Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kezdő hifi - tanács kéne
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11012
- Kapcsolat:
Kezdő hifi - tanács kéne
Lehet, hogy kicsit OFF de Szegedi vagy környékbeli házi mozihoz értő ember segítségét szeretnem kéni...
Javaslom, ne a HiFi, hanem a házimozi részlegen próbálkozz!
- T_Gabor
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 13
Kezdő hifi - tanács kéne
Kedves Fórumtársak!
Lehet, hogy kicsit OFF de Szegedi vagy környékbeli házi mozihoz értő ember segítségét szeretnem kéni. Az alapk megvannak, viszon szívesen meghallgatnék tanácsokat a rendszeremmel kapcsolatban.
Nagyon megköszönném a szíves segítséget, természetesen a benzin pénzt állom és a fiom káve és üdítő se maradna el.
Köszönöm szépen előre is!
ui.: esetlegesen olyan szakembert is keresnék, aki TV kalibrációval is foglalkozik.
TV: Sony KDL-55W809 AVR: Onkyo TX-NR3009 Forrás: Zidoo X10 NAS: Synology DS214se + WD Red 4 TB Hangfalak 7.1: FR: JBL Arena 180 CEN: JBL Arena 125C SR+SRB: JBL Arena 130 SUB: Jamo J112 Kábel: Audioquest Rocket 33, Inakustik Bingo Silver, AQ Cinnamon HDMI, AQ Boxer SUB
Kezdő hifi - tanács kéne
A beépítet dac ill kártya esetében nagy előny hogy minimális jelút van, elméletben normális tápellátás (mégis csak oda lett tervezve)!
Ha nem tetszik... kiszereled és meghirdeted...
50 alatt nem kapsz normálisabb gyári dac-ot álltalában!
Esetleg keress használtban...
Köszönöm. Dac ügyben többet is kérdeznék a megfelelő topikban, megköszönném a választ.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Kezdő hifi - tanács kéne
Nálam Macbook lenne a forrás, és a Nad-nál 220e a DAC nélküli, 270e a DAC-os verzió. Tehát ebben a felállásban is kell pluszban fizetni érte.
A kérdés az, hogy érdemes-e kifizetni egy ötvenessel többet, vagy 100 alatt venni egy különálló DAC-t ,ami később cserélhető, ha nem tetszik.
Az Arcam is jó volt, a marantz sehol nem volt hozzájuk, bár ez adódhatott a kategória különbségből is, de a NAD volt számomra a leg testesebb hangzású.
A kábelezés egy kínai tudomány számomra
A beépítet dac ill kártya esetében nagy előny hogy minimális jelút van, elméletben normális tápellátás (mégis csak oda lett tervezve)!Ha nem tetszik... kiszereled és meghirdeted...
50 alatt nem kapsz normálisabb gyári dac-ot álltalában!
Esetleg keress használtban...
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Kezdő hifi - tanács kéne
Szerintem jó helyen tapogatózol, az Arcam-ra még kíváncsi lennék...
A beépített dac is lehet jó, illetve a célnak megfelelő, a kérdés az, hogy mennyire törekszel a korrektebb minőségre és hogy fizetsz-e ezért pluszban...
Én pl. az erősítő dac-ját leginkább tv-hez használom (sztereo erősítőn optikai kábelen), meg dvd-hez.
CD-n pl. csak a saját dac-ot használom, nekem a 1540D, a 1541 és a PCM63 teljesen megfelel.
És igen, a Focal egyes típusai kényesebbek lehetnek magasban, de megfelelő kábelezéssel szépen szelidíthetők...
Nálam Macbook lenne a forrás, és a Nad-nál 220e a DAC nélküli, 270e a DAC-os verzió. Tehát ebben a felállásban is kell pluszban fizetni érte.
A kérdés az, hogy érdemes-e kifizetni egy ötvenessel többet, vagy 100 alatt venni egy különálló DAC-t ,ami később cserélhető, ha nem tetszik.
Az Arcam is jó volt, a marantz sehol nem volt hozzájuk, bár ez adódhatott a kategória különbségből is, de a NAD volt számomra a leg testesebb hangzású.
