robi20064 írta: ↑2025.11.19., szer. 20:05
kaef2 írta: ↑2025.11.19., szer. 18:03
blackfriar írta: ↑2025.11.19., szer. 17:45
Megint nem leszek népszerű az alábbi véleményemmel, de már megszoktam.
Egy Windows Server-t fényévekkel egyszerűbb manuálisan lecsupaszítani, mint egy Linuxot.
Egy ismerősnél a közelmúltban küzdött Piero órákat (!!!) a maga által írt AudioLinux-al.
És nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez az AudioLinux biztosan megverné-e az én Windows Serveremet.
30 mikrosec alatti latency-t produkálok stabilan zenelejátszás közben (elvileg a Linux picit jobbat tud, de lehet, csak headless verzióban).
Urak, lehet köpködni.
Jó hat évig használtam Audiolinuxot, mindenféle Asus WS alaplapos gépekkel, Pink Faun meg Jcat USB kártyákkal, néha 6 USB külső meghajtóval, bármiféle gond nélkül. Pedig nem mondanám magam Linux gurunak semmilyen szinten. Egyszer kellett a Pink Faunos Jordot is bevonni egy reinstallba, amikor még az Ő gépei is Audiolinuxot használtak, a 2019-es Hifi kiállítás után, ahol a L'Auditeur demó Pink Faun gépét kellett egy valószínűleg rosszul ütemezett kikapcsolást követően újratelepíteni távolról és nem volt meg hozzá az összes szükséges jelszó. Már második éve azért nem használom, mert egyik kollégám írt hozzá egy saját OS-t, előbb Ubuntu, majd Debian szerver alapokon, Roon és Audirvana futtatáshoz optimalizálva.
Szóval ahány ház, annyiféle tapasztalat. :)
Feri, mar tobbszor emlitetted ezt az egyedi OS-t amit a kollegad "irt". Azon kivul hogy szerintem az "irt" egy megteveszto kifejezes ebben az esetben, lehet tudni annal tobb reszletet is mint hogy Ubuntu majd kesobb Debian alapokat hasznalt fel? Feltetelezem hogy max forditott meglevo forrasbol, esetleg scriptelt par dolgot. Ha megis konkretan tobb szaz sor C koddal jarult volna hozza a projekthez akkor megkovetem magam.
Miben jobb a mostani OS Roon es Audirvana vonatkozasaban a regebbi AL installodhoz kepest?
A pontos részleteket nem tudom, mert olyan mélységben kellen ismernem, amit csinált, aminek a megértéséhez már kevés vagyok.
Az egész onnan indult, hogy próbálta az AL által is használt erőforrásokat a kérésemre tovább csökkenteni és a latenciát is egy kicsivel még lejjebb vinni. Az első Ubuntu - alapú verzió a 2024-es Audio Expo előtt pár héttel lett kész, azzal demóztunk az Expon és a HIfi Shown is. Aztán a tapsztalatok és újabb nyílt forráskódú komponensek na meg az én távvezérlés igényeim alapján csinálta meg azt, a Debián-alapú verziót, amit most is használok. Szerettük volna azt is elérni, hogy az Audirvana megbízhatóbban fusson és gyorsabban indexáljon, de azon nem sikerült javítani sajnos érdemben.
Egy időben részese volt egy filmes célokra fejlesztett, alacsony latenciájú akár 8k/60p-t is streamelni tudó megoldás fejlesztésének és az ott megtanultakból is hozott át bizonyos nyílt forráskódú komponenseket. Meg fogom kérdezni, hogy írt-e hozzá C kódot és felhívlak, hogy elmondjam. Úgy is régen beszéltünk.