Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

asebestyen írta:
2025.08.21., csüt. 09:51
SoundMania írta:
2025.08.21., csüt. 09:36

Milyen equra gondolsz? Amit Zoli csatolt? :)
Nem, arra gondolok, amit írtam. A Zoli által csatolt frekvenciafüggő hangnyomás görbe csak egy objektív bizonyíték rá.
Ezekből az erdőkből inkább ki kell vezetni az embereket (ha kérik), nem belevinni.
Ja, akkor arra az "eq" - ra, amit sok helyen sok rendszerben sok pozícióban, sok különböző emberrel ugyanúgy hallottunk? Feltételezed, hogy mindegyik rendszer készülékeinek pont ugyanarra az ceq"-zásra volt szükségük, hogy ugyanúgy és ugyanannyival hallják jobban? És ebben benne van az is, hogy az ärakat megtudva sokan fájó szívvel mondták, nekik ilyen mostanában nem lesz.....
Igen, ha erre gondolsz akkor "eq" - znak ezek a dolgok. Ugyanúgy mint sok más. Mint bármi más. Cdak ezek sok helyen már ki vannak próbálva. De, ok, tudom most mi fog jönni...... :)
Szintén további jó homokozást...... :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
SoundMania írta:
2025.08.21., csüt. 09:09
fülelek írta:
2025.08.21., csüt. 08:53
Egy ilyen Triangle Comet dobozt nem kínálnék senkinek, ezen érdemben semmilyen kábel nem segít, mert annyira vérzik. Ne a mélyátvitelt nézzétek, az úgyis erősen elhelyezés és hallgatási hely függő, hanem az 600-900Hz közötti durva dobozrezonancia miatt kialakult Quasimodo púpot, meg az igen erősen pluszos magasátvitelt, ez 30 évvel ezelőtt is gáz volt már.
Természetesen nem csak a mélyátvitelt néztük. És ennek ellenére, hogy milyen "szar" mégis volt nagyon jól hallható változás. Mind akkor amikor a nem tudom szerinted mennyivel jobb CDM1 helyére tettük, mind akkor amikor a kábeleket cseréltük. Amúgy sem arra volt kihegyezve a történet, hogy jó-e a Comete, hanem hogy egy laikus milyennek hallja a kábelek cseréjét, szkeptucizmussal hozzá állva.....
De szerintem keressétek tovább, hogy még miket lehet felhozni/belekötni, csak gond9ljátok át, hogy az vajon számítge valamit is, ha mégis ekkora hatása volt a (főleg a) powerkábel cserének a vázolt rendszerben (is).
További jó homokozást!
Kábeleket ugye nem lehetséges meghallgatni (mint ahogy semmilyen egyéb hifi eszközt sem) a rendszer egésze nélkül.
Hiszen a kábelek szerepe az, hogy részegységeket kössenek össze, nem önálló hangképző eszközök.

Vagyis szerintem teljesen helyénvaló nemcsak azt megvizsgálni, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak a kábelek által összekötött részegységek, de akár még azt is, a rendszer egészére milyen hatással lehet a részegységek működésének változása a kábelcsere hatására.

Tudom ez megbonyolítja az értékítélet kialakítását, de ha esélyt szeretnénk kapni arra, hogy megértsük, mi történhetett, akkor nem elkerülhető.

Egyszerű néhány szuperlatívusszal elintézni a jellemzést, csak minden bizonnyal kevésbé hasznos a többség számára. Helyen van persze a szuperlatívuszoknak is a kommunikációban, csak érdemes elgondolkozni az okukon.

(((((( Azt már csak zárójelben kérdezem, hogy ha egy kábel cserével olyan óriási változások történnek, amit itt páran rendszeresen leírnak, akkor nem lehet, hogy az adott esetben összekötött eszközök konstrukciója túlságosan érzékeny a kábelek jelentette (sokszor szinte mérhetetlen kicsi) változásra? Szerintem lehetséges, hogy bizonyos eszközök kevésbé érzékenyek ilyesmire, mint más eszközök. Érdemes lenne ezen is elgondolkozni, amikor rácsodálkozunk egy-egy megtapasztalt változás mértékére és hatására rövid távon. ))))))
Feri, ezért írtam sokszor le már, hogy ezeket sok rendszerben hallgattuk és egyöntetüen és egyértelmüen pozitív és nem kicsi a hatásuk.
Az lehet, hogy mindig éppen olyan készülékekhez lettek használva, amik érzékenyek a kábelezésre, de eddig csak egyetlenegyszer volt olyan eset, amikor nem volt hallható a kábel hatása. És az sem gyári készülék volt, hanem egy maszek csöves. Ami anúgy jó hangú egyébként és mivel többeknek is van már innen a fórumról is, talán majd az is kiderül, hogy mindenkinél érzéketlen-e, vagy csak ahol már sikerült meghallgatnunk ezt a kábel dolgot.
Na de szóval kb akkor eddig 100-150 az 1-hez, ez az érzékenység dolog..... Vagyis elég valószínűtlen....
De folytasd kérlek! :)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7656

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

SoundMania írta:

Nem, arra gondolok, amit írtam. A Zoli által csatolt frekvenciafüggő hangnyomás görbe csak egy objektív bizonyíték rá.
Ezekből az erdőkből inkább ki kell vezetni az embereket (ha kérik), nem belevinni.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.21., csüt. 09:29
SoundMania írta:
....De szerintem keressétek tovább, hogy még miket lehet felhozni/belekötni...
Messze nem erről van szó.
Csak te (sem) vagy képes megérteni, hogy a kábel nem mindenható, nem általános gyógyír mindenre is.

Senki sem kábel tagadó, csak nem elvakult kábel fanatikus.

Ennyi, semmi több.
Ez így van. Általában, főleg a meg nem nevezett kábelekkel valóban lehet szívnotok. Ezért nevezem meg azokat, amiket a maguk nemében jónak tartok és eddig mindenhol taroltak is. Jó, néha szoktam az árukra hivatkozni, de akkor egyből arra ugratok, hogy a drága kábel sem mindenható, így inkább/szívesebben nevezem meg őket konkrétan. Hiába van belőlük "elegetek". Mindenki úgy szív aztán, ahogy akar....

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: ANDS »

SoundMania írta:
2025.08.20., szer. 16:04

... Én mindig ugyanarról beszélek! ......
Tudjuk. Látjuk. Unjuk.

SoundMania írta:
....minőségnemistudommik, .... .........minden faszságot kitalálnak, ...
Köszönjük az építő kritikát.

SoundMania írta:
..... elismerje, hogy basszus mekkorát tévedett! ......
Elismerem, tévedtem. Azt hittem értelmes, okos ember vagy.

SoundMania írta:
...Mert se tudása, se tapasztalata hozzá...... És ez nem csak neked szól.... :)
Persze, kétféle vélemény van a fórumon. A Tiéd meg a helytelen. Te mindent tudsz, és tévedhetetlen vagy.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3755

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

SoundMania írta:
fülelek írta:
Egy ilyen Triangle Comet dobozt nem kínálnék senkinek, ezen érdemben semmilyen kábel nem segít, mert annyira vérzik. Ne a mélyátvitelt nézzétek, az úgyis erősen elhelyezés és hallgatási hely függő, hanem az 600-900Hz közötti durva dobozrezonancia miatt kialakult Quasimodo púpot, meg az igen erősen pluszos magasátvitelt, ez 30 évvel ezelőtt is gáz volt már.
Természetesen nem csak a mélyátvitelt néztük. És ennek ellenére, hogy milyen "szar" mégis volt nagyon jól hallható változás. Mind akkor amikor a nem tudom szerinted mennyivel jobb CDM1 helyére tettük, mind akkor amikor a kábeleket cseréltük. Amúgy sem arra volt kihegyezve a történet, hogy jó-e a Comete, hanem hogy egy laikus milyennek hallja a kábelek cseréjét, szkeptucizmussal hozzá állva.....
De szerintem keressétek tovább, hogy még miket lehet felhozni/belekötni, csak gond9ljátok át, hogy az vajon számítge valamit is, ha mégis ekkora hatása volt a (főleg a) powerkábel cserének a vázolt rendszerben (is).
További jó homokozást!
Kábeleket ugye nem lehetséges meghallgatni (mint ahogy semmilyen egyéb hifi eszközt sem) a rendszer egésze nélkül.
Hiszen a kábelek szerepe az, hogy részegységeket kössenek össze, nem önálló hangképző eszközök.

Vagyis szerintem teljesen helyénvaló nemcsak azt megvizsgálni, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak a kábelek által összekötött részegységek, de akár még azt is, a rendszer egészére milyen hatással lehet a részegységek működésének változása a kábelcsere hatására.

Tudom ez megbonyolítja az értékítélet kialakítását, de ha esélyt szeretnénk kapni arra, hogy megértsük, mi történhetett, akkor nem elkerülhető.

Egyszerű néhány szuperlatívusszal elintézni a jellemzést, csak minden bizonnyal kevésbé hasznos a többség számára. Helyen van persze a szuperlatívuszoknak is a kommunikációban, csak érdemes elgondolkozni az okukon.

(((((( Azt már csak zárójelben kérdezem, hogy ha egy kábel cserével olyan óriási változások történnek, amit itt páran rendszeresen leírnak, akkor nem lehet, hogy az adott esetben összekötött eszközök konstrukciója túlságosan érzékeny a kábelek jelentette (sokszor szinte mérhetetlen kicsi) változásra? Szerintem lehetséges, hogy bizonyos eszközök kevésbé érzékenyek ilyesmire, mint más eszközök. Érdemes lenne ezen is elgondolkozni, amikor rácsodálkozunk egy-egy megtapasztalt változás mértékére és hatására rövid távon. ))))))

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2025.08.21., csüt. 09:33
SoundMania írta:
2025.08.21., csüt. 06:53

Zoli, neked is csak azt tudom mondani, hogy szinte teljesen amatőrök is nagyon pontosan, helyesen meg tudnak ítélni dolgokat, ha nincsenek beoltva előítéletekkel. Van ismerősöm, aki sok éve hallgatott Rega p3 +Denon 103r , Denon pma860, B&W cdm1, ANL sp és Acrolink powerkábel szettet. A családja is kezdett belevonódni a zenehallgatásba, ezért úgy döntött ezeket rájuk hagyja és vesz magának jobb szettet. Systemdek, Heed quasar, si3 lettek,(mind maga meghallgatta, hogy tényleg jobbak is a vásárlás előtt, ugyan javaslatra, mert nem jártas a hifis dolgokban) ANL meg CDM1, Acrolink maradt. És minden befolyás nélkül nagyon tetszett neki a javulás. Ezek voltak az előzmények. Megbeszéltük, hogy ha tudok vigyek neki jobb dobozt kipróbálni. "Bátor" voltam és vittem Triangle Cometeket. És mellette 2 drótot. Egy olcsó Tiglon sp kábelt meg egy Furutech tápot. A dobozcsere tetszett neki, saját magától azt mondta szerinte 300 ezer forintosra saccolja, annyival jobb mint a B&W. A drótokra csak csóválta a fejét, szkeptikus volt. Először a Tiglon került be. Bármi befolyás nélkül jól jellemezte a különbséget saját szavaival, nem ismerve a hifis szlogeneket. Nem olyan dús, de pontosabb és ütősebb....
És végül jött a Furu a Heed si3 tápjába (Acrolink helyett) . Itt elkerekerekedtek a szemei. Azt mondta: ez csodálatos! Onnéttól nem lehetett beszélgetni, csak zenehallgatás volt! :) Sorra szedte elő a lemezeket, hogy eztis-ezt is.... :) és szintén ő mondta, hogy messze ez a kábel csere ért a legtöbbet! Szóval most dobozokat cserél, meg kábelekre gyűjt..... Szerintem ez jó "kirándulás volt.
A többieknek meg jó dagonyázást az udvari homokozójukban! :)
A végén azért elárultad szegénynek, hogy (főként) hangsugárzókba és (kis részben) tápkábelbe integrált equalizert vittél Neki? Vagy bevitted az erdőbe és mikor már nem tudta, hol van, otthagytad?

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4477
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

SoundMania írta:
fülelek írta:
2025.08.20., szer. 21:24
A kábelek egész másféle torzításokat visznek be a rendszerbe, mint amilyeneket az elektronikák generálnak. Ezen nincs mit vitázni, ez mérhető és hallható tény. Ezért kábelekkel elektronikák közti minőségi különbséget nem lehet helyreállítani pláne megfordítani. Az élvezhetőségi faktor az más dolog, azon változtathat egy jobb kábel egy gyengébb elektronikával, de az meg pokolian szubjektív és egész biztosan nem működik széles skálán, azaz mindenféle zenével meg hangsugárzóval. A hangminőség megelégedettségi szint különféle embereknél különböző, és bár változik idővel, elég nagy különbségek megmaradnak, emiatt tök felesleges akár ismeretlen embert kérdezni, te mit hallottál, mennyire tetszik, stb. be lehet kéredzkedni közös hallgatásra, a kereskedések nagyobb része rugalmasan áll hozzá a kipróbálási lehetőséghez. Némelyik pénzt kér egy alapos meghallgatásért, de ha ezáltal elkerülhető egy téves választás, akkor nagyon megéri kifizetni a próbát.
Ha ezeket a dolgokat nem látjátok be, mentek befelé az audio egyre sűrűsödő erdejében. Jó kirándulást!
Zoli, neked is csak azt tudom mondani, hogy szinte teljesen amatőrök is nagyon pontosan, helyesen meg tudnak ítélni dolgokat, ha nincsenek beoltva előítéletekkel. Van ismerősöm, aki sok éve hallgatott Rega p3 +Denon 103r , Denon pma860, B&W cdm1, ANL sp és Acrolink powerkábel szettet. A családja is kezdett belevonódni a zenehallgatásba, ezért úgy döntött ezeket rájuk hagyja és vesz magának jobb szettet. Systemdek, Heed quasar, si3 lettek,(mind maga meghallgatta, hogy tényleg jobbak is a vásárlás előtt, ugyan javaslatra, mert nem jártas a hifis dolgokban) ANL meg CDM1, Acrolink maradt. És minden befolyás nélkül nagyon tetszett neki a javulás. Ezek voltak az előzmények. Megbeszéltük, hogy ha tudok vigyek neki jobb dobozt kipróbálni. "Bátor" voltam és vittem Triangle Cometeket. És mellette 2 drótot. Egy olcsó Tiglon sp kábelt meg egy Furutech tápot. A dobozcsere tetszett neki, saját magától azt mondta szerinte 300 ezer forintosra saccolja, annyival jobb mint a B&W. A drótokra csak csóválta a fejét, szkeptikus volt. Először a Tiglon került be. Bármi befolyás nélkül jól jellemezte a különbséget saját szavaival, nem ismerve a hifis szlogeneket. Nem olyan dús, de pontosabb és ütősebb....
És végül jött a Furu a Heed si3 tápjába (Acrolink helyett) . Itt elkerekerekedtek a szemei. Azt mondta: ez csodálatos! Onnéttól nem lehetett beszélgetni, csak zenehallgatás volt! :) Sorra szedte elő a lemezeket, hogy eztis-ezt is.... :) és szintén ő mondta, hogy messze ez a kábel csere ért a legtöbbet! Szóval most dobozokat cserél, meg kábelekre gyűjt..... Szerintem ez jó "kirándulás volt.
A két poszt között csupán annyi az eltérés, míg a Tied konkrétumokat tartalmaz, a másik csak elméleti szinten találgat, nem ellenőrzi az állításokat (de ha megtenné is irányítva lenne, önmaga korlátai miatt, szóval szinte felesleges).

Az alapvető prtobléma, hogy olyan elektronikát elve meg se kell venni, ami nem jól szól. Ha feltételezzük, hogy a két elektronika, amiről szó van, kategóriájában nagyon jó vétel és a hangja is jó, akkor értelmezhető az elméleted. De aki minden xirxart megvesz, az nyilván nem tud vele mit kezdeni.

De egy másik konkrétum, ahol a drótok és készülékek nem képviselnek nagy értéket (anyagilag, zeneileg igen).
RLC Laci haverom (immárion haverom lett) épített egy szélessávú hangfalat. Mivel érdekelnek ezek, elmentem meghallgatni. Előtte már mesélte, hogy TMP ANT DAC-ja van, vittem magammal egy TMP ANT erősítőt, ami az alap verzió, a maga 9 Wattjával. De tudván, hogy kábelekkel sokan nem foglalkoznak, vittem magammal egy AN-B tápdrótot és egy Hitachi SAX102 interkonnektet. Bekötöttük, a kábelekkel nyilván jobb lett, ez eddig nem is érdekes. Lacinak annyira megtetszett az ANT erősítő is, hogy "rendelt" egyet a TMP-től. Legközelebb, mire mentem hozzá, már elkészült az RLC-206H dobozból egy újabb verzió, mert az elsőnek, bár így is baromi jó volt, volt egy kis nemkívánt felrakódása a középtartományban, ezt kivédte a következő doboznál (ez lett a végleges). Közben persze, megkapta az ANT erősítőt is, de nem azt az alap verziót, ami nekem van, hanem már a külső tápegységgel szereltet, ami ráadásul 15 Wattosra nőtte ki magát. Magyarul, ez a gyártón és modellen belül egy magasabb kategória.
Elkezdtük hallgatni és nem tudta azt, amit akkor tudott, amikor a kisebb erősítőmet kivittem és a hangfal még csak "félkész" volt, fészkelődtem. Nyilván, a madzagjaimat akkor hazahoztam és maradtak a gatyamadzagok a rendszerben. Ekkor adtam neki egy 1,5méteres AN-B kábeldarabot, hogy vágja el 70-80 arányban és csináljon belőle tápdrótot az erősítő és a DAC-ba, illetve épp itt (AVX) olcsón valaki árult egy kb 50 centis AN Lexus IC-nek való drótot, azt megvettem neki és tessék feldugózni.
Miután ez megtörtént, kijött a papírforma, az kültápolt erősítő és a modifikált hangfal már lemosta az első konfigot, és a csavar a sztoriban, mindezt egy 10ezer forintos, kínai médiaboxról etettük, youtube-ról egy kommersz USB-vel átkötve a TMP DAC-ra. Később ToMPi (TMP Tamás) adott Lacinak valami olcsó Mundorf hangfaldrótot (filléres), ami még jobban kinyitotta a zenét, aztán az I-re a pontot egy TakeT Batpure supertweeter tette fel, 25ezer forintért.
Laci magasról xart előtte a drótokra és vélhetően most se áldozna százezreket rájuk, de a -jó- madzagok hatalmát Ő is megtapasztalta, már ebben a nagyon alsó szegmensben is.

Kell e erről bárkit meggyőzni? Szerintem nem.
Mindenki eldöntheti magának, sas akar lenni és magasan repülni, vagy varjú, akik csipkelődnek és kárognak.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Tegnap és előtte a facebook egész nap ezt dobálta fel. Mivel szoktam ott állatokról szóló videókat nézegetni, pl hogy püföl egy el elefánt egy oroszlánfalkát, felnyomta. Ahogy kezdődött, érdekesnek tűnt,majd rájöttem, jól benyalattak, mert ez is csak egy afféle "Pabló Koelhó" (megdönteni hajnal tímeát) baromság, de már végigolvastam és Te jutottál eszembe, ahogy vívod szélmalomharcod a Vz-vel és sokan nem értenek belőle semmit,aki meg érti és tudja, leszarja, mert neki ez nem újdonság. Hányok az ilyen béna közhelyektől, de ezt megosztom Veled. Maradj sas :smile53:

AZ EGYETLEN MADÁR, AMI MEG MER TÁMADNI EGY SAST, AZ A VARJÚ, DE A SAS SOHA NEM HARCOL VELE. ÍME, MIÉRT:

1. A varjú az egyetlen olyan madár, aki elég merész ahhoz, hogy a sas hátára üljön, és nyakát csípje.

Könyörtelen. Idegesítő.

De a sas... nyugodt marad.

2. A sas nem csapkod. Nem harcol. Nem pazarolja az energiát. Egy dolgot
tesz: felemelkedik.

3. Magasabbra szárnyal a sas, ahol ritkább lesz a levegő. A varjak? Nem bírják a magasságot.

4. Végül a varjak kapkodni kezdenek. Elvesztik erejüket... És leesnek. Nem azért, mert a sas megtámadta, hanem mert a sas felemelkedett.

5. Hadd beszéljenek a varjak. Hadd csipkedjenek. Nem kell válaszolnod.
Csak menj magasabbra.

6. Nem követhetnek örökké. A növekedésed el fogja fojtani a zajukat.
Szóval ne foglalkozz vele. Emelkedj.

Akkor mégis miért van értelme, bármit leírni? Lehet semmi értelme, de lehet vannak még olyan fiókák, esetleg varjak, akik képesek sassá válni. Nem nehéz, csak nyitottság kell hozzá és szabad gondolkodás.

de akár zárszóként idevég "fibi büfé" roppant bölcs muzsikája, ami nem a "büdös macska" kivételesen és reggel óta, ezt dúdolom. Megérzés? (de csak azért, mert roppant frappáns, nem kell szó szerint érteni, de megelőzte Huszti Zsolt "mindenki úgy élvez" egysorosát :D )

youtu.be/R2DcMTNrzKc
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.08.21., csüt. 09:37-kor.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7656

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

SoundMania írta:

A végén azért elárultad szegénynek, hogy (főként) hangsugárzókba és (kis részben) tápkábelbe integrált equalizert vittél Neki? Vagy bevitted az erdőbe és mikor már nem tudta, hol van, otthagytad?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
....De szerintem keressétek tovább, hogy még miket lehet felhozni/belekötni...
Messze nem erről van szó.
Csak te (sem) vagy képes megérteni, hogy a kábel nem mindenható, nem általános gyógyír mindenre is.

Senki sem kábel tagadó, csak nem elvakult kábel fanatikus.

Ennyi, semmi több.
Csak a Marantz! :-D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
További jó homokozást!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Csatolmányok
TriangleComet.png
TriangleComet.png (110.28 KiB) Megtekintve 317 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2025.08.20., szer. 21:24
A kábelek egész másféle torzításokat visznek be a rendszerbe, mint amilyeneket az elektronikák generálnak. Ezen nincs mit vitázni, ez mérhető és hallható tény. Ezért kábelekkel elektronikák közti minőségi különbséget nem lehet helyreállítani pláne megfordítani. Az élvezhetőségi faktor az más dolog, azon változtathat egy jobb kábel egy gyengébb elektronikával, de az meg pokolian szubjektív és egész biztosan nem működik széles skálán, azaz mindenféle zenével meg hangsugárzóval. A hangminőség megelégedettségi szint különféle embereknél különböző, és bár változik idővel, elég nagy különbségek megmaradnak, emiatt tök felesleges akár ismeretlen embert kérdezni, te mit hallottál, mennyire tetszik, stb. be lehet kéredzkedni közös hallgatásra, a kereskedések nagyobb része rugalmasan áll hozzá a kipróbálási lehetőséghez. Némelyik pénzt kér egy alapos meghallgatásért, de ha ezáltal elkerülhető egy téves választás, akkor nagyon megéri kifizetni a próbát.
Ha ezeket a dolgokat nem látjátok be, mentek befelé az audio egyre sűrűsödő erdejében. Jó kirándulást!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.20., szer. 15:34
juliush írta:
2025.08.20., szer. 09:35

Szerintem SM szerencsétlenül fogalmazhatott...
De én sem értettem máshogy.
Azaz egyszerű tápkábellel a Thesis erősítő nem szól jobban, mint egy Obelisk Si3, egy akár használt áron 50e Ft-os táp kábellel. Ez állítja folyamatosan SM.
Én meg azt mondom, hogy még 250e Ft-os táp kábellel sem egy liga a kettő, hiába van csak akár mondjuk egy 20e Ft-os 230V-os kábel a Thesis előtt.
Alex, kérlek olvasd el még 1x amit ott írtam. ...
De én visszaolvasva is ugyanazt látom, hogy a Thesisek kb - mondjuk- 50 ezer forintos kábelekkel - táp és IC- szóval ilyenekkel, még nem szól jobban, mint amikor az si3-at vz-vel meg platinum powerkábellel kötünk be és hasonlítjuk össze!
Igen, ez nem 250 ezer forintos tápkábel. Inkább 350. Plusz 400 kb a Vz. És nem írod, hogy mi az a 250 ezres kábel, én meg írom amiket tudom hogy hogyan szerepel adott eszközzel. És tudom, hogy ezekkel helytálló az állításom, de megértem, ha azzal a 250ezressel nem érzed azt a javulást amiről beszélek, mert azzal nincs is annyi. Ez van! Ekkora a különbség a névtelen 250 meg a nevesített 350+Vz között. Végülis nem is ugyanarról beszéltünk. Ugye? Én mindig ugyanarról beszélek! Te/ti viszont kurvára csűritek-csavarjátok, csak nektek legyen igazatok! De ezt írtam kicsit alább is.... Az ilyen "minőségnemistudommik, ellenesek?," csak lehúzzák a többieket, még úgy is, hogy minden faszságot kitalálnak, csak ellentmondjanak és/vagy nekik legyen igazuk, de semmiképpen ne másiknak, pedig soha nem hallotta amiről szó van, de marhára mellébeszél amikor csak lehet, meg értetlenkedik, meg megsértődik, mind azért, hogy inkább legyen sajnálnivaló áldozat szerepben, mint hogy elismerje, hogy basszus mekkorát tévedett! Mert se tudása, se tapasztalata hozzá...... És ez nem csak neked szól.... :)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

juliush írta:

Szerintem SM szerencsétlenül fogalmazhatott...
De én sem értettem máshogy.
Azaz egyszerű tápkábellel a Thesis erősítő nem szól jobban, mint egy Obelisk Si3, egy akár használt áron 50e Ft-os táp kábellel. Ez állítja folyamatosan SM.
Én meg azt mondom, hogy még 250e Ft-os táp kábellel sem egy liga a kettő, hiába van csak akár mondjuk egy 20e Ft-os 230V-os kábel a Thesis előtt.
Csak a Marantz! :-D

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
….
Szerintem SM szerencsétlenül fogalmazhatott, valójában nem arról lehet szó, hogy az olcsóbb eszközt minőségében "feltolja"! Inkább a gyenge kábelezés annyira visszafoghatja a jobb aktív eszközt is, hogy még egy szuper kábellel magát teljes mértékben kifutni képes olcsóbb berendezés is jobbnak tűnhet nála. Így már látok benne logikát.
Mindenkinek az érvelésében megvan a logika. Kérdés, hogy valóban szükséges ennyiszer leírni?
Vagy elég lenne linkelni a korábbi hozzászólását?
Esetleg annyi is elég lenne, pl.: ezt már Aspirin kifejtette 2025. Aug. 16- án 13:19- kor.

Vannak olcsóbb meg drágább kábelek. Utóbbi állítás objektív, és igazolható az árcédulával. Az, hogy melyik kábel a jobb, az már erősen szubjektív.

De sokszor úgy minősítik egyesek a másik véleményét, hogy hülye. Olcsó kábel nem szólhat jól… Nem is hallotta szólni, de tudja. Innentől kezdve érvelni már teljesen felesleges.

Aztán a szekértáborok kialakulnak, és indul a végtelenített ciklus.
A drága kábel mindig jó.
Ez nem igaz.
De igen.
De nem.
Nekem van igazam.
Nem.
De igen.
De nem.

Tuti recept: ezt a ciklust annyiszor kell lefuttatni, hogy a másik elfáradjon, és akkor hátra lehet dőlni elégedetten.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1427

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Revi

" Nejed sirejükt "

Ez valami új török kábelmárka ? :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4145

Hozzászólás Szerző: juliush »

Alex_Aston írta:
2025.08.19., kedd 17:41
SoundMania írta:
2025.08.19., kedd 15:30
... Quasar és si-k ára kb vz árszint és ahogy már írtam, feltolja őket oda ahol a Thesisek vannak olcsó, olyan 50ezres drótokkal....
Felejtsük már el ezt a hülyeséget.

Ennyi erővel a B&W 700-as hangfalat ha bekötjük 200e Ft-os hangsugárzó kábellel, akkor majd 800-as szint lesz belőle?

A Lindemann Limetree 50-es Ft-os analóg táppal, és hozzá ennyiért táp kábellel, majd Musicbook Source hangú lesz?

A Junoszty TV egy jó kábellel majd Color Star lesz?

A Golf pedig egy tuning akkuval és kábel korbáccsal hirtelen Passat?

Kár(?), hogy nem így működik a világ
Szerintem SM szerencsétlenül fogalmazhatott, valójában nem arról lehet szó, hogy az olcsóbb eszközt minőségében "feltolja"! Inkább a gyenge kábelezés annyira visszafoghatja a jobb aktív eszközt is, hogy még egy szuper kábellel magát teljes mértékben kifutni képes olcsóbb berendezés is jobbnak tűnhet nála. Így már látok benne logikát.
De lehet, hogy tévedek.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

