Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Re: Sztereó erősitők
Az alkatrészár számolgatás zsákutca (hacsak nem diy).
Abba nem tudod beleszámolni a know-how-t és a brand-et.
Ha én kicserélek egy vezérműszíjat egy tdi-n vagy dióhéjas tisztítást csinálok egy tsi szívócsatornáiban akkor nem az anyagot kell kifizetni mert az filléres. Hanem azt, hogy tudom miként fogjak hozzá és a végeredmény garantált.
Az internet roskadásig van alkatrészáruházakkal és kapcsolási rajzokkal. Kínában bármilyen nyákot legyártanak gyorsan, olcsón és kiváló minőségben. Hiába vásárolsz össze mindent, az még mindíg csak egy vödör kacat lesz.
Abba nem tudod beleszámolni a know-how-t és a brand-et.
Ha én kicserélek egy vezérműszíjat egy tdi-n vagy dióhéjas tisztítást csinálok egy tsi szívócsatornáiban akkor nem az anyagot kell kifizetni mert az filléres. Hanem azt, hogy tudom miként fogjak hozzá és a végeredmény garantált.
Az internet roskadásig van alkatrészáruházakkal és kapcsolási rajzokkal. Kínában bármilyen nyákot legyártanak gyorsan, olcsón és kiváló minőségben. Hiába vásárolsz össze mindent, az még mindíg csak egy vödör kacat lesz.
Munkaidőben vagyok, ráérek :-]
Akkor ha már alkatrészeket számolgatunk össze elmesélek valamit. Adva van egy magyar gyártó aki egy adott beszállítóval gyártatja le az általa forgalmazott terméket. A termék bevezető ára olyan 150.000 Forint körül volt, a mai árát nem tudom pontosan, de ennek minimum a háromszorosa-négyszerese. A beszállítótól a forgalmazó ötvenvalahányezer forintért vette az erősítőt. Az anyagára (ezt konkrétan tudom) 38.000 forint volt. Bár a forgalmazó váltig állítja, hogy a mai félmillás erősítő belseje nem ugyanaz mint a 150.000 forintosé volt, nem igazán hiszem el (miért is lenne más?). Szóval ha így kell számolni, hogy mondjuk (azóta eltelt pár év, lehet hogy a mai anyagköltség akár már legyen 100.000 forint körül, bár ezt túlzónak tartom) ennyi az anyagár, és ennyi az eladási ár, akkor alkatrész ár számolgatás véleményem szeirnt nem vezet messzire.wittao írta: ↑2023.09.05., kedd 22:47Ironizalhatsz…
Ettol fuggetlenul ha 550GBP-bol megcsinalod ezt az erositot, akkor elso leszek, aki vesz egy ilyet. Elotted a lehetoseg, parancsolj!
Addig csak az a tipusu ember marad elottem, aki felnyit egy keszuleket es elkezdi osszeadni az alkatreszek arat, belecsodalkozik a nagyvilagba mi mennyibe kerul, fogalmatlanul persze, mert ha neki kellene allni, akkor azt sem tudna forrasztopakat vagy olajos csavarhuzot vegyen elo…
Ironizalhatsz…
Ettol fuggetlenul ha 550GBP-bol megcsinalod ezt az erositot, akkor elso leszek, aki vesz egy ilyet. Elotted a lehetoseg, parancsolj!
Addig csak az a tipusu ember marad elottem, aki felnyit egy keszuleket es elkezdi osszeadni az alkatreszek arat, belecsodalkozik a nagyvilagba mi mennyibe kerul, fogalmatlanul persze, mert ha neki kellene allni, akkor azt sem tudna forrasztopakat vagy olajos csavarhuzot vegyen elo…
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 915
Na meg volt ennek is egy igen komoly fejlesztési költsége, amit vissza kellett keresni. Ez most nem annyira jellemző elvileg.
Nem szotkam hibázni.
Alkatrész szinten nem ástam bele magam. Abban van lehet igazság, hogy ma drága a munkaerő (bár igazából talán a bérszínvonal nem követi a gazdasági fejlődés mértékét), az igaz, hogy talán kisebb szériában gyártják, így drágább. Mondjuk, bizonyosan van költséghatékonyabb megoldás pl a készülékházra/hűtésre, de nem az vol a szempont, hanem az újraélesztés, bármi áron.
Van olyan ágazat, ahol ma nem tudunk költséghatékonyabban, jobb minőségben, fejlettebb terméket gyártani, mint 35-40 éve? A képességre kérdezek, nem az aktuális állapotra.
- fererencz
- Törzsvendég

