az RS Labnál könnyeben beállítható kart még soee láttam. PU beszerel, saruk felhúz (itt ugyelni kell a drótok helyzetére, hogy ne forgassák el a shellt, de kb fél perc csipesszel beforgatni, hogy terheletlenül, egyenesen álljon. Utána tűnyomás és karmagasság. a kar forgástengelyének távja a tányér tengelyétől adott távon van. csak oda kell tenni a sasszira. Ebben egy PU csere nekem kb félóra a készrehúzásig. ( kell hozzá kis rutin, de mindenhez)ELEX írta: ↑2024.12.26., csüt. 14:02Csak azt nem értem, miért vonzanak téged ezek a technikai torzszülöttek?
Kb. a létező összes kar típus összes műszakilag rossz tulajdonságát ötvözik egybe.
Egyik sem küszöböl ki semmit. Sem a szöghibákat, sem a skating erőt, semmit.
Ennek fejében viszont totálisan instabilak, beállíthatatlanok.
Az egyenes kar viszont a legrémisztőbb megoldás egy ponton elforduló karnál. Az csak tangenciális karok esetében működik.
A tökéletes műszaki dilettantizmus szörnyszülötte.
Ha valakinek becsípődése a skating erő és a követési szöghiba, akkor használjon tangenciális kart. Persze azzal meg újabb nyűgöket vesz a nyakába, főleg, ha elektronikus léptetésű, optokapukkal vezérelt (Goldmund T5). A légcsapágyas jobb megoldás száz másik problémával (pl. drámaian eltérő effektív tömeg vízszintes és függőleges irányban).
Az unipivot karoknak egyetlen előnyös tulajdonsága van, a minimális súrlódási erő.
Ezenkívül csak hátrányuk van. Tök mindegy, hogy ki gyártja őket. Clearaudio, VPI, Kuzma, RS Labs, Roksan, Project, VIV Lab... A gyártók csupán egy hangzatos dumával adják el a hozzá nem értőknek az olcsóbban előállítható, műszakilag hibás konstrukcióikat. A totális megvezetés (általam büntetendő) esete valamennyi.
Nyilvánvaló, hogy egy több csapágyas kar előállítási költsége megfelelő minőségben sokszorosa egy unipivot karénak. Viszont az legalább stabil. Egyszer beállítod, az minden körülmények között úgy marad. A súrlódási erőket minőség csapányakkal elhanyagolható szintre lehet csökkenteni, a szöghibából eredő torzításokat minimalizálni lehet (bőven 1% alatti torzítást okoznak még 9"-os kar esetében is a legrosszabb esetben - a különböző beállításokkal optimalizálni lehet, hogy a lemezen hol legyen a legkisebb torzítás (Loefgren, Baerwald, Stevenson..).
Vért lehet izzadni az unipivot karok beállításával, ami sohasem lesz pontos, pláne nem stabil. Ha meg a lemez felülete nem tökéletesen sík, el lehet felejteni minden létező beállítást, mivel a kar önálló életre kel a lemez felszíne felett.
ami szerethető bene, ehhez képest, bármilyen lemezjátszót (kart) ha hallgatok, mindnek kötöttebb a hangja, nem ennyire felszabadult. a használata viszont elég nehézkes, ez nagyon egyszerű kar. ezért jött a viv lab project, annak legaláb van karliftje. jelen pilanatban a 3 karom közül (az rb250-est nem számolom ide) az RS Lab szól a legszabadabban, legélőbben. A zongorától a hegedűn át a Prodigyig, mindenhol az nyer.
rs lab a1, viv lab rigid float, artemis labs ta1 by schröeder. az általános karokhoz legközelebbi rokonságban a schröder van (fix csapágyak, követési szög. antiskating, azimut, vta, ellensúly állítható rezinanciával). azt a legnehezebb beállítani.
egyébként engem nem vezérelnek elméletek, meg szögek, csak rémegyszerűen meghallgatom, milyen és ha tetszik amit hallok, akkor azt a vonalat megjegyzem magamnak. az rs labot kb 15 éve nyúzom, semmi nem szólt még annyira szabadon, amit hallottam. majd talán most a viv lab házasítása az rs shellel :) De aki nem használ ilyet, ezt a szabadságot nem is keresi, így nem is próbálom jobban elmagyarázni, mert akkor esik le, amikor használja valaki, majd elveszik tőle.
de azt is értem, hogy a ma ismert és sokak által kedvelt műszaki megoldások mellett, ezek furának tűnhetnek. amit én látok (vagyis hallok), hogy bármely logikát alkalmazó kar tud jó lenni. Nekem tetszik nagyon a schröder is. de az tény, hogy az a legszopatósabb, mellesleg a usermanualban annyi van, hogy nagyjából állíts be mindent méricskélve, aztán kezd el finomítani fülre... ki voltam vele segítve, amikor azt kerestem, milyen módon befolyásolja a hangot az ellensűly eltérő erővel történő meghúzása
szerintem kicsit nyitottabban kell ezt kezelni, a nagy műszaki tudás hátulütője lehet, hogy nem tudunk elrugaszkodni a "tankönyvektől", a bevált kliséktől. De pl nézzük a kényszerítő logikát: ezeket a karokat japánból az a Shiba exportálja, aki az általad legtermészetesebb hangként aposztrofált Kondo Sougat + FAL Supreme C90 dobozokat. Alapvetően Shibáék elég következetesek és egy irányt képviselnek. Ha ezekben a karokban nincs fantázia (nincs HANG), akkor vélhetően nem mennének át a szűrőn. Hide el. van bennük fantázia