A kábelezés egy kínai tudomány számomra
Kezdő hifi - tanács kéne
Eddig a NAD 356BEE a nyerő hallgatózás után (Arcam a19, Marantz 6006), ebből érdemes a DAC-os verzióban gondolkozni, vagy inkább külön DAC? A Maranzt csalódás, még meghallgatok belőle egyel nagyobbat, de eddig nem fogott meg. Denon-t Rotel-t még nem sikerült eddig. A testes hangzás nem lenne hátrány, Denonnal (mozin) nem ez volt a tapasztalatom eddig..
Szerintem jó helyen tapogatózol, az Arcam-ra még kíváncsi lennék...
A beépített dac is lehet jó, illetve a célnak megfelelő, a kérdés az, hogy mennyire törekszel a korrektebb minőségre és hogy fizetsz-e ezért pluszban...
Én pl. az erősítő dac-ját leginkább tv-hez használom (sztereo erősítőn optikai kábelen), meg dvd-hez.
CD-n pl. csak a saját dac-ot használom, nekem a 1540D, a 1541 és a PCM63 teljesen megfelel.
És igen, a Focal egyes típusai kényesebbek lehetnek magasban, de megfelelő kábelezéssel szépen szelidíthetők...
Kezdő hifi - tanács kéne
Valóban egy moziszett frontjai a dobozok, de ezegy dolog.
Számomra kicsit "sziszegős" a Focal, így én egy lágyabb karakterrel rendelkező Nad, Denon, Rotel vassal párosítanám (mimdből van éppen az apróban és semmi közöm hozzájuk)!
Ha gépről megy a zene akkor a legtöbb esetben elkél egy dac a gép után!
Eddig a NAD 356BEE a nyerő hallgatózás után (Arcam a19, Marantz 6006), ebből érdemes a DAC-os verzióban gondolkozni, vagy inkább külön DAC? A Maranzt csalódás, még meghallgatok belőle egyel nagyobbat, de eddig nem fogott meg. Denon-t Rotel-t még nem sikerült eddig. A testes hangzás nem lenne hátrány, Denonnal (mozin) nem ez volt a tapasztalatom eddig..
- szabo_pitty
- V.I.P.
- Értékelés: 93
Kezdő hifi - tanács kéne
Az előző képen látható Marantz hálózati csatlakozója nem a szabványos, földelt IEC csatlakozó, mivel hiányzik a középső "föld" érintkezője. Valószínűleg a kábelcsereberélő hifisták dolgát szeretnék megkönnyíteni, így mindenféle kábelt beledughatnak, a készülék kettős szigetelésűnek fog minősülni, a hátlapon szereplő jelnek megfelelően. A hátoldali földelőcsavar mindig egyszerűen a készülékházhoz csatlakozik, így a ebben az esetben - gyakorlatilag - a készülék belső jelföldjéhez. ( A japán készülékből talán még csak kettős szigetelésűt láttam, legalábbis 20 évre visszatekintve )
PM-14MKII-KI-9.JPG
A Pioneer CT-506 magnódeck, létezik minkét érintésvédelmi osztálynak megfelelő kivitellel. Elsőre, ez az egyetlen, ami eszembe jut, igaz, nem 20 éven belüli.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D
- charlie-obrian
- V.I.P.
- Értékelés: 366
Kezdő hifi - tanács kéne
Még a végén megbánom, h eladtam az inkriminált Marantz készüléket. Addig biztos, hogy annak megvolt a 3 csatlakozója a készülék hátlapján az aljzatban, de ahhoz föl kéne nyitni, h tudjam, hogy hogy volt bekötve, vagy rámérni műszerrel...
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Kezdő hifi - tanács kéne
Az előző képen látható Marantz hálózati csatlakozója nem a szabványos, földelt IEC csatlakozó, mivel hiányzik a középső "föld" érintkezője. Valószínűleg a kábelcsereberélő hifisták dolgát szeretnék megkönnyíteni, így mindenféle kábelt beledughatnak, a készülék kettős szigetelésűnek fog minősülni, a hátlapon szereplő jelnek megfelelően. A hátoldali földelőcsavar mindig egyszerűen a készülékházhoz csatlakozik, így a ebben az esetben - gyakorlatilag - a készülék belső jelföldjéhez. ( A japán készülékből talán még csak kettős szigetelésűt láttam, legalábbis 20 évre visszatekintve )
- charlie-obrian
- V.I.P.
Kezdő hifi - tanács kéne
Ha már fölhoztad, nekem is volt éppen Marantz készülékem, ami kettős szigetelésű volt, mégis földelt csatlakozóval... Arról fogalmam sincs, hogy a lemezjátszó földje az rá volt-e kötve...
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Kezdő hifi - tanács kéne
hát akkor nekem is passz> az elmélet úgy látszik, nem mindig vág egybe a gyakorlattal
mindenesetre személy szerint abszolút nem javaslom a kettős-szigetelésű holmi leföldelését
Tényleg nagyon off lesz már, de még egy kép a netről:
Itt látszik, a kettős szigetelésű Marantz erősítő belső jelföldjének a készülékházra való csatlakozása. Annyit még meg lehet említeni, hogy ezen pont és az RCA csatlakozók külső csatlakozója között elképzelhető néhány Ohm ellenállás ( a belső földhurkok eliminálása miatt ), de ha nem hídkapcsolású az erősítő, akkor a hangszórókábel "negatív"-ja is ide csatlakozik. Én ezt gondolnám az általános megoldásnak:
( http://audiophillness.com/marantz-pm-14mkii-ki/ )
A kettős szigetelésű készülékek földelése valóban tilos, ez az előírás. Viszont adott esetben - az eddigiek alapján - akaratlanul ezeket is "leföldeljük"...
- charlie-obrian
- V.I.P.
Kezdő hifi - tanács kéne
Ok, tisztázzuk, én sem javaslom kettős szigetelésű készülék földelését!
Ráadásul a védővezetős védelem minősége (ahogy megvalósul sok háztartásban); igen aggályos.
A lemezjátszó "földje" meg végképp nem védőföld. Az azért van, mert ha kicsit más potenciálon van a lemezjátszó, meg az erősítő, akkor ne a jelkábel nulláján folyjék áram, ezáltal essen pici feszültség, ami meg megzavarja az amúgy is kicsi jelet.
(A további elektrotechnikai kérdéseim itt offnak minősülnének, ezért privátban tettem föl.)
Ráadásul a védővezetős védelem minősége (ahogy megvalósul sok háztartásban); igen aggályos.
A lemezjátszó "földje" meg végképp nem védőföld. Az azért van, mert ha kicsit más potenciálon van a lemezjátszó, meg az erősítő, akkor ne a jelkábel nulláján folyjék áram, ezáltal essen pici feszültség, ami meg megzavarja az amúgy is kicsi jelet.
(A további elektrotechnikai kérdéseim itt offnak minősülnének, ezért privátban tettem föl.)
Kezdő hifi - tanács kéne
én Rega-val és számos japppán készülékkel (Sansui, JVC, Technics, stb.) találkoztam kettős szigetelésűként, de az RCA-k 0-ja nem volt a készülékházon...
Gyári készülékből most csak egy Aiwa AD-S950 kazettás magnó és Denon DCD-1560 van itthon, ezeknek össze van kötve a jelföld a készülékházzal. ( most meg is mértem ).......szóval akkor passz.
Kezdő hifi - tanács kéne
nem, mivel - maradva az eredeti kérdésnél - a kettős szigetelésű előerősítőnél a készülékházon csak a fonó földje (és nem a jel nullája!) van, az pedig nincs összeköttetésben az RCA-aljzatok jel-nullájával (i.e. a külső fémköpennyel)> így az előfok háza továbbra is földeletlen marad
Az általam látott összes kettős szigetelésű, fémházas hifi készülék jelföldje, tehát az RCA csatlakózóké is a fémvázra van kötve. Ezt ki is lehet mérni egyszerűen, bár a festékréteg, eloxált felület szigetelő, de ez nem nyújt megbízható védelmet az áramütés ellen.
Ha a lentebb említett "vegyes" rendszerben, a földelt készülék védőföldje leszakadna a hálózat védőföldjéről+a fázis rákerülne a fémházra ( pusztán kapacitív úton is megemelkedhet - a most már lebegő készülék-földelés - potenciálja, sőt jó eséllyel 125V köré áll be ) akkor az egész hifi rendszer külső fémburkolata "ráz".