Igaz, ez így csak egy durva viszonyítás, nem pontos.wittao írta: ↑2023.09.05., kedd 21:56
Inflacios kalkulator, szerintem ez alapjan 100%-ban piaci arat szamolni igencsak nehez, foleg ugy, hogy csak az utobbi 3 evben Covid + haborus helyzet miatt szinte duplazodtak az arak, az 50% kulonbozet szinte alap. Neztem kalkulatorokat erre vonatkozoan es erosen atlagolgatnak, nagyon nehezen veszik be az utolso par ev “gyomrosat” a koltsegek tekinteteben.
Amugy alkatreszre pontosan minden ugyanaz?
Alkatrész szinten nem ástam bele magam. Abban van lehet igazság, hogy ma drága a munkaerő (bár igazából talán a bérszínvonal nem követi a gazdasági fejlődés mértékét), az igaz, hogy talán kisebb szériában gyártják, így drágább. Mondjuk, bizonyosan van költséghatékonyabb megoldás pl a készülékházra/hűtésre, de nem az vol a szempont, hanem az újraélesztés, bármi áron.
Van olyan ágazat, ahol ma nem tudunk költséghatékonyabban, jobb minőségben, fejlettebb terméket gyártani, mint 35-40 éve? A képességre kérdezek, nem az aktuális állapotra.
Nem szotkam hibázni.
Inflacios kalkulator, szerintem ez alapjan 100%-ban piaci arat szamolni igencsak nehez, foleg ugy, hogy csak az utobbi 3 evben Covid + haborus helyzet miatt szinte duplazodtak az arak, az 50% kulonbozet szinte alap. Neztem kalkulatorokat erre vonatkozoan es erosen atlagolgatnak, nagyon nehezen veszik be az utolso par ev “gyomrosat” a koltsegek tekinteteben.fererencz írta: ↑2023.09.05., kedd 08:17A nosztalgia ára: 189 GBP 1985-ben (mai árfolyamon 557 GBP), 1499 GBP 2023-ban.
https://www.av-online.hu/hifi/musical-f ... teszt_4094
Amugy alkatreszre pontosan minden ugyanaz?
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
Azt is érdemes hozzátenni, hogy ilyesfajta esősítő és/vagy valami hasonló hifis berendezés akkoriban az angol háztartásokban is nagyobb arányban fordult elő, mint manapság. Legalábbis erősen valószínű, hogy így van, más topikban erről sok szó esett már.dixie-chicken írta: ↑2023.09.05., kedd 18:53hm,mondjuk azt hogy heti átlagkereset (UK) '85-ben,elég volt egy A1-re...a mai A1,1500 font...van egy kis "elcsúszás" kint is valahol
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2778
hm,mondjuk azt hogy heti átlagkereset (UK) '85-ben,elég volt egy A1-re...a mai A1,1500 font...van egy kis "elcsúszás" kint is valaholIndy írta: ↑2023.09.05., kedd 16:081985-ben 160 font körül volt a heti átlagkereset az Egyesült Királyságban, 2022-ben pedig 640 font. Így is lehet nézni...dixie-chicken írta: ↑2023.09.05., kedd 16:05nu egy pár érdekes ismert termék,régi ára,'72-ben,Laskys árjegyzék...Tannoy,SME,Garrard,Thorens,Quad termék is megtalálható...menyi is az annyi ?nyersanyag, munkaerő árak, stb. változásával egyáltalán nem foglalkozik.![]()
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Amit írtam, az nem igazság, csak vélemény. Nem kell befejezni.
NAD 316BEE-t vettem alapul.
- fererencz
- Törzsvendég

