Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 110

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

bigkópé írta:
2025.06.15., vas. 13:56
Minden esetre azt mondom, hogy aki barátomhoz elmegy zenét hallgatni, az vigyen magával egy százas csomag papírzsepit, ...
Nem tudtam, hogy a papír zsebkendő jobb mint a füldugó. Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni. leborulok.gif

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 110

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Töki írta:
2025.06.15., vas. 16:59
Volt ilyen tapasztalat?
Melyik füstölt el?
Én olyat is láttam, amelyikről egyszerűen nem indult el az áramkör, noha az 5V kimenő mérve megvolt. Aztán egy 7805-el minden simán működött.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2046

Hozzászólás Szerző: wittao »

Bécó írta:
2025.06.15., vas. 18:07
A kutyus nyugodtsága mint referencia pontot, én is kipróbálom! :D
Ha biztosra akarsz menni, akkor tehetsz oda plussallatot is, annal nincsenek idegeskedesi kerdesek :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 364

Hozzászólás Szerző: Bécó »

A kutyus nyugodtsága mint referencia pontot, én is kipróbálom! :D

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 621

Hozzászólás Szerző: Töki »

Volt ilyen tapasztalat?
Melyik füstölt el?
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2541

Hozzászólás Szerző: supravox »

Jó féle mz/x táp???
Na oszt még nem füstölt el? :ohnoohnoohno:
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Koszonjuk dyscus a szokasos szinvonalon megirt, beszolasoktol es ordas hibaktol ezuttal sem mentes onfenyezest!

bigkópé
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: bigkópé »

