Arra gondoltam én is, hogy nem kellene a tűnyomás beállításával bajlódnom. De akkor miért tették be a dobozba az ellensúlyt? A használati utasításban egy szót sincs az ellensúlyról, azonkivül, hogy az egyik képen szerepel. De a beállításáról nem írnak.mishow írta: ↑2025.10.28., kedd 18:30Szerintem ezek a készülékek un. "plug&play" rendszerűek, azaz bedugod és megy.TI2025 írta: ↑2025.10.28., kedd 14:51Auna Birmingham HiFi sztereo rendszert. Nincs vele gond, csak a tűbeállítással nem boldogulok.
A youtube-os tűnyomás beállításra vonatkozó videókban látottakat követve, akárhogy tekergetem, akármilyen értékre állítom be az ellensúlyt(a készülék használati utasítása nem tartalmaz a tűnyomásra vonatkozó adatot), a tű nem éri el a lemezt lejátszáskor. Felette van pár milliméterrel.
A legritkábban kell állítani rajtuk bármit is, főleg nem szokás a tűnyomást állítgatni. Ha az ellensúly eleve nincs rajta, akkor általában egy fix pontig kell rádugni és kész.
Az a gyanúm, hogy a szállítási rögzítő "pöcköket" és távtartókat kellene végignézni, illetve a saját hozzáadott papírjaiban nagyon alaposan át kellene nézni a "kicsomagolás, üzembehelyezés" fejezetet, mindjárt az elején. A jelenség azt mutatja, hogy a karlift nem engedi le a tűt, vagyis a rendszer valahol akad. Ennek néznék utána a helyedben először.
A linkelt videók nem erről szólnak, azzal szerintem neked nincs dolgod!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
-
TI2025
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Re: Lemezjátszó
-
TI2025

Túl sokat sajnos nem.Big írta: ↑2025.10.28., kedd 18:14Hát ezekkel nincs baj, nézd meg ha a kar a karbakon van akkor mit csinál a lift ha leengeded. Az a fekete félkörív mennyit mozdul lefelé.TI2025 írta: ↑2025.10.28., kedd 17:40https://www.youtube.com/watch?v=itKESjqY5XU
https://www.youtube.com/watch?v=R_QOxc9Kw2M
Köszönöm!
- Big
- V.I.P.

- Értékelés: 757
Ezt a szállítási biztosító csavart kioldottad?
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2582
Szerintem ezek a készülékek un. "plug&play" rendszerűek, azaz bedugod és megy.TI2025 írta: ↑2025.10.28., kedd 14:51Auna Birmingham HiFi sztereo rendszert. Nincs vele gond, csak a tűbeállítással nem boldogulok.
A youtube-os tűnyomás beállításra vonatkozó videókban látottakat követve, akárhogy tekergetem, akármilyen értékre állítom be az ellensúlyt(a készülék használati utasítása nem tartalmaz a tűnyomásra vonatkozó adatot), a tű nem éri el a lemezt lejátszáskor. Felette van pár milliméterrel.
A legritkábban kell állítani rajtuk bármit is, főleg nem szokás a tűnyomást állítgatni. Ha az ellensúly eleve nincs rajta, akkor általában egy fix pontig kell rádugni és kész.
Az a gyanúm, hogy a szállítási rögzítő "pöcköket" és távtartókat kellene végignézni, illetve a saját hozzáadott papírjaiban nagyon alaposan át kellene nézni a "kicsomagolás, üzembehelyezés" fejezetet, mindjárt az elején. A jelenség azt mutatja, hogy a karlift nem engedi le a tűt, vagyis a rendszer valahol akad. Ennek néznék utána a helyedben először.
A linkelt videók nem erről szólnak, azzal szerintem neked nincs dolgod!
- Big
- V.I.P.

Hát ezekkel nincs baj, nézd meg ha a kar a karbakon van akkor mit csinál a lift ha leengeded. Az a fekete félkörív mennyit mozdul lefelé.TI2025 írta: ↑2025.10.28., kedd 17:40https://www.youtube.com/watch?v=itKESjqY5XU
https://www.youtube.com/watch?v=R_QOxc9Kw2M
Köszönöm!
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
-
TI2025

Kösz.
Ha az ellensúly nincs a kar végén, nincs gond a kar leengedésével, eléri a lemezt.
Ha az ellensúly nincs a kar végén, nincs gond a kar leengedésével, eléri a lemezt.
Hogy segítsek is: Szerintem karemelővel lehet gond, nem engedi le a kart. 
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- Big
- V.I.P.

Be tudod tenni ide a videót amit néztél?TI2025 írta: ↑2025.10.28., kedd 14:51Sziasztok!
A napokban vettem egy Auna Birmingham HiFi sztereo rendszert. Nincs vele gond, csak a tűbeállítással nem boldogulok.
Szerintetek mit rontok el a beállításnál?
Előre is köszönöm, ha reagáltok.
"Szerintetek mit rontok el"
Húúú!
Elnézést: Hogy megvetted.
Húúú!
Elnézést: Hogy megvetted.
-
TI2025

Sziasztok!
A napokban vettem egy Auna Birmingham HiFi sztereo rendszert. Nincs vele gond, csak a tűbeállítással nem boldogulok.
Haliandarson írta: ↑2025.10.12., vas. 18:55Köszi, eddig tényleg nem voltam tisztában a barázdazaj okaival, simán összekötöttem a futómű működésével, ezek szerint tévesenDübörgést, mint olyat, ugyanakkor nem igazán érzékelek, vagy nincs fülem hozzá. Így akkor el is hessegetem azt a bogarat, amelyik kikergetné a futóművet emiatt a rendszerből.
A fonó fokozatomon meg például van egy +6dB-s erősítési gomb, amit bekapcsolva használtam eddig, de most a változatosság kedvéért kikapcsoltam az elmúlt 1 órában és azt veszem észre, hogy oké, hogy így halkabban szól ugyanazon a hangerőálláson a zene, avagy még magasabb hangerőre kell így állítanom az előfokot, de azt gondolom így mégis kevesebb a különbség a "shhh" hang között lemezzel és nélküle.
Most azt gondolom, lehet kicsit túlreagálom ezt a barázdazaj dolgot...
![]()
Két különböző dologról beszélünk.
Erősítés.
A phono fokozat erősítésének a csökkentésével természetes, hogy javul a hangminőség és a zaj is.
Anno a birtokomban lévő Pink Pip előfok is így működött.
Annál egy tízszeres erősítést bevivő gomb volt, aminek a használatával sokkal hangosabban szólt a cucc.
Esti, nyugis zenehallgatásnál, amikor nem volt szűkség a plusz kakaóra, kikapcsoltam a turbó fokozatot. Ilyenkor sokszor koppig fel kellett tekerni a hangerőt...
Finomabb, részletesebb, csendesebb produkciót nyújtott így, mondhatni klasszis különbség volt a két megszólalásban.
Mechanika.
Nem tévedsz sajnos a futómű számlájára felróható zajokkal kapcsolatban.
Tapasztalatom szerint nem kis különbség mutatkozik a futóművek alapzajában is, ami független az erősítéstől.
Míg az erősítés számlájára írható zajok felemelt karral detektálhatók legjobban, a futómű által keltett zajok pont lejátszáskor, értelemszerűen a befutóbarázdában vagy a számok között futó tű esetében hallhatóak leginkább.
A " csendesebb" futóműveknél ezek a - ssshh jellegű - zajok és az apróbb sercegések, pattogások is kisebbek, kevésbé forszírozottak.
Az a sokszor emlegetett bizonyos " fekete " háttér a jó futóművek egyik erénye.
- andarson
- V.I.P.

- Értékelés: 607
Köszi, eddig tényleg nem voltam tisztában a barázdazaj okaival, simán összekötöttem a futómű működésével, ezek szerint tévesen
Dübörgést, mint olyat, ugyanakkor nem igazán érzékelek, vagy nincs fülem hozzá. Így akkor el is hessegetem azt a bogarat, amelyik kikergetné a futóművet emiatt a rendszerből. 
A fonó fokozatomon meg például van egy +6dB-s erősítési gomb, amit bekapcsolva használtam eddig, de most a változatosság kedvéért kikapcsoltam az elmúlt 1 órában és azt veszem észre, hogy oké, hogy így halkabban szól ugyanazon a hangerőálláson a zene, avagy még magasabb hangerőre kell így állítanom az előfokot, de azt gondolom így mégis kevesebb a különbség a "shhh" hang között lemezzel és nélküle.

Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Musical Fidelity M6x Vinyl
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
JBL 4333
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 256
Természetesen több összetevős.andarson írta: ↑2025.10.12., vas. 15:51Ez a kérdés biztos többször volt már itt, ennek ellenére kérdezem:
ha nagy hangerőn, két szám között nem vagyok elégedett az alapzaj mértékével (ha szól a zene ezt már nem veszem észre, el van nyomva), az a lemezjátszó, mint futómű gyengesége? Vagy ez a kérdés ennél “természetesen” sokkal összetettebb, és lehet az a lemezjátszó elhelyezés, a mögöttes elektronikák, kábel árnyékolás, akár hangsugárzó érzékenységének kérdése is?
… mert például ha nem megy a lemezjátszó, akkor is van “shhh” alapzaj nagyobb hangerőn, de ez valamivel mérsékeltebb mint két szám között amikor megy a lemez.… ok tudom, hogy van amikor maga a lemez lehet gyenge minőségű, sajnos van egy lemezem aminek borzasztó nagy az alapzaja és nagyon kilóg a többi mellől zajosságban.
Szóval arra vonatkozna a kérdésem, hogy a "shhh" jellegű alapzaj, a lemezjátszásnál mitől függ?
Sajnos nálam a hifi a nappaliban van, nincs erre dedikált szobám és szekrényen van a lemezjátszó, jóllehet alátétekkel próbálom elcsatolni onnan (egy tüskéken lévő készülék alátéttel és azon még vibracsival), de motoszkál kérdésként a fejemben, hogy a Dual 1219-esem alapjáraton zajos lehet a fülemnek.
Egyrészt van az, amit akvapark írt.
Másrészt nagyon erősen tűprofil függő is a barázdazaj, annak is lehet ilyen hangja.
A futómű alapvetően nem ilyen zajt visz be, az dübörgésként jelenik meg, de minél jobb a futómű, annál jobban csillapítja az ilyen zajokat is.
Szóval először talán az elektronika és a hangszedő az ahol kereni kell a ludast, szerintem.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission
"ha nem megy a lemezjátszó, akkor is van “shhh” alapzaj nagyobb hangerőn,"
MM - pláne MC - erősítésnél a jel/zaj arány sokkal rosszabb mint vonalbemenetről.
MM - pláne MC - erősítésnél a jel/zaj arány sokkal rosszabb mint vonalbemenetről.
- andarson
- V.I.P.

- Értékelés: 607
Ez a kérdés biztos többször volt már itt, ennek ellenére kérdezem:
ha nagy hangerőn, két szám között nem vagyok elégedett az alapzaj mértékével (ha szól a zene ezt már nem veszem észre, el van nyomva), az a lemezjátszó, mint futómű gyengesége? Vagy ez a kérdés ennél “természetesen” sokkal összetettebb, és lehet az a lemezjátszó elhelyezés, a mögöttes elektronikák, kábel árnyékolás, akár hangsugárzó érzékenységének kérdése is?
… mert például ha nem megy a lemezjátszó, akkor is van “shhh” alapzaj nagyobb hangerőn, de ez valamivel mérsékeltebb mint két szám között amikor megy a lemez.… ok tudom, hogy van amikor maga a lemez lehet gyenge minőségű, sajnos van egy lemezem aminek borzasztó nagy az alapzaja és nagyon kilóg a többi mellől zajosságban.
Szóval arra vonatkozna a kérdésem, hogy a "shhh" jellegű alapzaj, a lemezjátszásnál mitől függ?
Sajnos nálam a hifi a nappaliban van, nincs erre dedikált szobám és szekrényen van a lemezjátszó, jóllehet alátétekkel próbálom elcsatolni onnan (egy tüskéken lévő készülék alátéttel és azon még vibracsival), de motoszkál kérdésként a fejemben, hogy a Dual 1219-esem alapjáraton zajos lehet a fülemnek.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1290
Már nálam sincs. Csak amig "antisztatikus" kefét használtam addig volt. De olcsó, ezért veszik mint a cukrot! Szerencsére néha néhányan kérdeznek is..... :)Rock60 írta: ↑2025.10.06., hétf. 12:45SoundMania írta: ↑2025.10.03., pén. 08:42
... húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....
Csak nézek, mikor írtok a töltés elleni harcotokról.![]()
Nálam szinte soha nem serceg fordításkor.
Ha nagy ritkán egy kicsit mégis, akkor mi van ?![]()
Hogy mivel nem tudtok foglalkozni...
Igaz, nálam nincsen semmi a tányér és a lemez között.![]()
SoundMania írta: ↑2025.10.03., pén. 08:42
... húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....
Csak nézek, mikor írtok a töltés elleni harcotokról.
Nálam szinte soha nem serceg fordításkor.
Ha nagy ritkán egy kicsit mégis, akkor mi van ?
Hogy mivel nem tudtok foglalkozni...
Igaz, nálam nincsen semmi a tányér és a lemez között.
- SoundMania
- V.I.P.

