Javaslom az alábbi próbát:
Már legalább 2 hete nem piszkált kábelezést akár hangszóró, akár készülék összekötőt tessék fordított irányban bedugni, természetesen mindkét csatornát. Nagy valószínűséggel a legtöbb esetben hallatszik majd némi változás, előre nem lehet megmondani, hogy pozitív, avagy negatív irányban. Aztán hagyjuk így a kábelt, és hallgassuk két hétig mindennap >1 órát. Majd cseréljük meg megint -azaz vissza a kábelirányt. Ugyanolyan jellegű változást fogunk hallani, mint az első csere esetén. Ez alól kivétel lehet az a fajta összekötő kábel, aminek csak az egyik oldalán van lekötve az árnyékolás a földre, ekkor ugyanis irányváltás esetén más készülékre kerül az árnyékolás, ami nagyobb változás, mint pusztán a kábel iránya.
Hosszabb idejű kábelezés megváltoztatásakor érdemes a csatlakozók tisztításával is foglalkozni, mert igenis a zsíros kosz bejut a csatlakozókba, és különösen a nagyfrekvenciás átvitel drasztikusan romlik emiatt. Digitális és analóg csatlakozások egyaránt érzékenyek a csatlakozás minőségére.
De ne feledjétek: mielőtt változtatunk bármit, az adott zeneszámot/részletet legalább
kétszer kell meghallgatni, és csak aztán cserélni, mert elsőre sosem hallunk annyi mindent egy zenéből, mint másodjára. Harmadjára, vagy negyedszerre már nincs akkora különbség, mint másodszori hallgatás esetén. Aki ezt nem tartja be merő lustaságból, vagy a csakazértse hozzáállás miatt, az gyakran el fog tévedni az audio erdőben, aztán meg hőbörög ezerrel

A kábelt bemutató kereskedőtől vagy garázsdiyertől is kérjük ezt a meghallgatási metódust, nem fognak neki örülni, már tudjuk, miért.
Mit nevezünk "jó hangú" kábelnek? Azt, amelyik többféle készülék összeállításban is tisztán szól hangosan és halkan egyaránt, műszaki nyelvezetre lefordítva nagyon kicsit torzít. Az karcolós hang éppúgy torzítás, mint a fedett, csak másféle. De a fedett hangzásnál érdemes megvizsgálni a csatlakozók tisztaságát, mert én is jártam már úgy, hogy emiatt helytelenül ítéltem meg egy kábelt, alapos pucolás és kenés után ugyanolyan jó lett, (sőt!) mint amitől azelőtt alulmaradt.