Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

sony309
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 29

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: sony309 »

De ugye a lehetőségek száma sok, és sok pénzt el lehet költeni... de sokszor feleslegesen.

Mivel nem célom a felesleges pénzköltés, ezért jöttem ide kérdezni, hátha többen kitaposták már azt a cipőt, amit én most hordok.
S3x, Hi-Fi & Rock and Roll

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Doky »

Üdv, sziasztok!

Hozzáértők, tapasztaltabbak segítségét kérném a következőkben:

Ha valaki tud segíteni vagy látja benne a buktatókat és felvilágosít, azt megköszönöm...
Mindre van pro és kontra. 
Lejátszásra jó a Pio (gondolom N sorozat), de a kijelző pár m-ről nem annyira "informatív" (kicsi).
Pl egy Logitech SB (vagy más típis) sem olyan rossz hang és a kijelző is jól olvasható.
Vegyél olcsón egy 7 colos Samsung tabot és megoldott a dolog!
Minden esetben kell egy gép és hogy a gépen fusson valamilyen "server progi"!

A másik dologban a "legolcsóbb" előrelépés egy jó kis végfok lenne!
Mivel a szobában van elég hangsugi... így én nem tennék + dobozokat be.

De ugye a lehetőségek száma sok, és sok pénzt el lehet költeni... de sokszor feleslegesen.
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

sony309
Fórumlakó
Fórumlakó

Kezdő hifi - tanács kéne

Nem feltétlen kell tv. Az AVR is tud lejátszani, telefonról vezérelhető, stb. még Spotify connect is van rajta. nem próbáltad?
a med zenelejátszásra elég fapados szerintem, nekem is van, mindig kipróbálom aztán visítva kapcsolok mást... szerencsére nálam van közel asztali pc, megy a spotify és megy a foobar is, vezérelni is tudom telefonról, laptopról, stb. 

Tudom, hogy nem kell TV, de valami kellene, aminek van kijelzője.
Se okostelefonom, se tabletem. Ezért akarok majd valami zenelejátszót is, aminek van kijelzője.
Az AVR zenelejátszója is fapados. Nem erre találták ki.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

mert utálom, hogy be kell kapcsolnom a TV-t.

Nem feltétlen kell tv. Az AVR is tud lejátszani, telefonról vezérelhető, stb. még Spotify connect is van rajta. nem próbáltad?
a med zenelejátszásra elég fapados szerintem, nekem is van, mindig kipróbálom aztán visítva kapcsolok mást... szerencsére nálam van közel asztali pc, megy a spotify és megy a foobar is, vezérelni is tudom telefonról, laptopról, stb. 
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

sony309
Fórumlakó
Fórumlakó

Kezdő hifi - tanács kéne

Üdv, sziasztok!

Hozzáértők, tapasztaltabbak segítségét kérném a következőkben:

Van egy RX-V777 AVR-m és egy KEF C7 szettem ill. Med 600 a forrás merevlemezről.
Később szeretném a Med-t csak filmre használni és tervben van egy dedikált zenelejátszó (pl.: Pioneer), mert utálom, hogy be kell kapcsolnom a TV-t.
Amerikai stílusú a nappalim, ahova kerülne az új jövevény kb. 20 nm és plusz a konyha, ami kb. 15 nm.
Eddig az AVR-n keresztül hallgattam zenét, de most elérkezettnek látom az időt, hogy legyen sztereó rendszerem is zenehallgatásra.
Föképp rockzenét hallgatok, jazzt, klasszikusokat soha.

Amiben nem tudok dönteni és nem látom át teljesen (a buktatókat sem!):

-legyen egy külön sztereó integrált erősítő + hangsugárzók?
Bár nem könnyen tudnám elhelyezni a plusz 2 db hangsugárzót.

-legyen bontható elő és végfokú integrált és majd meglátom, hogy kell-e nekem új hangsugárzó?
Ha maradna zenére a C7, akkor bekötném az AVR mögé, csak végfoknak.
Ha kellene új hangsugárzó, akkor használnám integráltként.

