Teljesen érthető. Az omega a tévhitekkel ellentétben nem szűrő, hanem úgymond jelkondicionáló, magyarán ingadozás mentes energiát biztosít. Leginkább forrás készülékek elé való. Némely erősítő elé kötve okozhat dinamika veszteséget, de a tisztább hang ott is tetten érhető. Az 1000-res amp előtt is szuper. Aki vett belőle anno, általában kotlik rajta. Nem kerül apróba...Aszpirin írta: ↑2019.10.26., szomb. 21:13persze hogy érdekel annyira, és meg is fogadom a tanácsodattrane írta: ↑2019.10.26., szomb. 20:56kérdés már csak az, tényleg érdekel-e annyira a dolog- mert ha igen, szvsz megéri rápróbálni. s bár a csoda (is) relatív, de van azért, ami miatt - annak ellenére, hogy inkább a ZENÉKre költöm (én is) a pénzt - érdemes a hálózati kábelre is pénz kiadni, tud(hat) annyit hozni, mint egy IC/hangfal-kábel - sőt...
![]()
. Nálam most egyelőre biztosan a konnektor előtt van a nagyobb probléma (amit sajnos több dologból is tudok, de az egyik közülük, hogy semmi nem hozott még akkora áttörést nálam tápfronton, mint egy mezei Vibavoice Omega 500 a forráskészülékek betápja elé, na az tényleg nagyon hallható)...
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1200
Ahogy vesszük. Hfkábel jött szembe naggyyyon jó áron és nem hárítottam el! :)lehoako írta: ↑2019.10.28., hétf. 18:15Köszike!SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:55A Vz nagyon sokmindent laposra ver!lehoako írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:37
Az jut eszembe, amikor egy Vc-t vert laposra egy Vz, és 4 sör után is hallotta mindenki. Semmi ezoterikus meg pszichoakusztikus maszlag, egyik így szólt, másik meg úgy. A réznek határfreki volt az alja, az ezüstnek a Marianna-árok. Evvan.
Tökjó a réz, ahogy leíródott, elnézőbb az agy és könnyebb a szív, de nem mindenki ezért hallgat zenét és sokan nagy fába vágva a fejszéjüket, összeéhezik az ezüst árát.
Ha éhezni nem is, de sok mindent érdemes tenni érte!
Megoldódott a Kondo ezüsttáp-hfkábel-dilemmád?
Azon gondolkodom amúgy, hogy miért nem érdekel minket, hogy "kipotizzuk" meg "kifrekizzük" a hangban a finomságot, miért lehet úgy ahogy van rábízni a dolgot egy jó kábelre és engedni, hogy a hang "oda lőjön, ahova akar", minden frekin álom lesz a hallott élmény...
Azóta: Mámor! :)
Amikor ilyen kábeleket hall az ember, nem is érti miért van ez a topik még! :)
Ezeket meg kell venni aztán lehet úgyis bezárni érdektelenség miatt! :)
Köszike!SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:55A Vz nagyon sokmindent laposra ver!lehoako írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:37Az jut eszembe, amikor egy Vc-t vert laposra egy Vz, és 4 sör után is hallotta mindenki. Semmi ezoterikus meg pszichoakusztikus maszlag, egyik így szólt, másik meg úgy. A réznek határfreki volt az alja, az ezüstnek a Marianna-árok. Evvan.SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 14:49
Mitől lesz jobb egy kábel? Több a magasa? Mélye? Dinamikusabban szól? Sima a hangja?
Nem hallani vele annyi torzítást? Esetleg valami más? Vagy más is.....?
Szerintem először tudásuk alapján kell sorrendbe rakni minden eszközt. Az árakat elég utána vizsgálni!
De szerintem a jó dolgok attól jobbak, hogy nagyon erős érzelmi töltések és hatások közvetítésében is nagyon jók!
Jó mélyeket meg magasakat meg kis torzítást , már olcsó készülékek is tudhatják.
De az érzelmek magasszintű közvetítésére már jóval kevesebb képes!
Tökjó a réz, ahogy leíródott, elnézőbb az agy és könnyebb a szív, de nem mindenki ezért hallgat zenét és sokan nagy fába vágva a fejszéjüket, összeéhezik az ezüst árát.
Megoldódott a Kondo ezüsttáp-hfkábel-dilemmád?
