Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 829

Re: Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: ANDS »

fireman74 írta:
Tegnap, 18:52
ANDS írta:
Tegnap, 11:32
Köszönöm a tippeket mindenkinek. Győzött a külső konnektor, nem verjük szét a fürdőszobát.
Ui: esetleg a szekrényben el tudod vezetni a kábelt, mert akkor az sem látszana...
Arra gondoltam, hogy a szekrény belsejébe kerül majd a konnektor, akkor nem megy a csempén kábelcsatorna (ahogy írtad, az nem a legszebb). Ez lenne a legesztétikusabb.

A legegyszerűbb az lenne, ha találnék egy akkumulátoros hajszárítót, és akkor nincs szükség a konnektorra:))

fireman74
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 132

Hozzászólás Szerző: fireman74 »

ANDS írta:
Tegnap, 11:32
Köszönöm a tippeket mindenkinek. Győzött a külső konnektor, nem verjük szét a fürdőszobát.
Ui: esetleg a szekrényben el tudod vezetni a kábelt, mert akkor az sem látszana...
Lumin X1
Audio Note Empress
Audio Note AN-E SPE HE
Siltech Royal Signature, Kondo LP, Kondo KSL-SPz

Lumin M1 (Ezüst, Fekete)
Martin Logan Motion XT-B100, Audio Note AX-One
Nordost Heimdall 2, Nordost Blue Haven, Audio Note Persimmon, Kondo KSL-SPc

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1465

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

ANDS írta:
2025.11.19., szer. 19:42

Mit lehet tenni az alábbi esetben?
A falra felszerelte/ felfúrta az asztalos a fürdőszobaszekrényt, a mellette levő konnektorban azóta nincs áram. A konnektor és a szekrény mögött is csempe van, a tipli és a kanyarok miatt új vezetéket nem tudunk behúzni.
Egy konnektor miatt nem szeretném leverni a csempét, és mivel falba süllyesztett a konnektor, ha kábel csatornán oda is vinnénk az áramot, nem látom, hogy normálisan be lehetne kötni. Felejtsük el, hogy van ott az a konnektor?
Tételezzük fel, hogy van tartalék csempéd.
Mégis csak lepiszkálnám az érintett darabot, egy kis hurokkal és két x három forrasztással és zsugorcsővel kikerülném a csavar helyét és visszaragasztanám azt az egy csempét.
Pár óra munka és nyoma sincs a kis balesetnek.
Én legalább is ezt csinálnám.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

frankie írta:
2025.11.16., vas. 22:57

Egyébként éppen Rock60 tagtárs volt, aki Duelund dca16ga hsz kábelből készített tápkábelt. Kapott is hideget - meleget. De erről Ő tudna mesélni.
Ja, a tagtárs elmesélte, hogy kíváncsiságától hajtva és saját maga szórakoztatására a gyárilag pamut/olaj szigetelésű kábelre ráhúzott még két extra pamut csövet - nem volt annyira vicces elfoglaltság - amely szerény megítélése szerint a meleg, száraz levegőjű lakásban tökéletesen ellátja feladatát.
Nem üt át, tüskéjét nekinyomva a multiméter sem mutat szivárgást, nyalogatni nem próbálta. :D

fireman74
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 132

Hozzászólás Szerző: fireman74 »

Viszont van egy kérdésem. Mit lehet tenni az alábbi esetben?
A falra felszerelte/ felfúrta az asztalos a fürdőszobaszekrényt, a mellette levő konnektorban azóta nincs áram. A konnektor és a szekrény mögött is csempe van, a tipli és a kanyarok miatt új vezetéket nem tudunk behúzni.
Egy konnektor miatt nem szeretném leverni a csempét, és mivel falba süllyesztett a konnektor, ha kábel csatornán oda is vinnénk az áramot, nem látom, hogy normálisan be lehetne kötni. Felejtsük el, hogy van ott az a konnektor?
IMG_1207.jpeg
[/quote]

