Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1370

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2025.07.12., szomb. 22:33
A csajommal egyszer bementünk egy szalonba, ahol kedvesen összeraktak úgy 40-50 millió forintnyi cuccot, ami most másfélszeresét éri kb. Beküldtek egy tipikus egy csaj-egy gitár lemezt és az asszony odasúgta, ez öxxexarná magát egy kis Iggy Poptól. És igaza volt.
Olyan szinten peoratív töltetett kapott már a " lány gitárral " kategória körünkben, - például feleségem szereti - hogy megérdemli az a kereskedő, amelyik ilyen zenével demózik, mert felmerülhet a gondolat a hallgatóban - és ki is hallhatja belőle - hogy többre nem nagyon képes a rendszer.
Mindenki tudja, hogy ezt a műfajt még egy Videoton Cleopátra egy Orion HS 280 - al is vígan lehozza.
( Kicsit azért szokni kell... :D )

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2753

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A lenti Merzbow album tökéletesen ugyanazt a hatást fejti ki, mint egy '40-es években készült Beethoven IX, Furtwangler vezényletével. A két zene, bár eltérőnek tűnhet, teljesen paralel, vagy inkább analóg, megfeleltethetőek, azonosak.

Remélhetőleg állításodat a két zenemű kiadott kottakönyve teljes mértékben alátámasztja...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4357
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Na, még egy gondolat, mielőt a műelemző kollégák nekiesnek.
Az elmélyült zenehallgatás magányos sport. A zene, az alapvető funkcióján kívül hat az emberekre. A lenti Merzbow album tökéletesen ugyanazt a hatást fejti ki, mint egy '40-es években készült Beethoven IX, Furtwangler vezényletével. A két zene, bár eltérőnek tűnhet, teljesen paralel, vagy inkább analóg, megfeleltethetőek, azonosak. De pl az Einstürzende Silence is Sexi albuma közelebbi rokonságban van egy Furwangler B9-el, mint a 42es Beethoven egy Ferencsik vezényelttel.
Ezt megérteni olyan rendszer és persze kábelezés kell, ami ezt képes megmutatni. Valahol itt jár a highEnd. De ez nem 2025ös trend, ez már igaz volt a Massive Attack / Mezzazine albumára is, de hasonlót tudott Lou Reed is, vagy Iggy Pop, talán 69-ben megjelent i wanna be your dog-ja. Pink Floydot nem vágom, de állítólag az LSD-s korszakuk nem rossz. De én telítődtem, a Floydra már nem mentem rá.
Ezeknek a zenéknek a normál értelemben való megnyilvánulása csak a felszín. A mögöttes tartalom sokkal fontosabb és erősebb.

Igen, cucc kell hozzá.

De ez nagyon messze esik attól, ahogy sokan a hifit, mint eszközt próbálják értelmezni.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Ehhez nem árt némi minőségi madzag... zavarosnak hat, de nem az.
Ez a koncert megjelent lemezen. teljes biztonsággal megmondom vele, melyik drót a jobb

youtu.be/T04fEQpRdzI
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

cables írta:
2025.07.12., szomb. 23:32
Szerintem alapvető zavar van itt a "komplex" zenékkel. Az a kábel, ami jobban, szebben átviszi az egy lány egy gitár zenét, az jobban átviszi a az ordibálós katyvaszt is. Az elektronok nem válogatnak a zenei stílusokban. Viszont élve az itteni szóhasználattal a xar kábel az elvérzik a finom zenén, viszont katyvaszabb katyvaszt csinál az ordítós zenéből és az tetszik annak aki ezt szereti. De hogy ordítós zenével nem lehet kábel minőségét tesztelni az 1000%.
Majdnem igaz, csak nem olvastál figyelmesen

Az axxony, belehallgatott az egy csajGitár zenébe és abból megállapította, annak a megszólalásából, hogy nincs erő a rendszer hangjában, ami még itt nem volt vészesen zavaró (amúgy de,az), cserébe egy komplexebb zeneművet hallgathatatlanná tenne.

A vége csak azok ábrándja, akik nyugtatják magukat hasonlóval. A torzított zenéknek rengeteget árt a berendezések "torzítása",vagy a sztereókép pontatlan beállítása, mert akkor lesz az egész egy hallgathatatlan katyvasz. Ékes példa erre a Merzbow féle "zajzene". Csak kifejezetten jó és jól beállított rendszeren lehet értelmezni. Kíváncsi vagyok, ki bír egy albumot végighallgatni, amikor az Analog Audioban azzal ütöttük ki a hifihokedlit sok kevésbé jártas zenebarát segge alól és dőlt kardjába (velem is megesett, amikor beüzemeltük a Nagy FAL-at)

Ez mennyire van távol egy átlagos zenebarát rendszerétől, drótjaitól? Ezt sajnos nem tudom megmondani, mert kiskategóriás rendszerben még nem mertem kipróbálni. De gyanítom, kell hozzá a komoly kábdlezés.

"Ordítós" zenével bármit meg lehet tenni, tesztelni is, sőt!!!
halfnote.hu

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Hozzászólás Szerző: cables »

Szerintem alapvető zavar van itt a "komplex" zenékkel. Az a kábel, ami jobban, szebben átviszi az egy lány egy gitár zenét, az jobban átviszi a az ordibálós katyvaszt is. Az elektronok nem válogatnak a zenei stílusokban. Viszont élve az itteni szóhasználattal a xar kábel az elvérzik a finom zenén, viszont katyvaszabb katyvaszt csinál az ordítós zenéből és az tetszik annak aki ezt szereti. De hogy ordítós zenével nem lehet kábel minőségét tesztelni az 1000%.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Olvasgattam, ami ma született, meglepő (vagy sem) azok véleménye sokkal racionálisabb, akiket nem mérgezett meg a "40" éve hifizek".

Nos, hogy mindenki tudja magát skálázni:
A csajommal egyszer bementünk egy szalonba, ahol kedvesen összeraktak úgy 40-50 millió forintnyi cuccot, ami most másfélszeresét éri kb. Beküldtek egy tipikus egy csaj-egy gitár lemezt és az asszony odasúgta, ez öxxexarná magát egy kis Iggy Poptól. És igaza volt. Neki már iskolázott hallása van, pedig lexarja, csak hallgatja a zenét, de már nála is kialakult az a reflex,hogy meghall a zenéből pár másodpercet és érzékelni képes, van e erő,van e komplexitás. Nem tudná elmondani, mire alapozza, csak hallja.
Nos, aki erre nem képes,még a csajom egyszerű szintjét se érte el.

A másik, a Prodigy. Mivel úgy25 éve trend volt a csöves erősítőket, vagy a Merlint azzal megbélyegezni, hogy csak komolyzenére, jazzre, stb... alkalmasak, finomak, de puhányok, beindult egy "kampány", hogy lófaxt. Pont azzal lett azonosítva ezen készülékek halmaza, amit most piedesztára igyekeznek páran emelni, de szólok,van az tovább és pont a merlines rendszerek emelik ezt sokadik hatványra. Engem ez zavart, ezétt megmutattam mindenkinek, hogy óriási tévedésben vannak, mert ezeknek a rendszereknek, kábeleknek, totál tökmindegy,mi szól, az gond nélkül, magas színvonalon megjeleníteni képes. Aztán egy számonra szimpatikus, bugyutahifista-pukkasztó dologgá vált. Ettől függetlenül a Prodigy jó zene. Minden zenei stílus esetén születik minőségi és kevésbé jó megoldás. Ők jók és nyitottságot se kíván, mert igen sztenderd, mindenki által elérhető muzsika. És egy értelmes rendszeren tud élményt adni, ha kell 8 centivel is.

