Az van hogy ti,cablessel egyetemben a rövid távú hatások után vontok le velős következtetéseket,ami mint tudjuk erősen megtévesztő.Hosszabb távon az ami szerintetek abban a pillanatban még a holdról is látszik,

Az van hogy ti,cablessel egyetemben a rövid távú hatások után vontok le velős következtetéseket,ami mint tudjuk erősen megtévesztő.Hosszabb távon az ami szerintetek abban a pillanatban még a holdról is látszik,
Nem tudod, ebben egyetértünk. De pár napja le is írtad, hogy nem szoktad figyelmesen elolvasni mások hozzászólásait.
Akár meg is fordíthatjuk a dolgot.
Micsoda érvekkel alátámasztott megállapítás, ez igen!
Én szerintem ez nem feltétlenül van így. Én azt mondanám, hogy minél jobb egy erősítő, annál jobb hangot lehet kihozni a rendszerből azzal, hogy szinergikus rendszert építesz az erősítő köré!
Volt alkalmam egy talán általad is értékelt rendszerben, 2db ATC SCM-150, Chord Dave és Taiko SGM Extreme klón pc társaságában kábeleket, tápokat, sőt elektrolit kondenzátorokat cserélni a rendszer a különböző pontjain. Hasonlóan, nagyon jelentős mértékben hallhatóak voltak ezek a változások, mint magamnál, noha mérni biztosan nem lehetett volna őket, hiszen ha egy LAN kártya tápjára ráteszel pluszban egy kondenzátort, az nem változtat meg alapvetően semmilyen műszaki paramétert. Egy ilyen rendszerben szerinted milyen alapvető durva hiba van, ami miatt egy kábelcsere pregnáns változást tud okozni?
Ez megint a Nesze semmi, fogd meg jól! szöveg, semmit mondó, jól hangzó frázisokkal.
A léptékek egyeztetésével egymásra másoltam a két görbét, a hibát mindegyik kimutatja és jól látszik rajtuk a simítás eltérő mértéke is, ami a különbséget okozza:
Bizony, egy csere el fogja tolni a rendszered hangzását valamilyen irányba, amiről neked lesz valamilyen szubjektív véleményed. Ha a rendszeredben alapvető hibák vannak, akkor a változást nem fogod reálisan látni/hallani, csak annyit érzékelsz belőle, hogy a meglévő durva hibákkal miként korrelál, mennyire fedi el, vagy mutatja meg őket. Pontosan ezért nem kívánatos egy egyénieskedő, mindent a maga képére teremtő készülék (pl. egy elfuserált hangdoboz) a rendszereinkbe, ahogy Te is írtad. Egy kiegyensúlyozott, jó minőségű rendszerben nem okoz drámai változást, ha egy elemét kicseréled. Persze tudjuk, hogy a változás mértéke a hallgató lelkesedésén is múlik, néhány hobbitárs a nüansznyi eltérést is szintugrásként éli meg ott és akkor, ha rá van pörögve a témára. Aztán pár héttel később egy ellenpróbánál már nem biztos, hogy akkorának érzi a különbséget, vagy pár hónappal később, mikor eladásra kínálja az új cuccot.Egy kábel vagy egy bármilyen komponens tesztelése az adott rendszerhez mérhető, abban, annak a végeredményében okoz valamilyen változást. ... És tekintve, hogy a hifi eszközök alapvető célja az lenne, hogy a zenei anyagot minél hűbben közvetítsék, így egy ilyen sajáthang irányába történő elformálás egyáltalán nem kívánatos.
Hát azért elég nagy különbség van, mert az általad mért -12dB nekem csak kb -6dB, de nem fogunk most ezen összeveszni, nem ez a lényeg. Egy kábel vagy egy bármilyen komponens tesztelése az adott rendszerhez mérhető, abban, annak a végeredményében okoz valamilyen változást. Még ha a rendszer átvitele nincs is +-1dB hangnyomás görbén belül 20Hz…20kHz-ig, a relatív változások akkor is remekül érzékelhetőek.fapaci írta: ↑2023.09.30., szomb. 21:56Ha jobban megnézed, nincs olyan nagy különbség a görbék között, bármennyire is más eszközökkel, más beállításokkal és talán más helyzetben is készültek. (Ezt a kört is lefutottuk már, hogy egy frekvencia/hangnyomás görbét miként kell megjeleníteni ahhoz, hogy valami tanulsága is legyen.)
Nem a Te hangdobozod a fontos itt, hanem az érzékelések közötti különbségek. Kérdezted délután, hogy ki milyen hibákat (nem) vesz észre és nekem rögtön eszembe jutott az eseted, amit voltam pofátlan megemlíteni, remélve, hogy nem bántódsz meg miatta. Talán emlékszel, nálad a mérések mellett zenét is hallgattunk (mert ragaszkodtál hozzá). A görbék igencsak egybeestek a szubjektív véleményemmel, nagyon nem tetszett, amit nálad hallottam, tekerte a fülemet a fázishiba és a basszus tartomány csillapítatlansága. Ezt ott helyben meg is beszéltük, nem is ez a lényeg, hanem hogy csodálkoztál a kijelentéseimen. Neked azok a hibák nem tűntek fel, mert vagy megszoktad őket, vagy nagyon másra figyelsz zenehallgatás közben. Pár nappal (?) előttem járt nálad másik fórumtárs, aki lelkesen méltatta a nálad hallottakat. Három ember háromféle véleménnyel, ami felvet néhány kérdést.
Sok, a tiedhez hasonló esettel találkozom, még olyannal is, amit említettél. Egy DIY hangdobozpárban némelyik hangszóró "gyárilag" rossz polaritással volt bekötve, de a tulajdonos éveken át úgy hallgatta őket, közben elkeseredetten cserélgette a készülékeket, kábeleket, majd a hiba elhárítása után rájött, hogy egészen jó rendszere van, nem kell cserélni semmit. Hosszasan lehetne sorolni az ilyen szarvashibákat, amik szerintem értelmetlenné teszik a teszteket és összehasonlításokat. Bármilyen jó is egy könyv, nem tudom figyelmesen olvasni, ha közben reflektorral világítanak a szemembe.
Sok éve nincs már itt az illető, aki egykor megtöltötte a fórum oldalait a - sok esetben igencsak meglepő - élménybeszámolóival hangfelvételekről, kábelekről, készülékekről, nem ritkán keveredtünk vitába vele. Aztán úgy alakult, hogy meghívott magához (mérni) és én akkor szembesültem vele, hogy egy alagsori, két falon csempézett betonkockában hallgatott zenét (nem túlzok). Bár a rendszere egyáltalán nem volt olcsó (Pass végfokok, nagy sztatikus panelek), életem talán legrosszabb hangzását produkálta, amit ő úgy jellemzett, hogy van néhány hiba benne, de neki alapvetően tetszik.
Ha jobban megnézed, nincs olyan nagy különbség a görbék között, bármennyire is más eszközökkel, más beállításokkal és talán más helyzetben is készültek. (Ezt a kört is lefutottuk már, hogy egy frekvencia/hangnyomás görbét miként kell megjeleníteni ahhoz, hogy valami tanulsága is legyen.)
Nah akkor Happy End! Meghallhattad, tetszett, otthon is jól müxik - így kell ezt csinálni!
Az én hangfalamra célozgatott.gyongyhalas írta: ↑2023.09.30., szomb. 17:56Akkor ez olyan rendszer ahol EQ van? Mert annó régen bizony sokan szerették az equalizereket és ott bizony pont a középsáv hangot vették vissza sokan ...és tolták rá a mélyet és a magasat ....Így szólt a tudsz tudsz zene ...sokan most is erre esküsznek studió monitorokon is látni a vágási lehetőséget vagy akár milliós hangfalakon is ...Akkor ez nem lehet olyan ördögi vagy igen?Egyébbiránt baromira elment a téma és off is lett ,,,mert nem megint a tapasztalatokról dumálunk ...Alapkérdésként mint erősítőről kellene szólni és annak a valóban nívós hangfal megszólalásáról ...Sokan ezért egyszerűsítik a rendszerüket aktív monitorokkal ....megszűnik a kényszer kábel és kábel basz...ásának.....Hogy jó szólnak e ? Az nekik kell tetszeni...Vagyis Ők már Nirvána állapotban vannak....Ennyi... Mások többet sz...kodnak és szenvednek egy két mellényúlástól és vannak akik feladják és aktív monitorokkal oldják fel , mert megunják...Én másként csináltam ...Van és volt is " D" osztályos erősítőm is Primare gyártmány ha jól tudom az ATC ben is ilyesmi műkszik ---majd kijavítotok ha nem jól tudom...nekem nem jön be a hangja zenén de mozin első osztályú" NEKEM" megint hozzáteszem.....Valahol itt kell elkezdeni a beszélgetést milyenek és mennyiféleként is hallgatunk zenét ? Vagyis nem ostoba dolog ha valaki biztosan állít valamit? "Biztos a Halál "A többi 99 % .Erősítőm ha nem volt húszféle akkor egysem ..Azért egyvalamit kijelentek ....nem 100 csak 99+% lehet bármilyen erősítőd ha a végén nincs jó Hangsugárzód : és ez a kicsi studió aktív monitoroknál is igaz hacsak nem veszed a füledre de akkor a fejhallgató jobb szerintem..nem nyomja szét a füled...![]()
Sziasztok!Baryll írta: ↑2023.09.30., szomb. 07:37Csak a hegel hangról tudok írni, mert azt ismerem.Jolti írta: ↑2023.09.29., pén. 05:55Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérn!
Sajnos nem tudom egy helyen meghallgatni, így nem tudok dönteni. Hátha ti ismeritek őket.
Hegel H95 (használt) és egy új, most jó áras Arcam SA20 között.
Zenében szinte mindenevő vagyok.
Köszönöm előre is, ha tudtok mondani valamit.
Nem tudjuk, hogy milyen láncba szeretnéd beilleszteni valamelyik erősítőt. Milyen hangsugárzóhoz vennéd és milyen kábelekkel rendelkezel?
Ha még nincs semmid sem az erősítőhöz és ezek után vennéd meg pl. a hangsugárzókábeleket a rendszerekhez, akkor arra lehet készülni, hogy a hegelhez nagy valószínűséggel igen komoly, tehát viszonylag drága kábel fog kelleni ahhoz, hogy meg tudja mutatni az erősítő, hogy hogyan is tud valójában szólni. Ha már megvannak a hegel hangkarakteréhez passzoló kábelek, még akkor sem biztos, hogy fog neked tetszeni az a hang, amit az az erősítő produkál, mert nagyon másként szól, mint a többi erősítő úgy általában. A sound engine technológia az olyan mint ha egy high-end dolby zajcsökkentés folyamatosan be lenne kapcsolva, tehát erősen "színezi" (negatív irányba, mert elvesz belőle) a hangot.
Ettől függetlenül, ha csak a kettő erősítő közül választhatnék, én lehet, hogy mégis inkább a hegelt választanám, de csak azért, mert már rendelkezem a hozzá passzoló drága kábelekkel.
(Az egy téves elképzelés, hogy veszek egy hájpolt erősítőt és egyből meg is érkeztem a high-endbe. Nagyon fontos a jó erősítő, de nem minden. A lánc többi elemének is passzolnia kell hozzá.)
Mindenképpen meghallgatnám mindkettő erősítőt a saját hangsugárzóimmal, kábeleimmel, forrásommal a vásárlási döntésem előtt és a jobb hangot venném.
(Az arcamnak mekkora a csillapítási tényezője? Nekem ugyanis fontos, hogy feszesek legyenek a mély hangok. Ha nincs rá adat, akkor ezt csak meghallgatással lehet megtudni.)