Szekrény-csempe találkozásánál kábelcsatorna és falon kívüli konnektor. Nem a legszebb, de a szükség törvényt bont.
Lumin X1
Audio Note Empress
Audio Note AN-E SPE HE
Siltech Royal Signature, Kondo LP, Kondo KSL-SPz

Lumin M1 (Ezüst, Fekete)
Martin Logan Motion XT-B100, Audio Note AX-One
Nordost Heimdall 2, Nordost Blue Haven, Audio Note Persimmon, Kondo KSL-SPc

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:
2025.11.13., csüt. 12:22
...
Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt…
Aki a szabványt kitalálja, és aki a fali konnektor aljzatot tervezi, ha azok között nincs kommunikáció, akkor én hogyan kössem be a konnektort? (Ami ráadásul elég drága is volt.)
Simán belement a 10 mm2- es kék és fekete vezeték, a zöld- sárga csak úgy tud belemenni, ha a felét levágom... a szabványnak úgy egy felülvizsgálat során megfelel? 3x10 mm2- es vezeték megy (de minek, ha nem fér bele a harmadik szál :quetionmark: ).
Értem én a szabvány leírását (végre), csak fele annyi helyet hagytak a konnektorban védővezetőnek:
IMG_1209.jpeg

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 447

Hozzászólás Szerző: hodyka »

ANDS írta:
2025.11.19., szer. 21:15
frankie írta:
2025.11.19., szer. 20:21
Kedves Ands.

Egy-két dolgot érdemes lenne megnézni.
Műszerrel mérve és vagy fázis ceruzával is nézted Amper Károlyt a dugaljban?
Biztos van egy kötésdoboz ahonnan megkapja a feszültséget a dugalj. Azt megkeresni és ott megnézni van-e ott feszültség. Persze a kötést is átnézni.
Dugaljzatot kiszerelni és eldugni egy behúzószálat, hogy átjárható-e csövezés.
Ha nem átjárható, akkor valószínűleg tényleg el lett fúrva a falban a csövezés.
Bocsánat az off topikért.
Én a fent leírtakat csinálnám. Nem mondom, hogy Te csináld meg. A legjobb ha szakember végzi ezt. Egy villanyszerelőnek ez gyerekjáték.
Remélem tudtam segíteni.
Fázisceruzával nézve sincs benne áram. A csövezés nem átjárható sajnos. Villanyszerelővel közösen vakarjuk a fejünket, mert csak kábelcsatornában lehetne csempe lebontása nélkül odavinni az áramot, de hogyan tovább?
A falba süllyesztett konnektor alá nem lehet bevinni a villanyvezetéket, mert a konnektor kilógna az alá bepréselt vezeték miatt, nem tudna rendesen kapaszkodni, hamarosan kijönne a falból.
Csak egy tipp

A dugaljat kiveszed és átfúrsz a mögötte lévő helységbe ha van :) , és ha lehetséges és ott oldod meg a problémát :tutiok:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

frankie írta:
2025.11.19., szer. 20:21
Kedves Ands.

Biztos van egy kötésdoboz ahonnan megkapja a feszültséget a dugalj. Azt megkeresni és ott megnézni van-e ott feszültség. Persze a kötést is átnézni.
Én a fent leírtakat csinálnám. Nem mondom, hogy Te csináld meg. A legjobb ha szakember végzi ezt. Egy villanyszerelőnek ez gyerekjáték.
Remélem tudtam segíteni.
Fázisceruzával nézve sincs benne áram. A csövezés nem átjárható sajnos. Villanyszerelővel közösen vakarjuk a fejünket, mert csak kábelcsatornában lehetne csempe lebontása nélkül odavinni az áramot, de hogyan tovább?
A falba süllyesztett konnektor alá nem lehet bevinni a villanyvezetéket, mert a konnektor kilógna az alá bepréselt vezeték miatt, nem tudna rendesen kapaszkodni, hamarosan kijönne a falból.

