Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: lacy »

mishow írta:
2024.08.12., hétf. 09:04
de ez a fogyasztók nagyrészét ugyanúgy nem zavarta, mint átlag streamelőt a 128mbps felbontás :D
jó lesz az kbps-nek is :smile29:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2870
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

mishow írta:
Úgy csináltok, mintha itt legtöbben nem a KGST időkben nőttünk volna fel, és nem lennénk azzal tisztában, hogy akkoriban a KGST vezetése döntötte el, melyik országban melyik terméket fogják nagy tömegben gyártani.
A lemezjátszó az egykori Csehszlovákiának jutott, vélhetően azért, mert fejlettebb volt a gépipara, azon belül a finommechanikai ipara, mint a többi tagországénak. Az sem mellékes, hogy Csehországban a fegyvergyártás tradicionálisan kiemelkedő ágazat volt, így egyáltalán nem lennék meglepve, ha a lemezjátszók egyes alkatrészei egészen "véletlenül" nem passzoltak volna valamelyik kézifegyverhez. A Tesla elődje, a Supraphon - ha jól pörgetem a gugglit - már a gramofongyártásban is elismert név volt, és akkor még hol voltunk a "cucilizmustól" (Hofi kifejezésével élve).

Nekünk otthon egy Supraphon táskalemezjátszó volt az első lemezforgató, szigorúan SP "kislemez" méretű tányérral, és kristályhangszedővel (természetesen monoban). Ezt valamikor '80 táján váltotta le egy - már Tesla - fakávás, beépített erősítős, külső hangdobozos változat. A phono fokozatát külön lehetett kapcsolni, mert gyárilag ez is kristályhangszedős volt, csak legalább már sztereo. Amikor elkezdtem Hifi Magazint olvasni, akkor vettem bele egy Ortofon FF10xe hangszedőt, amitől padlóig pottyant az álam - pedig hol volt ez még egy rendes hifitől, vagy a DIN 45500 szabványtól ...

Szóval akkoriban a hanglemez volt a legfőbb műsorforrás, az LP-k százezres nagyságrendben fogytak (megjegyzem, amikor apukám megvette a fent említett Supraphont, itthon még alig volt hosszanjátszó lemez, a 45-ös fordulatú kislemez volt a standard). A lemezhallgatás tömegigény volt, a lemezjátszó gyártása szintén. A "hifi" lemezjátszókat valóban a Tesla készítette a "táboron" belül, de ne felejtsük el, hogy ekkor ömlöttek a piacra a többnyire full műanyag kis Teslák, Unitrák és RFT-k. Ezek a mai szleng szerint valóban lemezgyaluk voltak, mert néhány lejátszás után rendesen meggyepálták a barázdákat - de ez a fogyasztók nagyrészét ugyanúgy nem zavarta, mint átlag streamelőt a 128mbps felbontás :D

Ehhez tegyük hozzá, hogy a KGST iparának egyik állandó problémája volt az ingadozó alapanyag ellátás miatti minőség ingadozás. Ezért van az, hogy valaki ki tudott fogni egy olyan terméket - legyen az bármi, nem csak lemezjátszó - ami évtizedekig tette a dolgát, és olyat is, ami állandóan tönkrement. Ismerjük, emlékszünk rá, és azt hittük, a piacgazdasággal ez elmúlik - csakhogy ezt felváltotta a gyártás kényszerű költségcsökkentése miatti "gagyisodás", és a sokat vitatott, de sajos mégis érezhető tervezett avulás.
Nekem is volt több "Rút Kiskacsám", az első még Tesla NC470 felirattal, lapskarral és a közismerten karcos hangú VM2102 hangszedővel. Bizony ezek közt is volt olyan, aminek a motorja hangtalanul tette a dolgát mindvégig, és volt ami rövid használat után kikotyogósodott, ütni kezdett. Pedig az már NAD felirattal jött.