Azon gondolkodom amúgy, hogy miért nem érdekel minket, hogy "kipotizzuk" meg "kifrekizzük" a hangban a finomságot, miért lehet úgy ahogy van rábízni a dolgot egy jó kábelre és engedni, hogy a hang "oda lőjön, ahova akar", minden frekin álom lesz a hallott élmény...
- SoundMania
- V.I.P.
Igen, pl MM hangszedő és fonó között.....Aszpirin írta: ↑2019.10.28., hétf. 18:07Bisztos, nem csak ez az ok, viszont: dede, ha másként értetted, amit írtam, akkor félreértettél. A nagyfreki elleni árnyékoló védelem véleményem szerint nagyon hasznos!SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 18:02Az AN V úgy emlékszem 1976-os termék és azóta is ugyanolyan jól szól, keresett dolog. Már akkor ennyire védett volt, vagy nem ez mégsem az ok?!![]()
Konkrétan ugyan hálózati kábeleim voltak árnyékoltak is , meg nem árnyékoltak is. Kb fele ilyen fele olyan. Mostaniak sem olyanok, mégis messze ezekkel szól legjobban a rendszerem eddig.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5993
A jó hangra és a keresettségére biztosan nem csak ez az ok, viszont: dede, nem beszéltem a védettség ellen, ha másként értetted, amit írtam, akkor félreértettél. A nagyfreki elleni árnyékoló védelem véleményem szerint nagyon hasznos!SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 18:02Az AN V úgy emlékszem 1976-os termék és azóta is ugyanolyan jól szól, keresett dolog. Már akkor ennyire védett volt, vagy nem ez mégsem az ok?!![]()
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- SoundMania
- V.I.P.
Az AN V úgy emlékszem 1976-os termék és azóta is ugyanolyan jól szól, keresett dolog. Már akkor ennyire védett volt, vagy nem ez mégsem az ok?!Aszpirin írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:57A "nagyfrekvencia" a mai digitális kütyükben, kapcsolóüzemű tápokban stb van, amivel körbevesszük magunkat, szenyezzük a táphálózatot és az "étert".
Rádióadókban, telefon-átjátszóállomásokon, és általában mindenhol, ahol elektronikákat használnak.
Ja, és a kozmkus háttérsugárzásban, ami az ősrobbanás maradványa(bár szmájlit tettem, de ez nem vicc, tényleg ott van, 160,4 GHz-en van a maximuma). Az (is) ott volt 1970-ben is
Legalábbis azt hiszem.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5993
A "nagyfrekvencia" a mai digitális kütyükben, kapcsolóüzemű tápokban stb van, amivel körbevesszük magunkat, szenyezzük a táphálózatot és az "étert".
Rádióadókban, telefon-átjátszóállomásokon, és általában mindenhol, ahol elektronikákat használnak.
Ja, és a kozmkus háttérsugárzásban, ami az ősrobbanás maradványa

Legalábbis azt hiszem.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- SoundMania
- V.I.P.
A Vz nagyon sokmindent laposra ver!lehoako írta: ↑2019.10.28., hétf. 17:37Az jut eszembe, amikor egy Vc-t vert laposra egy Vz, és 4 sör után is hallotta mindenki. Semmi ezoterikus meg pszichoakusztikus maszlag, egyik így szólt, másik meg úgy. A réznek határfreki volt az alja, az ezüstnek a Marianna-árok. Evvan.SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 14:49Mitől lesz jobb egy kábel? Több a magasa? Mélye? Dinamikusabban szól? Sima a hangja?MrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:32
A lényeg, hogy nem attól jó egy kábel, hogy drága. Meg, hogy a Naim is tud még jobban szólni egy jó kábellel (mondom úgy, hogy alapvetően nem vonzódok a gyártó dolgaihoz).
A jónak tartott kábelekről (is) pedig hamar be tud bizonyosodni, hogy van náluk jobb.
És általában ár-érték arányban kell vizsgálni a dolgokat.
Illetve egy kábel attól nem lesz jobb, hogy olcsóbban megkapod. Csak a szívednek lesz könnyebb és az agy elnézőbb lesz.![]()
Szerintem először tudásuk alapján kell sorrendbe rakni minden eszközt. Az árakat elég utána vizsgálni!
De szerintem a jó dolgok attól jobbak, hogy nagyon erős érzelmi töltések és hatások közvetítésében is nagyon jók!
Jó mélyeket meg magasakat meg kis torzítást , már olcsó készülékek is tudhatják.
Az jut eszembe, amikor egy Vc-t vert laposra egy Vz, és 4 sör után is hallotta mindenki. Semmi ezoterikus meg pszichoakusztikus maszlag, egyik így szólt, másik meg úgy. A réznek határfreki volt az alja, az ezüstnek a Marianna-árok. Evvan.SoundMania írta: ↑2019.10.28., hétf. 14:49Mitől lesz jobb egy kábel? Több a magasa? Mélye? Dinamikusabban szól? Sima a hangja?MrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:32A lényeg, hogy nem attól jó egy kábel, hogy drága. Meg, hogy a Naim is tud még jobban szólni egy jó kábellel (mondom úgy, hogy alapvetően nem vonzódok a gyártó dolgaihoz).
A jónak tartott kábelekről (is) pedig hamar be tud bizonyosodni, hogy van náluk jobb.
Illetve egy kábel attól nem lesz jobb, hogy olcsóbban megkapod. Csak a szívednek lesz könnyebb és az agy elnézőbb lesz.![]()
Köszönöm, ezt nem tudtam... Ilyen chépmutató ez a chord?trane írta: ↑2019.10.28., hétf. 08:54nem érzi úgy, annál azé' tapasztaltabb róka a komalehoako írta: ↑2019.10.28., hétf. 08:39Sose volt se Naimom se Heedem, nem kétlem, hogy Heeddel ez a helyzet, de nem lehet, hogy ez a "kábelérzékenység" egy lehetőség arra, hogy kábelcserével jobbat tudj kihozni hangban a rendszerből, mint a gyári kábellel? Vagy úgy érzed, hogy tényleg a gyári a max. hangzásminőség, és azt már (a nem-kábel természetű komponensek minősége miatt) nem lehet meghaladni, ezért törekedni is minimum zsákutca rá?- ő is spéci vezetéket használ
![]()

Nagyon igaz.MrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 16:25Általánosságban mindenkinek az a jó amelyik a saját rendszerében közelebb hozza őt a vágyott eredményhez. Szerintem pedig minél inkább elhiteti velünk a rendszer, hogy "élő" zenét hallgatunk, annál jobb. A lecsengések, a finom részletek azok melyek még élvezhetőbbé teszik a zenehallgatást. Sok esetben a laikus hallgató ezt csak érzi, megfogalmazni nehezebben tudja. Sajnos nagyon sokan csak olvasnak ezekről a dolgokról, de saját tapasztalat alapján mondom, ezt elképzelni lehetetlen. Nevetnek (esetenként joggal) a tesztekben leírt fellengzős megállapításokon, szuperlatívuszokon. Persze nagyon sok esetben igazolódik a valóságban is és akkor kerül az ember "nehéz" helyzetbe.Én a saját dolgaimban, mindig tapasztalom a változást, pedig több kategóriát is birtoklok, főleg a fejhallgatózás területén. Nyilvánvaló, minél jobb a rendszer, annál tapasztalhatóbbak ez említett finomságok (meg persze a hibák is).

Sokan a finom lecsengéseket, az elhalkulásokat, megindulásokat, meg úgy egyáltalán a zene hangerőbeni változását dinamikának is hívják, erről tudjuk, hogy élő-e a zene, vagy konzervbe van megpróbálva élet verve (emiatt köszönöm a magyar nyelvi Nobel-díjat :-))) ) egy rendszerrel. Utcára, nyitott ablakon kihallatszó zene esetében akárki simán meg tudja különböztetni a kettőt, legyen szó egy görbült nyakú gitárról vagy Al Di Meola összes szuperművéről egy szuperrendszeren. Szuperrendszer elmehet mazsoláért a kripli gitár hangja mellett.
A rendszer, mely elhiteti velünk, hogy élő zenét hallgatunk (mert el akarjuk hinni), bizony, kábelek frontján is csúcson kell, hogy legyen. Nem elsősorban árban a cél a csúcs, de sajna a jóhangú, nem torzító kábelekért sokan sokat adnak és erre a sunyi gyártók is rájöttek, emiatt megkérik az árát egy-két potensebb darabnak.
