Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Tunerek, rádióhallgatás
Tunerek
Te mást hallasz. Hangosnak hallod a zenét és egyfajta loudness-es hangzása van a kereskedelmi csatornáknak. A dinamikát, ami a leghalkabb és a leghangosabb részek közötti különbség, egyszerűen összepréselik. Ezt azért csinálják, hogy az autóban ne kelljen tekergetned a hangerőszabályzót. Mondjuk ugyanezt hallhatod a Bartókon is sokszor, amikor egy hangos résznél mintha elhalkulna a zene, aztán a zenekar egy pillanatra csendben marad, a lecsengést és a visszhangot pedig erősen hallod. Vagyis a két részlet között a valóságban 20-30dB különbség van de az adásban ez kb 5-10 dB. Én utálom ezt, mert a zene lényegét veszik el és természetellenes. A Class FM és társai kimondottan dinamikátlanok de "hangosak" ezért nekem sajnos 5 perc után hallgathatatlan és nem az ott sugárzott zene miatt. Amúgy a sugárzott zene is alapból erősen kompresszált, tehát sokat már nem rontanak rajta. :-)
Ne haragudj, ez lehet, hogy a te véleményed, de nem értek vele egyet! Nálam nem "hangosak", vagy nem jobban, mint bármi más, igaz a Petőfi és a Class között is van különbség. Nem hallgatom ezeket állandóan, és nem minden zeneszám jó itt sem. Igaz a megfelelő rca kábelt sem volt egyszerű megtalálni a tunernek. Nehogy már megmagyarázd, hogy mit hallok, ugyanazon erősítőn van a cd lejátszó is, csak átkapcsolom és össze is tudom hasonlítani. Neked ez a véleményed, de nehogy már te legyél a nagy megmondó ember, és a te véleményed az egy és egyetlen. Hallgasd csak a Bartókodat, én nem teszem , mert súg össze-vissza sajnos.
Tunerek
Ez tényleg így van! Petőfin, Class FM-en néha olyan dinamikával szól egy-egy szám, azt hiszem betettem egy cd-t.
Te mást hallasz. Hangosnak hallod a zenét és egyfajta loudness-es hangzása van a kereskedelmi csatornáknak. A dinamikát, ami a leghalkabb és a leghangosabb részek közötti különbség, egyszerűen összepréselik. Ezt azért csinálják, hogy az autóban ne kelljen tekergetned a hangerőszabályzót. Mondjuk ugyanezt hallhatod a Bartókon is sokszor, amikor egy hangos résznél mintha elhalkulna a zene, aztán a zenekar egy pillanatra csendben marad, a lecsengést és a visszhangot pedig erősen hallod. Vagyis a két részlet között a valóságban 20-30dB különbség van de az adásban ez kb 5-10 dB. Én utálom ezt, mert a zene lényegét veszik el és természetellenes. A Class FM és társai kimondottan dinamikátlanok de "hangosak" ezért nekem sajnos 5 perc után hallgathatatlan és nem az ott sugárzott zene miatt. Amúgy a sugárzott zene is alapból erősen kompresszált, tehát sokat már nem rontanak rajta. :-)
Tunerek
Bármilyen meglepően hangzik, de az agyondigizett analóg FM adás az átlagnál jobb tuneren igenis jól hallgatható.
Az LP játszóknál is fel lehet a high end gépekre tenni a szerényebb technikai háttérrel készült felvételeket és sok mindent kijátszik a gyémánt tű...
Ami az analóg tunerek tuningját illeti - az olcsóbb készülékeken az egyszerűsítés nagy úr, de szerencsére vannak lehetőségek. A legnagyobb mértékű javulást általában a KF erősítő szűrőköreiben lehet elérni.
A Marantz 2110 átalakításának észrevehető nyeresége a különleges SAW filter tulajdonságainak kihasználása...korrektebb vételi sávszélesség, pontosabb térhatás, finomabb, zeneibb hangzás.
Ezeket én nem tudom százalékosan ábrázolni, csak hallgatózás után örömmel megállapítani.
Üdv: TJ.
Ez tényleg így van! Petőfin, Class FM-en néha olyan dinamikával szól egy-egy szám, azt hiszem betettem egy cd-t.
Tunerek
Az Ö1 nálam nem jön. A Bartók, nem igazán az ízlésem (csak nagyon ritkán). Inkább Petőfit hallgat(nék)ok.
De... most végül is tömörítetten megy az átjátszókon a Bartók, vagy nem?
