Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Re: Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

De sajnos igen is probléma,mivel egy konkrét adott dologról van szó,(a topik címében benne van)és ezt 10-ből 10 emberber másképp "gondolja"!
Pedig hulla egyszerű az egész,nevezetesen a hifi rendszeredből kizárd a zajt,torzitást,stb...!
Ezt valaki "túl" gondolja,van aki meg nem is foglalkozik vele!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1564

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Plagueis írta:
2026.02.14., szomb. 10:16
Kedves rock!

A közös gondolkodásssal az a baj,hogy emberek vagyunk, tehát mindenki más képp fogja gondolni!
Az nem baj, hogy mindenki másképp gondolja. :napsut:

Normális körülmények között az emberek tudása összeadódik, vagy legalább is kiegészítik egymást, hogy pl. az itt leírtak összességét valamilyen formában kamatoztatni lehessen.
Nem intrikálás, a másik kifigurázása, esetenként pellengére állítása kellene legyen a cél, mintha az valami rossz értelembe vett versenyszám lenne.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 153

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Rock60 írta:
2026.02.14., szomb. 12:38
Az a gáz, amikor szakembernek tartott fórumtársak is teljesen eltérő következtetésre jutnak, ami goromáskodásig fajul... sad.gif
Mi várható akkor egy halandó zenehallgatótól ? gondolkodik.gif
Marad az ösztönös reakció. :yingyang:
Legyen 11 ösvény ! :D :napsut:
Kedves Rock60!

Én nem tudom, hogy ki, kit tart szakembernek a fórumon. De ha valaki azt írja le, hogy a kapacitív/induktív fogyasztók feszültség/áram felharmonikust termelnek a hálózatra, akkor az a villamos hálózatok működésének alapelveivel sincs tisztában. A többi mellélövést már nem is taglalnám...
Ha valaki nincsen tisztába alapdolgokkal, akkor az ne posztoljon napi szinten butaságokat, csak azért, hogy saját elfogadottságát-népszerűségét növelje. Ezzel csak félrevezet másokat, akik a helyes utat keresik.
Álljon itt a Dalai Láma híres mondása: „Ha tudsz, segíts másokon. Ha nem, legalább ne árts nekik.”. leborulok.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Az a gáz, amikor szakembernek tartott fórumtársak is teljesen eltérő következtetésre jutnak, ami goromáskodásig fajul... sad.gif
Mi várható akkor egy halandó zenehallgatótól ? gondolkodik.gif
Marad az ösztönös reakció. :yingyang:
Legyen 11 ösvény ! :D :napsut:

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 153

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

istvan01 írta:
2026.02.12., csüt. 21:01

A készülékek egymásra zavarása. Minden villamos fogyasztó, nem csak hifi, termel hálózatra vissza feszültség/áram felharmonikust is. A tisztán ohmos fogyasztók szinte semmit, a kapacitív/induktív eredő impedanciájúak többet. A szokásos analóg diódás tápegységűek még többet. A legdurvább vissza termelést a kapcsitáposak nyomnak kifele. Ezek a visszatermelt zaj-felharmonikusok a vezeték hosszával arányosan csillapodnak, de teljesen nem tűnnek el. A manapság szaporodó HMKE napelemek inverterei durva nagy teljesítménnyel összetett kapcsi táppal termelnek áramot, ráadásul direktben a közműhálózat fele. Ez az zajos áram több száz méter vezeték hosszon is alig csillapodik.
Ezt a sok butaságot egyedül találtad ki, vagy valaki segített?

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Ja és,hogy teljes legyen a kép a aq 707-es ből egy thander hc hajtja a végfokom a forrásomat pedig egy aq blizzard, na így kerek az egész!

További jó zene hallgatást mindenkinek! leborulok.gif

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kedves rock!

A közös gondolkodásssal az a baj,hogy emberek vagyunk, tehát mindenki más képp fogja gondolni!

Semmien körülmények között nem gondoltam,pláne nem írtam,hogy az én összeállitásom a tökéletes,csak leírtam én ,hogy készítettem el a saját tápösvényemet,tápszűrővel!
Senkit nem bíztatok arra,hogy így kell ezt csinálni,mindenki úgy készíti el ezt a vonalát ahogy akarja!
(vagy sehogy,mint pl neked sincs)

Kedves saundmania!

Természetesen mindennél van jobb(vagy csak drágább),bocs de nekem "csak" erre futotta!

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2026.02.14., szomb. 06:31
Plagueis írta:
2026.02.12., csüt. 23:20
Ha neked egyik sincs akkor miről "bölcselsz itt"?
Egyébként a kérdés nem neked szólt,ha nem aki a 11 tápösvényt telepítette.
Amúgy engem is érdekelne, hogy jutott vt05 fórumtársunk erre a - szerintem - zseniális megoldásra, de attól tartok, hogy mire megválaszolja a kérdésedet, lehullanak újra a levelek. :D
Mivel többféle ösvényt igen kevesen próbálhattak egymáshoz képest, mindig megmarad a késég - hacsak nem halálbiztos valaki magában - hogy az, amelyik van, az milyen lehet más megoldásokhoz képest.
A " bölcselés " nem más, mint a lehető legoptimálisabb út megtalálása egy kis közös gondolkodással.
Persze, az is az, ha valaki azt gondolja, hogy az egy kipróbált megoldásánál jobb nem létezik.
1db Acrolink ösvény lényegesen jobb mint 1db ~4mm Prismyan ösvény, bár kisebb a különbség mint powerkábelként.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
2026.02.12., csüt. 23:20
Amúgy engem is érdekelne, hogy jutott vt05 fórumtársunk erre a - szerintem - zseniális megoldásra, de attól tartok, hogy mire megválaszolja a kérdésedet, lehullanak újra a levelek. :D
Mivel többféle ösvényt igen kevesen próbálhattak egymáshoz képest, mindig megmarad a késég - hacsak nem halálbiztos valaki magában - hogy az, amelyik van, az milyen lehet más megoldásokhoz képest.
A " bölcselés " nem más, mint a lehető legoptimálisabb út megtalálása egy kis közös gondolkodással.
Persze, az is az, ha valaki azt gondolja, hogy az egy kipróbált megoldásánál jobb nem létezik.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
2026.02.12., csüt. 22:22
Egy megfelelő hifi kismegszakító, egy hifi tápkábel (nekem 5.2mm2),egy hifi konnektor( nekem furutech ncf),
egy hifi power tápkábel (nekem aq tornado),és a lényeg:
egy hifi tápelosztó,lehetőleg egy power bankkal (aq pq 707),

Semmi de semmi zaj nincsen a rendszeremben,néha csend (totál fekete háttér),mindez egyetlen tápösvényel.
Több út vezet Rómába.
Kinek a powerbank, kinek a több ösvény. :D
Egyébként nem biztos, hogy a készülékek egymásra hatása a háttér sötétségét babrálja.
Mi van, ha úgy torzítja a hangképet, hogy fel sem tűnik ?

Nekem egyáltalán nincsen ösvényem - most próbálom kitalálni milyen legyen - de powerbankom sem, és tápelosztóm sem.
Mégis, ha felteszem a tűt a barázdára és feltekerem kétharmadig a hangerőt, akkor is csak akkor hallok valami alig-alig zajt, mikor a hangfal előtt állok. Gyakorlatilag tök néma.
Ebből még nem következtetek arra, hogy a készülékek nem hatnak egymásra.
Dehogynem ! Nagyon is ! :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2026.02.12., csüt. 22:09

ha mégegyszer olvasod amit írtam, abban a HMKE invertet zajtermelése csupán a kábel hossz/csillapítás példaként említettem. Azonban az egy, vagy sok ösvényre egy szomszéd által termelt HMKE inverter zajhatásában hifi készülék oldan nem különbözik. Tehát azon nem segít sok ösvény. Arról nem beszéltünk, sok embernek az egy minőségi ösvényt kiépíteni is fájó költség, de 11?
Pontosan arra válaszoltam, amit írtál, én kivettem az inverter zajtermelését a képletből, mert sokakat nem érint.
" És persze nem árt, ha nincsen napelem a környéken."
Nyilván, ha van, akkor tök mindegy hány ösvény megy a hifiig, de ne ezt a sajnálatos lehetőséget vegyük alap kiindulópontnak.

A kábelek árában óriási eltérések vannak és hogy kinek mi a drága az egyénenként eltérő. ( Láthatod, a kábeles topicban is, milliós tápkábelekről folyik a diskurzus, míg mások százezrest sem engedhetnek meg maguknak.)
Amit felvetettem, vegyük elvi kérdésnek és vegyük ki a képletből egy pillanatra a napelemeket. :
10 készülékhez használjunk 1 db 10 X árú kábelből készített ösvényt, vagy készítsünk 10 db 1 X árú kábelből készített ösvényt ?
Valamint - kizárólag elvi szinten - jobb lenne-e mindkettőnél 10 db 10 X árú kábelből készített ösvény ?

