Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Elektroncső topik {___]=

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3710

Re: Elektroncső topik {___]=

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tonya írta:
2026.06.29., hétf. 11:02
MrCollector írta:
2026.06.28., vas. 19:14
Egy mostani átlagos végfokcsőre 3-5000 órát jósolnak.
Na ez például tapasztalataim és méréseim alapján nem igazán teljesül...több mostani gyártó csöveit volt szerencsém bemérni, a tulajdonosok újonnan vásárolták őket, számlával igazoltan, úgy 800 és 1500 óra használat után az eredeti értékeik 60-65 %- át tudják már csak, ez nem igazán a megfelelő gyártás technológiára és anyag használatra utal. Míg nálam például csak, hogy egy példát mondjak 6 éve General Electric 6550A csövek üzemelnek az egyik erősítőmben, már akkor használtak voltak amikor vettem őket, szépen bemértem a csöveket a használatba vétel előtt és azóta is évente egyszer megmérem őket és bizony ugyanazokat az értékeket mérem mint anno 6 éve. Az előfok csöveknél is ugyanez a helyzet...van például Telefunken C3G csövem (szerintem a csőgyártás csúcsa) 10000 órát írnak rá, de bőven elmennek szerény véleményem szerint 40000 órát is. Vannak 1947-ben gyártott Tungsram 6L6GA csöveim tökéletesek (ráadásul nagyon jó hangúak is) és még sorolhatnám...
Én meg saját tapasztalatból tudom igazolni a teljesítmény DHT triódáim 2005-től mai napig alig mérhető munkapont gyengüléssel kiválóan zenélnek. EML-520B végcsővek push-pullban, EML-2A3M meghajtók szintén push-pullban. A csövek Lundahl IT trafókkal csatoltak. Üzemóra kb 15000.
Élettartam legfontosabb biztosítéka az anódtáp, biasztáp és fűtések(katód) korrekt és lassú indítása.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2026.06.29., hétf. 10:09
Azt tudtátok, hogy állítólag a 300B (Western Electric talán?) cső eredetileg az Európa és Észak-Amerika között húzódó első víz alatti telefonkábel erősítő állomásaira lett tervezve valami erősítő egységbe? Ha ez igaz, el nem tudom képzelni hogyan helyezhették azt el azokat az óceán mélyén. Vagy esetleg valami felszíni akármi lehetett?
Vagy az egész csak egy kamu, rossz információ?
Ami biztos : van egy SE erősítőm (DIY) amiben 300B csövek vannak, és amikor agyilag zizi vagyok (és nincs ilyen borzasztó meleg) és bekapcsolom nyugtató hatású a hangzása ... :D
Akárcsak állítólag a 211-es cső meg valami radarcső volt valamelyik első (és így valszeg. kezdetleges) radarban?
Ami biztos, és tudom : az EL84-est a Mullard az 50-es évek csöves tévéinek hangfrekvenciás erősítőjének tervezték.
Talán erre a telefon erősítőre gondolsz. Azonban ebben először nem 300B-k, hanem ebben 2016A (és néhány változata) volt. Ezt nem tenger alatti átvitelre, hanem először New York San Francisco közötti telefon kapcsolatra gyártották. Persze később tengeri kábelhez is?
Western Electic company története összefoglalója:
https://www.westernelectric.com/company ... lz9nex0hSL
Csatolmányok
7A-Schematic.jpg
7A-Schematic.jpg (91.69 KiB) Megtekintve 760 alkalommal

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3025

Hozzászólás Szerző: trane »

Snipi írta:
2026.06.29., hétf. 10:09
Azt tudtátok, hogy állítólag a 300B (Western Electric talán?) cső eredetileg az Európa és Észak-Amerika között húzódó első víz alatti telefonkábel erősítő állomásaira lett tervezve valami erősítő egységbe? Ha ez igaz, el nem tudom képzelni hogyan helyezhették azt el azokat az óceán mélyén...
vízhűtés, tezsvírem, vízhűtés :kiss:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1071

Hozzászólás Szerző: tonya »