Nos elérkeztem a Socrates DAC-om bemutatásához Ami egy Teszt ismertetése. Amit tudni kell az előzményekről, az az, hogy rajtam kívül még két barátom is épített dakot a Soekris 1021-es lapkával. Ennek a lapkának nagy ázsiója van például az amerikai diyAudio fórumon. Annyit kell tudni róla, hogy 28 Bites max 385kHz mintavételi frekvenciájú jeleket képes feldolgozni, és azok számára akik irtóznak a csipektől, van egy ún. RAW kivezetése, ami gyakorlatilag az R2R hálózat kivezetése. Mind háromunk DAC-ja így működik. A 3 DAC közül 1 a REV4-es verzió, 2 a REV 7-es verzió számú lapkával van szerelve. Ezen kívül a dakok az analóg és táp részüktől különbözik egymástól. Ezen a téren viszont jelentős különbségek vannak köztük. A táp oldalról van itt mindenféle jó SALAS táp, MZ/X táp, áteresztő csöves megoldás, FET-es Shunt táp, nagy pontosságú IC-s alacsony zajú táp. Egy dologban mindhárom készülék közös, jelesül abban, hogy az USB bemenet táp ellátása független a rácsatlakoztatott jelforrás tápjától. Ez az ún. isolated táp csak az USB-I2S átalakítót, és a DAC panel I2S bemenetét látja el. Az izoláció a földelésre is kiterjed. Korábbi, hasonló felépítésű dakomban ezt a megoldást nem alkalmaztam. Hatása pénzben kifejezve olyan, mintha 3-szor drágább DAC-ot hallgatnánk. Nem is értem, hogy miért nem alkalmazzák más high end-nek mondott kommersz áramkörökben ezt a megoldást. Filléres dolog, ami nagyon javítja a hangminőséget. Mondjuk kb. 4-5 ezer Forintos plusz befektetést jelent. Látni a piacon Raspy-val megépített BG kondenzátorokkal tuningolt táppal rendelkező 15 000 Euro+ÁFA-ba kerülő DAC-ot ezen megoldás nélkül. Pedig azt illik tudni, hogy a sokak által használt PC jelforrás USB 5 Voltja még hájend táppal is sok zajt, torzítást visz át a DAC-ba. Egyszóval mi kiaknáztuk ezt a lehetőséget, ha már a leválasztó IC-ket beépítették az I2S bemenetre. Ez persze egy külön álló kiváló minőségű tápot jelent, ami már olcsón megépíthető valamilyen integrált stabilizátorral. A „hardwer” többi része a következők voltak:
Hangerő szabályzás: R hálózatos audiofil ellenállásokból megépített, csöves előfokkal (utánépített CJ PV10 –es áramkör).
Végerősítő: ARC M60 DST monoblokkok (2X50 Watt)
Hangfalak: Accuton hangszórókból, Jantzen Alumen és Superior kondikból, és szalag tekercsekből felépített váltóval készített, 38mm doboz vastagsággal rendelkező reflex doboz. A doboz belseje álló hullámokat mérséklő disruptive rendszerrel van ellátva. Kívülről a korai reflexiókat megakadályozandó letörések lettek kialakítva, ami nem kicsinyt elősegíti az igen drága hangszórók természetes VoS hangzásának megőrzését. A hangszórók membránja Alumínium-oxid kerámia, a mély sugárzó szenya membránnal rendelkezik.
Szoba: zenehallgató szoba LEDE kialakítással. A ház többi helyiségétől mindkét oldalán faajtóval védett izolációs belépővel ellátott, és saját áramellátással rendelkezik.
Kábelek: Minden féle, az egyik DAC hálózati kábelje a fotókon látható annak bizonyítására, hogy nem a legolcsóbb megoldásokra törekedtünk. A fenti ismertetőből látszik, hogy a vidéki hifisták is tudnak élni, csak ezt nem verik kivagyiságba torkolló nagy dobra.
A teszten hárman vettünk részt, és előre közlöm, hogy nagy vonalakban a véleményünk megegyezett. A három DAC meglehetősen egyformán zenélt. Viszont a beszámolót én írom, így az én véleményem domborodik ki benne, hozzá téve, hogy nem vagyok tévedhetetlen, sem arany fülű, sem nagyot halló készüléket használó hifista. Minden esetre azt mondom, hogy aki barátomhoz elmegy zenét hallgatni, az vigyen magával egy százas csomag papírzsepit, mert az első taktusok után sírva fog fakadni, hogy kifizetett minden féle drága cuccért milliókat, mikor sokkal olcsóbban jobbat is beszerezhetett volna.
Számomra a DAC-ok megítélése azt jelenti, hogy az illető DAC mennyire analógosan szól. Ez igen fontos, mivel a fül analóg, az ember egész élete, mi több a törzsfejlődése analóg körülmények között ment végbe. Nyilvánvalóan ezen okok miatt nem használok sem kapcsoló üzemű tápot, sem D osztályú áramköröket. Azok között is van biztosan jó, de én még olyat ez idáig nem hallottam. Nehogy félre értse valaki: nem vagyok digitális ellenes, de a fő műsor forrásom az LP. Nos mind három DAC analógosan szól, de van köztük egy kis különbség. Az egyik kevés digitítiszt produkál. Nem vészes, de jól hallhatóan ott van ez a betegség ugyan úgy, mint nagyon sok más készülékben Ezért fel sem tűnik. Ez a DAC ha jól tudom csöves kimenettel rendelkezik, de régebbi REV4-es típus. Sorensen aki tervezte ezeket a lapkákat bekapcsolódott a diyAudio fórumba, és az ott írtakat próbálta beletervezni a dakjába. Ezért az mindig javult. Például pontosabb,tisztább referencia feszültséget állít elő, átdolgozta az egész táp ellátást, matematikai hibákat küszöbölt ki, stb. Ezek azért hallhatók. A másik két DAC az REV7-es, kicsit feljavított áramkör. Mindazon által a megszólalás egységes, iszonyat jó a dinamika, a tér leképezés, és rendkívül részletes a megszólalás. Csak jót lehet elmondani róla. nagyon fel kell kötnie a gatyaszárát annak, aki ezt a minőséget el akarja érni. A másik DAC semmi fajta illesztő egységet nem tartalmaz, viszont SALAS tápokkal lett megépítve. Kimeneti impedanciája Sorensen szerint 625 Ohm, jól illeszkedik a csatlakozó előerősítőhöz. Hangja mint az előzőé, de egy kicsit lekerekítettebb, de részletező hangzást produkál. High End hangzású, akárcsak a REV4-es, de jobban „hajaz” az LP hangjára. Kulturált hangú, színezetlen, meglehetős nagy basszussal, jó térhatással. A távirányító működtetés közben sem ennél, sem az előző daknál nem hallható semmiféle zaj, zörej, ugyanis mind három DAC esetében a vezérlő áramkörök táp ellátása is izolált tápról megy. Talán a basszus egy kicsi kevesebb mint az előző DAC esetében. Saját vélemény, hogy számomra mind két DAC kicsit magasba húz, vagy a harmadik mélybe emezekhez, és más dakokhoz képest is. Erről még majd írok. Mindenesetre nagyon jól szólnak. Lényeges, azt írom jól szólnak, nem szépen. A valósághoz megszólalásig hasonló hangjuk van. Nem labor szerű tökéletes, műszer pontosságú, és éppen ezért nem is fárasztó őket hallgatni. A magaméról elmondhatom, hogy én képes vagyok egész nap hallgatni e varázslatos produkciót.
A harmadik DAC kicsit más. Más a táp kialakítása, más a NYÁK elrendezése,és más a kimenete, mármint az analóg oldalon. Legfontosabb különbség az az R2R hálózatra csatlakoztatott illesztő trafó. Ennek a hangja véleményünk szerint igen jól hallatszik a hangképben: a kapott hang az előzőekhez képest kicsit kevesebb részletet tartalmaz az egész tartományban. A trafó miatt pedig a digitális szűrő Quasi NOS, azaz a szűrő nullákkal van feltöltve. A trafó szűr. A felső határfrekvenciája 44,1kHz -3dB-vel határolva. Ez pont elég. A trafó nem egzakt dolog, de a tökéletlenségével az analóghoz nagyon hasonló hangképet produkál. Hiszen az LP lejátszó is tele van hibával. Jól megválasztott trafó esetén elhagyható a kimeneten az elektronika, ami nem befolyásolja a hangképet. A trafó kerekít felül, és irgalmatlan basszust produkál alul. Azt hisszük, ezért szól egy kicsit mélyebb tónussal ez a DAC. A hatása olyan, mintha egy szuper triódás erősítőt hasonlítanánk össze egy UL kapcsolású erősítővel. Mindkettő jól szól, de az egyik kicsit mélyebbre megy, egy kicsit több a basszusa, és simább a hangja. Vagy mintha az egyik rendszer west coast-ra lenne hangolva, a másik meg germánra. Ezt a hatást bárki kipróbálhatja, manapság már elég jól keresnek a dolgozó emberek, hogy vegyenek egy AN, Lundhal, vagy Sowter trafót a DAC csipjük kimenetére. Persze nem árt azért hozzáértő szaki véleményét kikérni, hogy milyen trafó is lenne jó egy adott DAC-hoz. Egy barátom például STUDER stúdió CD játszóját alakította át trafósra. A studer egy kiváló készülék 2 koronás TDA1541-es DAC csippel, de a beépített Dyscus trafó nagyot javított rajta. egy 40 000 Forintos trafó hatása felülmúlja a 2 milliós ezüstcsoda kábel hatását. Tessék elgondolkozni rajta.
A fotókon jól látszik a kutyus nyugodtsága a 3. DAC működése közben. Láthatunk képeket a zene szobáról, kábelről, DAC-okról, meg mindenről. Rendkívüli örömmel töltött el, hogy ilyen barátok között ilyen elektronikákat hallgathattam meg. Lehet ezt így is.
20250510_122856.jpg
20250510_095907.jpg
20250510_095817.jpg
Inbox.jpg
20250510_095800.jpg
20250510_095731.jpg
20250428_153924.jpg

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3661

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

chord_ írta:
2025.06.05., csüt. 19:05
Köszönöm az ismertetőt, kb. érthető.

Részemről - az AKM4499 hangjában valami van középen, valamiféle különleges zeneiség / torzítatlanság / nemtudommi, amire én valószínűleg az átlagnál jobban rezonálok; pl. a különösen komplikált szopránok, vagy bizonyos vonósok felső fekvése, - ezeket olyannyira jól tudja kezelni, hogy néhány felvételnél utólag elnézést kell kérnem a hangmérnöktől, hogy eleddig megkérdőjeleztem ha nem is a munkásságukat, de a hang-ízlés-hasonlóságunkat, azt bizonyosan.

Ez persze a metafizikai homályba jó erősen belevezet, hogy akkor a jó hang ott volt a lemezen, csak nem volt technológia kinyerni azt, amit felvettek régen...?? mivel is?, hát egy akkori kornak megfelelő AD konverterrel, amelynek a DA verziójára ma pl. húznánk a szánkat?... vagy esetleg az AKM chip előállít valamit, ami nem is volt/van a lemezen ??
Ja, nekem, saját részre, úgy tűnik, hogy ez teljesen mindegy, tetszik, az a lényeg.

Ha valaki közbevetné, hogy a chip az kb. semmi, a körítés a lényeg, lehet, hogy igaza van, nem tudom.
Az biztos, hogy a feljebb vázolt hangi jellegzetességeket én három készülékből, ami AKM4499-et használ, egyformán kihallottam, a három az pont az alap / közép / felső kategóriát reprezentálta, nem csak az áraikkal, hanem a körbe-építettségeikkel is. Meg a 'végső' hangminőségükkel is.
Ahogy ezt délután írtam, nekem a Gustard A22 és a Mjölnir 4499EQ chipes testessége jön be. Sűrű, tömör, jól textúrált hangjuk van nálam és ez nekem fontos.