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Egy megfelelő hifi kismegszakító, egy hifi tápkábel (nekem 5.2mm2),egy hifi konnektor( nekem furutech ncf),
egy hifi power tápkábel (nekem aq tornado),és a lényeg:
egy hifi tápelosztó,lehetőleg egy power bankkal (aq pq 707),

Semmi de semmi zaj nincsen a rendszeremben,néha csend (totál fekete háttér),mindez egyetlen tápösvényel.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3724

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2026.02.12., csüt. 21:22
istvan01 írta:

A készülékek egymásra zavarása. Minden villamos fogyasztó, nem csak hifi, termel hálózatra vissza feszültség/áram felharmonikust is. A tisztán ohmos fogyasztók szinte semmit, a kapacitív/induktív eredő impedanciájúak többet. A szokásos analóg diódás tápegységűek még többet. A legdurvább vissza termelést a kapcsitáposak nyomnak kifele. Ezek a visszatermelt zaj-felharmonikusok a vezeték hosszával arányosan csillapodnak, de teljesen nem tűnnek el. A manapság szaporodó HMKE napelemek inverterei durva nagy teljesítménnyel összetett kapcsi táppal termelnek áramot, ráadásul direktben a közműhálózat fele. Ez az zajos áram több száz méter vezeték hosszon is alig csillapodik. Ez utóbbit csak összehasonlításként
említem a hifi ösvény kábel hosszal képzett csillapításához.
Én arra gondolnék, hogy nem a napelemek zavaró hatására gyógyír a több ösvény, hanem a hifi készülékek egymásra gyakorolt hatása ellen. gondolkodik.gif
És persze nem árt, ha nincsen napelem a környéken. :D
ha mégegyszer olvasod amit írtam, abban a HMKE invertet zajtermelése csupán a kábel hossz/csillapítás példaként említettem. Azonban az egy, vagy sok ösvényre egy szomszéd által termelt HMKE inverter zajhatásában hifi készülék oldan nem különbözik. Tehát azon nem segít sok ösvény. Arról nem beszéltünk, sok embernek az egy minőségi ösvényt kiépíteni is fájó költség, de 11?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:

A készülékek egymásra zavarása. Minden villamos fogyasztó, nem csak hifi, termel hálózatra vissza feszültség/áram felharmonikust is. A tisztán ohmos fogyasztók szinte semmit, a kapacitív/induktív eredő impedanciájúak többet. A szokásos analóg diódás tápegységűek még többet. A legdurvább vissza termelést a kapcsitáposak nyomnak kifele. Ezek a visszatermelt zaj-felharmonikusok a vezeték hosszával arányosan csillapodnak, de teljesen nem tűnnek el. A manapság szaporodó HMKE napelemek inverterei durva nagy teljesítménnyel összetett kapcsi táppal termelnek áramot, ráadásul direktben a közműhálózat fele. Ez az zajos áram több száz méter vezeték hosszon is alig csillapodik. Ez utóbbit csak összehasonlításként
Én arra gondolnék, hogy nem a napelemek zavaró hatására gyógyír a több ösvény, hanem a hifi készülékek egymásra gyakorolt hatása ellen. gondolkodik.gif
És persze nem árt, ha nincsen napelem a környéken. :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Plagueis írta:
2026.02.12., csüt. 20:14
Nem hagy nyugodni a kérdés, hát felteszem:
Minek 11 tápösvény?
Mi értelme van?
Nekem tetszik az ötlet. :tutiok:
Szerintem minél távolabb van a készülékek közös pontja a hálózaton, annál kevésbé zavarják egymást.
A fekete öves szakik is eleve 2 - 3 ösvényt ajánlanak.
Szerintem a több az jobb, mint a kevesebb, a készülékek számáig bezárólag... :D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3724

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Plagueis írta:
2026.02.12., csüt. 20:14
Minek 11 tápösvény?
Mi értelme van?
Úgy egyébként a sok (11db?) ösvény kábelezés indító helyére nagyon kívánkozik egy áramkondicionáló is. A 11 ösvény készülék oldali végein 11db kondicionáló értelmezhetetlen.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Minek 11 tápösvény?
Mi értelme van?

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 42

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: vt05 »

Nem használok drága kábeleket. Belden, Canare.
Az ösvények végén Furutech FI-E30 és GigaWatt beépíthető hálózati aljzatok vannak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Rock60 írta:
2024.04.26., pén. 13:03
vt05 írta:
2024.04.25., csüt. 18:16
A nappaliban pedig direkt kábelvezetés céljából lett kialakítva a "párkány", aminek a fedelét bármikor el lehet távolítani.
Gratulálok, nagyon esztétikus és praktikus kivitelezés, szívem szerint én is így csinálnám ! :tutiok:
/ Nekem csak nyolc kellene. :rolleyes: /

Pár kérdés : :smile53:

A 10 X 12 méteren milyen kábelt használtál ösvénynek ? / 360 m. drót./
Milyen keresztmetszetűt ?
Az ösvények vége IEC dugóban végződik és egyből megy a készülékbe, vagy fali konnektorok vannak ?
Hol és milyen biztosítékok vannak a rendszerben ?
Mint látható, azóta is adós maradtál pár válasszal. gondolkodik.gif :rolleyes:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

vt05 írta:
2026.02.09., hétf. 15:19

Én is lehettem. :)
viewtopic.php?f=4&t=84181&p=2872797#p2872797
Most 11 ösvénynél tartok.
Ez az ! :napsut:
Rosszul mondtam a nyolcat. Arról csak én beszéltem...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2026.02.09., hétf. 22:49-kor.

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 42

Hozzászólás Szerző: vt05 »

nemtomm írta:
2026.02.04., szer. 20:06
Olvastam anno a 8 tápösvény kiépítéséről de fogalmam sincs ki osztotta meg sajna sad.gif
Én is lehettem. :)
viewtopic.php?f=4&t=84181&p=2872797#p2872797
Most 11 ösvénynél tartok.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Sziasztok.

Az én Aq "storm" sorozatú ( hc) kábeleimben is a földelés "csak" 3.31mm2 ,ellemben a 4.17mm2 fázis és 0 vezetőkkel.
Mért van így nem tudom, de lehet,szimplán csak sporolásból!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2026.02.05., csüt. 17:11
istvan01 írta:
2026.02.05., csüt. 09:09

Volt már itt is említve, MSZ-EN norma szerint PE védővezető nem lehet kisebb keresztmetszetű N és L vezető keresztmetszeténél 10mm2 alatt.
Csak egy példa ami beugrott, LessLoss DFPC Reference tápkábel. Egy adott keresztmetszetű, és szerkezetű vezeték az N, pontosan ugyanilyen vezeték duplázva az L, a PE vezető pedig egy teljesen eltérő, sokkal vákonyabb keresztmetszetű vezetékből készült. Volt a kezemben ilyen kábel originál csomagolásban(LessLoss feliratú zacskó), amin egy matricán többek között a CE tanusítvány jele is szerepelt.
Mondhatnám, hogy ez nagyon nem általános kábelfépítés(és így is van), és a kivétel erősíti a szabályt, de valahogy így is teljesítette a CE tanusítvány követelményit. Tehát forgalomba hozható, használható gyári termék, és ha bármi probléma adodna, akkor a CE tanusítvány hivatkozási alapként szolgálhat.
A magyar szabvány - amire István hivatkozik - sokszor eltér a nemzetközitől, legtöbbször szigorúbb.
Hogy ez indokolt, vagy sem, a rák tudja... gondolkodik.gif

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3427

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

istvan01 írta:
2026.02.05., csüt. 09:09
Volt már itt is említve, MSZ-EN norma szerint PE védővezető nem lehet kisebb keresztmetszetű N és L vezető keresztmetszeténél 10mm2 alatt.
Ha valaki mégis saját felelősségre kockáztatna PE kisebb keresztmetszettel, akkor egy másik keresztmetszeti szabályt még mindig be kell tartani. Ez a leágazást biztosító áramvédő áram értéke. Táblázat szerint 1,5mm2 réz vezető "A" környezetben 16A/10A-el biztosítva lehet max. Az "A" környezet több kritikus dolgot tartalmaz, pl több vezető együtt, zárt levegőtlen, stb, tehát falban csőben ezt célszerű figyelembe venni.
Neotech hook-up vezetékek AWG sorban vannak, nincs 2,5mm2, sem 1,5mm2. AWG12-> 3,3mm2, 14->2,08mm2, 16->1,29mm2
[/quote]

Természetesen ez így szabályos, vagy hivatalos, de mégis vannak gyártok, akik ettől jelentősen eltérnek, mégsem gondolnám, hogy veszélybe sodornák a vevőiket, vagy bárminemű rendellenes működést produkáltak volna.
Csak egy példa ami beugrott, LessLoss DFPC Reference tápkábel. Egy adott keresztmetszetű, és szerkezetű vezeték az N, pontosan ugyanilyen vezeték duplázva az L, a PE vezető pedig egy teljesen eltérő, sokkal vákonyabb keresztmetszetű vezetékből készült. Volt a kezemben ilyen kábel originál csomagolásban(LessLoss feliratú zacskó), amin egy matricán többek között a CE tanusítvány jele is szerepelt.
Mondhatnám, hogy ez nagyon nem általános kábelfépítés(és így is van), és a kivétel erősíti a szabályt, de valahogy így is teljesítette a CE tanusítvány követelményit. Tehát forgalomba hozható, használható gyári termék, és ha bármi probléma adodna, akkor a CE tanusítvány hivatkozási alapként szolgálhat.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”