MrCollector írta:
Egy mostani átlagos végfokcsőre 3-5000 órát jósolnak.
Na ez például tapasztalataim és méréseim alapján nem igazán teljesül...több mostani gyártó csöveit volt szerencsém bemérni, a tulajdonosok újonnan vásárolták őket, számlával igazoltan, úgy 800 és 1500 óra használat után az eredeti értékeik 60-65 %- át tudják már csak, ez nem igazán a megfelelő gyártás technológiára és anyag használatra utal. Míg nálam például csak, hogy egy példát mondjak 6 éve General Electric 6550A csövek üzemelnek az egyik erősítőmben, már akkor használtak voltak amikor vettem őket, szépen bemértem a csöveket a használatba vétel előtt és azóta is évente egyszer megmérem őket és bizony ugyanazokat az értékeket mérem mint anno 6 éve. Az előfok csöveknél is ugyanez a helyzet...van például Telefunken C3G csövem (szerintem a csőgyártás csúcsa) 10000 órát írnak rá, de bőven elmennek szerény véleményem szerint 40000 órát is. Vannak 1947-ben gyártott Tungsram 6L6GA csöveim tökéletesek (ráadásul nagyon jó hangúak is) és még sorolhatnám...
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 682

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Azt tudtátok, hogy állítólag a 300B (Western Electric talán?) cső eredetileg az Európa és Észak-Amerika között húzódó első víz alatti telefonkábel erősítő állomásaira lett tervezve valami erősítő egységbe? Ha ez igaz, el nem tudom képzelni hogyan helyezhették azt el azokat az óceán mélyén. Vagy esetleg valami felszíni akármi lehetett?
Vagy az egész csak egy kamu, rossz információ?
Ami biztos : van egy SE erősítőm (DIY) amiben 300B csövek vannak, és amikor agyilag zizi vagyok (és nincs ilyen borzasztó meleg) és bekapcsolom nyugtató hatású a hangzása ... :D
Akárcsak állítólag a 211-es cső meg valami radarcső volt valamelyik első (és így valszeg. kezdetleges) radarban?
Ami biztos, és tudom : az EL84-est a Mullard az 50-es évek csöves tévéinek hangfrekvenciás erősítőjének tervezték.

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: orion »

MrCollector írta:
A csövek élettartama nem években, hanem üzemórában mérhető. Egy mostani átlagos végfokcsőre 3-5000 órát jósolnak. Nyilván garancia erre nincs, és lehetnek egyedi eltérések le-föl. Tehát átlagosan napi 3 óra az évente 1000, jó esetben 4-5 évig elmennek. Természetesen az élettartam függ attól, milyen gyorsan fűti fel az erősítő a csöveket illetve mennyire van kihasználva a teljesítményük. Ez magától az erősítőtől függ, már csak ezért sem érdemes általánosítani.
Ez egy gyönyörű ai tákolt bejegyzés. A maiak nagy valószínűséggel nem fognak ennyit elmenni, mert a wattok háborúja miatt többnyire a lehetséges teljesítményük felső harmadában használják őket, amit ezek hosszú távon nem bírnak. A nos-hoz képest rosszabb minőségük miatti nagyobb rácsáram és kevésbé precíz belső felépítés és anyagok, rosszabb vákuum, egyenetlenebb katódfelület valószínűleg előbb kinyírja őket. Egy 60-es években gyártott sylvania 7591A quad, ami már ránézésre nagyon sokat futott egy híresen forrófejű, a csöveket szinte maxon járató Fisherben még simán elműködik. Nálam is 3-4 éve működik napi 8-10 órában, mert még erős. De egy mai gyártásút nem fogsz 60 év múlva is használni, de lehet, hogy 2 múlva sem. Mivel itt nos készlet már kiszáradt nekem is csak 5db van. Na itt voltam kénytelen ruszkit venni, amit rühellek. De David Gillespie szét tesztelte őket így még az ukrajnai falnak szaladásuk előtt vettem belőle párat. Nem lesz olyan tartós, de ha a nos meg ennyire tartós, akkor talán soha nem lesz erre szükség, így nem kell hangban és minőségben visszalépni.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 570

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

A csövek élettartama nem években, hanem üzemórában mérhető. Egy mostani átlagos végfokcsőre 3-5000 órát jósolnak. Nyilván garancia erre nincs, és lehetnek egyedi eltérések le-föl. Tehát átlagosan napi 3 óra az évente 1000, jó esetben 4-5 évig elmennek. Természetesen az élettartam függ attól, milyen gyorsan fűti fel az erősítő a csöveket illetve mennyire van kihasználva a teljesítményük. Ez magától az erősítőtől függ, már csak ezért sem érdemes általánosítani.
Ha kérdésed van: 20/3383456

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Vélemény szerint a mai 300b csövek pont "páratlanok". Sok tönkremegy. Meg lehet nézni az ebay meg egyéb eladásokat. Sok új cső hangja meg olyan mint a tuningbiztiké, nyomulós. És ha kicseréljük régire, jön a "hú de jó hogy kivettük" effektus. Persze régi cső sem mind jó hangú, de legalább megbízható. Még 100 éves csövek is elmennek 10+ évet. De ott is meg lehet keresni a jobb hangúakat. És nem az el34 vagy az ecc83 az igazán jó hangzású cső. Érdemes az erősítőt úgy keresni, hogy kicserélhető legyen másra. 6ca7,6l6,6550-re. Sajnos az új erősítők jórésze eleve úgy van állítva, hogy "eszi" a csöveket. Így hozzák ki belőle a mai csövekkel a legtöbbet. Jadis pl pár év alatt még tudja "enni" az új csöveket. Akár végfokban, akár előfokban , dacban. Szóval vannak buktatói a csövezésnek. De szerintem a félvezetőknek/félvezetősöknek is találnák bőven hibáit.

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

wittao írta:
2026.06.27., szomb. 18:43

Es nem mellekesen: a NOS csovek el fognak fogyni, ez nem kerdes, ahogy az evek es evtizedek peregnek. Ugyhogy inkabb mindenki szurkoljon az uj csogyartoknak, hogy mihamarabb tudjanak jo minosegu csoveket gyartani. Ugyanis ha mi nem veszunk toluk csoveket… akkor ki fog? Utana az ujjunkat dugjuk az erosito csofoglalataba, ha NOS elfogy, uj gyartok meg tonkre mennek? Szepen mindenki felteszi a csoves erositojet a nappali polcara kellemes emlekkent.
Ezért kell lifetime készlet. De nem fognak azok a gyárak bezárni. Túl jó nekik ez a hájend biznisz. Viszont egyszerűen technológiai okokból sosem fogják azt a színvonalat elérni, mert egyrészt képtelenek rá, elveszett már az a tudás, precizitás, géppark ami a nyugati vagy a hazai csőgyárakban megvolt. De ez nem is céljuk, hiszen tervezett avulás van. Ha túl jó a vakuum és az anyagtisztaság akkor a végén még a cső kibírna 4000+ órát, de ez nem cél hanem vegyél másikat. Ha meg egy típus végleg kifogy, akkor mindig akad más helyettesítő alternatíva.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

orion írta:
2026.06.27., szomb. 17:34
wittao írta:
2026.06.27., szomb. 14:48
Egy erdekes dolog meg, hogy uj gyartasu 300B, 2A3, 845, 211 vegcsovek pedig zsenialisan jok (persze nem JJ, TAD, stb. sunsung markakra gondolok… ) 300B-bol a Sophia Electric, ELROD utan jon csak az uj gyartasu WE 300B, pedig utobbi igen jol sikerult modell.
Nostubeshop? Azt azért erősen kétlem, hogy az új 211-ek elérnék a régi RCA vagy GE szintjét. Akkor nem sírnának a felhasználók, hogy a mai Ongaku hangja nem olyan, mint az eredeti volt. Ezek robusztus, strapabíró háborús adócsövek voltak katonai rádiókba gyártva, nagyon szigorú minőség ellenőrzéssel. Amik ládaszámra ott voltak a japán és olasz raktárakban és Kondo egyszer csak úgy döntött kezd velük valamit. Egyszer raktam be tesztre egy olasz nyugdíjas bácsitól vett rca vt4c-t us signal corps 1943 egy kísérletezős diy erősítőbe. Valahol akkor értettem meg a Kondo féle Ongaku titkát, mert az nem az ezüst huzalos kimenő volt (nekem olyan nem volt), hanem a dc csatolás miatti A2 és ennek a csőnek a falbontó hangja. A GE teljesen másképp szólt, de szerintem annak nagyobb anódfeszültség kell ahhoz, hogy A2-ben elszabaduljon.
Valojaban felulhetnenk a “regen minden jobb volt” vonatra, de valojaban az tortent h. generaciovaltasok zajlottak, fejlesztesek tortentek ami pozitiv is lenne, de ugyanakkor jott a gazdasagossag es tervezett avulas filozofiaja is. Ettol fuggetlenul a technologia bizonyos szempontbol meg jobb lett, amig valahol koltseghatekonysagi szempontok miatt sporolni kell a gyartonak.
Ugy vagyok vele, hogy attol h. valami korabban egy szuk turessel gyartott adocso volt meg nem feltetlenul alkalmas annak a funkcionak a betoltesere, amire mi hasznaljuk, sot.

