A beszélgetés abból indult ki, hogy szerinted megdöbbentő az árazása a készüléknek, mivel a korábbi ára mai reálértéken (inkább csak az inflációt követő számadat érhető el, sem mint egy valós érték, talán támpontnak tekinthető) 550 GBP körül mozgott. Ezzel szemben a mai majd 3x annyiba kerül, miközben csak valamit átrajzoltak rajta, de amúgy ugyanaz. És ha már "ugyanaz" miért árulják ennyiért (burkoltan kérdezzünk rá: taláááánnn exxtraprofffiiitttttt???? ).fererencz írta: ↑2023.09.06., szer. 13:04Nyilvánvaló, hogy az éremnek két oldala van, de úgy gondolom azért egyértelmű, hogy a tömeges gyártás a költséghatékonyabb.wittao írta: ↑2023.09.06., szer. 12:47
Akkor vegyuk mar szepen sorba:
1. Hogy nem annyiba kerul az alkatreszeket megvenni, ehhez gyartonak kell lenni. Tehat fent kell tartani egy infrastrukturat (epuletek, raktarak). Kepzett szemelyzetet. Gyartashoz szukseges eszkozoket lizingelni, amortizacios koltsegekkel egyutt.
2. Raktarkeszlet: ez vagy jo, vagy rossz, de a penz az biztosan all benne. Kozben megprobalni lekovetni a piac mozgasait, es lehetoleg nem tul sokat vesziteni a raktarozassal… figyelembe veve a termekek eletciklusat is, es ugye alkatreszt kidobni meg nem tul szerencses
3. Logisztikai rendszerek mukodese manapsag nem olyan, mint 50 eve. A koltseguk sem.
4. Disztributorok/Dealerek arkepzese, allamok adozasi szokasai megint csak nem ugy szamolhatok
5. Hianygazdasagi elemekkel is kalkulalni szukseges, minimum celszeru figyelembe venni
(nekunk van olyan 25-30$-s alkatreszunk, amit a Covid csucson 1.000$-ert tudtunk beszerezni. Ha ilyen elofordul, vagy gyartas leallitas (ami szinten penzbe kerul), vagy ujratervezes van (nem meglepi, ez is penzbe kerul, ha egyaltalan van elerheto helyettesito alkatresz).
6. Marketing koltsegek: na ez manapsag elegge husbavago, regebben ennek az aranya is kisebb szelet volt.
7. Csomagolas es szallitas: 50 ev viszonylataban ez teljesen mas liga…
Amugy ha a kepeket megnezed igenis ujra lett tervezve, hiszen egy csomo alkatresz mar reg nem elerheto az eredetibol. Ha nem akartak volna, akkor is ujra kellett tervezniuk.
Én is azt írtam, hogy már biztos nem ugyan az, módosíthattak ezt-azt. Kérlek, ne tulajdoníts nekem olyan állításokat, amiket nem írtam le! Ne kitalált legyen a vita alapja!![]()
Ha megnézed a két készülék képét, akkor rájöhetsz, nyomokban mogyorót (régi A1-et) tartalmaz az új, valójában a külső dizájn és belső kereteken kívül nem sok hasonlóság mutatkozik a két eszköz között.
A tömeggyártásnak van egy költséghatékony oldala, DE amint fentebb leírtam a tömeggyártásnak viszont van egy hatalmas költség oldala is, amíg és ahogy egy gyártó eljuthat oda. Az érem nem létező harmadik oldala (éle? :) ) pedig az, hogy mennyire tudunk a mai audio iparban a HM erősítőkön kívül és soundbarokon, hordozható kütyükön kívül bármi esetén is tömegtermelésről beszélni? Nem hiszem (bár tévednék), hogy erre az új A1-re napi több 1000db-os megrendeléseket kell izzadva feldolgoznia a MF kereskedelmi osztályának...