Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 149

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: severance »

cables írta:
2025.09.13., szomb. 18:58
Kácsa Z banán 500.jpg
OK., de ezt meg forrasztani kell: elektromérnök ismerősöm meg azt nem tartja profinak, csakis a krimpelést - de olyan kivitel meg nincs ilyenből.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2371

Hozzászólás Szerző: cables »

severance írta:
2025.09.13., szomb. 18:40
Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg
Ezt a dugót bárhogy teheted sohase fog igazán jól szólni a vele készített kábel. Ha jó hangot akarsz hallani akkor használj Z banánt, ami hasonlít a geometriában a huzal geometriához és nagyon kevés felesleges anyag van benne.

Kácsa Z banán 500.jpg
Kácsa Z banán 500.jpg (24.65 KiB) Megtekintve 25537 alkalommal

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 149

Hozzászólás Szerző: severance »

Csak kíváncsiságból kérdezem, ki hogy szokta feltenni a banándugót: a kábelre merőlegesen, vagy a kábel folytatásaként? Utóbbi megoldással (sajnos) csak most találkoztam, mikor ismerősömnek panaszkodtam, hogy folyton meglazulnak a banándugók :-I
canare.jpg

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 519

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Plagueis írta:
2025.09.12., pén. 11:23
Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.
Megint csak ismétlem önmagam. Mi a minőségi kábelezés? Mindenkinek más. Más annak akinek 1 milliós rendszere van és a filléres gyári kábel helyett vesz 5-10ezres kábeleket. Neki már az is minőségi előrelépés. Illetve akinek több 10 vagy 100 milliós rendszere van, és valahol fél millió vagy a fölötti kábeleket tekinti annak.
Én mondjuk nem mártanám szentelt vízbe a kábeleimet, van annál hatásosabb megoldás is. :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

Véleményem szerint igen is van szerepe egy megfelelő minőségi kábelezésnek a hifi láncban.
De..
a "szentelt vízbe mártott" csoda kábelek szerepe már erősen kifogásolható!

Nekem kb 1M volt a kábelezésem,de ebben benne foglaltatik az összes kábel, plusz egy tápeloszró, és nem egy db kábel!
Hiszen ha kiszámolod egy ilyen jellegű kábelezés költségét,súlyos milliók fognak kijönni és akkor még csak kábeleid vannak.

Szép napot mindenkinek és jó zene hallgatást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11154
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

bitwin75 írta:
2025.09.08., hétf. 23:40
Számomra, laikusként igen zavaró, hogy kábelügyekben sokszor még a képzett, szakirányú mérnökök között sincs alapvető kérdésekben sem közmegegyezés.
Egyik oktatási intézményben sem foglalkoznak a kábelek hangzásra, hangrendszerekre gyakorolt hatásával, tehát nem létezik a kérdésben "szakirányú mérnök". Semmiképpen nem tekinthető ez "alapvető kérdésnek", amikben amúgy létezik erős szakmai közmegegyezés. Jóval többet mond el a témáról az a tény, hogy HiFi-vel sok évtizede foglalkozó hobbitársak között sincs egyetértés, ami felvet néhány elbizonytalanító gondolatot.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

nemtomm írta:
2025.09.11., csüt. 10:04
MrCollector írta:
2025.09.11., csüt. 07:40
nemtomm írta:
2025.09.09., kedd 23:21
Ki mit ajánlana vagy javaslata volna 12v táp betáp kábelének?
Kiváncsi lennék kinek mi vált be? Várom a javaslatokat :noproblemo:
Szerintem a betáp kábelként a 230-asra gondolsz, igaz?
Igazából bármit kipróbálhatsz, de jó lenne tudni milyen kategóriában gondolkozol.
Arra gondoltam a 230-ra, de most kapok 2 kábelt is próbára ....nem belépő kategóriát gondolkozom . :D
Csak tudod mindenkinek mást jelent a belépő kategória... :rolleyes:

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 953

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

MrCollector írta:
2025.09.11., csüt. 07:40
nemtomm írta:
Igazából bármit kipróbálhatsz, de jó lenne tudni milyen kategóriában gondolkozol.
Arra gondoltam a 230-ra, de most kapok 2 kábelt is próbára ....nem belépő kategóriát gondolkozom . :D
"Az igazi barát szemből támad."

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

nemtomm írta:

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 810

Hozzászólás Szerző: lacy »

nemtomm írta:
Na de mégis mennyi áram folyna át rajta??
Amúgy nekem - ugyan nem 12 hanem 24 V és az is 2x mert +/- de ez van mint bevált drót.
20250214_225319.jpg

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2025.09.10., szer. 20:56
nemtomm írta:
Gyári drótokat nem ismerek, DIY-ben van csekély tapasztalatom.
Nemtom - :D , hogy az én tippemmel mire mész, mert nem terem minden bokorbanben...
Dualund DCA 20 GA pamutszigetelésű ónozott sodrott drótból készítettem 12 Voltos tápkanócot. Két szál negatív, két szál pozitív.
Baromi jó lett.

Ha ez nem lett volna kéznél, akkor a Neotech SOCP 20, vagy SOCT 20 - asból készítettem volna négyes fonatot. ( Az van a Kacsában hegyekben.)
Bocsi azt elfelejtettem leírni, hogy nep-3001 mkiii van most hozzávaló neotech csatikkal , csak csináltattam még egy igazán jó 12v tápot és ahhoz kellene egy jó tápkábel …jó ez a neo tápkabel csak nem tudok ide berakni ilyen kábelt mert nagyon merev sajna és nem fér el….esetleg valakinek valami ötlete ? A. Dualund kábelt nem ismerem a neo tápból mind a kettőt ismerem az egyikből van is.ami nem rossz csak jobbat szeretnék…… esetleg valami ötlet ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1466

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

nemtomm írta:
Gyári drótokat nem ismerek, DIY-ben van csekély tapasztalatom.
Nemtom - :D , hogy az én tippemmel mire mész, mert nem terem minden bokorbanben...
Dualund DCA 20 GA pamutszigetelésű ónozott sodrott drótból készítettem 12 Voltos tápkanócot. Két szál negatív, két szál pozitív.
Baromi jó lett.

Ha ez nem lett volna kéznél, akkor a Neotech SOCP 20, vagy SOCT 20 - asból készítettem volna négyes fonatot. ( Az van a Kacsában hegyekben.)

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 175

Hozzászólás Szerző: xilop »

Rock60 írta:
2025.09.09., kedd 20:24
bitwin75 írta:
Sziasztok!

Számomra, laikusként igen zavaró, hogy kábelügyekben sokszor még a képzett, szakirányú mérnökök között sincs alapvető kérdésekben sem közmegegyezés.
A hifiben nagyon kevés témában van " közmegegyezés ".
A kábel - ügyekben meg különösen eltérő véleményekkel találkozhatsz.
Meg lehet szokni... :D

a képzett, szakirányú mérnökök között nagyon kicsi a hifi-vel foglalkozók száma, nagy részük szerint a jelátvitelben nem lehet külömbség két vezeték között 😁

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

bitwin75 írta:
Sziasztok!

A hifiben nagyon kevés témában van " közmegegyezés ".
A kábel - ügyekben meg különösen eltérő véleményekkel találkozhatsz.
Meg lehet szokni... :D

bitwin75
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: bitwin75 »

Sziasztok!

Hifista létezésem döntő idejét nem különböző kábelek próbálgatásával töltöttem. Ehelyett egy több környezetben is jelenlévő, a hangképet igen terhelő torzítás elhárítására kerestem, időnként, megoldást. A tápkábeleim halogénmentes, 1,5-es tűzállók, és mint a tömör rézkábelek általában, árnyékolatlanok. Hogy ez a faktor mekkora jelentőséggel bír, egy hozzám hasonló laikus számára nem eléggé nyilvánvaló. Ugyanakkor hiábavalóan olvastam a különböző fórumokat, a radikálisan eltérő, mindenható kinyilatkoztatások kioltották egymást. Végülis, egy USB kábelcsere véletlenül vezetett a megoldás felé, ami a ferrit-gyűrűk használata.

Szeretnék köszönetet mondani elsősorban istvan01-nek, aki évek óta következetesen és szakszerűen osztja meg a ferrit-gyűrűkről szerzett tapasztalatait!
Hivox Alces 6, laptop, AQ Carbon USB, Hivox DAC, szén IC, Hivox végfok, Cables hangkábel, Sound Art W2 (Hivox-mod)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2025.08.31., vas. 11:04
" Számítógép és ami velük kapcsolatos " topicban leírtam egy kérdéskört...
Megoldódott. :napsut:
Részletek ugyanott.
István01 privátban jött tanácsa szinte teljes mértékben alátámasztást nyert. :smile53:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

pantera írta:
2025.08.31., vas. 07:59
Fenti bejegyzéshez:
https://electros.tomathouse.com/hu/elek ... pryazhenie
Lépés feszültség terepen közel lecsapó villámlásnál halálos tud lenni. A négylábú legelésző állatok nem tudnak zárt kétlábra állni, ezért gyakori hogy az egész gulya, csorda elpusztul közelükben földet érő villámtól.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ez itt már elég OFF. De a korábban említett MSZ-172-ben 20m körzetű földelések összekötése egyik pozitív hatása talaj egyen-potenciálon tartása akármilyen kisebb feszültség esetén is. Ezzel függ össze az a jelenség is, hogy ha egymástó több méter távolságban két földelés között mindig mérhető valamekkora feszültség ha nincsenek összekötve. A távolsággal arányosan a feszültség is növekszik. Ez villamosított ipari és lakókörzetekre jellemző. Lakott és villamosított területtől távol ez nincs, vagy nagyságrendekkel alacsonyabb.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

" Számítógép és ami velük kapcsolatos " topicban leírtam egy kérdéskört, szívesen venném, megköszönném egy hozzáértő tanácsát. Lan - kábel téma.
( Kvház > Összes téma > Technikai eszközök > Számítógép és ami velük kapcsolatos. )

Köszi.

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 45

Hozzászólás Szerző: pantera »

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2025.08.30., szomb. 16:27
Dedikált, csak hifit, vagy egy készüléket kiszolgáló földelés lehet csendesebb, hatékonyabb, de ez sem fehér és fekete dolog.
A dedikált földelés egyik problémás aspektusával függ össze egy elsőre nehezen érthető összefüggés, ami még le volt írva az MSZ-172 magyar szabványban. A megszűnt MSZ-172 előírása többsége szétosztva megjelent több új MSZ-EN normában. Az alábbi egy viszont már nem.

Abban a régi szabványban szerepelt egy előírás a talajjal jelentős mértékben érintkező fémes vezetőkre, hogy egymástól max 20m távolságban lévő ilyen földeléseket egymással talaj felszín alatt, vagy felszín felett, felszín közelében össze kell kötni.
A való életbe, gyakorlatban ezt nagyon kevés esetben tudták megvalósítani a mindent beborító betonozás, aszfaltozás és térkövezések miatt. Az is akadálya, hogy ezzel a telekhatáron túlnyúló dolgokat is össze kellett volna kötni.

Azonban el lehet azon gondolkozni, mi volt ennek az értelme, és lehet-e ennek valami hatása egy olyan önálló földelésre (dedikált hifi földelés), ami környezetében bőven 20m-nél közelebb is vannak jelentős mértékben földdel érintkező fémek, földelések.