Uj gyartasu 274B, 5U4G csovekbol sokat tesztelunk kulonbozo elektronikakban, es mig mondjuk az egyik cso kivalo egy dac-ban, ugy a masik elofokban peldaul a masik cso tobb embernek tetszik.
Ha pedig Kondot emlited, erdemes megemliteni a regi WE technikakat is, peldaul allando visszateroje vagyok a muncheni/becsi kiallitasnak a WE - Silbatone rendszernek, egy elmeny. Most is jobban tetszett a Kondo szettnel, es Munchenben levo nagyobb Kondo szettnel is a nagy WE. Cso ide, cso oda…

Azt mondom mindezek mellett, h. ha teheti az ember, akkor vegyen NOS-t, bizonyos helyzetekben pont az emlitett 300B volt az, amikor az uj csovek mar jobban tetszettek a NOS-nal… siman el tudom kepzelni, hogy valaki megtalalja a szamitasat egy-egy uj gyartasu csovel. De egyertelmuen kijelentheto, h. itt is bizonyos gyartok 1-1 uj csonel beletalalnak, es az osszes tobbi cso kukaba valo. De valahol elkezdtek a nagy tradicionalis csogyartok is.

Es nem mellekesen: a NOS csovek el fognak fogyni, ez nem kerdes, ahogy az evek es evtizedek peregnek. Ugyhogy inkabb mindenki szurkoljon az uj csogyartoknak, hogy mihamarabb tudjanak jo minosegu csoveket gyartani. Ugyanis ha mi nem veszunk toluk csoveket… akkor ki fog? Utana az ujjunkat dugjuk az erosito csofoglalataba, ha NOS elfogy, uj gyartok meg tonkre mennek? Szepen mindenki felteszi a csoves erositojet a nappali polcara kellemes emlekkent.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

wittao írta:
2026.06.27., szomb. 14:48
Egy erdekes dolog meg, hogy uj gyartasu 300B, 2A3, 845, 211 vegcsovek pedig zsenialisan jok (persze nem JJ, TAD, stb. sunsung markakra gondolok… ) 300B-bol a Sophia Electric, ELROD utan jon csak az uj gyartasu WE 300B, pedig utobbi igen jol sikerult modell.
Nostubeshop? Azt azért erősen kétlem, hogy az új 211-ek elérnék a régi RCA vagy GE szintjét. Akkor nem sírnának a felhasználók, hogy a mai Ongaku hangja nem olyan, mint az eredeti volt. Ezek robusztus, strapabíró háborús adócsövek voltak katonai rádiókba gyártva, nagyon szigorú minőség ellenőrzéssel. Amik ládaszámra ott voltak a japán és olasz raktárakban és Kondo egyszer csak úgy döntött kezd velük valamit. Egyszer raktam be tesztre egy olasz nyugdíjas bácsitól vett rca vt4c-t us signal corps 1943 egy kísérletezős diy erősítőbe. Valahol akkor értettem meg a Kondo féle Ongaku titkát, mert az nem az ezüst huzalos kimenő volt (nekem olyan nem volt), hanem a dc csatolás miatti A2 és ennek a csőnek a falbontó hangja. A GE teljesen másképp szólt, de szerintem annak nagyobb anódfeszültség kell ahhoz, hogy A2-ben elszabaduljon.

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

dongo írta:
2026.06.27., szomb. 14:23
A botfúlüek nem csak azért veszik mert ugymond meg vannak vezetve, hanem nincs más!

Előfok csöveknél még mehet a NOS. , de végcsöveknél???
Pl Eredeti 300b , kt 88 csövek??
Mennyiért is??
Ha van egyáltalán és persze az tényleg NOS.
Ilyet, hogy kt88 vagy 300B nem használok, soha nem is használnék. Ezek a többség által felkapott típusok, mert a csapból is ez folyik emiatt már elérhetetlenek nos-ként. De gyártottak rengeteg európai 4V-os teljesítmény triódát ezek pl. sokkal jobbak, mint a 300B, a ruszki, kinai, szlovák reinkarnációknál meg főleg. Ezek még elérhetők, de jócskán elszállt az áruk, viszont vadászva ki lehet még fogni jobb áron. Sajnos ez mindig is ilyen hobbi volt és marad is. A készleteket úgy kell évek, évtizedek alatt összevadászni. A nos csövek meg mindig drágák voltak, 10-15 és 20 éve is, ez nem fog változni csak az infláció és a ritkaság miatt emelkedni, mivel van rá kereslet és a fennmaradt készletek fogyóban. De sokszor még így is jobb áron megkapható mint egy túlárazott boutique kr audio vagy eml cső. Mindenki maga dönti el, hogy minőségre vadászik vagy bemegy a boltba és megveszi a középszerűt szinte ugyanolyan drágán vagy boutique csőnél még drágábban. Persze ehhez nem árt az olyan vas, aminek nincs hibája, mert egyébként az egész okafogyott. Rossz hangú rendszert egy nos cső sem fog megjavítani sem egy méregdrága kígyóbőrös kábel. Viszont, ha az alap jó és emiatt a user lehorgonyoz mellette csak akkor érdemes csöveket cserélgetni, mivel ez egy igen drága és időigényes szórakozás.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

dongo írta:
2026.06.27., szomb. 14:23
A botfúlüek nem csak azért veszik mert ugymond meg vannak vezetve, hanem nincs más!

Mennyiért is??
Nekem van jonehany NOS vegcsovem betarazva, KT66-77-90, GE 6550 stb. es mar szerintem olyan ritkak meghirdetnem el se hinnek h. eredeti.
Ugyanez a kb. 15-20par Siemens E82CC es Telefunken 802S-ekkel… az aruk meg egy kisebb vagyon.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 45

Hozzászólás Szerző: dongo »

Mennyiért is??

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MrCollector írta:
2026.06.27., szomb. 13:30
Kérdezném a tapasztalt és hozzáértő, mindent is hallott fórumtársakat, a régi csöveket miért tekinti szinte mindenki jobbnak az új gyártásúaknál? Kinek milyen gyakorlati tapasztalata volt pl. a 6l6, KT66, KT88 illetve ezeknek megfelelő modellekkel, természetesen gyártótól függően? Mondjuk kérdezhettem volna az ECC83-at illetve társait is.
Mondjuk pl. ecc83 esete. Mert az új gyártásúak szörnyen zajosak (tedd be egy phono vagy előfokba és meghallod egy minőségi nos után). Sem a katódjuk tisztasága, sem a tartósságuk, a benne lévő fémek tisztasága, a rácshuzal illesztése, a vakuum tisztasága nincs azon a szinten, mint amikor ezeket nagy múltú gyárak ipari minőségben, precíz belső illesztésekkel és toleranciára válogatva milliós darabszámban ontották hadiipari, méréstechnikai, orvosi és lakossági hifi célra. Tegyél a csőmérőre egy újat és egy jó minőségű nos csövet. Az újban a két triódafél egyike északnak tart a másik délnek, az emisszió meg ahelyett, hogy lecövekelne, folyamatosan ereszt. Jó minőségű nos csőnél 5%-on belüli a különbség és a mutató bemelegedés után megáll. Ma ehhez képest minden szart eladnak manufakturális gyártással, ha a néni görbén rakta bele a szerkezetet, akkor úgy. Elég ráírni prémium edition, meg limited, meg gold, stb. hívószavakat és a botfülűek veszik. Pl. Tung sol ruszki ecc803s aranylábú egy tipikus túlárazott überfos, de mondhatnék sovtek 12ax7lps vagy bármilyen mai gyártásút, ott hevernek valahol a dobozban. A múltban még jócskán a területszerző háborújuk előtt kipróbáltam tung sol ruszki TAD válogatott quad kt120-at is de a nos el156 megette reggelire. A minőség azóta állítólag katasztrofálisan szar lett. Ezek a ruszki csövek, de szerintem a kínai még rosszabb. Állítólag TAD és BTB elektronik kereskedők már maguk végzik a minőség ellenőrzést, válogatást és 24 órás beégetést, annyi a selejt. Mérnök vagyok nem kutyakozmetikus így a mögöttes gyártástechnológiáról is képben vagyok. Van sok nos csövem. Mai gyártásút csak akkor használok, ha kényszer visz rá pl. nincs más megoldás, de akkor is megnézem a felhozatalból a legkevésbé szart. Pl. 2010-es évek elején megvettem usából egy st-70-et. Eredeti 60-as évek csőkészlet van benne xf2 és xf4. Ki tudja mennyit futott az idős bácsinál, aki kittből összeszerelte, aztán meg nálam, de azóta is megy ugyanazzal a szettel. Egy Amperex gz34-et kellett csak cserélnem, melynek költözés során elfáradt a fűtésnél a ponthegesztés. De azt tudni kell, hogy ez kapja a legnagyobb terhelést benne. Próbáld meg ezt egy mai csőkészlettel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára orion 2026.06.27., szomb. 14:29-kor.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Kérdezném a tapasztalt és hozzáértő, mindent is hallott fórumtársakat, a régi csöveket miért tekinti szinte mindenki jobbnak az új gyártásúaknál? Kinek milyen gyakorlati tapasztalata volt pl. a EL34, 6l6, KT66, KT88 illetve ezeknek megfelelő modellekkel, természetesen gyártótól függően? Mondjuk kérdezhettem volna az ECC83-at illetve társait is.

