Igen. Ha Neotech-ből csinálnám az ösvényt, abból - az ára miatt - egy lenne, egységesen a 3.3 - asból .
Megfonni 11 métert ?
Nem lenne kis produkció, az biztos...
Igen. Ha Neotech-ből csinálnám az ösvényt, abból - az ára miatt - egy lenne, egységesen a 3.3 - asból .
Volt már itt is említve, MSZ-EN norma szerint PE védővezető nem lehet kisebb keresztmetszetű N és L vezető keresztmetszeténél 10mm2 alatt.Block írta: ↑2026.02.05., csüt. 08:12Igen,...ha jól emlékszem le is volt fényképezve.
Egy ösvényre vonatkozó laikus kérdés: Elgondolkodtatott,hogy valaki csinál három szál tömör Neotech Occ-ből ösvényt hármas fonatban,....kettő /a fázis és a nulla / 2.5-ös drágábból,...a földelés 1.5-ös olcsóbból lenne.
Ez így hibás? Szóval a földelésnek is ugyanolyan madzagból kell lennie?
Igen,...ha jól emlékszem le is volt fényképezve.
Ha általában elmondható a kelleténél vastagabb kábelekről, hogy fárasztó a mélyük és sötét a tónusuk - ami csak akkor nyer igazolást, ha már kialakítottad és bekötötted - akkor minek kísérteni a sorsot ? Nem zörög a haraszt...ClintEastwood írta: ↑2026.01.30., pén. 20:30Sziasztok!
Dedikált ösvényt szeretnék behúzni az óraládától. Napok óta nyálazom a topikot és a Kábelezzünk topikot is, mégis kérdéssel fordulnék hozzátok, mert nem lettem meggyőzve egyik oldalról sem.
NHXMH-J 3x2,5mm2
vs
NYM 3X6mm2 (ebből a halogénmentesre már sajnálnám a lóvét)
szóval a kérdésem elsősorban keresztmetszeti vonatkozású... Roy leírja a 10mm2 méretet, Long meg megmagyarázza, hogy jó nagy szar az úgy. Nem tudom, hogy az a pár hozzászólás a fárasztó mélyekről, sötétedő tónusokról saját tapasztalat-e vagy többen is hivatkoznak mástól való hallomásra, vagy valakinek a cikkére.
Gondolom 4mm2 pártoló nincs a fórumon, mert halogénmentesben arra a keresztmetszetre még rászánnám a pénzt, ha van pozitív hozadéka a 2,5mm2-hez képest.
Supravoxon kívül van itt valaki, aki jobbnak tartja mondjuk a 6mm2-t? Vagy legtöbben 2,5mm2 pártiak?

Nem érdemes.. :(murasake írta: ↑2026.02.02., hétf. 08:18Itt hirdeti ezt a Lapp kábelt folyóméterre egy fórumtárs. Sokan ezt használják ösvényépítésre, de tápkábelnek is.ClintEastwood írta: ↑2026.02.02., hétf. 08:00Köszi mindenkinek a válaszokat! Azt lehet elfelejtettem kiemelni, hogy biztosan villanyszerelési kábel lesz behúzva, nem dedikált hifi márka százezrekért, milliókért. Talán majd egyszer... Most low-budget megoldásokban gondolkodom.
Szerintem érdemes egy kört tenni, tájékozódni róla, akár más (külföldi) fórumon.
viewtopic.php?f=64&t=203632&p=2961949&h ... l#p2961949

Milyen hosszú kábel kell?ClintEastwood írta: ↑2026.01.30., pén. 20:30Sziasztok!
Dedikált ösvényt szeretnék behúzni az óraládától. Napok óta nyálazom a topikot és a Kábelezzünk topikot is, mégis kérdéssel fordulnék hozzátok, mert nem lettem meggyőzve egyik oldalról sem.
NHXMH-J 3x2,5mm2
vs
szóval a kérdésem elsősorban keresztmetszeti vonatkozású... Roy leírja a 10mm2 méretet, Long meg megmagyarázza, hogy jó nagy szar az úgy. Nem tudom, hogy az a pár hozzászólás a fárasztó mélyekről, sötétedő tónusokról saját tapasztalat-e vagy többen is hivatkoznak mástól való hallomásra, vagy valakinek a cikkére.
Gondolom 4mm2 pártoló nincs a fórumon, mert halogénmentesben arra a keresztmetszetre még rászánnám a pénzt, ha van pozitív hozadéka a 2,5mm2-hez képest.
Supravoxon kívül van itt valaki, aki jobbnak tartja mondjuk a 6mm2-t? Vagy legtöbben 2,5mm2 pártiak?

Ez nem drága, és nem közönséges, sokaknak bevált. Sokkal jobb, mint a hagyományos pvc szigetelésű.ClintEastwood írta: ↑2026.02.02., hétf. 08:00Köszi mindenkinek a válaszokat! Azt lehet elfelejtettem kiemelni, hogy biztosan villanyszerelési kábel lesz behúzva, nem dedikált hifi márka százezrekért, milliókért. Talán majd egyszer... Most low-budget megoldásokban gondolkodom.

