Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: prando »

istvan01 írta:
2020.09.06., vas. 08:04
prando írta:
2020.09.05., szomb. 13:49
a vékony drót ne tévesszen meg, kisfogyasztókhoz megy, mint ajtó előtti 3w-os ledlámpa, csengő, stb, mindhez külön kábel, ilyenekre és a bekötés minőségére odafigyelek, nem lötyög, stb.
A vékony drótról. A vezető keresztmetszet itt és a többi leágazásnál nem a végén 3W-os fogyasztótól függ, hanem a túláram-zárlat kioldó eszköztől. Ennek egyszerű összefüggése az, hogy az adott kioldású biztosító előbb oldjon, mint pl zárlat esetén a vezeték szigetelése végig leolvadjon, és vagy tüzet okozzon.
Mit tudok tenni, ha vékonyka a gyári drót? Alacsony értékű kismegszakító?
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3643

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

prando írta:
2020.09.05., szomb. 13:49
a vékony drót ne tévesszen meg, kisfogyasztókhoz megy, mint ajtó előtti 3w-os ledlámpa, csengő, stb, mindhez külön kábel, ilyenekre és a bekötés minőségére odafigyelek, nem lötyög, stb.
A vékony drótról. A vezető keresztmetszet itt és a többi leágazásnál nem a végén 3W-os fogyasztótól függ, hanem a túláram-zárlat kioldó eszköztől. Ennek egyszerű összefüggése az, hogy az adott kioldású biztosító előbb oldjon, mint pl zárlat esetén a vezeték szigetelése végig leolvadjon, és vagy tüzet okozzon.

prando
V.I.P.
V.I.P.

Tagtársak, köszönöm a segítséget! 36_1_11.gif
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

prando
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2020.09.05., szomb. 13:30
prando írta:
2020.09.05., szomb. 12:44
Mondom, az állapotot.
elmesélve és képek alapján ezt nem szabad távgyógyítgató ötletek szerint javítgatni.
Ezt a dzsuvát meglátja egy rendes villanyszerelő, az mind leszedi, újra drótozza, szereévényezi. De amiket látok vékonyka drótokat, na az is kiveri nála a belső biztit.

A látvány tényleg ronda, a te szemedet főleg csípi, elhiszem, a vékony drót ne tévesszen meg, kisfogyasztókhoz megy, mint ajtó előtti 3w-os ledlámpa, csengő, stb, mindhez külön kábel, ilyenekre és a bekötés minőségére odafigyelek, nem lötyög, stb.
Viszont piroskát kivettem, visszaraktam a föld és a nullát összekötő U alakot és most semmi sem búg.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

prando írta:
2020.09.05., szomb. 12:44
Mondom, az állapotot.
elmesélve és képek alapján ezt nem szabad távgyógyítgató ötletek szerint javítgatni.
Ezt a dzsuvát meglátja egy rendes villanyszerelő, az mind leszedi, újra drótozza, szereévényezi. De amiket látok vékonyka drótokat, na az is kiveri nála a belső biztit.

prando
V.I.P.
V.I.P.

Balodalon látszik az U alaki réz elem, amivel közösítve volt a nulla és a föld. Jobbra pedig mindkét szabad fekete.
20200905_125026.jpg
20200905_125026.jpg (2.53 MiB) Megtekintve 2056 alkalommal

prando
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2020.09.05., szomb. 11:41
prando írta:
2020.09.05., szomb. 09:49
Jó reggelt!
A legjobbkor jött elő a búgás téma.
Zúg mindkét erősítőm, a hangsugárzón keresztül, a hangja az a tipikus elektromos zúgás amit mindenki jól ismer.
....
Ami változott: sok éve a lakásokig kábelcserét csináltak és most felfedeztem a kismegszakítók mögött a föld (piros) drótot, így pár napja átalakítottam a rendszert, szétválasztottam a "föld" és a nulla vezetéket a táblán, így minden drót oda megy ahova kell, azaz, nincs közösítve a föld és a nulla. Tegnap pedig a fenti ok miatt észre vettem a búgást.