orion
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MrCollector írta:
2026.06.26., pén. 16:48
Meg fogom, de most is várok még 1-2 csövet, amikkel úgymond teljes lesz a kép.
És nem csak az A20i-ről, hanem a jelenlegi nagytestvér A75-ről is írok majd.
Ha ilyet akarnék venni - nyilván semmi szükségem rá - de én biztos úgy tenném, hogy a hónom alá csapnék nos EL34 (Matsu, Tesla) és Tungsram 6L6GA csöveket - ha ezeket kajálja - azokkal meghallgatnám. Csak, hogy kizárjuk a mai gyártású csövek alacsony színvonalát. Ha velük jól szól, akkor maradhat, ha nem akkor meg eldőlt.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

wasiliy888 írta:
2026.06.25., csüt. 09:08
istvan01 írta:
2026.06.25., csüt. 08:44
És már itt is kígyóznak a kábelek?? felzabálják a csöveket??
Igazad van!
Érdekes lenne, ha MrC megosztaná a tapasztalatait, hogy mely csöveket próbálta, és azok közül mi volt, ami számára a legjobban bevált a Qualiton erősítőbe.
(Nekem nincs ilyen erősítőm, de akiknek van, azoknak jól jöhet az info.)

Vagy mondjuk, hogy az egyikkel nyíltabb magasak, több részlet, a másikkal testesebb hangzás, jobb mélyek, de kissé kevesebb részletezés, a harmadikkal jobb tér, életszerűbb hangszerek, stb. Ha van ilyen, aztán mindenki eldöntheti, neki mi a fontosabb.
Meg fogom, de most is várok még 1-2 csövet, amikkel úgymond teljes lesz a kép.
És nem csak az A20i-ről, hanem a jelenlegi nagytestvér A75-ről is írok majd.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

wittao írta:
2026.06.26., pén. 12:37
Jajj, ne már :) Ilyen hamar kijátszottad a kereskedő kártyát? Ennyire nem lehet rossz a helyzet!

Elektroncsövekkel kapcsolatosan már a múltkor is erősen benéztél valamit, gondoltam inkább másról beszéljünk :D

Hidd el, elég sok elektroncsöves VALÓBAN JÓ rendszert sikerül meghallgatnom napi szinten, nem szükséges szólnod.
Ja, nem rád, eladóra gondoltam, hanem a vásárlókra.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Jajj, ne már :) Ilyen hamar kijátszottad a kereskedő kártyát? Ennyire nem lehet rossz a helyzet!

Elektroncsövekkel kapcsolatosan már a múltkor is erősen benéztél valamit, gondoltam inkább másról beszéljünk :D

Hidd el, elég sok elektroncsöves VALÓBAN JÓ rendszert sikerül meghallgatnom napi szinten, nem szükséges szólnod.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

wittao írta:
2026.06.26., pén. 11:57
SoundMania írta:
2026.06.23., kedd 11:55
MrCollector írta:
2026.06.23., kedd 09:47