Nem én vagyok furcsa, mások túl földhözragadtak. Őregek? Boomerek? Ez a XXI. század, rengetek kortárs müvésszel, aki elektronikus alapokra épít. Persze, ez nem jelenti azt, hogy bárki ismerné a lemezparkomat, de az önjelölt (nem)gurukat jól lehet szopatni a prodigyvel :kapdelm:

Chorddal zenélni?
Ha olyan rendszert szeretne hallgatni, mint az enyém, alkalmazzuk a Shelby GT esetén alkalmazott díjat: két kör, kb 2 perc, 35e Ft. Szabadpiac van, kb 1-1,5 millió forintért egy órát hallgathatja kedvenc lemezeit nálam. De nála lehet alkalmazom a problémás szorzót, legyen Neki 3 milla/óra (természetesen, minden megkezdett órát fizetni kell). Ha saját kábelt, stb szeretne tesztelni, rendszerbontástól függően 1-3 mill(+ óradíj)
Spendorlehetőséget nem tudok beszámolni. Nekem Rogers volt BBC, de bármi hihetetlen,már láttam Spendort (jetit még nem). Nem rossz, de, azért, na...

Ez vonatkozik minden túlokosra. Többieket átgondolom,nekik van diszkont :D
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

cables írta:
2025.07.12., szomb. 17:30

A sárgaréz ötvözet. Valamiért az ebből a huzalból készített kábelek hangja nem kellemes.
Igen, a cink a tettes, amit kb. 20-40% - ban adnak a vörösrézhez.
Ha jól tudom a cinknek kb. háromszor akkora az ellenállása, mint a vörösréznek.

Nem is értem, hogy gondoltam... gondolkodik.gif :smile49:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Hozzászólás Szerző: cables »

ANDS írta:
2025.07.12., szomb. 15:26
cables írta:
2025.07.11., pén. 23:08

….. hozok sárgarezet is….
Az torzít. Huzalként legalább is torzít
Ezt sajnos nem értem. Kifejtenéd, hogy értetted?
A sárgaréz ötvözet. Valamiért az ebből a huzalból készített kábelek hangja nem kellemes.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2523

Hozzászólás Szerző: supravox »

tottyi írta:
2025.07.12., szomb. 15:42
SoundMania írta:
2025.07.12., szomb. 15:38
tottyi írta:
2025.07.12., szomb. 15:33

Milyen vizet hasznalsz hozza? Allitolag a cseh sör azert olyan jo mert finom kutivizet hasznalnak. A magyar sörök nem olyan jok de pl vittunk mar Budvart horvatorszagban es hat ott nem volt olyan az ize mint nalunk, vegul megegyeztunk abban, hogy a sós levego az oka ennek. :)
Vettetek, vagy vittetek Budvart? Mert nagyon nem mindegy!
Milyen a finom kútvíz? Mint a jó zene? :)
Vittunk magunkal amit itt vettunk amirol tudjuk, higy milyen ize van. A finom kutiviz mindenkinek izlik de a jo zene az szubjektiv. Neha en is keresem vagy harom orat mire megtalalom a jo zenet a sajat albumaim kozott. :)
Ez most komoly?
Órakig tudnék mesélni a sörfőzésről.
Csak nem itt.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 864

Hozzászólás Szerző: tottyi »

SoundMania írta:
2025.07.12., szomb. 15:38
tottyi írta:
supravox írta:
2025.07.12., szomb. 13:35

Tökeletesen egyetértek.
Majd még kifejtem.csak épp sört főzök 31_1_21.gif
Milyen vizet hasznalsz hozza? Allitolag a cseh sör azert olyan jo mert finom kutivizet hasznalnak. A magyar sörök nem olyan jok de pl vittunk mar Budvart horvatorszagban es hat ott nem volt olyan az ize mint nalunk, vegul megegyeztunk abban, hogy a sós levego az oka ennek. :)
Vittunk magunkal amit itt vettunk amirol tudjuk, higy milyen ize van. A finom kutiviz mindenkinek izlik de a jo zene az szubjektiv. Neha en is keresem vagy harom orat mire megtalalom a jo zenet a sajat albumaim kozott. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