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: frankie »

Kedves Ands.

Remélem tudtam segíteni.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Devialet

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

frankie írta:
2025.11.16., vas. 22:57

De Ami a legfontosabb, figyeljen mindenki az ÉV szabályok betartására! Ha nem tudja vagy nem biztos benne, hogy mit kell csinálni akkor inkább kérje szakember segítségét!
Az ösvény talán rendben van, ha van ÉV relé, és kettős szigetelésűek a készülékek.

Viszont van egy kérdésem. Mit lehet tenni az alábbi esetben?
IMG_1207.jpeg

frankie
V.I.P.
V.I.P.

Kedves Taarzan!

Mint írtam, nehéz ügy ez az ösvény kérdés. Hiszen ami jó, az nem "jó"(nem szabályos).
Sajnos hangilag jó Long írása a 2-1-1 de a 2-2-1 is.
De jó az 1-1-2 is ahol a PE a dupla. Az elosztó dobozban mindkét vezető PE sínre kötve, míg a dugaljnál már csak az egyik van bekötve a másik mint árnyékolás fut. Azt hiszem ez a japán módszer.

Még nem is beszéltünk róla, hogy tömör szálas vagy sodrott legyen a vezeték? Ez is hallható. Szerintem ízlés kérdése, akár a hangfalkábel esetében.
Hangfalkábel... bizony sokan használják tápkábelnek vagy ösvénynek is. Nem újkeletű a dolog.
Itt igazán fontos, hogy mekkora a vezeték vagy kábel átütési szilárdsága!!!! Specifikációban elvileg fel van tüntetve. Ezt mindenki csak saját felelősségre!
Egyébként éppen Rock60 tagtárs volt, aki Duelund dca16ga hsz kábelből készített tápkábelt. Kapott is hideget - meleget. De erről Ő tudna mesélni. Vagy vissza lehet lapozni a kábeles topikot.

Természetesen senkit nem szabad buzdítani semmire! Elvileg felnőttek vagyunk és mindenki tudja, hogy hol van a saját korlátja, határa! De Ami a legfontosabb, figyeljen mindenki az ÉV szabályok betartására! Ha nem tudja vagy nem biztos benne, hogy mit kell csinálni akkor inkább kérje szakember segítségét!
Linn
Devialet

frankie
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.11.16., vas. 15:48
frankie írta:
2025.11.15., szomb. 23:15

Egyébként az NHXH-J helyett szerintem jobb az NHXMH-J.
Mi a különbség közöttük a színükön kívül ?
Kedves Rock60!

Ezek a betű kombinációk elsősorban a villamosipari szakembereknek és a szerelőknek szólnak. A kábel tulajdonságairól adnak tájékoztatás.
Jelen esetben mindkét kábel halogénmentes. Az első az a sárga színű lángálló 90 vagy 180 percig. Tömör réz vezetővel, színjelöléssel és védővezetővel. Ezt használták itt a fórumon is egy időben hangfalkábelnek is vagy 10-15éve. Tűzállóként emlegették.
A másik, amit én írtam szintén halogénmentes, tűzálló kábel egy kicsit több tulajdonsággal.
Ami a hangot illeti az NHXMH-J szerintem lágyabb hangú. Anno Fülelek azaz Szabó Zoli ajánlotta mint ösvény kábelt.
Linn
Devialet

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 233

Hozzászólás Szerző: Taarzan »

Mindenki megnyugtatására van némi fogalmam a szabványokról... Ahogy arról is az egyik országban lehet, a masikban nem... Vagy ami nekünk a 230 az másnak a 110. Vagy nekünk miért jó a TN-C, máshol síkitanak a mi szabványunkól... a szakma morális kérdéseit elfogadom, a jogi következményekkel BTK, PTK tisztában vagyok... írjuk le ok, hogy vigyázz... vagy járd körül.
És tényleg a hangra gyakorolt hatása érdekel(ne).
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N (+ Pro-Ject Tube Box DS3 B) - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL
IsoTek V5 Aquarius, ISOL-8, Furutech, QED, DNM, Viablue, RiCable, Tellurium Q

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

frankie írta:
Kedves Taarzan.

