Úgy csináltok, mintha itt legtöbben nem a KGST időkben nőttünk volna fel, és nem lennénk azzal tisztában, hogy akkoriban a KGST vezetése döntötte el, melyik országban melyik terméket fogják nagy tömegben gyártani.
A lemezjátszó az egykori Csehszlovákiának jutott, vélhetően azért, mert fejlettebb volt a gépipara, azon belül a finommechanikai ipara, mint a többi tagországénak. Az sem mellékes, hogy Csehországban a fegyvergyártás tradicionálisan kiemelkedő ágazat volt, így egyáltalán nem lennék meglepve, ha a lemezjátszók egyes alkatrészei egészen "véletlenül" nem passzoltak volna valamelyik kézifegyverhez. A Tesla elődje, a Supraphon - ha jól pörgetem a gugglit - már a gramofongyártásban is elismert név volt, és akkor még hol voltunk a "cucilizmustól" (Hofi kifejezésével élve).
Nekünk otthon egy Supraphon táskalemezjátszó volt az első lemezforgató, szigorúan SP "kislemez" méretű tányérral, és kristályhangszedővel (természetesen monoban). Ezt valamikor '80 táján váltotta le egy - már Tesla - fakávás, beépített erősítős, külső hangdobozos változat. A phono fokozatát külön lehetett kapcsolni, mert gyárilag ez is kristályhangszedős volt, csak legalább már sztereo. Amikor elkezdtem Hifi Magazint olvasni, akkor vettem bele egy Ortofon FF10xe hangszedőt, amitől padlóig pottyant az álam - pedig hol volt ez még egy rendes hifitől, vagy a DIN 45500 szabványtól ...
Szóval akkoriban a hanglemez volt a legfőbb műsorforrás, az LP-k százezres nagyságrendben fogytak (megjegyzem, amikor apukám megvette a fent említett Supraphont, itthon még alig volt hosszanjátszó lemez, a 45-ös fordulatú kislemez volt a standard). A lemezhallgatás tömegigény volt, a lemezjátszó gyártása szintén. A "hifi" lemezjátszókat valóban a Tesla készítette a "táboron" belül, de ne felejtsük el, hogy ekkor ömlöttek a piacra a többnyire full műanyag kis Teslák, Unitrák és RFT-k. Ezek a mai szleng szerint valóban lemezgyaluk voltak, mert néhány lejátszás után rendesen meggyepálták a barázdákat - de ez a fogyasztók nagyrészét ugyanúgy nem zavarta, mint átlag streamelőt a 128mbps felbontás
Ehhez tegyük hozzá, hogy a KGST iparának egyik állandó problémája volt az ingadozó alapanyag ellátás miatti minőség ingadozás. Ezért van az, hogy valaki ki tudott fogni egy olyan terméket - legyen az bármi, nem csak lemezjátszó - ami évtizedekig tette a dolgát, és olyat is, ami állandóan tönkrement. Ismerjük, emlékszünk rá, és azt hittük, a piacgazdasággal ez elmúlik - csakhogy ezt felváltotta a gyártás kényszerű költségcsökkentése miatti "gagyisodás", és a sokat vitatott, de sajos mégis érezhető tervezett avulás.
Nekem is volt több "Rút Kiskacsám", az első még Tesla NC470 felirattal, lapskarral és a közismerten karcos hangú VM2102 hangszedővel. Bizony ezek közt is volt olyan, aminek a motorja hangtalanul tette a dolgát mindvégig, és volt ami rövid használat után kikotyogósodott, ütni kezdett. Pedig az már NAD felirattal jött.
A Pro-Ject amennyire tudni lehet, a régi Tesla gyártóbázisán és tapasztalain alapul, osztrák tőkével. Nem meglepő, hiszen a csehek gyártották az utolsó szériás Lenco lemezjátszókat is, vélhetően feszesebb minőségbiztosítás mellett.
Ettől függetlenül mindig is maradt, ami volt: tömeggyártó, csak ma már nem a tömegigényt szolgálja ki, hanem a divatot és a nosztalgiát. Az átlagos vevő számára a hangminőség másodlagos, ha meg becsúszik egy minőségi hiba, azt kezelik és kész.
Ezért van, hogy a kínálata zavarbaejtően nagy, az ára pedig a minőségi hifihez képest teljesen rendben van - a 400-as HUF/EUR nincs rendben, és az átlagfizetésünk, mert amúgy a PJ árai nálunk "nyugodtabbra" (szintén Hofi) teljesen arányosak, sőt inkább BestBuy.
Megjegyzem, nekem volt pár évvel ezelőtt valamelyik jobban felszerelt Pro-Ject (talán Essential III Carbon), az teljesen rendben volt, annak a gyárilag benne lévő ortofon 2M Red volt a gyenge pontja.
Szóval kár ekézni a Pro-Jectet, és főleg hiba az audiofil igényeket számonkérni rajta, pláne az alapmoodelleken, mert nem arra valók. Aki a régi lemezeit akarja újra meghallgatni, nem akar a netről 40-50 éves bizonytalan múltú pörgetőt venni, annak teljesen jó vétel. Erre készült, erre való, és erre nyugodt szívvel lehet tenni egy próbát. Szerintem