Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Köszönöm az infókat .
Az ékszerészmérleg mennyibe kerűl?
Tulajdonképpen meg kell tudnom az Elys2-nek az adatait? Így még sohasem állítottam be tűnyomást. 
Leírja nekem valaki, hogy lépésről lépésre hogy állítom be? Meg kell tudnom, hogy a súlynál mennyit kell tekernem pontosan.
Előre is köszönöm.

Ne tekergesd mérés nélkül az ellensúlyt. Keresd meg a hangszedő adatlapját, és szerezz egy mérleget. Én azt hiszem 5e Ft-ért vettem. Arra ügyelj, hogy ne legyen mágnesezhető a mérlegtálca.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

eszeky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: eszeky »

Köszönöm az infókat .
Az ékszerészmérleg mennyibe kerűl?
Tulajdonképpen meg kell tudnom az Elys2-nek az adatait? Így még sohasem állítottam be tűnyomást. 
Leírja nekem valaki, hogy lépésről lépésre hogy állítom be? Meg kell tudnom, hogy a súlynál mennyit kell tekernem pontosan.
Előre is köszönöm.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3390

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

RB250-es kar van benne. Teljesen gyári. A beállítást megtudom csinálni, de csak körülbelülre, mert a súlyon nincs semmilyen osztás és szám. Ez a fajta teljesen üres. A hangszedőm Elys2 MM. 49000Ft-ba került. Az antiscatingot 1 és 2 közzé állítottam egy picit a kettőhöz közelebb. Azt az utasítást kaptam, hogy csináljak a súllyal egy kört befelé értelem szerűen és vissza egy negyedet. 
Azért próbálkozom itt a fórumban, hogy hátha van valaki akinek ugyanilyen van és megmondja a tuttit.

Szerintem a tűmérleg beszerzését nem úszod meg. Legaláb egy Ortofon libikókának minden analógbarát fiókjában helye van, ez alapferszerelés, és nem is egy nagy beruházás.
Amúgy gratulálok az új szerzeményhez, remélem sok boldog órát szerez!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Voyager »

RB250-es kar van benne. Teljesen gyári. A beállítást megtudom csinálni, de csak körülbelülre...

Ahogyan ez itt már elhangzott, tűerőt csak tűmérleggel lehet pontosan beállítani! Nálam teljesen jó szolgálatot tesz, egy egyszerű ékszerészmérleg.

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

eszeky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

RB250-es kar van benne. Teljesen gyári. A beállítást megtudom csinálni, de csak körülbelülre, mert a súlyon nincs semmilyen osztás és szám. Ez a fajta teljesen üres. A hangszedőm Elys2 MM. 49000Ft-ba került. Az antiscatingot 1 és 2 közzé állítottam egy picit a kettőhöz közelebb. Azt az utasítást kaptam, hogy csináljak a súllyal egy kört befelé értelem szerűen és vissza egy negyedet. 
Azért próbálkozom itt a fórumban, hogy hátha van valaki akinek ugyanilyen van és megmondja a tuttit.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1483

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Írtam a Rega fórumba is de még válszt nem kaptam. Ezért tettem ide is fel hátha valaki.
Most vettem egy Rega Planar 2 -es lemezjátszót újonnan. A kérdésem az lenne, hogy a tűnyomást ill. az antiscatinget mennyire állítsam be? Nincs jelölés a súlyon.
Én kezdtem a karral. Előszőr beállítottam a közép állásba, hogy  ne lebegjen utána egy teljes kőr és vissza egy negyed. Az antiscatinget bedig a 2 és 3 közzé állítottam. Ez jó beállítás? Műszeresen komoly beállítást nemtudok végezni mert nincs hozzá komoly beállító. Tűnyomásmérő stb....
Üdv:Attila  

A fél fordulat 1 gr - értelemszerűen - csak nagyon hozzávetőleges adat, függ a pu. súlyától.
Pontos beállítás csak tűerőmérővel lehetséges.
Az antiscatinget meg a tűerő értékére.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

theta
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 50

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: theta »

Amennyiben RB250-es kar van benne akkor szerintem így kellene eljárni:

- ha levehető tűvédő van a hangszedőn azt le kell venni
- addig tekerni a kar végén az ellensúlyt, míg a kar nem "lebeg" vízszintesen (ki van egyensúlyozva)
- a hangszedő specifikációjában megadott tűerőt kell a súly forgatásával beállítani ( a rajta lévő jelölés, asszem zöld színű); fél forgatás a kar csapágya felé 1g, vagy 10mN -nak felel meg
- ezután kell az anti-skating-ot a tűerővel egyező értékre beállítani

Persze az egyszerő tűerő beállító mérleg, vagy a digitális mérleg pontosabb beállítást tehet lehetővé.

