Pedig létezik. Pl.: 1/4" 1-25 Nm, Kraft&Delegomolalaci írta: ↑2025.05.20., kedd 20:26Venni kell egy karhoz való profi nyomatékkulcsotrevox írta: ↑2025.05.20., kedd 11:31még jó,hogy nekem is van és ragasztgatom![]()
![]()
![]()
na,majd elő is keresem...
![]()
mindenesetre,ha nincs kéznél a vizes haver, bármi jó,amit rá lehet csavarni,Sebtapasz is,csak ne egy kört tegyünk rá,de kb 3-szor elég áttekerni. kombifogó jobban akad otthon. visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.
egyébként van egy hangkarom,amin direkte hangolható a rezonancia a csavarok eltérő erővel történő meghúzásúval. ja,bocs,kettő is. De ez mivel ott működik, minden más kar esetén is befolyásolja a végeredményt.Bár még olyat nem láttam
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 757
- Kapcsolat:
Re: Lemezjátszó
- Csatolmányok
-
- klucz-dynamometryczny-14-1-25nm-kd11392.jpg (19.77 KiB) Megtekintve 1260 alkalommal
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
marokmarcsa majd tudjagomolalaci írta: ↑2025.05.20., kedd 20:26
Venni kell egy karhoz való profi nyomatékkulcsotBár még olyat nem láttam
![]()

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Szerencsére a variációk száma nem is sok.revox írta: ↑2025.05.20., kedd 15:10
...A Viv Lab /Rigid Float esetén ezt bonyolítják, hogy az ellensúly és kontraanyájának meghúzási mértéke, az SME rendszerű cserélhető headshell meghúzási ereje, az un Nelson Hold rendszerű pickUp befogatási rendszer meghúzása, és ha ez nem elég, a karon van három szilokongyűrű,aminek a karon való ide-oda tologatása hangolja a kart.
Ja, a rigid Floatnál kihagytam a karmagasság állítást is. Sokat azzal játszottam,ahogy kerestem a megfelelő VTA-t...
Azimut állító csavar... Ja,az is hangolja...

Maximum végtelen a köbön...

-
- Fórumlakó
- Értékelés: 362
Venni kell egy karhoz való profi nyomatékkulcsotrevox írta: ↑2025.05.20., kedd 11:31még jó,hogy nekem is van és ragasztgatom![]()
![]()
![]()
na,majd elő is keresem...
![]()
mindenesetre,ha nincs kéznél a vizes haver, bármi jó,amit rá lehet csavarni,Sebtapasz is,csak ne egy kört tegyünk rá,de kb 3-szor elég áttekerni. kombifogó jobban akad otthon. visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.
egyébként van egy hangkarom,amin direkte hangolható a rezonancia a csavarok eltérő erővel történő meghúzásúval. ja,bocs,kettő is. De ez mivel ott működik, minden más kar esetén is befolyásolja a végeredményt.

A gondolkodás nem megerőltető...
ez jó kérdés. Az Artemis Labs (Schroder) TA1 kar esetén pl azt mondja a user manual, hogy állíts be mindent, mérleggel,stb... amit be lehet, aztán fülre húzd készreRock60 írta: ↑2025.05.20., kedd 14:28Csak azt nem tudjuk, hogy a rezgőkör mikor optimális. Ha a csavart vagy a bármit kicsit tépjük meg, vagy ha nagyon, vagy egyáltalán nem...revox írta: ↑2025.05.20., kedd 11:31... visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.
egyébként van egy hangkarom,amin direkte hangolható a rezonancia a csavarok eltérő erővel történő meghúzásúval. ja,bocs,kettő is. De ez mivel ott működik, minden más kar esetén is befolyásolja a végeredményt.
A második bekezdésed is erre utal.
Még az is lehet, hogy a Rega - csonk úgy lenne a legjobb, hogy éppen hogy csak meghúzva, de beragasztva...![]()
Vagy nem.![]()

A Viv Lab /Rigid Float esetén ezt bonyolítják, hogy az ellensúly és kontraanyájának meghúzási mértéke, az SME rendszerű cserélhető headshell meghúzási ereje, az un Nelson Hold rendszerű pickUp befogatási rendszer meghúzása, és ha ez nem elég, a karon van három szilokongyűrű,aminek a karon való ide-oda tologatása hangolja a kart. De az, hogy mikor,mi történik, annyival intézik el,hogy játsz vele

én speciel nem szeretem megtépni a csavarokat. Ja, a rigid Floatnál kihagytam a karmagasság állítást is. Sokat azzal játszottam,ahogy kerestem a megfelelő VTA-t, de ott is azt figyeltem meg, ha nagyon megtépen a csavart, hajlamosabb kicsit feszültebben szólni. Azt gondolom, plusz feszültséget bevinni nem szabad. Csak aztán maradjon az a kar a helyén... Azimut állító csavar... Ja,az is hangolja...
mindig mondtam, a Rega a legjobb kar. Igénytele, mint a rosseb és összességében, nem szól rosszul... (csendben mondom el, az Opera Droplet LP5-öst egy Rega karral szerelve hallgatták meg és futva vitték. már,amennyire lehet vele futni

