Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

istvan01 írta:
2020.08.13., csüt. 15:41
sutemenyx írta:
2020.08.13., csüt. 15:11
Na oké, szóval a tápkábelek világa egy dolog, de akkor kb mindenki szerint a jelenlegi tápösvény vezetékem szar.
Ösvénynek milyen vezetékek jöhetnek szóba? Kell kb 6-7méter.
Pár távolból okos ember nem képezi a mindenki fogalmát.
A pirelli, vagy nem pirelli. Ez a márkanév sajnos beégett a magyar hifisek tudatába, főleg HFM okán.
Nem, én nagyon utálok típusokat bármiből ajánlani, mert rendszer, szubjektív és főleg pénztárcafüggőség úgy is felül ír minden okos ajánlást.
Ellenben egy biztosnak tűnő módszer, beszerzel, kölcsönkérsz jó pár szerelt hálókábelt, azokat kihallgatod magad, amelyik leginkább passzol, keresel abból a fajtából vágható kiszerelést, azt húzod a falba. 7m nem vészesen hosszú.
Helyesen itt mindenki okos ! Persze távol is van. :fekverohog:

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: O_S »

sutemenyx írta:
2020.08.13., csüt. 12:02
Ebbol kovetkezően 80-90%-os biztossággal azt is gondolom, hogy egyenesarányosságban áll a sodort vezetékben a vezetők száma a magastartomány torzításával, térmosással és egyben a mélytartomány felpuhulásával.
Ez a “pirelli” tulajdonképpen sodort is meg nem is. 7szál van erenként, amik egyebkent tökeletes körgeometriat adnak. Nem is 1szál van, hogy ultrafeszes legyen a hang, de nem is sok, hogy mosott. A szigetelese XLPE, levegő ebbe sosem fog bejutni úgy, ahogy a PVC-be.
Ez most komoly? :smile51:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

sutemenyx írta:
Na oké, szóval a tápkábelek világa egy dolog, de akkor kb mindenki szerint a jelenlegi tápösvény vezetékem szar.
Pár távolból okos ember nem képezi a mindenki fogalmát.
A pirelli, vagy nem pirelli. Ez a márkanév sajnos beégett a magyar hifisek tudatába, főleg HFM okán.
Nem, én nagyon utálok típusokat bármiből ajánlani, mert rendszer, szubjektív és főleg pénztárcafüggőség úgy is felül ír minden okos ajánlást.
Ellenben egy biztosnak tűnő módszer, beszerzel, kölcsönkérsz jó pár szerelt hálókábelt, azokat kihallgatod magad, amelyik leginkább passzol, keresel abból a fajtából vágható kiszerelést, azt húzod a falba. 7m nem vészesen hosszú.

paramania
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: paramania »

SILTECH SPX-20

paramania
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: paramania »

BELDEN 83803
https://catalog.belden.com/techdata/EN/ ... chdata.pdf

sutemenyx írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

viri írta:
2020.08.13., csüt. 12:44
sutemenyx írta:
Ebbol kovetkezően 80-90%-os biztossággal azt is gondolom, hogy egyenesarányosságban áll a sodort vezetékben a vezetők száma a magastartomány torzításával, térmosással és egyben a mélytartomány felpuhulásával.
Ez a “pirelli” tulajdonképpen sodort is meg nem is. 7szál van erenként, amik egyebkent tökeletes körgeometriat adnak. Nem is 1szál van, hogy ultrafeszes legyen a hang, de nem is sok, hogy mosott. A szigetelese XLPE, levegő ebbe sosem fog bejutni úgy, ahogy a PVC-be.
Mégis nagyon sz@r hangja van a pirellinek, és ezzel meg is dőlt az elméleti filozofálgatások értelme. Azt írtad, hogy szeretnéd megúszni a szamárlétrát a tápkábelek esetében, hát szerintem ezt nem lehet megúszni. Mint ahogy sok hangsugárzót meghallgattál, építettél is, így út közben jöttél rá, mi az ami a legfontosabb neked a zenében, és mi az amiben könnyebben kötsz kompromisszumot, hidd el a tápkábelekkel sem lesz sokkal kevesebb meló. Próba+próba meg próba. Pl. fff fórumtársunkkal jóban vagy, talán az ízlésetek is közel áll, kérj tőle AN L tápokat, próbáld ki! A leírások alapján nincs jó véleményed a litzékről, de adj neki egy esélyt, van esély hogy illene a rendszeredbe, és bőven a keret alatt van, még jó dugókkal is.
A külön szigetelt szálas litzevel nincs bajom valoszinuleg. Lehet teszek majd egy probat vele. Köszi!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

