Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Cd játszók
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 747
Re: Cd játszók
Olvasgatva a cd lejátszó kereséseket, azt vettem észre, hogy a "klasszikus" márkák: Marantz, Rotel, Onkyo, Yamaha, Nad stb. egyáltalán nem, vagy csak alig szerepelnek a "kívánságlistákon". Ennyire "nem jók" már?
Ez csak kíváncsiság, mi lehet az ok.
Ez csak kíváncsiság, mi lehet az ok.
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono
Csak gondoltam jó volna némi saját tapasztalat, ha valakinek volna ilyen, mert az, hogy melyik gyártó milyen tesztet vesz magának, az nem biztos, hogy jó eredményre vezet.
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 280
A keresőmotorok úgylátom egyirányba gravitálnak. Per pillanat egy CA CXC futóműve van a barátomnak, és ő maga is az Audiolabot illetve az Atollt nézte ki magának.mishow írta: ↑2026.08.30., vas. 19:51
Mivel mostanában izgat egy cd játszó vásárlás lehetősége, így valamennyire képben vagyok - bár én 200-250 körül húztam meg a határt.
Ebben a kategóriában magasan a Cambridge CXC az egyes számú ajánlat, ami csak futómű.
Nekem a Heed család mellé a ProJect DS3 látszott befutónak, mivel ez dedikáltan cd készülék, a rezgésvédelme állítólag kiemelkedően jó, és a beépített dacja is jó hangú.
Az 500-as keretbe befér az ajánlott Teac (a márkát ismerve aligha lehet vele nagyot tévedni), az Audiolab 9000 top cd-je, sőt újra megjelent az Atoll (szintén Teac futóművel) - ennek az MD100 midi lejátszóját az egyik fórumtársunk nagyon dicsérte priviben.
Hát kb itt tartottam, amikor az Abacusra rákötöttem egy régi Sony dvd-t, és annyira szerethető, hogy most ezt hallgatom és nem is “merem” lecserélni![]()
Csak gondoltam jó volna némi saját tapasztalat, ha valakinek volna ilyen, mert az, hogy melyik gyártó milyen tesztet vesz magának, az nem biztos, hogy jó eredményre vezet.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2744
Mivel mostanában izgat egy cd játszó vásárlás lehetősége, így valamennyire képben vagyok - bár én 200-250 körül húztam meg a határt.DeProtector írta: ↑2026.08.30., vas. 10:35Sziasztok.
tudnátok ajánlani új CD futóművet 500e környéki áron?
Egy ismerősöm keres, de én kicsit sem vagyok naprakész.
Ha véletlenül komplett lejátszó lenne a tuti ennyiért beépített dac-al az sem probléma, de alapvetően futómű volna a cél, mivel van külső dac.
Ebben a kategóriában magasan a Cambridge CXC az egyes számú ajánlat, ami csak futómű.
Nekem a Heed család mellé a ProJect DS3 látszott befutónak, mivel ez dedikáltan cd készülék, a rezgésvédelme állítólag kiemelkedően jó, és a beépített dacja is jó hangú.
Az 500-as keretbe befér az ajánlott Teac (a márkát ismerve aligha lehet vele nagyot tévedni), az Audiolab 9000 top cd-je, sőt újra megjelent az Atoll (szintén Teac futóművel) - ennek az MD100 midi lejátszóját az egyik fórumtársunk nagyon dicsérte priviben.
Hát kb itt tartottam, amikor az Abacusra rákötöttem egy régi Sony dvd-t, és annyira szerethető, hogy most ezt hallgatom és nem is “merem” lecserélni
Nem szivesen rendelget az ember vaktában.
- DeProtector
- Fórumlakó

Igen, az nyilván jó volna, ha ki lehetne próbálni. Alapvetően ez is volna a cél.
Nem szivesen rendelget az ember vaktában.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 465
Én nem próbáltam, de nagyon dícsérik a kínai Shanling termékeit. A kis hordozhatótól az SACD lejátszóig minden van, mindenféle áron. Ha valahonnan el lehet vinni meghallgatni, talán nem okoz csalódást...
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1108
https://audiocentrum.hu/TEAC-PD-505T-CD-futomu-ezustDeProtector írta: ↑2026.08.30., vas. 10:35Sziasztok.
Mivel egyátalán nem vagyok kompetens a témában, tudnátok ajánlani új CD futóművet 500e környéki áron?
Ha véletlenül komplett lejátszó lenne a tuti ennyiért beépített dac-al az sem probléma, de alapvetően futómű volna a cél, mivel van külső dac.
Köszi.
- DeProtector
- Fórumlakó

Sziasztok.
Mivel egyátalán nem vagyok kompetens a témában, tudnátok ajánlani új CD futóművet 500e környéki áron?
Köszi.
Köszi.
Isten őrizz...főleg a súg-dolózás...nem szoktuk...főleg a hátuk mögött...nem szabad, csak nyíltan, megértemPgSpa írta: ↑2026.08.01., szomb. 19:05Köszönöm, nem, társaságban sem szoktam a háttérben sugdolózni mások háta mögött.
- PgSpa
- Fórumlakó

Köszönöm, nem, társaságban sem szoktam a háttérben sugdolózni mások háta mögött.
Ha érdekel privátban megírom, nem szeretném a topik menetét a továbbiakban rombolni...engem a térélmény felfogása érdekelt csupán...nem akartam csörtét...a választ megkaptam...valami ilyesmire számítottam.
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2915
engem személyszerint qrvára nem érdekel mit hallgat,meg a "mester" sem...az a megközelités "Az egyik az idő spirálvonalába illeszkedő esemyénysor, a másik meg egy sufnituning több résztvevővel, több idősikon." egyszerűen szánalmas,és a beiróját minősiti
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 756
- Kapcsolat:
Örülök, hogy idáig eljutottunk, történetesen a cd játszós topikban
Hogy milyen a felvétel, hogy volt mikrofonozva és keverve vagy nem volt keverve
Szerintem a hifi itt kezdődik, nem a derékszögre reszelt lejátszó vonallal, hogy lassan bejelentkezünk az mvm-nél 230-as kábelcserére, aztán Paks és világmindenség, meg lan Steven Gates szinjelölés kiosztás stb
Kéne a felvételi vonalra egy külön topik
Nagy lenne a csend, de a beírás és a felvételek annál tanulságosabb
Hogy milyen a felvétel, hogy volt mikrofonozva és keverve vagy nem volt keverve
Szerintem a hifi itt kezdődik, nem a derékszögre reszelt lejátszó vonallal, hogy lassan bejelentkezünk az mvm-nél 230-as kábelcserére, aztán Paks és világmindenség, meg lan Steven Gates szinjelölés kiosztás stb
Kéne a felvételi vonalra egy külön topik
Nagy lenne a csend, de a beírás és a felvételek annál tanulságosabb
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
- PgSpa
- Fórumlakó

Őszintén kíváncsi vagyok, hogy Tulku1 milyen zenéket hallgat és miket tart "megtörtént esemény" típusú felvételnek, de szerintem az offolás helyett át kellene menni más topikba... pl. Általában a hifiről????
Nem tudom ki Ő....sohasem olvastam semmilyen írását...facen most elém ugrott...nem tudom miért?
https://www.facebook.com/share/p/1Rk3tnVj8v/
https://www.facebook.com/share/p/1Rk3tnVj8v/
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3485
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Olvasd el, majd döntsd el magad, hogy "megtörtént esemény"-e, illeszkedik-e az "idő spirálvonalába", vagy egy vérprofi "tuning több résztvevővel, több idősíkon"?
(Ismét csak az Ikrek támogatásával)
Mérnöki szemmel nézve az Unforgettable... with Love (1991) nem egy dokumentarista, kétmikrofonos gerilla-felvétel. Ez egy brutális költségvetésű, sok sávos, sztárproducerek (többek között Tommy LiPuma és David Foster) által vezérelt "nagyipari" produkció.