Ennek a duplája az új ára. A "szerintem" elég kevés addig amíg nem ismered azt amiről szó van.
Dupla ár és még tuningolni kell? Ne röhögtess! A highend shown meghallgathattad. Bár ott még el34-esekkel volt azt hiszem.
Na, akkor tegyünk már pár dolgot tisztába a nagy kijelentések előtt:
- amit belinkeltél az egy lelkes hazai készítő kiváló készüléke, és részemről mindig minden elismerést megérdemel az a valaki, aki egy ilyen készüléket meg tud tervezni, el tud készíteni
- soha, ismétlem SOHA nem lehet egy ilyen készüléket összehasonlítani egy qualiton bejáratott nemzetközi brand, többszörös tesztgyőztes gyártó készülékéhez és annak árához! Ha lenne fogalmad a kereskedelmi láncokról, akkor sejthetnéd, hogy egy zsírpapírban csomagtartóból átcsúsztatott készülék 950.000HUF ára messze nem egyezik meg egy bejáratott márka, nemzetközi piacon FIX árazással ott lévő termékének árával, ami minimum 60% nettó felárat tartalmaz. Tehát ha a Te kedvelt hazai erősítőd 950.000-be - kerekítsük az egyszerűség kedvéért 1.000.000-ra - kerül, akkor a piaci ára ahol a konkurenseit keresni kell az olyan 2.500.000 Ft környékén van most. Nos azt beláthatod, hogy ebben az ársávban már azért BŐVEN akad más gyártótól is EL34 PP integrált erősítő. Ráadásul mindegyik nemzetközi dealer, disztribútor, szervízhálózattal. Tudod mi volt tegnap, mi van ma és mi lesz holnap. Míg ezzel szemben ez a készülék bármennyire is jó KIZÁRÓLAG veszíteni fog az árából (értékéből nem biztos), és a tulaj jó ha fél áron kalkulálhat vele a következő eladási eseménynél. Tudom tudom, ilyen kvalitású terméket az ember élete végéig tervez használni, de valahogy a hifi nem így működik, 2-3 év múlva várhatóan az apróban lenne...
- amennyire emlékszem ezeket a qualiton A20i erősítőket inkabb 6L6 és kompatibilis (KT66, 5881 stb.) csövekkel hallgatták legtöbben, mintsem KT77/EL34-gyel. Persze nem lehetetlen, hiszen kompatibilis ezzel is.
- Kondo és AN : elhiszem h. van egy kör, akiknek ezeknél jobbat nem lehet mutatni. Nos az idei bécsi shown olyan szinten leszerepelt a cucc, hogy életemben ilyen rossznak nem hallottam! Pedig el volt szórva jónéhány 100.000 EUR abban a kis szobában. Direkt végig hallgattam több számot is, mert nem hittem el, hogy ez ilyen. És eközben folyamatosan cserélődtek az emberek, senki nem maradt ott egy számnál tovább. Azután az AN szobát is meghallgattam másnap, nem is értettem.
Szóval az egy dolog, hogy neked ez ok és tetszik a kábeleikkel együtt, de messze nem volt egyértelmű bármilyen technikai értelemben vett fölény, amit realizálni lehetett ezekben a lehallgató helyiségekben. Sőt, előbb vettem volna inkább egy JBL boomboxot, a különbséget meg elnyaralom 10 éven keresztül!
- visszakanyarodva a qualiton termékekhez: saját gyártású trafókkal, saját fejlesztésű elektronikával, NOS csőkészlettel vágnak neki ennek a nem egyszerű világnak. Messzemenőkig le a kalappal a cég előtt! Hogy éppen milyen csövet tesznek be, egy ilyen volumenben gyártó cégnek meg kell néznie 100db eladott készülékhez milyen csőmennyiség érhető el a piacon: segítek, tömeggyártott csöveket tud csak behelyezni. Ez vagy NOS készlet a ruszkiktól, vagy új gyártású ruszki és/vagy szlovák jelenleg, ha a kínai vonatra nem akarnak felülni. És a tapasztalat azt mutatja, hogy a tulajdonosoknak megéri elgondolkodni alternatív csőtípusok beszerzésén, mert már a legkisebb qualitonok is azonnal mutatják az eltérő hangzást egy másik csőkészlettel. És az új/NOS oroszoknál szinte bármi jobb lesz.
Írta ezt egy kereskedő... Engem meg csak az érdekel, hogy a legjobb hangot hogyan tudom megcsinálni a legjobb áron. És örülök, hogy végre valaki tudott ilyen jó PP erősítőt csinálni. Ettől még aki akarja vegye meg a gyári bármit újan vagy használtan! Garantáltan többet fog bukni rajta mintha ezt a fadobozost féláron tudja is eladni. De aki szereti a PP hangot, annak ez tényleg esélyes hogy örökre megmaradhat. Megígérem ha hallok majd jobbat szólok! Mint mindig...

wittao
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2026.06.23., kedd 11:55
MrCollector írta:
2026.06.23., kedd 09:47
SoundMania írta:
2026.06.23., kedd 09:37

