Jó, de miért kellene az egyiknek a másikat vernie? Bőven elférhet az "újszülöttnek minden új" és az 50 éve lenyugodott hallgató, 70 éve lenyugodott kábele egyaránt. Figyelembe véve természetesen az alábbi két mottót is.

Jó, de miért kellene az egyiknek a másikat vernie? Bőven elférhet az "újszülöttnek minden új" és az 50 éve lenyugodott hallgató, 70 éve lenyugodott kábele egyaránt. Figyelembe véve természetesen az alábbi két mottót is.

Mi 2002-ben költöztünk a házunkba. Pár hónapja találtam a padláson néhány métert abból a bizonyos MCU kábelből, amiről itt már sok szó esett. A padláson abban a huszonévben -10 és +40 fok között edződött (majd a szakértők talán megmondják, hogy ez ártott vagy használt neki). Csináltam próbaképpen néhány tápkábelt belőle. Maradjunk annyiban, hogyha lesz kis szabadidőm, felteszem ide a piactérre, hátha valaki akarja még próbálgatni.Alex_Aston írta: ↑2025.10.16., csüt. 12:31És egy 85-ben gyártott kábelt, ha elrakok a fiókba, akkor 10 év múlva már jó lesz? Vagy egy mai csúcs kábelt rakjak el az unokáimnak?
 Lehet, hogy kellett volna még várni vele 30 évet?
  Lehet, hogy kellett volna még várni vele 30 évet?  
Attól függ milyen hangot szeretsz. A gyári jelkábelek pl. összekötők árnyékolással készülnek és csinos külső köpenyt kapnak. Ez eleve ad egy hang karaktert. Ha meghallgatsz egy 80 éve gyártott huzalból készült összekötőt amin se árnyékolás se köpeny nincs akkor egy másfajta hangot fogsz hallani. Darvas László a Hi-Fi Magazin legendás főszerkesztője ezt írta, amikor meghallotta egy árnyékolástól és köpenytől megszabadított kábel hangját:Alex_Aston írta: ↑2025.10.16., csüt. 12:31
Magyarán egyik neves gyártó terméke sem jöhet szóba, ha jó hangot akarok, hogy ha csak max. 40-45 éve léteznek? Mert ők ugye új kábellekkel dolgoznak, akkor azok meg nem jók gondolom.
És egy 85-ben gyártott kábelt, ha elrakok a fiókba, akkor 10 év múlva már jó lesz? Vagy egy mai csúcs kábelt rakjak el az unokáimnak?

Nyilván erre a kérdésre a részletek ismerete nélkül nem lehet jó választ adni. Van amikor olcsóbb rendszerben is nagyon jó hatása van a kb 3x drágább kábelnak és van amikor többmilliós rendszerbe is mindegy mit teszel, mert nincs/alig van különbség és semmivel nem fog jobban szólni. Az előbbire szoktam emlegetni, hogy Arcam erősítő Vz kábellel mennyivel jobb hangot tud. Szóval csak ennyiből kiindulva is a 0-tól a többszörös árig bármi előfordul. Kár is erre máshogy gondolni.seribery írta: ↑2025.10.16., csüt. 12:3815 éve vagyok tag, de már 30 éve foglalkoztat a hifi világa - és ennek semmi köze a kérdésemhez :-) Sajnos, ahogy a mutatóimból is látszik, keveset kommunikálok és nem követem rendszerességgel a témákat. Köszönöm a válaszokat, tényleg érdekel, hogy ki-milyen értékű rendszerhez vesz igazán drága kábeleket. Nyilván az elektronikába a legtöbb ember nem nyúl bele, marad hát a kábelekkel, szűrőkkel, akusztikával stb. való kísérletezés.Rock60 írta: ↑2025.10.15., szer. 21:35Engem maga a kérdés lep meg 15 évnyi fórumozásod után.seribery írta: ↑2025.10.14., kedd 11:42Sziasztok! Ahogy látom itt a fórumon is elég jól mennek a nem ritkán több millió forintos IC/hangfal/hálózati táp kábelek. Kíváncsi lennék, milyen össz értékű rendszernél van értelme ilyen értékű kábelt betenni? Vagy a rendszer integritás ilyenkor nem szempont? Tehát sokan inkább vesznek egy drága kábelt, mert erre még van pénzük, de egy drágább rendszer komponensre már nincs? Korábban volt egy olyan íratlan szabály nálam, hogy egy komponens 10%-át költöm kábelre. Ti hogy álltok ezzel?
Ez a téma már annyiszor ki lett tárgyalva és csontig rágva, minimum havonta fellobanva, hogy több oldalnyi választ kapsz, ha egy kicsit visszatekergetsz.
A lényeg, hogy mindenki másképp gondolja...
Amióta hallottam egy háromszázezer forintos dobozt szólni egy kétszázezres, majd egy egymillió forintos hangfalkábellel, vagy a négyszázezres AN VZ - t bármivel, azóta nincsen kérdés...
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, alsó-közép kategóriás rendszeremben a készülékek árának kb. a 40 - 50 % - át teszi ki a kábelezésük.

15 éve vagyok tag, de már 30 éve foglalkoztat a hifi világa - és ennek semmi köze a kérdésemhez :-) Sajnos, ahogy a mutatóimból is látszik, keveset kommunikálok és nem követem rendszerességgel a témákat. Köszönöm a válaszokat, tényleg érdekel, hogy ki-milyen értékű rendszerhez vesz igazán drága kábeleket. Nyilván az elektronikába a legtöbb ember nem nyúl bele, marad hát a kábelekkel, szűrőkkel, akusztikával stb. való kísérletezés.Rock60 írta: ↑2025.10.15., szer. 21:35Engem maga a kérdés lep meg 15 évnyi fórumozásod után.seribery írta: ↑2025.10.14., kedd 11:42Sziasztok! Ahogy látom itt a fórumon is elég jól mennek a nem ritkán több millió forintos IC/hangfal/hálózati táp kábelek. Kíváncsi lennék, milyen össz értékű rendszernél van értelme ilyen értékű kábelt betenni? Vagy a rendszer integritás ilyenkor nem szempont? Tehát sokan inkább vesznek egy drága kábelt, mert erre még van pénzük, de egy drágább rendszer komponensre már nincs? Korábban volt egy olyan íratlan szabály nálam, hogy egy komponens 10%-át költöm kábelre. Ti hogy álltok ezzel?
Ez a téma már annyiszor ki lett tárgyalva és csontig rágva, minimum havonta fellobanva, hogy több oldalnyi választ kapsz, ha egy kicsit visszatekergetsz.
A lényeg, hogy mindenki másképp gondolja...
Amióta hallottam egy háromszázezer forintos dobozt szólni egy kétszázezres, majd egy egymillió forintos hangfalkábellel, vagy a négyszázezres AN VZ - t bármivel, azóta nincsen kérdés...
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, alsó-közép kategóriás rendszeremben a készülékek árának kb. a 40 - 50 % - át teszi ki a kábelezésük.

Magyarán egyik neves gyártó terméke sem jöhet szóba, ha jó hangot akarok, hogy ha csak max. 40-45 éve léteznek? Mert ők ugye új kábellekkel dolgoznak, akkor azok meg nem jók gondolom.

A nyolcvanas években már létezett Siltech, Kimber, Fulton, Gotham, Cardas, Furutech, Audio Note (Kondo) is, és ne felejtkezzünk meg az egyik legismertebbről, a Monsterről, aki már a hetvenes évek végén létezett. 1977–1980 körül Mitsuo Ohno fejlesztette ki az OCC (Ohno Continuous Cast) technológiát, aminek az egyik első felhasználója Kondo volt. 1985 táján már használja a Furutech is.Rock60 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:38Talán nagyobb idő-intervallumra gondoltam, és való igaz, inkább analóg vonalon.kaef2 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:05
Az elmúlt 30-40 évben a vezetőanyagok (OCC réz, ezüst, jobb szigetelés, geometria) persze finomodtak, de ezek inkább precizitási és gyártástechnikai javulások, nem forradalmak.
A kábel továbbra is fontos, de nem ott történt a nagy ugrás, hanem az audio rendszerek egészében.
A nyolcvanas - kilencvenes években már olyan kiemelkedő futóművek és erősítők léteztek, amiért ma is összetenné a két kezét az egyszeri hifista.
És milyen tápkábellel a seggükben ? Filléres PC dróttal.
Mire tudtad cserélni ? Másik PC drótra.
A mai állapothoz képest erre gondoltam.
Talán nagyobb idő-intervallumra gondoltam, és való igaz, inkább analóg vonalon.kaef2 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:05
Az elmúlt 30-40 évben a vezetőanyagok (OCC réz, ezüst, jobb szigetelés, geometria) persze finomodtak, de ezek inkább precizitási és gyártástechnikai javulások, nem forradalmak.
A kábel továbbra is fontos, de nem ott történt a nagy ugrás, hanem az audio rendszerek egészében.