A használati leírás mit ír erről?

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 731

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: tollact »

Írtam a Rega fórumba is de még válszt nem kaptam. Ezért tettem ide is fel hátha valaki.
Most vettem egy Rega Planar 2 -es lemezjátszót újonnan. A kérdésem az lenne, hogy a tűnyomást ill. az antiscatinget mennyire állítsam be? Nincs jelölés a súlyon.
Én kezdtem a karral. Előszőr beállítottam a közép állásba, hogy  ne lebegjen utána egy teljes kőr és vissza egy negyed. Az antiscatinget bedig a 2 és 3 közzé állítottam. Ez jó beállítás? Műszeresen komoly beállítást nemtudok végezni mert nincs hozzá komoly beállító. Tűnyomásmérő stb....

Az antiskatinget inkább az 1-es és a 2 osztás közé kellene tenni. Szerintem a helyes tűerőt úgy nem lehet beállítani, ahogy leírtad. Kellene szerezned egy olcsó (például mérlegszerű Ortofon) tűmérleget.
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

eszeky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

@Gabor970: "300 kinti pénzért" az elmebayon beszerezhető (még) NOS Ortofon 540/II,ez valahol az OM40/mai M2Black szintje kéne hogy legyen,vagyis valahol ezen a szinten lehet....

másik opció,és én ezt lépném meg:hirdetnek Ortofon VMS300/II-est (hifipiac/olx),20000ért,van benne vlmilyen tű,ezzel nem foglalkoznék (max bonusz az egészhez),hanem irány a JICO,(www.jico-stylus.com) és vásárolnék hozzá utángyártott tűt:66 dolcsi a D30-E/II,+egy kis postaköltség,utánna egy kis vám+áfa,és voila,cca 40-45000HUF környékén megállt az egész(de legyen az egész 50000HUF),és van egy jó hangszedőd..cimbim egy régi Ortofon M20-hoz lépte megy ugyanezt nemrég a hozzavaló JICO-val,és élvezi,volt szerencsém hozzá,nem gyenge a dolog.....

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... zed%C5%91/

itt van a hangszedő 20.000-ért

http://www.dienadel.de/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi

itt meg a tű 57 euróért
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Nem a tűerő, hanem - ebben a relációban - a tűnyomás ami a barázdákat koptatja.
Tehát a nyomóerő/nyomott felület. Ez a felület meg a tű alakjától függ.
Jól látható az ábrán a felület nagysága. És akkor még a követési képességről nem beszéltünk. (l. lent)

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1648

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Indy »

Ezek szerint a AT erre a hangszedőre 1,4 g-t javasol, tehát 1,4 g azaz elégséges tűerő,ahol minimálisak a követési hibák, ergo a kopás.

Ez így pontos és korrekt, köszönöm. 
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemezjátszó

"At At-440 MLa duálmágneses hangszedő Microline formájú gyémánttűvel rendelkezik.....
 Specifikáció...:
Tűerő:    1.0-1.8 g (optimális 1.4 g)"
Idézet vége.

Ezek szerint a AT erre a hangszedőre 1,4 g-t javasol, tehát 1,4 g azaz elégséges tűerő,ahol minimálisak a követési hibák, ergo a kopás.
Naim Uniti Atom

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1648

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Indy »

Nem rossz az AT440. Sokan kritizálják,hogy magasba húz. De erre is van megoldás:

http://www.audioland.hu/cikk/tippek-tru ... gul-i.html

Az viszont igaz,hogy az első pár lejátszáskor brutális menyiségű koszt bír kiszeni a barázdákból. Viszont 1,2-1,5-ös tűnyomóerő kíméli a lemezt.

Ugyanonnan:

Jellemző tévhit, hogy a kisebb tűerő kisebb lemezkopást, ezáltal hosszabb élettartamot is jelent egyben. Ennek épp az ellenkezője igaz – az ideális tűerő tartományon belül. A nagyobb tűerő pontosabb barázda követést eredményez. A barázda épp a nem elégséges tűerő okozta követési hibák miatt kopik erősebben.

Indulj el egy úton, én is egy másikon...

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Opp, most néztem, az OM40 cseretű 300€ felett, még a 30-as is 250€, ezek már nem "játszanak" sajna.
Magyar árak.
http://www.hangszorobolt.hu/?level0=44&level1=65
Persze félreértés ne essék: Nagyon jó az AT 440 !

hukkle
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 385

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: hukkle »

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2809

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

@Gabor970: "300 kinti pénzért" az elmebayon beszerezhető (még) NOS Ortofon 540/II,ez valahol az OM40/mai M2Black szintje kéne hogy legyen,vagyis valahol ezen a szinten lehet....

másik opció,és én ezt lépném meg:hirdetnek Ortofon VMS300/II-est (hifipiac/olx),20000ért,van benne vlmilyen tű,ezzel nem foglalkoznék (max bonusz az egészhez),hanem irány a JICO,(www.jico-stylus.com) és vásárolnék hozzá utángyártott tűt:66 dolcsi a D30-E/II,+egy kis postaköltség,utánna egy kis vám+áfa,és voila,cca 40-45000HUF környékén megállt az egész(de legyen az egész 50000HUF),és van egy jó hangszedőd..cimbim egy régi Ortofon M20-hoz lépte megy ugyanezt nemrég a hozzavaló JICO-val,és élvezi,volt szerencsém hozzá,nem gyenge a dolog.....

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemezjátszó

Opp, most néztem, az OM40 cseretű 300€ felett, még a 30-as is 250€, ezek már nem "játszanak" sajna.

Nem rossz az AT440. Sokan kritizálják,hogy magasba húz. De erre is van megoldás:

http://www.audioland.hu/cikk/tippek-tru ... gul-i.html

Az viszont igaz,hogy az első pár lejátszáskor brutális menyiségű koszt bír kiszeni a barázdákból. Viszont 1,2-1,5-ös tűnyomóerő kíméli a lemezt.
Naim Uniti Atom

Gabor970
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Gabor970 »

Gabor970
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!

Nagyon szimpatikus a talált tesztek alapján ez az AT-440, ezért nem annyira gondolkodtam ortofonban. Jobb lehet a hangja egy OM40-nek???
DUAL DN165E volt az eredeti azt hiszem, amiről többen azt írták, hogy olyan félút az OM10 és 20 közt, és valóban láthatóan ortofon gyártmány. 
Megvan az a fejem is, de torzan szól, nem tudom, hogy elég lenne-e tűt cserélni. Néztem az imént, hogy 56€ a cseretű. Bízom benn, hogy az AT440 lényegesen jobb hangú. (bár magam sem tudom, ezt mire alapozom)

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 230

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

Szerintem de !
Viszont nem lenne rossz lépés egy Ortofon OM 30-as v. 40-es. Sajnos már nincs gyártásban, használtan nem tudom milyen állapotban jutsz hozzá. Igaz ha veszel egy olcsó OM testet, ahhoz még kapni OM 30 sőt 40-es tűt is.
Teszem ezt a javaslatot annak okán, hogy eredetileg valamilyen OrtofonOM volt a gépben.

Használtan sem igen kapni OM30 vagy OM40-est.
Az OM testbe pedig a Super OM30 és 40-es tű nem illeszthető.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Köszönöm szépen az infókat Most akkor nem is tudom mit tegyek. Ezek szerint a 440-est sem vehetem meg nyugodt szívvel?
Szerintem de !
Viszont nem lenne rossz lépés egy Ortofon OM 30-as v. 40-es. Sajnos már nincs gyártásban, használtan nem tudom milyen állapotban jutsz hozzá. Igaz ha veszel egy olcsó OM testet, ahhoz még kapni OM 30 sőt 40-es tűt is.
Teszem ezt a javaslatot annak okán, hogy eredetileg valamilyen OrtofonOM volt a gépben.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 842

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: peterson »

Köszönöm szépen az infókat Most akkor nem is tudom mit tegyek. Ezek szerint a 440-est sem vehetem meg nyugodt szívvel?
DE!!!
Én kérek elnézést, Dixie-nek igaza van, ott is a megjegyzés a VE oldalán  , hogy 100Hz-re adja meg az AT! (hevenyészett fordításban:..."AT közzéteszi a dinamikus compliance, előírásokhoz képest 100Hz-re. A tényleges 10Hz-re vetítve magasabb lesz."...)

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Félve és előre bocsánatot kérve  , de (a nemrégi bakelit-vinyl vitán felbuzdulva...):

http://www.e-nyelv.hu/2009-05-05/robusztus/

Jogos, de azért ez helyesírási - csúnya! - hiba, míg a bakelit elvi szakmai = gyakorlati...

Gabor970
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”