-legyen egy sztereó végfok az AVR mögé és kész?

-legyen egy DAC+előerősítő kombó és egy sztereó végfok?

Ha valaki tud segíteni vagy látja benne a buktatókat és felvilágosít, azt megköszönöm!

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kezdő hifi - tanács kéne

Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Bonyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Bonyi »

Ha meg voltál a Sony vas hangkarakterével akkor kereshetnél Sony-t vagy Yamaha vasat, de a Denonok (a mai szériák lágyak) jók.
Esetleg H/K!

De a nagyobb figyelmet a dobozokra szánd majd!
Komplett láncot hallgatunk, de a dobozok közvetítik a hangot!

Kinéztem egy fórumtárs 250 SE Denonját, bízom a tapasztalt fülekben

Gondolom eléggé érződik hogy csak kóstolgatom még a hifi világát, remélem sokat tudok tanulni majd itt a fórumon!

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kezdő hifi - tanács kéne

Köszönöm szépen!
Egy Sony TA f110 volt az erősítő, de feladta a küzdelmet és többe került volna a javíttatás, mint amennyiért hozzájutottam, majd inkább ha nagyon unatkozok megcsinálgatom én de addig is kell valami. A dobozt a jövő hónapban akartam venni, csak kevés pénz jön össze diákmelóból, nem mindenre jut egyszerre 
Ha meg voltál a Sony vas hangkarakterével akkor kereshetnél Sony-t vagy Yamaha vasat, de a Denonok (a mai szériák lágyak) jók.Esetleg H/K!

De a nagyobb figyelmet a dobozokra szánd majd!
Komplett láncot hallgatunk, de a dobozok közvetítik a hangot!

Bonyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

A régebbi Sony dobozkák nem rosszak (még a minihifikhez valók sem, de persze adott árban!), de a te esetedben a sarkalatos dolog a doboz!
Ezt a saját topicjában érdemes folytatni.
Mivel kis tér ezért nem kell nagy hangerő (nem összekeverendő a dinamikával!).
Valszeg egy régebbi Denon (pma 250) mellett döntenék és egy régi monitor (nagy monitor) mellett, mondjuk Canton és társai!
Nem tudom most mi az erősítő.

Arra érdemes figyelni hogy esetedben a mélysugárzó olyan 18-25cm-es legyen és nem árt ha 3 utas a doboz.

Köszönöm szépen!
Egy Sony TA f110 volt az erősítő, de feladta a küzdelmet és többe került volna a javíttatás, mint amennyiért hozzájutottam, majd inkább ha nagyon unatkozok megcsinálgatom én de addig is kell valami. A dobozt a jövő hónapban akartam venni, csak kevés pénz jön össze diákmelóból, nem mindenre jut egyszerre 

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: audioline »

De ha már súlyozni akarsz, akkor talán a legfontosabb a hangfalat és az erősítőt egymáshoz választani. 

A "talán" helyes megközelítés. Tovább haladva a HiFi 'labirintusában' idővel elkezd minden nagyon számítani. Pl. vannak, akik a "nagy ő" kábel 'hangja nélkül már nem tudnának létezni. Borulna az oly kényes -  majdnem tökéletes - egyensúly. Persze ez némelyek szerint az audiofííília beteges szintje. Másnak meg a zenei kielégülésé. Ennek "értése" egy külön világ. Törékeny/imbolygó híd vezet erre a kicsiny, eldugott, a térképen is alig észrevehető jelképes szigetre. 
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 557

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Én még úgy tanultam,hogy a két legfontosabb darabja a rendszernek 1. a forrás- legyen mit meghallanod ,2. a hangdoboz ,legyen mivel hallatnod.
Szerintem a hangládára kellene gyúrni először,nem a CD-erősítő párosra.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kezdő hifi - tanács kéne

