Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4750
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

rookakoma írta:
2026.07.05., vas. 13:08
Mennyire befolyásolja a hangot?

Mérve / objektíven:
Semennyire.

Fülre, hallgatva / szubjektíven:
Rajtad múlik.
A hang, a levegő nyomás változásai és érzékelése között vagy te, jelérzékelő, átalakító és feldolgozó rendszereddel, amit hited, kedved, stb. befolyásol, ha tetszik, ha nem.

Mondom ezt úgy, hogy nálam van hifi tápösvény, külön megszakaítóval, falban más kábelekkel, faltól elosztóig hifi hálózati kábellel.
Mindazonáltal, értem, mit akarsz mondani, mindent nem lehet a szubjektív jollyJoker mögé bujtatni. A zenének és annak reprodukálásának vannak objektív jellemzői, mint ritmika, tempó vagy hangulat. Ha PJ Harvey megpendít egy húrt, az nem úgy szól, mintha Halász Judit pendítene. Nekem PJ heroinnal átitatott pendítése ne Halász Juci gyer(m)ekdala legye,mert az szebb színben tűnteti fel a világot :rolleyes:

De csak azért, a szubjektív csak részigazság. A reprodukcióból az erőt, energiát a legkönnyebb eltűntetni, ami nélkül nem.lesz herka :smile53:
de ez csak zárójeles rész, és lehet sokan nem is értik, érzik. Persze, ez is egy subjektum :rolleyes:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 260

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

MrCollector írta:
2026.07.05., vas. 13:30
tottyi írta:
2026.07.04., szomb. 14:17
Szerintetek ha az elosztoba egy 3 euros tapkabel megy es onnet mennek tovabb az "audiofil" kabelek az nagyban befolyasolja a hangot? Nem tudom kiprobalni es elotte nem csinaltam tesztet, vel es nelkule.
Amennyiben az a kérdés, hogy ha az elosztóban egy sokkal drágább (és jobb) kábel lenne akkor jobb lenne-e a hang, akkor igen. Persze a végső eredmény illetve a változás nagysága függ az elosztótól és magától a rendszertől is. Jó lenne tudni szűr-e vagy csak sima elosztó. Egy jó minőségű tápszűrőnél szerintem kisebb mértékű a hatás, hiszen a hálózati problémákat nagyrészt megoldja, mintha csak egy sima elosztót használsz.
A hálózati kábel hatásait nem érdemes megpróbálni visszavezetni műszaki lapokra, vagyis elképzelésekre.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 554

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

tottyi írta:
Szerintetek ha az elosztoba egy 3 euros tapkabel megy es onnet mennek tovabb az "audiofil" kabelek az nagyban befolyasolja a hangot? Nem tudom kiprobalni es elotte nem csinaltam tesztet, vel es nelkule.
Amennyiben az a kérdés, hogy ha az elosztóban egy sokkal drágább (és jobb) kábel lenne akkor jobb lenne-e a hang, akkor igen. Persze a végső eredmény illetve a változás nagysága függ az elosztótól és magától a rendszertől is. Jó lenne tudni szűr-e vagy csak sima elosztó. Egy jó minőségű tápszűrőnél szerintem kisebb mértékű a hatás, hiszen a hálózati problémákat nagyrészt megoldja, mintha csak egy sima elosztót használsz.
Ha kérdésed van: 20/3383456

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Mennyire befolyásolja a hangot?

Mérve / objektíven:
Semennyire.

Fülre, hallgatva / szubjektíven:
Rajtad múlik.
A hang, a levegő nyomás változásai és érzékelése között vagy te, jelérzékelő, átalakító és feldolgozó rendszereddel, amit hited, kedved, stb. befolyásol, ha tetszik, ha nem.

Mondom ezt úgy, hogy nálam van hifi tápösvény, külön megszakaítóval, falban más kábelekkel, faltól elosztóig hifi hálózati kábellel.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

trane írta:
2026.07.05., vas. 12:34
revox írta:
2026.07.05., vas. 12:26
...Sok helyen próbáltuk, olcsótól- nívósabb rendszerig ezt a logikát követve,hogy az elosztóig a rémbuta villanydróton visszük a delejt (az se baj, ha több ágon, nálam 3 van). Én egyszer csináltam egy visszapróbát és nevettem egyet.
Több helyen, ahol ezt megcsináltuk, kikerültek a spéci elosztók, tápszürők, jelkondocionálók és leválasztótrafók, mert minden csak rontotta a zene nyers erejét. Lehet kellemesebbé tette, de az erő, természetesség csorbult...
elhiszem, hogy vannak ilyen rendszerek és fülek leborulok.gif - de azt meg tudom, hogy (pl.) nálam nem ez működik :kiss: (meg amikor AI/AN volt, sem :yingyang: )
"saját felelősségre" :rolleyes:

Pl olyan helyen eleve lehet problémás, ahol hintázik a hálózati fesz 210 es 240 között. @szigony, barátom pl ebben a cipőben jár, esélytelen megkerülnie valami stabilizáló kütyüt. De van több ismerős aki így járt. A "szerencsésebbeknél" műlódik sok helyen.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3007

Hozzászólás Szerző: trane »

revox írta:
2026.07.05., vas. 12:26
...Sok helyen próbáltuk, olcsótól- nívósabb rendszerig ezt a logikát követve,hogy az elosztóig a rémbuta villanydróton visszük a delejt (az se baj, ha több ágon, nálam 3 van). Én egyszer csináltam egy visszapróbát és nevettem egyet.
Több helyen, ahol ezt megcsináltuk, kikerültek a spéci elosztók, tápszürők, jelkondocionálók és leválasztótrafók, mert minden csak rontotta a zene nyers erejét. Lehet kellemesebbé tette, de az erő, természetesség csorbult...
elhiszem, hogy vannak ilyen rendszerek és fülek leborulok.gif - de azt meg tudom, hogy (pl.) nálam nem ez működik :kiss: (meg amikor AI/AN volt, sem :yingyang: )

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 306

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

white-tiger írta:
2026.07.05., vas. 11:18
tottyi írta:
2026.07.04., szomb. 18:29
white-tiger írta:
2026.07.04., szomb. 15:57

Kérj kölcsön a 3 eurós helyett egy 300 eurósat és meglátod/hallod hogy igen. Aztán tegyél oda egy ugyanilyen elosztót is ( ha ott még nem ilyen van) és azt is meghallod majd.
Nem lehetseges opcio. Az eloszto az szerintem egesz jo minosegnek kene lennie de sosem probaltam massal.
Nem igazán értem miért nem lehetséges, de te tudod. Egyébként alapból itt kellett volna kezdeni, hiszen ez minden készülékre hat, mivel a falból ez megy az elosztóba, vagyis ez az első kábel. Milyen elosztód van egyébként?
Van még előtte is, pl ha dedikált tápösvénye van valakinek a hifihez. De azt gondolom, kevesen kezdik ezzel a hifi láncuk felépítését, főleg egy kezdő (nem Tottyira értem). Jó ha az átlag eljut oda, hogy kell egy jó elosztó és spec tápkábelek a pc drót helyett.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Csak játszatok el egy gondolatsorral:

Mindig azt mondjuk a tápkábelekre, a villamos hálózat utolsó métere...
Fordítsuk meg: a spéci tápkábel a készülék tápegységének első alkatrésze, ha úgy tetszik, első métere.

Akkor ez az első alkatrész azt a megveszekedett és "koszos", ótvaros, de keménytökü vadparaszt áramot várja, ami a hálózaton jön. Ebbe bárhol belenyúlsz, megváltoztatod, mielőtt a spéci dróthoz érne.

Sok helyen próbáltuk, olcsótól- nívósabb rendszerig ezt a logikát követve,hogy az elosztóig a rémbuta villanydróton visszük a delejt (az se baj, ha több ágon, nálam 3 van). Én egyszer csináltam egy visszapróbát és nevettem egyet.
Több helyen, ahol ezt megcsináltuk, kikerültek a spéci elosztók, tápszürők, jelkondocionálók és leválasztótrafók, mert minden csak rontotta a zene nyers erejét. Lehet kellemesebbé tette, de az erő, természetesség csorbult. Lehet már említettem a felvizezett pálinkát. A csajok is meg tudják inni, de az nem az a vadparaszt pálinka már, ami szétmarja a torkod :)

Nem akarok senkit meggyözni, de még a 12ezer forintos tévéokosító is megérezte. De a totál felső végeken is működik. Akinek van pénze >100 milla rendszerre, nem egy elosztón spórolna, mégis ezzel a lehetőséggel él. Persze, van aki -még- nem, de valakinek el kell kezdeni.

