Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

MM és MC pickup-ok

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 469
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: Pointe »

7 hours ago, dys-cus said:

Továbbá megjegyzem, hogy mumetall trafóvasat még nem láttam

Az összes Audio Note illesztőtrafó MuMetal vasra van tekerve.

Kimenőtrafót természetesen nem lehet belőle csinálni, de alacsony jelszintre kiváló.

Josselin Beaumont
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 50

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: Josselin Beaumont »

On 2018. 05. 16. at 9:01 PM, zoli73 said:

A Sumiko Blue Point-ot nem hallottam, csak a Black Pearl-t, de az nem tetszett, sötét, komor, kissé érdektelen volt.

Én Akitől karba, Benz Micro ACE-t  használok, nagy megelégedéssel. Előtte Ortofon MC 15 super mkII volt, de az ACE nagy előrelépés volt, ahogy szokták mondani, nem egy liga.

Ja, hogy Black Pearl, nem Blackbird. Akkor semmi. :-)

Primaluna Prologue 8+3+2*7, AVID DIVA II SP, EAR 834P, Triangle Quartet, Siltech 550i, Siltech 550L, 2 * Isotek MiniSub, 6 * Isotek Elite

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

8 perce, supravox írta:

Öö ez miért fáj neked?

Nem írtam hogy fáj. De ez nem ide való, szerintem.

72audio.com

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: supravox »

1 hour ago, DHT1 said:

Ez elég hosszúra sikeredett, ez nem egy diy fórumrész.

Öö ez miért fáj neked?

AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Ez elég hosszúra sikeredett, ez nem egy diy fórumrész.
72audio.com

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

On 2018. 05. 18. at 7:59 PM, LIMAR said:

Elég érdekes téma ez itt egy általános MM és MC pickup-ok topikban. (csak enyhén súrolja a céges reklámot)

Gyorsan én is belinkelem a legújabb Soulution phono előerősítőnket ide és oldalakon keresztül ecsetelni fogom annak nagyszerűségét. Vagy pedig a Shelter MC trafóját, amit szintén mi forgalmazunk és véletlenül n(s)em a saját kereskedői fórumunkba linkelem be, amit a kutya se néz, hanem az általános részbe, így nagyobb a reklám érteke a beírásomnak.

Amúgy, hogy valami szakmai is legyen a több oldalas reklámszöveg helyett, ha egy transzformátor esetében a bemeneti impedancia nincs összefüggésben az erősítéssel, akkor azt nem a különböző trafó áttétellel oldották meg, hanem egy konstans áttétel esetén terhelő ellenállásokat kapcsolgatnak, ami a trafó esetében a legnagyobb galádság, amit el lehet követni. A trafóban pont az a zseniális, hogy a hangszedő által generált energia teljes egészében áttranszformálódik a phono előerősítő bemenetére. Ha passzív alkatrésszel (választható lezáró ellenállás) terheljük meg a hangszedőt, akkor az energiájának nagy része azon eldiszipálódik, vagyis gyakorlatilag elvész. Csak kis hányada jut a phono bemenetére.  Ezért nem is használnak ilyen megoldást magukra valamit is adó gyártók, hanem a transzformátornak több leágazása/áttétele van, amit kapcsolgatnak és így lehet elérni a kívánt terhelést a hangszedőn (Paravicini, Kondo....). Így természetesen az erősítése is változik az áttétel függvényében. Viszont nincs passzív ellenállás a hangszedő lezárásánál, amin annak energiája elvész és csak töredéke jut a phono bemenetére az amúgy is nagyon kis mennyiségből.

Teljesen egyet értek. Magam is tekerek szabadidős tevékenységként MC trafókat. Az MC trafó nem feszültséget erősít, (mivel passzív eszköz), hanem impedanciát illeszt. A szekunder oldal ugye egyértelmű, ott 47k a terhelés, ezért annak kb ötödére, hatodára érdemes méretezni a trafót, hogy a tekercset ne terhelje a 47k. Ökör szabály: a generátornak kisebb a kimenő impedanciája, mint a terhelés fogadó impedanciája. A primernél hasonló a helyzet, csak fordítva. Mondjuk ha a picup 20 Ohm impedanciájú tekercset tartalmaz, akkor ahhoz olyan trafó jó, amely lb 100 Ohmmal terheli, illetve nem nagyon terheli a picup tekercsét. Tehát az adott trafónak az impedanciaáttételét 100:47000/5= 100:9400 Ohm impedanciára kell méretezni. Ez cca. 8,5 es áttétel, ami 18,58 dB-es fesznövekedésnek felel meg.  Persze ez csak egy példa volt. Az áttételben a példában érvényre került a hatásfok is, mivel a trafóméretező táblával számítottam ki az áttételt. Ezt az egyszerű fizikát megerőszakolni még mellé tett ellenállásokkal, amik az 1mV alatti MC jelet terhelik, színezik, az egy tragédia. A nem pontos illesztés kevesebb gondot okoz. Legfeljebb halkabb, vagy hangosabb hangot kapunk végeredményként, de ugye biztos van a rendszeren egy szint állító potencióméter. Az elillesztés azért sem okoz gondot, mert az ilyen vasak permeabilitása a vas tiszta vas 300 körüli értékéhez képest akár 150 000 is lehet, de tipikusan 30-50 ezer. Ez miatt a primér induktivitása is rendkívül magas, nem jön létre felüláteresztő szűrő a picup impedanciája és a trafó primer induktanciája között. Az is nyilvánvaló, hogy ha a PU impedanciája lecsökken mondjuk a felére 10 Ohmra, akkor ugye kisebb feszt fog leadni, mivel kevesebb menet van az ilyen PU tekercsében. A szükséges terhelő impedanciailyenkor 50 Ohm, tehát olyan trafót kell készíteni, aminek impedancia áttétele 50:9400, aminek fesz áttétele így 11,92. Decibellben így a fesz áttétel: 21,5dB. Tehát a hangerő gombot ugyanoda állíthatjuk, mint az előbb. Példáim nem valós adatok, így alkalmazni nem érdemes őket egy konkrét trafóra. Bízom benne, hogy az MC trafók gyártói ezután könnyebben fogják méretezni a portékájukat.

Továbbá megjegyzem, hogy mumetall trafóvasat még nem láttam, permalloyt már igen, pl a Vacoperm 100-at, ami a Vacuumschmelze  terméke. (2400 Euro/ kg) A mumetallt inkább árnyékolásra használják. 

Még további gondot jelent a mérések hiánya. Egy trafó egyszerű dolog, de pici, és drága. A gyártó a nyílt szívek klubjába lehetne tag, ha tenne fel mérést, tudni illik azért, hogy miért kér el annyi pénzt egy icipici kütyüért. Például itt van egy általam DIY tekert 100 Ohmos MC stepup trafó frekvencia átvitele, valamint fázis átvitele.:

Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

1 órája, SoundMania írta:

Akkor biztos a fekete műgyanta a titka.   az enyémben is az van. 

Szerencsére nem....

72audio.com

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

2 órája, DHT1 írta:

És nem is lesz belső fotó, ill fekete műgyantával van kiöntve. Nagyon sok időm van benne ill pénzem, naná hogy nem publikus. 

Nem véletlen hogy igazán jó MC trafót nagyon kevesen tudnak csinálni.

kb egy kezemen meg tudom számolni...

Akkor biztos a fekete műgyanta a titka.   az enyémben is az van. 

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

1 órája, dongo írta:

Ezt megértem, de akkor miért kell egy másik  terméket így minősíteni.

Minden gyártó szerint az ő terméke a legjobb..

Itt nem arról volt szó, hogy jó vagy sem. Nem hallottuk. 

Itt arról volt szó , hogy ilyen trafót nem kellene gyártani. Pont s lényeg veszik el. 

Ha valaki olcsó trafót akar akkor amerikából vesz egy pár megfelelőt, régit vagy újabbat, vagy akármiylet   Minden hangszedőhöz meg lehet találni a legjobb illesztésüt. Ráadásul ezek foglalatosak. Igy egész könnyen lehet csereberélni, próbálgatni. És a hangjuk sem akármilyen! 

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

34 perce, dongo írta:

Bocs de én nem minősítettem! 

Amit leírtam az SOUNDMANIA-nak szólt...

Az ítéletet majd a végfelhasználók mondják ki.

72audio.com

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6305

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

2 minutes ago, dongo said:

Ezzel viszont teljesen egyet tudok érteni. Mindenki fényezze (vagy fényeztesse a saját felhasználóival  ) a saját cuccát a saját kereskedői topikban.Nem igazán ildomos a másikét itt minősíteni.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 39

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: dongo »

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

1 órája, dongo írta:

A 72 audio trafónál sincs, a közzétett adatok szerint még ki is öntik műgyantával...

És nem is lesz belső fotó, ill fekete műgyantával van kiöntve. Nagyon sok időm van benne ill pénzem, naná hogy nem publikus. 

Nem véletlen hogy igazán jó MC trafót nagyon kevesen tudnak csinálni.

kb egy kezemen meg tudom számolni...

72audio.com

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 39

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: dongo »

On 2018. 05. 18. at 4:35 PM, DHT1 said:

Jaj. Ne legyél már ünnep rontó. Nincs belső fotó, előre meg nem kel ítélkezni.

A 72 audio trafónál sincs, a közzétett adatok szerint még ki is öntik műgyantával...

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

MM és MC pickup-ok

15 hours ago, Pointe said:

Igen, lehet hogy kár volt belinkelni. Viszont saját termék, és nagyon büszke vagyok rá, pláne az első meghallgatási tesztek után.

Amúgy meg, magunk között szólva, mind a ketten tudjuk, hogy különösebb reklámértéke nincs ennek itt sem, felül meg tudod nézni, hogy ezt a topikot 16 ember követi, abból egy vagy te, egy én, egy meg SoundMania. Szóval erősen magunk között vagyunk :-)

Teljesen mindegy, hogy 2 vagy 52, a nyilvános részen nincs "önreklám".Ezzel le is zárhatnánk a témát mert pont a reklámot lebegtetjük.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

5 minutes ago, HSRT8 said:

Sokkal többen olvassák mint ahányan követik.