/ez megint inkább ösvényes téma/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.30., szomb. 17:33
Ez azt jelenti, hogy ha be van kötve a Lan kábel árnyékolóharisnyája valamelyik végén, akkor közvetlen kapcsolatba kerül a lakás elektromos hálózatának föld pontjával ?
Ha nincsen bekötve egyik felén sem, akkor egyáltalán nincsen árnyékoló hatása ?
Ha az RJ45 Ethernet csatlakozó CAT6A kábellel, annak fémháza csatlakozik egy portba/aljzatba, és az aljzat is fémházas, akkor az eszközön belül dől el, az a fémház mihez van galvanikusan kötve. Maradva egy egyszerű mezei, home rúternél, azok legritkább esetben földelhetők, nincs is rajta földelő pont. Nagyobb LAN hálózati eszközöknél szinte mindig van földelési pont, ami opcionálisan kötnek földhöz. /Majd hálózat építő IT-sok ezt részletezik/
Egy árnyékolás földlekötés nélkül is árnyékol. Alacsonyabb csillapítással, ami abból adódik, hogy az árnyékoló felületen nincs töltés levezetés. Ettől még van mágneses árnyékolás rézzel is, örvényáram hatással. Itt lehet még a Faraday rács-kalitka hatás is, ami viszont nagyobb térerő/feszültségnél lehet számottevő. A Faraday kalitka működik akkor is, ha nincs leföldelve. Repülő magasban villám ellen így véd. Továbbá minden fémes árnyékoló egyben reflexiós módon is árnyékol, ami frekvencia emelkedéssel egyre hatékonyabb.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2025.08.30., szomb. 15:27

Szerintük teljesen jó helyen vannak az árnyékolatlan UTP Cat5 kábelek a falban szorosan mellettük futó vagy tíz 230 - as drót mellett.
A gyakorlatban milyen jelekben mutatkozhat meg ez a baki a TV, a fénymásoló és az asztali számítógép/monitor működésében ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:

Sokféle képen sikerülhet hatástalannak, vagy zajszintet nem csökkentő, hanem inkább növelő az árnyékolás, főleg az, ami a lakás, épület összes földelt villamos és nem villamos fémes vezetőjével galvanikusan összekötött.
...Az is szerencsétlen földelés zajszűrést rontó tényező, hogy az épület minden konnektora és készülékei fémes hálózata vad, hangolatlan antenna is, tehát fogad és küld is környezete felé RF/EMI sugárzást.

Két-három ethernet kábel mehet egy fali csőben. De ezeknél is jobb, ha árnyékoltak, amivel egymást kevésbé zavarják.
Ez azt jelenti, hogy ha be van kötve a Lan kábel árnyékolóharisnyája valamelyik végén, akkor közvetlen kapcsolatba kerül a lakás elektromos hálózatának föld pontjával ?
Ha nincsen bekötve egyik felén sem, akkor egyáltalán nincsen árnyékoló hatása ?

Sajnos 3 árnyékoltnak nincsen helye - vastagabb, merevebb - egy 20 - as, vagy max két 16 - os gégét tudok elvezetni.
Azért ott jóval kisebb a zavarás, mint ha a 230 V menne mellette, nem ?

a.gabriel
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 106

Hozzászólás Szerző: a.gabriel »

istvan01 írta:

Sokféle képen sikerülhet hatástalannak, vagy zajszintet nem csökkentő, hanem inkább növelő az árnyékolás, főleg az, ami a lakás, épület összes földelt villamos és nem villamos fémes vezetőjével galvanikusan összekötött. Ha abból indulunk ki, hogy a közműhálózati PEN vezető (ez a helyi földelés-nullázó sín referencia pontja) is zajos áramot vezet az összes épülettől a számos helyen létesített földelések felé, de legnagyobb áramát a KÖF/KIF körzetet ellátó trafó csillagpontja földeléséhez.

Az is szerencsétlen földelés zajszűrést rontó tényező, hogy az épület minden konnektora és készülékei fémes hálózata
vad, hangolatlan antenna is, tehát fogad és küld is környezete felé RF/EMI sugárzást.
Dedikált, csak hifit, vagy egy készüléket kiszolgáló földelés lehet csendesebb, hatékonyabb, de ez sem fehér és fekete dolog.
Két-három ethernet kábel mehet egy fali csőben. De ezeknél is jobb, ha árnyékoltak, amivel egymást kevésbé zavarják.
Ez az írás nagyon építő, ezért kérlek, ha tudod fejtsd már ki bővebben, pl példákkal, akár rosszakat is felsorolhatnál, csak hogy nehogy az valósuljon meg valakinél, de jókról is írhatsz.
Tanulni mindenkitől és mindenhol lehet, jó dolog és érdemes!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”