Miért müködik? Mittudomén :D nem érdekel, de örülök, hogy ezt Kürthy Tomi valamikor kitalálta és bejött. Ajánlom figyelmetekbe :rolleyes: (és szerintem ne azon kezdjetek gondolkodni, mi van, ha nem sima villanydrót, hanem valami más, "jobb" 3x2,5 egyeres, mert bármi, ami nem a spúr villanydrót, változtathatja az eredeti elképzelést,hamarabb beavatkozunk, mint az a bizonyos első méter).

Ez kicsit szembemegy jóformán mindennel es -majd- mindenkivel, így megértem, ha kétségeket ébreszt, főleg, ha valaki már erre sokat költött. De lehet ad egy-két embernek ötletet. Nekik megnyugtatásként tudom mondani, hogy TMP, Heed, Avantgarde, Audio Note, Kondo alapokra épülő rendszerekben működni látszik, de ezek "igazmodásukról", "zeneiségről", ritmikáról híresek. Nem tudom mindenhol garantálni, így mindenki csak saját felelősségre. :smile53:

ui: az első néhány óra, nap lehet kínzó, de beég hamar. Nekem a kis rendszeren pl azonnal rendben volt. A nagyobbnak kellet kis idő, de nem sok.
halfnote.hu

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

tottyi írta:
2026.07.04., szomb. 18:29
white-tiger írta:
tottyi írta:
Kérj kölcsön a 3 eurós helyett egy 300 eurósat és meglátod/hallod hogy igen. Aztán tegyél oda egy ugyanilyen elosztót is ( ha ott még nem ilyen van) és azt is meghallod majd.
Nem lehetseges opcio. Az eloszto az szerintem egesz jo minosegnek kene lennie de sosem probaltam massal.
Nem igazán értem miért nem lehetséges, de te tudod. Egyébként alapból itt kellett volna kezdeni, hiszen ez minden készülékre hat, mivel a falból ez megy az elosztóba, vagyis ez az első kábel. Milyen elosztód van egyébként?

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 452

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

tottyi írta:
Rettenetesen számít!
Még az olcsóbb "audiofil?" kábeleknél is hallani dolgot.
Értsd ez alatt az 50-150 ezer forint közötti kategóriát....
A sima pc öntött tyúkbeleket még a lakásból is száműztem a hifinél....
Kenwood KT-5020L + Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Pylon Audio Opal 23 + Sennheiser HD-650 + Zu Audio Birth/Libtec + Hidiamond D2/D3 + SoundCare SuperSpike

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 638

Hozzászólás Szerző: Töki »

tottyi írta:
Szerintem minél több készülékből áll a rendszered, annál jobban számít, milyen tápkábel van az elosztód előtt. Nálam 6 db elektronika van a rendszerben: 2 db az aktív hangsugárzókban, egy audio PC, egy DAC, egy előfok és az internet modem tápja. ez nem kevés és így valószínűleg jelentősebb a ez elosztó előtti tápkábel hatása, mintha egy CD-játszó meg integrált erősítő szolgálna.
Amúgy elég sokan játszunk külön tápösvényekkel meg kismegszakítók helyett speckó audio biztosítékokkal. Valószínűleg ez nem lenne téma, ha a szerepük elhanyagolható lenne :napsut: . Nálam egy Gigawatt ösvény lett kiépítve, ami egy alumíniumdobozba szerelt Furutech konnektorban végződik. Abból az utolsó megmaradt WW Platinum 7 tápkábelem megy az MZX Audio PDU-F07 szűrős hálózatielosztóba, onnan pedig Cables (Rudi bácsi) legfrissebb tápkábelei táplálják a készülékeket.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Okto Research DAC8 Stereo
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z++ / WW Platinum

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tottyi írta:
Nem értem pontosan a kérdést, de jópáran a fali vezetéket visszük az elosztóig és az elosztóból mennek a speckábelek.

Itt a poszt végén vannak kapcsolódó posztok. Egyébként bármit teszel oda, más lesz. De főleg a 2 drót keveréke (1- ami a faltól elosztóig megy, 2-elosztótól készülékig).

https://www.halfnote.hu/blogs/revox/pry ... egye-vigye

csak egy tipp :rolleyes:
halfnote.hu

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 958

Hozzászólás Szerző: tottyi »

white-tiger írta:
tottyi írta:
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3007

Hozzászólás Szerző: trane »

tottyi írta:
Szerintetek ha az elosztoba egy 3 euros tapkabel megy es onnet mennek tovabb az "audiofil" kabelek az nagyban befolyasolja a hangot?
igen, és nagyon leborulok.gif - javaslom, kérj Unknown-tól meghallgatásra néhányat :rolleyes: (viewtopic.php?f=215&t=210243) > dobsz majd egy hátast ;peace;

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

tottyi írta:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 958

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Hovarju#7
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

Erről az SM Vz dologról az ősrégi vicc jut eszembe: Pistike ne járj körbe, mert leszögezem a másik lábadat is!

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

wittao írta:
2026.06.26., pén. 13:50
SoundMania írta:
2026.06.26., pén. 13:40
wittao írta:
2026.06.26., pén. 12:39

Te figyi már... mint kereskedő kérdezem, még mielőtt ezzel jönnél :D Milyen kábelek szóltak az idei bécsi shown a Kondo és AN szobákban?

Mint magánszemély: ha Vz-k vagy annál jobbak, akkor hogy lehetett mindkét szobában olyan csöves bánat sz@r hang?
Idén nem voltam. Előtte meg megírtam a véleményem az ott hallottakról. Nem csak a csövesnek voltak bánat....
Mindkét évben 1-1 rendszernél lehetett normálisabban elücsörögni a hangzás miatt. Az egyik pont csöves volt.... ☺️
De itt a fórumon mindenki meg tudta jól szakérteni akkor is hogy jó volt a többi is...
Ezek szerint akkor most velem értesz egyet? Vagy neked "csak" a Kondo meg az AN nem tetszett? Mert akkor tőled sem vennék semmit! 😀
Tehát akkor ha jól értem te egy olyan párhuzamos univerzumban nyomod ezt a kábelesdit, hogy amikor jó akkor az AN Vz-nek köszönhető, amikor rossz, akkor pedig valami külső negatív tényező lehetett? :D
Ezek szerint nem ment át... A kiállításon nem szokott semmi tetszeni. A legjobb néhány is csak az elviselhető szinten. "Vz" nélkül minden rosszabb lenne/lett volna.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

SoundMania írta:
2026.06.26., pén. 13:40
wittao írta:
SoundMania írta:
2026.06.14., vas. 06:12

Bárminek a fejlesztése korrekt kontroll rendszert igényel. Fejlesztésen most feljebb lépést értettél, vagy például egy kábel gyártó fejlesztését? És ha "gyáróét" , akkor melyikét? 😊 Ugye ne arról van szó aki a facebookért elhagyta ezt a fórumot? 😀 Vagy aki sorra fonják a "jobbnál jobb" kábeleket, a fióknak? 🤔
A fentieket pedig azért írtam, mert szerintem kevés illető van itt a fórumon aki annyi helyen és annyiféle készülékkel, rendszerben hallott Vz kábelt mint én és annyifélével hasonlíthatta össze és annyira pozitív eredménnyel!
Te figyi már... mint kereskedő kérdezem, még mielőtt ezzel jönnél :D Milyen kábelek szóltak az idei bécsi shown a Kondo és AN szobákban?

Mint magánszemély: ha Vz-k vagy annál jobbak, akkor hogy lehetett mindkét szobában olyan csöves bánat sz@r hang?
Idén nem voltam. Előtte meg megírtam a véleményem az ott hallottakról. Nem csak a csövesnek voltak bánat....
Mindkét évben 1-1 rendszernél lehetett normálisabban elücsörögni a hangzás miatt. Az egyik pont csöves volt.... ☺️
De itt a fórumon mindenki meg tudta jól szakérteni akkor is hogy jó volt a többi is...
Ezek szerint akkor most velem értesz egyet? Vagy neked "csak" a Kondo meg az AN nem tetszett? Mert akkor tőled sem vennék semmit! 😀
Tehát akkor ha jól értem te egy olyan párhuzamos univerzumban nyomod ezt a kábelesdit, hogy amikor jó akkor az AN Vz-nek köszönhető, amikor rossz, akkor pedig valami külső negatív tényező lehetett? :D
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

wittao írta:
SoundMania írta:
Rock60 írta:
2026.06.13., szomb. 21:19

Valószínüleg igen.
De ha kábelfejlesztésről beszélünk - és arról beszéltünk - akkor nyilván kell egy korrekt kontrollrendszer, az nem lehet vitás.
Bárminek a fejlesztése korrekt kontroll rendszert igényel. Fejlesztésen most feljebb lépést értettél, vagy például egy kábel gyártó fejlesztését? És ha "gyáróét" , akkor melyikét? 😊 Ugye ne arról van szó aki a facebookért elhagyta ezt a fórumot? 😀 Vagy aki sorra fonják a "jobbnál jobb" kábeleket, a fióknak? 🤔
A fentieket pedig azért írtam, mert szerintem kevés illető van itt a fórumon aki annyi helyen és annyiféle készülékkel, rendszerben hallott Vz kábelt mint én és annyifélével hasonlíthatta össze és annyira pozitív eredménnyel!

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

SoundMania írta:
Rock60 írta:
2026.06.13., szomb. 21:19
SoundMania írta:
2026.06.13., szomb. 07:32

És ez fordítva is igaz. Ha van egy jó kábele az embernek, akkor sokkal könnyebben összeszed egy kiegyenlítettebb, jobb rendszert.
Valószínüleg igen.
De ha kábelfejlesztésről beszélünk - és arról beszéltünk - akkor nyilván kell egy korrekt kontrollrendszer, az nem lehet vitás.

Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:11
Amatőr61 írta:
2026.06.24., szer. 22:45
Megosztanád velünk, hogy mely analóg RCA-RCA kábelekről van szó és melyikkel milyen élményeid születtek?
Konkrétan nem, mert talán egy részről reklámnak minősülne.
Két márka 2-2 kábeléről van szó, a 120-150e-es illetve 500-600e-es kategóriákból. Az egyik dán, a másik magyar gyártmány.
Konkrétum nélkül még a bejegyzést is kár volt írni. "Talán" meg nem reklám, más részről meg egy adott rendszerben egy teszt és tapasztalat. Ennyi erővel minden teszt reklám, akkor gyorsan tiltsuk le? Ezt a marhaságot, már bocs ... gondolkodik.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

fülelek írta:
2026.06.26., pén. 08:43
MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:06
A lényeg, hogy nem megy el idő a dugdosással.
Sajnos a lényegét nem értetted meg, ugyanis a különbség, amit hallasz, nem pont olyan, mint ha dugdosnál.
Kicsit elbeszéltek egymás mellett, miközben sok igazság és sok érthető kompromisszum van mindkettőtök hozzászólásában. Arra is mindketten rámutattok - bár más nézőpontból -, hogy miért kell nagyon óvatosan bánni az A-B tesztekkel.
Nem is mennék ebbe mélyebben, most csak egy dologra, a "dugdosásra" szeretnék reagálni.
Teljesen egyértelmű tapasztalatom az, hogy egy széthúzott és újra bedugott csatlakozónak legalább 24 óra kell, mire újra "megnyugszik". Bárki, aki akár tesztelés, akár csak egy egyszerű takarítás, vagy hifi átrendezés miatt megtette ezt, az biztosan tapasztalta már. Szóval amin vitatkoztok, az tipikus "melyik-ujjamat-harapjam" probléma: ha cserélem a kábelt tesztelés közben, nem azt fogom hallani azonnal, mint egy nap elteltével. Ha két csatlakozót használok párhuzamosan, akkor pedig a @fülelek féle kérdés merül fel, jogosan. Tegyük hozzá, az sem garantálható, hogy a két kimeneten teljesen egyforma hang jelenik meg, ezt meg az tudja, aki próbált már egy forráskészüléket átdugni az erősítője addig nem használt (nem bejáratott) bemenetére. Szóval semmiképp nem fekete-fehér a megoldás, de tesztelni meg néha muszáj, ilyenkor sajnos mindenképp valami kompromisszumot kell kötni.
Ami talán segít, hogy amikor valaki sokat tesztel, szigorúan ugyanazt a rendszert használva, akkor kialakul benne egyfajta "rutin" és képes azt a különbséget meghallani, amit a lánc adott elemének cseréje hoz be a hangzásba.
Valamilyen információt egészen biztosan fog adni, de hogy egy termékfejlesztéshez elég-e ... ?
Hát erről fogalmam sincs :smile53:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:06
fülelek írta:
2026.06.25., csüt. 13:16
Elhiszem, hogy neked így is jó ("ha langyos a sör"), de kötelességemnek érzem, hogy az olvasó fültársak ne kövessék ezt a fajta összehasonlítást, mert több szempontból sem korrekt. .....
Nekem így is jó, és ezzel nem vagyok egyedül.
Az is nagyon jó, hogy leírtál néhány műszaki megoldást, amivel nem biztos hogy mindenki tisztában van. Egyvalami maradt csak ki, a lényeg, az hogy ez mit okoz ami miatt a meghallgatás szerinted így miért nem jó.
Én a különbségeket hallom, egyértelműen meg is tudom ezeket fogalmazni.
Amit félreértettél az a gyors átkapcsolás. Nyilván úgy is lehet, ahogy írod folytatólagosan, de én ezt nem írtam. Átkapcsolok, a cd-n pedig elindítom újra a zenét . A lényeg, hogy nem megy el idő a dugdosással.
Aki itt valamit nem értett, az nem én. Ezt írtam: "Lehet röviden, hosszan hallgatni..." semmilyen gyors átkapcsolásról nem volt szó. Amúgy meg ha belegondolsz, egy átkapcsolás mindig nagyon rövid, az átkapcsolások között eltelt időszak, ami lehet 10 s meg 10min is.
Sajnos a lényegét nem értetted meg, ugyanis a különbség, amit hallasz, nem pont olyan, mint ha dugdosnál.
Oké, hogy neked így is jó, de ez egy audio fórum, amit sok laikus is olvas, és nem mindegy, hogy mi marad meg benne. Én ezt fontosabbnak tartom, és igenis egy kereskedőtől elvárható, hogy a leginkább korrekt tájékoztatást mondja /írja, ne a zavarosban halásszon.
Úgy őszintén, mi értelme volt a bejegyzésednek? Nem tudtuk meg, még utólag sem, milyen kábeleket hallgattál, csak egy jó széles ársávot, leírtál egy rossz teszt körülményt, ami kizárólag a kényelmességet célozta, a használt készülékek típusa lényegtelen, higgyük el, hogy kellően jók (nem hiszem:D) és jól felnagyítottad az általad hallott különbségeket. A sugallat persze nyilvánvaló annak, aki tud a sorok között olvasni... Amúgy meg újfent H. ZS. örökbecsű mondását tudom idézni: mindeki úgy élvez, ahogy akar.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

A hangkar shield RCA negatívra kötése a Regához köthető megoldás.
A Rega ökoszisztémában előnyös is lehet, de vannak esetek, amikor nem működik.
Egy egyszerű dolog a lemezjátszó oldalán,de a kábel másik végén számtalan variáció jöhet létre.
Mihez csatlakozik, hogy van földelve?
Pl SUT (trafó) esetében nem szerencsés a regás közös árnyékolás-rca föld megoldás.
Ha elektronikára megy, értem úgy, hogy riaa amp, vagy előfok, vagy integrált, ott hogy van megoldva a földelés? GND lift vagy merev PE - GND? Nézzünk Gnd lift megoldást, ami nem ritka mondjuk egy előfok esetében. GND (rca) nincs mereven összekötve a PE-vel (védőföld). Esetedben összekötődik a villa-földelő ér- rca kábeled lemezjátszó vége - rca kábel gnd útvonalon egy szép kis hurkot alkotva. Garantált + zaj.
Bonyolódik, a helyzet, ha további készülékek vannak csatlakoztatva az előfokra.
Szóval ezt minden esetben egyedileg kéne átgindolni. Univerzálisabb megoldás, ha a hangkarnak külön föld kábele van.
Másik eset, ha fogadó oldal (erősítő) merev GND-PE, akkor csináltál egy alacsony impedanciás hurkot. Sokat nem árt.
Előnyét nem látom, szóval nem ugrik be olyan eset, ahol előnyös lehet, de elképzelhető hogy van.
Ha nem búg, az akkor jó.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”