Az AKM 4490, 4493 az Amanero interface-szel házasítva nagyszerű DAC-ot eredményez, még Gábor-féle kapcsoló üzemű táppal és nem túl drága OPA-kal is, olyannyira, hogy meg sem próbálta Gábor más gyártó chipjét használni, egyelőre.
A kedvencem, a Gustard A22M 4499EQ chipes, abban még a régi XMOS 208 van, nem a modernebb gyorsabb XMOS-ok.
A 4499-el körülményesebb az Amanerot használni, de már beszéltem Tóth Gáborral, hogy csinál majd nekem egy olyat is. talán egy általa továbbfejlesztett Amaneroval és egy új clock-kal.
Nem lesz rajta más, csak USB csatlakozás.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.06.05., csüt. 19:08
kaef2 írta:
2025.06.05., csüt. 15:38

..A mai eljárás lényege, hogy a szintjük alapján két vagy több útvonalon párhuzamosan dolgozzák fel a jeleket (DSP segítségével is akár), felbontva a spektrumot alacsony szintű és magas szintű útvonalakra.

Majd írok róla a közeli jövőben bővebben is.
Amit a dCS használ, a 'Ring-dac', az nem valami ilyesmit kerülget?
Igen is, meg nem is.

A Ring DAC technológia a Delta-Sigma moduláció alapvető elvét használja (magas mintavételezési sebesség, zajformálás), de nem egyetlen chipre épül, és nem a tipikus 1-bites vagy alacsony bitmélységű Delta-Sigma konverziót alkalmazza. Ez egy FPGA vezérelt, több bites (5 bites) implementáció, ami modulátorral dolgozik, és a diszkrét hardveres implementáció, valamint az egyedi DWA ("Data Weighted Averaging") algoritmusok révén sokkal nagyobb kontrollt és precizitást ér el, mint az átlagos Delta-Sigma chipek. A Ring DAC diszkrét ellenállásokat használ, és a "létrás" elvhez hasonlóan működik, lényegileg különbözik egy hagyományos R2R DAC-tól. Egy egyszerű R2R DAC minden bithez fixen rendel egy ellenállást, és a linearitása függ az ellenállások tökéletes pontosságától. A Ring DAC DWA technológiája eliminálja az ellenállások hibáit, véletlenszerűen cserélgeti azokat, így az esetleges pontatlanságokat zajként szórja szét a hallható tartományon kívül. Emiatt sokkal pontosabb és alacsonyabb torzítású, mint egy hagyományos R2R. Vagyis ez a megoldás egyfajta "több bites (multi-bit) Delta-Sigma" rendszernek tekinthető, de sokkal fejlettebb formában. A bejövő PCM (vagy DSD) jelet egy nagy sebességű, de alacsony bitmélységű (pl. 5 bites) jelfolyamattá alakítják, ami a Delta-Sigma modulációra emlékeztet.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Anno a kilencvenes évek végén enyém volt a régióban az első dCS DSD-t is tudó DAC (a 954-es), és enyém volt az első DSD-t is tudó dCS A/D konverter. Ekkor csináltuk az első hazai DSD felvételt is, Szegeden, Brauner mikrofonokkal, DW Fearn csöves mikrofon erősítőkkel, egy SDIF csatlakozást is tudó DAT magnóra.
A mostani legújabb dCS APEX technológia is ezekre az alapokra épül, csak sokkal precízebb, zajtalanabb, torzítatlanabb mindenben. És persze sokkal drágább. Az alap RING Dac technológia az angol hadiiparból jött.

1999-ben írtam róla egy cikket a Médiatechnika nevű Soltész Rezső kiadványnak, akit érdekel a 26 éve írott cikk, innen letölthető a pdf.

https://drive.google.com/file/d/1d_WEh3 ... sp=sharing

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2025.06.05., csüt. 15:38

..A mai eljárás lényege, hogy a szintjük alapján két vagy több útvonalon párhuzamosan dolgozzák fel a jeleket (DSP segítségével is akár), felbontva a spektrumot alacsony szintű és magas szintű útvonalakra.

Amit a dCS használ, a 'Ring-dac', az nem valami ilyesmit kerülget?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Köszönöm az ismertetőt, kb. érthető.

Részemről - az AKM4499 hangjában valami van középen, valamiféle különleges zeneiség / torzítatlanság / nemtudommi, amire én valószínűleg az átlagnál jobban rezonálok; pl. a különösen komplikált szopránok, vagy bizonyos vonósok felső fekvése, - ezeket olyannyira jól tudja kezelni, hogy néhány felvételnél utólag elnézést kell kérnem a hangmérnöktől, hogy eleddig megkérdőjeleztem ha nem is a munkásságukat, de a hang-ízlés-hasonlóságunkat, azt bizonyosan.

Ez persze a metafizikai homályba jó erősen belevezet, hogy akkor a jó hang ott volt a lemezen, csak nem volt technológia kinyerni azt, amit felvettek régen...?? mivel is?, hát egy akkori kornak megfelelő AD konverterrel, amelynek a DA verziójára ma pl. húznánk a szánkat?... vagy esetleg az AKM chip előállít valamit, ami nem is volt/van a lemezen ??
Ja, nekem, saját részre, úgy tűnik, hogy ez teljesen mindegy, tetszik, az a lényeg.

Ha valaki közbevetné, hogy a chip az kb. semmi, a körítés a lényeg, lehet, hogy igaza van, nem tudom.
Az biztos, hogy a feljebb vázolt hangi jellegzetességeket én három készülékből, ami AKM4499-et használ, egyformán kihallottam, a három az pont az alap / közép / felső kategóriát reprezentálta, nem csak az áraikkal, hanem a körbe-építettségeikkel is. Meg a 'végső' hangminőségükkel is.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.06.05., csüt. 15:52
kaef2 írta:
2025.06.05., csüt. 14:28
hodyka írta:
2025.06.05., csüt. 12:30
Szia kaef2

Írnál egy rövid beszámolót a TDA1541 és az AKM4490 dac tesztjéről, amit kicsit összekevertetek gondolkodik.gif
Nem.

Nem hasonlítgattam ugyanis őket.
Ráadásul a 1541-esek leginkább, mint streamer dolgoztak nálam. A 1541-es streamerből kétféle is volt nálam, ami DAC az meg 1543-as volt (csak Toslinkkel tudtam hallgatni vagy egy külső DDC-vel), de az is volt streamerként is. Az AKM-esekből is volt párféle, de azonak meg csak USB bemenete volt. Közben volt még egy multi AD chipes Accuphase DAC-ként is használható SACD játszó is a rendszerben ráadásul, a Fiio M15s DAP-banmeg Sabre 9038 Pro van. Ja és volt nálam egy ideig még egy Philips CD100 is.

Nem igazán lenne értelme bármiféle összehasonlítást tenni. A számukra optimális környezetben bármelyikkkel hosszú távon együtt lehet élni, nagy megelégedettséggel. Zenei izléstől függetlenül. Az AKM-eseknek lehet annyi előnye, hogy nem kell előfok, kiváló a szabályozható kimenetük, de csak XLR csatlakozással léteznek, vagyis szimmetrikus bemenetű végfokkal érdemes őket leginkább használni, a TDA csipesek igénylik az előfokot.
Nem erre a válaszra vártam.

Mikor a vendéged agyba főbe dicsérte a TDA 1541 hangját, elvolt ájulva, és mikor észre vetted hogy a Gábor AKM 4490 szólt :)
Sajnálom, ha nem erre a válaszra vártál.

Volt ilyen eset, véletlenül, de hamar rájöttünk és a meghallgatott pár track nem is volt nagyon alkalmas bármiféle érdemi összehasonlításra. Ezért aztán azt mondanám, hogy nem volt igazán jelentősége, eszembe sem jutott, hogy megemlítsem az esetet. Nálam +/- 1 dB-en belül egyformára vannak állítva a szintek (ha az Ultrafide U4pre előfokon keresztül hallgatok különböző forrásokat) és ebben a beállításában amúgy is sokkal kevésbé szignifikánsak a különbségek, mint amiket sokan, sokszor felismerni vélnek, a hangosság beállítását kihagyva. Ráadásul soha nem győztest akarok hirdetni, ha mégis összehasonlítok dolgokat, hanem meg szeretném érteni, hogy melyik, milyen környezetben tudja az optimumot nyújtani.

Megaztánugye ha az én véleményemet kérdezi valaki, akkor azt írom le és nem egy vendégét. Azt legfeljebb csak akkor tenném, ha valami clickbaites meghökkentést akarnék elérni, de inkább a többek által is használható válaszokat preferálom.

Mind Tóth Gábor (az AKM-es ötletgazda és fejlesztő), mind Szabó Tamás (Sabo Audio, SuX) a "TDA guru" közel állnak hozzám, tisztelem a tudásukat és a hozzáállásukat, mindkettőjük termékeit abszolúte nemzetközi szintű eszközöknek gondolom a maguk árkategóriájukban. Két teljesen eltérő útvonalon jutottak el odáig, hogy bármilyen nagy nevű külföldi termék mellé oda lehessen tenni, amit építenek.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

kaef2 írta:
hodyka írta:
Szia kaef2

Írnál egy rövid beszámolót a TDA1541 és az AKM4490 dac tesztjéről, amit kicsit összekevertetek gondolkodik.gif
Nem.

Ráadásul a 1541-esek leginkább, mint streamer dolgoztak nálam. A 1541-es streamerből kétféle is volt nálam, ami DAC az meg 1543-as volt (csak Toslinkkel tudtam hallgatni vagy egy külső DDC-vel), de az is volt streamerként is. Az AKM-esekből is volt párféle, de azonak meg csak USB bemenete volt. Közben volt még egy multi AD chipes Accuphase DAC-ként is használható SACD játszó is a rendszerben ráadásul, a Fiio M15s DAP-banmeg Sabre 9038 Pro van. Ja és volt nálam egy ideig még egy Philips CD100 is.

Nem igazán lenne értelme bármiféle összehasonlítást tenni. A számukra optimális környezetben bármelyikkkel hosszú távon együtt lehet élni, nagy megelégedettséggel. Zenei izléstől függetlenül. Az AKM-eseknek lehet annyi előnye, hogy nem kell előfok, kiváló a szabályozható kimenetük, de csak XLR csatlakozással léteznek, vagyis szimmetrikus bemenetű végfokkal érdemes őket leginkább használni, a TDA csipesek igénylik az előfokot.
Nem erre a válaszra vártam.

Mikor a vendéged agyba főbe dicsérte a TDA 1541 hangját, elvolt ájulva, és mikor észre vetted hogy a Gábor AKM 4490 szólt :)
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.06.05., csüt. 13:23
hodyka írta:
Szia kaef2

Én pl. szívesen olvasgatnék magyarul valamit erről a létra-cuccról az új AKM chipekben, ami nem az, mint az R2R, meg ami a 1541-ben van, de valahogy mégis hasonlít, vagy mégsem, ... :)
Rövid összefoglalás, nagy vonalakban.

R2R / TDA1541:
Diszkrét ellenálláslétrára épülő, nem-túlmintavételező (NOS) elv. Sokak szerint analógabb, "organikusabb" hangzás, de drága és nehéz a pontos gyártás és persze TDA chipek már csak bontásból szerezhetőek be valószínűleg.

Régebbi (egybites) Delta-Sigma:
Magas túlmintavételezés és zajformálás. Olcsón gyártható, jó mérési paraméterek, viszont sokak szerint steril, "digitális" hangzás.

Új AKM (többit Delta-Sigma, "létrás" konverzióval):
A Delta-Sigma elv továbbfejlesztett változata, ahol a belső modulátor már több bites (pl. 5-6-7 bit) konverziót végez, egyfajta "létrás" belső struktúrát használva. Ez a megközelítés a Delta-Sigma mérhető előnyeit kombinálja a többit DAC-ok (R2R) hangzásvilágának bizonyos aspektusaival, de még mindig alapvetően egy Delta-Sigma DAC-ról van szó, nem klasszikus diszkrét NOS R2R-ről. Az AKM a sajét publikációi szerint olyan DAC chip családot akart létrehozni, amely kiváló mérési paraméterekkel rendelkezik, de közben megőrzi a "zenei" és "természetes" akár organikusnak is nevezhető hangzást.

Az AKM a "létrás" elvhez hasonló többit Delta-Sigma modulátor technológiát és a hozzá kapcsolódó "VELVET SOUND" márkanevet a prémium audio DAC chipjeiben alkalmazza. Ez a technológia nem egyetlen chipre korlátozódik, hanem egy fejlesztési irányt és egy sor terméket takar.

A "létrás" Delta-Sigma megközelítést (a többit belső modulátor és a kifinomult analóg kimenet szétválasztása) használó AKM chipek a következők:

AK4499EXEQ (DAC) + AK4191EQ (Digital Data Converter/Delta-Sigma Modulator):
Ez egy kétchipes megoldás, ami forradalmi az AKM-nél. A digitális feldolgozást és a Delta-Sigma modulációt az AK4191EQ végzi, míg a valódi digitális-analóg konverziót (a több bites "létrás" részt) az AK4499EXEQ chip valósítja meg. Szétválasztották a "zajosabb" digitális részt az analóg konverziós résztől. Az AK4191EQ tartalmazza a több bites Delta-Sigma modulátort, amely magas mintavételezéssel (akár 256x túlmintavételezés) egy magas bitmélységű (pl. 7-bit) adatfolyamot generál. Ezt az adatfolyamot továbbítják az AK4499EXEQ-nak, amely egy speciális, "Switched Resistor" (kapcsolt ellenállás) technológián alapuló DAC-magot használ a végső D/A konverzióra. Ez a "Switched Resistor" rész az, ami a "létrás" elvhez hasonló működést (ellenállások kapcsolgatása) valósítja meg a Delta-Sigma keretein belül, Data Weighted Averaging (DWA) technológiával optimalizálva a linearitást és a zajt.

AK4493S, AK4490R:
Ezek az AKM "VELVET SOUND" családjának újragondolt DAC chipjei, amelyek az AK4493 és AK4490 eredeti változatait váltották fel a 2020-as tűzvész után. Ezek is Delta-Sigma elven működnek, de szintén a több bites belső modulátor technológiát és digitális szűrőket alkalmaznak. Bár nem kétchipes megoldások, mint a 4499, szintén a "létrás" konverziós elv finomítását (azaz a belső többit konverzió precizitását és a zajkezelést) helyezik előtérbe a "természetes" és "zenei" hangzás érdekében.

Az már az én nyűgöm, hogy nálam a 4499 sorozatból egy picivel testesebbnek tűnik kétchipes AK4499EXEQ + AK4191EQ DAC-kal szemben a sima 4499EQ (például a Gustard A22-ben, vagy Mjölnir nagy DAC-jában) a full szimmetrikus, aktív hangsugárzós rendszereimben.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
És lassan majd jönnek a piacra az un "többszörös út" néha dual range-nek nevezett ("digitális felskálázás, majd analóg rekombináció, valós idejű visszacsatolással") D/A konverterek is, amik valós, 24 bitnél is magasabb felbontást (akár 27-28 bitet is) és közel 150-170 dB jel-zaj viszonyt tudnak a fejlesztőik szerint. A technológia az A/D konvertereknél már használatos, például a Neumann digitális mikrofonjai is tudják (de a Rode vagy a Zoom rögzítők ADC-i is használnak ilyesmit), és a Hóbagolyba épített AKM A/D konverter is így működve tud 130 dB jel-zaj viszonyt (az eredeti 110 dB helyett). Működőképes DAC-ot viszont eddig nem nagyon tudtak csinálni ezzel a technológiával. Most már lesz ez is. Már az ötvenes években is voltak olyan szabadalmak, csöves elektronikákhoz, amik a jel-zaj viszony növelésére ilyesmit használtak. A mai eljárás lényege, hogy a szintjük alapján két vagy több útvonalon párhuzamosan dolgozzák fel a jeleket (DSP segítségével is akár), felbontva a spektrumot alacsony szintű és magas szintű útvonalakra.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
..Az AKM-eseknek lehet annyi előnye, hogy nem kell előfok, kiváló a szabályozható kimenetük, de csak XLR csatlakozással léteznek, vagyis szimmetrikus bemenetű végfokkal érdemes őket leginkább használni, ...
Valószínű, a sok közül, ez az egyik ok, ami miatt nekem ennyire tetszik.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
Szia kaef2

Nem.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

hodyka írta:
Szia kaef2

Én pl. szívesen olvasgatnék magyarul valamit erről a létra-cuccról az új AKM chipekben, ami nem az, mint az R2R, meg ami a 1541-ben van, de valahogy mégis hasonlít, vagy mégsem, ... :)

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Szia kaef2

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1392

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

alto írta:
2025.04.20., vas. 07:58

Nem ismerem a Telekomos IP-TV settop boxokat, de a rajtuk lévő USB csatlakozó jó eséllyel nem USB-Audio kimenet, hanem sima USB host, tehát pendrive vagy USB merevlemez csatlakoztatására szolgál.
Igazad lehet.
Az USB aljzat egy csoportba van rendezve az Ethernet bemenettel, ahova a router van bekötve és semmi felirat nem utal arra, hogy az USB az Audio kimenet lenne.
De mindegy, bevált a coax...

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Rock60 írta:
2025.04.19., szomb. 19:43
kaef2 írta:
2025.04.19., szomb. 13:14
Rock60 írta:
2025.04.19., szomb. 10:01

Nem szeretnék DSD - t.
Miért?
A Dacot jelenleg kizárólag a Telekomos IP-TV beltéri egységéhez használom és gondolom, az nem tudja a DSD formátumot... gondolkodik.gif

Viszont, mivel van rajta USB kimenet is, a dacon meg bemenet, megfogadom alto tanácsát és kipróbálom USB kábellel is a coaxxal szemben. :smile53:
Nem ismerem a Telekomos IP-TV settop boxokat, de a rajtuk lévő USB csatlakozó jó eséllyel nem USB-Audio kimenet, hanem sima USB host, tehát pendrive vagy USB merevlemez csatlakoztatására szolgál.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.04.19., szomb. 19:55
alto írta:
2025.04.19., szomb. 15:15

Ha hallgatsz DSD, ha nem, ha a DAC-od és forráskészüléked is tud USB-t, érdemes kipróbálni sima PCM-el is, ugyanis számos esetben előfordul hogy jobban szól egy DAC USB bemenetről mint SPDIF-ről.
Nyilván mindkét esetben a kábel minősége is befolyásolja az eredményt.
A " sima PCM " az USB kábelt jelent ?
USB kábelből is léteznek minőségibb darabok ?
Lehet, hogy az USB port kevésbé érzékeny a kábel minőségére ?
USB kabelbol is leteznek evek ota minosegi darabok es nagyon is erzekeny a kabel minosegere.
PCM: az egy adat protokoll, az USB csatlakozon keresztul erkezo adatfolyamot a dac-ok altalaban jol kezelik ha PCM, ha DSD erkezik rajtuk akkor is. Ebbol a szempontbol a leginkabb flexibilis port.

Rock60
Őslakos
Őslakos

alto írta:
2025.04.19., szomb. 15:15

Ha hallgatsz DSD, ha nem, ha a DAC-od és forráskészüléked is tud USB-t, érdemes kipróbálni sima PCM-el is, ugyanis számos esetben előfordul hogy jobban szól egy DAC USB bemenetről mint SPDIF-ről.
Nyilván mindkét esetben a kábel minősége is befolyásolja az eredményt.
A " sima PCM " az USB kábelt jelent ?
USB kábelből is léteznek minőségibb darabok ?
Lehet, hogy az USB port kevésbé érzékeny a kábel minőségére ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
2025.04.19., szomb. 13:14
Rock60 írta:

Nem szeretnék DSD - t.
Miért?
A Dacot jelenleg kizárólag a Telekomos IP-TV beltéri egységéhez használom és gondolom, az nem tudja a DSD formátumot... gondolkodik.gif

Viszont, mivel van rajta USB kimenet is, a dacon meg bemenet, megfogadom alto tanácsát és kipróbálom USB kábellel is a coaxxal szemben. :smile53:

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Rock60 írta:
alto írta:
2025.04.19., szomb. 09:47

Az SPDIF szabvány által támogatott maximális felbontás 192kHz/24 bit PCM, a DSD nincs a támogatott formátumok között. Néhány gyártó ugyan támogatja SPDIF-en a DSD-t (sávszélesség korlátok miatt csak az alap DSD64-et), de ez szabvány hiányában eléggé esetleges, leginkább azonos gyártó készülékei között működik. Szóval ha DSD-t szeretnél, akkor leginkább csak az USB marad.
Ok, köszi. :smile53:
Nem szeretnék DSD - t.
Igazából azért érdekelt csak a kérdés, hogy ha adott két lényegében egyforma DAC, de az egyik tudja a DSD - t is több pénzért, annak van - e értelme számomra, mikor csak az RCA, vagy a BNC Coax bemeneteket használom.
Ha jól értem, akkor nincsen. :napsut:
Visszatérve még egy gondolat erejéig a témához. Ha hallgatsz DSD, ha nem, ha a DAC-od és forráskészüléked is tud USB-t, érdemes kipróbálni sima PCM-el is, ugyanis számos esetben előfordul hogy jobban szól egy DAC USB bemenetről mint SPDIF-ről. Persze ennek a fordítottja is előfordulhat. Nyilván mindkét esetben a kábel minősége is befolyásolja az eredményt.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”