A Pro-Ject amennyire tudni lehet, a régi Tesla gyártóbázisán és tapasztalain alapul, osztrák tőkével. Nem meglepő, hiszen a csehek gyártották az utolsó szériás Lenco lemezjátszókat is, vélhetően feszesebb minőségbiztosítás mellett.
Ettől függetlenül mindig is maradt, ami volt: tömeggyártó, csak ma már nem a tömegigényt szolgálja ki, hanem a divatot és a nosztalgiát. Az átlagos vevő számára a hangminőség másodlagos, ha meg becsúszik egy minőségi hiba, azt kezelik és kész.
Ezért van, hogy a kínálata zavarbaejtően nagy, az ára pedig a minőségi hifihez képest teljesen rendben van - a 400-as HUF/EUR nincs rendben, és az átlagfizetésünk, mert amúgy a PJ árai nálunk "nyugodtabbra" (szintén Hofi) teljesen arányosak, sőt inkább BestBuy.

Megjegyzem, nekem volt pár évvel ezelőtt valamelyik jobban felszerelt Pro-Ject (talán Essential III Carbon), az teljesen rendben volt, annak a gyárilag benne lévő ortofon 2M Red volt a gyenge pontja.

Szóval kár ekézni a Pro-Jectet, és főleg hiba az audiofil igényeket számonkérni rajta, pláne az alapmoodelleken, mert nem arra valók. Aki a régi lemezeit akarja újra meghallgatni, nem akar a netről 40-50 éves bizonytalan múltú pörgetőt venni, annak teljesen jó vétel. Erre készült, erre való, és erre nyugodt szívvel lehet tenni egy próbát. Szerintem :smile53:
Tudtommal a kamaraerdő és diósd közötti erdőségben rejtőzködő Mechanikai Művek is bár elektrolit kondenzátorokat gyártott, azonban mindegyik elkó serlegmérete megfelelt valamelyik töltényméretnek :)
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Pedig szívesen olvasnánk, ELEX... :napsut:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4288
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2024.08.13., kedd 18:52
revox írta:
2024.08.13., kedd 17:50

Elex megfejtette :) :smile53:
És, mi a megfejtés ? Nálam nem látszik...
lájkba tette :)

https://www.juno.co.uk/products/qtx-sta ... 307042-01/
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Bzoli63 írta:
2024.08.13., kedd 18:56
Nálam sem látható. Pedig engem is érdekel. gondolkodik.gif
https://www.amazon.co.uk/qtx-170-584UK- ... B003GSK486
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Bzoli63
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 20

Hozzászólás Szerző: Bzoli63 »

Nálam sem látható. Pedig engem is érdekel. gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2024.08.13., kedd 17:50

És, mi a megfejtés ? Nálam nem látszik...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

revox írta:
2024.08.13., kedd 12:12
sziasztok,

nem ismerős ez valakinek? Mészáros Janit kérdeztem, mondta, hogy valami minimál lehet. Nagyon nem érdekes, találtam a fiókban és lövésem sincs,mi ez és elérte az "idegesít,hogy sehol nem találom" szintet (már gugli,hogy mi ez. Tachnicsre hasonlít, de az likacsos) :D

shell_nn.jpg
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.08.13., kedd 12:24
revox írta:

Nagyon nem érdekes, találtam a fiókban és lövésem sincs,mi ez...
Valaki éjjel becsempészte a fiókodba ? gondolkodik.gif :D
vannak olyan zacskók a fiókokban,amiben ránézésre haszontalan dolgok vannak, de "nem dobom ki,még valamire jó lesz". most jött el a jó ideje :rolleyes:
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tunerman írta:
2024.08.13., kedd 13:26

Szerintem a belső felén ott az azonosító felírat, lehet aztán a PU alatt is. :smile29:
TJ.
én is ettől féltem, de ki nem szedem. régi bölcsesség: ami jól szól, ne piszkáld :D ;peace; (+ahány kivét, annyiszor újra kell állítani az azimutot)
halfnote.hu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2692