A szabványok és előírások azért (is) vannak, hogy a rendszerhasználót/fogyasztót védjék. Éppen ezért illik betartani!
Ja, ez nem érdekel... De amíg nincs baj, addig nincs baj. Én már láttam füstölő dugaljat és kötésdobozt is.

Igen, a hifi az más. Ő, izé, ez egy nehéz kérdés.
Az az igazság, hogy a villanyszerelő szakma nagyon másként vélekedik a mi hobbynkról. Mert másról szól a szakmai képzés, amit mi hallunk az nem lehet, az nincs. Ne tudjátok meg mi volt egy szakmai fórumban amikor valaki betett egy képet egy high-end kábelről.... Nagyon kevés azon kolléga aki tudja, hogy mi miről beszélünk, mit miért szeretnénk, minek a külön tápösvény....

Tápösvény, szintén nagyon jó téma. Egyik oldalon ott van a hang, a másik oldalon az előírások... A villanyszerelő felelőssége igen nagy, sokan nem is gondolják! Ha valakit véletlen áram ütés ér és meghal, akkor adott esetben elővehetik a villanyszerelőt, aki utoljára szerelést végzett az ingatlan villamos hálózatán. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, akkor el is ítélhetik, halált okozó gondatlanság vétsége miatt. Ez bizony nem játék.

Egyébként az NHXH-J helyett szerintem jobb az NHXMH-J. Egy átlag hifi ösvényhez elég lehet a 3X2,5mm2. De ha van rá lehetőség akkor külön ösvény legyen az erősítő oldalnak és a digitális oldalnak is.
Nálam 3x4mm2 MT van. Ha most csinálnám, akkor én is mást húznék.
Kedves frankie!

Köszönöm, én sem írhattam volna le szebben. leborulok.gif
A "felejtsük már el" kezdetű hozzáállás szerintem is veszélyes, valahol kompromisszumot kell kötni az igényeink és a szabályok között. A szabályok pedig nem véletlenül vannak. Amint írtam, sajnos tudnék mesélni, de inkább nem. Ha valami baj történik, utána nincs visszaút, nem olyan, hogy akkor kicserélem a tranyót.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

frankie írta:

Egyébként az NHXH-J helyett szerintem jobb az NHXMH-J.
Mi a különbség közöttük a színükön kívül ?

frankie
V.I.P.
V.I.P.

Kedves Taarzan.

A szabványok és előírások azért (is) vannak, hogy a rendszerhasználót/fogyasztót védjék. Éppen ezért illik betartani!
Ja, ez nem érdekel... De amíg nincs baj, addig nincs baj. Én már láttam füstölő dugaljat és kötésdobozt is.

Igen, a hifi az más. Ő, izé, ez egy nehéz kérdés.
Az az igazság, hogy a villanyszerelő szakma nagyon másként vélekedik a mi hobbynkról. Mert másról szól a szakmai képzés, amit mi hallunk az nem lehet, az nincs. Ne tudjátok meg mi volt egy szakmai fórumban amikor valaki betett egy képet egy high-end kábelről.... Nagyon kevés azon kolléga aki tudja, hogy mi miről beszélünk, mit miért szeretnénk, minek a külön tápösvény....

Tápösvény, szintén nagyon jó téma. Egyik oldalon ott van a hang, a másik oldalon az előírások... A villanyszerelő felelőssége igen nagy, sokan nem is gondolják! Ha valakit véletlen áram ütés ér és meghal, akkor adott esetben elővehetik a villanyszerelőt, aki utoljára szerelést végzett az ingatlan villamos hálózatán. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, akkor el is ítélhetik, halált okozó gondatlanság vétsége miatt. Ez bizony nem játék.