sutemenyx írta:
Mégis nagyon sz@r hangja van a pirellinek, és ezzel meg is dőlt az elméleti filozofálgatások értelme. Azt írtad, hogy szeretnéd megúszni a szamárlétrát a tápkábelek esetében, hát szerintem ezt nem lehet megúszni. Mint ahogy sok hangsugárzót meghallgattál, építettél is, így út közben jöttél rá, mi az ami a legfontosabb neked a zenében, és mi az amiben könnyebben kötsz kompromisszumot, hidd el a tápkábelekkel sem lesz sokkal kevesebb meló. Próba+próba meg próba. Pl. fff fórumtársunkkal jóban vagy, talán az ízlésetek is közel áll, kérj tőle AN L tápokat, próbáld ki! A leírások alapján nincs jó véleményed a litzékről, de adj neki egy esélyt, van esély hogy illene a rendszeredbe, és bőven a keret alatt van, még jó dugókkal is.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

earforce írta:
2020.08.13., csüt. 11:56

youtu.be/Ati3i4KgFSI
Ezt viccnek szántad? nem látok emojt sem

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2940

Hozzászólás Szerző: earforce »

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

kupecke írta:
2020.08.13., csüt. 10:11
A leírt rendszerbe már nem vellanydrót kell...
( aki ismeri a pirellit, v csak jobban megnézte a képeket, látható az is tömör rézdrótokból áll)
Az az igazsag, alapvetoen szeretem a merev egyeres vezetekeket, mert azt a vegtelen transzparenciat es torzitasmentes terkepzest es ultrapreciz melyeket a sodortak nem tudjak. Ha -és általában- kevés az alja, akkor szokás növelni a feluletuket vagy egyenkent szigetelt tobb ér hasznalataval valamilyen elrendezesben, vagy pedig csinaljak a szalag szeru vezetoket, a wax coilok is ezzel guritanak iszonyu nagyot. A külön lakkozott szálas litze is ugyanez tulajdonképen, és valójában a sima sodort is azèrt jó, mert az effektiv felulet tobbszorose, mint az ugyanolyan keresztmetszetu tömörnek.
Csak utobbinal mivel mindenhol összeérnek a szálak, rohadtul torzul az atvitel. Én ezt gondolom a fizikai alapjairol, de csak tapasztalat szintjén, mert amugy nem értek hozzá.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Hát, az általa leírtak alapján ő vihetne (engem biztos, sokéletemalattnemhallottamennyirendszert ;) )

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

kupecke írta:
2020.08.13., csüt. 10:11
( aki ismeri a pirellit, v csak jobban megnézte a képeket, látható az is tömör rézdrótokból áll)
Ja ja ... éppen a rendszere miatt ajánlom az egyszerűséget ... nem elvinni a bokorba... gondolkodik.gif
Ez az én véleményem :smile53: ...pirellit meg hagynám. :D

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

gyongyhalas írta:
2020.08.13., csüt. 09:28
sutemenyx írta:
2020.08.13., csüt. 00:56
És mégvalami:

Eddig mind a készülékeknél, mind a hangfalaknàl oda sikerült kilyukadni, hogy gyakorlatilag gyáribol nincs jó, max valami nagyonrégi és/vagy végtelenül drága. Kábeleknél is részben erre jutottam. Az AQ peldaul mikroszkopikus javulasonkent ker duplaárat. A parmillas, vagy felmillas kabeleik persze tokjok, nade.. nade!