Hozzászólás Szerző: tunerman »

revox írta:
sziasztok,

nem ismerős ez valakinek? Mészáros Janit kérdeztem, mondta, hogy valami minimál lehet. Nagyon nem érdekes, találtam a fiókban és lövésem sincs,mi ez és elérte az "idegesít,hogy sehol nem találom" szintet (már gugli,hogy mi ez. Tachnicsre hasonlít, de az likacsos) :D

shell_nn.jpg

Szerintem a belső felén ott az azonosító felírat, lehet aztán a PU alatt is. :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:

Nagyon nem érdekes, találtam a fiókban és lövésem sincs,mi ez...
Valaki éjjel becsempészte a fiókodba ? gondolkodik.gif :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

sziasztok,

shell_nn.jpg
halfnote.hu

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Rock60 írta:
2024.08.13., kedd 07:15
frenki485 írta:
2024.08.12., hétf. 21:20

KGST előtt/alatt, egy újabb szavazat.
KGST előtt ??? Azt hogy csináltad ? gondolkodik.gif :D
Viccet félretéve.
Nem a számháború kedvéért, de szerintem jóval többen olvassák a Fórumot, mint ahányan itt - öreg és nem öreg csontok - páran hozzászólunk.
Fiatalabbak.
;peace;
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

frenki485 írta:
2024.08.12., hétf. 21:20

KGST előtt ??? Azt hogy csináltad ? gondolkodik.gif :D
Viccet félretéve.
Nem a számháború kedvéért, de szerintem jóval többen olvassák a Fórumot, mint ahányan itt - öreg és nem öreg csontok - páran hozzászólunk.
Fiatalabbak.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Rock60 írta:
2024.08.12., hétf. 21:04
mishow írta:
2024.08.12., hétf. 12:06
Rock60 írta:
2024.08.12., hétf. 10:04

Biztos ?
Aki '85 után született, az már gyakorlatilag a rendszerváltozás utáni korban nőtt fel, mind az amit leírtál - pont így volt - nekik már csak történelem...
Szerinted a '85 után születettek közül hányan LP-znek kifejezetten audiofil céllal, és még azok közül is hányan olvassák ezt a fórumot? gondolkodik.gif
Tök mindegy.
Nem bizonyított, hogy itt többnyire a KGST előtti időben nőttünk volna fel. / Én pl. igen./
Minden más igaz. :kiss:
Talán ezért is értékeljük, hogy honnan és hova jutottunk el máig.
Mindamellett kritikusan, mert a gagyi, nos az: gagyi!
KGST alatt vagy épp a 21. században!
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

mishow írta:
Rock60 írta:
mishow írta:
Úgy csináltok, mintha itt legtöbben nem a KGST időkben nőttünk volna fel...
Biztos ?
Aki '85 után született, az már gyakorlatilag a rendszerváltozás utáni korban nőtt fel, mind az amit leírtál - pont így volt - nekik már csak történelem...
Szerinted a '85 után születettek közül hányan LP-znek kifejezetten audiofil céllal, és még azok közül is hányan olvassák ezt a fórumot? gondolkodik.gif
Tök mindegy.
Nem bizonyított, hogy itt többnyire a KGST előtti időben nőttünk volna fel. / Én pl. igen./
Minden más igaz. :kiss:

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 212

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

mishow írta:
Igazad van, nekik tényleg történelem, és nem vagyok biztos abban, hogy igazán érdekelné őket.
Az általad idézett megjegyzésem az aktívan hozzászóló fórumtársaknak szólt - ők meg az a korosztály, akik minden szavamat értették :D
Egy valaki biztos, mégpedig én. :D
Nekem ez valóban csak történelem, én már otthon a Nad 3020I-vel találkoztam elsőként, meg Akai lemezjátszóval. De azért még így is képben lehet lenni a módszerváltás (Fábry-tól) előtti időkkel.