Természetesen ebben igazad van valamennyire. Golf II ma is jár az utakon, csak pár mai előírást nem teljesít. De ettől mint autó, ki tudna elégíteni igényeket, forgalomba lehetne helyezni, ha nem szabályoznák előírásokkal. Ezt meg lehetne tenni erősítőnél is (pl hatásfok), de ott nincs jelentősége. Nyilván ma többet várunk egy autótól, mint 35 éve. Erősítőnél nem feltétlen.
Amit írtam, az nem igazság, csak vélemény. Nem kell befejezni.
NAD 316BEE-t vettem alapul.
Nem szotkam hibázni.
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Értelek. Az "új" A1 szerintem 2023-ban is egy használható, jó erősítő, újra forgalomba lehet helyezni, szemben a te példáiddal (van új Menô Manó?), amelyek sok ok miatt használhatatlanok lennének 2023-ban. Befejeztem. :)fererencz írta: ↑2023.09.05., kedd 16:43Igen, többféleképpen lehet nézni. Akkor 150 Font volt egy Menő Manó, ma 300. De közben talán változott. Egyébként, ma 150 Fontért is lehet venni erősítőt, ami azért nem marad el igazán.
Gondolom, nem vennél meg egy újra kiadott Nokia 3210-est 200eFt-ért,vagy egy II-es Golf-ot 30 millióért. Kivéve, ha érzelmi okod van rá. Szerintem.
Szóval szerintem, érzelmi alapokra építették a terméket, és az árát.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Gondolom, nem vennél meg egy újra kiadott Nokia 3210-est 200eFt-ért,vagy egy II-es Golf-ot 30 millióért. Kivéve, ha érzelmi okod van rá. Szerintem.
- fererencz
- Törzsvendég

Igen, többféleképpen lehet nézni. Akkor 150 Font volt egy Menő Manó, ma 300. De közben talán változott. Egyébként, ma 150 Fontért is lehet venni erősítőt, ami azért nem marad el igazán.
Nem szotkam hibázni.
- Indy
- V.I.P.

1985-ben 160 font körül volt a heti átlagkereset az Egyesült Királyságban, 2022-ben pedig 640 font. Így is lehet nézni...dixie-chicken írta: ↑2023.09.05., kedd 16:05nu egy pár érdekes ismert termék,régi ára,'72-ben,Laskys árjegyzék...Tannoy,SME,Garrard,Thorens,Quad termék is megtalálható...menyi is az annyi ?nyersanyag, munkaerő árak, stb. változásával egyáltalán nem foglalkozik.![]()
- dixie-chicken
- V.I.P.

nu egy pár érdekes ismert termék,régi ára,'72-ben,Laskys árjegyzék...Tannoy,SME,Garrard,Thorens,Quad termék is megtalálható...menyi is az annyi ?nyersanyag, munkaerő árak, stb. változásával egyáltalán nem foglalkozik.
- Csatolmányok
-
- laskys-hifi-brochure-pg10.jpg (145.78 KiB) Megtekintve 1677 alkalommal
-
- laskys-hifi-brochure-pg9.jpg (132.88 KiB) Megtekintve 1677 alkalommal
-
- laskys-hifi-brochure-pg8.jpg (149.63 KiB) Megtekintve 1677 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
- Indy
- V.I.P.

Helyezd már kontextusba, 2023-ba ezt az erősítőt. Az inflációs kalkulátor nem szentírás, kizárólag egy összegből számol egy másikat (nyersanyag, munkaerő árak, stb. változásával egyáltalán nem foglalkozik... Nekem a hang is egy nagyon fontos tényező, de persze az árát is mérlegelem (mindamellett én 100 vásárlásból 95-ben használt cuccokat veszek...).
A kérdésre nem válaszoltál, mondjuk bárkihez szólhat.
- fererencz
- Törzsvendég

Én ezt most megtettem valahol?
A kérdésre nem válaszoltál, mondjuk bárkihez szólhat.
Nem szotkam hibázni.
- Indy
- V.I.P.

Én soha nem mondtam véleményt ezen a fórumon (se) olyan vasakról, amiket nem hallottam.

Az erősítőket a hangjuk alapján árazzák? Mióta?
- fererencz
- Törzsvendég

Nem, de engem nehéz lenyűgözni.
Az erősítőket a hangjuk alapján árazzák? Mióta?
Nem szotkam hibázni.
- Indy
- V.I.P.

Nem tudom, nem hallottam. Te már igen?
- dixie-chicken
- V.I.P.