Itt hirdeti ezt a Lapp kábelt folyóméterre egy fórumtárs. Sokan ezt használják ösvényépítésre, de tápkábelnek is.ClintEastwood írta: ↑2026.02.02., hétf. 08:00Köszi mindenkinek a válaszokat! Azt lehet elfelejtettem kiemelni, hogy biztosan villanyszerelési kábel lesz behúzva, nem dedikált hifi márka százezrekért, milliókért. Talán majd egyszer... Most low-budget megoldásokban gondolkodom.

fülelek írta: ↑2026.02.01., vas. 23:23A teflon az jó, sőt, az egyik legjobb szigetelő. A Neotech a SOCT és SOST vezetőkre max 300V dc feszültséget garantál. A SOCP pvc 600V. Az eltérés abban is látszik, hogy teflon vastagsága kb fele PVC-nek. Ezek a vastagságok anyag tulajdonság alapján elbírnak nagyobb feszültségeket, viszont kell egy erős biztonsági tartalék a gyártási szórásra, szerelési és élettartami kisebb nagyobb sérülékre is. Kockáztatni lehet saját felelősségre, de minek?istvan01 írta: ↑2026.01.31., szomb. 13:39Akkor egy tipp középkategória ösvény vezetékre. NEOTECH SOCP-12. Ez 3.3mm2, tömör, 7N, nem kell hüvelyezni, 600V szigetelése. Kevéssel merevebb mint hasonló villanyszerelő katagóriás tömör vezetékek. Teflonos változata is jó, de azt szigorúan csak N-át vihet. PE lehet valami olcsóbb 2.5mm2, vékonyabb nem jó.
/na ez telóról mellé ment, nincs türelmem újra írni/

Miért nem jó a teflon szigetelés mindenhova -amennyiben 400V vagy 600V van ráírva?istvan01 írta: ↑2026.01.31., szomb. 13:39Akkor egy tipp középkategória ösvény vezetékre. NEOTECH SOCP-12. Ez 3.3mm2, tömör, 7N, nem kell hüvelyezni, 600V szigetelése. Kevéssel merevebb mint hasonló villanyszerelő katagóriás tömör vezetékek. Teflonos változata is jó, de azt szigorúan csak N-át vihet. PE lehet valami olcsóbb 2.5mm2, vékonyabb nem jó.
Nagyon jó tippnek tűnik !

Azt hiszem, nem csak az a követendő út, hogy ami a legjobb tápkábelnek, az jó lesz ösvénynek is, Zoli leírta, mi a bökkenő.istvan01 írta: ↑2026.01.31., szomb. 13:39Akkor egy tipp középkategória ösvény vezetékre. NEOTECH SOCP-12. Ez 3.3mm2, tömör, 7N, nem kell hüvelyezni, 600V szigetelése. Kevéssel merevebb mint hasonló villanyszerelő katagóriás tömör vezetékek. Teflonos változata is jó, de azt szigorúan csak N-át vihet. PE lehet valami olcsóbb 2.5mm2, vékonyabb nem jó.

Ez nyilván logikus, a legjobb megoldás ez lenne, de mennyire életszerű, hogy valaki ilyen megoldást választ?istvan01 írta: ↑2026.01.31., szomb. 11:44Miért lenne más állatfaj a falban 230V ösvény kábel mint a falon kívüli folytatása? Többször leírtuk már, az a jó választás erre, hogy ami jó és optimális konnektortól készülék/elosztóig kábel/vezeték, az jó lesz a falban is ösvénynek. Keresztmetszet csupán ebből egy tényező, nem a legfontosabb, avval az egy paraméterrel, hogy dinamika gyengítés nélkül táplálja a készülékeket, főleg a végerősítőt. A minimum keresztmetszetre is van egy tényező, amit az ösvény elején lévő túláramvédő mérete határoz meg. 10-13A-es áramvédőhöz minimum 1,5mm2 biztonságos, 16A-het minimum 2,5mm2 lehet. Jelentősen vékonyabb kábel tűzveszélyes.
Van még lényeges ösvény kábel választási szempont. Mégpedig az ösvényt a következő 10-25évre választjuk, azt senki sem cserélgeti, tesztelgeti évente.

Nana, csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Én ismerek olyat, aki sövényeket tesztelget, nem is egyet!

Nagyon egyszerűen eldöntheted. Veszel 2 méternyit mindegyikből és csinálsz belőle powerkábelt. Amelyik jobban tetszik, azt használd ösvénynek. Így addig jó lesz, amíg bármit nem cserélsz a rendszeredben. :)ClintEastwood írta: ↑2026.01.30., pén. 20:30Sziasztok!
NHXMH-J 3x2,5mm2
vs

ha segit,nagyon jó cimbimnél,6mm2 Pirelli kábelek lettek beépitve...akkortájt épitkezett,amikor a Darvas féle cikk keletkezett...viszonyitási alapom nincs,neki sem volt,de az biztos hogy amig egyszerű rendszere volt,akkor is j szólt valami végett a rendszere,pár éve lépett egy picit felfele,és észméletlen jó lett az egész ár/érték viszonylatokban...ClintEastwood írta: ↑2026.01.30., pén. 20:30Sziasztok!
NHXMH-J 3x2,5mm2
vs