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Csak azt nem tudjuk, hogy a rezgőkör mikor optimális. Ha a csavart vagy a bármit kicsit tépjük meg, vagy ha nagyon, vagy egyáltalán nem...revox írta: ↑2025.05.20., kedd 11:31... visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.
A második bekezdésed is erre utal.
Még az is lehet, hogy a Rega - csonk úgy lenne a legjobb, hogy éppen hogy csak meghúzva, de beragasztva...

Vagy nem.

még jó,hogy nekem is van és ragasztgatom

halfnote.hu
halfnote.hu
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
Létezik olyan fogó, amit érzékeny szaniterek szereléséhez használnak, és műanyag betétes. Azt kell elkérni egy vízvezeték szerelőtől.
le kell ragasztani maszkolószalaggal és fogóval ráfogni. lehet szigszalaggal is,de az csúszósabb. el fog indulni. belsőkábel cseréjekor ezt általában le kell venni,az itt elrejtett karföldelés miatt
halfnote.hu
halfnote.hu
- PgSpa
- Fórumlakó
Szerintem arról van szó, hogy egy normál ellensúlyhoz képest nagyon szoros a Regáé. Engem is meglepett anno, amikor volt nekem.
Flex-szel akkor is lejön.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Smart845
- V.I.P.
- Értékelés: 209
Nincs beragasztva.SFI írta: ↑2025.05.16., pén. 23:19Kedves Fórumtársak! A barátom nevében szeretnék segítséget kérni. Adva van egy Rega RB330-as hangkar, aminek a gyári ellensúlyát szeretné egy Michell tuning ellensúlyra cserélni. Ehhez ki kellene a hangkarból csavarni a gyári ellensúlyt tartó csonkot, és becsavarni a Michell csonkot, mert a két tengely átmérője más.(A menet ugyanolyan.) Tudtok-e olyan szakít, aki ezt szakszerűen el tudná végezni? Állítólag be van ragasztva. Segítségeteket előre is köszönöm. Sfi
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Nincs beragasztva csak meg van húzva.SFI írta: ↑2025.05.16., pén. 23:19Kedves Fórumtársak! A barátom nevében szeretnék segítséget kérni. Adva van egy Rega RB330-as hangkar, aminek a gyári ellensúlyát szeretné egy Michell tuning ellensúlyra cserélni. Ehhez ki kellene a hangkarból csavarni a gyári ellensúlyt tartó csonkot, és becsavarni a Michell csonkot, mert a két tengely átmérője más.(A menet ugyanolyan.) Tudtok-e olyan szakít, aki ezt szakszerűen el tudná végezni? Állítólag be van ragasztva. Segítségeteket előre is köszönöm. Sfi
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
"csak a helyes műszaki megfogalmazást próbálom most leírni..."
Az ilyen írásokért érdemes még benézni.
Az ilyen írásokért érdemes még benézni.