tottyi írta:
supravox írta:
Shimano írta:
2025.07.12., szomb. 11:09

Nem sok mindenben értek együtt revivel,de van igazság abban amit itt mond,mutat napok óta.Én is úgy tesztelem a rendszerben matatás eredményét ahogy ő,tehát megküldöm a legnehezebb zenékkel,és mivel én egy 60-70-es évek buzi is vagyok,progrock,jazzrock,stb,így az ilyen a rendszert rendesen megizzasztó zene van nálam bőven.A tapasztalat nálam az,hogy ha pl egy későbbi "agyament" king crimsont,egy kőkemény motörhedet stb lehoz úgy a rendszer hogy érezhető bennük az a csapjunk bele a lecsóba érzés,a nyers erő,gyorsaság,és most nem ugrik be jobb jelző mint a mocskosság ami ezekben van,akkor egy mike oldfield,vagy egy vonósnégyes egy laza és könnyű reggeli lesz neki.
Van nagyon sok olyan eszementnek tűnő zene,amitől sokan fejfesztve menekülnének,ezt meg is értem,de ezek állítják a legnehezebb feladat elé a rendszereket,és ha itt jók,akkor máshol is,szerintem,de kivételek biztosan vannak,tehát ez sincs kőbe vésve.
És ha már drótos topik,na nekem pont itt nem tudnak labdába rúgni azok a hifis kábelek amiket még meg tudok venni,mert olyan bénán szólnak velük ezek a zenék,és itt pl a pro kábelek hihetőbbek,nekem.
Tökeletesen egyetértek.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 864

Hozzászólás Szerző: tottyi »

supravox írta:
Shimano írta:
juliush írta:
2025.07.12., szomb. 10:10

Nem tudom, mit értesz "maszatolós" zenék alatt, de ha tényleg úgy hiszed, hogy a rendszer, ami egy "Prodigy koncert lendületét és atmoszféráját lehozza", automatikusan ugyanúgy képes lesz mondjuk egy vonósnégyes, vagy akár egy csembaló produkcióját hitelesen közvetíteni, akkor csak azt bizonyítod, mennyire nincs tapasztalatod az utóbbi műfajokkal, sem élőben, sem felvételekkel, következésképp teljesen téves elképzelésed lehet ezek hangzását illetően.
Nem sok mindenben értek együtt revivel,de van igazság abban amit itt mond,mutat napok óta.Én is úgy tesztelem a rendszerben matatás eredményét ahogy ő,tehát megküldöm a legnehezebb zenékkel,és mivel én egy 60-70-es évek buzi is vagyok,progrock,jazzrock,stb,így az ilyen a rendszert rendesen megizzasztó zene van nálam bőven.A tapasztalat nálam az,hogy ha pl egy későbbi "agyament" king crimsont,egy kőkemény motörhedet stb lehoz úgy a rendszer hogy érezhető bennük az a csapjunk bele a lecsóba érzés,a nyers erő,gyorsaság,és most nem ugrik be jobb jelző mint a mocskosság ami ezekben van,akkor egy mike oldfield,vagy egy vonósnégyes egy laza és könnyű reggeli lesz neki.
Van nagyon sok olyan eszementnek tűnő zene,amitől sokan fejfesztve menekülnének,ezt meg is értem,de ezek állítják a legnehezebb feladat elé a rendszereket,és ha itt jók,akkor máshol is,szerintem,de kivételek biztosan vannak,tehát ez sincs kőbe vésve.
És ha már drótos topik,na nekem pont itt nem tudnak labdába rúgni azok a hifis kábelek amiket még meg tudok venni,mert olyan bénán szólnak velük ezek a zenék,és itt pl a pro kábelek hihetőbbek,nekem.
Tökeletesen egyetértek.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

cables írta:
2025.07.11., pén. 23:08

….. hozok sárgarezet is….

Az torzít. Huzalként legalább is torzít
Ezt sajnos nem értem. Kifejtenéd, hogy értetted?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Shimano írta:
2025.07.12., szomb. 13:27
Shimano írta:

A tapasztalat nálam az,hogy ha pl egy későbbi "agyament" king crimsont,egy kőkemény motörhedet stb lehoz úgy a rendszer hogy érezhető bennük az a csapjunk bele a lecsóba érzés,a nyers erő,gyorsaság,... egy vonósnégyes egy laza és könnyű reggeli lesz neki.
Van nagyon sok olyan eszementnek tűnő zene,amitől sokan fejfesztve menekülnének,ezt meg is értem,de ezek állítják a legnehezebb feladat elé a rendszereket...
Nem tudom mennyire vagy jártas a 60-70-es évek,vagy akár későbbi korok zenéiben prog,jazzrock vonalon,de ezek csodásan szép szólamokat,finomságokat is tartalmaznak,tehát nem csak a nyers erőn és a gyorsaságon van a hangsúj...

A keményebb,bonyolultabb zenéket,pl a progrockot elintézni úgy hogy itt nem számít a kiegyensújozottság és a finomságok megléte,szerintem hibás megközelítés,mert korántsem van ez így.
Nem vitatom, de én arra a fenti hozzászólásodra reagáltam, ahol szó sem volt szép szólamokról és finomságról.
Továbbra sem hiszem, hogy ezek az " eszement, nyers erő és gyorsaság "-ot felvonultató zenék állítanák legnehezebb feladat elé a rendszereket.

Azt sem vitatom, hogy a progrock zenéknél is számít a kiegyensúlyozottság és a finomság, gondolkodik.gif . Viszont vannak műfajok, ahol ezek elengedhetetlen feltételek és ezek hiánya hallgathatatlanná teszi a művet, míg pl. Marillion és King Crimson közel sem olyan szigorúak ebből a szempontból.
/ Pont délelőtt forogtak a lemezjátszón./

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2523

Hozzászólás Szerző: supravox »

Shimano írta:
juliush írta:
revox írta:
2025.07.12., szomb. 09:50
műfajfüggetlenség jeligére
Vannak rendszerek, melyekben nem portás van, hanem kábel és szűrő nélkűl, minden zenei stílust beenged.
Ide kell felnőni. Hiba leene azt hinni, hogy egy prodigy koncert lendületét és atmoszféráját könnyü megjeleníteni. Ami ezt lehozza, normál, ehhez képest maszatolós zenéket balkézzel megoldja. Csak én installnál nem pöcsölök, egyből a legnehezebbel ugrok nek, kerülve a fölösleges lépcsőfokoat, az idő pénz, minek húzni :rolleyes:
Nem tudom, mit értesz "maszatolós" zenék alatt, de ha tényleg úgy hiszed, hogy a rendszer, ami egy "Prodigy koncert lendületét és atmoszféráját lehozza", automatikusan ugyanúgy képes lesz mondjuk egy vonósnégyes, vagy akár egy csembaló produkcióját hitelesen közvetíteni, akkor csak azt bizonyítod, mennyire nincs tapasztalatod az utóbbi műfajokkal, sem élőben, sem felvételekkel, következésképp teljesen téves elképzelésed lehet ezek hangzását illetően.
Tökeletesen egyetértek.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2145

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60 írta:
2025.07.12., szomb. 12:24
Shimano írta:

A tapasztalat nálam az,hogy ha pl egy későbbi "agyament" king crimsont,egy kőkemény motörhedet stb lehoz úgy a rendszer hogy érezhető bennük az a csapjunk bele a lecsóba érzés,a nyers erő,gyorsaság,és most nem ugrik be jobb jelző mint a mocskosság ami ezekben van,akkor egy mike oldfield,vagy egy vonósnégyes egy laza és könnyű reggeli lesz neki.
Van nagyon sok olyan eszementnek tűnő zene,amitől sokan fejfesztve menekülnének,ezt meg is értem,de ezek állítják a legnehezebb feladat elé a rendszereket...
Szerintem meg nem.
Nem vitatom, nyilván úgy van, hogy ha megvan a nyers erő és gyorsaság, az King Crimsonnak nagyon jót tesz, de abban nem fontosak a pontos hangszínek, mert kb. kit érdekel ?
Az akkor derül ki egy rendszerről, hogy a képességei ott sem hibádzanak, ha meghallgatod rajta a vonósnégyest, vagy a barokk kamarazenét.

