Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: konok »

istvan01 írta:
2025.10.10., pén. 12:45
Talán off, de ez is egy módja a rezgéscsillapításnak. Földrengés gyakori területen egy mértékig ez is csökkenti az épület súlyos sérülés kockázatát. Azt viszont nem tudom, ezek a rugalmas acél elemek hány tonna terhet képesek így megtartani.

/De van esély rá, a kép hamis, AI. De léteznek ehhez hasonló épület rezgés kezelő alátámasztások. Japánban gyakran alkalmaznak ilyeneket/
Valódi a kép, ez létező termék. 10000kN (1000t) nagyságrendileg, amit ezek tudnak.
Ez kb ugyanaz, mintha rugókra tennénk egy készüléket.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1456

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Fordítókorongos írta:
2025.10.04., szomb. 03:10

Egész pontosan 36centi széles hangfal,ami nem számít picinek,de a gyártó ettől függetlenül (idézőjel nélkül) nevezi:
Studio Monitor Bookshelf Loudspeaker-nek.
Sajnos behatárol az adott hely,de azért érdekel,hogy mekkora lenne az optimális faltól mért távolság konzolon,
hátha következőre már mélyebb falitartókat csinálok.
Elég vad dolog egy ekkora dobozt könyvespolc sugárzónak nevezni - hol van 80 centi magas könyv ? gondolkodik.gif - de a gyártó dolga...
Hogy mi az optimális, azt meg nem mondom - talán egy méterre a faltól egy jó kis állványon - de 30 - 40 centis faltól lévő távolság már biztosan nagy előrelépés lenne.
20 - 30 centi helyet csak találsz még... :D
Próbálgatni kell.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3533

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Talán off, de ez is egy módja a rezgéscsillapításnak. Földrengés gyakori területen egy mértékig ez is csökkenti az épület súlyos sérülés kockázatát. Azt viszont nem tudom, ezek a rugalmas acél elemek hány tonna terhet képesek így megtartani.

/De van esély rá, a kép hamis, AI. De léteznek ehhez hasonló épület rezgés kezelő alátámasztások. Japánban gyakran alkalmaznak ilyeneket/
Csatolmányok
szeizmukus épület rezgéscsillapító.jpg

Miafene33
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: Miafene33 »

Parafa, gumi. 😆

Redguy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 112

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Miafene33 írta:
2025.10.06., hétf. 17:13
Nálam ilyen házi lábakon áll a hangsugárzó.IMG_1516.jpeg
És miből van a szendvics? :D
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2

Miafene33
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

IMG_1519.jpeg
IMG_1518.jpeg
Az állvány is házi, a lába acélgolyós rétegelt, a legók meg a gyerekek rezgéscsillapítása.

Miafene33
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Nálam ilyen házi lábakon áll a hangsugárzó.
IMG_1516.jpeg

Fordítókorongos
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 13
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fordítókorongos »

Rock60 írta:
2025.10.01., szer. 13:15
Az biztos.
Csak több hely és egy jóval mélyebb falikonzol kellene hozzá, hogy legyen hova húzni. :D
Egyébként jogos, mert ez a "polcsugárzó" egyáltalán nem tűnik olyan kicsinek hogy igényelné a falközelséget.
( Saccperkábé van vagy 30-35 cm széles... gondolkodik.gif )

Sziasztok! Nincs ez teljesen rátolva a falra,olyan~10-12cm távolság azért marad hátul...
Egész pontosan 36centi széles hangfal,ami nem számít picinek,de a gyártó ettől függetlenül (idézőjel nélkül) nevezi:
Studio Monitor Bookshelf Loudspeaker-nek.
Sajnos behatárol az adott hely,de azért érdekel,hogy mekkora lenne az optimális faltól mért távolság konzolon,
hátha következőre már mélyebb falitartókat csinálok. :rolleyes:
Jó Hifizést! Árpád

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1456

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2025.08.10., vas. 16:28

Ha valódi hangzásbeli javulást szeretnél(mert hát ezeket az ufókat is ezért készítetted, ha nem tévedek) akkor húzd el a faltól a hangsugárzókat, ez sokkal többet hoz. :smile32:
Az biztos.
Csak több hely és egy jóval mélyebb falikonzol kellene hozzá, hogy legyen hova húzni. :D
Egyébként jogos, mert ez a "polcsugárzó" egyáltalán nem tűnik olyan kicsinek hogy igényelné a falközelséget.
( Saccperkábé van vagy 30-35 cm széles... gondolkodik.gif )

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2182

Hozzászólás Szerző: Shimano »

merida írta:
2025.09.27., szomb. 16:23
Viablue Absorber M -el kapcsolatban: "filléres" tuning és meglepő mértékűen, előnyösen hat a hangra. Hangfalak alatt használom jelenleg. rögtön érezhető pozitív változást hoz!
Ez a standart gyári állványára,esetleg alá került?Nekem is volt ilyen állványom,azon a heed készülék gumitalpak tökéletesen ellátták a feladatukat,még most is ezek vannak az enigma alatt.Volt ilyen viablue bigyóm is,de semmivel sem volt jobb mint a heed gumitappancs,de ez persze nem általánosítás,csupán saját tapasztalat.

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 198

Hozzászólás Szerző: merida »

Viablue Absorber M -el kapcsolatban: "filléres" tuning és meglepő mértékűen, előnyösen hat a hangra. Hangfalak alatt használom jelenleg. rögtön érezhető pozitív változást hoz!
Silent Angel Bremen - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2579

Hozzászólás Szerző: mishow »

callcap írta:
2025.08.23., szomb. 19:53
Igen az állvány az S 20-nak is megfelelne de az öntapadós Soundcare van felhelyezve rá, így azt szintén levarázsolni nem szándékozom.
Ebben az esetben megértem, a Soundcare öntapadós tényleg nagyon "ragaszkodó" holmi :rolleyes:
Azért a BluTack, mint ötlet nem elvetendő és a Viablue Absorber M-ről is nagyon jókat írnak, egyszer lehet valamihez kipróbálom ;)

callcap
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Hozzászólás Szerző: callcap »

mishow írta:
2025.08.23., szomb. 09:29
callcap írta:
2025.08.23., szomb. 08:49
Köszönöm a válaszokat!
Akkor maradhat az eredeti lábacskákkal,mivel fontos a biztonságos "állás" a dobozoknak.
Mivel máshová nem tudnám a 6 -os tüskéket használni -estleges próba után- így még ez a jobb megoldás az én, és a dobozok szempontomból.
Köszönettel:Csaba
A Chario lábai méretezettek és az anyaguk is biztosan tudatos választás eredménye, szóval azt nem bántanám a helyedben.
DE!
Tennék egy próbát az AR S20-szal a SöundArts állványon tüske nélkül, BluTack gyurmával felragasztva. Négy borsónyi pötty és nincs az a rosszcsont, aki leveri. És nemcsak a dobozt fogja meg, hanem a hangot is. Sok-sok monitort teszteltem az évek alatt, mind így ment az állványra (nekem a nagy nehéz egy oszlopos van, feltöltés nélkül) és mindig bevált.
Filléres cucc, minden papírboltban kapható, ha nem tetszik leszeded, nyom nélkül lejön.
Igen az állvány az S 20-nak is megfelelne de az öntapadós Soundcare van felhelyezve rá így azt szintén levarázsolni nem szándékozom. Mindenképpen maradna az az alátámasztás az S 20 alatt ami most, ettől függetlenül a Blutack is jó variáció lehetne. Nekem kettő darab, 8x8 cm es zártszelvény oszlop megoldású az állvány, és eddig ez az első de talán az utolsó is - a szó jó értelmében!! :)
Acoustic Research Status S 20
Videoton RT 7300 S
Sony TC RX 77
Onkyo CR 70R
Chario Syntar 100
Akai AA 39
Hitachi HT-324/Ortofon OMB5E

Hitachi HT-324-OMB 5E

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: GTomi »

mishow írta:
2025.08.23., szomb. 09:29

Tennék egy próbát az AR S20-szal a SöundArts állványon tüske nélkül, BluTack gyurmával felragasztva. Négy borsónyi pötty és nincs az a rosszcsont, aki leveri. És nemcsak a dobozt fogja meg, hanem a hangot is. Sok-sok monitort teszteltem az évek alatt, mind így ment az állványra (nekem a nagy nehéz egy oszlopos van, feltöltés nélkül) és mindig bevált.
Filléres cucc, minden papírboltban kapható, ha nem tetszik leszeded, nyom nélkül lejön.
Nekem nagyon sokáig a BluTack volt és mint ahogy pár poszttal lejjebb írtam, hogy a montoraim kaptak Viablue Absorber M gumigyűrűt (igaz új tüskealátétet is, és anélkül nem teszteltem tény, vagy éppen BluTack-el + új alátét), de így sokat változott hang előnyére, Fülelek dobozai új(abb) életre keltek :)
(nem egy nagy tétel a 8 gumigyűrű és öntapados)
Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premium és Initium ill. Hivox, koax: AQ1 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2579

Hozzászólás Szerző: mishow »

callcap írta:
2025.08.23., szomb. 08:49
Köszönöm a válaszokat!
Akkor maradhat az eredeti lábacskákkal,mivel fontos a biztonságos "állás" a dobozoknak.
Mivel máshová nem tudnám a 6 -os tüskéket használni -estleges próba után- így még ez a jobb megoldás az én, és a dobozok szempontomból.
A Chario lábai méretezettek és az anyaguk is biztosan tudatos választás eredménye, szóval azt nem bántanám a helyedben.
DE!

callcap
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Köszönöm a válaszokat!
Videoton RT 7300 S
Sony TC RX 77
Onkyo CR 70R
Chario Syntar 100
Akai AA 39

Hitachi HT-324-OMB 5E

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5254

Hozzászólás Szerző: fülelek »

earforce írta:
2025.08.23., szomb. 07:30
A Syntar 100 egy alsórefis doboz. Sztem még el is tudnád hangolni, ha nem a gyári -megfelelő magasságú - gumi lábain áll.
Attól nem kell félni, a doboz alján levő reflexcső nem hangolódik el.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2951

Hozzászólás Szerző: earforce »

A Syntar 100 egy alsórefis doboz. Sztem még el is tudnád hangolni, ha nem a gyári -megfelelő magasságú - gumi lábain áll.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6337

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

callcap írta:
2025.08.22., pén. 21:26
Jó estét mindenkinek!
Lenne nekem is egy kérdésem.Adott egy kis Chario Syntar 100 ami eddig polcon volt a saját kis gumi "lábacskáival" illetve egy Acoustic Research Status S20 ami szintén állvány nélkül de Soundcare Superspikes 02011 változaton áll.
Nem régen vettem egy Söund Arts hangfal állványt aminek a felsőlap mérete 25x19,5 cm.
Ez szinte tökéletes mindkét doboznak de én a kis Chario-t tettem rá mert mint észre vettem a gumi lábaival az szinte elmozdíthatatlan az állványon mintha hozzá volna nőve.
A kérdés hogy esetleg mégis érdemes fém tüskét használni ilyen esetben is vagy maradhat a gumitalp?
Sajnos 8mm-es tüskéim (no name) vannak, de az nem használható a Chario-hoz próbára mert az kisebb, talán 6-os.
A felsőlapon is van menetes furat tüskének de nem akarom a doboz alját tönkre tenni.
Láttam 6-os tüskéket eladót kísérletképpen talán bevásárolok de félek attól hogy könnyebben megmozdulnak ha gyerek ( 2 éves pakolandus) jár a közelében. :)
Nyugodtan hagyd a gumilábakat. Nekem Delphinus mkII- k vannak, próbáltam a gumilábak helyére M6-os Soundcare Superspike-okat de nem hallottam különbséget.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

callcap
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Jó estét mindenkinek!
Lenne nekem is egy kérdésem.Adott egy kis Chario Syntar 100 ami eddig polcon volt a saját kis gumi "lábacskáival" illetve egy Acoustic Research Status S20 ami szintén állvány nélkül de Soundcare Superspikes 02011 változaton áll.
Nem régen vettem egy Söund Arts hangfal állványt aminek a felsőlap mérete 25x19,5 cm.
Ez szinte tökéletes mindkét doboznak de én a kis Chario-t tettem rá mert mint észre vettem a gumi lábaival az szinte elmozdíthatatlan az állványon mintha hozzá volna nőve.
A kérdés hogy esetleg mégis érdemes fém tüskét használni ilyen esetben is vagy maradhat a gumitalp?
Sajnos 8mm-es tüskéim (no name) vannak, de az nem használható a Chario-hoz próbára mert az kisebb, talán 6-os.
A felsőlapon is van menetes furat tüskének de nem akarom a doboz alját tönkre tenni.
Láttam 6-os tüskéket eladót kísérletképpen talán bevásárolok de félek attól hogy könnyebben megmozdulnak ha gyerek ( 2 éves pakolandus) jár a közelében. :)
Videoton RT 7300 S
Sony TC RX 77
Onkyo CR 70R
Chario Syntar 100
Akai AA 39

Hitachi HT-324-OMB 5E

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1407

Hozzászólás Szerző: szigony »

Sziasztok!

2db 2-3cm vastag 35cm x 35cm pala lapot keresnék a fa hangfal állványaim alá.
Ha valaki tud eladót kérem jelezze.
Köszönöm.
201805_tontraeger1.jpg
201805_tontraeger1.jpg (183.13 KiB) Megtekintve 4093 alkalommal
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZ/X LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400

Fordítókorongos
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

GTomi írta:
2025.08.16., szomb. 09:06
mielőtt a hangfalak alá tettem, telefonnal lőttem egy képet. Szétszedni szerintem bajos lenne és azt gondolom gumi ebben nincs, mert az egész kb, hüvelykujj köröm nagyságú 16mm. (Persze kinek mekkora a keze :D )
Szia!Azért gondolom, hogy lehet benne valami,mert 2db.alkatrészből áll.
Ezt egy anyagból is le lehetett volna gyártani egyszerűbben,ha nincs benne semmi,akkor miért a két alkatrész?
(Az Ø16-os anyagba azért könnyen bele lehetne tervezni egy ~12-es Ø-jű vékony gumi lapocskát,vagy valamit,
ami rezgéselnyelőként dolgozhatna.)
Köszi!! Árpi

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Fordítókorongos írta:
2025.08.15., pén. 23:06
GTomi írta:
2025.08.13., szer. 16:27
A hangfalállvány alá bekerült Viablue Spikes Discs HS audiofil tüskealátét, az állvány és hangfal közé Viablue Absorber M rezgéscsillapító, de végül abból nem 4-4 hanem csak 3-3, (
Utóbbiakat egyelőre nem ragasztottam fel ), illetve a Rega erölködő 4 lába alá.

Ahogy hallgatom pár órája, feszesebb a hangzás, mélyebbek kontrolálltabbak, talán még részletesebb a hangzás.
stabilabb alátámasztás,1 db belső és 1 db külső fém alkatrészből áll,
de az nem derül ki a leírásokból, hogy van e rezgéselnyelő gumi elem benne, vagy nincsen.
mielőtt a hangfalak alá tettem, telefonnal lőttem egy képet. Szétszedni szerintem bajos lenne és azt gondolom gumi ebben nincs, mert az egész kb, hüvelykujj köröm nagyságú 16mm. (Persze kinek mekkora a keze :D )
Csatolmányok
via_125733.jpg
via_125733.jpg (158.42 KiB) Megtekintve 4253 alkalommal
Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premium és Initium ill. Hivox, koax: AQ1 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

Fordítókorongos
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

GTomi írta:
2025.08.13., szer. 16:27
A hangfalállvány alá bekerült Viablue Spikes Discs HS audiofil tüskealátét, az állvány és hangfal közé Viablue Absorber M rezgéscsillapító, de végül abból nem 4-4 hanem csak 3-3, (

Ahogy hallgatom pár órája, feszesebb a hangzás, mélyebbek kontrolálltabbak, talán még részletesebb a hangzás.
Szia! Néztem a tüskealátétet, ahol írják, hogy ez egy stabilabb alátámasztás,1 db belső és 1 db külső fém alkatrészből áll,
de az nem derül ki a leírásokból, hogy van e rezgéselnyelő gumi elem benne, vagy nincsen.
Egy képet tehetnél fel róla,-ha nem túlzás-, kíváncsi lennék hogy néz ki szétszedve ez a cucc.
Az abszorber leírásoddal egyetértek, szerintem is van értelme a használatuknak és ahogy írják nem csak a felső kategóriás hangfalaknál hatékony...
Jó Hifizést! Árpi

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”