Nem, ez egy elrontott keresztváltás eredménye volt és arra utaltam vele, hogy előfordulnak alapvető hibák a jónak gondolt (valójában csak jóra hallgatott) rendszerekben is. És bizonyára ilyesmi lehet ott is, ahol egy kábel elrontja egy erősítő hangzását és felismerhetetlenné teszi az énekest.
Akkor ez olyan rendszer ahol EQ van? Mert annó régen bizony sokan szerették az equalizereket és ott bizony pont a középsáv hangot vették vissza sokan ...és tolták rá a mélyet és a magasat ....Így szólt a tudsz tudsz zene ...sokan most is erre esküsznek studió monitorokon is látni a vágási lehetőséget vagy akár milliós hangfalakon is ...Akkor ez nem lehet olyan ördögi vagy igen?Egyébbiránt baromira elment a téma és off is lett ,,,mert nem megint a tapasztalatokról dumálunk ...Alapkérdésként mint erősítőről kellene szólni és annak a valóban nívós hangfal megszólalásáról ...Sokan ezért egyszerűsítik a rendszerüket aktív monitorokkal ....megszűnik a kényszer kábel és kábel basz...ásának.....Hogy jó szólnak e ? Az nekik kell tetszeni...Vagyis Ők már Nirvána állapotban vannak....Ennyi... Mások többet sz...kodnak és szenvednek egy két mellényúlástól és vannak akik feladják és aktív monitorokkal oldják fel , mert megunják...Én másként csináltam ...Van és volt is " D" osztályos erősítőm is Primare gyártmány ha jól tudom az ATC ben is ilyesmi műkszik ---majd kijavítotok ha nem jól tudom...nekem nem jön be a hangja zenén de mozin első osztályú" NEKEM" megint hozzáteszem.....Valahol itt kell elkezdeni a beszélgetést milyenek és mennyiféleként is hallgatunk zenét ? Vagyis nem ostoba dolog ha valaki biztosan állít valamit? "Biztos a Halál "A többi 99 % .Erősítőm ha nem volt húszféle akkor egysem ..Azért egyvalamit kijelentek ....nem 100 csak 99+% lehet bármilyen erősítőd ha a végén nincs jó Hangsugárzód : és ez a kicsi studió aktív monitoroknál is igaz hacsak nem veszed a füledre de akkor a fejhallgató jobb szerintem..nem nyomja szét a füled...
Ezt gondold át ....Shimano írta: ↑2023.09.30., szomb. 16:25Elgondolkodtató az lenne,ha a kérdésed úgy szólt volna hogy miért lehet az,és hogyan készülhetnek azok a készülékek,rendszerek,amik kevésbé igénylik a kábelmágiát.
Minden készülék hangját befolyásolják a kábelek,kérdés persze az hogy mennyire,és ezt ki hogyan és miként is ítéli meg.Ha maradunk a földön,és az audiofil kategóriát nézzük,ott az érzi magát szerencsésnek aki olyan rendszert birtokol,ami nagyon jól élvezhető alap drótokkal is,és ami nem is azt tolja az arcodba hogy jobbat kívánna,ha nem "csak" zenél azzal amivel összekötötted.
Tehát a jó kérdés az lenne,hogy miért van az hogy ami az egyik rendszernek szükségszerűen kell,arra miért legyint egy na ne már felkiálltással a másik kábelfronton.Erre itt valszeg nem fog megfejtés érkezni,de nem is dolgunk ez,max mélázhatunk róla.
Elgondolkodtató az lenne,ha a kérdésed úgy szólt volna hogy miért lehet az,és hogyan készülhetnek azok a készülékek,rendszerek,amik kevésbé igénylik a kábelmágiát.
Ilyen nincs. Szerethető hangzás. Van egybemosás és tompaság, vagy amire törekszik minden normális audió rajongó, minél több részlet, dinamika, finomságokat, érzelmet közvetítő hangzás. Szerintem ezért vagyunk itt, nem azért, hogy megelégedjünk azzal, ami elviselhető.