Az a helyzet, hogy revinek abban igaza van, hogy azon a bizonyos egyenesen a 2-es, 3 - as szint felett már találkozhatunk olyan rendszerekkel, amik megbírkóznak az egymástól ilyen távolságra lévő stílusokkal is, de a mi léptékünkön ezt még kizártnak tartom.
Így aztán aki rendszert épít, el kell döntenie kb, hogy mit szeretne hallgatni.

Szerintem, persze. :D
Nem tudom mennyire vagy jártas a 60-70-es évek,vagy akár későbbi korok zenéiben prog,jazzrock vonalon,de ezek csodásan szép szólamokat,finomságokat is tartalmaznak,tehát nem csak a nyers erőn és a gyorsaságon van a hangsúj,ha nem a hihetőségen,szerintem.
Ha elhiszem azt hogy amit hallok az úgy jó,az már elég ahhoz hogy élvezzem is,és ez bármilyen zenére is igaz.
A keményebb,bonyolultabb zenéket,pl a progrockot elintézni úgy hogy itt nem számít a kiegyensújozottság és a finomságok megléte,szerintem hibás megközelítés,mert korántsem van ez így.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Hozzászólás Szerző: juliush »

DeProtector írta:
2025.07.12., szomb. 12:16
chord_ írta:
2025.07.12., szomb. 11:44
Műfajfüggetlenség?
Soha nem bíztam pl. a 'zenei mindenevőkben.' A hifiben is érzek ilyesmit.
Miért is?
Az, hogy te ennyire kis szeletét tudod csak értelmezni a zenének (és láthatóan a hifinek is), ám legyen, szíved joga. De azért nehogy már az legyen csak a normális, ha valaki ennyire egysíkú!
És főleg ne nézd már alantas dolognak azt, ha valaki képes mondjuk Vivaldi után a Kraftverket feltenni.
Ne gondold már magadat ennyivel különb zenehallgatónak, csak mert a barokk zenén kívül neked megszűnik a világ.
Mindennek van azért határa...
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Azért az "egysíkú" és a "mindenevő" között a szürkének még legalább ötven árnyalata ott van!
Nálam például a klasszikusok mellett épp Kraftwerk is gyakori vendég! Persze őket egyébként már modern klasszikusnak tartom, praktikusan a kölni rádió kísérleti elektronikus zenei stúdiójának közvetlen leszármazottainak, kicsit popularizálva. Ha zúzósabb hangulatban vagyok, a Nightwishig elmerészkedek (nem nevet!!!), de a Prodigyvel ki lehetne üldözni a világból. Tehát "mindenevő" nem vagyok, se talán "egysíkú" se!
Chord sem annyira "egysíkú", mint érzékelitek, legfeljebb erősebben priorizál.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2680

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

A probléma ezekkel az "eszementnek tűnő" zenékkel, különösen a koncertfelvételekkel az, hogy legfeljebb arról lehet elképzelésetek korábbi hasonló élő tapasztalatok alapján, hogy mennyire tudja közvetíteni a hangulatát a felvétel/rendszer, de a leghalványabb fogalmatok sincs, hogy szólt valójában ott, hangszíneket, arányokat tekintve, lévén egyedileg torzított, mesterségesen processzált és hangosított hangzásról szó. Ez persze elegendő mankó lehet azon rendszerfejlesztők számára, akiknek a klasszikus zene, különösen a kamara és hangszeres formáiban legfeljebb alkalmi kitérő a keményebb rockzenék mellett.
nagyon sok jónak vélt rendszernek beletőrik a bicskája pont az élő zene "hangulatának" regenerálásában,és itt nem hangerőre gondolok...tompitanak,megszűrik,lekerekitik,elfinomokdják a dolgokat,és pont az élő zene varázsa tűnik el...nem kell agytrösztnek lenni,kb belőhető,aki koncertekre jár,hogy mi az amit kapni fog,legyen az komolyzene,rock vagy jazz...kb 1 év elteltével,3 "trió" koncerten voltam:The Necks,Rymden és Nkatini Nduduozo,alapjaiban,mind a 3 ugyanaz:zongora,bőgő és dob...igaz 3 koncerterem volt:Zeneháza,Trafó és Eifell Műhelyház,a hangositás sem ugyanaz volt,hangmérnökök sem,de mind a 3 esetben,a zongorának,zongora hangja volt,és nem úgy szólt mint egy trombita,a bőgő,az bőgő volt,és nem Fender Jazz Bass hangjuk volt nekik,a dobkészletek is nem úgy szóltak mint az uttörő kisdobosok :D

az amit mi konzervzeneként odahaza használunk (felvételek),köszönő viszonyban sincs az esetek 99%-ban,az élő zenével..

de ez szwsz 3x,magánvéleményem :smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Őslakos
Őslakos

Shimano írta:

A tapasztalat nálam az,hogy ha pl egy későbbi "agyament" king crimsont,egy kőkemény motörhedet stb lehoz úgy a rendszer hogy érezhető bennük az a csapjunk bele a lecsóba érzés,a nyers erő,gyorsaság,és most nem ugrik be jobb jelző mint a mocskosság ami ezekben van,akkor egy mike oldfield,vagy egy vonósnégyes egy laza és könnyű reggeli lesz neki.
Szerintem meg nem.
Nem vitatom, nyilván úgy van, hogy ha megvan a nyers erő és gyorsaság, az King Crimsonnak nagyon jót tesz, de abban nem fontosak a pontos hangszínek, mert kb. kit érdekel ?
Az akkor derül ki egy rendszerről, hogy a képességei ott sem hibádzanak, ha meghallgatod rajta a vonósnégyest, vagy a barokk kamarazenét.

Az a helyzet, hogy revinek abban igaza van, hogy azon a bizonyos egyenesen a 2-es, 3 - as szint felett már találkozhatunk olyan rendszerekkel, amik megbírkóznak az egymástól ilyen távolságra lévő stílusokkal is, de a mi léptékünkön ezt még kizártnak tartom.
Így aztán aki rendszert épít, el kell döntenie kb, hogy mit szeretne hallgatni.

Szerintem, persze. :D

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 233

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

chord_ írta:
2025.07.12., szomb. 11:44
Műfajfüggetlenség?
Miért is?
Az, hogy te ennyire kis szeletét tudod csak értelmezni a zenének (és láthatóan a hifinek is), ám legyen, szíved joga. De azért nehogy már az legyen csak a normális, ha valaki ennyire egysíkú!
És főleg ne nézd már alantas dolognak azt, ha valaki képes mondjuk Vivaldi után a Kraftverket feltenni.
Ne gondold már magadat ennyivel különb zenehallgatónak, csak mert a barokk zenén kívül neked megszűnik a világ.
Mindennek van azért határa...
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2753

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Shimano írta:
2025.07.12., szomb. 11:41
tunerman írta:
2025.07.12., szomb. 11:32

A mennyiség nem minőség.
TJ.
Ha tudnám hogy mit értesz mennyiségen,és mit minőségen,azt még akár érteném is,de ez így nekem nem mond semmit.

Segítek...dB + THD
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Hozzászólás Szerző: chord_ »

zenta írta:
2025.07.12., szomb. 11:40
A kábelek mentén, de általánosságban is mondom, talán nem OFF. Elsősorban, de nem kizárólag chordnak és revoxnak címezve. Az már rég kiderült, hogy mást kerestek a hifiben, az otthoni zenehallgatásban és ez rendben is van. De miért van szükség egymás kioktatására, rendszerek fikázására, stb...? Amennyit írtok róla, ezalatt akár el is mehetnétek Debrecenből Veszprémbe vagy fordítva egy jó kis közös zenehallgatásra, beszélgetésre. Feltételezem, érdekes tanulságai lennének.
Nem hinném.
Kb. az lenne, mint nekem, az évek során, főleg nem-túl-rég, (nyilván nem akkor, amikor AN E dobozom volt), amikor a són bármelyik AN szobában betették a lemezemet. Velem pl. mindig tök kedvesek voltak ilyen téren.
Hogy azt hallanám, hogy itt valami annyira más történet van, hogy ez nekem már annyira kevés, annyira csak a felszín karcolgatása, annyira mások vagyunk, zeneileg is, hangilag is, mindenben, hogy mindig elcsodálkoznék, hogy a beszélt magyar nyelv még kb. érthető.
Meg mit mondanék én a Prodigy 'hanghatásra'? Hogy tetszik?

Fordítva is valószínű ez lenne. Rev már most kanyarítana neked egy 1200 karakteres cikket a nálam hallott hangról, úgy, hogy a lábát be sem tette....:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Hozzászólás Szerző: juliush »

Shimano írta:
...Van nagyon sok olyan eszementnek tűnő zene,amitől sokan fejfesztve menekülnének,ezt meg is értem,de ezek állítják a legnehezebb feladat elé a rendszereket,és ha itt jók,akkor máshol is,szerintem,de kivételek biztosan vannak,tehát ez sincs kőbe vésve...
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A probléma ezekkel az "eszementnek tűnő" zenékkel, különösen a koncertfelvételekkel az, hogy legfeljebb arról lehet elképzelésetek korábbi hasonló élő tapasztalatok alapján, hogy mennyire tudja közvetíteni a hangulatát a felvétel/rendszer, de a leghalványabb fogalmatok sincs, hogy szólt valójában ott, hangszíneket, arányokat tekintve, lévén egyedileg torzított, mesterségesen processzált és hangosított hangzásról szó. Ez persze elegendő mankó lehet azon rendszerfejlesztők számára, akiknek a klasszikus zene, különösen a kamara és hangszeres formáiban legfeljebb alkalmi kitérő a keményebb rockzenék mellett.
Azok számára, akik megtehetik, javaslom látogassanak meg pár élő kamarakoncertet a Rádió Dohnányi Ernő Zenei Központjának remekül kézben tartott akusztikájú, már-már stúdiókhoz hasonló termeiben, vagy a Zeneakadémián az első sorok közepén! Aztán hallgassanak meg olyan hiteles élőfelvételeket, mint az általam ajánlott alábbi CD, és némi fogalom kezd kialakulni arról, miről is beszélek.
viewtopic.php?f=99&t=13744&p=2929341
Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy lehetetlen az eszement zenékre tervezett, optimalizált rendszerektől remek klasszikus zenei produkciót kapni, pusztán nem várhatjuk el, hogy automatikusan úgy is lesz!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Hozzászólás Szerző: chord_ »

juliush írta:
revox írta:
2025.07.12., szomb. 09:50
műfajfüggetlenség jeligére
Vannak rendszerek, melyekben nem portás van, hanem kábel és szűrő nélkűl, minden zenei stílust beenged.
Ide kell felnőni. Hiba leene azt hinni, hogy egy prodigy koncert lendületét és atmoszféráját könnyü megjeleníteni. Ami ezt lehozza, normál, ehhez képest maszatolós zenéket balkézzel megoldja. Csak én installnál nem pöcsölök, egyből a legnehezebbel ugrok nek, kerülve a fölösleges lépcsőfokoat, az idő pénz, minek húzni :rolleyes:
Igen, és valószínűleg a 'jó hangzás', mint fogalom, ott is más vonalon haladunk tőle.
Igen, BBC dobozod van, neked is, ez már eleve messze kiemel a Prodigy-féle zenékből.
Lehet, hogy azért, mert ezt mi nem tudjuk kellően, 'ütősen' reprodukálni, ami, úgy tűnik azoknak a zenéknek a lényege. Asszem, soha nem is lesz célunk, a kábel-manővereinkkel pedig főleg nem arra fogunk haladni, hogy ezek szóljanak, akárhogy.

Műfajfüggetlenség?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”