Én az ilyen véleményeket megértem,voltam is ebben a cipőben,de lehet másként is,csak egy olyan rendszer kell hozzá ami ebbe partner tud lenni.kimber írta: ↑2019.12.29., vas. 08:45Nem először merül fel ez a 10%-os határ, amit sokak szerint ki szabad adni kábelezésre. Én nem így látom. Szerintem ha már számokban gondolkodunk, akkor ez a 10 % csak egy minimum érték lehet, ami alatt egy rendszert sem érdemes bekábelezni anélkül, hogy ne volna tudása alatt. Nálam ez a határ nem 10 %-on áll, hanem ha van egy lélektani határ, amit érdemes kiadni a kábelezésre, akkor ez talán a rendszer egy komponensének az értéke, amennyiben azonos értékű komponensekről beszélünk. Számítás kedvéért ha a rendszerben van egy erősítő 200.000,-ért, egy hangfal és egy forráskészülék ugyanennyiért, akkor a kábelezésnek (2 db tápkábel, 1 pár IC és 1 pár hangfalkábel) simán lehet az értéke ugyanígy 200.000,-Ft, és ez még egyáltalán nem drága négy kábelért, igencsak körül kell nézni, hogy mi fér bele ennyibe normális minőségben. Megnézném azt, hogy a három készülék 600.000,-Ft-os árának 10 %-ért, azaz 60.000,-Ft-ért ki és hogyan jön ki a fent említett négy kábel beszerzésében, jöhetnek a javaslatok.![]()
Szép tehát ez a 10 %-os határ, de gondoljuk már végig mit is jelent ez..
Öröm és boldogság, ha valaki eljut odáig, hogy olcsó stúdió kábelekkel is tud zenét hallgatni, nem tartom igénytelennek a szó pejoratív értelmében az ilyen fórumtársakat, magam is voltam ilyen cipőben, de be kellett látnom, hogy egy idő után mindig előjött valami elégedetlenség. Párszor makacsul készüléket cseréltem, előtte persze én is jártam a köröket az olcsóbb kábelekkel, hogy nehogy már a farok rángassa a kutyát, mégsem jutottam nyugvópontra sok esetben.
Aztán volt alkalmam kipróbálni drágább (nem drága, csak drágább) kábeleket is, és jött a felismerés, hogy nahát, mennyi tartalék van még a rendszeremben. Ez szülte azt a tapasztalatot, hogy bizony meg kell találni minden rendszerbe a megfelelő és odaillő kábelezést, ami lehet olcsó, drága és a kettő között bármelyik. Azt gondolom, az a drága kábel, ami nem válik be. mert az feleslegessé teszi a készülékre kiadott összeget is. Odaillő kábellel (árról nem beszélve) pedig jöhet a megnyugvás.
Nincs abszolút értelemben véve jó és rossz kábel, csak rendszerbe illő, vagy oda nem illő kábel. Konkrét példát is említve, amikor Fapaci behozta a most futó kábeleit, elhoztam tőle próbára egy teljes szettet. Pár nap után vissza is adtam neki, hogy nálam ezek a kábelek túl katonás hangzást hoztak a rendszerembe, túl feszessé vált a rendszer hangja. Aztán eltelt két év, más rendszer, ismét próba, és ezek a kábelek lélekkel, és tökéletes tonalitással, minden hiányérzet nélkül zenélnek.
Az eddig használt kábelek itt-ott javítottak, itt-ott rontottak az előző állapothoz képest, ez pedig most teljesen betalált, mint ha direkt ebbe a rendszerbe lettek volna tervezve az általam preferált irány szerint. Ezt kellene megtalálnia mindenkinek.
A hang a rendszerben van,és egy jól összerakott rendszernél a kábelezés nem más mint annak a személyre,azaz a saját ízlés szerinti formálása.És itt nem jobbá kell tenni a hangot,mert az jó alapdrótokkal is,csak finomítani a nekünk megfelelőbb módon.Egy olyan rendszernél mint pl az enyém,tök olcsó drótokkal is érezhető az hogy a rendszer a szívét lelkét,és minden tudását beleadva nyújtja azt amit tud,tehát nincs semmilyen hiányérzet.Ha ezt borítom "jobb" drótokkal,akkor Kimber szavaival élve olyan egyenruhásan katonás lesz a hang,amitől bár a hang jobbnak is tűnhet,de elveszti azt a varázsát,és azt a leírhatatlan valamit,amitől olyan jól esik azt hallgatni.Lehet 100-ból egy ilyen rendszer van,de van,és az a lényeg.
Nálam ha már szóba került,kb 25000ft az össz drótozás,és jól szól,ha nem így lenne,akkor mivel nem vagyok mazoshista sem,így változtatnék rajta,de nem érzem a szükségességét még a legcsekélyebb mértékben sem.Időnként kipróbálok persze ezt azt kíváncsiságból,de a vége mindig az hogy minden marad a régiben.
Persze ettől még nem vagyok ellene a jobb drótoknak,mert ha valakinek az a kívánsága,és ezt a rendszere is tolerálja hogy minél több infót láttatva szólaljon meg,az használjon olyan drótokat amik ezt élvezhetően lehetővé is teszik,de ez az irány nem kötelező,és főleg nem vezet minden esetben a nagyobb élvezhetőség felé is.Meg kell találni azt az egsensújt,ami nekünk,és a rendszerünknek is jó.A kabát az a rendszer,és a kábel a kabáton a gomb.Mindkettőnek megvan a feladata és a jelentősége,és úgy is kell kezelni őket.Ha kényelmetlen pl a kabát,akkor azon a jobb és nagyobb gomb nem fog segíteni mert a kabáton kell igazítani.A gomb az csak egy kapocs,ami ugyan lehet egyszerű,és lehet futurisztikusan dizájnos is,de így is,és úgy is csak egy feladata van,illeszkedjen,és ne legyen kirívó,tehát ne borìtsa az összképet.