De kétségtelen, hogy nosztalgiából engem ez nem érdekel, max azért, hogy hálát adjak, hogy ha ma van pénz rá, azt vehetek amit valóban szeretnék.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Acoustic Zen Matrix Reference
Hf.: Zu Mission

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
mishow írta:
Biztos ?
Igazad van, nekik tényleg történelem, és nem vagyok biztos abban, hogy igazán érdekelné őket.
Az általad idézett megjegyzésem az aktívan hozzászóló fórumtársaknak szólt - ők meg az a korosztály, akik minden szavamat értették :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1343

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"Szóval kár ekézni a Pro-Jectet, és főleg hiba az audiofil igényeket számonkérni rajta, pláne az alapmoodelleken, mert nem arra valók."
Szó sincs audiofil igényről.
Csupán csak a minőségellenőrzést kértem számon, igaz más gyártóktól is.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Őslakos
Őslakos

mishow írta:

Biztos ?

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

Úgy csináltok, mintha itt legtöbben nem a KGST időkben nőttünk volna fel, és nem lennénk azzal tisztában, hogy akkoriban a KGST vezetése döntötte el, melyik országban melyik terméket fogják nagy tömegben gyártani.
A lemezjátszó az egykori Csehszlovákiának jutott, vélhetően azért, mert fejlettebb volt a gépipara, azon belül a finommechanikai ipara, mint a többi tagországénak. Az sem mellékes, hogy Csehországban a fegyvergyártás tradicionálisan kiemelkedő ágazat volt, így egyáltalán nem lennék meglepve, ha a lemezjátszók egyes alkatrészei egészen "véletlenül" nem passzoltak volna valamelyik kézifegyverhez. A Tesla elődje, a Supraphon - ha jól pörgetem a gugglit - már a gramofongyártásban is elismert név volt, és akkor még hol voltunk a "cucilizmustól" (Hofi kifejezésével élve).

Nekünk otthon egy Supraphon táskalemezjátszó volt az első lemezforgató, szigorúan SP "kislemez" méretű tányérral, és kristályhangszedővel (természetesen monoban). Ezt valamikor '80 táján váltotta le egy - már Tesla - fakávás, beépített erősítős, külső hangdobozos változat. A phono fokozatát külön lehetett kapcsolni, mert gyárilag ez is kristályhangszedős volt, csak legalább már sztereo. Amikor elkezdtem Hifi Magazint olvasni, akkor vettem bele egy Ortofon FF10xe hangszedőt, amitől padlóig pottyant az álam - pedig hol volt ez még egy rendes hifitől, vagy a DIN 45500 szabványtól ...

Szóval akkoriban a hanglemez volt a legfőbb műsorforrás, az LP-k százezres nagyságrendben fogytak (megjegyzem, amikor apukám megvette a fent említett Supraphont, itthon még alig volt hosszanjátszó lemez, a 45-ös fordulatú kislemez volt a standard). A lemezhallgatás tömegigény volt, a lemezjátszó gyártása szintén. A "hifi" lemezjátszókat valóban a Tesla készítette a "táboron" belül, de ne felejtsük el, hogy ekkor ömlöttek a piacra a többnyire full műanyag kis Teslák, Unitrák és RFT-k. Ezek a mai szleng szerint valóban lemezgyaluk voltak, mert néhány lejátszás után rendesen meggyepálták a barázdákat - de ez a fogyasztók nagyrészét ugyanúgy nem zavarta, mint átlag streamelőt a 128mbps felbontás :D

Ehhez tegyük hozzá, hogy a KGST iparának egyik állandó problémája volt az ingadozó alapanyag ellátás miatti minőség ingadozás. Ezért van az, hogy valaki ki tudott fogni egy olyan terméket - legyen az bármi, nem csak lemezjátszó - ami évtizedekig tette a dolgát, és olyat is, ami állandóan tönkrement. Ismerjük, emlékszünk rá, és azt hittük, a piacgazdasággal ez elmúlik - csakhogy ezt felváltotta a gyártás kényszerű költségcsökkentése miatti "gagyisodás", és a sokat vitatott, de sajos mégis érezhető tervezett avulás.
Nekem is volt több "Rút Kiskacsám", az első még Tesla NC470 felirattal, lapskarral és a közismerten karcos hangú VM2102 hangszedővel. Bizony ezek közt is volt olyan, aminek a motorja hangtalanul tette a dolgát mindvégig, és volt ami rövid használat után kikotyogósodott, ütni kezdett. Pedig az már NAD felirattal jött.

A Pro-Ject amennyire tudni lehet, a régi Tesla gyártóbázisán és tapasztalain alapul, osztrák tőkével. Nem meglepő, hiszen a csehek gyártották az utolsó szériás Lenco lemezjátszókat is, vélhetően feszesebb minőségbiztosítás mellett.
Ettől függetlenül mindig is maradt, ami volt: tömeggyártó, csak ma már nem a tömegigényt szolgálja ki, hanem a divatot és a nosztalgiát. Az átlagos vevő számára a hangminőség másodlagos, ha meg becsúszik egy minőségi hiba, azt kezelik és kész.
Ezért van, hogy a kínálata zavarbaejtően nagy, az ára pedig a minőségi hifihez képest teljesen rendben van - a 400-as HUF/EUR nincs rendben, és az átlagfizetésünk, mert amúgy a PJ árai nálunk "nyugodtabbra" (szintén Hofi) teljesen arányosak, sőt inkább BestBuy.

Megjegyzem, nekem volt pár évvel ezelőtt valamelyik jobban felszerelt Pro-Ject (talán Essential III Carbon), az teljesen rendben volt, annak a gyárilag benne lévő ortofon 2M Red volt a gyenge pontja.

Szóval kár ekézni a Pro-Jectet, és főleg hiba az audiofil igényeket számonkérni rajta, pláne az alapmoodelleken, mert nem arra valók. Aki a régi lemezeit akarja újra meghallgatni, nem akar a netről 40-50 éves bizonytalan múltú pörgetőt venni, annak teljesen jó vétel. Erre készült, erre való, és erre nyugodt szívvel lehet tenni egy próbát. Szerintem :smile53:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Nekem is voltak Tesláim.
Az NZC 420, ( erősítővel egybeépített futómű, kis fehér hagdobozokkal ) és az NZ 440.
Nem voltak rosszak a maguk korában - Shure M95 ED - vel nagyon élveztem őket - na de mihez képest ?
A semmihez képest kiváló volt bármelyik, kortársukhoz, a Taya - hoz képest más nem annyira.
Egy akkori Lenco - hoz, vagy Dual - hoz képest már biztosan nem. / Szerintem./
Az MC400 - ast nem ismerem.
Nem tudom, csak szolgáltatásban, vagy hangban is felülmúlta-e az elődjét ? gondolkodik.gif

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 65

Hozzászólás Szerző: KLajos »

akvapark írta:
2024.08.10., szomb. 11:16
KLajos írta:
2024.08.10., szomb. 11:13
akvapark írta:
2024.08.10., szomb. 08:43
Azoknak, akik a Tesla NC440-et az egekbe menesztik:
Teslalemezjatszo.jpgTeslalemezjatszo.1.jpg
Nos, ez kissé inkorrekt bejegyzés :angry: , mindkét képen egy MC400-as van. Csak a gyártó ugyanaz.
Meg az anyag, több NC 440-est láttam így. leborulok.gif
Egyszerű műszakiként kérdezem: ha ugyanaz az anyag, akkor az enyém miért nem ilyen közel ötven év után?

Amúgy a kivitele is más, mint az MC400-é, de majd leírod, hogy bizony ugyanaz.

Feladom.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1343

Hozzászólás Szerző: akvapark »

KLajos írta:
2024.08.10., szomb. 11:13
akvapark írta:
2024.08.10., szomb. 08:43
Azoknak, akik a Tesla NC440-et az egekbe menesztik:
Teslalemezjatszo.jpgTeslalemezjatszo.1.jpg
Nos, ez kissé inkorrekt bejegyzés :angry: , mindkét képen egy MC400-as van. Csak a gyártó ugyanaz.
Meg az anyag, több NC 440-est láttam így. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”