És mégis, egy transzparens, magas felbontású láncon letaglózóan jól szól. Miért? Mert a felvételek és a keverés oroszlánrészét a szakma egyik legnagyobb zsenije, az akusztikus terek és a fázisviszonyok mestere, Al Schmitt végezte (főleg a legendás Capitol Studiosban).
Nézzük a technológiai hátteret kíméletlenül, a csatlakozóktól a keverőpultig!
1. Az Al Schmitt-féle "No EQ" paradigma
Al Schmitt munkamódszere radikális volt: megtiltotta magának az utólagos frekvencia-korrekciót.
Ha a felvétel során a fafúvósok túl harsányan szóltak, vagy a nagybőgő puffogott, Schmitt nem a pulton (console) vágta le a mélyet vagy emelte a magasat. Kiment a feljátszóba, elmozdította a mikrofont 5 centiméterrel, vagy kicserélte egy másik típusra.
Kizárólag vintage, csöves kondenzátormikrofonokat használt (Neumann U47, U67, M49, AKG C12). A mikrofonok fizikai iránykarakterisztikáját és a proximity effektust (közelhatást) használta hardveres EQ-ként. Ennek az egyenes következménye, hogy a láncból kikerültek a keverőpult hangszínszabályzó áramkörei által okozott fázistolások. A jelet a mikrofon-előfokról egyenesen a szalagra (vagy a konverterbe) küldte.
2. A "Bleed", mint akusztikus ragasztó
Bár soksávos felvételről (multi-track) van szó, a nagyzenekart (a ritmusszekciót, a rezeseket és a vonósokat) nagyrészt élőben, egyszerre rögzítették a Capitol óriási A és B stúdióiban.
A modern stúdiógyakorlat retteg az "áthallástól" (bleed) – vagyis amikor a dob hangja beszűrődik a zongora mikrofonjába –, ezért mindenkit izolációs fülkékbe zárnak. Schmitt zsenialitása az volt, hogy a hangszerek közötti áthallást mérnöki pontossággal beletervezte a térleképzésbe. A vonósok mikrofonjaiba belehallatszó dob nem maszlagot csinált, hanem – mivel a kapszulák távolságából adódó időkéséseket (time-of-arrival) fázishelyesen kezelte – megadta a nagyzenekar valós mélységét és "levegőjét".
3. A Capitol zengőkamrái vs. DSP
Natalie Cole éneksávján és a zenekaron hallható gyönyörű, sima lecsengést a Capitol Studios alatt lévő, földalatti betonkabinok (echo chambers) adták. A rögzített száraz jelet leküldték egy hangszóróra ezekbe a speciálisan tervezett, aszimmetrikus bunkerokba, a visszaverődéseket pedig mikrofonokkal felvették, és hozzákeverték az eredeti sávhoz. Ez egy végtelen felbontású, természetes reverbeket generáló analóg lánc, ami sosem szenved a korai digitális zengetők kvantálási zajától vagy mesterséges "fémes" utóízétől.
4. A mérnöki rémálom: A duett Nat King Cole-lal
Az "Unforgettable" című dal rögzítése 1991-ben, a modern AI sávszétválasztó algoritmusok előtt konkrétan mérnöki bravúr volt.
Nat King Cole eredeti felvétele 1951-ben készült, egyetlen monó sávra (ahol az ének és a zenekar össze volt keverve). Schmitték feladata az volt, hogy ezt az archív, sávszélességben limitált monó jelet ráillesszék Natalie Cole friss, 1991-es, gigantikus dinamikájú, sztereó zenekari kíséretére.
Fázis- és időzítés: Nem volt digitális "time-stretching". Natalie-nak fizikailag kellett milliméteres pontossággal ráénekelnie az apja 40 évvel korábbi, sokszor rubato (szabad tempójú) frazírozására.