Mister, a tapasztalat azt mondatja velem, hogy ennél a csövesnél érdemes beszállni :
viewtopic.php?f=32&t=223437&p=2986072&h ... 4#p2986072
Nem tudom mennyibe kerül az A20i de szerintem a belinkelt árát ráköltve sem ér a a belinkelt nyomába sem. Akkor meg minek is foglalkozni vele?
Ennek a duplája az új ára. A "szerintem" elég kevés addig amíg nem ismered azt amiről szó van.
Dupla ár és még tuningolni kell? Ne röhögtess! A highend shown meghallgathattad. Bár ott még el34-esekkel volt azt hiszem.
Na, akkor tegyünk már pár dolgot tisztába a nagy kijelentések előtt:
- amit belinkeltél az egy lelkes hazai készítő kiváló készüléke, és részemről mindig minden elismerést megérdemel az a valaki, aki egy ilyen készüléket meg tud tervezni, el tud készíteni
- soha, ismétlem SOHA nem lehet egy ilyen készüléket összehasonlítani egy qualiton bejáratott nemzetközi brand, többszörös tesztgyőztes gyártó készülékéhez és annak árához! Ha lenne fogalmad a kereskedelmi láncokról, akkor sejthetnéd, hogy egy zsírpapírban csomagtartóból átcsúsztatott készülék 950.000HUF ára messze nem egyezik meg egy bejáratott márka, nemzetközi piacon FIX árazással ott lévő termékének árával, ami minimum 60% nettó felárat tartalmaz. Tehát ha a Te kedvelt hazai erősítőd 950.000-be - kerekítsük az egyszerűség kedvéért 1.000.000-ra - kerül, akkor a piaci ára ahol a konkurenseit keresni kell az olyan 2.500.000 Ft környékén van most. Nos azt beláthatod, hogy ebben az ársávban már azért BŐVEN akad más gyártótól is EL34 PP integrált erősítő. Ráadásul mindegyik nemzetközi dealer, disztribútor, szervízhálózattal. Tudod mi volt tegnap, mi van ma és mi lesz holnap. Míg ezzel szemben ez a készülék bármennyire is jó KIZÁRÓLAG veszíteni fog az árából (értékéből nem biztos), és a tulaj jó ha fél áron kalkulálhat vele a következő eladási eseménynél. Tudom tudom, ilyen kvalitású terméket az ember élete végéig tervez használni, de valahogy a hifi nem így működik, 2-3 év múlva várhatóan az apróban lenne...
- amennyire emlékszem ezeket a qualiton A20i erősítőket inkabb 6L6 és kompatibilis (KT66, 5881 stb.) csövekkel hallgatták legtöbben, mintsem KT77/EL34-gyel. Persze nem lehetetlen, hiszen kompatibilis ezzel is.
- Kondo és AN : elhiszem h. van egy kör, akiknek ezeknél jobbat nem lehet mutatni. Nos az idei bécsi shown olyan szinten leszerepelt a cucc, hogy életemben ilyen rossznak nem hallottam! Pedig el volt szórva jónéhány 100.000 EUR abban a kis szobában. Direkt végig hallgattam több számot is, mert nem hittem el, hogy ez ilyen. És eközben folyamatosan cserélődtek az emberek, senki nem maradt ott egy számnál tovább. Azután az AN szobát is meghallgattam másnap, nem is értettem.
Szóval az egy dolog, hogy neked ez ok és tetszik a kábeleikkel együtt, de messze nem volt egyértelmű bármilyen technikai értelemben vett fölény, amit realizálni lehetett ezekben a lehallgató helyiségekben. Sőt, előbb vettem volna inkább egy JBL boomboxot, a különbséget meg elnyaralom 10 éven keresztül!
- visszakanyarodva a qualiton termékekhez: saját gyártású trafókkal, saját fejlesztésű elektronikával, NOS csőkészlettel vágnak neki ennek a nem egyszerű világnak. Messzemenőkig le a kalappal a cég előtt! Hogy éppen milyen csövet tesznek be, egy ilyen volumenben gyártó cégnek meg kell néznie 100db eladott készülékhez milyen csőmennyiség érhető el a piacon: segítek, tömeggyártott csöveket tud csak behelyezni. Ez vagy NOS készlet a ruszkiktól, vagy új gyártású ruszki és/vagy szlovák jelenleg, ha a kínai vonatra nem akarnak felülni. És a tapasztalat azt mutatja, hogy a tulajdonosoknak megéri elgondolkodni alternatív csőtípusok beszerzésén, mert már a legkisebb qualitonok is azonnal mutatják az eltérő hangzást egy másik csőkészlettel. És az új/NOS oroszoknál szinte bármi jobb lesz.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2026.06.25., csüt. 09:08
istvan01 írta:
Igazad van!
Érdekes lenne, ha MrC megosztaná a tapasztalatait, hogy mely csöveket próbálta, és azok közül mi volt, ami számára a legjobban bevált a Qualiton erősítőbe.

Vagy mondjuk, hogy az egyikkel nyíltabb magasak, több részlet, a másikkal testesebb hangzás, jobb mélyek, de kissé kevesebb részletezés, a harmadikkal jobb tér, életszerűbb hangszerek, stb. Ha van ilyen, aztán mindenki eldöntheti, neki mi a fontosabb.
És amikor már ráköltik csövekre az a20i-be a "kis fadobozos" árát, akkor a "kis fadobozos" az olcsó csövekkel még "mindig megeszi reggelire"..... 😀

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 313

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

istvan01 írta:
Igazad van!

DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”