A könnyűzenei adóknál szerintem a személyzet minimalizálása és az egyszerübb kezelhetőség, és tárhely kihasználás miatt megy mp3-ról, bár a flac fájlt ugyanúgy lehetne játszani.Én a Bartókot a fő adótoronyról (Bp) fogom, de szerintem az átjátszók között sem tömörítve megy.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- dualcs5000
- Fórumlakó
- Értékelés: 378
Tunerek
A megállapításaiddal nem értek egyet. Először is, ha a Bartókon leadnak egy komolyzenei koncertet, arra igenis rá lehet hangolódni, előre készülni. Ezeket nem lehet letölteni vagy hallgatni az adás minőségével azonos minőségben. A hangtár az tényleg tömörítetten őrzi az anyagot.
Ok. Elfogadom.
Lehetnek koztunk olyanok, akik ra tudnak hangolodni
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Tunerek
A Bartókra és az Ö1-re nem vonatkoznak az általad digitális, mp3-nak titulálált adások, sem a zaj stb, jó vétel esetén. A kereskedelmi adók műsora persze más téma. Azt persze meg lehet kérdőjelezni, hogy két adóért érdemes-e drága, komoly analóg tunert tartani ma már...
Az Ö1 nálam nem jön. A Bartók, nem igazán az ízlésem (csak nagyon ritkán). Inkább Petőfit hallgat(nék)ok.
De... most végül is tömörítetten megy az átjátszókon a Bartók, vagy nem?
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2917
Tunerek
Bármilyen meglepően hangzik, de az agyondigizett analóg FM adás az átlagnál jobb tuneren igenis jól hallgatható.
Az LP játszóknál is fel lehet a high end gépekre tenni a szerényebb technikai háttérrel készült felvételeket és sok mindent kijátszik a gyémánt tű...
Ami az analóg tunerek tuningját illeti - az olcsóbb készülékeken az egyszerűsítés nagy úr, de szerencsére vannak lehetőségek. A legnagyobb mértékű javulást általában a KF erősítő szűrőköreiben lehet elérni.
A Marantz 2110 átalakításának észrevehető nyeresége a különleges SAW filter tulajdonságainak kihasználása...korrektebb vételi sávszélesség, pontosabb térhatás, finomabb, zeneibb hangzás.
Ezeket én nem tudom százalékosan ábrázolni, csak hallgatózás után örömmel megállapítani.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Tunerek
A tiédet követő hozzászólásokban, sok szó esett az adás technikai hátteréről/minőségéről (minőségtelenségéről). Akár hogy is nézzük, amit kapunk, az digitális mp3 műsor + megspékelve a szokásos analóg zajjal + FM torzítással. Ennek tükrében, mit hozott a tuning a hangminőségben? Ha mondjuk a gyári kivitelben 100 pontra értékelted volna a készüléked hangminőségét, akkor a tuning után hány pontot adnál neki?
A Bartókra és az Ö1-re nem vonatkoznak az általad digitális, mp3-nak titulálált adások, sem a zaj stb, jó vétel esetén. A kereskedelmi adók műsora persze más téma. Azt persze meg lehet kérdőjelezni, hogy két adóért érdemes-e drága, komoly analóg tunert tartani ma már...
Tunerek
Veno!
Te nem kifejezetten a tunerekrol szolsz, ugye?
Keves olyan anyag van audio vagy egyeb(video), ami pont akkor, pont abban a minosegben erdekelhet.
Ezert MINDENT inkabb letoltunk, vagy dedikalt szolgaltatoktol hallgatunk.
A hagyomanyos tuner/FM vetelnek annyi. A Bartoknak is.
A megállapításaiddal nem értek egyet. Először is, ha a Bartókon leadnak egy komolyzenei koncertet, arra igenis rá lehet hangolódni, előre készülni. Ezeket nem lehet letölteni vagy hallgatni az adás minőségével azonos minőségben. A hangtár az tényleg tömörítetten őrzi az anyagot.
- elektrorudi
- V.I.P.
Tunerek
Igen, a beépített Murata gyártmányú SAW filtert, mivel az eredeti gépben olcsó kerámia szűrők vannak.
Valamint a fóliás oldalon a 2SK168 FET-et, ami a KF bemenetre került. Így aztán több paraméter is feljavult, ami tuner hallgathatóságát nagymértékben emelte.
A tiédet követő hozzászólásokban, sok szó esett az adás technikai hátteréről/minőségéről (minőségtelenségéről). Akár hogy is nézzük, amit kapunk, az digitális mp3 műsor + megspékelve a szokásos analóg zajjal + FM torzítással. Ennek tükrében, mit hozott a tuning a hangminőségben? Ha mondjuk a gyári kivitelben 100 pontra értékelted volna a készüléked hangminőségét, akkor a tuning után hány pontot adnál neki?
- dualcs5000
- Fórumlakó
- Értékelés: 378
Tunerek
Veno!
Te nem kifejezetten a tunerekrol szolsz, ugye?
Keves olyan anyag van audio vagy egyeb(video), ami pont akkor, pont abban a minosegben erdekelhet.
Ezert MINDENT inkabb letoltunk, vagy dedikalt szolgaltatoktol hallgatunk.
A hagyomanyos tuner/FM vetelnek annyi. A Bartoknak is.
Tunerek
Én meg csak szeretném szeretni. Nem fogalmaztam pontosan, a riportok egysíkúságára értettem. Leírom megint: én sem hallgatok kereskedelmi rádiót.
Senki nem akarta kiforgatni a szavaidat, más az ízlésed, szerintünk(akik szeretik a Kossuth rádiót) abszolút nem egysíkú, a történelmi műsorokon keresztül a rádiójátékig, és a rengeteg riportműsorokig minden megtalálható benne. Inkább a többi rádió egysíkú, de mondom: nem vagyunk egyformák...
Tunerek
Nagyon kérlek, ne forgasd ki a szavaimat. Nyilván én sem a párt- vagy kerrádiókat preferálom, kell a más, a kiugrás, igen, de lehetne fantáziadúsabban, kevésbé egysíkúan is csinálni.
Tollact, a tengerentúlon van tömorítetlen (PCM) közvetítés és talán még a németeknél? Nem is tudom.
Senki nem akarta kiforgatni a szavaidat, más az ízlésed, szerintünk(akik szeretik a Kossuth rádiót) abszolút nem egysíkú, a történelmi műsorokon keresztül a rádiójátékig, és a rengeteg riportműsorokig minden megtalálható benne. Inkább a többi rádió egysíkú, de mondom: nem vagyunk egyformák...
Tunerek
"a tengerentúlon van tömorítetlen (PCM) közvetítés és talán még a németeknél? Nem is tudom."
Sajnos mire az ideér, az pont akkor lesz, mint a jobb életszinvonal, amiben a rendszerváltáskor reménykedtek sokan...
Tunerek
Pont ezért szeretjük a Kossuth rádiót, van elég modernizált adó(egyiket sem hallgatom) ez az egyetlen normális adó, ami nem a pénzről szól... Nagyon kérlek, ne forgasd ki a szavaimat. Nyilván én sem a párt- vagy kerrádiókat preferálom, kell a más, a kiugrás, igen, de lehetne fantáziadúsabban, kevésbé egysíkúan is csinálni.
Tollact, a tengerentúlon van tömorítetlen (PCM) közvetítés és talán még a németeknél? Nem is tudom.
Tunerek
No igen-igen. De a rádió, mint olyan, ennél elvileg több! Ami meg a Bartókot illeti, maradjon minél tovább körünkben. Bár nem nagyon nyomul a DAB+, de ki tudja mivé nem tömörül a jövő hangképe.
Egy teljesen digitális rendszerű, de tömörítetlen anyagot sugárzó rendszer szerintem nem lett volna rossz. Az a gond, hogy adás oldalon is akkora a spórolás, hogy minden tömörítetten szól szinte. Gondoljátok el, hogy a rengeteg koncertet, amit rögzítenek világszerte (valószínüleg valami 24bites stúdiótechnikával), és le is szoktak játszani belőlük a rádióban, ha digitálisan teljes minőségben hallgathatóvá tennék, az milyen lenne....
De ha ezeket a felvételeket korrekten lejátszva (ahogy itt sokan foglalkoznak a digitális lejátszással pl) akár csak a hagyományos analóg módon tennék hallhatóvá az is jó lenne. Dehát minden minőségi lépés pénzbe kerül, ezért a olcsóbb utat választják....
Tunerek
Próbálkoztam a Kossuth hallgatásával, de nem megy ez nekem. 2-3 öregasszony tartja kézben a riport szcénát, e tény pedig a legmesszebbmenőkig behatárolja azok ízét, illatát, irányait, előre belőtt íveit és árnyalatait, mibenlétjeit. Nem azt mondom, hogy akkora változás lenne üdvözítő, amekkorán a Petőfi esett át - lenne is felhorkanás rendesen - de szerintem ez sem a jó út. 30 éve is ugyanez volt, ugyanígy, ma is ugyanez van, ugyanúgy. Ugyanaz a női hozzányúlás, témaválasztás - ami nem lenne baj, de annyira túlteng, hogy mégis baj - ugyanúgy megy a vágás is, ugyanoda lyukadnak ki a riportalanyok, ugyanarra kellene révedezni nagyon-nagyon sokadszorra is. Nem vagyok benne biztos, hogy nyugdíj után is feltétlenül kell alkotni. Az egyénnek biztos kiváló, de a többieknek meg nem biztos.
Pont ezért szeretjük a Kossuth rádiót, van elég modernizált adó(egyiket sem hallgatom) ez az egyetlen normális adó, ami nem a pénzről szól...
Tunerek
No igen-igen. De a rádió, mint olyan, ennél elvileg több! Ami meg a Bartókot illeti, maradjon minél tovább körünkben. Bár nem nagyon nyomul a DAB+, de ki tudja mivé nem tömörül a jövő hangképe.
Autózás közben legtöbbszöbbször én is az MR1-et hallgatom, engem őszintén szólva nem zavar annyira, de zenére a Bartók műsorát inkább ajánlanám.
Tunerek
Próbálkoztam a Kossuth hallgatásával, de nem megy ez nekem. 2-3 öregasszony tartja kézben a riport szcénát, e tény pedig a legmesszebbmenőkig behatárolja azok ízét, illatát, irányait, előre belőtt íveit és árnyalatait, mibenlétjeit. Nem azt mondom, hogy akkora változás lenne üdvözítő, amekkorán a Petőfi esett át - lenne is felhorkanás rendesen - de szerintem ez sem a jó út. 30 éve is ugyanez volt, ugyanígy, ma is ugyanez van, ugyanúgy. Ugyanaz a női hozzányúlás, témaválasztás - ami nem lenne baj, de annyira túlteng, hogy mégis baj - ugyanúgy megy a vágás is, ugyanoda lyukadnak ki a riportalanyok, ugyanarra kellene révedezni nagyon-nagyon sokadszorra is. Nem vagyok benne biztos, hogy nyugdíj után is feltétlenül kell alkotni. Az egyénnek biztos kiváló, de a többieknek meg nem biztos.
Autózás közben legtöbbszöbbször én is az MR1-et hallgatom, engem őszintén szólva nem zavar annyira, de zenére a Bartók műsorát inkább ajánlanám.
Tunerek
- tunerman
- V.I.P.
Tunerek
Igen, a beépített Murata gyártmányú SAW filtert, mivel az eredeti gépben olcsó kerámia szűrők vannak.
Valamint a fóliás oldalon a 2SK168 FET-et, ami a KF bemenetre került. Így aztán több paraméter is feljavult, ami tuner hallgathatóságát nagymértékben emelte.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- elektrorudi
- V.I.P.
Tunerek
Marantz 2110 mod...javított vételi képesség, kisebb zaj mellett.
Pontosan mit is kellene látnunk? A SAF KF szűrőt? vagy ...?
- tunerman
- V.I.P.
Tunerek
Marantz 2110 mod...javított vételi képesség, kisebb zaj mellett.
Tunerek
Készül a nagy elemszámú hullámvadász antennám. Még nem tudom mennyi lesz az ára, de a barátom szerint a szaki az elemeket már legyártotta, nincs visszaút. :-) Ha bevált és tényleg sokkal jobb, mint a mostani 5 elemes Yagi, akkor leírom a tapasztalatokat. Mivel az elemek elkészítéséhez a szaki legyártotta a hajlító készülékeket is, könnyebben tudja ismételni, ha valakinek kell még. Egy aluminiumtemető lesz biztos, de ha beválik akkor a plusz 6-7 dB nyereség kárpótol.
Ha minden oké, akkor lesz még egy antennaforgatóm is, amivel majd lehet a környező országok hullámhosszain kutakodni.
Tunerek
müsorajanlo:
2015.05.27 19:35 - 22:00 ArTRIUM - a Bartók Rádió kortárszenei seregszemléje (V/4. rész)
Kapcsoljuk a Márványtermet
Ittzés Gergely (fuvola) amerikai-magyar kamaraestje
Közreműködik: Rohmann Ditta - cselló, Monostori Gábor - zongora, Holló Aurél - ütőhangszerek
1. Elliott Carter: Enchanted preludes, 2. Bakki József: Sospiri e gridi, 3. George Crumb: Vox Balanea, 4. Hamary András: Motion Studies - bemutató, 5. Dan Tramte: i/o, 6. Kondor Ádám: Impromptu (Bizarre Objects XIV) - bemutató
2015.05.30 20:05 - 22:00 Kocsis Zoltán születésnapi hangversenye Kocsis Zoltán születésnapi hangversenye a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára
Kapcsoljuk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet
A Solti György Kamarazenekar játszik
Vez. Kocsis Zoltán
Km. Borbély Balázs - kürt
Mozart-művek
1. B-dúr szimfónia K. 319., 2. Esz-dúr kürtverseny K. 447. (Borbély), 3. Esz-dúr hangversenyrondó K. 371. (Kocsis Zoltán rekonstrukciója) (Borbély), 4. g-moll szimfónia K. 550.