Akusztikai illesztés: Hogy Nat King Cole hangja ne "lógjon ki" egy poros archívumként a mixből, Schmitték órákig kísérleteztek a Capitol zengőkamráinak EQ-zásával, hogy megalkossanak egy olyan közös akusztikai burkot (reverb tail), ami elfedi a két felvétel közötti generációs és technológiai szakadékot. A két énekhang ezért olvad össze annyira hihetően a hangfalaid között.
Összegzés: A hibrid referencia
Ez az album a bizonyítéka annak, hogy a soksávos, túlprodukált módszertan nem ördögtől való, ha egy olyan szakember ül a pultnál, aki érti a fáziskoherencia fizikáját.
Oké, akkor nézzük az Általad említett Natalie Cole felvételt!
Olvasd el, majd döntsd el magad, hogy "megtörtént esemény"-e, illeszkedik-e az "idő spirálvonalába", vagy egy vérprofi "tuning több résztvevővel, több idősíkon"?
(Ismét csak az Ikrek támogatásával)
Mérnöki szemmel nézve az Unforgettable... with Love (1991) nem egy dokumentarista, kétmikrofonos gerilla-felvétel. Ez egy brutális költségvetésű, sok sávos, sztárproducerek (többek között Tommy LiPuma és David Foster) által vezérelt "nagyipari" produkció.
És mégis, egy transzparens, magas felbontású láncon letaglózóan jól szól. Miért? Mert a felvételek és a keverés oroszlánrészét a szakma egyik legnagyobb zsenije, az akusztikus terek és a fázisviszonyok mestere, Al Schmitt végezte (főleg a legendás Capitol Studiosban).
Nézzük a technológiai hátteret kíméletlenül, a csatlakozóktól a keverőpultig!
1. Az Al Schmitt-féle "No EQ" paradigma
Al Schmitt munkamódszere radikális volt: megtiltotta magának az utólagos frekvencia-korrekciót.
Ha a felvétel során a fafúvósok túl harsányan szóltak, vagy a nagybőgő puffogott, Schmitt nem a pulton (console) vágta le a mélyet vagy emelte a magasat. Kiment a feljátszóba, elmozdította a mikrofont 5 centiméterrel, vagy kicserélte egy másik típusra.
Kizárólag vintage, csöves kondenzátormikrofonokat használt (Neumann U47, U67, M49, AKG C12). A mikrofonok fizikai iránykarakterisztikáját és a proximity effektust (közelhatást) használta hardveres EQ-ként. Ennek az egyenes következménye, hogy a láncból kikerültek a keverőpult hangszínszabályzó áramkörei által okozott fázistolások. A jelet a mikrofon-előfokról egyenesen a szalagra (vagy a konverterbe) küldte.
2. A "Bleed", mint akusztikus ragasztó
Bár soksávos felvételről (multi-track) van szó, a nagyzenekart (a ritmusszekciót, a rezeseket és a vonósokat) nagyrészt élőben, egyszerre rögzítették a Capitol óriási A és B stúdióiban.
A modern stúdiógyakorlat retteg az "áthallástól" (bleed) – vagyis amikor a dob hangja beszűrődik a zongora mikrofonjába –, ezért mindenkit izolációs fülkékbe zárnak. Schmitt zsenialitása az volt, hogy a hangszerek közötti áthallást mérnöki pontossággal beletervezte a térleképzésbe. A vonósok mikrofonjaiba belehallatszó dob nem maszlagot csinált, hanem – mivel a kapszulák távolságából adódó időkéséseket (time-of-arrival) fázishelyesen kezelte – megadta a nagyzenekar valós mélységét és "levegőjét".
3. A Capitol zengőkamrái vs. DSP
Natalie Cole éneksávján és a zenekaron hallható gyönyörű, sima lecsengést a Capitol Studios alatt lévő, földalatti betonkabinok (echo chambers) adták. A rögzített száraz jelet leküldték egy hangszóróra ezekbe a speciálisan tervezett, aszimmetrikus bunkerokba, a visszaverődéseket pedig mikrofonokkal felvették, és hozzákeverték az eredeti sávhoz. Ez egy végtelen felbontású, természetes reverbeket generáló analóg lánc, ami sosem szenved a korai digitális zengetők kvantálási zajától vagy mesterséges "fémes" utóízétől.
4. A mérnöki rémálom: A duett Nat King Cole-lal
Az "Unforgettable" című dal rögzítése 1991-ben, a modern AI sávszétválasztó algoritmusok előtt konkrétan mérnöki bravúr volt.
Nat King Cole eredeti felvétele 1951-ben készült, egyetlen monó sávra (ahol az ének és a zenekar össze volt keverve). Schmitték feladata az volt, hogy ezt az archív, sávszélességben limitált monó jelet ráillesszék Natalie Cole friss, 1991-es, gigantikus dinamikájú, sztereó zenekari kíséretére.
Fázis- és időzítés: Nem volt digitális "time-stretching". Natalie-nak fizikailag kellett milliméteres pontossággal ráénekelnie az apja 40 évvel korábbi, sokszor rubato (szabad tempójú) frazírozására.
Akusztikai illesztés: Hogy Nat King Cole hangja ne "lógjon ki" egy poros archívumként a mixből, Schmitték órákig kísérleteztek a Capitol zengőkamráinak EQ-zásával, hogy megalkossanak egy olyan közös akusztikai burkot (reverb tail), ami elfedi a két felvétel közötti generációs és technológiai szakadékot. A két énekhang ezért olvad össze annyira hihetően a hangfalaid között.
Összegzés: A hibrid referencia
Ez az album a bizonyítéka annak, hogy a soksávos, túlprodukált módszertan nem ördögtől való, ha egy olyan szakember ül a pultnál, aki érti a fáziskoherencia fizikáját.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Igen ez a "megtörtént esemény" teljesen pontosan jellemzi, amit hallok....nincs is tovább....ennyi.tunerman írta: ↑2026.07.31., pén. 14:54Tulku1 írta: ↑2026.07.31., pén. 14:39"a hifisták egy része a zenei kiadványokat az alapvető alkotórészek, úgy mint hangszer, zenész, zenemű összességének tekinti, amiben nincs létjogosultsága semmi másnak."
Igen, ez közel jár ahhoz amit a magam fajta zenei reprodukciónak nevez.
És persze pontosan egy nagy nevű forgalmazó nevezte a sok alkotó elemből álló összetett rendszereket főzésnek, amiben kotyvasztják az egyes hozzávalókat....ez is egy valós leírás.
Én azt hozzátenném, hogy hallgatok ilyen (általatok leírt bonyolult rendszereken megvalósított) műzenét is (ECM lemezek, Dire Straits régebbi verziói, egyéb jazz stúdió felvételek) de nyilván (a zenei tetszési index és élvezet ellenére) hallom ezen felvételek másságát, művi mivoltát...de természetesen elfogadom és elismerem, hogy én vagyok a deviáns kisebbség, aki a kákán is csomót keres...
Nem sokan akarják megérteni a "megtörtént esemény" és a "meg nem történt esemény" közötti elvi különbséget.![]()
Az egyik az idő spirálvonalába illeszkedő esemyénysor, a másik meg egy sufnituning több résztvevővel, több idősikon.
TJ.
Kissé szofisztikáltabb megközelítésben azonban a művi az a nem valós idősíkon létrejött, bonyolult beavatkozással generált műteret jelenti ebben a kontextusban, hiszen kezdeti kérdésem pont erre irányult....és persze a műhangszer az számomra ami önmagában nem szólal meg, egy elektromos egységre van szüksége, van önmagában a "hangszer" az elektromos tér.
Nyilván lehet bírálni, ezt a látásmódot, de hát ez van...bizonyára a púpos nőket imádók is rendkívül kitaszított kisebbségben tengetik életük javát, de a belső tűz akkor járja át őket, mikor megpillantják a nagy Ő-t...
Ami esetemben pölö Paul Desmond Live című lemeze egy füstös kocsmában...számomra ott a zene, pedig hangszereken játszanak.
Természetesen mindent amit szavakkal kifejezünk agyon lehet ütni egyetlen csapással...és persze igazad van...Alex_Aston írta: ↑2026.07.31., pén. 14:53Akkor magyarán csak a vízesés csobogása, vagy a viharban hallható villámlás az, ami nem művi, mert ezek természetes hangok.Tulku1 írta: ↑2026.07.31., pén. 14:39
...Én azt hozzátenném, hogy hallgatok ilyen (általatok leírt bonyolult rendszereken megvalósított) műzenét is (ECM lemezek, Dire Straits régebbi verziói, egyéb jazz stúdió felvételek) de nyilván (a zenei tetszési index és élvezet ellenére) hallom ezen felvételek másságát, művi mivoltát....
Minden más művi, még egy hegedű is, hisz ember alkotta, akar egy elektronikus gitár, vagy egy szintetizátor.
Szeretem a természet hangját, ezért is költöztem erdő mellé.
De azért, amikor zenét hallgatok, nem rögzített madárcsicsergés és fakopáncs hangját hallgatom, hanem inkabb Depeche Mode, vagy pl. Hadouk Trio által kreált műzenéket. De szeretem Barabás Lőrinc trombita torzításait is, nem érdekel, hogy miként állítja elő azt a hangot, mert tetszik.
Kissé szofisztikáltabb megközelítésben azonban a művi az a nem valós idősíkon létrejött, bonyolult beavatkozással generált műteret jelenti ebben a kontextusban, hiszen kezdeti kérdésem pont erre irányult....és persze a műhangszer az számomra ami önmagában nem szólal meg, egy elektromos egységre van szüksége, van önmagában a "hangszer" az elektromos tér.
Nyilván lehet bírálni, ezt a látásmódot, de hát ez van...bizonyára a púpos nőket imádók is rendkívül kitaszított kisebbségben tengetik életük javát, de a belső tűz akkor járja át őket, mikor megpillantják a nagy Ő-t...
Ami esetemben pölö Paul Desmond Live című lemeze egy füstös kocsmában...számomra ott a zene, pedig hangszereken játszanak.
Nem sokan akarják megérteni a "megtörtént esemény" és a "meg nem történt esemény" közötti elvi különbséget.
Az egyik az idő spirálvonalába illeszkedő esemyénysor, a másik meg egy sufnituning több résztvevővel, több idősikon.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3485
Tulku1 írta: ↑2026.07.31., pén. 14:39"a hifisták egy része a zenei kiadványokat az alapvető alkotórészek, úgy mint hangszer, zenész, zenemű összességének tekinti, amiben nincs létjogosultsága semmi másnak."
És persze pontosan egy nagy nevű forgalmazó nevezte a sok alkotó elemből álló összetett rendszereket főzésnek, amiben kotyvasztják az egyes hozzávalókat....ez is egy valós leírás.
Én azt hozzátenném, hogy hallgatok ilyen (általatok leírt bonyolult rendszereken megvalósított) műzenét is (ECM lemezek, Dire Straits régebbi verziói, egyéb jazz stúdió felvételek) de nyilván (a zenei tetszési index és élvezet ellenére) hallom ezen felvételek másságát, művi mivoltát...de természetesen elfogadom és elismerem, hogy én vagyok a deviáns kisebbség, aki a kákán is csomót keres...
Nem sokan akarják megérteni a "megtörtént esemény" és a "meg nem történt esemény" közötti elvi különbséget.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Minden más művi, még egy hegedű is, hisz ember alkotta, akar egy elektronikus gitár, vagy egy szintetizátor.