Egy régebbi kis Sony doboz, pontos típust nem tudok de ez úgyis lecserélésre kerül csak addig is szeretnék hallgatni valamit. Elég kicsi szobába, kb 10nm.A régebbi Sony dobozkák nem rosszak (még a minihifikhez valók sem, de persze adott árban!), de a te esetedben a sarkalatos dolog a doboz!Ezt a saját topicjában érdemes folytatni.
Mivel kis tér ezért nem kell nagy hangerő (nem összekeverendő a dinamikával!).
Valszeg egy régebbi Denon (pma 250) mellett döntenék és egy régi monitor (nagy monitor) mellett, mondjuk Canton és társai!
Nem tudom most mi az erősítő.

Arra érdemes figyelni hogy esetedben a mélysugárzó olyan 18-25cm-es legyen és nem árt ha 3 utas a doboz.

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

Milyen dobozokat használsz, mekkora térbe?
Szerintem ez most kicsit fomtosabb.

Mondjuk úgy 9-10 szer fontosabb, igen...

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Bonyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Milyen dobozokat használsz, mekkora térbe?
Szerintem ez most kicsit fomtosabb.

Egy régebbi kis Sony doboz, pontos típust nem tudok de ez úgyis lecserélésre kerül csak addig is szeretnék hallgatni valamit. Elég kicsi szobába, kb 10nm.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kezdő hifi - tanács kéne

Sziasztok!
Metálhoz melyik párosítást ajánlanátok?

Erősítők:

Pioneer A441
Onkyo A-8830
Pioneer A-207R MOS
CD:
JVC XL-V120
Sony CDP-790
Sony CDP-711
Esetleg ha van olyan típus amit ajánlanátok azt is szívesen fogadom, a lényeg hogy kb 30-35 körül kéne kijönnöm.Köszi!
Milyen dobozokat használsz, mekkora térbe?Szerintem ez most kicsit fomtosabb.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1307

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Félre ne értsétek, én sem azt mondom, hogy ezeknél nincsen jobb, de ennyi pénzért amennyiért ezeket be lehet szerezni, a mai dobozok sehol nincsenek, szerintem nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni ha ezt a minőséget szeretnéd újonnan. (persze ez szigorúan saját vélemény)
Ez bizony így van. Vegyük csak a Spendor sp1 meg az AN J árát. Nem biztos hogy indokolt a különbség. Pláne hogy kb azonos árban voltak újan.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tonya »

Epos ES14, bizony jó kis doboz lett belőle. Hol vannak ma olyan hangszórók, ahol 1db kondival leválasztva a magasat, ilyen hangot kapunk?   Ez nem jelenti, hogy a világ legjobb doboza, mielőtt valaki félreérti, de abszolút értékben is elég jó szerintem.
Félre ne értsétek, én sem azt mondom, hogy ezeknél nincsen jobb, de ennyi pénzért amennyiért ezeket be lehet szerezni, a mai dobozok sehol nincsenek, szerintem nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni ha ezt a minőséget szeretnéd újonnan. (persze ez szigorúan saját vélemény)
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Epos ES 14-hez úgy tudom Robin Marshall külön a dobozhoz tervezte és gyártatta le a hangszórókat, (egész jó doboz lett belőle), most éppen egy Celestion SL600-at újítok fel, a doboza nem semmi, a repülőgép gyártásban használt alumíniumból van, a dóm sugárzó rézből, vagy ott van a Celestion 3-as dobozom nevetséges áron lehet beszerezni, de a hangilag nem az, aki kis szobába keres dobozt érdemes figyelembe venni és a régi angol erősítőkkel igen jó szinergiát alkot, Spendor BC1 ha eltalálod hozzá az állványt és nem rakod a sarokba az is igen jól tud zenélni, JBL L110 nem igazán ismert doboz de szerintem igen jó hangja van, a hangszórói elnyűhetetlenek, Celestion Ditton 332 ha megfelelő az állvány hozzá és csövessel hajtom hát az is tud meglepetést okozni.
Epos ES14, bizony jó kis doboz lett belőle. Hol vannak ma olyan hangszórók, ahol 1db kondival leválasztva a magasat, ilyen hangot kapunk?   Ez nem jelenti, hogy a világ legjobb doboza, mielőtt valaki félreérti, de abszolút értékben is elég jó szerintem.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1307

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Epos ES 14-hez úgy tudom Robin Marshall külön a dobozhoz tervezte és gyártatta le a hangszórókat, (egész jó doboz lett belőle), most éppen egy Celestion SL600-at újítok fel, a doboza nem semmi, a repülőgép gyártásban használt alumíniumból van, a dóm sugárzó rézből, vagy ott van a Celestion 3-as dobozom nevetséges áron lehet beszerezni, de a hangilag nem az, aki kis szobába keres dobozt érdemes figyelembe venni és a régi angol erősítőkkel igen jó szinergiát alkot, Spendor BC1 ha eltalálod hozzá az állványt és nem rakod a sarokba az is igen jól tud zenélni, JBL L110 nem igazán ismert doboz de szerintem igen jó hangja van, a hangszórói elnyűhetetlenek, Celestion Ditton 332 ha megfelelő az állvány hozzá és csövessel hajtom hát az is tud meglepetést okozni.
Sajnos ezeket nem ismerem közelről. Spendor Sp1- esem ugyan volt. Akkor nagyon nagy lépésnek éreztem a szokásos HB 1 , meg StandArtok után. De egy AN-J/D mellett már lomhának és kevésbé részletgazdagnak tűnt. De nem vészesen.
Celestion réz magasa nem ad fémes jelleget a hangnak? Bár jókat írnak róla.
Nekem inkább a textil dómok, papírmembránok jönnek be. Bár szimpatikus volt a Quad esl57, meg egy tannoy gold altec tölcséres közepekkel meg magasakkal. Sokcellás nyomókamrásak. Ja meg hogy egy frisset is mondjak: a B&w nagy Nautilusa is jó benyomást tett egy nagy teremben, rendesen megtámogatva arc csövesekkel. Illetve olcsóbban egy jbl Ti 250? 500? Már nem is tudom. Még a régi Belgrád rakparti Ramowill pincéjében. Denon előfokkal és 4400- as monoblokkokkal. De már régen voltak ezek. Akkor álomnak tűntek.

Bonyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Sziasztok!
Metálhoz melyik párosítást ajánlanátok?

Erősítők:
Pioneer A441
Onkyo A-8830
Pioneer A-207R MOS
CD:
JVC XL-V120
Sony CDP-790
Sony CDP-711
Esetleg ha van olyan típus amit ajánlanátok azt is szívesen fogadom, a lényeg hogy kb 30-35 körül kéne kijönnöm.
Köszi!

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tonya »

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

És mindezek ellenére nekem jobban bejött a 10 és 100 euros 30-40 éves hangfal mint  a csili-vili 1000 euros (kb 20 éves) Sonus Faber.  csak próbálj meg venni egy Al-Nico mágneses 50 éves hangszórót   4-500 euro minimum/db.

annak idején a hangszórókat tervezték a dobozhoz (Infinity), a KEF-nél párba vállogatták a hagszórókat és a hangváltott. ma már ezt nem kapod meg csak a milliós cuccoknál.  Annyit nekem meg nem ér meg.
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Hát nem tudom. Nekem az általad említett müanyag előlapos hangsugárzók verik ki a biztosítékot.
Szerinted a hangdobozgyártásban van valami előrelépés a dizájnon kívül az elmúlt mondjuk 30-40 évben? A fizikát nem lehet megerőszakolni.

Nos, az elmúlt 30-40 évben a technológia, meg a gyártósorok fejlődése lehetővé tette, h kb ugyanazt a tudású dobozt olcsóbban állítsák elő. Szó sincs a fizika megerőszakolásáról, de arról szó lehet, hogy egy jó szimulációval valid eredményeket kapnak és kevesebb kísérletezés árán születik termék. Könyebb a pontos, vagy kielégítően pontos méretezés, de térfogat, membránfelület stb. dolgok jelentősége nyilván nem változott, a fizika ugyanaz a dolgok mögött. Peavey-nek igazat adok, ő soha nem látott életében a hangtechnikában csodát, jobban és kevésbé jól tervezett készüléket már igen.

Ennek ugye több olvasata van, egyrészt az, hogy olcsóbb anyagokból/olcsóbban kerülnek előállításra hasonló dobozok. De közvetve, fajlagosan ez is minőgéjavulás.

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Látom sikerül teljesen hülyét csinálnom magamból, de azért folytatom a szerepet:) 
Szóval nálam modern technikát azok a hangfalak sugallnak, melyek dobozainak és membránjainak megmunkálási és felületi minősége, színe, kezelése letisztult, egyenletesen sima vagy épp rücskös, ha tetszik fényes vagy épp megfelelően matt... a színek választottak és nem sikeredettek.. pl.:
- ha csavarok látszódnak azok díszei a doboznak és nem szükséges rosszat mutatnak. pl. fényes/króm vagy mutatós fekete csavarok előfúrt lyukban. vs. átlagos facsavarok a kosár ovál lyukában nem is szimmetrikusan
- egyenletes ezüst/réz/fehér/sárga kevlár stb. membárnok vs. sejtelmes foltos barna papírmembrán eltérő színű porvédővel és gumiperemmel, hangszórónként más árnyalattal
- gépi megmunkálású mdf vagy rétegelt lemez egyenletes festéssel, fóliázással vs. kisipari megmunkálású lakkozott fa
- összeillő vagy épp jól párosított eltérő megjelenésű hangaszórók vs. picit így barna picit úgy fekete picit krém jelleg
- stílusos hangszóró elhelyezés a dobozon, szimmetrikus vagy arányosan oldalra helyezett vs. alul a mély fölé meg befúrjuk a többit cikkcakkba, vagy ahogy elfér
- arányos doboz felület/hangszóró felület a front oldalon, mélyebb dobozokkal vs. széles lapos doboz, mélynyomó alulra aztán felül keresni kell szinte honnan szól
stb.

Remélem aki akarja az így már érti... és amúgy persze bocs, nem szándékoztam senki lelkébe gázolni

Neked egy szép hangsugárzó kell!

A jó hír számodra az kell legyen, hogy a gyártók világoan tudják, hogy szép hangsugárzót könnyebb eladni... Könnyen találhatsz szépen megmunkált nagymonitort, komoly dizájn háttérrel (persze ez fölveti a kérdést, hogy mennyi pénzt költsenek dizájnra és mennyit az akusztaikai laborra...) ennyi pénzért, de azért hallgasd is meg, mert a hangja is illene, hogy számítson!
Megjegyzem a fenti szempontokban keveredik az igényes kivitel és a teljesen szubjektív és önkényes esztétikai szempontok.
Meg kell mondani, már nagyon régóta gyártanak igényes kivitelű hangsugárzót. Régebben is voltak igényesen kivtelezett, okosan méretezett hangugárzók és kevésbé igényesek is, ahogy ma is...

A számítógépes szimulációk és mind modernebb gyártósorok, megmunkáló gépek azt a célt szolgálják, hogy lehessen pontosabban méretezni illetve olcsóbban előállítani ugyanazt a minőséget. Utóbbinak lehet negatív olvasata is, de fajlagosan mégis minőségjavulás, ha olcsóbban előállítják a megcélzott minőséget.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1345

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Fejlődnek a dolgok? Szerintem az érzékeny , nagy membránfelületű mélysugárzóval szerelt, nagy űrtartalmú hangdobozokat nem fogja semmi kiváltani érdemben.
Öröm ezt olvasni. Igaz nekem sovánka a tapasztalatom, de eddig hasonlóan hallottam, számomra a legnagyobb élményt az ilyen dobozok nyújtották, nem is tervezek más irányba indulni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”