chord_ írta: ↑2025.05.06., kedd 17:48
De a gondolatmenethez azért az tényleg beletartozik, hogy valóban, a filléres DVD meghajtó gond nélkül olvassa be azt, amivel egy igen régi csúcsgép nem bír el. Sőt, megkockáztatom, hogy egy akármelyik régi Sony kommersz CD játszó is lejátszaná; egy jobb, mondjuk egy 50ES, emlékszem, az nekem olyan dolgokat kiolvasott hiba nélkül, ami már a lehetetlenség határát súrolta.
Nekem a Philips mechanikás lejátszókkal sokkal több beolvasási probléma volt.
A hangminőséghez sajnos ezeknek köze nincs túl sok; ez puszta használhatósági dolog.
Az, hogy az illető miért eteti CDR-ekkel a lejátszóját?
Hát, a minőségi használt CD-k ára, én most a komolyzenei korongokra gondolok, sajnos az egekben ragadt. Bármennyire sokan számolják fel a CD gyűjteményüket, a nepperek sajnos pontosan tudják, hogy mi a jó, és mi a gagyi.
Nekem is sok írott lemezem van, még mindig, mert van, ami beszerezhetetlen, - és mind Verbatim Vinyl, és eleddig nincs gond velük. Pedig nevetségesen olcsók voltak. És 16× írással. Mert volt egy futómű, - az éppen Sanyo mechanikás volt, - és nagyon nem szerette az írott lemezeket, alig tudta beolvasni, és a 4× meg a 8× írásúakkal küszködött, a 16×, azt pedig gond nélkül olvasta.
Vagyis, az, hogy az adott CDR milyen írási sebességre van optimalizálva, az döntő kérdés, tehát az, hogy 1× vagy 16× a jobb, az csak akkor megválaszolható, ha ismerjük a pontos CDR típust.
Az idő eltelt, nem is emlékszem már, mikor írtam CDR-t, ezt a Vinyl verziót már régen nem láttam.
CD játszót sem nagyon vesznek, kevesen hallgatják, bár, mintha ici-pici reneszánsza lenne, vagy csak valami retro-íz úszik a levegőben, egy szűk réteget célozva, nem tudom.
Ne hidd, hogy mikor ezek a problémák kezdtek nálam jelentkezni, hogy a "fő" cd játszó vacakol, vagy le sem játsza az irott lemezeket, akkor nem jártam jobban körül a kérdést, hanem egyből kukáztam az ominózus CD-t!
Nem, nem így volt. Már csak azért is körüljártam a kérdest, mert ki kellett deríteni, hogy mivel van a probléma. Igen, megvannak a fokozatok. Sokszor tapasztaltam olyat, hogy egy korábban még hibátlanúl lejátszható írott lemmezzel a cd játszó kapitulál, de a DVD/BD lejátszó, vagy az asztali PC még gond nélkül viszi. Szerintem ebben semmi rendkívüli nincs, egy BD "mindentjátszót", vagy a CD/DVD felvételre is képes, PC-be épített meghajtót biztosan sokkal inkább idealizálták a különböző írott formátumok kezelésére, mint egy 30-40 éves cd játszót. Más kérdés, hogy hangminőség szempontjából, mégis az utóbbinál van az előny.
Aztán van a következő lépcsőfok, mikor PC még lejátsza az adott CD-t, vagy DVD-t, de a BD lejátszó már csak "Unknow Disc" feliratot mutat.
Ill. van a legvégső stádium, amikor már semmilyen készülék nem képes lejátszani. Hozzá kell tennem, hogy ez utóbbit csak másolt DVD-k esetében tapasztaltam, és akár nem is túl öreg lemezek esetében is.
Csak egy példa, a 21 éve az esküvönkről készült DVD-t, már csak az asztali számítógép képes lejátszani, a BD lejátszó kb. 3 éve már nem. Ami különösen érdekes, hogy a feleségem készített róla egy másolatot a PC-vel, de valamiért az sem lejátszható más eszközökben.
A cd játszókról.
Talán ez az a készülék, amiből a legtöbbel rendelkeztem. Sokáig Sony fan voltam, így csak Sony-ból volt több, mint 10 különböző modell. Még sohasem számoltam össze, de úgy 20, és 30 közé teszem a számát a cd játszóknak, amiket birtokoltam hifis pályafutásom alatt. Az első cd játszómat 1990-ben vásároltam, egy Technics volt, talán SL-PG 100 névre hallgatott.
Viszont azt nem tudom elmondani, hogy a Philips, vagy a Sony rendszerű volt jobb, vagy rosszabb, stabilabb, megbízhatóbb, stb. Nálam teljesen vegyes volt a kép, volt ami kiválóan szolgált, volt ami esett kelt, teljesen függetlenűl attól, hogy milyen alapra épült. Ebből a szempontból én nem tudok állást foglalni egyik mellett sem.
CD játszót már tényleg nagyon kevesen vásárolnak, de hogy kevesen is hallgatnának, nos ez szerintem nincs így, legalábbis az én tapasztalatom nem ezt mutatja.
Az elmúlt két évben, volt szerencsém jónéhány fórumtársunknál vendégeskedni, és kb. a felénél láttam/hallottam cd játszót, és nem csak azért, mert megmaradt, hanem napi használatban van.
Az itt a fórumon aktívan írogató fórumtársak nagy része, kifejezetten halad a korral, és már a cd játszótól rég megszabadult(sőt, sokan minden fizikai hordozótól is), de nekem a tapasztalatom nem az, hogy Ők volnának többségben. Akiket én ismerek személyesen, hallottam a rendszerüket, azok közül többen hallgatnak cd játszót, mint fájl/stream alapú forrást.
Az átlagembereket(nem hifista) tekintve meg méginkább ez a helyzet, sokuknak pl. az, hogy Tidal, Deezer, a világon semmit sem mond. Legtöbbüknek az Lp is egy letűnt kor eszköze, talán van még a padláson néhány darab, de CD-t még nagyon sokan hallgatnak különböző arra alkalmas eszközökön.
Azért ne feledjük, a CD az elmúlt évtizedek elsőszámú, és mindenki által elérhető zenehordozó formátuma volt, az újabb lehetőségek megjelenésével, a több évtized alatt eladott CD-k nem váltak köddé. Minden háztartásban ott vannak a polcon, a szekrényben, és a legtöbb helyen napi használatban.
Mi, itt, egy ilyen szakfórumon hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a zenehallgatás területén mindenki szinte azonnal leköveti, magáévá teszi az aktuális trendeket, lehetőségeket, pedig ez nem csak az átlagemberek esetében sincs teljesen így, hanem még itt a fórumtagok között sem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech