Linner írta: ↑2025.11.09., vas. 22:06
Na és akkor szembe jön az “átláthatatlan látszer”: optika.
Gondoltam olyan lesz, mint a LAN. Azt sem értem, de bedugom ide-oda az egyforma csatikba és megy!
Ha valaki ismer valami felhasználói szintű optikai LAN alkalmazásokat összefoglaló írást, kérem ossza meg, mert amiket én találtam azokból sokmindent megismertem, de nem kerültem közelebb abban a tekintetben, hogy milyen eszközöket is kellene választanom.
1. Jól értem, hogy vannak eszközök, amelyek SFP porttal (annak változataival) szereltek, amibe kell egy transceiver az optikai kábelek csatlakozásához (pl a korábban itt említett TP-Link MC220L), és vannak amik közvetlenül fogadják az optikai kábelt (MC200CM)?
2. Valahol azt olvastam, hogy bár minden szabványosított, van olyan, hogy egyik gyártó eszköze nem kompatibilis más gyártó azonos paraméterű eszközeivel. Akkor Sfp portos eszközöket érdemes venni, és a kábel végén az azonos gyártó azonos típusú transceiverei biztosítanak kompatibilitást?
3. Látom, hogy van ahol egy optikai kábel adja a kapcsolatot (ez a Bidi?) van ahol egy-egy különálló kábel van a két irányhoz (TX-RX)? Egy ilyen audio célú alkalmazáshoz nekem melyik az ideális?
4. És akkor a kábelek. Itt is akkora szerepe van a kábel minősgnek, mint a fémes kapcsolatoknál?
Elnézést kérek, tényleg nem fárasztani akarom itt a csapatot, csak tényleg ennyire matt vagyok a dologhoz.
Először is el kell dönteni, hogy melyik optika a szimpatikus: az un mono módusú, vagy a multi módosú. Normál lakás körülmények között bármelyik jó lehet, nem hiszem, hogy a kettő között érdemi hangzásbéli különbség lenne, nálam legalábbis nem volt, amikor ezzel kísérleteztem. Az SFP modulokból érdemes a gyártóét megvenni, habár az OEM modulok is működnek általában.
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás ez lehet:
2× TP‑Link MC220L gigabites SFP médiakonverter (1× RJ45 10/100/1000, 1× SFP, külső táppal, hot‑swap SFP)
2× TP‑Link TL‑SM311LS single‑mode SFP modul (1310 nm, LC/UPC, 9/125 µm SMF, 1,25 Gbps, max átviteli távolság 10 km)
1× OS2 single‑mode optikai patchkábel, LC‑LC, 9/125 µm, hossza: 5–10 m (bármi OS2 megfelel a TLSM311LS‑hez)
2× rövid CAT5e/CAT6 patchkábel a streamer/switch ↔ MC220L és MC220L ↔ végpont (pl. DAC‑bridge/switch) között
2x lineáris táp a két MC220L konverterhez (9 V / 1 A lineáris tápegység (center‑pozitiv), 5,5×2,1 mm dugóval, alacsony ripple (<5–10 mVrms)
A jövőt állóbb megoldás olyan, ami esetleg 2,5 vagy 5 Gb/s Ethernetet is kezel. Ez is megoldható a TP-Link választékából.
2× TP‑Link Omada MC420L Multi‑Gigabit médiakonverter (RJ45 1G/2,5G/5G/10G ↔ SFP+ 10GBase‑X, Auto‑Negotiation, Auto‑MDI/MDIX)
2× TP‑Link SFP+ 10G single‑mode optikai modul, 1310 nm LR, LC/UPC csatlakozó (kompatibilis az MC420L SFP+ foglalatával; a 10GBase‑LR tipikus hatótávja 10 km, ami 10 m‑re bőséges)
1× OS2 single‑mode LC‑LC 9/125 µm patchkábel, 5–10 m (az SFP+ LR modulokhoz illeszkedő LC‑LC SM kábel szükséges
2× rövid RJ45 réz patchkábel (Cat5e vagy jobb)
Az LC-LC kábelt itt szoktam vásárolni:
https://www.newnetwork.hu/lcpc-lcpc-dup ... -l10-meter
A TP-Linknek van olyan gigabites switche, olcsón, amiben van SFP port is, azt is figyelembe lehet esetleg venni, és tápolható külső táppal is: TP-Link TL‑SG1210P. Ez tud PoE táplálást is de arra nincs szükség, sajnos idehaza nincs a switchnek PoE nélküli verziója. Ehhez a switch-hez ugyanaz az SFP modul, és optikai kábel lesz jó, mint az MC-220L konverterhez.