Akkor inkább mivel? A linkelt elem nem alkalmas a feladatra?fülelek írta: ↑2019.11.13., szer. 22:19Csak nem evvel...Majik írta: ↑2019.11.06., szer. 15:33A magasabb frekvenciákat aránylag egyszerű csillapítani, de a mélyhangokat is lehet.
https://perfectacoustic.hu/termek/bor-a ... i-membran/![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zeneszoba
Re: Zeneszoba
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5096
Csak nem evvel...Majik írta: ↑2019.11.06., szer. 15:33A magasabb frekvenciákat aránylag egyszerű csillapítani, de a mélyhangokat is lehet.
https://perfectacoustic.hu/termek/bor-a ... i-membran/

- tibikecsoki
- Törzsvendég
- Értékelés: 125
Kedves Majik!
Írtam neked privátot
Írtam neked privátot
Marantz SR-7013,Zidoo X20 Pro,Naim Nap 300DR,Naim Nac-252pre, Naim Supercap2,Innuos Zenith Mk3,Holo Spring2 KTE, ProAc Respone D38,Behringer Truth B1031A ,JMlab Electra cc900,JMlab electra sr900,JMlab tantal505,2db Monitor Audio mrw-10 sub.
Ismerem PA Robit, nekem is ő tervezte az akusztikajavítást. Mivel mint említettem nincs utózengési problémám, ezért nem ajánlott semmiféle mélyhangelnyelőt, mert a mélyek nagy része túl lett volna csillapítva. Ha 50-60Hz nél rendesen hallatszik a probléma akkor oda specifikusan hangolt rezonátor kellhet, ha az elhelyezés nem segít.Majik írta: ↑2019.11.06., szer. 15:33A magasabb frekvenciákat aránylag egyszerű csillapítani, de a mélyhangokat is lehet.
A magasabb frekvenciákat aránylag egyszerű csillapítani, de a mélyhangokat is lehet.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Ez szerencsére nem így van, rezonátorokkal jól kezelhető az a tartomány is, de nyilván nehezebb ügy, mint a többi oktáv csillapítása.
50-60Hz körül már elég körülményes (vagy szinte lehetetlen) akusztikai elemekkel érdemlegesen javítani a hibákon normál szobában, szerintem. A dobozok elhelyezésével, illetve a hallgatási pozícióval lehet főleg próbálkozni, hátha bejön. Nálam is hasonló helyzet volt, egy jó 12dB es kiemelési csúcsot kelett volna kordában tartani 50Hz-en, végül az elektronikus korrekció (DSP) hozott csak jó eredményt. Mivel kicsi a helyiségem, így sok lehetőség nem volt a tologatásra, hallgatási pozíció váltásra úgy, hogy a szoba egyéb funkciókra is használható maradjon a zenehallgatáson kívül. Szerencsére utózengési problémája nincs a szobának, ezért a DSP segítségével nagyon jó lett a végeredmény.feket663 írta: ↑2019.11.05., kedd 20:29Üdvözlet mindenkinek! Egy 5x4 méter méretű, 2,8m magasságú szobában hallgatom a zeneszerszámaimat (Canton LE600 zárt dobozok, 32 liter körüli térfogat, 230 mm-es mélyhangszóró. Sajnos a szoba adottságai alap állapotban nem túl kedvezőek, az eddigi hangsugárzóim nemigen tudták kifutni magukat, pedig jó néhány ígéretes példány megfordult a szobában, kis-, nagy-, álló, tölcséres, stb. Tegnap letöltöttem a Room EQ Wizard nevezetű programot, ami pont ott jelzi a problémákat, ahol hallom is, az 50-60 Hz tartományban. Így néz ki a szobám, nyilván a kis hozzácsatolt háló részt nem is tudtam szimulálni, nem tudom, az még mit ronthat az amúgy se jó helyzeten.Névtelen.png
Kis tologatással és a falak csillapításával viszont egész elfogadható értékek jöttek ki, már csak az lenne a kérdés, hogy ekkora csillapításokat mivel lehetne elérni...
Bal oldalon a csillapított, jobb oldalon az eredeti érték:
room eq.jpg
A kérdésem arra irányulna, hogy hogyan tudnám kicsit javítani a szoba akusztikáját DIY eszközökkel, úgy, hogy azért élhető legyen, ne egy bemutatóterem hangulatát árassza...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Szia!
Vedd fel velük a kapcsolatot:
https://perfectacoustic.hu/termekek/
Nem ismerem őket, de a termékeik között van membrános akusztikai panel, ami kis méret mellett hatékony a mély tartományban is.
A helyszíni akusztikai mérést 20e Ft-ért hirdetik, kiszállási díj nincs.
Olyan csomagjuk is van, hogy a helyszíni mérésre visznek akusztikai paneleket, és a hallott javulás alapján eldöntöd, mennyit és milyet vásárolsz meg.