A digitális eszközök, a DSP, FPGA, a processzálási sebesség növekedése és általában az informatikai megoldások és a streaming megjelenése mellett nem mondanám, hogy az eszközök kevesebbet fejlődtek, mint a kábelek.
Annyit még az előzőhöz, hogy mivel egy kábel kevésbé meghatározó esztétikai komponens, mint egy hangsugárzó, vagy erősítő, amelyekhez amúgy is inkább kötődünk, ezért azok cseréje, az azokkal való kísérletezés sokkal nagyobb teret kap, mint ( jóval ) korábban.
Jó a poszt, de ez tényszerűen nem helyes.
Engem maga a kérdés lep meg 15 évnyi fórumozásod után.seribery írta: ↑2025.10.14., kedd 11:42Sziasztok! Ahogy látom itt a fórumon is elég jól mennek a nem ritkán több millió forintos IC/hangfal/hálózati táp kábelek. Kíváncsi lennék, milyen össz értékű rendszernél van értelme ilyen értékű kábelt betenni? Vagy a rendszer integritás ilyenkor nem szempont? Tehát sokan inkább vesznek egy drága kábelt, mert erre még van pénzük, de egy drágább rendszer komponensre már nincs? Korábban volt egy olyan íratlan szabály nálam, hogy egy komponens 10%-át költöm kábelre. Ti hogy álltok ezzel?

Nincs ebben semmi érdekes,ami új azt járatni kell,ezzel semmi újat,és az eddigi véleményemtől eltérőet sem írtam.wasiliy888 írta: ↑2025.10.11., szomb. 08:56
Érdekes, hogy ezeket írod, én eddig azt gondoltam, hogy nem tartod szükségesnek a túlzóan drága kábeleket, illetve némileg a szemfényvesztés kategóriába sorolod őket. (De lehet, hogy félreértettelek.)
Ehhez képest viszont furcsa nekem, hogy a bejáratást, "beégetést" fontosnak véled. Sőt, azon túl is, a saját rendszeredben.
Nem vitatkozni akarok, inkább egy másfajta megközelítéséről írtam ennek, egy másik topicban. (Persze, lehet, hogy ez ostobaság. A Kábelbarátság °2-re gondolok.)
search.php?keywords=K%C3%A1belbar%C3%A1 ... sf=msgonly
 de ha van rá kereslet,már pedig van,akkor legyenek,mert van helyük a hifi világában.
 de ha van rá kereslet,már pedig van,akkor legyenek,mert van helyük a hifi világában.
Érdekes, hogy ezeket írod, én eddig azt gondoltam, hogy nem tartod szükségesnek a túlzóan drága kábeleket, illetve némileg a szemfényvesztés kategóriába sorolod őket. (De lehet, hogy félreértettelek.)Shimano írta: ↑2025.10.10., pén. 17:20A rendszer be van kapcsolva állandóan,de lehet tényleg jobb lenne pár napra az előfok és a monoblokkok közé tenni.Még agyalok rajta, egyelőre éjjel fog menni folyamatosan,aztán meglátjuk.Ez ugyan már be van égetve egy bejárató kútyüvel,de az az eddigi tapasztalat,hogy ennek ellenére is kell még a rendszerben is járatni pár napot,amire most semmi időm sem volt.istvan01 írta: ↑2025.10.10., pén. 14:51erősítőt nem kell hozzá bekapcsolni. de ha analóg RCA kábelként használod pár napig, akkor azzal gyorsabban bejáródhat. abban nagyobb a jelfeszültség, impedancia függő mekkora áram halad rajta. RCA analógban viszont a felső határfreki jóval alacsonyabb, de ez bejáródásban kevésbé szempont.
Az Oyaide kítűnő minőségű DC dugót gyárt, 2.5 és 2.1 - es belsővel.DeProtector írta: ↑2025.10.09., csüt. 20:34Kis segitséget kérnék.
Honnan tudnék normális minőségű DC táp csatlakozót beszerezni? Switch és router elé tennék rendes tápot, de gyártanom kell kábelt hozzá. A kácsában csak egy félét látok, azt is 8e-ért, azt kissé sokallom.
A rendszer be van kapcsolva állandóan,de lehet tényleg jobb lenne pár napra az előfok és a monoblokkok közé tenni.Még agyalok rajta, egyelőre éjjel fog menni folyamatosan,aztán meglátjuk.Ez ugyan már be van égetve egy bejárató kútyüvel,de az az eddigi tapasztalat,hogy ennek ellenére is kell még a rendszerben is járatni pár napot,amire most semmi időm sem volt.istvan01 írta: ↑2025.10.10., pén. 14:51erősítőt nem kell hozzá bekapcsolni. de ha analóg RCA kábelként használod pár napig, akkor azzal gyorsabban bejáródhat. abban nagyobb a jelfeszültség, impedancia függő mekkora áram halad rajta. RCA analógban viszont a felső határfreki jóval alacsonyabb, de ez bejáródásban kevésbé szempont.
erősítőt nem kell hozzá bekapcsolni. de ha analóg RCA kábelként használod pár napig, akkor azzal gyorsabban bejáródhat. abban nagyobb a jelfeszültség, impedancia függő mekkora áram halad rajta. RCA analógban viszont a felső határfreki jóval alacsonyabb, de ez bejáródásban kevésbé szempont.