Köszönöm, hogy a "finom"-kifejezést többször is leírtad, igen, a hobbinknak ez a célja, bár sokan egyre inkább kilóra mérnék a boldogságot és decibelre a hangminőséget, én köszönöm és örülök, hogy Te a "finomságra" hajtasz.

- SoundMania
- V.I.P.
[quote=MrCollector post_id=2427500 time=1572276353 user_id=42813
Sok esetben a laikus hallgató ezt csak érzi, megfogalmazni nehezebben tudja. Sajnos nagyon sokan csak olvasnak ezekről a dolgokról, de saját tapasztalat alapján mondom, ezt elképzelni lehetetlen. Nevetnek (esetenként joggal) a tesztekben leírt fellengzős megállapításokon, szuperlatívuszokon. Nyilvánvaló, minél jobb a rendszer, annál tapasztalhatóbbak ez említett finomságok
[/quote]
És éppen ezek miatt sokan nem is értik miről van szó. Pedig ezen a másik vonalon aztán ugyanúgy lehet értetlenkedni , hogy mi mennyire érinti meg az ember lelkét , mint hogy mi mennyire szól jól.
Azok tudják csak ezeket valamennyire felfogni, akiknél mindkettő már meg volt valamikor, vagy netán otthon is meg van.
Sok esetben a laikus hallgató ezt csak érzi, megfogalmazni nehezebben tudja. Sajnos nagyon sokan csak olvasnak ezekről a dolgokról, de saját tapasztalat alapján mondom, ezt elképzelni lehetetlen. Nevetnek (esetenként joggal) a tesztekben leírt fellengzős megállapításokon, szuperlatívuszokon. Nyilvánvaló, minél jobb a rendszer, annál tapasztalhatóbbak ez említett finomságok
[/quote]
És éppen ezek miatt sokan nem is értik miről van szó. Pedig ezen a másik vonalon aztán ugyanúgy lehet értetlenkedni , hogy mi mennyire érinti meg az ember lelkét , mint hogy mi mennyire szól jól.
Azok tudják csak ezeket valamennyire felfogni, akiknél mindkettő már meg volt valamikor, vagy netán otthon is meg van.
-
- Beköltözött
- Értékelés: 438
Általánosságban mindenkinek az a jó amelyik a saját rendszerében közelebb hozza őt a vágyott eredményhez. Szerintem pedig minél inkább elhiteti velünk a rendszer, hogy "élő" zenét hallgatunk, annál jobb. A lecsengések, a finom részletek azok melyek még élvezhetőbbé teszik a zenehallgatást. Sok esetben a laikus hallgató ezt csak érzi, megfogalmazni nehezebben tudja. Sajnos nagyon sokan csak olvasnak ezekről a dolgokról, de saját tapasztalat alapján mondom, ezt elképzelni lehetetlen. Nevetnek (esetenként joggal) a tesztekben leírt fellengzős megállapításokon, szuperlatívuszokon. Persze nagyon sok esetben igazolódik a valóságban is és akkor kerül az ember "nehéz" helyzetbe.
Én a saját dolgaimban, mindig tapasztalom a változást, pedig több kategóriát is birtoklok, főleg a fejhallgatózás területén. Nyilvánvaló, minél jobb a rendszer, annál tapasztalhatóbbak ez említett finomságok (meg persze a hibák is).

- SoundMania
- V.I.P.
Mitől lesz jobb egy kábel? Több a magasa? Mélye? Dinamikusabban szól? Sima a hangja?MrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:32A lényeg, hogy nem attól jó egy kábel, hogy drága. Meg, hogy a Naim is tud még jobban szólni egy jó kábellel (mondom úgy, hogy alapvetően nem vonzódok a gyártó dolgaihoz).trane írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:13nem a drága a lényeg, a jóMrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 10:59Én legutóbb pont egy Naim-et hallottam irtózatosan szólni egy drága kábellel. De érdekes módon egy másikkal meg sziporkázott...![]()
-
- Beköltözött
A lényeg, hogy nem attól jó egy kábel, hogy drága. Meg, hogy a Naim is tud még jobban szólni egy jó kábellel (mondom úgy, hogy alapvetően nem vonzódok a gyártó dolgaihoz).trane írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:13nem a drága a lényeg, a jóMrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 10:59Én legutóbb pont egy Naim-et hallottam irtózatosan szólni egy drága kábellel. De érdekes módon egy másikkal meg sziporkázott...![]()
Illetve egy kábel attól nem lesz jobb, hogy olcsóbban megkapod. Csak a szívednek lesz könnyebb és az agy elnézőbb lesz.

Jó drága. Így már jobb?trane írta: ↑2019.10.28., hétf. 11:13nem a drága a lényeg, a jóMrCollector írta: ↑2019.10.28., hétf. 10:59Én legutóbb pont egy Naim-et hallottam irtózatosan szólni egy drága kábellel. De érdekes módon egy másikkal meg sziporkázott...![]()

AK120 II - AK SE100 - Adl Stratos - HD600 - Ether C
-
- Beköltözött
Én legutóbb pont egy Naim-et hallottam irtózatosan szólni egy drága kábellel. De érdekes módon egy másikkal meg sziporkázott...
Sose volt se Naimom se Heedem, nem kétlem, hogy Heeddel ez a helyzet, de nem lehet, hogy ez a "kábelérzékenység" egy lehetőség arra, hogy kábelcserével jobbat tudj kihozni hangban a rendszerből, mint a gyári kábellel? Vagy úgy érzed, hogy tényleg a gyári a max. hangzásminőség, és azt már (a nem-kábel természetű komponensek minősége miatt) nem lehet meghaladni, ezért törekedni is minimum zsákutca rá?
Köszönöm, szuper infókat lehet olvasni!
Amikor az olcsó öntött tápkábelből megérkezik a Naimhez egy újabb szállítmány, akkor behallgatják, és ha nem tetszik akkor visszaküldik. Úgy, mint egyéb kábeleiket is, amiket összekötőnek vagy hangfalkábelnek használnak, csak azokat mindkét irányban is és így választják ki a szerelés irányát. A Naimnél a szereléshez előkészített belső kábeleket is az irányra szigorúan ügyelve és azt a legrövidebb darabokon is bejelölve várják a végső beszerelést a kábelek kötegelve. Leglábbis 2005-ben a gyárlátogatáson ezt láttuk annak idején.chord írta: ↑2019.10.27., vas. 21:17Én is a Naim láncot tudom igazából.
Ott annyira ment a dolog, hogy a jobb kábel mindig valamit 'elbillentett', mindig visszatért a mezei gyári.
Ment az idő, és a Naim is kihozta a spéci tápkábeljét. Ami belül gyak. ugyanaz volt, mint a régi, csak kapott egy 'rezonanciaoptimalizálást', ami külső trükköket jelent.
Az a vélemény, miszerint a semleges(-re sikerült) berendezések szeretik a sima kábelt is, itt nem helytálló, mert a Naim alapból nem semleges, soha nem is törekedett erre, a Naim az másért jó.
A Heed is hasonlóan viselkedik. És ott is, ha megbontod a rendszert, rögtön kábelérzékeny lesz a berendezés.
Ha megkérded, hogy van egy gyártó, aki fülre is készíti a dolgait, és alapkábellel megy a fejlesztés, akkor hogyafrászba szólhat jobban egy 'jobb' kábellel, ami esetleg még nem is létezett, amikor a fejlesztés alatti szeánszok zajlottak? Hiszen a szinergiamaximum oda lett belőve, ahhoz a felálláshoz?,
hát, erre nem tudnék, csak valami zavaros maszlagot nyomni... meg mi az, hogy 'nem kívánja a jobb tápkábelt'...?
Tápkábelből szerintem érdemes a készülékekkel adottak közül a majdnem fehér, picit vastagabb szürke öntött tápkábelt meghallgatni, amit a Parasound ad a Halo sorozatú erősítőivel. Szerintem jó kábel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kaef2 2019.10.27., vas. 22:03-kor.
Ez a Naim anti-kábelmizéria annyira egyedi, hogy olykor elfog az a feltételezhetnék, hogy itt nem főleg az anyag, meg a geometria az, ami fontos, hanem valami teljesen más, és az a valami dönti el, hogy az a tápkábel jobb-e, vagy kell-e; hogy mi ez a valami, azt nem tudom, de lehet, hogy köze van valami zavar-cucchoz, valami a rezgésekkel, zavarokkal, az AC körül kiépülő dolgokkal, mezőkkel, egyebekkel, mert a Naim az mindig egy páncélkazettába teszi a dolgait, egy fél centis tömör vas doboz, körbeér, nincs pardon, ez a régi időkből jön, amikor ezt célzottan a nagyfrekvenciás zavarok ellen alkalmazták, aztán így maradt a dizájn.