Kezdő hifi - tanács kéne
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat, van ám káosz mostmár a fejemben Megpróbálok használtakban gondolkozni, esetleg kommunikálni az eladókkal , hogy leteszem a teljes vételárat, hátha el tudok hozni egyet kettőt kipróbálni, hátha tisztul a kép beruházás előtt. Már csak a milyen kábelt vegyek a kérdés, ami úgymond mindenevő a próbálgatásokhoz...
Csak úgy szabad.Letenni a pénzt és elhozni próbára a vasat.
Sok sikert.
Kezdő hifi - tanács kéne
Kerestem, de nem találtam. Van hozzá link?Ki lett gyomlálva.Besokalt,elege lett a fórumból.Nekem az jött le hogy egy ideje már érett ez a gondolat a fejében,és most tett pontot a végére.Adott egy esélyt még tegnap,de nem jött be.
Sajnálom egyébként,rendes volt mindenkivel.
Hová lett "Salaca"?
Az offban és a fórummal kapcsolatos vélemények topikban megtalálod az előzményeket.
Kerestem, de nem találtam. Van hozzá link?
Kezdő hifi - tanács kéne
Hová lett "Salaca"?
Az offban és a fórummal kapcsolatos vélemények topikban megtalálod az előzményeket.
Kerestem, de nem találtam. Van hozzá link?
Kezdő hifi - tanács kéne
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat, van ám káosz mostmár a fejemben Megpróbálok használtakban gondolkozni, esetleg kommunikálni az eladókkal , hogy leteszem a teljes vételárat, hátha el tudok hozni egyet kettőt kipróbálni, hátha tisztul a kép beruházás előtt. Már csak a milyen kábelt vegyek a kérdés, ami úgymond mindenevő a próbálgatásokhoz...
Kezdő hifi - tanács kéne
Folyamatosan nézegetem az aprót és a netet is. Előre tudom mi lesz..Veszek vmit, 1 hónap múlva csere, és ez így fog menni sokáig, gondolom ki fogok próbálni 4-5 félét. Az általad említetteken kívül Marantz Pm6005/6006 -ről jókat olvastam bár nem tudom egy kategóriában vannak-e mondjuk a Rotel-rel, gondolom ez alatta van. Audiolab 8200A van még újban 200 alatt, ha ráveszem magam a használtra ,akkor csak gyári állapotút szeretnék. Gondolom a cserélgetések miatt kevesebb a bukó rajtuk..Be kell látnom újban nem nagyon lehet ennyi pénzből ugrálni Melyikben van olyan minőségű dac , hogy ne kelljen azt is külön vennem?
Igazából léphetek anyagilag feljebb is, a lényeg, hogy jó árban vegyem amit veszek, ne legyen sok bukó rajta
Több helyen Yamahákat is írnak a Focalhoz .
Én a Focal-hoz használtam Rotel, Musical Fidelity, Sugden, Naim, és Arcam erősítőket
A Naim-al már elég jó volt, de az Arcamnál érzem először azt, hogy igazán passzolnak
Linn
Pierre Lurne Audiomeca
Naim CDX2/XPS
Naim Nac 202
Naim Nap 200
Optoma HD
Cambridge Audio BD
Arcam AVR
ProAc Response D25
Focal Aria 926
Exposure Classic XXII
Synthesis Nimis
PMC GB1
Sugden CD21 A21
Revox A77
Akai 650D
Pierre Lurne Audiomeca
Naim CDX2/XPS
Naim Nac 202
Naim Nap 200
Optoma HD
Cambridge Audio BD
Arcam AVR
ProAc Response D25
Focal Aria 926
Exposure Classic XXII
Synthesis Nimis
PMC GB1
Sugden CD21 A21
Revox A77
Akai 650D
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Kezdő hifi - tanács kéne
Rövidísd le az utadat,és vegyél egy heed obelisk si-t.Kívül esik a kereteden,de hidd el ezt csak egyszer kell megvenned.
Volt egy haver aki az Obelisk-hez Focal-t vett (kis monitort) és azt mondta nagyon jó volt (sajna nem tudtam megfülelni)!
