Nos elérkeztem a Socrates DAC-om bemutatásához Ami egy Teszt ismertetése. Amit tudni kell az előzményekről, az az, hogy rajtam kívül még két barátom is épített dakot a Soekris 1021-es lapkával. Ennek a lapkának nagy ázsiója van például az amerikai diyAudio fórumon. Annyit kell tudni róla, hogy 28 Bites max 385kHz mintavételi frekvenciájú jeleket képes feldolgozni, és azok számára akik irtóznak a csipektől, van egy ún. RAW kivezetése, ami gyakorlatilag az R2R hálózat kivezetése. Mind háromunk DAC-ja így működik. A 3 DAC közül 1 a REV4-es verzió, 2 a REV 7-es verzió számú lapkával van szerelve. Ezen kívül a dakok az analóg és táp részüktől különbözik egymástól. Ezen a téren viszont jelentős különbségek vannak köztük. A táp oldalról van itt mindenféle jó SALAS táp, MZ/X táp, áteresztő csöves megoldás, FET-es Shunt táp, nagy pontosságú IC-s alacsony zajú táp. Egy dologban mindhárom készülék közös, jelesül abban, hogy az USB bemenet táp ellátása független a rácsatlakoztatott jelforrás tápjától. Ez az ún. isolated táp csak az USB-I2S átalakítót, és a DAC panel I2S bemenetét látja el. Az izoláció a földelésre is kiterjed. Korábbi, hasonló felépítésű dakomban ezt a megoldást nem alkalmaztam. Hatása pénzben kifejezve olyan, mintha 3-szor drágább DAC-ot hallgatnánk. Nem is értem, hogy miért nem alkalmazzák más high end-nek mondott kommersz áramkörökben ezt a megoldást. Filléres dolog, ami nagyon javítja a hangminőséget. Mondjuk kb. 4-5 ezer Forintos plusz befektetést jelent. Látni a piacon Raspy-val megépített BG kondenzátorokkal tuningolt táppal rendelkező 15 000 Euro+ÁFA-ba kerülő DAC-ot ezen megoldás nélkül. Pedig azt illik tudni, hogy a sokak által használt PC jelforrás USB 5 Voltja még hájend táppal is sok zajt, torzítást visz át a DAC-ba. Egyszóval mi kiaknáztuk ezt a lehetőséget, ha már a leválasztó IC-ket beépítették az I2S bemenetre. Ez persze egy külön álló kiváló minőségű tápot jelent, ami már olcsón megépíthető valamilyen integrált stabilizátorral. A „hardwer” többi része a következők voltak:
Hangerő szabályzás: R hálózatos audiofil ellenállásokból megépített, csöves előfokkal (utánépített CJ PV10 –es áramkör).
Végerősítő: ARC M60 DST monoblokkok (2X50 Watt)
Hangfalak: Accuton hangszórókból, Jantzen Alumen és Superior kondikból, és szalag tekercsekből felépített váltóval készített, 38mm doboz vastagsággal rendelkező reflex doboz. A doboz belseje álló hullámokat mérséklő disruptive rendszerrel van ellátva. Kívülről a korai reflexiókat megakadályozandó letörések lettek kialakítva, ami nem kicsinyt elősegíti az igen drága hangszórók természetes VoS hangzásának megőrzését. A hangszórók membránja Alumínium-oxid kerámia, a mély sugárzó szenya membránnal rendelkezik.
Szoba: zenehallgató szoba LEDE kialakítással. A ház többi helyiségétől mindkét oldalán faajtóval védett izolációs belépővel ellátott, és saját áramellátással rendelkezik.
Kábelek: Minden féle, az egyik DAC hálózati kábelje a fotókon látható annak bizonyítására, hogy nem a legolcsóbb megoldásokra törekedtünk. A fenti ismertetőből látszik, hogy a vidéki hifisták is tudnak élni, csak ezt nem verik kivagyiságba torkolló nagy dobra.
A teszten hárman vettünk részt, és előre közlöm, hogy nagy vonalakban a véleményünk megegyezett. A három DAC meglehetősen egyformán zenélt. Viszont a beszámolót én írom, így az én véleményem domborodik ki benne, hozzá téve, hogy nem vagyok tévedhetetlen, sem arany fülű, sem nagyot halló készüléket használó hifista. Minden esetre azt mondom, hogy aki barátomhoz elmegy zenét hallgatni, az vigyen magával egy százas csomag papírzsepit, mert az első taktusok után sírva fog fakadni, hogy kifizetett minden féle drága cuccért milliókat, mikor sokkal olcsóbban jobbat is beszerezhetett volna.