Hogy hol van 'nagyfrekvencia', vagy hol volt 1970-ben, azt légyszi ne kérdezzétek meg...
Hogy hol van 'nagyfrekvencia', vagy hol volt 1970-ben, azt légyszi ne kérdezzétek meg...
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
Én is a Naim láncot tudom igazából.
Ott annyira ment a dolog, hogy a jobb kábel mindig valamit 'elbillentett', mindig visszatért a mezei gyári.
Ment az idő, és a Naim is kihozta a spéci tápkábeljét. Ami belül gyak. ugyanaz volt, mint a régi, csak kapott egy 'rezonanciaoptimalizálást', ami külső trükköket jelent.
Az a vélemény, miszerint a semleges(-re sikerült) berendezések szeretik a sima kábelt is, itt nem helytálló, mert a Naim alapból nem semleges, soha nem is törekedett erre, a Naim az másért jó.
A Heed is hasonlóan viselkedik. És ott is, ha megbontod a rendszert, rögtön kábelérzékeny lesz a berendezés.
Ha megkérded, hogy van egy gyártó, aki fülre is készíti a dolgait, és alapkábellel megy a fejlesztés, akkor hogyafrászba szólhat jobban egy 'jobb' kábellel, ami esetleg még nem is létezett, amikor a fejlesztés alatti szeánszok zajlottak? Hiszen a szinergiamaximum oda lett belőve, ahhoz a felálláshoz?,
hát, erre nem tudnék, csak valami zavaros maszlagot nyomni... meg mi az, hogy 'nem kívánja a jobb tápkábelt'...?
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
- gianni321
- V.I.P.
- Értékelés: 824
Nálam olyan volt, hogy drága tápkábel nélkül is baromi jó volt egy adott készülék (Audio Research SP16), ezért sokáig a gyári madzaggal használtam, aztán amikor kapott "rendes" tápkábelt, még jobb lett a hang.
Egy olyan példát tudok mondani, amire kérdeztél eredetileg, a Naim cd játszóm, ami egy cds2 xps táppal. Ám ez a példa is sántít valahol, ugyanis külön külső táp kell ahhoz, hogy elinduljon a masina, és az a külső táp rendes készülék méretű, elég jól megépítve. Eddig bármilyen tápkábelt dugtam bele, mindennel csak rosszabb (idegesítőbb, acsarkodóbb, nyomulósabb) lett a hang. Ebből viszont messzemenő következtetést még nem lehet levonni, ugyanis a régi Naim-ek hírhedten jobbak az egyszerű tábkábellel (értsd ezen a legegyszerűbb számítógépes tyúkbelet) egyrészt, másrészt ez a cd játszó még abban a korban készült, amikor sok készülék beépített tápkábellel érkezett és valahogy olyan készülékek készültek, amik egész egyszerűen nem kívánták a drága tápkábelt. Merthogy nem is létezett még ez a féleség.
Minden más esetben sajnos azt kell mondjam, hogy azon a készülékek amik megfordultak nálam, gyönyörűen mutatták milyen tápkábellel vannak bekötve. És igen, ilyen volt a Naim cdx2 is amit nem Naim rendszerbe bekötve meglehetősen kívánta a minőségi(bb) tápkábelt. Más kor szülötte.... Ez van, sajnos.
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> VTL TL 6.5 Signaure --> VTL ST-150 --> Sonus Faber Stradivari
Kábelezés: MDA
Kábelezés: MDA
- SoundMania
- V.I.P.
Nem tudom ez az "illeszkedés" megnevezés a jó-e ? De sok jóféle kábel, sok komponenssel jól szól. Olcsótól a drágákig. Így akinek szerencséje van , annak a drága kábel sokat javít a gyárilag hozzá adott olcsókhoz képest.denesdr írta: ↑2019.10.27., vas. 12:52
Olyan bonyolult dolog, hogy a 21. századi ember nem tudja megmérni az esetleges hallható különbségeket amiket okozhat?
Ezek a kérdésék tényleg érdekelnek, de legfőképp a pontos válaszokra lennék kíváncsi. Illetve arra továbbra is, hogy valakinek illeszkedik-e jobban a készülékéhez a gyárilag hozzá adott tápkábel mint egy drágább kábel.
