass csak végig egy HiFi show látogatói beszámolót. Ami az egyiknek 'zenei' volt, az a másiknak hallgathatatlan... No, a ZENÉL a rendszer - meg lelke van...és még ki tudja még milye... - is ilyesmi. Tudom, néhányan most valószínűleg csóválják a fejüket, pedig nem kéne. Oly hatalmas az elektronikák/ízlések/felhasználók és ezek variációinak a tárháza, hogy ennek fényében szerintem lehetetlen definiálni... Ja, bocs, még is! Nekem bejön... azaz "ZENÉL"  Kb.  Csak azt nem tudom, akkor más mit csinál azzal, ami nekem nem jött be, de neki igen! 
Én is pont ezt gondolnám, de mi van akkor, mikor azt írják, hogy jól szól, nem is nagyon lehet belekötni a hangba, csak valahogy nem ZENÉL.... ?

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Például volt olyan, hogy az autóban pár CD annyira katasztrofálisan szólt, hogy be kellett tennem egy tuti CD-t ami olyan igazán (nekem) széphangú, hogy ellenőrizzem, nem a rendszerem halt el, vagy esetleg tekergette el valaki
Van olyan CD-m aminél az autóban a sub meg sem szólal, pedig más CD-n kimondottan ütősen zenélt ugyanaz a szám
Elképzelni sem tudom, hogy milyen módon sikerül ezt így előállítani, főleg ha azt gondolnám azonos az alap amiről készült, de ez se biztos
A 70-es évek pár LP-je is kimondottan pocsék, volt pl Deep Purple dupla lemezem amit eladtam mert annyira laposan élettelenül (nekem) szólt

Itt most arra gondoltam, hogy ami úgy rossz felvétel, hogy csak a hájend motyón jön ki hogy rossz, nade az aztán nagyon megmutatja.
Ha úgy általában vagy megrendelői oldalról nézzük, akkor az a jó anyag, ami mindenféle eszközön élvezhető. Gondolom én, lehet rosszul.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Ha van egy rossz felvétel, az mitől lenne jobb egy rossz láncon? Max egy gyengébb lánccal szemben kisebbek az elvárásaink, de jobb tuti nem lesz rajta. Azért kíváncsi lennék én is, mire gondol aki szerint rossz egy felvétel. Ahhoz tudni kéne, hogy szólalt meg a felvételkor a dolog és még akkor is ott a teljes lejátszó rendszer. Hogy lehet ebből kibogozni, hogy hol került bele a légykaki a levesbe?
Nem tudom, mitől kezdik el egyesek érzeni, hogy ZENÉL a rendszer. Talán a ritmuskövetés miatt a gyors, jól követhető mély hang lesugárzás? Talán ez a legnehezebb feladat egy szobai hangrendszeren.
Írja már le valaki legyen szíves, mitől kezdte el érezni, hogy most aztán ZENÉL a rendszer, nagyon kíváncsi vagyok.  köszönöm! 

Ez egy olyasféle jól hangzó szlogen lett, valaki kitalálta   - mint a ZENEI gyűjtőszót a "jó" hangra. (Az 'Általában a HiFiről' topikban kb 1 éve szaftos eszmecsere volt erről.) A dolog pikantériája, hogy ez szinte mindenkinek mást jelent...  Olvass csak végig egy HiFi show látogatói beszámolót. Ami az egyiknek 'zenei' volt, az a másiknak hallgathatatlan... No, a ZENÉL a rendszer - meg lelke van...és még ki tudja még milye... - is ilyesmi. Tudom, néhányan most valószínűleg csóválják a fejüket, pedig nem kéne. Oly hatalmas az elektronikák/ízlések/felhasználók és ezek variációinak a tárháza, hogy ennek fényében szerintem lehetetlen definiálni... Ja, bocs, még is! Nekem bejön... azaz "ZENÉL"  Kb.  Csak azt nem tudom, akkor más mit csinál azzal, ami nekem nem jött be, de neki igen! 
.

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Azért kíváncsi lennék én is, mire gondol aki szerint rossz egy felvétel. Ahhoz tudni kéne, hogy szólalt meg a felvételkor a dolog és még akkor is ott a teljes lejátszó rendszer. Hogy lehet ebből kibogozni, hogy hol került bele a légykaki a levesbe?
Nem tudom, mitől kezdik el egyesek érzeni, hogy ZENÉL a rendszer. Talán a ritmuskövetés miatt a gyors, jól követhető mély hang lesugárzás? Talán ez a legnehezebb feladat egy szobai hangrendszeren.
Írja már le valaki legyen szíves, mitől kezdte el érezni, hogy most aztán ZENÉL a rendszer, nagyon kíváncsi vagyok.  köszönöm! 

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Ha van egy rossz felvétel, az mitől lenne jobb egy rossz láncon? Max egy gyengébb lánccal szemben kisebbek az elvárásaink, de jobb tuti nem lesz rajta. Azért kíváncsi lennék én is, mire gondol aki szerint rossz egy felvétel. Ahhoz tudni kéne, hogy szólalt meg a felvételkor a dolog és még akkor is ott a teljes lejátszó rendszer. Hogy lehet ebből kibogozni, hogy hol került bele a légykaki a levesbe?

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 836

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Szerintem az igazán jó láncokon a gyenge felvételek is jobban hallgathatók.
Nem lesznek jobb minőségűek attól, hogy jobb cuccon szólnak, de jobban átjön belőlük a zene.
Ezt már leírtad pár napja, de továbbra is azt gondolom, zsákutcába tévedtél, ha a rendszered egyre több hibát hoz elő a felvételekből és az anyagok nagy részét hallgathatatlannak érzed. Egyáltalán mik azok a hibák, amiket a felvételeknek felrósz és amiket csak az igazán jó láncok mutatnak meg?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11164
Kapcsolat:

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az a tapasztalatom, ahogy egyre jobb egy rendszer annál nagyobb a szórás a lemezek minősège között egy szint után már túl sok hibát kihallani a felvételből. Amikor ezek mennyiségét már nehéz tolerálni, akkor lesz az az érzésem , hogy sajnos nem a legjobb az a felvétel számomra. Azért a többség egészen hallgatható. Nem kell még spec kiadásnak/ felvételnek sem lenni ehhez. Szóval amikor minden jól szól a rendszeren, akkor még van rajta hova fejleszteni. Persze aztán nem kell csodálkozni ha mégis kiderül, sok otthon a nehezen hallgatható lemez.
Vagy meg kell elégedni azzal a hanggal ami van...... De ettôl még sokkal jobb rendszerek létjogosultságát sem kell megkérdôjelezni.

Ezt már leírtad pár napja, de továbbra is azt gondolom, zsákutcába tévedtél, ha a rendszered egyre több hibát hoz elő a felvételekből és az anyagok nagy részét hallgathatatlannak érzed. Egyáltalán mik azok a hibák, amiket a felvételeknek felrósz és amiket csak az igazán jó láncok mutatnak meg?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11164
Kapcsolat:

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ezt hangsúlyozom én is régóta. A hifis fázis első etapja, amikor el kezdenek kitűnni a jó felvételek a nagy kazalból, kezdjük észrevenni a felvételek gyengeségeit, a jobbakat előre pakoljuk, pár hét-hónap múlva meg azt vesszük észre, csak azt a pár 5-10 lemezt hallgatjuk unos-untalan. Aztán az is kiderül, az az 5-10 lemez főleg demó-hifi-teszt lemez kategória.

A második etap az, amikor az előbbi 5-10 lemezről azt érezzük, fárasztó, tolakodó, mesterkélt hangzásúak, viszont azok a lemezek, amiket korábban hátrapakoltunk, egyre többől kihallatszik a bizsergető zene, még akkor is ha a felvétel zajos, kicsit torzít, imitt amott túl- vagy alulvezérelt és mégis jó őket hallgatni. Tehát a jól beállt rendszer egyre több lemezből hoz ki egyre több zenei történést és okoz élvezetet.

Valóban, csak hát a két etap között néha évtizedek telnek el, míg hősünk megtalálja a megfelelő rendszert és önmaga is felnő a feladathoz.

kings1957
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: kings1957 »

Cserélhető, de ebben a váltóban vannak más gondok is, nemcsak az elko. Ha tényleg változást szeretnél, akkor építtess egy profival új váltót... persze ehhez kellenek adatok és persze mérések és nagyon lényeges kérdés az is, hogy nem lesz-e drágább a leves?
Szia,Mi gond lehet még vele szerinted?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia.Nem tudod,hogy a 6db elko ebben az Onky sc 400-ban cserélhetö e bipolárisra,vagy mkp-ra? Azt mondják,hogy az elko nem valo hangváltora.Sorban vannak benne!!!Köszi a választ ÜdvFénykép1991.jpg

Cserélhető, de ebben a váltóban vannak más gondok is, nemcsak az elko. Ha tényleg változást szeretnél, akkor építtess egy profival új váltót... persze ehhez kellenek adatok és persze mérések és nagyon lényeges kérdés az is, hogy nem lesz-e drágább a leves?
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

kings1957
Értékelés: 0

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: kings1957 »

Szia.Nem tudod,hogy a 6db elko ebben az Onky sc 400-ban cserélhetö e bipolárisra,vagy mkp-ra? Azt mondják,hogy az elko nem valo hangváltora.Sorban vannak benne!!!Köszi a választ Üdv

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Kipróbáltam, és láss csodát, működik!
Már csak annyi a kérdés, hogy ez a megoldás milyen esetben árthat a gépnek, vagy ne adj Isten, nekem. (Sajnos nem értek az elektromos dolgokhoz, azért kérdem, a válasz valószínűleg egyértelmű lenne ha csak egy kicsit is tudnám a dörgést.)

nemigen árthat
Csak példaképpen, a kamerarendszerekhez kintről rendel a boltos ahol vásárolni szoktam iylen 12V stabil laptop tápot
Eleinte baromira földhurkosak voltak a rendszerek pedig vigyáztunk és gondosan építettük ki és meg a rendszert
Aztán valaki kimérte, és kiderült hogy a földet ott is összekötötték a 12V kimenet negatívjával, ettől aztán oltári vacak lett és földhurkos jelenségek léptek fel a kábelen
Ezt kikerülve minden oké lett
Mivel a kínaiak kissé nehezen értették a problémát, így aztán az a trükk vált be, hogy 2-es piskóta tápcsatival rendelték be a következő szállítmányt ahol ugye nincs hová  a földet kötni, meg amúgy is ahhoz nem földelt dugó hanem az a lapos borotvacsatis járt.
Na azóta gondok megszűntek
De hogy a lényeget mondjam, eddig még soha senkit nem ütött meg áram és nem ment semmi sem tönkre emiatt, pedig pár táp szállt már el úgy magától is meg a viharban is túlfesztől.
De ha mindenképpen biztosra szeretnél menni, akkor jó megoldás egy leválasztó tratfó (230V/230V)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Lehet egyenlőre marad a szigetelőszalagos megoldás, meglátjuk mennyire időtálló. Mondjuk ha nem az, cserélni se tart sokból a szalagot.

De a dugvillát sem nagy gond földelés nélkül szerelni, ahogyan az már itt elhangzott.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”