Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 446

Re: Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Hozzászólás Szerző: kargidje »

zoli73 írta:
2024.07.02., kedd 21:09

Hát nézdd, mivel a hallás szubjektív(én is ezt vallom), akkor mit is kellene mondanom, miben segít a cd-k lefagyasztása?
Helyette csak annyit mondok, hallgassdd meg magad, és remélhetőleg meghallod, sok minden nem kell hozzá.
Nyilván minden hatással van, ill. lehet a zenehallgatásra, de ahhoz, hogy valamiről eldöntsem nekem tetszik, nem tetszik, kell, nem kell, ehhez nem kell mindjárt A-B tesztért kiálltani.
Ugye mindegyőnk hallotta már a történetet arról az A-B vaktesztről, ahol a demózó/segítő semmit sem változtatott, de a hallgatóság rögtön hallotta a változást.
Bevallom töredelmesen, nekem még nem volt szerencsém részt venni, ilyen csoportos vakteszten, de valószínüleg nem is akarnék élni a lehetőséggel.
Valahogy nem érdekel az ilyesmi, nem akarok és nem is szoktam tesztelni, összehasonlítani pl. kábeleket, alátéteket, stb. Sem kölcsön kérni, sem felajálottat elfogadni sem szoktam pusztán kiváncsiságból, tesztelés céljából, csakis akkor, ha vételi szándékom, lehetőségem van.
Nekem semmi szükségem arra, hogy csoportos A-B vakteszten döntsem el, vagy mások megerősítsenek abban, hogy jól választottam-e, avagy sem. Fő az, hogy az esetleges változtatás, kipróbált új eszköz tetszik-e, ad-e nagyobb örömöt, élvezetet mint az előző.
Tartom magam annyira objektívnek, hogy egy próba/meghallgatás elé nem ülök le előítéletekkel. Már sokszor megtapasztaltam, hogy egy drága eszköz meghallgatása előtt, volt bennem némi elfogódottság, hogy "ha már ennyit költöttem rá, akkor csak jobb lehet, mint a régi". Aztán többször beigazolódott, hogy 3 esélyes a kérdés. Vagy jobb lett, vagy rosszabb, és nem ritkán nem hallottam semmi változást.
Ugyanakkor ez igaz lehet(és volt is már) egy filléres, vagy semmibe sem kerülő változtatásról, ezo kütyüről is.
Nekem ha valami változtatás hatása tetszik, akkor nincs szükségem meggyőződésre, fizikai magyarázatra, hogy elfogadjam.
Az már régen rossz, ha pl. CD lehűtésénél nincsen konkrét info mi és miért változik. Az, hogy próbáld ki és döntsd el, nálam = 31_1_21.gif

Pont, a vakteszteknek van egyedül értelme! Ott nem azért döntesz úgy ahogy, mert a többiek megmondták mit kell behúznod, hanem egyénileg, egymástól függetlenül!!! pontozzátok a hallottakat, látottakat, nem egymást lesve, a másik mit is jelölt! Szóval ott tényleg csak a saját tapasztalás számít, és ez lenne a lényeg!
Mivel nem tudod mi szól éppen, nem befolyásol a döntésben. Ugye egy drágán megvett kütyünél vagy ha éppen nagyon tetszik valamiért és megvetted, ha tudod, hogy az szól, az van bekötve, a kis agyadkácsba begyűrűzik az ítélőképesség torzító hatása = elhiszed, hogy megérte megvenni. Ha beismered ezt ha nem.

Szóval nálam ez a kinyitott ablak, meg -10/-100°C-os CD lemez, meg tegyünk 100Ft-ból legyártott majd 30e Ft-ért megvett hájend patkányt(gyártó meg röhögve veri a térdét) a készülékekre..... khm.
Ennyiből az is számít, hány szúnyog van éppen a szobában vagy hogyan áll a papucs a földön, esetleg mekkorát pukiztam... :rolleyes:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3260

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

kargidje írta:
2024.07.02., kedd 12:13
zoli73 írta:
2024.06.30., vas. 07:47

Az nyilván való(legalábbis nekem igen), hogy nem a fagyasztóból kikapva, futólépésben közlekedve kell a kábelt a helyére csatlakoztatni, és addig a néhány percig élvezni a hatását, amíg vissza nem melegszik.
Nem a lehült(és bepárásodott) állapot a cél, hanem annak hatására valami megváltozik a kábelben, ami visszamelegedve is megmarad. Felteszem hallottál a crio kezelésről, amit sok kábelgyártó alkalmaz, és igen jótékony hatása van, ezt próbáljuk utánozni otthon a fagyasztóval, több-kevesebb sikerrel.
A cd-ket is e célból ajálott lefagyasztani, talán erről is hallottál?
A fizikai, kémiai magyarázatát ne várdd tőlem(engem nem is érdekel), de az a lényeg, hogy működik, hallható hatással bír. Semmilyen anyagi ráfordítással nem jár, miért ne próbálhatná ki bárki?
CD lemeznél miben segít a hűtés???

Az ugye megvan, a hallás szubjektív, még ugyan annál az egyénnél is, akár perceken belül is változhat az érzékelés. Szóval difit hallasz ha a nyitva az ablak vagy zárva, hidegebb a levegő a szobában 2 fokkal... itt k. nagy változásnak kell lennie, mert nüansznyi változást nem fogsz észrevenni csak ha akarod hallani a változást. Szerintem.

Itt is kellene egy Dreamcinema féle vaktesztet csinálni, mint anno az olcsó vs drága hdmi kábel, hdd vs bd lemez ...stb között. Amikor nemkicsit érdekes eredmény született.

Lehet mégsem lenne változás nyitott ablaknál... gondolkodik.gif

Esetleg:
ha kinyitod az ablakot => megmozdul az addig állandó levegő a szobában => máshogyan terjed a hang/hanghullámok, így ennek lesz hatása a hallásra
Hát nézdd, mivel a hallás szubjektív(én is ezt vallom), akkor mit is kellene mondanom, miben segít a cd-k lefagyasztása?
Helyette csak annyit mondok, hallgassdd meg magad, és remélhetőleg meghallod, sok minden nem kell hozzá.
Nyilván minden hatással van, ill. lehet a zenehallgatásra, de ahhoz, hogy valamiről eldöntsem nekem tetszik, nem tetszik, kell, nem kell, ehhez nem kell mindjárt A-B tesztért kiálltani.
Ugye mindegyőnk hallotta már a történetet arról az A-B vaktesztről, ahol a demózó/segítő semmit sem változtatott, de a hallgatóság rögtön hallotta a változást.
Bevallom töredelmesen, nekem még nem volt szerencsém részt venni, ilyen csoportos vakteszten, de valószínüleg nem is akarnék élni a lehetőséggel.
Valahogy nem érdekel az ilyesmi, nem akarok és nem is szoktam tesztelni, összehasonlítani pl. kábeleket, alátéteket, stb. Sem kölcsön kérni, sem felajálottat elfogadni sem szoktam pusztán kiváncsiságból, tesztelés céljából, csakis akkor, ha vételi szándékom, lehetőségem van.
Nekem semmi szükségem arra, hogy csoportos A-B vakteszten döntsem el, vagy mások megerősítsenek abban, hogy jól választottam-e, avagy sem. Fő az, hogy az esetleges változtatás, kipróbált új eszköz tetszik-e, ad-e nagyobb örömöt, élvezetet mint az előző.
Tartom magam annyira objektívnek, hogy egy próba/meghallgatás elé nem ülök le előítéletekkel. Már sokszor megtapasztaltam, hogy egy drága eszköz meghallgatása előtt, volt bennem némi elfogódottság, hogy "ha már ennyit költöttem rá, akkor csak jobb lehet, mint a régi". Aztán többször beigazolódott, hogy 3 esélyes a kérdés. Vagy jobb lett, vagy rosszabb, és nem ritkán nem hallottam semmi változást.
Ugyanakkor ez igaz lehet(és volt is már) egy filléres, vagy semmibe sem kerülő változtatásról, ezo kütyüről is.
Nekem ha valami változtatás hatása tetszik, akkor nincs szükségem meggyőződésre, fizikai magyarázatra, hogy elfogadjam.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: kargidje »

zoli73 írta:
2024.06.30., vas. 07:47

Az nyilván való(legalábbis nekem igen), hogy nem a fagyasztóból kikapva, futólépésben közlekedve kell a kábelt a helyére csatlakoztatni, és addig a néhány percig élvezni a hatását, amíg vissza nem melegszik.
Nem a lehült(és bepárásodott) állapot a cél, hanem annak hatására valami megváltozik a kábelben, ami visszamelegedve is megmarad. Felteszem hallottál a crio kezelésről, amit sok kábelgyártó alkalmaz, és igen jótékony hatása van, ezt próbáljuk utánozni otthon a fagyasztóval, több-kevesebb sikerrel.
A fizikai, kémiai magyarázatát ne várdd tőlem(engem nem is érdekel), de az a lényeg, hogy működik, hallható hatással bír. Semmilyen anyagi ráfordítással nem jár, miért ne próbálhatná ki bárki?
CD lemeznél miben segít a hűtés???

Az ugye megvan, a hallás szubjektív, még ugyan annál az egyénnél is, akár perceken belül is változhat az érzékelés. Szóval difit hallasz ha a nyitva az ablak vagy zárva, hidegebb a levegő a szobában 2 fokkal... itt k. nagy változásnak kell lennie, mert nüansznyi változást nem fogsz észrevenni csak ha akarod hallani a változást. Szerintem.

Itt is kellene egy Dreamcinema féle vaktesztet csinálni, mint anno az olcsó vs drága hdmi kábel, hdd vs bd lemez ...stb között. Amikor nemkicsit érdekes eredmény született.

Lehet mégsem lenne változás nyitott ablaknál... gondolkodik.gif

Esetleg:
ha kinyitod az ablakot => megmozdul az addig állandó levegő a szobában => máshogyan terjed a hang/hanghullámok, így ennek lesz hatása a hallásra

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Azt nem tudom, hogy fény hatására öregszik-e a hangfal, de az tény - és nem ezo - hogy a közvetlen napsütés (UV sugárzás) nagyon nem tesz neki jót. Én is láttam olyat, hogy egy nagyon szép és drága hangfal paffra volt menve, mert a tulaj vagy nem tudta, vagy nem érdekelte a dolog, és folyamatosan napsütésnek volt kitéve a doboz. Egyrészt a doboz fa részét is tönkretette a napsütés, és a membránoknak is benyomott 1-1 Hellfire-rakétát az arcukba. Nem kellett hozzá 2-3 év, és az egész drága hangfal kuka volt.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2385

Hozzászólás Szerző: cables »

istvan01 írta:
2024.07.01., hétf. 06:34

Így igaz, ez nem EZO. Viszont fény hatása hangzásra, amit cables nagyon ezonak szeret hallani. Ráadásul itt negatív hatás jelent meg.
Ne engem emlegess már megint, mert te hoztad ide ezt az abszolút nem ide nem illő "fény hatásra öregszik a hangfal" témát!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3606

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

earforce írta:
2024.06.30., vas. 19:00
istvan01 írta:
2024.06.28., pén. 20:27
Akkor legyen egy valódi, megtapasztalt, fény hatás, egy hifis barátomé a városból. Mániája lett, sztero-bal-jobb oldalon, 3-3 Magnepán panelsugárzókat szereti. Természetes hagszóró selyem (panelnél lehet nem ez a neve) nélkül hallgat zenét. Történt az, hogy sokáig úgy hallgatott zenét, hogy az ablakhoz közeli (széles-magas ablak) panel fóliája napfénytől megfakult, megöregedett. Bizony ez hangzásban is romlott. Jött Popori Ottó, cserélte a fóliát, de nem alu fajtával, hanem rezessel. Szép réz szine lett, de hangja jó-jobb lett, de a többi paneltől eltérő lett. Azóta túladott rajtuk, lett helyette 3pár vadi új, azonos típus Magnepán. Azóta ablak vastag függönnyel takartzenéléskor.
Ebben nincs semmi ezo.
Magnepan a mylar fóliát 3M 77-el rögzíti. Korábban ('90-es évek környékén) más volt a használt ragasztó anyaga. Ha tenger mellett, sós levegő mellett van használva a hangsugi, a sós levegő kinyírja a ragasztót, ezáltal idő előtt elválik a fóliától a 'tekercs', azaz torzitani kezd. Ha és amennyiben ablak mellett van, az UV idő előtt megeszi a ragasztót.
Az említett 'rezezett' 1.7-et olvastam long blogján. Ez is csak egy irány, de kb. azzal egyenértékű hogy kicseréled egy gyári hangsugárzó gyári drivereit egy tökmás driverre. Szted jó lesz a hang utána? Vagy igen vagy nem, de az biztos.
Egy dolog 100%, ennek semmi köze sem lesz ahhoz amit a gyár eredetileg elképzelt.
Így igaz, ez nem EZO. Viszont fény hatása hangzásra, amit cables nagyon ezonak szeret hallani. Ráadásul itt negatív hatás jelent meg.
És igen, abban a pillanatban ha van ok-okozati összefüggés mindenféle ködösítés nélkül, akkor az nem lesz tovább EZO. Ebből egyenesen következik, miért is hisztiznek az EZO hívők arra, ha valaminek van közelítő vagy egyédtelmű magyarázata. De arra a személyre is, aki megkísérli felderíteni a lehetséges összefüggéseket.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2122

Hozzászólás Szerző: wittao »

earforce írta:
2024.06.30., vas. 18:52
Asszem én. Villamosmérnök, hifista 20+ éve.
Bár a diplomámmal nem szoktam dicsekedni de van az is. Ráadásul topik nyitó vagyok.
Mi a kérdés?
Miért lesz jobb a hang hogyha beengeded a friss levegőt? Bocs de elvesztettem a fonalat.
Az ezo teruletek vizsgalataval foglalkoztal villamosmernokkent?
Csak mert pont arrol szolt a dolog, hogy az adott tudomanyos teruleten tevekenykedo es olyan vegzettseggel is rendelkezo ember van-e.
Ugy tunik te nem ezen a teruleten vagy erintett…
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2970

Hozzászólás Szerző: earforce »

istvan01 írta:
2024.06.28., pén. 20:27
Akkor legyen egy valódi, megtapasztalt, fény hatás, egy hifis barátomé a városból. Mániája lett, sztero-bal-jobb oldalon, 3-3 Magnepán panelsugárzókat szereti. Természetes hagszóró selyem (panelnél lehet nem ez a neve) nélkül hallgat zenét. Történt az, hogy sokáig úgy hallgatott zenét, hogy az ablakhoz közeli (széles-magas ablak) panel fóliája napfénytől megfakult, megöregedett. Bizony ez hangzásban is romlott. Jött Popori Ottó, cserélte a fóliát, de nem alu fajtával, hanem rezessel. Szép réz szine lett, de hangja jó-jobb lett, de a többi paneltől eltérő lett. Azóta túladott rajtuk, lett helyette 3pár vadi új, azonos típus Magnepán. Azóta ablak vastag függönnyel takartzenéléskor.
Ebben nincs semmi ezo.
Magnepan a mylar fóliát 3M 77-el rögzíti. Korábban ('90-es évek környékén) más volt a használt ragasztó anyaga. Ha tenger mellett, sós levegő mellett van használva a hangsugi, a sós levegő kinyírja a ragasztót, ezáltal idő előtt elválik a fóliától a 'tekercs', azaz torzitani kezd. Ha és amennyiben ablak mellett van, az UV idő előtt megeszi a ragasztót.
Az említett 'rezezett' 1.7-et olvastam long blogján. Ez is csak egy irány, de kb. azzal egyenértékű hogy kicseréled egy gyári hangsugárzó gyári drivereit egy tökmás driverre. Szted jó lesz a hang utána? Vagy igen vagy nem, de az biztos.
Egy dolog 100%, ennek semmi köze sem lesz ahhoz amit a gyár eredetileg elképzelt.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2970

Hozzászólás Szerző: earforce »

wittao írta:
2024.06.30., vas. 10:40
wittao írta:
2024.06.28., pén. 18:48
juliush írta:
2024.06.28., pén. 17:41

Egy dolog empirikus alapokon, személyes tapasztalatokkal igazolt megoldásokkal előállni, és más ugyanezeket a jelenségeket műszakilag, fizikailag részben, vagy teljesen megalapozatlan magyarázatokkal tálalni, különösen szakirányú végzettség és sok év tapasztalat birtokában!
Villamosmérnökként "rácsodálkozni" a fotonok vagy hő formájában bevitt energia elektronokra gyakorolt hatására, amelyet a hivatkozott anyag egyébként nem a szabad elektronok mozgásával, hanem az atom szerkezetében a különböző energiájú elektronhéjak közötti mozgással összefüggésben tárgyalt, majd audiofil körökben "ezoként" kategorizált jelenségek lehetséges hatásmechanizmusaként tálalni azt, inkább szomorúsággal tölt el...
Legjobb tudomásom szerint az ún. "cryo"-kezelések sokkszerű hűtése sem az azt követő hétköznapi, normál szobahőmérsékletű üzemben az elektronok "lenyugtatása" által fejti ki áldásos hatását, inkább a vezető kristályszerkezetében bekövetkező változásoknak köszönhetően. De erről bővebbet a témában nálam járatosabbaktól!
Eddigi kritikus hozzaszolok kozul ki lenne az, aki a temaban erintett es 5-10 ev szakmai tapasztalattal rendelkezik?
Senki? :kiss:
Asszem én. Villamosmérnök, hifista 20+ éve.
Bár a diplomámmal nem szoktam dicsekedni de van az is. Ráadásul topik nyitó vagyok.
Mi a kérdés?
Miért lesz jobb a hang hogyha beengeded a friss levegőt? Bocs de elvesztettem a fonalat.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

cables írta:
2024.06.29., szomb. 23:42

Akkor szól jobban egy rendszer egy másiknál, ha a kimenetén a hangjel jobban hasonlít az eredeti, felvételkor keletkezett hangjelhez. Ezt mérni borzalmas nehéz, viszont a fülünk ezt könnyen eldönti.
Ilyenkor szokott az felmerülni, hogy mindenkinek más a jobb hang. Szerintem ez nem igaz. Ez csak akkor igaz, ha két másképp rossz hang között kell dönteni.
Eredeti hangjel -ez a mikrofon kimenete? Vagy az akusztikus jel? Vagy a keverőasztal kimenete, esetleg a digitalizált jel? gondolkodik.gif
A borzalmas nehéz mérés miből áll? :angry:
Miből gondolod, hogy a "jobb" hangot mindenki "könnyen" eldönti? 31_1_21.gif
Ez így egyszerre túl sok sületlenség, még ebben a topikban is! :smile33:

wittao
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2024.06.28., pén. 18:48
juliush írta:
wittao írta:
2024.06.28., pén. 16:59
De könnyebb fekveröhögős smiley-kat ide pakolgatni, mint megoldásokon gondolkodni...
Egy dolog empirikus alapokon, személyes tapasztalatokkal igazolt megoldásokkal előállni, és más ugyanezeket a jelenségeket műszakilag, fizikailag részben, vagy teljesen megalapozatlan magyarázatokkal tálalni, különösen szakirányú végzettség és sok év tapasztalat birtokában!
Villamosmérnökként "rácsodálkozni" a fotonok vagy hő formájában bevitt energia elektronokra gyakorolt hatására, amelyet a hivatkozott anyag egyébként nem a szabad elektronok mozgásával, hanem az atom szerkezetében a különböző energiájú elektronhéjak közötti mozgással összefüggésben tárgyalt, majd audiofil körökben "ezoként" kategorizált jelenségek lehetséges hatásmechanizmusaként tálalni azt, inkább szomorúsággal tölt el...
Legjobb tudomásom szerint az ún. "cryo"-kezelések sokkszerű hűtése sem az azt követő hétköznapi, normál szobahőmérsékletű üzemben az elektronok "lenyugtatása" által fejti ki áldásos hatását, inkább a vezető kristályszerkezetében bekövetkező változásoknak köszönhetően. De erről bővebbet a témában nálam járatosabbaktól!
Eddigi kritikus hozzaszolok kozul ki lenne az, aki a temaban erintett es 5-10 ev szakmai tapasztalattal rendelkezik?
Senki? :kiss:

wittao
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
2024.06.30., vas. 07:15
wittao írta:
2024.06.28., pén. 16:52
denesdr írta:
2024.06.28., pén. 12:39
Eleve mit jelent az, hogy a hideg "lenyugtatja" az elektronok mozgását? Mert fémeknél növekszik a vezetőképesség, de pl félvezetőknél vagy elektrolitoknál csökken a hőmérséklet csökkenésével és szerintem Cables rendszerében ezek mind megtalálhatók.

Nem tudom Cables fejlesztett-e azóta hűtőtt kábeleket (vagy egyáltalán leellenőrizte-e a jelenség megismételhetőségét), mert ha ilyen drámai a hatás, mint ahogy írja, akkor lehet érdemes lenne foglalkozni vele. :rolleyes:
Meglepődnél, hogy hányan "kezelik" idehaza is a fagyasztóban a kábeleiket...
Egyetlen kérdés merült fel bennem (mint ilyesmikkel sem foglalkozó egyszerű zenehallgatóban) ezzel kapcsolatban: a jéghideg csatlakozókra folyamatosan (ugye a törlés után megint) kicsapódó pára mit csinál, azon kívül, hogy biztosan nem használ a fémes érintkezőknek?
Persze, tudom, szügyig aranyozott minden, hibahelyek nincsenek sem a dugókon, sem az azokat fogadó hüvelyeken ...
Gyorsan még fagyasztótól hifi rendszerig futás közben tekerd körbe szigszalaggal ;peace;

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

zoli73 írta: Azért azt nem állítanám, hogy a fagyasztós kezelés teljesen hatástalan volna, de nyilván egy valódi crio kezeléssel nem ér fel. A folyékony nitrogénes kezelés nem áll mindenkinek rendelkezésre, de a fagyasztó szekrény igen, tessék bátran kipróbálni, nem tart semmiből!
Luxor Audio írta: Az ilyen helyzet pedig nagyszerű táptalaj az ezoterikus eszközöknek, amikkel nem a rendszerünket, hanem a hallgatót hangolhatjuk.
Nálunk a fagyasztóban mindig van egy kis Jägermeister vagy Unicum pár fagyasztott pohárral, amivel "hangolhatom" magam, konzisztensen pozitív empirikus eredménnyel.
Aztán ott van a kiürült palackok további audio célú hasznosításának a kérdésköre, ugye...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2024.06.29., szomb. 23:42
Akkor szól jobban egy rendszer egy másiknál, ha a kimenetén a hangjel jobban hasonlít az eredeti, felvételkor keletkezett hangjelhez.
Igen, ez lenne a High Fidelity célja. Csak hát a folyamat végén ott van a hallgató a maga szempontjaival, előítéleteivel korlátaival, ízlésével és ezek olyan erős bizonytalansági tényezőt képeznek, hogy szinte semmilyen egyetértés nincs a JÓL SZÓL kérdésben. Az ilyen helyzet pedig nagyszerű táptalaj az ezoterikus eszközöknek, amikkel nem a rendszerünket, hanem a hallgatót hangolhatjuk.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.06.30., vas. 07:48
KLajos írta:
...
Egyetlen kérdés merült fel bennem ( egyszerű zenehallgatóban) ezzel kapcsolatban: a jéghideg csatlakozókra folyamatosan (ugye a törlés után megint) kicsapódó pára mit csinál, azon kívül, hogy biztosan nem használ a fémes érintkezőknek?
Persze, tudom, szügyig aranyozott minden, hibahelyek nincsenek sem a dugókon, sem az azokat fogadó hüvelyeken ...
A kryo hűtés után a pamut vagy műanyag borítású kábelek is tökéletesen kiszáradnak pár óra alatt. A hatás nagyon komoly, szinte megdöbbentő a hangzás javulás. Viszont ez csak a folyékony nitrogén hőmérsékletű hűtésre (-196 Cfok) vonatkozik, a fagyasztóban történő hűtés szerintem értelmetlen és hatástalan. De amúgy ezen a témán sem okoskodni, vitatkozni kell, hanem ki kell próbálni.
Azért azt nem állítanám, hogy a fagyasztós kezelés teljesen hatástalan volna, de nyilván egy valódi crio kezeléssel nem ér fel. A folyékony nitrogénes kezelés nem áll mindenkinek rendelkezésre, de a fagyasztó szekrény igen, tessék bátran kipróbálni, nem tart semmiből!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

De hiszen wittao is itt azt erősíti, hogy hideg kell legyen a kábel, meg hogy a fagyasztóból kivéve még jó ideig hideg és jobb a hangja:
viewtopic.php?t=43717#p2884984
Erre írt KLajos.
Nem szotkam hibázni.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

KLajos írta:
...
Egyetlen kérdés merült fel bennem ( egyszerű zenehallgatóban) ezzel kapcsolatban: a jéghideg csatlakozókra folyamatosan (ugye a törlés után megint) kicsapódó pára mit csinál, azon kívül, hogy biztosan nem használ a fémes érintkezőknek?
A kryo hűtés után a pamut vagy műanyag borítású kábelek is tökéletesen kiszáradnak pár óra alatt. A hatás nagyon komoly, szinte megdöbbentő a hangzás javulás. Viszont ez csak a folyékony nitrogén hőmérsékletű hűtésre (-196 Cfok) vonatkozik, a fagyasztóban történő hűtés szerintem értelmetlen és hatástalan. De amúgy ezen a témán sem okoskodni, vitatkozni kell, hanem ki kell próbálni.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
wittao írta:
denesdr írta:
Eleve mit jelent az, hogy a hideg "lenyugtatja" az elektronok mozgását? Mert fémeknél növekszik a vezetőképesség, de pl félvezetőknél vagy elektrolitoknál csökken a hőmérséklet csökkenésével és szerintem Cables rendszerében ezek mind megtalálhatók.

Nem tudom Cables fejlesztett-e azóta hűtőtt kábeleket (vagy egyáltalán leellenőrizte-e a jelenség megismételhetőségét), mert ha ilyen drámai a hatás, mint ahogy írja, akkor lehet érdemes lenne foglalkozni vele. :rolleyes:
Egyetlen kérdés merült fel bennem (mint ilyesmikkel sem foglalkozó egyszerű zenehallgatóban) ezzel kapcsolatban: a jéghideg csatlakozókra folyamatosan (ugye a törlés után megint) kicsapódó pára mit csinál, azon kívül, hogy biztosan nem használ a fémes érintkezőknek?

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: KLajos »

wittao írta:
denesdr írta:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Luxor Audio írta:
2024.06.29., szomb. 16:45

Így működik a tudomány, megfigyelünk jelenségeket és keressük azok magyarázatát. Csak hát a "jobban szól" tudományosan nem értelmezhető leírás, így itt valóban nem várható érdemi magyarázat.
Akkor szól jobban egy rendszer egy másiknál, ha a kimenetén a hangjel jobban hasonlít az eredeti, felvételkor keletkezett hangjelhez. Ezt mérni borzalmas nehéz, viszont a fülünk ezt könnyen eldönti.
Ilyenkor szokott az felmerülni, hogy mindenkinek más a jobb hang. Szerintem ez nem igaz. Ez csak akkor igaz, ha két másképp rossz hang között kell dönteni.

Ma délelőtt zajszűrő csatoló kábeleket teszteltünk egy audió szalonban. Mindenkinek a jellegét tekintve természetesebb anyagokból készült kábel hangja tetszett.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Vinkler írta:
2024.06.28., pén. 17:43
Én közben azon gondolkodom, hogy az ezo topicban tényleg magyarázatokat vártok a jelenségekre, tapasztalásokra? gondolkodik.gif
Érdekes. :D
Így működik a tudomány, megfigyelünk jelenségeket és keressük azok magyarázatát. Csak hát a "jobban szól" tudományosan nem értelmezhető leírás, így itt valóban nem várható érdemi magyarázat.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szellőztetés után a szobában megnövekszik a levegő oxigéntartalma -ezért is szellőztetünk. A kb. 21% oxigéntartalom kilégzéskor már csak 16% és egy ember egy óra alatt nyugalomban kb. fél köbméter levegőt lélegzik be és ki. Ráadásul a széndioxid szintje ugyanakkor akár 2 nagyságrenddel emelkedik. A friss levegő által visszapótolt oxigén és csökkent széndioxid tartalom kedvezően hat az agyra, ettől érezzük szebben szólónak a zenét.
A pára meg a hőmérséklet hatása lényegesen kisebb, még ha nem is nulla.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1316

Hozzászólás Szerző: kupecke »

hodyka írta:
2024.06.28., pén. 18:41
Szerintem, Rudinak a felesége kinyitotta az erkélyajtót és párásabb lett a levegő, nem a hideg miatt "hallotta jobbnak" hanem a párás levegőnek, száraz levegőben máskép terjed a hang......

Ez csak az Én véleményem :)
Tudományosan gondolkodó emberknek pára jött be, ezósoknak a prána ;) , de mindenki megtalálja a magyarázatot arra, miért is lett jobb a hang :napsut:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
wittao írta:
2024.06.28., pén. 16:59
De könnyebb fekveröhögős smiley-kat ide pakolgatni, mint megoldásokon gondolkodni...
Kryo kezeléshez. Lányom most éppen Ausztriában NMR spekrtoszkópos berendesések technikai felelőse. Ebben 3K fokon pörög egy szupravezető rövidrezárt tekercs folyékony héliumban, 20-22T mágeses teret képez. Ha nem szökik el a hélium (3hónaponként rátöltenek, marad a 3K fok) akkor 30évig pörög benne a 240A. Kérdeztem, van-e mód oda berekni hő-kryo kezelni valamit. Nem, mert teljesen zárt, kétszeresen is, mert kölső hűtőnek még folyékony nitrogén is van benne. Egy fizikus barátja, akkor még BME-n mesélte, ott van nekik olya NMR-hez hasonló beredezés anyagok mélyhűtés viselkedésére, főleg szupravezetésre. Gondoltam oda kábelt hűteni De nem, nem csak azért mert drága dolog, privát témát oda nem lehet bevinni, hanem azért, mert 2-3cm3 a befogadó hely. Igy ez nem valósult meg.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”