Ennél jobb ajánlatot még nem találtam.
Én eddig velük vettem fel a kapcsolatot:
http://konto-akusztika.hu/akusztikai-te ... ai-panelek
Ők azt ajánlották, hogy küldjek fotókat és méreteket a helyiségről, valamint a mérési eredményeket. Ez alapján javaslatot tesznek az akusztikai panelek mennyiségére, elhelyezésére.
Kedden küldtem nekik képeket, mérési adatokat is. Várom a reakciójukat. :)
Van basszuscsapdájuk is, itt éppen árulnak egyet:
viewtopic.php?f=162&t=127521
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5096
A te helyiséged nem szabályos téglalap, mert ott a csatolt hálófülke, ezért a raw szimulációt felejtsd el.
Helyszíni méréssel, azonnali beállítási próbával, néhány megfelelő akusztikai eszközzel sokat lehetne javítani a mély átvitelen, arról nem tehet sem Faló, sem én, hogy Bp és környékéről kell indulnunk. Előre meg nem lehet megmondani a tuti megoldást, diy alapon, mert sokismeretlenes egyenletet kell megoldani, amiben ráadásul szubjektív összetevők is vannak, pl. a te ízlésed, tetszési küszöbszinted, lakberendezési elvárások, stb.
Ilyen méretű lakószobában elég nehéz ekkora hallgatási távolságról korrekt mélyátvitelt kapni, még alapos akusztikai kezelés esetén is. A 2m sokkal reálisabb, tudom, 2 méterről sokkal jobban kijönnek a komponensek hibái, meg a nagy hangtömegű zenék is hamarabb zavarosodnak.
Helyszíni méréssel, azonnali beállítási próbával, néhány megfelelő akusztikai eszközzel sokat lehetne javítani a mély átvitelen, arról nem tehet sem Faló, sem én, hogy Bp és környékéről kell indulnunk. Előre meg nem lehet megmondani a tuti megoldást, diy alapon, mert sokismeretlenes egyenletet kell megoldani, amiben ráadásul szubjektív összetevők is vannak, pl. a te ízlésed, tetszési küszöbszinted, lakberendezési elvárások, stb.
Ilyen méretű lakószobában elég nehéz ekkora hallgatási távolságról korrekt mélyátvitelt kapni, még alapos akusztikai kezelés esetén is. A 2m sokkal reálisabb, tudom, 2 méterről sokkal jobban kijönnek a komponensek hibái, meg a nagy hangtömegű zenék is hamarabb zavarosodnak.
A program beállítása volt ez a tartomány, azért ezt használtam. A kivitelezésről: ezért is kérdeztem, mivel abszolút nem vagyok képben ebben a témában. Ahogy elnézem, nem lesz megkerülhető egy szakértő bevonása a témába, köszönöm a hozzászólásodat!ZolaBA írta: ↑2019.11.05., kedd 21:25Előre bocsátom, hogy teljesen amatőr vagyok!De egy pár gondolatot hozzátennék...
Miért csak 30-200Hz-ig nézed? oké, hogy a basszus tartomány, de nem csak basszust hallgatsz, javítasz talán picit a basszuson miközben mondjuk más meg tök beesik. Nézd 20-20khz-ig.
Csináltál egy elhelyezést, aminek a görbéje szép, csak épp hallgatáshoz ideális egyenlő oldalú háromszög elrendezésből nagyon kivitted hátra a hallgatási pozíciót. Lehet, hogy ott szebb lenne a basszus, csak elképzelhető, hogy a tér hangzásban sokkal többet vesztesz.
Harmadik. A program bármit elbír. Csak épp kivitelezni lesz nehéz 0,6-os csillapítást 30Hz-en. Ami saccra lehet, hogy 20-30 centi közetgyapot lenne 10-20 centi légréssel mögötte, és a teljes falfelületen![]()
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Előre bocsátom, hogy teljesen amatőr vagyok!

Miért csak 30-200Hz-ig nézed? oké, hogy a basszus tartomány, de nem csak basszust hallgatsz, javítasz talán picit a basszuson miközben mondjuk más meg tök beesik. Nézd 20-20khz-ig.
Csináltál egy elhelyezést, aminek a görbéje szép, csak épp hallgatáshoz ideális egyenlő oldalú háromszög elrendezésből nagyon kivitted hátra a hallgatási pozíciót. Lehet, hogy ott szebb lenne a basszus, csak elképzelhető, hogy a tér hangzásban sokkal többet vesztesz.
Harmadik. A program bármit elbír. Csak épp kivitelezni lesz nehéz 0,6-os csillapítást 30Hz-en. Ami saccra lehet, hogy 20-30 centi közetgyapot lenne 10-20 centi légréssel mögötte, és a teljes falfelületen

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Plüss függönnyel nem sokra mész a basszus tartományban, az inkább a középső oktávokban hatékony.