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Kedves Fórumtársak! A barátom nevében szeretnék segítséget kérni. Adva van egy Rega RB330-as hangkar, aminek a gyári ellensúlyát szeretné egy Michell tuning ellensúlyra cserélni. Ehhez ki kellene a hangkarból csavarni a gyári ellensúlyt tartó csonkot, és becsavarni a Michell csonkot, mert a két tengely átmérője más.(A menet ugyanolyan.) Tudtok-e olyan szakít, aki ezt szakszerűen el tudná végezni? Állítólag be van ragasztva. Segítségeteket előre is köszönöm. Sfi
Benz Micro LP-S - Michell Orbe, SME 309 - VDH D-501 - Benz Micro Wood SL2 - Analog Art - VDH D501 - ARC PH5 fonó - HT Magic Two - ARC SP 16L- HT Magic Two - Conrad Johnson MF2200 - Music Rererence RM 9 - HT Magic Tweeter - Ponder Over - B&W 705 S1. CD: Marantz SA15 s1
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 756
Végig olvastam az utóbbi napok termését és úgy éreztem picit helyre kell tenni a dolgokat, mert sok műszakilag helytelen információt közöltek páran.
Nem idézek, csak a helyes műszaki megfogalmazást próbálom most leírni.
1. Minden hangszedő szimmetrikus jelforrás, pontosabban földfüggetlen, mivel minden hangszedőben a tekercsekben ÁRAM indukálódik. Az MC esetében a tekercs mozog állandó mágneses térben, MM esetében mágnes, annak mágneses tere mozog nyugalomban lévő tekercsekben. Fizikailag tök mindegy, mivel a lényeg, hogy a vezetékben áram indukálódik.
2. Mivel a tekercsek nem végtelen ellenállásúak, így nem tekinthetők tökéletes áramgenerátornak. Emiatt a tekercsek végpontjain FESZÜLTSÉGET mérhetünk, ami POTENCIÁL KÜLÖNBSÉG (a feszültségkülönbség értelmezhetetlen fogalom a fizikában).
3. A gyakorlatban néhány MM hangszedő egyik oldalának negatív pontját összekötik a hangszedő házával, így az fölpotenciálra kerül. Ettől a pillanattól nem beszélhetünk földfüggetlen (balanced) jelről.
4. Sok lemezjátszó gyártó RCA csatlakozóra vezeti ki a hangkarban futó kábelt és a negatív jelföldeket összekötik és leföldelik a futómű testéhez (eléggé el nem ítélhető módon). Innentől nincs balanced jel.
5. Nem csak XLR csatlakozóval lehet földfüggetlen (Balanced) jeltovábbítást megvalósítani, hanem RCA csatlakozókkal is.
Pl. az SME phono kábeleknél az RCA csatlakozókra van kivezetve a jel plusz és mínusz (földfüggetlen, balanced).
A phono kábel árnyékolása oldalanként ki van vezetve az RCA csatlakozóból, ami szükség esetén hozzáköthető a fogadó erősítő testéhez. A futómű testje egy plusz földelő vezetéken szintén letestelhető az erősítőn.
6. Nem csak XLR csatlakozókkal rendelkező phono erősítő lehet Balanced jelbemenetű. Megfelelő kapcsolástechnikával balanced bemenet lehet egy RCA aljzat is, ha annak a háza nincs leföldelve, letestelve, hanem a jel negatív pontja. A pozitív a belső (meleg) pont. A rajzon egy szimmetrikus (balanced) bemenet RCA aljzatra van kivezetve. Lényegtelen, hogy RCA vagy XLR a fizikai csatlakozó, a lényeg a fogadó áramkör felépítése.
És a mérés egyezik a tapasztalatommal.PgSpa írta: ↑2025.05.16., pén. 19:28A profi hangosításban csak szimmetrikus csatlakozást használnak (vagy már azt sem, hanem UTP kábelen digitális jelet küldenek), nem véletlenül. De én ehhez nem értek.
Az, hogy miért nem használták eddig lemezjátszókban - a hobbi szférában- szerintem több oka van:
-csak MC hangszedőknél használható
-drágább és nagyobb csatlakozók
-amint már írtátok, a phono-k többsége nem rendelkezik ilyen bemenettel
...és végül sokszor van, hogy a kézenfekvő megoldásokat megszokásból, lustaságból nem alkalmazzák.
Meggyőzőnek tűnik a Pro-Ject érvelése, ami mérésekkel is alá van támasztva (vagy csak jó grafikus csinálta az illusztrációkat) : https://pro-jectusa.com/true-balanced-audio-faqs/
Nyílván nem tudom számokban kifejezni de kb. azt lehet hallani amit a Project emberei leírtak.
Ugyanaz a Hana mc ugyanaz a ww platinum kivezetőkábel rca csatival a fonó rca bemenetére kötve lényegesen gyengébb hangot eredményezett mint ennek az xlr megvalósítása.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- PgSpa
- Fórumlakó
A profi hangosításban csak szimmetrikus csatlakozást használnak (vagy már azt sem, hanem UTP kábelen digitális jelet küldenek), nem véletlenül. De én ehhez nem értek.
Az, hogy miért nem használták eddig lemezjátszókban - a hobbi szférában- szerintem több oka van:
...és végül sokszor van, hogy a kézenfekvő megoldásokat megszokásból, lustaságból nem alkalmazzák.
Meggyőzőnek tűnik a Pro-Ject érvelése, ami mérésekkel is alá van támasztva (vagy csak jó grafikus csinálta az illusztrációkat
) : https://pro-jectusa.com/true-balanced-audio-faqs/
Meggyőzőnek tűnik a Pro-Ject érvelése, ami mérésekkel is alá van támasztva (vagy csak jó grafikus csinálta az illusztrációkat

" Mindenhol ". Úgy értettem, hogy mindenhol...

- Smart845
- V.I.P.
- Értékelés: 209
Földelés/árnyékolás.A karföldelést ne keverjük bele.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.
Persze,hogy működik.Smart845 írta: ↑2025.05.16., pén. 13:40Háááát nem tudom,hogy ez így működhet-e?
Igen,a fekete drót a karföldelés.
Nálam is így van.
Gyárilag.szimmetrikus a WW kábel.
XLR-el kértem.
A Soulnote.fonó meg kifejezetten szereti ezt.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal