Márpedig szerintem - de lehet, hogy tévedek - az eredeti 16 bites anyag eredeti mintáival jobb helyeken első körben ez történik, egész pontosan LSB-kként lesznek hozzáragasztva az extra 0-k. Mondom, szerintem. És ezzel - szintén szerintem - le is képezi a teljes dinamikatartományra. Más kérdés, hogy ha közbelső pontokat kell kiszámolni, vagy az eredeti mintavételi frekvenciának nem a többszörösére kell konvertálni (amely utóbbi művelet szerintem az igazi botorság, de ismétlem, megint csak szerintem), akkor az extra 8 darab LSB jóval zajmentesebb interpolációt, a hangerőszabályozásnál pedig jóval kisebb dinamikavesztést tesz lehetővé, mert ugye az nem csak 0 lehet...juliush írta: ↑2021.09.13., hétf. 14:40Hacsak valaki nem olyan botor, hogy a 16-bites anyagot ebbe a térbe egyszerűen 8 db 0 bitet LSB-ekként (vagy MSB-ekként) hozzáragasztva helyezi, hanem intelligensen átmintavételezve a teljes dinamikatartományra leképezve, akkor ebben a matematikai térben jópár bitnyi felbontást feláldozhat a "hangerő" szabályozás vagy egyéb transzformációk oltárán a
Persze mindez lineáris PCM-re és egész (integer) típusokkal végzett műveletekre érvényes, a lebegőpontos ábrázolásnál más szempontok érvényesülnek...
Elméleti megfontolásból és soha nem konvertáltatnék fel 16 bit / 44.1 Hz mintavételezési jelet 24/96-tá vagy 24/192-vé, sokkal inkább 24/88.2-vé vagy 24/176.4-gyé. Mindent lehet ugyan, de nem minden jó ötlet. N-edszer-is: szerintem.
Persze lehet, hogy tévedek.