Helyszíni mérés bárhol kérhető, többen is járjuk az országot.
ps.: Sajnos az ország legkeletibb felében lakom, így nem nagyon jön szóba, hogy bárki is személyesen megmérje a szobámat...
Üdvözlet mindenkinek! Egy 5x4 méter méretű, 2,8m magasságú szobában hallgatom a zeneszerszámaimat (Canton LE600 zárt dobozok, 32 liter körüli térfogat, 230 mm-es mélyhangszóró. Sajnos a szoba adottságai alap állapotban nem túl kedvezőek, az eddigi hangsugárzóim nemigen tudták kifutni magukat, pedig jó néhány ígéretes példány megfordult a szobában, kis-, nagy-, álló, tölcséres, stb. Tegnap letöltöttem a Room EQ Wizard nevezetű programot, ami pont ott jelzi a problémákat, ahol hallom is, az 50-60 Hz tartományban. Így néz ki a szobám, nyilván a kis hozzácsatolt háló részt nem is tudtam szimulálni, nem tudom, az még mit ronthat az amúgy se jó helyzeten.
Bal oldalon a csillapított, jobb oldalon az eredeti érték:
A kérdésem arra irányulna, hogy hogyan tudnám kicsit javítani a szoba akusztikáját DIY eszközökkel, úgy, hogy azért élhető legyen, ne egy bemutatóterem hangulatát árassza...
Kis tologatással és a falak csillapításával viszont egész elfogadható értékek jöttek ki, már csak az lenne a kérdés, hogy ekkora csillapításokat mivel lehetne elérni...Bal oldalon a csillapított, jobb oldalon az eredeti érték:
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Pont a tervezési fázisban érdemes leginkább foglalkozni az akusztikával, hogy ne utólag, a kész szobát kelljen gányolnunk panelekkel.
Ahogy korábban is írtam, akusztikailag nincs jó és nincs rossz anyag. Mindig a célnak és a lehetőségeknek megfelelőt kell választani, ehhez pedig ismerni szükséges a célokat és lehetőségeket. Gipszkartonból sokféle létezik, de ezek leginkább fantázianevükben, árukban térnek el, akusztikai hatásuk között nincs akkora különbség.
A gipszkarton előtétfalakat nagyon el lehet rontani, de nem az anyagválasztással, hanem a kivitelezéssel és a rosszul megválasztott szerkezettel. Ez fokozottan igaz az egyrétegű megoldásokra, mivel azok erősen hajlamosak rezonanciákra, miáltal rosszabb eredmény tud kijönni, mint a kartonozás előtt.
A sarkak 45 fokos letörésének akkor van értelme, ha az így létrejövő teret, felületet hangelnyelésre tudjuk használni. A gipszkarton kevésbé nevezhető elnyelő anyagnak, inkább hanggátló képessége miatt használjuk.
Konkrét ajánlásokat személyes konzultáció során, helyszíni szemle és mérés után tudok adni. Egy ilyen beszélgetés általában 2 órás szokott lenni, amit nyilván nem tud pótolni néhány fórumos beírás.
Kedves fapaci,fapaci írta: ↑2019.09.09., hétf. 22:46Nem kell kerülni a gipszkartonozást, meg úgy általában egyetlen anyagot sem, csak ismerni kell őket és a szoba paramétereihez illőt kell választani, illetve becsületesen kell a kivitelezést végezni. Téglából sokféle létezik, de a könnyűszerkezetes megoldásoknak is sok előnyük van. Óvnám ezt a topikot a könnyen cáfolható hiedelmektől. Például attól, hogy az 5 nem osztható 5-tel.
Kérhetek olyat, hogy ezt kicsit kifejtenéd?
Nálam a jelenlegi helyzet az, hogy épp ház tervezés közben vagyunk, és lesz egy dedikált hobby szoba, ahol az akusztika alakításának célja a minőségi zenehallgatás lenne, valamint némi hanggátlás sem ártana a szomszéd szobák felé.
Esetemben könnyűszerkezetes lesz a ház (fapallós szerkezet, ásványgyapot kitöltő anyaggal a pallók között). A szoba 2 fala külső fal lesz, ezek teljes vastagsága 28 cm. Belső felületéről annyit tudok mondani, hogy égéskésleltetett gipszkarton. A pallók közti kitöltő anyagot nem ismerem, de azon - a hőszigetelési szempontok miatt - nem is igazán kellene/lehetne változtatni. Ezen falak esetében a kifelé történő hangszigetelés szerintem elegendő lesz.