Én nem sok dobozzal próbáltam az enyémet, de nem válogatós eddig, viszont a forrást meghálálja (jó alapanyaggal tutitutituti, rádió rock-al nem annyira) mint minden (főleg egy szint felett)!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Kezdő hifi - tanács kéne
Folyamatosan nézegetem az aprót és a netet is. Előre tudom mi lesz..Veszek vmit, 1 hónap múlva csere, és ez így fog menni sokáig, gondolom ki fogok próbálni 4-5 félét. Az általad említetteken kívül Marantz Pm6005/6006 -ről jókat olvastam bár nem tudom egy kategóriában vannak-e mondjuk a Rotel-rel, gondolom ez alatta van. Audiolab 8200A van még újban 200 alatt, ha ráveszem magam a használtra ,akkor csak gyári állapotút szeretnék. Gondolom a cserélgetések miatt kevesebb a bukó rajtuk..Be kell látnom újban nem nagyon lehet ennyi pénzből ugrálni Melyikben van olyan minőségű dac , hogy ne kelljen azt is külön vennem?
Igazából léphetek anyagilag feljebb is, a lényeg, hogy jó árban vegyem amit veszek, ne legyen sok bukó rajta
Rövidísd le az utadat,és vegyél egy heed obelisk si-t.Kívül esik a kereteden,de hidd el ezt csak egyszer kell megvenned.
Kezdő hifi - tanács kéne
Mimt mások is, én is használtban keresnék!
Denon 1500, 2000, Rotel 12...
Nem felejtősek a beépített dac-ok!
Pl minimális jelút, megfelelőtápellátás...
Viszont nincs sok ilyen vas!
- szabo_pitty
- V.I.P.
- Értékelés: 93
Kezdő hifi - tanács kéne
Bonyolítsuk egy kicsit, a dolgot! Mi van akkor, ha összekötök két készüléket, melyek közül az egyik első, a másik, második érintésvédelmi osztályba tartozik? Ez esetben, a kettős szigetelésű készülék háza is földelődik, a másikon keresztül, nem?
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D
"Ha egy másik berendezés meghibásodik a hálózaton, akkor a szabálytalanul
földelt érintése is veszélyes lehet. " -Ok, de ebben a példában a hálózaton lévő összes védővezetős készülék megközelítése szintúgy veszélyes.
Most ha van egy kettős szigetelésű készülék, akkor ahhoz képest visszalépés a védővezetős érintésvédelem! Ok, ez a lényeg.
Na most miben rosszabb egy kettős szigetelésű készüléket védővezetőre kötni egy eleve védővezetőshöz képest? Semmiben.
Általában jobbnak mondják a kettős szigetelést a védővezetős védelemnél, de ha egy kettős szigetelésű készüléket védővezetővel látnak el, az nem lesz rosszabb egy védővezetősnél pusztán azért, mert belül kettős szigetelése van, pont ugyanolyan "rossz" lesz, mint ami eredetileg is védővezetősnek lett tervezve. Szerintem.
Szevasz Charlie!
Trane fórumtárssal arra utaltunk, ez elvi kérdés, és itt semmiképpen ne tanácsoljunk olyat, ami tilos.
Kezdő hifi - tanács kéne
"Ha egy másik berendezés meghibásodik a hálózaton, akkor a szabálytalanul
földelt érintése is veszélyes lehet. " -Ok, de ebben a példában a hálózaton lévő összes védővezetős készülék megközelítése szintúgy veszélyes.
Most ha van egy kettős szigetelésű készülék, akkor ahhoz képest visszalépés a védővezetős érintésvédelem! Ok, ez a lényeg.
Na most miben rosszabb egy kettős szigetelésű készüléket védővezetőre kötni egy eleve védővezetőshöz képest? Semmiben.
Általában jobbnak mondják a kettős szigetelést a védővezetős védelemnél, de ha egy kettős szigetelésű készüléket védővezetővel látnak el, az nem lesz rosszabb egy védővezetősnél pusztán azért, mert belül kettős szigetelése van, pont ugyanolyan "rossz" lesz, mint ami eredetileg is védővezetősnek lett tervezve. Szerintem.
Szevasz Charlie!
Trane fórumtárssal arra utaltunk, ez elvi kérdés, és itt semmiképpen ne tanácsoljunk olyat, ami tilos.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)