Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

CAT5,mint hangfalkábel

v-tibor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: v-tibor »

Ugorj neki az olvasásnak szerintem...
el kezdtem , elég hosszú.
HIGH-END.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ugorj neki az olvasásnak szerintem...

v-tibor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: v-tibor »

Hy!!! Na akkor csak nem az én fülemmel van baj Hangfal besőkábelezéssel kapcsolatban lenne kérdésem:A hangfalam(Palladium SAE-2( mostmár csak kábeleket gyárt (mármint a Palladium) ))
3 utas: 2*mély, 3*közép, és 2*magas
én arra gondoltam, hogy a magasakhoz 1-1 ér/hangszóró a közepekhez 2-2ér/hsz., a mélyekhez meg 3-3ér/hsz fonva... hangszórónként egy szinű erek pólusonként!
Mert ahogy olvastam a mély hang átviteléhez nagyobb keresztmetszet szükséges...
Szerintetek jól gondolom vagy elég mindegyik hsz-hoz 1-1ér aszt ennyi???
Még egy kérdés: A forrasztásoknál: hallható különbséget fogok észlelni ha sima forrasztóón helyett ezüstös forrasztó ónt használok??? Mert ahogy olvasgattam az ezüstösbe az ezüsttartalom: 2-6% namármost egy hsz. +/- és a vezeték közé kerül kb vagy fél gramm ón annak a 2-6%-a...... Számit ez?????? Hallható a különbség?????

Én még ebben a cat-5-7-ben új vagyok,mi is ez pontosan -annyi le jött,hogy tömör réz-ha igaz.
választ köszönöm.
HIGH-END.

Baleee
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Baleee »

Hy!!! Na akkor csak nem az én fülemmel van baj Hangfal besőkábelezéssel kapcsolatban lenne kérdésem:
A hangfalam(Palladium SAE-2( mostmár csak kábeleket gyárt (mármint a Palladium) ))
3 utas: 2*mély, 3*közép, és 2*magas
én arra gondoltam, hogy a magasakhoz 1-1 ér/hangszóró a közepekhez 2-2ér/hsz., a mélyekhez meg 3-3ér/hsz fonva... hangszórónként egy szinű erek pólusonként!
Mert ahogy olvastam a mély hang átviteléhez nagyobb keresztmetszet szükséges...
Szerintetek jól gondolom vagy elég mindegyik hsz-hoz 1-1ér aszt ennyi???
Még egy kérdés: A forrasztásoknál: hallható különbséget fogok észlelni ha sima forrasztóón helyett ezüstös forrasztó ónt használok??? Mert ahogy olvasgattam az ezüstösbe az ezüsttartalom: 2-6% namármost egy hsz. +/- és a vezeték közé kerül kb vagy fél gramm ón annak a 2-6%-a...... Számit ez?????? Hallható a különbség?????
PC -> DAC: Sabre Buffalo II -> IC: Excalibur IC -> Amp: Pioneer A-A9-J, Amp power cable: Valhalla CuAgI -> Speaker Cable: Excalibur -> Speaker: Triangle Celius 202

Cyrin
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Cyrin »

Szerintetek van olyan jó a CAT7 kábel hogy belső kábelezést csináljak vele??? Vagy arra nem jó???
De bizony hogy jó.
no hifi, no cry...

istipisti
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: istipisti »

andix, köszi de már vettem. Pont onnan. :-) Egy másik fórumon Kalapur hívta fel rá a figyelmet. Aztán láttam, hogy vbv is ajánlotta

Pontosan ez az Baleee. A magasak torzulnak (a hagyományos kábelnél viszont úgy érzem a hangfrekvenciás sáv nagyobb területén torzul a hang, a magasak pedig le vanna kerekítve). Először nagyon tetszettek nekem is, a hangok innen-onnan jönnek, aztán pontosan ugyanazt éreztem mint Te! Úgy érzem a CAT7-esnek is van valami gondja a mélyekkel, de konkrétumot nem tudok mondani. Talán kicsit brummog. Persze más is okozhatja, nem olyan szuper a rendszerem, más márkás kábelem meg nincs.

Én csak simán párhuzamosan vettem a fehér és a színes szálakat. A fehérre megy a plusz. Mind a négy végre banándugókat raktam. Bekötöttem és szuper!

Most az erősítőn belül is ilyet akarok tápkábelnek a gainclone tápjához. Mindjárt beforrasztom.

Filléres de viszonylag jó minőségű belső kábelnek én tudom ajánlani a habosított polietilén szigetelésű "vastag" koax vezetékek középső erét a középső szigeteléssel. Nekem most ilyen a hálózati kábel a végfoknál; 2 ilyen ér zsugorcsőbe húzva (érintésvédelem! - kettős szigetelés). A hagyományos kábelhez képest sokkal tisztábbak a magasak, a mélyek viszont talán kevesebbek, de elég szépek. Szerintem kevésbé torzít. Kis áramfelvételű cuccokhoz jó megoldás lehet.

Baleee
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

CAT5,mint hangfalkábel

Baleee, hidd el, a 7-es sokkal jobban szól. Ehez képest az 5-ös torz, érdes. Nálam legalábbis.
Hi!!! Kedves Istipisti amúgy igazad lehet, első két-három nap nagyon tetszett a CAT5 hangja, de igy 1 hét után vagy megszokta a fülem, vagy csak bejáródott nemtom, de már annyira nem tetszik... Jó, jó... Sokkal jobb mint az előző, részletesebb is, de a mélyek még nem az igaziak... És a rosszabb minőségű(128 vagy 192 kbps-es) MP3-akban mintha a magasak hibái jobban kijönnének... Mostanában biztos nem csinálok kábelt jövőhéten Go England Amikor hazajövök csinálok 1et CAT7-ből!!! Amit te csináltál az hány kábeles fonat???
Volna egy kérdésem a hozzáértő fórumozókhoz:
Szerintetek van olyan jó a CAT7 kábel hogy belső kábelezést csináljak vele??? Vagy arra nem jó???
PC -> DAC: Sabre Buffalo II -> IC: Excalibur IC -> Amp: Pioneer A-A9-J, Amp power cable: Valhalla CuAgI -> Speaker Cable: Excalibur -> Speaker: Triangle Celius 202

andix
Törzsvendég
Törzsvendég

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: andix »

Sziasztok! 
Tud valaki Magyarországon CAT-7-es teflon szigetelésű kábel beszerzési forrást? Jó lenne ha utánvéttel is elküldenék. Aki tud az jelezzen légyszi! Néhány méter kellene csak.

Hát a teflont azt nem tudom, de a Mile kft-nél próbálkozz. Én is ott vettem a cat7est.

Belső kábelezést érdemes ebből csinálni? Pl. mi az a minimum vastagság, amit cat7-nél tartani kellene? Mennyire gond, ha nincs fűzve a kábel (belül erre nem nagyon lenne lehetőségem és kedvem...

istipisti
Újonc fórumos
Újonc fórumos

CAT5,mint hangfalkábel

Baleee, hidd el, a 7-es sokkal jobban szól. Ehez képest az 5-ös torz, érdes. Nálam legalábbis.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Nem volt gyanús a hozzászólások ideje?

Baleee
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

CAT5,mint hangfalkábel

Hi!!!!! Tegnap este lettem kész a kábellel !!!! Reggel 10kor kezdtem és kb este 9 lett a vége vagy 3 napig nézegettem a topicot, mire vágtam miről van szó(lehet h én vagyok a hülye... sőőőőt) én a topicot a nem az elejétől, hanem a végétől kezdtem olvasni és csodálkoztam, hogy miért nem vágom
Én egy 6-os fonatot készitettem oldalanként CAT5e kábelből, nem bikábeles!!!
Na a lényeg: a kábel istenkirály lett!!!! Olyan hangok szólalnak meg a speakerekből hogy azt sem tudtam hogy ilyet tud ... Irták páran, hogy magasba húz, hááááááát sztem nem... a mélyek lágyabbak, összeszedettebbek, a magasak egy kicsit kitolódtak és szebben kicsengenek!!!! Sztem állat!!!! Főleg ennyi pénzből!!!!! THX a fórumnak és a fórumozóknak!!!!

Üdv: Baleee!!!!!

istipisti
Újonc fórumos
Újonc fórumos

CAT5,mint hangfalkábel

Sziasztok!

Tud valaki Magyarországon CAT-7-es teflon szigetelésű kábel beszerzési forrást? Jó lenne ha utánvéttel is elküldenék. Aki tud az jelezzen légyszi! Néhány méter kellene csak.

OLED
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 94

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: OLED »

A 7-es kicsit drágább, kb. 150/m-e lehet.
Igaz, hogy tegnap az FTP-t kérdeztem meg, és az 290 Ft/m volt tavalyi áron rendelésre, de akkor megnézem ma a maradék egy helyen is.
PC: GigabyteB550M K, Ryzen5600G, 32GBKingstonDDR4, 9.5TB HDD
Tv: TCL85C735, PC
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax
Egyéb: Pawalle tp80

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Szerintem érdemes levágni a burkolatot is.
A 7-es kicsit drágább, kb. 150/m-e lehet.

OLED
V.I.P.
V.I.P.

CAT5,mint hangfalkábel

Miért nem olvasod el inkább ezt a topic-ot?
Hát néha dolgoznom is kell, de elolvastam.
Akkor CAT7 UTP fali kábel hármas fonat/hangdoboz külső burkolat eltávolítás nélkül jó lesz?
( Ha kapok egyáltalán. )
Reális ára mennyi?
HANG: FractalDesign HTPC, USB if: Musician Pisces, DAC: LOXJIED40PRO, Amplifier: KrellKAV400xi, Front: DIY TL, Sub: DIY+RockfordFosgateP1S4-12, Hs kábel: KRELL klón, Interc. :ChosealFlagship coax

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Leva!Küldenél privit a CAT7 hangdobozkábel készítésének részletes menetéről?
Köszi!

Miért nem olvasod el inkább ezt a topic-ot?

OLED
V.I.P.
V.I.P.

CAT5,mint hangfalkábel

Leva!
Küldenél privit a CAT7 hangdobozkábel készítésének részletes menetéről?
Köszi!

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

...vmi olyasmit ecseteltek, hogy a kábel jobban vezeti a magas hangokat, és ezért ezek előbb érnek a hangfalhoz, ami fáziseltolódást okoz...
Ha télleg ezt mondta, akkor fingja nincs miről beszél!

Ha előbb érne a magashoz a jel (amit kétlek), akkor szétesne a hangkép.

frankie-
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 1

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: frankie- »

Ja igen ez az a misztikus "futásidő korrekció". 
Szokták mondani, hogy a szűz drótot be kell járatni, mert másabb a hangja nyersen meg bejáratva. A bejáratott kábelt szokták igy nevezni.
Ha gyorsan akarod megoldani, átvezetsz rajta nagy áramot, és raáirod, hogy futásidő korrigált. Ugye milyen jó duma?

Annyira nem akarok belefolyni, de vmi olyasmit ecseteltek, hogy a kábel jobban vezeti a magas hangokat, és ezért ezek előbb érnek a hangfalhoz, ami fáziseltolódást okoz. (Nagyobb a hullámfront sebessége? :kiraly: )

Tényleg a súlyfelesleg lesz az oka!!! Egy nagybőgő is mennyivel nagyobb mint egy hegedű!!!

topeti
Fórumlakó
Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: topeti »

Szokták mondani, hogy a szűz drótot be kell járatni, mert másabb a hangja nyersen meg bejáratva. A bejáratott kábelt szokták igy nevezni.
Ha gyorsan akarod megoldani, átvezetsz rajta nagy áramot, és raáirod, hogy futásidő korrigált. Ugye milyen jó duma?
Erősítő: Korsun KS99, CD-játszó: Rotel RCD-965BX, Hangfal: saját Vifa építés

topeti
Fórumlakó
Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Ja, a kábel honnan tudja, hogy a magasnak a fázisát siettetni kell vagy késleltetni?
A fázist a váltóban kell rendbetenni.

topeti
Fórumlakó
Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Marketing duma nélkül hogy adjon el bármi kábelt? Magas hangok gyorsabban a mélyek komótosan közlekednek. Biztos elhiztak a bablevestől.

frankie-
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: frankie- »

Sziasztok! CAT5 hangfalkábel ügyében osztanám meg a tapasztalataimat.
A CAT 5 és 7 egy bizonyos szintig jo. A 7-es jobb, mint a kisebb xámu.
Az elöbbi hangja, habár zenei, de fátyolos, alul és felül jo rendesen wág.
A 7es alul már nem ken el annyit, mint kistestwére, a magasaiban wixont sokkal jobb.
Rá inkább az jellemzö, h kissé felfelé huz.
Ezeknél jowal korrektebbnek és jobbnak találom a Kácsában kaphato sötétxürke lapos 2eres Neotech kábelt. Asszem 1300/m az ára.
Aztán Jön Arzachel kábele, majd a nagyondrága ezoterikus csillagos égbe walo kábelek.

Bigi!

Erre a kábelre gondoltál? KS-1440 Ez nem ugyanolyan szerkezetű, mint a sima 4 mm2-es KS-1007B? Ilyenem nekem is van. A KS-0821-ről mit gondolsz? Nekem ezt ajánlották, mert a belselyében vastagabb tömör erek vannak, ebben mennek a mélyek, ezt futják körbe a vékony elemi szálak, itt meg a magasak "közlekednek". Meg hogy a magasak "sebessége" is nagyobb, ezért van köré tekerve, hogy hoszabb utat kelljen befutniuk, és ezáltal fázishelyes lesz a hang. ebben lehet valami? Vagy csak kóklerság az eladó részéről?

http://www.kacsa-audio.hu/index.php?pid ... csoport=39

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Sziasztok! CAT5 hangfalkábel ügyében osztanám meg a tapasztalataimat.
A CAT 5 és 7 egy bizonyos szintig jo. A 7-es jobb, mint a kisebb xámu.
Az elöbbi hangja, habár zenei, de fátyolos, alul és felül jo rendesen wág.
A 7es alul már nem ken el annyit, mint kistestwére, a magasaiban wixont sokkal jobb.
Rá inkább az jellemzö, h kissé felfelé huz.
Ezeknél jowal korrektebbnek és jobbnak találom a Kácsában kaphato sötétxürke lapos 2eres Neotech kábelt. Asszem 1300/m az ára.
Aztán Jön Arzachel kábele, majd a nagyondrága ezoterikus csillagos égbe walo kábelek.

andersen
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: andersen »

Sziasztok! CAT5 hangfalkábel ügyében osztanám meg a tapasztalataimat. Nemrég álltam át (illetve vissza) Yamaha alapú házimoziról sztereóra, a jó öreg diy quad végfokaim helyett gyári erősítővel (Marantz PM8200), HTPC és LUPUS DAC (szénkábellel) alapon. Egyenlőre még kis tannoy hangfalakkal (mx-m1) a jövőben ezek cserélve lesznek. A hangfalkábelt vált a szűk keresztmetszetté.
A bogár ott került a fülembe, amikor a hifibarlangban vettem az erősítőt az eladó csinált egy kábelcserét (asszem qed helyett egy magyar csodakábelre) és ott az eladótér nem épp ideális akusztikai viszonyai között olcsó tannoy (fusion 3) hangfalakkal is hatalmasatt változott a hangminőség, leginkább a térérzet. Szerintem az ilyen nem épp erőművész erősítők egyébként is érzékenyebbek a kábelre (különösen a kapacitív terhelésre).
Sima olcsó OFC rézkábelt használtam. Kicsit összemosta a hangkokat, de azért hallgatható hangja volt (tipikus low-end hifi). Volt otthon vastagabb, drágább, non-name (SAL) hangfalkábel, amit korábban subwooferrel használtam. Gondoltam kipróbálom. Katasztrófális volt, eltűntek a magasak, kontrollálatlan mélyek. Sürgősen kikötöttem. Na akkor keressünk gyári kábelt. Fő szempont a részletező, de tiszta megszólalás, jó térmegjelenítés voltak és a max 30eFt ár voltak. "Papíron" a Nordost flatline gold tűnt a legjobb választásnak (2*2m, 25eFt), hazavittem egy hétre. Megjelentek a részletek, tér is, csak épp szétesett a hangkép, nem tudom hogy mondani, de szóltak magas hangok, közép hangok, és szerényebb mélyek, de nem állt össze zenévé. Furcsa, de a jól esett visszatenni az ofc drótot, minden hibájával, sávkorláttal, összesett térrel is hallgathatóbb volt.
Ez után a kitérő után a úgy döntöttem kipróbálom a CAT5 kábelt. Sima kék köpenyes 100Ft/m falikábelt használtam. Eredetileg a Venhaus féle (http://www.venhaus1.com/diysilverinterconnects.html) megoldást keztdtem építeni, de menet közben rádöbbentem, hogy ez teljes 2 napomba kerülne és irdatlan vastag locsolócső lenne az eredmény. Mivel 1 nap alatt akartam végezni, ezért kerestem egy más megoldást és találtam: http://www.mejiatryti.com/SpeakerCable/fivebraid.html
Øyvind egy norvég srác, aki a Venhaus kábelt fejlesztette tovább. A lényeges különbég, hogy Venhaus 3 x 3 x 3 (=27) érpárat használt, míg Øyvind 3 x 5 (=15). Tehát gyorsabban összerakható, és Øyvind szerint a hangja is jobb. Az 5-ös fonás sem egy ördöngösség, ugyanolyan gyorsan (illetve lassan...) megy mint a hármas. És az eredmény egy jobban vezethető /rejthető lapos kábel és nem egy locsolócső mint a 3 x 3 x 3 esetén De. 10 körül kezdtem, jelentős szünetekkel éjfélre kész lettem. Az újhegyeim pár napra érzéketlenné váltak, egy vízhólyaggal megúsztam . Øyvind
fontos felfedezése, amit sajnos nem vettem figyelmebe mert nem olvastam végig a cikket, hogy a négy csavart érpár eltérő csavarási gyakorisággal rendelkezik (a narancs a legsűrűbben csavart) azért hogy a hálózati kébelként a szálak között interferencia minimális legyen. Ő azt javasolja, hogy egy kábelbe csak egyfajta színű érpárat használjunk, a másik oldalra mehet egy másik szín, kettő meg megmarad a következő kábelhez . Így még tisztább felsőmagasak érhetőek el.
Másik fontos véleménye, hogy nem a dielektrikum típusa a (teflon vagy polielefin) a lényeg, hanem a geometria. Európában a teflonost nem árulják, mert nem felel meg tűzvédelmi szempontból.
Na és hogy szól? Egyenlőre csak összesodort, forrasztott kábelvégekkel, dugó nélkül is: nagyon meggyőző! Eszköztelen, tiszta hang. Minden tartományban rendben van (mélyben is!). Úgy érzem nem tesz hozzá és nem vesz el a zenéből. Komoly összehasonlítási alapon nincs, de jobb mint a Nordost vagy a sima kéteres sodort OFC kábel. 2 x 2 m kábelhez kb. 24 m UTP kábel elég, ebből 3m -es darabokat vágva 8 x 4 azaz 32 érpár lesz, ebből felhasználunk 30-at.
2400 Ft-ért anyagköltség! Valószínű 10X-es árig nincs vetélytársa.
Most bejáratás alatt van, még gyűlnek a tapasztalatok.
Ha lesz időm kipróbálom a 21 érpáras verziót (7-es fonat) és azt. hogy csak egy színűt teszek egy oldalra. De ez már így is kiváló. Valószínűleg jobb mint a TNT triple-T vagy a Venhaus. Érdekes lenne egy tesztben összehasonlítani? Van érdeklődő?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”