A másik két fal belső (válasz)fal. Ezek 12,5 cm vastagságúak. Szintén fapallók, közte elvileg valamilyen ásványgyapot, a falak felülete pedig mindkét oldalon szintén az említett gipszkarton. A szoba mérete 5x3,9m lesz, 2,7m belmagassággal. A méreteken nem igazán tudok változtatni (de szerencsére ez talán nem is annyira rossz arány). A falak párhuzamossága szintén nem kerülhető el esetemben.
Az egészre nem tudok vagyonokat költeni, tehát a költséghatékony megoldások érdekelnének. (Néhány dologgal nagyjából tisztában vagyok, mint pl. hangsugárzók elhelyezése, kevés üveg és hidegburkolat, vastagabb lakástextilek, stb.)
Kérdéseim a következők lennének:
1. Milyen típusú gipszkartont lenne célszerű használni ahhoz, hogy az akusztika jó legyen? Van ennek jelentősége?
2. Van-e arra vonatkozóan a szokásostól eltérő ajánlás, hogy hogyan legyek a gipszkarton lapok felszerelve?
3. A válaszfalak esetében van-e jelentősége a kitöltő anyagnak? Milyet ajánlanál?
4. Van-e értelme a belső akusztika, továbbá a kifelé történő hanggátlás szempontjából annak, ha pl. két réteg gipszkarton kerül fel, avagy vastagabb?
5. Van-e értelme a sarkokat 45 fokosra "levágni"? Drága akusztikai panelekből nem szívesen vásárolnék be, de ha van értelme a sarkokban esetleg szintén gipszkartonból álfalakat alkalmazni, a kialakuló üreget pedig valami olcsó, de használható anyaggal kitölteni, akkor ez érdekelne.
6. Milyen esetleges további ajánlásaid vannak?
Egyelőre a tervezési fázisban vagyok, tehát esetleges mérésnek később lehet szerepe, de már előre szeretném valamilyen szinten tisztán látni és pozitív irányba befolyásolni a szoba kialakítását, beleértve a mély hangok sávját is, amennyire lehetséges.
Köszönöm előre is a segítséget!
a regi HFM-ben voltak nem/sokkal kevesbe simitott görbek, na azok a simitottakhoz kepest nagyon nem vizszintesek gyakorlatilag sehol semtamagaba írta: ↑2019.11.04., hétf. 18:21Ja, látom a sajtóanyagokon, prosikon micsoda alakítások vannak.
Erősítők, digitális eszközök 100kHz-ig 0-tól - impulzus átvitel oldalszámra gyönyörü szépek
Hangdoboz tesztnél - időnként egy árva frekiátvitel...
Viszont a Stereophile megméri külön a port nyílás, nagy tölcsér és közép-magas tartományt is - az érdekes, hogy keresztezik egymást
...
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ákos stúdiója inkább egy home intézménynek mondható, de azért azok a kicsinek tűnő dobozok elég korrekt hangzást produkálnak. A masteringet, ami a végső hangzást kialakítja, nem ott végzik.tamagaba írta: ↑2019.11.04., hétf. 18:21Ákos stúdiójában arról a kis monitordobozokkal van beállítva az egész anyag hangszín-balansza? (Mi meg itt küzdünk a 20 millás Sonus-okkal)
Azt nem értem pl. a digi technikában miért van szükség a szuper dinamika kompresszorokra, amikor helyből van 100dB reserve-je az analóg 60dB-vel szemben (igaz itt 0 főlé semmiképp sem mehet)
Miért van az, hogy könnyü zenén rendszeresen látok túltolásokat (le van vágva a teteje és hallani is lehet), klaszikus felvételeknél meg nem? Sorry, ne tűnjön okoskodásnak, csak nem értek dolgokat![]()
A kompresszorok szerepét már számtalanszor leírtam ezen a fórumon is, ezt a topikot nem szemetelném nagyon vele. A 100 dB átfogás csak elméleti, egy lakószobában ennek kb a fele képes megszólalni emberi hangerőn. Ha a felvételeknél kihasználnák a 100 dB-t, akkor Te otthon nem hallanád a felvételek halkabb részeit, mert belevesznének a háttérzajba, vagy ha hallani akarod őket, akkor meg a hangosabb részek bontanák le a házat körülötted.
A hangosság háború sok éve zajlik, de szerencsére a komolyzenét nagyjából érintetlenül hagyta.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ezt így hallatlanul nehéz megmondani, de vélhetően valamilyen rezonanciát hallasz. A hangnyomás görbén nem feltétlenül,de a torzításnál látszania kell.
A simítást nem célszerű túltolni, mert elfedi a problémákat.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Minden hónap utolsó vasárnapján van, de mivel most külföldön leszek egy ideig, december elejére került a következő.
Mikor lesz a következő kurzus, engem is érdekelne majd?
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Az októberibe már nem fértél be (5 fő a max létszám), de a következőre felírtalak.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Zavar, csak nem tudod, mi okozza.