Számomra a DAC-ok megítélése azt jelenti, hogy az illető DAC mennyire analógosan szól. Ez igen fontos, mivel a fül analóg, az ember egész élete, mi több a törzsfejlődése analóg körülmények között ment végbe. Nyilvánvalóan ezen okok miatt nem használok sem kapcsoló üzemű tápot, sem D osztályú áramköröket. Azok között is van biztosan jó, de én még olyat ez idáig nem hallottam. Nehogy félre értse valaki: nem vagyok digitális ellenes, de a fő műsor forrásom az LP. Nos mind három DAC analógosan szól, de van köztük egy kis különbség. Az egyik kevés digitítiszt produkál. Nem vészes, de jól hallhatóan ott van ez a betegség ugyan úgy, mint nagyon sok más készülékben Ezért fel sem tűnik. Ez a DAC ha jól tudom csöves kimenettel rendelkezik, de régebbi REV4-es típus. Sorensen aki tervezte ezeket a lapkákat bekapcsolódott a diyAudio fórumba, és az ott írtakat próbálta beletervezni a dakjába. Ezért az mindig javult. Például pontosabb,tisztább referencia feszültséget állít elő, átdolgozta az egész táp ellátást, matematikai hibákat küszöbölt ki, stb. Ezek azért hallhatók. A másik két DAC az REV7-es, kicsit feljavított áramkör. Mindazon által a megszólalás egységes, iszonyat jó a dinamika, a tér leképezés, és rendkívül részletes a megszólalás. Csak jót lehet elmondani róla. nagyon fel kell kötnie a gatyaszárát annak, aki ezt a minőséget el akarja érni. A másik DAC semmi fajta illesztő egységet nem tartalmaz, viszont SALAS tápokkal lett megépítve. Kimeneti impedanciája Sorensen szerint 625 Ohm, jól illeszkedik a csatlakozó előerősítőhöz. Hangja mint az előzőé, de egy kicsit lekerekítettebb, de részletező hangzást produkál. High End hangzású, akárcsak a REV4-es, de jobban „hajaz” az LP hangjára. Kulturált hangú, színezetlen, meglehetős nagy basszussal, jó térhatással. A távirányító működtetés közben sem ennél, sem az előző daknál nem hallható semmiféle zaj, zörej, ugyanis mind három DAC esetében a vezérlő áramkörök táp ellátása is izolált tápról megy. Talán a basszus egy kicsi kevesebb mint az előző DAC esetében. Saját vélemény, hogy számomra mind két DAC kicsit magasba húz, vagy a harmadik mélybe emezekhez, és más dakokhoz képest is. Erről még majd írok. Mindenesetre nagyon jól szólnak. Lényeges, azt írom jól szólnak, nem szépen. A valósághoz megszólalásig hasonló hangjuk van. Nem labor szerű tökéletes, műszer pontosságú, és éppen ezért nem is fárasztó őket hallgatni. A magaméról elmondhatom, hogy én képes vagyok egész nap hallgatni e varázslatos produkciót.
A harmadik DAC kicsit más. Más a táp kialakítása, más a NYÁK elrendezése,és más a kimenete, mármint az analóg oldalon. Legfontosabb különbség az az R2R hálózatra csatlakoztatott illesztő trafó. Ennek a hangja véleményünk szerint igen jól hallatszik a hangképben: a kapott hang az előzőekhez képest kicsit kevesebb részletet tartalmaz az egész tartományban. A trafó miatt pedig a digitális szűrő Quasi NOS, azaz a szűrő nullákkal van feltöltve. A trafó szűr. A felső határfrekvenciája 44,1kHz -3dB-vel határolva. Ez pont elég. A trafó nem egzakt dolog, de a tökéletlenségével az analóghoz nagyon hasonló hangképet produkál. Hiszen az LP lejátszó is tele van hibával. Jól megválasztott trafó esetén elhagyható a kimeneten az elektronika, ami nem befolyásolja a hangképet. A trafó kerekít felül, és irgalmatlan basszust produkál alul. Azt hisszük, ezért szól egy kicsit mélyebb tónussal ez a DAC. A hatása olyan, mintha egy szuper triódás erősítőt hasonlítanánk össze egy UL kapcsolású erősítővel. Mindkettő jól szól, de az egyik kicsit mélyebbre megy, egy kicsit több a basszusa, és simább a hangja. Vagy mintha az egyik rendszer west coast-ra lenne hangolva, a másik meg germánra. Ezt a hatást bárki kipróbálhatja, manapság már elég jól keresnek a dolgozó emberek, hogy vegyenek egy AN, Lundhal, vagy Sowter trafót a DAC csipjük kimenetére. Persze nem árt azért hozzáértő szaki véleményét kikérni, hogy milyen trafó is lenne jó egy adott DAC-hoz. Egy barátom például STUDER stúdió CD játszóját alakította át trafósra. A studer egy kiváló készülék 2 koronás TDA1541-es DAC csippel, de a beépített Dyscus trafó nagyot javított rajta. egy 40 000 Forintos trafó hatása felülmúlja a 2 milliós ezüstcsoda kábel hatását. Tessék elgondolkozni rajta.
A fotókon jól látszik a kutyus nyugodtsága a 3. DAC működése közben. Láthatunk képeket a zene szobáról, kábelről, DAC-okról, meg mindenről. Rendkívüli örömmel töltött el, hogy ilyen barátok között ilyen elektronikákat hallgathattam meg. Lehet ezt így is.