Egyébként az NHXH-J helyett szerintem jobb az NHXMH-J. Egy átlag hifi ösvényhez elég lehet a 3X2,5mm2. De ha van rá lehetőség akkor külön ösvény legyen az erősítő oldalnak és a digitális oldalnak is.
Nálam 3x4mm2 MT van. Ha most csinálnám, akkor én is mást húznék.
Linn
Devialet

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Taarzan írta:
2025.11.14., pén. 13:10
Engedjük már el ezt a szabvány kérdést, ha az érdekelne keresek egy villanyszerelői fórumot, de ez hifi fórum... :smile53:
Engem a "hangja" érdekel...
Miben más, vagy több a HANGJA egy 5×2.5 mint 3×2.5 halogénmentes (HXH-J FE180/E90) kábelnek...?
"Long ösvénye" alapján 2×L 1×N 1×G --- valamiért szimpatikus az aszimetria.
Duplázom a fázist és a nullát.
(MrCollector szerint a 3x2,5 mm2- es hangja egy punnyadt sz@r volt az 5x2,5 mm2- eshez képest.)
Sokkal jobb. Pl.: valósághűbb hangszerhangok, tele van élettel, zeneibb, több a részlet, jobb a mély.
Én is Long véleménye alapján indultam el, ő azt mondta, hogy duplázzam meg a fázist, ha már úgy is ott van a kábelben az ér, nem kerül semmibe.
Erre én megdupláztam a nullát is.

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Engedjük már el ezt a szabvány kérdést, ha az érdekelne keresek egy villanyszerelői fórumot, de ez hifi fórum... :smile53:
Engem a "hangja" érdekel...
Miben más, vagy több a HANGJA egy 5×2.5 mint 3×2.5 halogénmentes (HXH-J FE180/E90) kábelnek...?
"Long ösvénye" alapján 2×L 1×N 1×G --- valamiért szimpatikus az aszimetria.
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N (+ Pro-Ject Tube Box DS3 B) - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:
2025.11.14., pén. 11:37

4. Az a szabály, hogy egy épület villamos hálózatának az építéskori szabványoknak kell megfelelnie. Tehát lehet 100 éves, de szabályos szerelésű. Ha 50 %-ot meghaladó felújítás van az épületben, akkor a villamos hálózatot is a felújításkori előírásoknak megfelelően kell felújítani. De ettől függetlenül amúgy is célszerű a villamos hálózat korszerűsítése, pl. Fi-relé beépítése, régi készülékelemek cseréje, régi kötések felújítása, stb. Ezzel csak magadnak teszel jót.
Az épület majdnem 100 éves, viszont azt is olvastam, hogy 6 évente kötelező (lenne elvileg) az elektromos hálózat felülvizsgálata. (A villanyszerelő azt mondta, ezt gyakorlatilag senki nem csináltatja meg).

A villamos hálózatot áthúztuk, alukábelek, kapcsolók, konnektorok kikerültek, becsöveztük, és rézvezeték került be, földelt konnektorokkal és bekerült egy fí relé(életvédelmi relé) ami a teljes házat védi. Leteszteltem a múltkor, működik.

A tápösvény meg ha 3x2,5- ös, messze elmarad hangban az 5x2,5- östől, ezt én végigpróbáltam.

Most akkor mérlegelhetek, mint autóvezetés közben, hogy mekkora büntetést ér meg adott esetben a megengedett sebesség túllépése?

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ANDS írta:
2025.11.14., pén. 02:28
MOT64 írta:

Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. …

Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt. Ez csak addig nem jelent problémát, míg akár másfajta baj nem jelentkezik a hálózatodban. Akkor aztán egy felülvizsgálat mindenre fényt derít, és te leszel a hunyó, nem a villanyszerelőd.
Olvasgatom ezt a szabványt.
Hogyan kell érteni azt a kitételt, hogy egy védővezető lehet több áramkörnek is a védővezetője,
ÉS
akkor nem kell mindkettőt vezetni (2,5- öst és 1,5- öst), hanem elég csak az egyiket?

Ezt megfigyeltem egy kivitelezés során is, hogy a fázisból behúzott a szaki 3- 4 szálat, a nullából (1-2- t, nem emlékszem), és a földből viszont csak egyet.
1.
Ebben nincs ellentmondás?

2.
Falon kívül vezetett hosszabbító esetében mi az előírás?

3.
Milyen másfajta baj fordulhat elő egy családi ház hálózatában?

Egy felülvizsgálat során megnézik az összes készülék tápkábelêt, vagy csak a fali konnektorokon belül mérnek/ néznek?

Azt értem, hogy egy ingatlan/ családi házban levő hálózat szereléséért a tulajdonos a felelős, nem a villanyszerelő. De, mondjuk a laikus tulajdonosnak honnan kell értenie a villanyszerelői szakmát, amikor az vizsgához kötött, az ingatlant a tulajdonos meg megvásárolhatta villanyszerelői képesítês nélkül?

Milyen másfajta bajra gondolsz?
Ha agyonvág az áram, akkor a temetőbe kerülök, szó szerint én vagyok a hunyó.
Ha zenehallgatás közben elalszom, és közben kigyullad a hifi, leég a ház, akkor is én vagyok az el- hunyó, csak viseltesebb állapotban kerülnek a földi maradványaim a temetőbe.
Ha a falban vezetett vezetékbe bemászik egy bogár, összerágja, és ott zárlat/tűz keletkezik, akkor, ha túlélem, megbüntetnek?

4. Az aktuális szabványok az évtizedek során változtak. Aki egy 60- as években épült lakásban lakik, ott sok helyen védőföldelés sem volt a konnektorokban, aki 10 éve megvett egy ilyet, az élhet földeletlen konnektorokkal?
:D

1. Nincs ellentmondás. A pl. falba behúzott 3-4 fázisvezető nem párhuzamosan kapcsolódik. Gondolj csak egy csillárkapcsolóra vagy alternatív kapcsolóra. Vagy még ezek mellé behúzzák 2 db konnektornak a fázisát és nulláját is, akkor persze 2 db védőföld kell. Szóval nézz meg egy villamos vezetékezési rajzot, az alapján szerintem belátható.

2. Falon kívül ua. a helyzet.

3. Ne fessük az ördögöt a falra, de láttam már pár villamos balesetet. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de a baj mellé még jól meg is büntethetnek, ha kiderül, hogy szabálytalan a szerelés a hálózatodban. Hiányzik neked még egy pofon? :rolleyes:

4. Az a szabály, hogy egy épület villamos hálózatának az építéskori szabványoknak kell megfelelnie. Tehát lehet 100 éves, de szabályos szerelésű. Ha 50 %-ot meghaladó felújítás van az épületben, akkor a villamos hálózatot is a felújításkori előírásoknak megfelelően kell felújítani. De ettől függetlenül amúgy is célszerű a villamos hálózat korszerűsítése, pl. Fi-relé beépítése, régi készülékelemek cseréje, régi kötések felújítása, stb. Ezzel csak magadnak teszel jót.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:

Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. …

Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt. Ez csak addig nem jelent problémát, míg akár másfajta baj nem jelentkezik a hálózatodban. Akkor aztán egy felülvizsgálat mindenre fényt derít, és te leszel a hunyó, nem a villanyszerelőd.
Olvasgatom ezt a szabványt.
Hogyan kell érteni azt a kitételt, hogy egy védővezető lehet több áramkörnek is a védővezetője,
ÉS
akkor nem kell mindkettőt vezetni (2,5- öst és 1,5- öst), hanem elég csak az egyiket?

Ezt megfigyeltem egy kivitelezés során is, hogy a fázisból behúzott a szaki 3- 4 szálat, a nullából (1-2- t, nem emlékszem), és a földből viszont csak egyet.
1.
Ebben nincs ellentmondás?

2.
Falon kívül vezetett hosszabbító esetében mi az előírás?

3.
Milyen másfajta baj fordulhat elő egy családi ház hálózatában?

Egy felülvizsgálat során megnézik az összes készülék tápkábelêt, vagy csak a fali konnektorokon belül mérnek/ néznek?

Azt értem, hogy egy ingatlan/ családi házban levő hálózat szereléséért a tulajdonos a felelős, nem a villanyszerelő. De, mondjuk a laikus tulajdonosnak honnan kell értenie a villanyszerelői szakmát, amikor az vizsgához kötött, az ingatlant a tulajdonos meg megvásárolhatta villanyszerelői képesítês nélkül?

Milyen másfajta bajra gondolsz?
Ha agyonvág az áram, akkor a temetőbe kerülök, szó szerint én vagyok a hunyó.
Ha zenehallgatás közben elalszom, és közben kigyullad a hifi, leég a ház, akkor is én vagyok az el- hunyó, csak viseltesebb állapotban kerülnek a földi maradványaim a temetőbe.
Ha a falban vezetett vezetékbe bemászik egy bogár, összerágja, és ott zárlat/tűz keletkezik, akkor, ha túlélem, megbüntetnek?

4. Az aktuális szabványok az évtizedek során változtak. Aki egy 60- as években épült lakásban lakik, ott sok helyen védőföldelés sem volt a konnektorokban, aki 10 éve megvett egy ilyet, az élhet földeletlen konnektorokkal?

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Taarzan írta:
2025.11.11., kedd 18:52

Régen a tűzálló kábel is kedvelt volt... azzal mi a helyzet...? Az nagyon jó, én is olyat használok.

Ha 4x2.5 vagy 4x4-es kábelt valasztok jó lehet? 2 a fázisra + föld és védő föld. Az is nagyon jó. Én 5x2,5- öst használok, így 2 szál a fázisra, 2 a nulla és 1 a föld (a zöld- sárga)

Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. Bár itt már az olvadóbetétekre vonatkozó bejegyzésemet is ignorálták (lelkük rajta), de azért leírom.
Az MSZ HD 60364-5-54:2012 szabvány szerint 16 mm²-ig a védővezető keresztmetszete a fázisvezető keresztmetszetével megegyező kell legyen, 16-35 mm² fázisvezető-keresztmetszetig 16 mm², ez felett a fázisvezető keresztmetszetének a fele. Ez akkor igaz, ha a védővezető és a fázisvezető anyaga megegyezik.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Taarzan írta:
2025.11.11., kedd 18:52

Régen a tűzálló kábel is kedvelt volt... azzal mi a helyzet...? Az nagyon jó, én is olyat használok.

Ha 4x2.5 vagy 4x4-es kábelt valasztok jó lehet? 2 a fázisra + föld és védő föld. Az is nagyon jó. Én 5x2,5- öst használok, így 2 szál a fázisra, 2 a nulla és 1 a föld (a zöld- sárga)

Bocs, hogy beleírtam.
Az 5x4- es nagyon jó hangú, csak olyan vastag és merev, hogy eléggé kezelhetetlen. Én falon kívül viszem.

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Annyi már itt a hsz....
Régen a tűzálló kábel is kedvelt volt... azzal mi a helyzet...?

Ha 4x2.5 vagy 4x4-es kábelt valasztok jó lehet? 2 a fázisra + föld és védő föld.

Most a tápösvenyre 6.0 cable prysmian basec.. 2x6+1.5mm föld. vastag sodrott (a 6mm kb 7 szálból sodort) merev, lapos...

Csak a hifibogár miatt ...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”