Úgy érted, akár kétszer annyian is? Mondjuk 32-en? Vagy háromszor annyian? Akár ötvenen is? 

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 602

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

4 órája, Pointe írta:

Amúgy meg, magunk között szólva, mind a ketten tudjuk, hogy különösebb reklámértéke nincs ennek itt sem, felül meg tudod nézni, hogy ezt a topikot 16 ember követi, abból egy vagy te, egy én, egy meg SoundMania. Szóval erősen magunk között vagyunk :-)

Sokkal többen olvassák mint ahányan követik.

Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

8 minutes ago, SoundMania said:

Szóval biztosan lesz akinek majd be tudod magyarázni , hogy a Tiéd milyen jó. Ha mást nem mert Te vagy a Pointe !

Nem, nem én vagyok "a" Pointe, én legfeljebb csak az alázatos médiamunkása vagyok :-)

Amúgy nem szoktunk különösebben magyarázni semmit, hanem kölcsönadjuk a készülékeinket otthoni kipróbálásra, összehasonlításra. 

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

On 2018. 05. 18. at 5:29 PM, LIMAR said:

Elég érdekes téma ez itt egy általános MM és MC pickup-ok topikban. (csak enyhén súrolja a céges reklámot)

Gyorsan én is belinkelem a legújabb Soulution phono előerősítőnket ide és oldalakon keresztül ecsetelni fogom annak nagyszerűségét. Vagy pedig a Shelter MC trafóját, amit szintén mi forgalmazunk és véletlenül n(s)em a saját kereskedői fórumunkba linkelem be, amit a kutya se néz, hanem az általános részbe, így nagyobb a reklám érteke a beírásomnak.

Igen, lehet hogy kár volt belinkelni. Viszont saját termék, és nagyon büszke vagyok rá, pláne az első meghallgatási tesztek után.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

7 perce, Pointe írta:

Az AudioNote rosszul tudja. A Pointe rosszul tudja. SoundMania jól tudja.

Esetleg ugyanez fordítva :-)

Az AN nem tudja rosszul! Akik az információkat mondták azok voltak hülyék hozzá! Meg akik meg is vették az L verziót a Goldringekhez meg Denonokhoz meg ilyenekhez. Mert mindenki mindent képes elhinni mert úgy kényelmes? 

Sőt volt aki képes volt azt mondani, hogy pedig a kereskedő is azt mondta jó hozzá és a saját rendszerében is milyen jól szól!

Szóval biztosan lesz akinek majd be tudod magyarázni , hogy a Tiéd milyen jó. Ha mást nem mert Te vagy a Pointe !

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

11 hours ago, SoundMania said:

soha eszedbe nem jutna ilyen dilettáns trafót csinálni mint ez. Limar is jól mondta!

És ennek a fórumon itt még tudnak örülni is. Nem gondoltam ennyire meg lehet vezetni embereket!

Megtennéd, hogy bocsánatot kérsz a látatlanban elsütött  "dilettáns" jelzőért, illetve a hallatlanban elsütött "megvezetni az embereket" szókapcsolatért?

Jól esne.

(Illetve hát mindenki magáról állít ki bizonyítványt.)

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

On 2018. 05. 18. at 2:59 PM, SoundMania said:

Jó példa az Audio Note mc trafói. Mikor megkérdeztük milyen impedanciás, alacsony vagy magas, mindenhol azt mondták , dehát ez mindet tudja mert átkapcsolhatós alacsonyba meg magasba is! Kész ! Itt eldobtam a billentyűt mindig! 

Az AudioNote rosszul tudja. A Pointe rosszul tudja. SoundMania jól tudja.

Esetleg ugyanez fordítva :-)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

8 órája, DHT1 írta:

Tudom ,  viszont igen alacsony áron adják, igaz a hangjáról még semmit nem tudunk. Na de majd a cél közönség eldönti azt is.

Persze, mert el is tudja dönteni amikor az első reakció is hájp volt. Néha nem árt látom helyreigazítani a dolgokat, mert a makecingduma nagy úr!

amúgy meg tudod akkor már inkább egy Qualiton! 

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

MM és MC pickup-ok

On 2018. 05. 17. at 2:28 PM, Pointe said:

Univerzális MC illesztőtrafó:

http://pointe.blog.hu/2018/05/14/mc_chokito

Legközelebb kérlek kerüld az eladó cuccok promotálását az általános részen.Köszönet.

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

34 perce, SoundMania írta:

Jó, most nem a Te trafódról volt szó.  

hanem arra értettem, hogy soha eszedbe nem jutna ilyen dilettáns trafót csinálni mint ez. Limar is jól mondta!

És ennek a fórumon itt még tudnak örülni is. Nem gondoltam ennyire meg lehet vezetni embereket!

Tudom ,  viszont igen alacsony áron adják, igaz a hangjáról még semmit nem tudunk. Na de majd a cél közönség eldönti azt is.

72audio.com

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”