Köszönöm előre is a segítségeket! leborulok.gif
Ha méretlen oldalon történt a kábelcsere, akkor nem szoktak hozzányúlni a mért oldali kötésekhez általában. A mért, tehát árammérő utáni vezetékezés, eszközök a tulaj teljes felelősségi köre. Ha ott valamihez hozzányúlunk?
A közműhálózatról PEN vezetőn jön be a nulla és védővezető, amit a mérőszekrényben szigorúan egy nullázó sínen ketté kell osztani. Erről a sínről elmegy a nulla és védővezető, amit ezután tilos még egyszer összekötni.
Ha valahol mégis össze van kötve, akkor nem fog működni szabályosan a FI relé, rosszabb esetben állandóan leold. Lehet földhurok jelenség is vele, ami a lakásba vihet a tapasztalt brummot is.
Mondom, az állapotot.
Régi bérház, lakásban a falon egymás mellett a két mérőóra. Az órától felfelé ÖT drót megy a kismegszakítókhoz. Három fekete, egy kék és egy piros. Az egyik feketében van a fázis, a másik kettő semmi és csak úgy ott van a dobozban, nincs sehova kötve. A nulla be van kötve a helyére, hozzá a földnek szolgáló, porcelánnal elválasztott egység egy áthidalással. És a dobozban bújt meg a piros drót mostanáig. Ezt a szolgáltató szerelői alakították így ki a felújításkor minden lakásban. Ezt a piroskát most felfedeztem, bekötöttem a helyére, a nullát elválasztottam tőle, azaz kivettem az áthidalást és bekötöttem a földeket a földekhez, a nullákat meg a nullákhoz.
Földhurokra én is gondolok, mert amikor pl a dac-ot kötöm az erősítőhöz, elkezdődik a búgás.
Írom a jelenséget: cd bemenet, a cd-játszó kapcsolója NoGround-ban, nem búg, Groundban búg. Dvd bemenet: amint IC-vel összekötöm búg, mindegy, hogy be-, vagy ki van kapcsolva 2x hangosan. Tv bemenet: búg, ha csatlakoztatva van a dac és be van kapcsolva.
Teszek fel mindjárt képet a kismegszakítókról.

Köszi!

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

prando írta:
2020.09.05., szomb. 11:34
phyton71 írta:
2020.09.05., szomb. 10:57
Ami változott: sok éve a lakásokig kábelcserét csináltak és most felfedeztem a kismegszakítók mögött a föld (piros) drótot, így pár napja átalakítottam a rendszert, szétválasztottam a "föld" és a nulla vezetéket a táblán, így minden drót oda megy ahova kell, azaz, nincs közösítve a föld és a nulla.
De utána már nincs sehol közösítve a 0 és föld, mondjuk a világítás bekötésénél?
Nincs, mert a kismegszakítók táblájáig kettő vezeték van csak, a fázis és a nulla. De, ha a csillárra gondolsz, felmászok, megnézem, ahogy a konnektort is, bár oda is kettő drót lehet csak.
Nincs ötletem, mert menet közben bekötöttem a másik erősítőt, az is búgott, majd kicsit ötletszerűen megnéztem a dac drótjait és semmi más nem történt, mint az RCA kábelt kicseréltem, az usb és két coax-ot kihúztam, visszadugtam és nem búgott. Visszaraktam a régi rca-t, nem búgott.Most építem vissza az eredeti erősítőt, búg ugyanúgy.
Szóval a kismegszakító dobozába is kettő kábel megy az órától?
Pont azt akartam kifejteni, amit István hozzászólásával megtett. :smile32:
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

prando írta:
2020.09.05., szomb. 09:49
Jó reggelt!
Zúg mindkét erősítőm, a hangsugárzón keresztül, a hangja az a tipikus elektromos zúgás amit mindenki jól ismer.
....
Ami változott: sok éve a lakásokig kábelcserét csináltak és most felfedeztem a kismegszakítók mögött a föld (piros) drótot, így pár napja átalakítottam a rendszert, szétválasztottam a "föld" és a nulla vezetéket a táblán, így minden drót oda megy ahova kell, azaz, nincs közösítve a föld és a nulla. Tegnap pedig a fenti ok miatt észre vettem a búgást.