De azért, amikor zenét hallgatok, nem rögzített madárcsicsergés és fakopáncs hangját hallgatom, hanem inkabb Depeche Mode, vagy pl. Hadouk Trio által kreált műzenéket. De szeretem Barabás Lőrinc trombita torzításait is, nem érdekel, hogy miként állítja elő azt a hangot, mert tetszik.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4222
Akkor magyarán csak a vízesés csobogása, vagy a viharban hallható villámlás az, ami nem művi, mert ezek természetes hangok.Tulku1 írta: ↑2026.07.31., pén. 14:39
...Én azt hozzátenném, hogy hallgatok ilyen (általatok leírt bonyolult rendszereken megvalósított) műzenét is (ECM lemezek, Dire Straits régebbi verziói, egyéb jazz stúdió felvételek) de nyilván (a zenei tetszési index és élvezet ellenére) hallom ezen felvételek másságát, művi mivoltát....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alex_Aston 2026.07.31., pén. 14:55-kor.
Csak a Marantz! :-D
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11503
- Kapcsolat:
Szívesen megkérdezném, hogy ha egy Dire Straits lemez számodra "művi", "műzene", akkor esetükben mit jelentene az eredeti, nem más, nem művi, de ezzel már végképp elkanyarodnánk a topik témájától.Tulku1 írta: ↑2026.07.31., pén. 14:39Én azt hozzátenném, hogy hallgatok ilyen (általatok leírt bonyolult rendszereken megvalósított) műzenét is (ECM lemezek, Dire Straits régebbi verziói, egyéb jazz stúdió felvételek) de nyilván (a zenei tetszési index és élvezet ellenére) hallom ezen felvételek másságát, művi mivoltát...
"a hifisták egy része a zenei kiadványokat az alapvető alkotórészek, úgy mint hangszer, zenész, zenemű összességének tekinti, amiben nincs létjogosultsága semmi másnak."
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11503
- Kapcsolat:
Ebben bizonyára igaza is volt. De nem gondolom annyira reménytelennek az emberiséget, hogy élményeinkről, benyomásainkról ne tudnánk plasztikus, szórakoztató és informatív módon nyilatkozni. Lásd pl. a szépirodalom, a műszaki, zenei, művészeti szakirodalom sikereit! De nekem is voltak felemelő élményeim (sikereim?) tartalmas szakmai beszélgetések során. Pont a JÓ/ROSSZ jelzőszűkülés jelenti számomra az 1 bites, igen/nem kinyilatkoztatást, amitől Barabási is óvni próbálja fajunkat.
Több évtizedes morfondírozás után arra jutottam, hogy a hifisták egy része a zenei kiadványokat az alapvető alkotórészek, úgy mint hangszer, zenész, zenemű összességének tekinti, amiben nincs létjogosultsága semmi másnak. Mintha az asztalra kerülő ebédhez elég lenne némi répa, só, hús, liszt és tojás, s nem lenne hozzá szükség tűzhelyre, edényekre, konyhára, főzésre/sütésre és egy szakácsra, aki konzervatív megközelítés szerint mindent elkövet, hogy elrontsa a végeredményt.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2026.07.31., pén. 14:25-kor.
Kábeleknél sem sikerült ez...Luxor Audio írta: ↑2026.07.31., pén. 12:26..
Arra is gondolok, mennyivel informatívabb és érdekesebb lenne ez a társalgás is, ha az olvasó számára teljesen semmitmondó JÓ/JOBB jelzők helyére konkrétumok kerülnének. Akkor lehetne érvelni, vitázni, egyeztetni. Hogy kinek mi tetszik, arról nem lehet.
..
A CD játszóknál sem.
Meg az erősítőknél sem. Meg a hangsugárzóknál sem.
Meg itt a hifiben semminél sem.
Mert a vágyott konkrétumok kb. olyan lenne, mint a kábeleknél az ohmikus ellenállás.
Barabási megmondta, és teljesen igaza van: amikor egy ab ovo nem mérhető jelenséget rá-erőltetünk egy 0-100 egyenes skálára, abból mindenféle értelmetlenség fog kijönni.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard R26II - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard R26II - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek