Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 109

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

white-tiger írta:
2025.12.22., hétf. 14:33
SoundMania írta:
2025.12.22., hétf. 10:06
white-tiger írta:
2025.12.22., hétf. 09:47

Most már nagyon kíváncsi lennék a Vz-re...
Ha a nagy Miskolcia környékén van valakinek, szívesen benne lennék egy próbában...,🙂
Miskolc az Audio Note fellegvára volt egy időben, de talán még ma is maradtak ennek örökösei. Csodálom, hogy aki komolyabban foglalkozik zenehallgatással, nem látott és hallott ott még Vz-t!
Sokáig volt az. Voltam Gyuri bácsinál én is nem egyszer. De hogy akkor pont a Vz volt-e bekötve, nem emlékszem. Akkor is valami nagy vasat csinált rendelésre. Viszont mint kiderült, az egyik barátomnak az van a Zu hangfal/Audio Innovation 1000-res végfok/lemezjátszó cuccában, tehát hallottam sokszor, de teljesen más rendszerben mint az enyém. Csak sosem került ide hozzám.
Még annyit ehhez, hogy a Vz-t nála - függetlenül attól hogy szerinte is jó kábel a Vz, hiszen sokáig használta - az Audioquest Blue Yonder (igaz, az Xlr változata) simán leváltotta.

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 185

Hozzászólás Szerző: xilop »

Rock60 írta:
2025.12.27., szomb. 10:56
Aszpirin írta:
2025.12.26., pén. 13:35

HA megvetted volna 3x-os áron, akkor otthon IS hallottad volna a 3x-os különbséget. A "ha megvetted volna 3x-os áron" a lényeg. Ezt írta asebestyen. Pszichológia, érted?
Ok, értem.
Ha megvettem volna háromszoros áron, akkor már muszáj lenne hallanom a háromszoros minőséget, hogy meg legyen a lelki békém.
Ezt akarjátok mondani.
Talán igen, talán nem, de inkább nem.
Meglehetősen szeretem körbejárni a kérdést, hogy mit vegyek meg, inkább kihagyok 5 kecsegtető lehetőséget, ha nem vagyok teljesen biztos a dolgomban. Nem szeretem utólag bemagyarázni magamnak, hogy jól döntöttem.
Ezért is maradt ott a HEX.

Kábel.
Azt írtam az elején, hogy nem volt tanulsága a tesztnek a készülékeket illetően, és hogy nem igazán értem, hogy hogyan lehetséges, hogy a többszörös áru készülék drágább tápkábellel etetve, és hasonló áru, de elvileg jobb - XLR - interconnecttel bekötve sem volt képes lemosni az Octave II- t, sőt, az többször jobb hangot produkált, annak ellenére, hogy átjöttek a HEX erényei.

Nekem egy tanulsága mégis csak volt az összehasonlításnak, és kíváncsi voltam rá, hogy valaki felfigyel - e a nem túl szembeötlő, de nem is elhanyagolható részletre.
Az Octave II AN Vz - vel volt bekötve. :kiss:
Nekem ebből az jön le, hogy megint kilyukadtunk az AN Vz-nél, de hozzákapcsolod az álltalad legjobbnak vélt készüléked is amit csak azért hallasz nagyon jó párosításnak mert félsz belőle továbblépni és nyugtatod magad, hogy a magasabb kategóriájú összeállítás sem jobb.
Kár bárkit is győzködni az igazadról, mert ezzel sokan nem értünk egyet 31_1_21.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:

HA megvetted volna 3x-os áron, akkor otthon IS hallottad volna a 3x-os különbséget. A "ha megvetted volna 3x-os áron" a lényeg. Ezt írta asebestyen. Pszichológia, érted?
Ok, értem.
Ha megvettem volna háromszoros áron, akkor már muszáj lenne hallanom a háromszoros minőséget, hogy meg legyen a lelki békém.
Ezt akarjátok mondani.
Talán igen, talán nem, de inkább nem.
Meglehetősen szeretem körbejárni a kérdést, hogy mit vegyek meg, inkább kihagyok 5 kecsegtető lehetőséget, ha nem vagyok teljesen biztos a dolgomban. Nem szeretem utólag bemagyarázni magamnak, hogy jól döntöttem.
Ezért is maradt ott a HEX.

Kábel.
Azt írtam az elején, hogy nem volt tanulsága a tesztnek a készülékeket illetően, és hogy nem igazán értem, hogy hogyan lehetséges, hogy a többszörös áru készülék drágább tápkábellel etetve, és hasonló áru, de elvileg jobb - XLR - interconnecttel bekötve sem volt képes lemosni az Octave II- t, sőt, az többször jobb hangot produkált, annak ellenére, hogy átjöttek a HEX erényei.

Nekem egy tanulsága mégis csak volt az összehasonlításnak, és kíváncsi voltam rá, hogy valaki felfigyel - e a nem túl szembeötlő, de nem is elhanyagolható részletre.
Az Octave II AN Vz - vel volt bekötve. :kiss:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6352

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

wasiliy888 írta:
2025.12.26., pén. 15:32
Nem kell itt semmit szájbarágni, ami meg értelmetlen azt pláne nem. De főleg nem kellene mindig mindenkit ledegradálni.
...
Azt állítani viszont, hogy az ízlésnek semmi köze a minőséghez, az nevetséges. Mert melyik mérnök ízlésvilága nincs benne az általa tervezett készülék hangzásában? És a minőséget akkor már hangminőségként értelmezve van köze az ízléshez.
Nem degradált le senki, én főleg nem. Sőt, még nevetségesnek sem tartom a véleményedet. Sőt, még értelmetlennek sem. Ha valamit nem értek, az attól az még nem feltétlenül értelmetlen. Főleg ha nagyon is van értelme :D

Az autók formájában is benne van a tervezőjük ízlésvilága. De nem az határozza meg a minőségüket.

De mindegy, a lényeg: boldog karácsonyt!
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 231

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Aszpirin írta:
Rock60, utáom, amikor kommentben válaszolnak nekem, de megoldom a viszontválaszt, íme:
Rock60 írta:Azt a két bitet nem nehéz megérteni. Nincsen izlésem...Akkor viszont otthon hogy hallottam volna a különbséget ?
Nem, te sem értetted meg.
És _emellett_ azt, hogy az ízlésnek mincs köze a minőséghez. Még a Te ízlésednek sem, ezért nem is a te ízlésedre célzott, hanem válaszolt wasily888-nak.
(hogy itt mindent szájba kell rágni... :D )
Nem kell itt semmit szájbarágni, ami meg értelmetlen azt pláne nem. De főleg nem kellene mindig mindenkit ledegradálni.
Ha valami nem tetszik, nem veszi meg az ember. Ez ilyen egyszerű. Csak azért, hogy drágább legyen a rendszerem nem veszek meg valamit, hogy utána bebeszéljem magamnak, hogy az jobb is. Ezzel gyakorlatilag hülyéknek deklaráltok minket, csak még ahhoz sincs bátorságotok, meg egyenességetek, nincs gerincesség bennetek, hogy leírjátok. Csak pakoljátok a gúnyos megjegyzésekhez a kis emojikat, hogy azzal is kisebbítsétek az élét.

Az meg, hogy a minőség meg az ízlés két külön dolog... ki állította, hogy az egy és ugyanaz? Az én véleményemben ilyen nem szerepel.
Azt állítani viszont, hogy az ízlésnek semmi köze a minőséghez, az nevetséges. Mert melyik mérnök ízlésvilága nincs benne az általa tervezett készülék hangzásában? És a minőséget akkor már hangminőségként értelmezve van köze az ízléshez.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3660

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Hogy mi a fontos, vagy sokkal fontosabb a hifi kábelezésben? Ki tudja ezt egyértelműen felsorolni?
Az AES nem foglalkozik a hifesek véget nem érő szubjektív és ezotéria értelmezéseivel. Csak azokkal, amik fizikai, műszaki tulajdonságokkal és szabványokkal leírhatók, értelmezhetők. Az AES audioban előforduló szerkezetek, működések, összekapcsolhatóságok szabványai kidolgozásában elsődleges, amiket aztán nemzetközi porondon igyekeznek elfogadtatni készülék gyártók, műsorkészítők és felhasználók szervezeteivel. Ennyi.

A linkelt cikk éppen arról szól, hogy az audioban használt jelkábelek, analógok és digitálisak a korábban kialakult rendszerében, főleg a vegyes felhasználásban az árnyékolás kezelése, annak változatai ellentmondásba kerültek, annyira, hogy ezt már nem lehet egyik, vagy másik módon egyértelműsíteni és a legjobbat ajánlva szabványban rögzíteni.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Rock60, utáom, amikor kommentben válaszolnak nekem, de megoldom a viszontválaszt, íme:
Rock60 írta:Azt a két bitet nem nehéz megérteni. Nincsen izlésem...Akkor viszont otthon hogy hallottam volna a különbséget ?
Nem, te sem értetted meg.
És _emellett_ azt, hogy az ízlésnek mincs köze a minőséghez. Még a Te ízlésednek sem, ezért nem is a te ízlésedre célzott, hanem válaszolt wasily888-nak.
(hogy itt mindent szájba kell rágni... :D )
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2025.12.26., pén. 10:40

Hallotta a különbséget Rock60, ami az adott körülmények között annyi volt, amennyiért ő nem adta meg azt az árat, ami a két készülék között van. Pont erről szól, amit írt. Sőt, a különbség olyan volt, ami az ő ízlése szerint nem is dönthetett a drágább készülék javára, hiszen nem csak a mértéke, hanem jellege sem az volt amit várt.
Nyilván.
Amiben jobb volt a drágább készülék, az tetszett, amiben gyengébb volt - vagy gyengébbnek hallottam/hallottuk - az nem.
Előzőleg azon már túltettem magam, hogy nem otthon hallgathatom meg.
Az meg már csak ott derült ki, hogy a kábelezést sem tudjuk közös nevezőre hozni. sad.gif
Tök idegen és minden porcikájában eltérő rendszerben - cső vs tranzisztor, sztatikus vs minimonitor - tárgyilagosan megítélni két ennyire egymásra mutogató hangot, az szinte lehetetlen, de mindenesetre nagy lutri.
Meg a színe sem tetszett... :D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Mondjuk ezeknél a fémházas 4-5 pólusú aljzatoknál a "sasszi-föld" adott, ha a készülékdoboz fémből van, mert az apa külső fémgyűrűje csatlakozáskor érintkezik az aljzat külső házával, ami jól láthatóan a készülékdobozra van csavarozva. De ehhez az kell, hogy a készülékdoboz és a DIN-aljzat is fémből legyen... (ilyen aljzatból van műanyag-házas is.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.12.26., pén. 12:15
istvan01 írta:
2025.12.26., pén. 07:24
AES (Audio Engineering Society) érdekes elemzése a szimmetrikus és aszimmetrikus jelkábelezés árnyékolás változatairól, amiben nincs teljes egyetértés a készülék gyártóknál de a szabvány alkotóknál sem. Nem, nem arról van szó, hogy kell-e az árnyékolás, hanem arról, hogy mikor melyik változat adhatja a technikai és felhasználói optimumot. Előre kiemelem, hogy képen látható a) variációt tekintik a követendő legjobb megoldásnak, viszont a készülékek nem minden esetben alkalmasak erre. Az elemzés lényegében erről szól. Az elelemzés kizárólag a kábel megoldásokat elemzi, a készülékek forrás és fogadó áramköreivel nem, feltételezve persze azt, hogy azok korrektek.
A cikkben is szerepel, hogy az lenne az üdvözítő, hogy a kábel mindkét végén lenne egy kapcsoló-jumper, amivel a felhasználó kiválasztja a neki optimálisnak tűnő árnyékolási-földelési megoldást. Egy következő probléma szint, hogy a készülék gyártók nem merik, vagy nem akarják laikusokra bízni ezt a választást. Ha ezt teljesen univerzálisnak szeretnénk akkor ehhez három kapcsoló pozíció kellene:
-üres
-jel-GND
-sasszi föld
Ezt a három pozíciót tisztán a 3pólusú XLR-el sem lehet megoldani, ahhoz inkább 4pólus kellene. RCA aszimmetrikussal végképp nem lehet.
https://www.ranecommercial.com/legacy/note151.html
Első olvasatra a Naim 4 pólusú, DIN csatlakozású SNAIC kábelei jutottak erről eszembe. :smile53:

Julian Vereker kb 50 éve kezdte el az erősítőibe beépíteni, általában az előfok és a végfok közötti használatra, az erősítővel ingyen adott kábelt használva.

Van itt a polcomon belőle egy készlet.

IMG_7210.jpg
Csak a négy pólus stimmel, egyébként ez a régi Naim-megoldás egyáltalán nem az árnyékolásról szól.

A fotóm látható 4-polusú DIN-en láthatóan a negyedik póluson kapja a kimeneten keresztül a végfoktól a tápfeszültséget az előfok (+24-30V rá is van írva). Más tápfeszültség-csatlakozást nem látni a készülék hátulján.

Az istvan01 által említett négypólusú csatlakozás mást jelent, ott két pólus a két jelcsatorna, a harmadik a jel-föld, míg a negyedik a "sasszi-föld" vagyis a doboz-árnyékolással való közösítés lenne. Nem táplálásra van a negyedik pólus, hanem hogy különbséget tegyenek a két "föld" között, és a felhasználó tudja választani, hogy melyik menjen a. kábel-árnyékolásra (vagy egyik sem) a kábel adott végén.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4214

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

istvan01 írta:
AES (Audio Engineering Society) érdekes elemzése a szimmetrikus és aszimmetrikus jelkábelezés árnyékolás változatairól, amiben nincs teljes egyetértés a készülék gyártóknál de a szabvány alkotóknál sem. Nem, nem arról van szó, hogy kell-e az árnyékolás, hanem arról, hogy mikor melyik változat adhatja a technikai és felhasználói optimumot. Előre kiemelem, hogy képen látható a) variációt tekintik a követendő legjobb megoldásnak, viszont a készülékek nem minden esetben alkalmasak erre. Az elemzés lényegében erről szól. Az elelemzés kizárólag a kábel megoldásokat elemzi, a készülékek forrás és fogadó áramköreivel nem, feltételezve persze azt, hogy azok korrektek.
A cikkben is szerepel, hogy az lenne az üdvözítő, hogy a kábel mindkét végén lenne egy kapcsoló-jumper, amivel a felhasználó kiválasztja a neki optimálisnak tűnő árnyékolási-földelési megoldást. Egy következő probléma szint, hogy a készülék gyártók nem merik, vagy nem akarják laikusokra bízni ezt a választást. Ha ezt teljesen univerzálisnak szeretnénk akkor ehhez három kapcsoló pozíció kellene:
-üres
-jel-GND
-sasszi föld
Ezt a három pozíciót tisztán a 3pólusú XLR-el sem lehet megoldani, ahhoz inkább 4pólus kellene. RCA aszimmetrikussal végképp nem lehet.
Első olvasatra a Naim 4 pólusú, DIN csatlakozású SNAIC kábelei jutottak erről eszembe. :smile53:

Julian Vereker kb 50 éve kezdte el az erősítőibe beépíteni, általában az előfok és a végfok közötti használatra, az erősítővel ingyen adott kábelt használva.

