Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Original Ongaku
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2821
Original Ongaku
Valamit nem értek.Egyszer kijelentitek, hogy műszakilag sokkal jobb az elektroncső, meg visszacsatolással nem lehet jó hangot csinálni, ugyanakkor meg kijelentitek, hogy semmilyen mérés nem korrelál a hangminőséggel.
Na most, ha valaki idelátogat, értelmes laikus, mi a manót vonjon le tanulságként?
Fülelek!
Üdv a profiknak!
Nem is mérések alapján voltak a kijelentések leírva....
Üdv: vákum
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Original Ongaku
Valamit nem értek.Egyszer kijelentitek, hogy műszakilag sokkal jobb az elektroncső, meg visszacsatolással nem lehet jó hangot csinálni, ugyanakkor meg kijelentitek, hogy semmilyen mérés nem korrelál a hangminőséggel.
Na most, ha valaki idelátogat, értelmes laikus, mi a manót vonjon le tanulságként?
Milyen elektroncső,
milyen visszacsatolással,
melyik mérés,
milyen szinten,
mihez korrelál
milyen hangminőséghez?
Milyen értelmes,
melyik laikus?
Melyik téglafal,
melyik fülelek?
Üdv:
Y.
- tunerman
- V.I.P.
Original Ongaku
Ebből kifolyólag a csöves technika a gyakorlatban nem jelent eleve egy félvezetősök felett álló magasabb kasztot, a két technika között elég széles sávban van átfedés, de meggyőződésem, hogy csöves rendszerekből a mai technikai színvonalon több hozható ki, mint bármelyik félvezetősből.
Barátsággal:
Y.
Yorick!
Azért az megirhattad volna, hogy a méréstechnika hogy talákozik a jobb csöves hanggal.....
Vagy nem a spektrumanalizátoros mérés után választasz elektroncsövet az erősítődbe?
Üdv: TRI MICA
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
Original Ongaku
Valamit nem értek.
Egyszer kijelentitek, hogy műszakilag sokkal jobb az elektroncső, meg visszacsatolással nem lehet jó hangot csinálni, ugyanakkor meg kijelentitek, hogy semmilyen mérés nem korrelál a hangminőséggel.
Original Ongaku
... azt tudom, hogy a félvezetős erősítőket szitává mérték az elmúlt 30-40 évben, de még jó hangot nem sikerült kicsikarni belőlük.
Azért a teljes emberiség nevében nem tennék ilyen kijelentést, mert mi van ha mégis van pár millió olyan hifista, meg zenehallgató, akinek történetesen más a véleménye?
Szia Penna!
A félvezetőknek, és az elektroncsöveknek is megvannak a maga fizikai jellemzői.
Ha félreteszek minden udvariasságból odahazudott szubjektivitást, és megpróbálok kizárólag mérnöki alapon eszközöket választani egy HF erősítőhöz, akkor egyértelmű, hogy a félvezetők minden válfaja messze alulmúlja az elektroncsövek képességeit a gyakorlatban előforduló letöbb HF alkalmazásban.
A gyakorlatban persze nem minden fehér és fekete. Hiszen százezer féle félvezető variáns létezik, és elektroncsőből is több ezer féle.
A félvezetők új távlatokat is nyitottak, sokkal könnyebben kezelhető eszközök, iszonyatosan jól variálhatóak kapcsolástechnikai szempontból, elképesztően sokat fejlődött ez a technika.
Az elektroncsőnek ott vannak a jól ismert korlátai, nagy feszültségek, csatolási problémák, illesztések, amelyek igen sokat tudnak rontani az eredetileg előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező alkatrészen.
A ma kapható csöves készülékek nagyrésze az '50-es '60-as évekből átmentett technológiával készül, röviden fogalmazva: a legtöbb gyártónál megállt az idő, korszerűség helyett puszta nosztalgia, high tech helyett retró amit kapsz, még ha nem is feltűnő kívülről.
Ebből kifolyólag a csöves technika a gyakorlatban nem jelent eleve egy félvezetősök felett álló magasabb kasztot, a két technika között elég széles sávban van átfedés, de meggyőződésem, hogy csöves rendszerekből a mai technikai színvonalon több hozható ki, mint bármelyik félvezetősből.
Barátsággal:
Y.
- tunerman
- V.I.P.
Original Ongaku
Azért a teljes emberiség nevében nem tennék ilyen kijelentést, mert mi van ha mégis van pár millió olyan hifista, meg zenehallgató, akinek történetesen más a véleménye?
Elég csak odabiggyeszteni valami SZVSZ, vagy szerintem, vagy tapasztalatom szerint, vagy nálam otthon vagy valami hasonló kiegészítést, és rögtön helyére kerül a dolog. Különösen ugye annak függvényében, hogy a hangot sem az erősítőből, hanem a betáp- forrás- erősítő- drótok- hangfal- szoba környezetben szólaltajuk meg.
Penna!
Én a magam nevében beszélek és valóban úgy gondolom, hogy volt lehetősége az elmút évtizedekben tranyóknak kiütni a csöviket!
Kérdés az hogy ez miért nem történt meg? Látható, hogy minél igényesebb, jobb hangú egy készülék - annál inkább nem félvezetős. Észrevettétek?
A méréstechnika meg már régen bebizonyitotta ( számomra), hogy nem tud mit kezdeni ezzel a realitással....
Na itt lehetne a topicon kibeszélni, hogy ennek mi lehet a hátterében. És a spektrumanalizátoros, torzitásmérős, futásidő analizátoros, szuper himi-humi ketyerék árnyékában miért nem építgetik a high end csöves erőlködöket. Úgy látszik ott nem ez kell a jó hanghoz.
Akkor mi? Tudjátok? Megírjátok?
Üdv: BLACK PLATE
Original Ongaku
Meg se szólalok, csak figyelek.
Valahogy olyan a nézésed (a képen), mint Columbo hadnagyé...
Tunerman lecseszett, hogy szétoffolom a topicot.
No, hát kérem, a topic első hozzászólásai között ő maga -- az alapító -- írta:
"Ez a kérdésfelvetés sok technikai képzettségű ( szak ) ember számára értelmetlen.
Van valami, ami nincs benne a tankönyvekben?
Ezen a topic-on nem az " elektronok áramlása a vezető anyagokban " stilusú csevejt szeretnék olvasgatni.
MINDENT AMI EZEN TÚLMUTAT..."
Hát, próbáltam utalni pár, efféle klasszikus módszerekkel nem leírható "misztikumra", de nagyon úgy tűnik, hogy "nem értjük egymást". Gondolkozás, és latolgatás helyett éppen azokat a tankönyvbéli frázisokat kaptam vissza, amitől -- a topicalapító szándékai szerint -- el kellene tekintenünk.
Lehet, hogy "AMI EZEN TÚLMUTAT" az kevesek sportja marad?
Teljesen őszintén megmondom, semmi kedvem nincs nyolcvanadjára leírni -- ezúttal ezen a fórumon --, hogyan viselkedik egy ellenállás, mitől lesz jó egy kondenzátor, miért elvi hibás a visszacsatolás, mint kapcsolástechnikai megoldás, satöbbi, satöbbi.
Tunerman idézete alapján ez éppenséggel egy olyan topic, ahol már nem kell alapigazságokon vitatkozni -- lehetett volna.
No, hát ez van.
Üdv: fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál
Original Ongaku
... azt tudom, hogy a félvezetős erősítőket szitává mérték az elmúlt 30-40 évben, de még jó hangot nem sikerült kicsikarni belőlük.
Elég csak odabiggyeszteni valami SZVSZ, vagy szerintem, vagy tapasztalatom szerint, vagy nálam otthon vagy valami hasonló kiegészítést, és rögtön helyére kerül a dolog. Különösen ugye annak függvényében, hogy a hangot sem az erősítőből, hanem a betáp- forrás- erősítő- drótok- hangfal- szoba környezetben szólaltajuk meg.
Original Ongaku
de azt tudom, hogy a félvezetős erősítőket szitává mérték az elmúlt 30-40 évben, de még jó hangot nem sikerült kicsikarni belőlük.
Azé ezt nem mondanám...
Föleg, h nem hallottad mindet.
Különben is, meg tudnád nekem fogalmazni, h mi a jo hang?
Üdw. kétkedö
Kb. az, ami nekünk a rossz.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
Original Ongaku
de azt tudom, hogy a félvezetős erősítőket szitává mérték az elmúlt 30-40 évben, de még jó hangot nem sikerült kicsikarni belőlük.
Azé ezt nem mondanám...
Föleg, h nem hallottad mindet.
Különben is, meg tudnád nekem fogalmazni, h mi a jo hang?
Üdw. kétkedö
Original Ongaku
Valahogy olyan a nézésed (a képen), mint Columbo hadnagyé...
Original Ongaku
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- tunerman
- V.I.P.
Original Ongaku
"Csak kérdeztem hogy hogyan is szokás mérni egy erősítőt."
zz7!
Az ártatlanság vélelme..... az persze jár mindenkinek!
A mérésről már irtam - te olvastad - mit vársz tőlem?
Nincs semmi összefüggés az ismert mérési metódusok és a hangminőség között. Ezt már néhányan észrevették:-))))
Mindegy, hogy mivel és hogyan mérsz, az erősítő megítélése nem ezen múlik.
Én ugyan csöves kapcsolásokkal foglalkozom, de azt tudom, hogy a félvezetős erősítőket szitává mérték az elmúlt 30-40 évben, de még jó hangot nem sikerült kicsikarni belőlük.
üdv: spektrumanalizátor
Original Ongaku
Csak kérdeztem hogy hogyan is szokás mérni egy erősítőt.Milyen jelekkel és főleg mit mérünk, az erősítő melyik pontján és főleg mi van az erősítő kimenetére kötve amikor mérünk?
Persze nem ártatlan a kérdésem.
Tunerman!
Látod, most meg vizsgáztatnak.
Üdv: kert végi Bode
Original Ongaku
A müszeres bemérésnek (pl. tranziens vizsgálatok) pedig pont az az érdekessége, hogy nem nagyon van köze a hallott hangminőséghez.
Mert hogyan mérnek ilyet?
Mi van az erősítő végén?
zz7!
Nem tudom, hogy mit kérdeztél - bővebben ha lehet....
Üdv: szkóp
Csak kérdeztem hogy hogyan is szokás mérni egy erősítőt.
Milyen jelekkel és főleg mit mérünk, az erősítő melyik pontján és főleg mi van az erősítő kimenetére kötve amikor mérünk?
Persze nem ártatlan a kérdésem.
- tunerman
- V.I.P.
Original Ongaku
A müszeres bemérésnek (pl. tranziens vizsgálatok) pedig pont az az érdekessége, hogy nem nagyon van köze a hallott hangminőséghez.
Mi van az erősítő végén?
zz7!
Nem tudom, hogy mit kérdeztél - bővebben ha lehet....
Üdv: szkóp
Original Ongaku
Mi van az erősítő végén?
Original Ongaku
A DIY mozgalomban dolgozó hobbysták sem arról hiresek, hogy szénné mérnék magukat:-))))
Üdv: %
Hívhatlak mostantól tojásbrikettnek?
Üdv: lignit
- tunerman
- V.I.P.
Original Ongaku
Szóval lehet visszacsatolni, de korrekt tranziens viselkedést előállítani nagyon nehéz vele.
István01!
Az NFB-t alkalmazó erősitők köre jól behatárolható (olcsó és nagysorozatú), míg a NON NFB használók is jelentős számúak, de inkább egyediek...
A müszeres bemérésnek (pl. tranziens vizsgálatok) pedig pont az az érdekessége, hogy nem nagyon van köze a hallott hangminőséghez. Ugyanis az, hogy mitől "szól jól" egy erősitő - az nem mérhető!
A DIY mozgalomban dolgozó hobbysták sem arról hiresek, hogy szénné mérnék magukat:-))))
Üdv: %
Original Ongaku
Nem muszáj válaszolni, mert ebben a mederben már engem sem érdekel.
Üdv István
Mester!
Az eddigi válaszaidból ítélve tényleg nem sok közös témánk van, de meggyőződésem, hogy ez így van jól.
Sok sikert:
Y.
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
A tankönyvet én is ismerem, meg pár megoldást a gyakorlatban is.