Már nem filcet használok. Ha van lehetőség, próbáld ki a Zerostatot. Na az antisztatizál! :)
Annyira belövöldözhető a lemez, hogy nagyon durván meghallani, hogy nagyon hullámzik utána a hang lejátszáskor. Ez persze pár nap, 1 hét után elmúlik ahogy a töltések elrendeződnek újra.
Vagy van az, amikor új lemezt nem lehet kihúzni a belső tokból annyira vonzza. Pár lövés a kicsit elhúzott tok és a lemez közé és pár óra múlva kihúzható a lemez....
Kipróbálom a kart is, mert már nézegettem. Aztán egy év múlva lehet azt írom majd másnak, amit te most nekem.
Sok mindentől függ. Te ezek szerint filcet használsz, én parafát, de kísérletezni kell és kipróbálni amit csak lehet, ez a lényeg.
Sok mindentől függ. Te ezek szerint filcet használsz, én parafát, de kísérletezni kell és kipróbálni amit csak lehet, ez a lényeg.
- SoundMania
- V.I.P.

Biztos ez a bizonyíték? Nem csak arról van szó, hogy elkened/kiegyenlíted a töltést a felületen? Én eleve egy földelőpontot meg szoktam fogni közben és a felszínről ugyan a szöszöket lehúzta, két lemezfordulat után már húzta magára a lemez megint amit csak tudott a levegőből és lemezfordításkor, meg cserekor aztán "rázott", húzta le a lemezalátétet, stb. Ha antisztatizált volna, akkor ezek sem maradtak volna. Szerintem.... Mert mióta nem használom ilyenek nincsenek. Tiszta a lemez felülete, helyén marad a filc, nem serceg/pattog fordításkor, cserekor.....teddysnow írta: ↑2025.10.03., pén. 08:29Valószínűleg rossz a módszered, mert nálam működik. Sztatikus lemezt felteszem, hangerőt feltekerem, lemezen végig húzom, nagyon pattog. Kefét az aluházas elosztóm oldalán lehúzom, mint ha tisztítanám. Lemezem újrahúzom, kevésbé pattog. Megint földelve tisztítom, lemezt újrahúzom, még kevésbé pattog, új tisztítás, új lehúzás, nem pattog. Hangerőt visszaállítom, kart leengedem és szól a zene.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Majd vedd észre, hogy nem antisztatikus! Halottnak csók....
Valószínűleg rossz a módszered, mert nálam működik. Sztatikus lemezt felteszem, hangerőt feltekerem, lemezen végig húzom, nagyon pattog. Kefét az aluházas elosztóm oldalán lehúzom, mint ha tisztítanám. Lemezem újrahúzom, kevésbé pattog. Megint földelve tisztítom, lemezt újrahúzom, még kevésbé pattog, új tisztítás, új lehúzás, nem pattog. Hangerőt visszaállítom, kart leengedem és szól a zene.SoundMania írta: ↑2025.10.02., csüt. 20:23Majd vedd észre, hogy nem antisztatikus! Halottnak csók....
Az én tapasztalatom, hogy az a jó lemeztörlő kefe, ami le van földelve. Pl. az erősítő "gnd" csatlakozójához, ill. a burkolatot tartó bárme4ly csavarhoz.
Régen ilyen volt a "Lencostatic", ma a Pro-Ject - is - gyárt ilyet.