Van itt a polcomon belőle egy készlet.
IMG_7210.jpg

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2025.12.26., pén. 10:40
asebestyen írta:
2025.12.26., pén. 10:13

A minőség és az ízlés 2 teljesen más dolog. A minőséget nem befolyásolja az ízlés.
Rock esetében egyetlen "baj" volt, hogy nem vette meg 3x áron és vitte haza, otthon egyből hallotta volna a 3x különbséget.
Hallotta a különbséget Rock60, ami az adott körülmények között annyi volt, amennyiért ő nem adta meg azt az árat, ami a két készülék között van. Pont erről szól, amit írt. Sőt, a különbség olyan volt, ami az ő ízlése szerint nem is dönthetett a drágább készülék javára, hiszen nem csak a mértéke, hanem jellege sem az volt amit várt.
Szerintem nem értetted meg, amit asebestyen írt :D

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

asebestyen írta:
2025.12.26., pén. 10:13

A minőség és az ízlés 2 teljesen más dolog. A minőséget nem befolyásolja az ízlés.
Rock esetében egyetlen "baj" volt, hogy nem vette meg 3x áron és vitte haza, otthon egyből hallotta volna a 3x különbséget.
DIY Cu-R(DAC)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
2025.12.26., pén. 10:07
...és akkor még nem beszéltünk - az átlag HiFista által gyakrabban használt - RCA kváziszimmetrikus kábelekről, pontosítva, hogy az árnyékolást a forrás, vagy fogadóoldalon kell-e bekötni? gondolkodik.gif
Én erre is írtam szempontot, amit lehet elfogadni, vagy nem. A mindkét végén árnyékolás lekötött RCA-RCA kábel, ami a ritkább előfordulás, ott nem kell gondolkozni sem. De az áramhurok maci hamarabb is fog beszólni.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7982

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

wasiliy888 írta:
2025.12.26., pén. 09:44
Rock60 írta:
2025.12.25., csüt. 20:08

...
Végül is nem hoztam el a HEX - et - sokkal meggyőzőbb fölényre számítottam háromszoros árért - és azóta is sajnálom, hogy nem sikerült azonos körülményeket teremteni a két elektronikának, ahol is korrektül kiderülhetett volna a közöttük lévő különbség.
Tehát tanulság nincsen ( ? ) és biztos válasz sem, de azóta is azon töprengek, hogy vajon mi gátolta a HEX - et abban, hogy jobban kibontakozhasson ? gondolkodik.gif
Érdekes mindaz, amit írtál ezzel kapcsolatban. MrCollector meglátása szerint az ízlés is nagyban befolyásolhatja a hallottakat, ami igaz is. De szerintem van még egy fontos tény, amit itt ebben a topikban hajlamosak vagyunk elfelejteni, illetve elbagatelizálni, az hogy akár adott márkán és ráadásul egyazon széria olcsóbb és drágább készülékei között, nem egyértelmű utóbbinak a hangzásbeli előrelépése a kisebb modellel szemben. Nem mindig sikerül a mérnököknek sem a magasabb költségvetésű készülékből kihozni a keret adta maximumot, illetve a "jobb" kábelezés bőven alkalmas e különbség kiegyenlítésére, ami nem azonos hangzást jelent, hanem csupán azt, hogy erősen érvényesül az ízlésbeli tényező. Esetlegesen a drágább kábelek összértéke, nem éri el a két készülék árkülönbözetét.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1465

Hozzászólás Szerző: akvapark »

...és akkor még nem beszéltünk - az átlag HiFista által gyakrabban használt - RCA kváziszimmetrikus kábelekről, pontosítva, hogy az árnyékolást a forrás, vagy fogadóoldalon kell-e bekötni? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.12.26., pén. 09:47
istvan01 írta:

-üres
-jel-GND
-sasszi föld
Szia

A szimmetrikus XLR ből hogy körtöd az Assszimetrikus RCA ba ?

+ hova ?
- hova ?
Gnd az egyértelmű

Köszi
én sehogy. Az AES cikk sem erről szól. Az aszimmetrikus - szimmetrikus jelkapcsolat megoldása elvileg független az árnyékolás megoldástól. Gyakorlatban viszont a megoldhatóság szűkössége miatt mégsem teljesen független.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: hodyka »

istvan01 írta:

-üres
-jel-GND
-sasszi föld
Szia

A szimmetrikus XLR ből hogy körtöd az Assszimetrikus RCA ba ?

+ hova ?
- hova ?
Gnd az egyértelmű

Köszi
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2025.12.25., csüt. 20:08

...
Végül is nem hoztam el a HEX - et - sokkal meggyőzőbb fölényre számítottam háromszoros árért - és azóta is sajnálom, hogy nem sikerült azonos körülményeket teremteni a két elektronikának, ahol is korrektül kiderülhetett volna a közöttük lévő különbség.
Tehát tanulság nincsen ( ? ) és biztos válasz sem, de azóta is azon töprengek, hogy vajon mi gátolta a HEX - et abban, hogy jobban kibontakozhasson ? gondolkodik.gif
Érdekes mindaz, amit írtál ezzel kapcsolatban. MrCollector meglátása szerint az ízlés is nagyban befolyásolhatja a hallottakat, ami igaz is. De szerintem van még egy fontos tény, amit itt ebben a topikban hajlamosak vagyunk elfelejteni, illetve elbagatelizálni, az hogy akár adott márkán és ráadásul egyazon széria olcsóbb és drágább készülékei között, nem egyértelmű utóbbinak a hangzásbeli előrelépése a kisebb modellel szemben. Nem mindig sikerül a mérnököknek sem a magasabb költségvetésű készülékből kihozni a keret adta maximumot, illetve a "jobb" kábelezés bőven alkalmas e különbség kiegyenlítésére, ami nem azonos hangzást jelent, hanem csupán azt, hogy erősen érvényesül az ízlésbeli tényező. Esetlegesen a drágább kábelek összértéke, nem éri el a két készülék árkülönbözetét.
DIY Cu-R(DAC)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MrCollector írta:
2025.12.25., csüt. 21:07
Azért egy ilyen összehasonlításnál akár a személyes szubjektivitás is dönthet. Ha valaki a melegebb, bensőségesebb hangzás híve illetve ahhoz van szokva, az a sok extra részlet, a feszesebb hangzás akár zavarhatja is. Nekem is van olyan barátom aki az RCA-t választotta az XLR helyett, természetesen azonos kábelnél, mert az ízléséhez közelebb állt a hangja. Én mondjuk gondolkodás nélkül az XLR-t választottam volna ugyanott.
Nyilván abban teljesen igazad van, hogy akkor lett volna korrekt az összehasonlítás, ha azonos kábelezéssel próbáljátok ki ezeket.
Sajnos még "szakmabeliek" is hitetlenkednek (magyarul hülyének néznek) mikor szóba kerül, hogy egy-egy kábel cseréjével akár kategóriaugrás is bekövetkezhet. Viszont aki egyszer ezt megtapasztalja, az utána sokkal több figyelmet (és pénzt) fog a kábeleire fordítani.
Ha az összeköttetés úgy szimmetrikus, hogy egyik oldalon sincs direkt átalakító áramkör(szimm.-aszimm. és fordítva), akkor a szimmetrikus összeköttetés mindig jobb szokott lenni, de pont a dac-ok esetében azért van egy bibi, amiről a laikusok többsége, de még a szakmabeliek egy része sem tud: A dac csip utáni analóg szűrés sosem egyforma a szimmetrikus és aszimmetrikus kimeneteken, emiatt nem is várható el, hogy azonos legyen a hangzásuk.
A másik az ominózus ízlés kérdés, amiről nem is illik vitatkozni személyeskedés veszélye miatt, de általánosságban mégiscsak megérné pár mondatot említeni -majd máskor, más topikban.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7982