Nem én szeretnék rájönni, hogyan működik a dolog, hanem...
Üdv: Y.
Jaaaaaaah, háááát
Csak ezért irsz zöldségket, az más, az megbocsátható. Káposztalevélből próbálja valaki más kitalálni te mire gondoltál? Rendicsek.
Üdv István
Zöldsééég?
Hát... nem tudom ki nem bír elszakadni a tankönyvektől...
Mondtam én neked olyat, hogy unásig ismerem amit írsz, és a klasszikus elméleteket ismételgeted, amit nagyjából azért hittél el, mert mondták neked? Ugye, hogy nem mondtam ilyet?!
Hát akkor hogy jön ide most a zöldség?!
Üdv: zöldséges
Úgy látom neked az a fontos, hogy látszatát keltsd, te ismered az elméletet, meg sokat megtapasztaltál, ezek után megkérdezed hány kg a 4A elektron 50V-on… Ezzel most másokat akarsz szédíteni, vagy magadat? Ha meg valamit hozzáfűzök, visszakérdezek, te erre letankönyvezel, meg te ismered amik azokban vannak írva… a te tankönyveidben úgy látszik valami más van, vagy elmosódtak a betűk.
Te nem szeretnél rájönni a dolgokra… (írod) valószínű birtokában vagy, csak rébuszokban beszélsz, találja ki más. Azt a csalafinta és zagyva kérdésedet 10^-12W energiára vonatkozóan meg sem próbálod átfogalmazni.
Ezek után feleslegesnek tűnik a diskurzus, sajnálom hogy a lényegről nem tudsz, vagy nem akarsz beszélni.
Üdv István
Original Ongaku
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
Jaaaaaaah, háááát
Csak ezért irsz zöldségket, az más, az megbocsátható. Káposztalevélből próbálja valaki más kitalálni te mire gondoltál? Rendicsek.
Üdv István
Zöldsééég?
Mondtam én neked olyat, hogy unásig ismerem amit írsz, és a klasszikus elméleteket ismételgeted, amit nagyjából azért hittél el, mert mondták neked? Ugye, hogy nem mondtam ilyet?!
Úgy látom neked az a fontos, hogy látszatát keltsd, te ismered az elméletet, meg sokat megtapasztaltál, ezek után megkérdezed hány kg a 4A elektron 50V-on… Ezzel most másokat akarsz szédíteni, vagy magadat? Ha meg valamit hozzáfűzök, visszakérdezek, te erre letankönyvezel, meg te ismered amik azokban vannak írva… a te tankönyveidben úgy látszik valami más van, vagy elmosódtak a betűk.
Te nem szeretnél rájönni a dolgokra… (írod) valószínű birtokában vagy, csak rébuszokban beszélsz, találja ki más. Azt a csalafinta és zagyva kérdésedet 10^-12W energiára vonatkozóan meg sem próbálod átfogalmazni.
Ezek után feleslegesnek tűnik a diskurzus, sajnálom hogy a lényegről nem tudsz, vagy nem akarsz beszélni.
Üdv István
Original Ongaku
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
Jaaaaaaah, háááát
Üdv István
Zöldsééég?
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
Jaaaaaaah, háááát
Üdv István
Original Ongaku
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
Jaaaaaaah, háááát
Üdv István
Original Ongaku
Hello Yorick mester
Jáááááááj, István!
.................................. A csöveknél a rácson van egy határ, katód alá nem lehet menni,
..................................
Sikerült egy hibát elkövetnem
Helyesen: A csöveknél a rácson van egy határ, katód fölé nem lehet menni,....
Nem illik rácsáramosan vezérérelni az átlagos csöveknél. Némely nagyobb adócsöveknél megengedhető a pozitív rácsfeszültség. 572, 811, 211 stb
Original Ongaku
.................................. A csöveknél a rácson van egy határ, katód alá nem lehet menni,
..................................
Sikerült egy hibát elkövetnem
Helyesen: A csöveknél a rácson van egy határ, katód fölé nem lehet menni,....
Nem illik rácsáramosan vezérérelni az átlagos csöveknél. Némely nagyobb adócsöveknél megengedhető a pozitív rácsfeszültség. 572, 811, 211 stb