Igen sokat hallottam élőben.SoundMania írta: ↑2025.05.25., vas. 13:45
Engem meg az nem nagyon érdekel, hogy te milyen zenei környezetet keresel az adott készülékeiddel, ha úgy tűnik az analóg számodra LP-ről nem is elég jó, ha jól értem. Max arra lennék kíváncsi miért csemballóra hivatkozol gyakran. Miért nem más hangokra, amikkel nem csak speciális helyen találkozik az ember. És kiváncsi lennék hány lemezed van az adott helyekről, az adott csemballókkal, amiket élőben is hallgattál. Ez talán valamit még jelenthet.....
Lévén, a reneszánsz / barokk zenekaroknál, pl. Vivaldi, őt biztosan ismered, ott a continuo 'kitámasztást' adják.
Néhány esetben hallottam konkrétan azt a hangszert élőben, ami a lemezen rajta van.
Legtöbbször azonban a kedvenc lemezeken olyan régi hangszerekkel játsszák fel az anyagot, amelyek valamelyik gyűjtőtől kölcsönződtek, arra az egy hétre, aztán megy vissza a vitrin mögé - ezeket nyilván nem hallottam.
Hogy miért a csembaló?, hát azért, mert én nagyon szeretem.:)
És annyi kényes felhang van rajta, hogy a hifi rendszereken nagyon sokszor kifog, és akár egyetlen helytelenül megválasztott kábel is képes galibát okozni. És az eredmény nem az, mint a többi zenénél, hogy 'nem annyira jó', hanem az, hogy 'katasztrofális', és fél percen belül ki kell szedni a lejátszóból. És ez utóbbi esetben soha nem lesz csembaló-lemez hallgatás, ezt hidd el nekem.
Ha sikerül a varázslat, akkor pedig egy rendkívül finom dolog, egy finom akusztikai élmény.
Ott a blog, jó sok cikk ezekről a pillanatokról szól.