MOT64 írta: ↑2025.11.13., csüt. 12:22
…
Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. …
…
Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt. Ez csak addig nem jelent problémát, míg akár másfajta baj nem jelentkezik a hálózatodban. Akkor aztán egy felülvizsgálat mindenre fényt derít, és te leszel a hunyó, nem a villanyszerelőd.
Olvasgatom ezt a szabványt.
Hogyan kell érteni azt a kitételt, hogy egy védővezető lehet több áramkörnek is a védővezetője,
ÉS
akkor nem kell mindkettőt vezetni (2,5- öst és 1,5- öst), hanem elég csak az egyiket?
Ezt megfigyeltem egy kivitelezés során is, hogy a fázisból behúzott a szaki 3- 4 szálat, a nullából (1-2- t, nem emlékszem), és a földből viszont csak egyet.
1.
Ebben nincs ellentmondás?
2.
Falon kívül vezetett hosszabbító esetében mi az előírás?
3.
Milyen másfajta baj fordulhat elő egy családi ház hálózatában?
Egy felülvizsgálat során megnézik az összes készülék tápkábelêt, vagy csak a fali konnektorokon belül mérnek/ néznek?
Azt értem, hogy egy ingatlan/ családi házban levő hálózat szereléséért a tulajdonos a felelős, nem a villanyszerelő. De, mondjuk a laikus tulajdonosnak honnan kell értenie a villanyszerelői szakmát, amikor az vizsgához kötött, az ingatlant a tulajdonos meg megvásárolhatta villanyszerelői képesítês nélkül?
Milyen másfajta bajra gondolsz?
Ha agyonvág az áram, akkor a temetőbe kerülök, szó szerint én vagyok a hunyó.
Ha zenehallgatás közben elalszom, és közben kigyullad a hifi, leég a ház, akkor is én vagyok az el- hunyó, csak viseltesebb állapotban kerülnek a földi maradványaim a temetőbe.
Ha a falban vezetett vezetékbe bemászik egy bogár, összerágja, és ott zárlat/tűz keletkezik, akkor, ha túlélem, megbüntetnek?
4. Az aktuális szabványok az évtizedek során változtak. Aki egy 60- as években épült lakásban lakik, ott sok helyen védőföldelés sem volt a konnektorokban, aki 10 éve megvett egy ilyet, az élhet földeletlen konnektorokkal?