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

istvan01 írta:
AES (Audio Engineering Society) érdekes elemzése a szimmetrikus és aszimmetrikus jelkábelezés árnyékolás változatairól, amiben nincs teljes egyetértés a készülék gyártóknál de a szabvány alkotóknál sem.
Ennek az egésznek semmi köze a HiFihez. A HiFi nincs is azon a térképen, amin ez a sztori zajlik. A HiFinek teljesen más jellegű problémái vannak, amikkel az AES nem fog foglalkozni soha. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
-üres
-jel-GND
-sasszi föld
kiemelnék még egy fontos szempontot az írásból. A visszatérő jeláram semmiképpen ne haladjon árnyékoló vezetőn, mert azon az árnyékolás valamilyen árama modulálja a jeláramot (jeláram itt a jel-GND). A cikk sem írja egyértelműen, hogy ha csak egyoldalon van az árnyékoló lekötve, akkor melyik végen legyen ez. Az viszont logikus, hogy ez ott legyen, ahol alacsonyabb impedanciával közelít az árnyékolások csillag pontja felé. A csillag pont is legyen úgy, hogy az alacsonabb impedanciával közeledjen villamos hálózat PE földeléséhez. Ez utóbbi szempont sem mindig egyértelműen állapítható meg több készülék hálózatában. Az még egy nehezítő dolog, ha minden készülék PE földfüggetlen és így lebegő.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

-üres
-jel-GND
-sasszi föld
Csatolmányok
n151fig5.jpg
n151fig5.jpg (102.48 KiB) Megtekintve 693 alkalommal

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 540

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Azért egy ilyen összehasonlításnál akár a személyes szubjektivitás is dönthet. Ha valaki a melegebb, bensőségesebb hangzás híve illetve ahhoz van szokva, az a sok extra részlet, a feszesebb hangzás akár zavarhatja is. Nekem is van olyan barátom aki az RCA-t választotta az XLR helyett, természetesen azonos kábelnél, mert az ízléséhez közelebb állt a hangja. Én mondjuk gondolkodás nélkül az XLR-t választottam volna ugyanott.
Nyilván abban teljesen igazad van, hogy akkor lett volna korrekt az összehasonlítás, ha azonos kábelezéssel próbáljátok ki ezeket.
Sajnos még "szakmabeliek" is hitetlenkednek (magyarul hülyének néznek) mikor szóba kerül, hogy egy-egy kábel cseréjével akár kategóriaugrás is bekövetkezhet. Viszont aki egyszer ezt megtapasztalja, az utána sokkal több figyelmet (és pénzt) fog a kábeleire fordítani.
Ha kérdésed van: 20/3383456

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Nekem egy nem tervezett összevetésem volt RCA és XLR kábel között, aminek semmi tanulsága nem volt, nem is vonnék le következtetést az eredményből, de azért megosztanám a storyt a kedves publikummal.
A terv nem két kábel, hanem két DAC összehasonlítása volt, ahol egy Metrum HEX volt az esetleges megvásárlás tárgya. Arra lettem volna kíváncsi, mennyire szól sokkal jobban a fele, harmada annyiba kerülő Metrum Octave Mk II - mnél.
Sajnos az Octave nem fogad XLR - t, a tulaj meg nem volt hajlandó a 350 ezres - asszem WW - XLR - jét kihúzni a HEX - ből és az erősítőjéből, hogy azok helyett is a magammal vitt AN Vz - t kössük be.
A tápkábelét sem szívesen bolygatta, így aztán a saját Black Rhodium Stream - em vitte a delejt az Octavba, míg a HEX - et a dupla árú hüvelykujjnyi - asszem WW etette.
Ennyire eltérő kábel - setup tudatában nyilván nem volt várható korrekt összehasonlítás, de ha már odakeveredtem, kíváncsi voltam mit hallok/hallunk.
A HEX ( és kábelei ) előadása némileg frissebb, tisztább volt, szélesebb színpaddal, míg az Octave keskenyebb, de mélyebb színpaddal és melegebb, bensőségesebb, sokkal gazdagabb középtartománnyal örvendeztetett meg.
Míg a tulaj azt feszegette, hogy hogy nem hallom, hogy a HEX mennyivel jobban szól, én azon töprengtem, hogy ekkora technológiai és árfölény ellen hogyan lehetséges, hogy az Octave előadása ennyire pariban van, sőt, egyes számokon mennyivel jobb hallgatni, mint a nagytesót.
Rápillantva a HEX tulajára némi ellentmondást véltem felfedezni a kinyilvánított véleménye és a testbeszéde között.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”