ANDS írta:
2025.08.18., hétf. 12:50
MrCollector írta:
2025.08.16., szomb. 10:09
Az éppen aktuális témához.
Mindenki számára nyilvánvaló kellene legyen, hogy a készülékek, hangfalak/fejhallgatók "állítják elő" a zenét. Viszont legtöbb esetben a működésükhöz elengedhetetlen a kábelek használata. Minél több eszközből áll a rendszer, annál több kábelre van szükség és ekkor már hatványozottan számít az általuk adott "plusz" vagy mínusz.
Azonban teljesen egyetértek azokkal akik kritizálták ezt a 6x kábel ár vs. 3x készülék ár "tesztet".
Mivel én ismerem a szóban forgó rendszert a végeredményben semmi különöset nem találok. Miért? Mert egy 2500 €-s Naim Uniti HE All-in-One készülék állt szemben egy 20 éve 6500€-ba kerülő Esoteric dac-al (ami pár éve kapott egy "kis" tuningot). A Naim egy streamer-dac- elő-és fejhallgató erősítő. Ha csak 1/3 részként nézzük a dac-ot, az árának is kb. a 1/3-át kell venni. A különbség már is 8x a készülékeknél. Egyébként a jelenleg aktuális modell az Esoteric N-05 XD ami egy All-in-One készülék 12000€ körül mozog. És el tudom képzelni, hogy ha CD a forrás, akkor a 20 éves csak DAC ezt is leszólná.
Azonban a nagyobb probléma a kábellel van. Nem tudhatjuk (én igen, de nem írom le a tulaj miatt), hogy 2e vs. 12e vagy éppen 50e vs 300e Ft-os kábelről volt szó. Nyilván azzal a kábeltagadók is tisztában vannak, hogy az "olcsó" kategóriában a különbség sokszor csak a külsőségekben nyilvánul meg. Sőt az is, hogy egy 6000 Ft-os pro/stúdió kábel jobban szól, mint egy 24000 Ft-os "hifi" kábel. A különbségek pedig nem igazán előre, hanem inkább oldal lépések. Az egyik ebben jobb, a másik abban. A "drágább" kategóriában, normális esetben, már lényegesen nagyobb különbségeknek kell lennie minden téren. Nyilván az ár itt is csak támpontot adhat, hiszen szerintem már mindenki tapasztalhatta, hogy két gyártónál simán előfordulhat, hogy az olcsóbb kábel ezen az árszinten is jobban teljesít. Igaz ez 6x árkülönbség esetnén már nagyon durva lenne és valószínűleg ritkán is fordul elő. Volt szerencsém több esetben is megtapasztalni, hogy egy több komponensből álló rendszerben akár csak 1 kábel cseréje (mondjuk a 8-10-ből) is mekkora hangzásbeli változást okozhat. Konkrétan a "hallgathatatlan" és az élvezhető szinten is. Megértem, hogy ezt nehéz elképzelni valakinek aki ilyet még nem tapasztalt. Nekem is nehéz elképzelni, hogy valakinek van 1000 milliárd forintja. :rolleyes: Azonban sajnos, vagy éppen szerencsére így van. Esetenként egy jó kábel beiktatása simán hozhat készülékszintű minőségjavulást.
Többen is kérdezték már (van aki rendszeresen), hogy mi kerül annyiba egy kábelben? Hiszen egy erősítőben vagy hangfalban sokkal több az anyag, bonyolultab a felépítés ezáltal magyarázható az esetleges magas ár. Erre mindig visszakérdezek, hogy mi a különbség egy 50e és egy 6 milliós hegedű vagy egy 200e és 27 milliós zongora között. A válasz nagyon egyszerű, a hangminőség amit biztosítani tudnak. Ha egy igazán jó és "drága" rendszert meghallgat valaki jó kábelezéssel (ami szintén drága) utána már akár az egy kategóriával lejjebb lépés is hiányérzetet hagyhat maga után. Annak aki ténylegesen a lehetőségeihez képest a legjobb minőségben szeretné hallgatni kedvenc zenéit, ez már bőven elég ahhoz, hogy ne is gondolkodjon melyiket válassza. Teljesen érthető, hogy van akinek ez nem annyira fontos. Lehet azért, mert éppen nem olyan jó a hallása és nem is hallja a különbségeket ilyen szinten. De ezért nem kell hülyének nézni aki igen. Futni is lehet 5e és 100e Ft-os cipőben is. De aki nem tud 1km-t sem lefutni annak az is mindegy.
Kritizálni könnyű. Egy készülék értékének a megállapítása már sokkal nehezebb. (Csináljatok Ti jobban, hajrá.)

A Naim másfél éves, most ér kb. 1500 eurót, így használtan. Újonnan kapható, 2500 euró. Nem tudni, ebből mennyit ér a dac, de 20 év alatt a dac- ok sokat fejlődtek… elvileg.
A Teac újkori ára egy dolog, de most kb. 1000 euró lehet a piaci értéke.
A 20 évvel korábbi árát ha figyelembe veszi valaki, akkor azt lehet korrigálni az inflációval, és akkor kijön egy 15.000 eurós ár. De ér ennyit ez a készülék? Adna érte bárki ennyi pénzt? Mert, ha nem, akkor ez nem reális kiindulási alap. Az újkori árat 20 év amortizációval ha csökkentjük, nullát kapunk (gyakorlatilag a számvitelben egy gép 5 év alatt elveszíti az értékét, nullára csökken, 20 év alatt pláne). Ekkor meg felesleges az inflációval korrigálni, mert 2*0=0, 10*0=0, szóval nulla a 20 éves korában a készülék amortizációval csökkentett értéke. Ennyiért már sokan szívesen megvennék, csak a piaci ár ettől eltér, ahogy a beszerzési értéktől is, és az inflációval korrigált beszerzési értéktől is.
A piaci árat meg rengeteg tényező befolyásolja, de minden eszköz annyit ér, amennyit a vevője kifizetett érte. És piaci árban jelenleg a két használt készülék között kb. 500 euró a különbség.
Nézhetitek másképpen, és majd szóljatok, ha jelentkezik valaki, hogy 12.000 euróért meg akarja venni a 20 éves dac- ot. Addig ez a fajta érvelés csak arra jó, hogy el lehessen mondani, ilyen számítási mód is létezik.

Amúgy, meg olyan készülékeket tudok összehasonlítani, ami van is itthon. Van 3 másik dac is, lehet végzek még egy összehasonlítást, azok hangját hogyan befolyásoljak a kábelek… de azt nem ígérem, hogy le is fogom írni, mert úgysem érdekel titeket.

A kábelek ára meg számomra sokszor valóban érthetetlen, mitől kerül egy kétméteres drót két dugóval a végén csilliárdokba…. gondolkodik.gif

Az ár megállapítása, hogy mi mennyit ér, attól függ, ki állapítja meg. Ez jól látszik az ábrán, és sajnos nem vicc.
920FB077-267F-491C-9B4E-CE727C629E99.jpeg
Lehet szépíteni, de a kábelek ára sokszor tényleg a pofátlanság tetejét súrolja.
Az ár megállapítás is így van, jól tükrözi az ábra.
De:
Engem és meg jó néhányunkat érdekelne a dac összehasonlítás. Érdekesség és hasznos útmutatás is
lehetne egyúttal annak, aki esetleg ilyenben gondolkodik.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 328

Hozzászólás Szerző: pjm »

Nagyon leegyszerűsítve a problémát, a topic jó része végletekben gondolkodik, rendesen kiáll az igaza mellett, és csodálkoztok, hogy mindig vita van.
:smile29:

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2025.08.19., kedd 20:16
Nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni.

Az ilyen "occo rendszerekbe" rakjunk higend kábeleket tipusú ötletelőknek felhívnám a figyelmét egy fontos dologra:

Az ilyen belépő szintű rendszerekbe ha beteszünk egy sokkal többet tudó komponenst (pl. kábelt, forrás készüléket, erősítőt, hangsugárzót), akkor annál kevesebbet tudunk meg a képességeiről minél jobban haladja meg rendszer minőségét.
(Szélsőséges esetben semmit sem, mert a rendszer egyáltalán nem képes arra amit a higend komponens magában tud.)
TJ.
Eddig tiszteltelek…. magam sem tudom, miért…..
…nálad egy Esoteric D70 a belépő szint
gondolkodik.gif
Nemrég kaptuk a dorgálást, hogy milyen elvetemültek vagyunk, hogy össze mertük hasonlítani egy potom 2500 eurós Naim Uniti Atom HE- vel, ami ugye sehol nincs a mai világban,…
Most már tényleg összezavarodtam.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1427

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

ANDS írta:
2025.08.19., kedd 17:04
Snipi írta:
2025.08.19., kedd 13:02

Ez sok esetben biztos így van, de én olyan esetet tapasztaltam, amikor ha visszakerült a olcsóbb (eredeti) kábel a milliós helyére, a rendszer "feléledt". Nem volt élettelen, homályos mint a milliós dróttal. Azért vannak olyan nagyon drága drótok (is) amik nem jók eleve. Nos ez is egy olyan volt, és nem a rendszer hibáit hozta ki. Már csak azért sem, mert több rendszerben sem volt jó.
Szóval nem biztos, hogy egy egység (kábel, erősítő, hangfal stb.) attól lesz jó, hogy k..va drága ...
Na, végre, ezért a hozzászólásért megérte regisztrálni ide és végigolvasni a többi 35197 hsz- t! :smile29:
Csak akadt valaki, aki elmagyarázta, hogy nem a fülemmel van a baj! :D :D :D
Köszönöm!
Azért roppant kíváncsi lennék, hogy melyik az a milliós kábel, amelyik nem jó ELEVE, ugyanis minden rendszerben élettelen és homályos. gondolkodik.gif

Nem magyarázott el senki semmit, ez egy " élménybeszámoló " volt...
De ennek mi köze a Te füledhez ?

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.19., kedd 17:41

Felejtsük már el ezt a hülyeséget.

Ennyi erővel a B&W 700-as hangfalat ha bekötjük 200e Ft-os hangsugárzó kábellel, akkor majd 800-as szint lesz belőle?

A Lindemann Limetree 50-es Ft-os analóg táppal, és hozzá ennyiért táp kábellel, majd Musicbook Source hangú lesz?

A Junoszty TV egy jó kábellel majd Color Star lesz?

A Golf pedig egy tuning akkuval és kábel korbáccsal hirtelen Passat?

Kár(?), hogy nem így működik a világ
Jó kis vitaindító hsz :D
Gondolom, Don Quijote hamarosan rohamra indul, majd mögötte szorosan hű fegyverhordozója, Sancho Panza.
Mission Impossible
uvegajto.gif
:smile50:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2820

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Az ilyen "occo rendszerekbe" rakjunk higend kábeleket tipusú ötletelőknek felhívnám a figyelmét egy fontos dologra:

Az ilyen belépő szintű rendszerekbe ha beteszünk egy sokkal többet tudó komponenst (pl. kábelt, forrás készüléket, erősítőt, hangsugárzót), akkor annál kevesebbet tudunk meg a képességeiről minél jobban haladja meg rendszer minőségét.
(Szélsőséges esetben semmit sem, mert a rendszer egyáltalán nem képes arra amit a higend komponens magában tud.)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”