Naim Nait 50:fererencz írta: ↑2023.09.05., kedd 13:26Pedig ez MF A1, csak már nem az az A1. Nem lehet, hogy ilyenkor már csak az különbözteti meg egy igényes klóntól, hogy ennek hivatalosan is az MF a gyártója? Azóta változtak az alkatrészek, a gyártás pontosabb, nincs meg a régi medzsik, stb.
Viszont még mindig ott tartunk, hogy nosztalgiára és a névre építettek, nem tartalomra.![]()
https://pinkfishmedia.net/forum/threads ... 20/page-42
"I listened to the Naim Nait 50 today at a dealer and it is very good. Faster and lighter than a Supernait 3 with a good musical flow and focus. I did detect a slightly bright treble for my tastes. I asked for a home demo.
Then I got home and my new Marantz HD AMP 1 had arrived, bought for a second system in my study. I slotted it into my main system where the Supernait 3 was, driving some Proac Tablette 10’s (easy to drive), and -
Wow ! It was very good too. A less wide soundstage than the SN3, but again it has a lighter more musical sound. It was punchy and focused. A superb match for the Tablette’s, and its not even run in yet. Possibly slightly rolled off at the extremes and a splashy but not bright treble, but I’m being super critical here. I wasn’t expecting it to be this good.
The sound was similar to the NN50, and they share a similar size and power output. Marantz of course are famous for their ‘musical sound’ with a focus on the midrange and the musical flow.
I think Naim have ‘done a Marantz’ with the sound of the NN50 ! "
hogy is van ez most akkor ?
Mentségemül szolgáljon, hogy az MF E10-et nem úgy vettem, hanem beszámított darabként került hozzám. 
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2623
Nincs itt semmi csoda, sőt tulajdonképpen logikus.
Most megy nyugdíjba az a korosztály, amelyiknek annak idején valamilyen korabeli "Menő Manó" volt az első erősítője, plusz az ő gyerekeiknél - akik anno csodálták apa hifijét - most repülnek ki a saját gyerekeik.
Előszedik a régi hifit a padlásról, jobb esetben a szekrény aljából, és szomorúan tapasztalják, hogy azok állásukban tönkrementek. Na de sebaj, mert pont nekik itt vannak ezek a nosztalgia kütyük.
Mission 778x, és Cyrus One ami csak külsejében hasonlít, vagy ez az A1, amiről lehet reklámozni, hogy belül is ugyanaz.
Nemrég az egyik brit lakberendezős műsorban régi japán hifitorony lemezjátszókból csináltak led lámpás falidíszt (!), és a tulaj bácsi mondta is, hogy vesz helyettük egy újat, mert több évtized után most szedte elő a régi LP-ket, és nincs min hallgatni.
Tegyük hozzá, amiről az általános hifis topicban rég beszélgetünk, hogy kb velünk ki fog halni ez a szeparált hifi, szóval most van egy utsó kör, hogy a mi zsebünkből pénzt lehet kiénekelni hasonló trükkökkel.
Ehhez képest az, hogy a régi kapcsolást építik meg újra - még ha új alkatrészekből és más gyártási technológiával, akkor is - mindenképp tisztességes dolog, korrektebb, mint retro forma alá valami modern tömeggagyit besúvasztani, blútrottyal meg valami olcsó chippel megépített dackal.
Egyébként anno az én baráti körömben is volt több belőle, általában Heybrook HB1-el meg NAD Kacsával, Ortofon hangszedővel, és nagyon szerettük. Ahogy Indy írta, sokunknak ez volt az első rendes hangélménye az Orion-Videoton-Unitra-RFT világ után (de elmíthetném az olcsó japán toronyhifiket is az árlista legaljáról, azok se voltak különbek).
Csak azok a kék ledek ... na azért tudnék ütni