Ha méretlen oldalon történt a kábelcsere, akkor nem szoktak hozzányúlni a mért oldali kötésekhez általában. A mért, tehát árammérő utáni vezetékezés, eszközök a tulaj teljes felelősségi köre. Ha ott valamihez hozzányúlunk?
A közműhálózatról PEN vezetőn jön be a nulla és védővezető, amit a mérőszekrényben szigorúan egy nullázó sínen ketté kell osztani. Erről a sínről elmegy a nulla és védővezető, amit ezután tilos még egyszer összekötni.
Ha valahol mégis össze van kötve, akkor nem fog működni szabályosan a FI relé, rosszabb esetben állandóan leold. Lehet földhurok jelenség is vele, ami a lakásba vihet a tapasztalt brummot is.

prando
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
2020.09.05., szomb. 10:57
Ami változott: sok éve a lakásokig kábelcserét csináltak és most felfedeztem a kismegszakítók mögött a föld (piros) drótot, így pár napja átalakítottam a rendszert, szétválasztottam a "föld" és a nulla vezetéket a táblán, így minden drót oda megy ahova kell, azaz, nincs közösítve a föld és a nulla.
De utána már nincs sehol közösítve a 0 és föld, mondjuk a világítás bekötésénél?
Nincs, mert a kismegszakítók táblájáig kettő vezeték van csak, a fázis és a nulla. De, ha a csillárra gondolsz, felmászok, megnézem, ahogy a konnektort is, bár oda is kettő drót lehet csak.
Nincs ötletem, mert menet közben bekötöttem a másik erősítőt, az is búgott, majd kicsit ötletszerűen megnéztem a dac drótjait és semmi más nem történt, mint az RCA kábelt kicseréltem, az usb és két coax-ot kihúztam, visszadugtam és nem búgott. Visszaraktam a régi rca-t, nem búgott.Most építem vissza az eredeti erősítőt, búg ugyanúgy.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

prando
V.I.P.
V.I.P.

Jó reggelt!
Zúg mindkét erősítőm, a hangsugárzón keresztül, a hangja az a tipikus elektromos zúgás amit mindenki jól ismer. Alapjáraton nem zavarna, mert csak a hangsugárzóhoz egészen odahajolva hallani, de akkor is megvan, ha csak a bontható elő-végfok van összedugva, semmi más drót nincs a gépben. Ha azt is széthúzom, néma csend. Viszont van egy másik komponense, ami akkor jön elő és már hallhatóbban, ha kötöm rá a készülékeket. Ezt úgy fedeztem fel, hogy a klf készülékek jelszintje nem egyezik, így az Oppo hallgatásakor magasabb hangerőt kell állítani és ez a zúgás a hangerővel változik, de minden rákapcsolt készüléknél megvan, bár nem egyforma mértékben, és úgy is, hogy be sem kell kapcsoljam az erősítőn kívül egyik készüléket sem, valamint a szintje aszerint is változik, hogy az egyes készülékeket kihúzom, vagy bedugom a hálózatba, akkor is, ha nem is annak a készüléknek a bemenete van aktiválva, amit épp kihúzok/bedugok a hálózatba, valamint kihúzásnál emelkedik meg a zúgás szintje.
Két villanyóránk van, ezen az órán csak a nappali világítása, konnektorai és egy-egy ösvényen keresztül a hifi ill a tv, beltéri stb van kötve. Száz éves a ház, a szobai falban nincs földvezeték, az ösvényes készülékek a megszakító táblánál voltak "földre" kötve a nullával közösítetten. A másik óra másik fázis, nem játszik.
Annyit tudok még hozzá tenni, hogy a cd-játszón van egy Ground/NoGround kapcsoló. Ha a No-ban van, nincs neki semmi zúgása, továbbá a hálózati dugók szabványosan vannak bekötve (mind ZuAudio) és a dugaljba forgatva.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

K P írta:
2020.09.05., szomb. 08:22
Tudtok ajánlani phono kábelt kb 20 k - ig?
Vannak itthon drótok, de mivel egyik sem árnyékolt, ezért nem meglepő módon búgós a hang.....
A búgás-brummot sokk minden okozhat nem csak árnyékolatlanság. Én évekig MC pickupról árnyékolatlan IC-vel mentem a trafó nélküli MC-RIAA elektronikára, búgás semmi.

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 285

Hozzászólás Szerző: K P »

Tudtok ajánlani phono kábelt kb 20 k - ig?
Vannak itthon drótok, de mivel egyik sem árnyékolt, ezért nem meglepő módon búgós a hang.....

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2392

Hozzászólás Szerző: cables »

Holnap megyek meghallgatni egy rendszert, amelyben minden hálózati kábel Nordost Heimdall. Az alábbi mondatot olvastam a kábel termék leírásában:

The complex topology of Micro Mono-Filament conductors is especially effective in dissipating mechanical energy present on the AC line, which otherwise enters your delicate electronics rendering dynamic responses sluggish and blurry.

Ezt érti valaki? Milyen mechanikai energia van a hálózati vonalakon, amit el kell disszipáltatni?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tokesz írta:
2020.09.03., csüt. 11:14
Üdv!
Működne, ha egy digitális forrás jelét (pl. CD) egy időben két erősítő dig. coax bemenetére is ráengedném? Egyáltalán létezik digitális coax Y kábel?
ehhez hasonló 75ohmos antenna elosztóval lehet kísérletezni. ellenben 4-5dB csillapítás/jelcsökkenéssel lehet számolni, azt pedig nem szeretik SPDIF-koax bemenetek. Az SPDIF alapsávi bit folyam és bemeneten nincs AGC.
https://muszakiwebbolt.hu/Koax-antenna-eloszto
Csatolmányok
CSGP40950ME.jpg
CSGP40950ME.jpg (5.96 KiB) Megtekintve 2231 alkalommal

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

tokesz írta:
2020.09.03., csüt. 11:14
Üdv!
Működne, ha egy digitális forrás jelét (pl. CD) egy időben két erősítő dig. coax bemenetére is ráengedném? Egyáltalán létezik digitális coax Y kábel?
Működni működne, de Y kábel többnyire toslink létezik. A koaxot az illesztetlenségek elkerülése miatt nem illik
"ipszilonizálni". Kell egy úgynevezett s/pdif coax splitter.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

tokesz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Hozzászólás Szerző: tokesz »

Üdv!

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 202

Hozzászólás Szerző: d.janos »

Pár napja beindult a hifibogár, hogy mit kellene változtatni a rendszeren. Arra jutottam, hogy régen nem tisztítottam már meg a csatlakozókat, így most megtettem. Az alábbiakat tisztítottam meg.

Hálózati elosztó dugója - 2db csatlakozója és az elosztó két aljzatának 4db érintkezője.

FONTOS !!! (a fali aljzatot kihagytam és javaslom a kontakt javítás "hatása alatti izgalom vagy nyugalom" miatt, nehogy valaki figyelmetlenségből nekikezdjen (!), ha nincs áramtalanítva az aljzat !!!)

Hangsugárzók - 4db csatlakozó aljzat
Erősítő - 3db hálózati aljzat érintkező + 4db RCA aljzat + 1db digit koax aljzat + 4db hf csatlakozó aljzat
DAC - 2db hálózati dugó érintkező
Hálózati kábel - 5db érintkező
IC kábel - 4db csatlakozó
Digit koax kábel - 2db csatlakozó
Hf kábel - 4db kábelvég + 4db csatlakozó (csavaros)

43db csatlakozási felület tisztítása történt most meg (Bluehorizon CLEAN-IT), kellemes egy óra volt, nagyon-nagyon megérte. Sztem fél évente illik ezt megtenni és az sem baj, ha felírjuk milyennek halljuk ilyenkor a rendszert, mert igen könnyen meg lehet különböztetni az előtte-utáni hangzást. Ha pedig még egy szelfit is kattintanánk (én sem tettem, azért ennyire nem nagy a baj), amikor jó eséllyel vigyorgunk vagy elismerő tekintettel konstatáljuk, hogy milyen változás történt, milyen pitiáner befektetéssel, akkor fél év múlva vagy ha gondolkodunk majd decemberben (vagy bármikor), mit kellene vennünk, de nem biztos, hogy megtehetjük, akkor ez jusson eszünkbe, mert a kontaktusok tisztítása nagyon ajánlott, csak rendszerint szvsz. többségünk elfelejtkezik róla és az eredmény, magáért beszél, azaz zenél ...
"Az élet különös ténye, hogy elménk mindig megtalálja annak a módját, hogy fizikai valósággá változtassa azokat a gondolatokat, melyekkel a legtöbbet foglalkozunk"

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1270

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
2020.08.28., pén. 18:24
Elkeszultek vegleges formajukban:
Az a kérdés merült fel bennem teljesen laikusként, hogy ezek a drótok miben különböznek a tűzálló kábelekben található drótoktól? Emlékeim szerint a belében annak is valami hasonlók vannak, meg persze mindenféle burkolat, de azt úgyis ki kellett dobni. :D
Abból hangfalkábelek (is?) készültek, én is gyártottam, aztán elajándékoztam. gondolkodik.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3355

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

sutemenyx írta:
2020.08.28., pén. 20:20
prando írta:
2020.08.28., pén. 19:56
sutemenyx írta:
278037E3-6811-423B-808B-9452179B473C.jpegC536DCFC-9810-4C39-AC05-0FD4C52AF49A.jpegDF8A6619-6FBD-4581-A2FC-21E53C2310CD.jpeg
Ez az egyeres külön-szigeteltekböl fonott?
Klassz!
Igen. Ugyanaz, mint ami hatrebb van. Csak ezek be vannak huzva pamutcsőbe és normalis dugok vannak rajtuk.
Azért majd a tapasztalataidra kiváncsiak leszünk...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

prando írta:
2020.08.28., pén. 19:56
sutemenyx írta:
278037E3-6811-423B-808B-9452179B473C.jpegC536DCFC-9810-4C39-AC05-0FD4C52AF49A.jpegDF8A6619-6FBD-4581-A2FC-21E53C2310CD.jpeg
Klassz!
Igen. Ugyanaz, mint ami hatrebb van. Csak ezek be vannak huzva pamutcsőbe és normalis dugok vannak rajtuk.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

prando
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
Klassz!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

278037E3-6811-423B-808B-9452179B473C.jpeg
278037E3-6811-423B-808B-9452179B473C.jpeg (1.95 MiB) Megtekintve 2299 alkalommal
C536DCFC-9810-4C39-AC05-0FD4C52AF49A.jpeg
C536DCFC-9810-4C39-AC05-0FD4C52AF49A.jpeg (2.04 MiB) Megtekintve 2299 alkalommal
DF8A6619-6FBD-4581-A2FC-21E53C2310CD.jpeg
DF8A6619-6FBD-4581-A2FC-21E53C2310CD.jpeg (2.05 MiB) Megtekintve 2299 alkalommal
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Vazze, nem is tudtam, hogy a salaca editionből van mk II. Nekem az mk I van (ez van ráírva). Meg tudná valaki mondani, ez mennyivel sokkal jobb, mint az mk I? És hogy be lehetne-e számíttatni az eredeti mk I-et, ha kijön az mk III? Van esetleg valakinek B(erci)-stock ebből? Az mitől szól jól?
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”