Rock60 írta: ↑2025.08.24., vas. 19:23
Bizonygatták, hogy a Cat5e mindent tud, ami "nekem kell", azt pont.
Hálózatszerelők nem foglalkoznak hifi-szempontokkal (és nem is "hisznek" bennük), náluk csak az informatikai szempont a lényeges, és hidd el nekem, egy jó minőségű, gonddal szerelt Cat5e kábel bizony ebből a szempontból mindent tud, amit ma egy háztartásban tudni kell, sőt annál nagyságrendileg többet is, ezért még akár "jövőbiztos"-nak is nevezhetjük.
Csak hogy konkrétumot mondjak:
- a legjobb minőségű FLAC-ban streamelt zene (pl. 24/196 HiRes Qobuzról) sávszélesség-igénye kb 10-11 Mbps (megabit per másodperc)
- jelenleg a legjobb minőségű film-szolgáltatók (Netflix stb) által streamelt 4K/DolbyVision kép plusz tömörített Atmos hang sávszélesség-igénye kb 25-30 Mbps
- egy 4K UHD bluray (fájlban, otthoni szerverről vagy NAS-ról) lejátszásának sávszélesség-igénye 80-110 Mbps
Ehhez képest egy jó minőségű, gondosan szerelt Cat5e kábel 20m-es hosszon "simán" biztosít nagyjából 2Gbps (gigabit per másodperc) azaz 2 ezer Mbps sávszélességet, és ezt bárkinek demonstrálni tudom itthon, mert kipróbáltam, 2.5Gbites switchekkel és 2.5GBASE-T - USBC átalakítókkal bemérve (mindjárt mondom, hogy ezek miért kellenek ekkora sebességnél).
A vicc az, hogy a számítógépek és otthoni hálózati elemek zömét a mai napig olyan ethernet-portokkal szerelik, amelyek maximum 1 Gbps sávszélességet biztosítanak. Ezeket nevezik gigabit-ethernet portoknak, de a háztartási eszközöknél nem ritka még a 10/100-as, azaz maximum 100 Mbps-t "tudó" ethernet port, és ez pl. még a vadonatúj, 2025-ös, közel milliós árú LG tévémre is igaz, annak is csak 10/100-as tehát nem gigabites ethernet-portja van. (Ez persze nem véletlen, egyszerűen nincs olyan ésszerű felhasználási módja egy okostévének, ahol ez ne lenne elég)
(És akkor felmerül bennem a kérdés, hogy a tipikusan jóval kisebb sávszélesség-igényű a zene-streamer készülékek mekkora hányadát szerelik ma gigabites porttal? - de mindegy, ha mindegyiket, akkori is CSAK gigabitessel, afölé nem mennek)
Tehát hiába van olyan kábeled, amely tudja mondjuk a 2 Gbps-t, az összes switched és készüléked is kellene ezt tudna "benyelni", különben a csilivili 2Gbps-es Telekom előfizetésedet egy-egy számítógépen sem tudod kihasználni (Mellesleg a Teleko legújabb bázisállomásának egyetlen portja van, amelyik 2.5 Gbps-es, a többi három 1 Gbps-es. - és adnak egy ilyen bázisállomást a 2 Gbps-es "Pro" internet-szolgáltatásuk mellé is - és ennek is örüljünk, mert korábban ugyancsak a 2Gbps-es internetjük mellé olyan bázisállomást adtak, amin csak gigabites ethernet port van. Hmmm.) Persze ez a kábel lehet egy "gerinc", ami switch(ek)en keresztül a lakásban több készüléket is kiszolgál, és azok sávszélesség-igénye összeadódik, de még így összeadva, és gigabitesnél nagyobb sebességet támogató switcheket használva sem éri el a tipikus sávszél-igény az 1 Gbps-et egy tipikus háztartásban (akkor sem, ha ezerrel nyomja az az online játékot a kamaszgyerek...).
Tehát szigorúan informatikai szempontból a Cat5e kábelezés NEM lesz szűk keresztmetszet, sőt, RENGETEG tartalék van még benne.
Ezért mondták neked, hogy a Cat5e nálad mindenre is elég. És igazuk volt. Az ő szemszögükből, ami csak a bitek nagyon alacsony hibaaránnyal való átviteléről szól.
Persze a hifizés nem csak a bitekről szól, és itt képbe jönnek a Cat5e-nél még nem létező árnyékolások és azok előnyei is, ha magasabb kategóriájú kábelt használsz, de ettől még a ház bekábelezéséhez magasan elég a Cat5e (ne feledd, falban, védőcsőben futó kábelezésnél olyan szempontok is fontosak tudnak lenni, hogy mennyire hajlékony egy-egy kábel, stb, és minél fennebb megyünk kategóriában, annál merevebbek lesznek a kábelek, érthető okokból). Bőven elég, ha a fali csatlakozótól az audio készülékig, vagy az utolsó switchtől az audio készülékig magas kategóriájú kábelt használsz. SZERINTEM. (hozzáteszem, hogy zavarvédelem szempontjából mindezek mellett nem túl szerencsés, ha a fali ethernet-csatlakozó közvetlenül a hifi állványod mögötti kábeldzsumbuj mögött/mellett található, de ennek sem a fali kábelezés az elsődleges oka, hanem maga a fali csatlakozó).
Tévénél nem igazán fogom agyilag, hogyan befolyásolja a
képminőséget a "belémenő" ethernet kábel, de ha ilyent tapasztalsz, akkor is elég lesz az utolsó switchtől vagy fali csatlakozótól a "jó" (magasabb kategóriás/audiofül) kábel.
Ami anyagilag sem mindegy, mert fali ethernet-kábelezésnél bizony röpködnek a soktízméterek, és nem biztos, hogy örülnél ekkora hosszakban audiofil minőségű, "ötnullás" (százezres) méterárú ethernet-kábelezés árának kiperkálásakor - szerintem nagyjából indokolatlanul.
Bocs a hosszú szövegért.