Most megy nyugdíjba az a korosztály, amelyiknek annak idején valamilyen korabeli "Menő Manó" volt az első erősítője, plusz az ő gyerekeiknél - akik anno csodálták apa hifijét - most repülnek ki a saját gyerekeik.
Előszedik a régi hifit a padlásról, jobb esetben a szekrény aljából, és szomorúan tapasztalják, hogy azok állásukban tönkrementek. Na de sebaj, mert pont nekik itt vannak ezek a nosztalgia kütyük.
Mission 778x, és Cyrus One ami csak külsejében hasonlít, vagy ez az A1, amiről lehet reklámozni, hogy belül is ugyanaz.
Nemrég az egyik brit lakberendezős műsorban régi japán hifitorony lemezjátszókból csináltak led lámpás falidíszt (!), és a tulaj bácsi mondta is, hogy vesz helyettük egy újat, mert több évtized után most szedte elő a régi LP-ket, és nincs min hallgatni.
Tegyük hozzá, amiről az általános hifis topicban rég beszélgetünk, hogy kb velünk ki fog halni ez a szeparált hifi, szóval most van egy utsó kör, hogy a mi zsebünkből pénzt lehet kiénekelni hasonló trükkökkel.
Ehhez képest az, hogy a régi kapcsolást építik meg újra - még ha új alkatrészekből és más gyártási technológiával, akkor is - mindenképp tisztességes dolog, korrektebb, mint retro forma alá valami modern tömeggagyit besúvasztani, blútrottyal meg valami olcsó chippel megépített dackal.
Egyébként anno az én baráti körömben is volt több belőle, általában Heybrook HB1-el meg NAD Kacsával, Ortofon hangszedővel, és nagyon szerettük. Ahogy Indy írta, sokunknak ez volt az első rendes hangélménye az Orion-Videoton-Unitra-RFT világ után (de elmíthetném az olcsó japán toronyhifiket is az árlista legaljáról, azok se voltak különbek).
Csak azok a kék ledek ... na azért tudnék ütni
Nekem van egy MF E10-esem. Beteg. (Füst és büdös.) De télleg nem egy jó hangú cucc. Az Arcam Alpha (szám nélkül) lemosta mint Hypo a bakter(iálisa)t ...Indy írta: ↑2023.09.05., kedd 12:56Kezdetben Epos, majd Royd dobozra kötöttem rá, amit tudott, azt nagyon jól csinálta, én seggre estem tőle.dixie-chicken írta: ↑2023.09.05., kedd 11:30több példányom is volt az A1-böl,újonan vásárolt UK-bol.,olyan 170 font volt az export ára,volt olyan ahol a feliratozás "British Fidelity" volt és nem MF...alapjáraton ha jól van(volt) rendszerbe illesztve,és ha a nemamplifikált zenei irányvonalon voltál,szépen el lehetett zenélgetni vele...Nem biztos hogy ma is tetszene...
Sokkal jobb erősítő szerintem mint a későbbi Electra E10, mert az A1 hangjának van teste, az E10 nekem vékonyka volt. Súlytalan.
Eredeti Hiraga? 1986-ban?dixie-chicken írta: ↑2023.09.05., kedd 12:46Snipi írta: ↑2023.09.05., kedd 10:09Télleg nem azé ... Nekem MF1-esem nem volt A osztályúból, de egy Hiraga igen. (Valamelyik Hifi magazinban talán 1986, mert azt írta "20 éves fiam és akkor voltam annyi" apám írt is róla ... ) Aztán lett egy csöves utána. És volt csodálkozás ...fererencz írta: ↑2023.09.05., kedd 09:58
Azt nem írtam, hogy ezt túl is kellene lépni, csak azt, hogy a név + fíling dolgon kívül szvsz nem sokat adtak hozzá, a relatíve 3x-os árért cserébe.
Egyébként, állítólag a 70-100 éves technikai színvonalon is bőven elvagyunk. Lásd csöves erősítők.
https://audiosciencereview.com/forum/in ... nts.44020/![]()
eredeti Hiraga volt,vagy vlmilyen klonedó ?...az A1-est is klónozzák,akkárcsak a Pass féle F,M vagy SIT-eket,a végeredmények lehetnek akkár jobbak is mint az eredetik,csak az ritka mint a fehér holló...![]()
Neeem ... Apám építette . Mint ahogy az utána volt csövest is ... (ami miatt volt a csodálkozás )
Viszont még mindig ott tartunk, hogy nosztalgiára és a névre építettek, nem tartalomra.
- fererencz
- Törzsvendég

Pedig ez MF A1, csak már nem az az A1. Nem lehet, hogy ilyenkor már csak az különbözteti meg egy igényes klóntól, hogy ennek hivatalosan is az MF a gyártója? Azóta változtak az alkatrészek, a gyártás pontosabb, nincs meg a régi medzsik, stb.
Viszont még mindig ott tartunk, hogy nosztalgiára és a névre építettek, nem tartalomra.
Nem szotkam hibázni.
- Indy
- V.I.P.

Ha az összeszerelési minőségre gondoltál, az valóban fájó egy ilyen drága vasnál. A műszaki tartalomnak szerintem nem kellett változnia, mert az akkor már nem MF A1 lenne. Vagy ha igen, akkor autós hasonlattal élve lenne egy újabb fogatlan Mustang-unk.