Húúú!
Elnézést: Hogy megvetted.

Haliandarson írta: ↑2025.10.12., vas. 18:55Köszi, eddig tényleg nem voltam tisztában a barázdazaj okaival, simán összekötöttem a futómű működésével, ezek szerint tévesenDübörgést, mint olyat, ugyanakkor nem igazán érzékelek, vagy nincs fülem hozzá. Így akkor el is hessegetem azt a bogarat, amelyik kikergetné a futóművet emiatt a rendszerből.
A fonó fokozatomon meg például van egy +6dB-s erősítési gomb, amit bekapcsolva használtam eddig, de most a változatosság kedvéért kikapcsoltam az elmúlt 1 órában és azt veszem észre, hogy oké, hogy így halkabban szól ugyanazon a hangerőálláson a zene, avagy még magasabb hangerőre kell így állítanom az előfokot, de azt gondolom így mégis kevesebb a különbség a "shhh" hang között lemezzel és nélküle.
Most azt gondolom, lehet kicsit túlreagálom ezt a barázdazaj dolgot...
![]()

Természetesen több összetevős.andarson írta: ↑2025.10.12., vas. 15:51Ez a kérdés biztos többször volt már itt, ennek ellenére kérdezem:
ha nagy hangerőn, két szám között nem vagyok elégedett az alapzaj mértékével (ha szól a zene ezt már nem veszem észre, el van nyomva), az a lemezjátszó, mint futómű gyengesége? Vagy ez a kérdés ennél “természetesen” sokkal összetettebb, és lehet az a lemezjátszó elhelyezés, a mögöttes elektronikák, kábel árnyékolás, akár hangsugárzó érzékenységének kérdése is?
… mert például ha nem megy a lemezjátszó, akkor is van “shhh” alapzaj nagyobb hangerőn, de ez valamivel mérsékeltebb mint két szám között amikor megy a lemez.… ok tudom, hogy van amikor maga a lemez lehet gyenge minőségű, sajnos van egy lemezem aminek borzasztó nagy az alapzaja és nagyon kilóg a többi mellől zajosságban.
Szóval arra vonatkozna a kérdésem, hogy a "shhh" jellegű alapzaj, a lemezjátszásnál mitől függ?
Sajnos nálam a hifi a nappaliban van, nincs erre dedikált szobám és szekrényen van a lemezjátszó, jóllehet alátétekkel próbálom elcsatolni onnan (egy tüskéken lévő készülék alátéttel és azon még vibracsival), de motoszkál kérdésként a fejemben, hogy a Dual 1219-esem alapjáraton zajos lehet a fülemnek.

Már nálam sincs. Csak amig "antisztatikus" kefét használtam addig volt. De olcsó, ezért veszik mint a cukrot! Szerencsére néha néhányan kérdeznek is..... :)Rock60 írta: ↑2025.10.06., hétf. 12:45SoundMania írta: ↑2025.10.03., pén. 08:42
... húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....
Csak nézek, mikor írtok a töltés elleni harcotokról.![]()
Nálam szinte soha nem serceg fordításkor.
Ha nagy ritkán egy kicsit mégis, akkor mi van ?![]()
Hogy mivel nem tudtok foglalkozni...
Igaz, nálam nincsen semmi a tányér és a lemez között.![]()
SoundMania írta: ↑2025.10.03., pén. 08:42
... húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....

Már nem filcet használok. Ha van lehetőség, próbáld ki a Zerostatot. Na az antisztatizál! :)

Biztos ez a bizonyíték? Nem csak arról van szó, hogy elkened/kiegyenlíted a töltést a felületen? Én eleve egy földelőpontot meg szoktam fogni közben és a felszínről ugyan a szöszöket lehúzta, két lemezfordulat után már húzta magára a lemez megint amit csak tudott a levegőből és lemezfordításkor, meg cserekor aztán "rázott", húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....teddysnow írta: ↑2025.10.03., pén. 08:29Valószínűleg rossz a módszered, mert nálam működik. Sztatikus lemezt felteszem, hangerőt feltekerem, lemezen végig húzom, nagyon pattog. Kefét az aluházas elosztóm oldalán lehúzom, mint ha tisztítanám. Lemezem újrahúzom, kevésbé pattog. Megint földelve tisztítom, lemezt újrahúzom, még kevésbé pattog, új tisztítás, új lehúzás, nem pattog. Hangerőt visszaállítom, kart leengedem és szól a zene.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Majd vedd észre, hogy nem antisztatikus! Halottnak csók....
Valószínűleg rossz a módszered, mert nálam működik. Sztatikus lemezt felteszem, hangerőt feltekerem, lemezen végig húzom, nagyon pattog. Kefét az aluházas elosztóm oldalán lehúzom, mint ha tisztítanám. Lemezem újrahúzom, kevésbé pattog. Megint földelve tisztítom, lemezt újrahúzom, még kevésbé pattog, új tisztítás, új lehúzás, nem pattog. Hangerőt visszaállítom, kart leengedem és szól a zene.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Majd vedd észre, hogy nem antisztatikus! Halottnak csók....
Az én tapasztalatom, hogy az a jó lemeztörlő kefe, ami le van földelve. Pl. az erősítő "gnd" csatlakozójához, ill. a burkolatot tartó bárme4ly csavarhoz.

Majd vedd észre, hogy nem antisztatikus! Halottnak csók.... A kar elég. Kefe mellé már antisztatizáló Zerostat is kell! Nem ezek a jó irány.teddysnow írta: ↑2025.10.02., csüt. 21:43Ilyen karon gondolkodtam én is, de a karbon kefét is tartanék mellette az antisztatikus hatása miatt.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Pl valamelyik Projektet. Azok jól működnek Az olcsó "analogis" (meg hasolók) nem túl stabilan mennek.
Ilyen karon gondolkodtam én is, de a karbon kefét is tartanék mellette az antisztatikus hatása miatt.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Pl valamelyik Projektet. Azok jól működnek Az olcsó "analogis" (meg hasolók) nem túl stabilan mennek.

Szerintem tegyél fel fotót, hogy a tied pontosan melyik kefe. Ilyen problémával nem találkoztam és az enyém szerintem 20 éves. Inkább több. De nem is kell ilyeneket használni. Kell venni egy kefés törlőkart helyette. A keféd több kárt csinál mint amennyi haszna van! Mindenkit csak lebeszélni tudok róla.teddysnow írta: ↑2025.10.02., csüt. 14:45Sziasztok,
ehhez hasonló, noname karbon kefét használok. Egy hónapja azt vettem észre, hogy valami csillog a lemezjátszó tányér körül. Közelebbről nézve ezek a csillogók a kefe darabkái.
Kérdésem, ezeknek a keféknek van egy kb éves élettartamuk, ami után már töredeznek és újat kell venni? Ha márkásabbat veszek, az tovább bírja?

Köszi.frenki485 írta: ↑2025.09.19., pén. 17:15Szekeres István elég nagy lemezjátszó és AT lejátszó szakértő, mert forgalmazza is őket.
Én őt keresném:
https://lemezjatszok.blog.hu/