Ezt most szeretnem elkerulni, hogy vegig kelljen jarni a szamarletrat a tapkabelekkel is.

A rendszerem ára pedig a következő:

RFT hangszórók mondjuk 100-150k, doboz 300k lenne, ha nem en hanytam volna ossze, hanem szep is lenne. Az értéket nemtudom -tekintve, hogy nem ismerek alternativat helyette tobbmillios rangeben sem-.

Az erősítőben kb 500k az anyagkoltseg, pedig még messze nem a legszuperebb dolgokbol van. En nemtudom mekkora osszeggel kerulnek tobbe a bolti készulekek, mint amennyi az anyagkoltseguk, de szerintem alsohangon legyen 10-20x szorzó, mire a polcrol leveszed.

A teac dac 120-150k, de nem csinal benne senki ilyen atalakitast es nem pakolja tele blackgate-tel. Mondjuk ha hozzaszamolom csak a pluszalkatreszeket, akkor legyen 400k.

A core audio usb transzportot en 170-ert vettem hasznaltan, aztan tettem bele kb 50k-ért kondikat.

Az intel nuc pc kb 200k volt.

A kábelek:
Aq Mont Blanc 500-as dugokkal olyan 220-250k

Interconnectre csak a dugokat kellett vennem, de a kácsás Lacibácsi próbàlta, aztmondta 250-300k környékén lehet kezdeni keresgélni hasonló kvalitasu kabelt.

Digitcoax detto, az aq carbon-t peldaul nem is lehet vele egy lapon emliteni, azt probaltam.

USB-nek is ugyanezt hasznalom.
leborulok.gif Mégis csak 3 szál egyszerű villanyszerelési tömör rezet próbálj ki először pár száz pénz....4-6mm es t rád bízom. ( ajánlom esetleg a fonását is ,,,,néz utána ) Utána majd szórhatod a pénzt ha ez nem jött be. :tutiok: ;peace;

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

gondolkodik.gif Bocs kétszer ment...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gyongyhalas 2020.08.13., csüt. 09:34-kor.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

És mégvalami:

Eddig mind a készülékeknél, mind a hangfalaknàl oda sikerült kilyukadni, hogy gyakorlatilag gyáribol nincs jó, max valami nagyonrégi és/vagy végtelenül drága. Kábeleknél is részben erre jutottam. Az AQ peldaul mikroszkopikus javulasonkent ker duplaárat. A parmillas, vagy felmillas kabeleik persze tokjok, nade.. nade!

Ezt most szeretnem elkerulni, hogy vegig kelljen jarni a szamarletrat a tapkabelekkel is.

A rendszerem ára pedig a következő:

RFT hangszórók mondjuk 100-150k, doboz 300k lenne, ha nem en hanytam volna ossze, hanem szep is lenne. Az értéket nemtudom -tekintve, hogy nem ismerek alternativat helyette tobbmillios rangeben sem-.

Az erősítőben kb 500k az anyagkoltseg, pedig még messze nem a legszuperebb dolgokbol van. En nemtudom mekkora osszeggel kerulnek tobbe a bolti készulekek, mint amennyi az anyagkoltseguk, de szerintem alsohangon legyen 10-20x szorzó, mire a polcrol leveszed.

A teac dac 120-150k, de nem csinal benne senki ilyen atalakitast es nem pakolja tele blackgate-tel. Mondjuk ha hozzaszamolom csak a pluszalkatreszeket, akkor legyen 400k.

A core audio usb transzportot en 170-ert vettem hasznaltan, aztan tettem bele kb 50k-ért kondikat.

Az intel nuc pc kb 200k volt.

A kábelek:
Aq Mont Blanc 500-as dugokkal olyan 220-250k

Interconnectre csak a dugokat kellett vennem, de a kácsás Lacibácsi próbàlta, aztmondta 250-300k környékén lehet kezdeni keresgélni hasonló kvalitasu kabelt.

Digitcoax detto, az aq carbon-t peldaul nem is lehet vele egy lapon emliteni, azt probaltam.

USB-nek is ugyanezt hasznalom.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Töki írta:
2020.08.12., szer. 20:31
sutemenyx írta:
2020.08.12., szer. 14:23
Na az elmúlt 2nap hozzászólásai tökéletesen reprezentálják, hogy miért ódzkodtam eddig foglalkozni a tápkérdéssel..
Üdv Süti,

Ha akarsz kísérletezni tápszűrővel - tudok Neked kölcsönözni jövő hétre egy Xindak leválasztótrafósat. Itt is megoszthatod róla a tapasztalataid, ha nem tetszik is..
Van még egy Emzeperx kolléga által átépített (kondikat, és ferritet tartalmazó) Kontaset elosztóm IEC bemenettel - azt is kitudod próbálni.

Ha érdekel, keress meg priviben.

T
Szia! Nagyon kedves, köszönöm a felajánlást, elgondolkozom rajta!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

MrCollector írta:
2020.08.12., szer. 22:09
sutemenyx írta:
2020.08.12., szer. 18:26
MrCollector írta:
2020.08.12., szer. 14:39

Na, azért az igényed sem volt mindennapos. :rolleyes:
Szerintem alapvetően mindenki ilyen igényekkel keres bármilyen kábelt. Szóva inkább mindennapi, mint nem mindennapi.
Hát szerintem annak vannak ilyen igényei az általad megjelölt árszinten, aki nincs még teljesen tisztában a dolgokkal. Ezt ne vedd sértésnek, ez pusztán a személyes véleményem tapasztalataim alapján. Aki már valamennyire kapizsgálja a dolgokat az a számára megfelelő árszinten keresi a legoptimálisabb megoldást. De ez közel sem egyenlő azzal amit és ahogyan te leírtál. Azt is írtad, hogy talán egy rendszert hallottál a sajátodon kívül ami neked megfelelt volna. Ebből én kétfajta lehetőségre tudok gondolni. Rengeteg nagyon jó (és drága) rendszert hallottál vagy nagyon keveset. Visszatérve a te rendszeredre. Mivel egyedi és a piaci értéke ismeretlen számomra (de elárulhatnád), én a helyedben minimum annak a 10-15%-ért vásárolnék kábeleket. Természetesen a kábel ára abszulút semmi garanciát nem ad arra, hogy jó is lesz és ez teszi sokak számára riasztóvá a gyári madzagoknál lényegesen drágább kábelek beszerzését. Valahol meg tudom érteni őket...
Volt kb 8-10féle Tannoyom V1-től Kensingtonig, de masnal hallottam regebbi hpd-t is, DIY most is van belole. Hallottam jópár altec variánst a nagyok közül, belőle szelessavut is. Az urei nagy studiomonitorat, JBL 40-est onkenben tad tolcserrel, jbl magassal. Kis JBL-t. Goodmansből kicsit, közepest és twinaxiomot. Proacbol kicsit, nagyot. Harbethbol kicsit, nagyot, spendorbol classic kozepest (6k eur). AN-E-t. Parabox ellipsus diy sugarzot vegtelen draga cuccokbol.
Szelessavubol tobbfele RFT-t, Sonidot, Oriont, SABA-t, Lowthert, Coralt. Jamo concert 11-em is volt. Videotonbol kicsi, nagy normalisabb regi.
DALI-t kicsit, nagyobbat.
Cantonbol nagyonnagyot.
Regi kisebb NSZK dobozokat.
Tesla kisdobozt.
A kötelező JPW Sonatat.
Fülelek féle dobozt, Krahling Zoli dobozt.
Martin logan hibridet meg még a franc tudja miket.

Erősítőből rengeteg Marantz integráltat.. PM30, 52, 62, 82, 54, 75, PM12S3 vagy S1 és KI Pearl Lite. Egyet kiemelnék.. 8B-t (csöves) is hallottam saját rendszerben. És volt belőle béna hazimozi szutyok is.
Aztan Parasound A21, Rotel integraltak, Tangent 50.
Fülelek integrált.
AN P1-ből SE-t és PP-t.
Jópár DIY SE és PP csöves végfokot EL84-től EL34-en át 2A3, 300B-ig, 6AS7G-6336-6528-ig. Draga es olcso alkatreszekbol is. Blackgate-ekkel is, nelkuluk is. Kinai csövektől a ruszki csöveken át angol és usa csövekkel is van nehany tapasztalat.
Tunerman VFET SRPP-t is hallottam.
És a saját fejlesztésű csöves/felvezetős/hibrid erositoimet.

Forrásból régebben egy Marantz halozati lejatszot, utana egy Rpi-t schiit dac-kal, probalva ess-t is, aztan attertem pc-re, es utana lett a mostani szénnéfinomított TDA1541-es cucc. Hallottam parfele Marantz CD-t, tuningoltam is. Jart nalam es hallottam Tunerman féle fulltuningos CD100 trial runt is.
Volt lemezjatszom is, de az eleg gagyi volt.

Na hat kb ilyeneket hallottam.

Amikre nem visszalepeskent tudok gondolni, az az Urei nagymonitor, de 350liter. A parabox ellipsus -nem vintage hang, de nagyonjo.
Marantz 8B tuningolva - ez egy finom darab. Tunerman VFET SRPP. Kábelből pedig a mostani sufniban talált 40éves spc habia helyett a vdh mcs1000, dehat arban az ingyen versus 20k/m közt van egy kis kulonbseg.

Kabelekbol sokfele aq volt, aztan lett belole diy vonal, de hangfalra maradt aq egyelore. A tappal vagyok meglove, ötletem sincs, illetve tanacsot, felajanlast is kaptam mar a forumon, de egyelore probalok infot gyujteni. Ugyvelem ez kb hitkerdesse fog alakulni. Eldontom milyen marka vagy vonal legyen, aztan ahhoz fogok ragaszkodni. Most még viszont az egvilagon semmit sem tudok, ezert irtam ide informacio remenyeben.

És persze... sajnos tudom, hogy ami igazan jo, az nem lesz olcso.
Speciel ahol a parabox van, ottvan a tunerman vfet is, és arrafelé vannak jó kábelek, egy iránynak azok is biztos jok.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

zoli73 írta:
2020.08.12., szer. 20:58
béres-jános írta:
2020.08.12., szer. 20:42
zoli73 írta:
2020.08.12., szer. 17:34

Mekkora egy átlagos hifi lánc áramfelvétele, ami indokolja az ilyen nagy kersztmetszetű(4-6mm) vezető kiépítését?
Egy tűzhely a maga 2500- 3000W teljesítmény felvételével, 3x2,5mm-es vezetéken csatlakizik az áramforráshoz, egy 1800-2500W-os porszívó, 2x1,5mm-essel, egy 1500-1800W-os hajszárítónak is elég 2x0,75mm.
Mennyi lehet egy átlagos hifi lánc teljesítmény felvétele maximális(!) hangerőn? 500W? 1000W?
Ha pusztán a hálózati teljesítmény felvételt nézzük, akkor semmi értelme nincs, az ilyen mértékű túlméretezésnek.
A hangminőségre gyakorolt hatása, más lapra tartozik.
Szerintem valamit félreolvastál! Senki sem állított olyat hogy 4-6 mm es vezeték indokolt! Ha rendesen elolvasod akkor a 2,5 ös vezeték amit illik illetve kell is behúzni egy konnektorhoz,bármit is dugjunk bele.Nem azért mert feltétlenül indokolt hanem mert tudomásom szerint így szabályos.Nem olyan rég csináltam a lakásom komplett villanyszerelését amit egész véletlenűl a villamosművek mérnöke is meglesett mert ki jöttek az óra miatt,és meg is dícsért hogy mindent szabályosan csináltam :D
Úgy érzem, nem olvastam félre semmit. Idézem a mondatodat amire konkrétan felkaptam a fejem, és erre reagáltam : "Lehet akár 6mm is, mindez függ az elektronikák számától, áramfelvétel, stb."
Nos, hány darabból áll, és mekkora áramfelvételű az a hifi lánc, ami 6mm-es keresztmetszetű táplálást igényel?
Ha szakszerűek akarunk lenni, akkor ez a 6mm több mint túlzás, a 2.5mm bőven elegendő.
Az más lapra tartozik, hogy hangminőségbeli különbség hallható lehet, a vastagabb vezető javára. Nem kétlem, hogy lehetséges.
Pirosan jelölt mondathoz fűzöm hozzászólásomat. :D
Ami biztos mondom ÉN ......Te csak lehetségesnek tartod.... :smile53:
Frász karikát nem érdekelt hány watt megy rá...A hangbéli dolgok érdekeltek mikor építettem az ösvényt.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

sutemenyx írta:
2020.08.12., szer. 18:26
MrCollector írta:
2020.08.12., szer. 14:39
sutemenyx írta:
2020.08.12., szer. 14:23
Na az elmúlt 2nap hozzászólásai tökéletesen reprezentálják, hogy miért ódzkodtam eddig foglalkozni a tápkérdéssel..
Na, azért az igényed sem volt mindennapos. :rolleyes:
Szerintem alapvetően mindenki ilyen igényekkel keres bármilyen kábelt. Szóva inkább mindennapi, mint nem mindennapi.
Hát szerintem annak vannak ilyen igényei az általad megjelölt árszinten, aki nincs még teljesen tisztában a dolgokkal. Ezt ne vedd sértésnek, ez pusztán a személyes véleményem tapasztalataim alapján. Aki már valamennyire kapizsgálja a dolgokat az a számára megfelelő árszinten keresi a legoptimálisabb megoldást. De ez közel sem egyenlő azzal amit és ahogyan te leírtál. Azt is írtad, hogy talán egy rendszert hallottál a sajátodon kívül ami neked megfelelt volna. Ebből én kétfajta lehetőségre tudok gondolni. Rengeteg nagyon jó (és drága) rendszert hallottál vagy nagyon keveset. Visszatérve a te rendszeredre. Mivel egyedi és a piaci értéke ismeretlen számomra (de elárulhatnád), én a helyedben minimum annak a 10-15%-ért vásárolnék kábeleket. Természetesen a kábel ára abszulút semmi garanciát nem ad arra, hogy jó is lesz és ez teszi sokak számára riasztóvá a gyári madzagoknál lényegesen drágább kábelek beszerzését. Valahol meg tudom érteni őket...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3200

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

béres-jános írta:
2020.08.12., szer. 21:30
zoli73 írta:
béres-jános írta:

Szerintem valamit félreolvastál! Senki sem állított olyat hogy 4-6 mm es vezeték indokolt! Ha rendesen elolvasod akkor a 2,5 ös vezeték amit illik illetve kell is behúzni egy konnektorhoz,bármit is dugjunk bele.Nem azért mert feltétlenül indokolt hanem mert tudomásom szerint így szabályos.Nem olyan rég csináltam a lakásom komplett villanyszerelését amit egész véletlenűl a villamosművek mérnöke is meglesett mert ki jöttek az óra miatt,és meg is dícsért hogy mindent szabályosan csináltam :D
Úgy érzem, nem olvastam félre semmit. Idézem a mondatodat amire konkrétan felkaptam a fejem, és erre reagáltam : "Lehet akár 6mm is, mindez függ az elektronikák számától, áramfelvétel, stb."
Nos, hány darabból áll, és mekkora áramfelvételű az a hifi lánc, ami 6mm-es keresztmetszetű táplálást igényel?
Ha szakszerűek akarunk lenni, akkor ez a 6mm több mint túlzás, a 2.5mm bőven elegendő.
Az más lapra tartozik, hogy hangminőségbeli különbség hallható lehet, a vastagabb vezető javára. Nem kétlem, hogy lehetséges.
Csavarhatjuk ezt jobbról barról! Biztos rosszul fogalmaztam leborulok.gif Én szeretek mindent túlméretezni! Azért léteznek olyan rendszerek is amikhez már erőmű kell! Volt már nálam olyan végfok is amit nem tudtam bekapcsolni mert a 10 Amperes kismegszakítót szépen rángatta! Ez persze az "erősítő hibája" volt nem volt benne lágyindító csak egy 1KW os toroid.
Ez így igaz, a túlméretezéssel hibát nem követsz el.
Jó ez a végfok példa, ilyet már én is láttam. A néhai Csontos féle High-end show-n, a demózók szerették volna bekapcsolni a két Krell monoblokkot, de nem sikerült, folyamatosan leverte a 10A-es kismegszakítót. Át kellett térjenek a "B" tervre, egy Krell integráltra...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

zoli73 írta:
béres-jános írta:
zoli73 írta:

Mekkora egy átlagos hifi lánc áramfelvétele, ami indokolja az ilyen nagy kersztmetszetű(4-6mm) vezető kiépítését?
Egy tűzhely a maga 2500- 3000W teljesítmény felvételével, 3x2,5mm-es vezetéken csatlakizik az áramforráshoz, egy 1800-2500W-os porszívó, 2x1,5mm-essel, egy 1500-1800W-os hajszárítónak is elég 2x0,75mm.
Mennyi lehet egy átlagos hifi lánc teljesítmény felvétele maximális(!) hangerőn? 500W? 1000W?
Ha pusztán a hálózati teljesítmény felvételt nézzük, akkor semmi értelme nincs, az ilyen mértékű túlméretezésnek.
A hangminőségre gyakorolt hatása, más lapra tartozik.
Csavarhatjuk ezt jobbról barról! Biztos rosszul fogalmaztam leborulok.gif Én szeretek mindent túlméretezni! Azért léteznek olyan rendszerek is amikhez már erőmű kell! Volt már nálam olyan végfok is amit nem tudtam bekapcsolni mert a 10 Amperes kismegszakítót szépen rángatta! Ez persze az "erősítő hibája" volt nem volt benne lágyindító csak egy 1KW os toroid.
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3200

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

istvan01 írta:
2020.08.12., szer. 21:05
zoli73 írta:
egy 1500-1800W-os hajszárítónak is elég 2x0,75mm. :quetionmark: :quetionmark:
javasolnám, ne vállalj villanyszerelést .. nézd el nekem, nem részletezem.
Úgy egyébként, újépítés esetén, manapság vizsgázott, regisztrált, kamarai bizonyítványokkal rendelkező tervező, kivitelező, és felülvizsgálók által bonyolított villamos építkezést, tőlük származó jegyzőkönyvek bemutatását fogadnak el pl biztosítók, vagy áramszolgáltató csatlakozást ezután kötik be. Házilagos barkácsolás kizárt, még akkor is ha erősáramú villamosmérnöki diplomát lebegtet a tulaj/barkácsoló.
István, minden tiszteletem a tiéd, de nagyon félreértetted amit írtam.
Az általad kiragadott mondatban, de az egész hozzászólásom nem az épület villamossághoz kapcsolódott, hanem a konkrét készülékek(tűzhely, porszívó, hajszárító) gyárilag a készülékbe szerelt csatlakozó kábelérére.
Konkrétan amit két kérdőjellel kiemeltél, a hajszárító, az abból kilógó vezeték, 2db 0,75mm-es vezetőeret tartalmaz.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”