Persze ennek feltétele, hogy a készülék, meg legyen annyira jó, hogy ez a különbség meghallatszódjon rajta. Azonban a "kicsit drágább" kábelek leginkább még mindig annyi hibát hordoznak, hogy azokkal gyakorlatilag csak "körbenjárás" van . Szerintem a CSODÁT, csak a legjobb kábelek tudják meghozni, még egész olcsó készülékek esetében is. A 2-3 százezres kábelek mindig "csinálnak valamit".
Ha szerencsés a tulaj, akkor legalább már jól fog szólni a rendszere az általános fogalmak szerint. De a Csoda még elmarad...... Igazából ez egyáltalán nem egyszerű történet, mert a készülékekben alkatrész szintig elvezet, de ez már egy másik történet...
Ha ezt a topicot végig nyálazod, akkor kaphatsz választ, hogy miért nincs jó magyarázat. Ha lenne és ilyen egyszerűen letudható lenne, akkor a hifi-fórum lakók 50%-a más helyen töltené a szabad idejét. Mert a kábel az egy varázslat, a jó és rossz értelemben is.denesdr írta: ↑2019.10.27., vas. 12:52Ha belegondolunk végülis semmi (még egy jó akusztika sem) nem tud javítani a hangon (vagyis a felvételen), maximum kevésbé rontani, akárhogy is nézzük, csürjük-csavarjuk.istvan01 írta: ↑2019.10.27., vas. 12:22A kábelek soha sem javítják a hangzást, inkább kevésbé rontanak rajta. Másképpen közelítve, az az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy jól illeszkedjenek a forrás és fogadó oldal készülék jellemzőihez. Technikailag egyfajta impedancia illesztés, más szempont szerint pedig hangzás egyensúly, nevezzük készülékek közötti auditív hiba kompenzálás a szerepük.
Ha eszerint közelítesz a kábel kérdéshez, akkor ez is magyarázat, hogy a drágább, nagyobbra értékelt kábel egyáltalán nem biztos hogy minden rendszerben eredményesebb mint egy olcsóbb vagy jóval olcsóbb.
A hálózati kábelt is éppen így kell kezelni.
De, ha minél kiegyenlítettebb, "lineárisabb" rendszer elemeket köt össze egy kábel, amik már alig, vagy egyáltalán nem igénylik a kábelek általi "hangolást", ott bizony az egyre semlegesebb kábelek jobban viselkednek. Az egyre semlegesebb kábelt sajnos nem egyszerű kitalálni, legyártani és emiatt áruk is egyre magasabb. A hifiben az árak meg soha sem lineárisak a hangzás jellemzőkkel.
Amúgy pontosan milyen készülékjellemzőkhöz kell jó illeszkednie egy tápkábelnek? Természetesen a megfelelő kontakton kívül. Amit adnak az készülékekhez azok nem illeszkednek rendesen, ezért cserélik sokan? Ha nem illeszkednek rendesen, akkor miért nincs erről szó a készülékek használati útmutatójában? A készülék gyártója nem tud róla, de a kábelgyártók igen?
Hangnyomás és időzítésbeli különbséget nem lehet mérni különböző tápkábelek között, akkor mi az amit megváltoztat egy tápkábel az utolsó (vagy első, kinek hogy tetszik) méteren?
Olyan bonyolult dolog, hogy a 21. századi ember nem tudja megmérni az esetleges hallható különbségeket amiket okozhat?
Ezek a kérdésék tényleg érdekelnek, de legfőképp a pontos válaszokra lennék kíváncsi. Illetve arra továbbra is, hogy valakinek illeszkedik-e jobban a készülékéhez a gyárilag hozzá adott tápkábel mint egy drágább kábel.
Ha keressük az arányokat, a kábel viselkedés 10-20%-a egyértelmű és mérhető fizikai paraméterekkel írható le. Egy másik 10-20% pedig elméleti magyarázkodásokkal fedezhető, amikre nincs egzakt képlet és méréstechnika. És van az egész hifi-bizniszre települő fogyasztó (hallgatói) szubjektivitási effektus. Na ez az amire egyre többet tudnak-mernek építeni nem csak a kábelgyártó-varázslók, a többi hifiben érdekelt csatornák is.