Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Big »

gomolalaci írta:
2025.05.20., kedd 20:26
revox írta:
2025.05.20., kedd 11:31
PgSpa írta:
2025.05.20., kedd 11:23
Létezik olyan fogó, amit érzékeny szaniterek szereléséhez használnak, és műanyag betétes. Azt kell elkérni egy vízvezeték szerelőtől.
még jó,hogy nekem is van és ragasztgatom :smile51: :smile51: :smile51: :D na,majd elő is keresem... :smile53:

mindenesetre,ha nincs kéznél a vizes haver, bármi jó,amit rá lehet csavarni,Sebtapasz is,csak ne egy kört tegyünk rá,de kb 3-szor elég áttekerni. kombifogó jobban akad otthon. visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.

egyébként van egy hangkarom,amin direkte hangolható a rezonancia a csavarok eltérő erővel történő meghúzásúval. ja,bocs,kettő is. De ez mivel ott működik, minden más kar esetén is befolyásolja a végeredményt.
Venni kell egy karhoz való profi nyomatékkulcsot sad.gif Bár még olyat nem láttam ;)
Pedig létezik. Pl.: 1/4" 1-25 Nm, Kraft&Dele
Csatolmányok
klucz-dynamometryczny-14-1-25nm-kd11392.jpg
klucz-dynamometryczny-14-1-25nm-kd11392.jpg (19.77 KiB) Megtekintve 1260 alkalommal
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4327
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

gomolalaci írta:
2025.05.20., kedd 20:26

Venni kell egy karhoz való profi nyomatékkulcsot sad.gif Bár még olyat nem láttam ;)
marokmarcsa majd tudja :D érzésre :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1346

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2025.05.20., kedd 15:10

...A Viv Lab /Rigid Float esetén ezt bonyolítják, hogy az ellensúly és kontraanyájának meghúzási mértéke, az SME rendszerű cserélhető headshell meghúzási ereje, az un Nelson Hold rendszerű pickUp befogatási rendszer meghúzása, és ha ez nem elég, a karon van három szilokongyűrű,aminek a karon való ide-oda tologatása hangolja a kart.
Ja, a rigid Floatnál kihagytam a karmagasság állítást is. Sokat azzal játszottam,ahogy kerestem a megfelelő VTA-t...
Azimut állító csavar... Ja,az is hangolja...
Szerencsére a variációk száma nem is sok. :ohnoohnoohno: :napsut:
Maximum végtelen a köbön... :D :smile49:

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

revox írta:
PgSpa írta:
Létezik olyan fogó, amit érzékeny szaniterek szereléséhez használnak, és műanyag betétes. Azt kell elkérni egy vízvezeték szerelőtől.
még jó,hogy nekem is van és ragasztgatom :smile51: :smile51: :smile51: :D na,majd elő is keresem... :smile53:

mindenesetre,ha nincs kéznél a vizes haver, bármi jó,amit rá lehet csavarni,Sebtapasz is,csak ne egy kört tegyünk rá,de kb 3-szor elég áttekerni. kombifogó jobban akad otthon. visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.

egyébként van egy hangkarom,amin direkte hangolható a rezonancia a csavarok eltérő erővel történő meghúzásúval. ja,bocs,kettő is. De ez mivel ott működik, minden más kar esetén is befolyásolja a végeredményt.
A gondolkodás nem megerőltető...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.05.20., kedd 14:28
revox írta:
... visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.

Csak azt nem tudjuk, hogy a rezgőkör mikor optimális. Ha a csavart vagy a bármit kicsit tépjük meg, vagy ha nagyon, vagy egyáltalán nem...

A második bekezdésed is erre utal.

Még az is lehet, hogy a Rega - csonk úgy lenne a legjobb, hogy éppen hogy csak meghúzva, de beragasztva... gondolkodik.gif
Vagy nem. :D
ez jó kérdés. Az Artemis Labs (Schroder) TA1 kar esetén pl azt mondja a user manual, hogy állíts be mindent, mérleggel,stb... amit be lehet, aztán fülre húzd készre :D Ott az ellensúly áll két darabból és a két fél egymáshoz feszítésének mértéke tologatja a hangot, de a manual arra nem tér ki, mit és mikor fogsz hallani. Vélhetően ez rendszerenként eltér.
A Viv Lab /Rigid Float esetén ezt bonyolítják, hogy az ellensúly és kontraanyájának meghúzási mértéke, az SME rendszerű cserélhető headshell meghúzási ereje, az un Nelson Hold rendszerű pickUp befogatási rendszer meghúzása, és ha ez nem elég, a karon van három szilokongyűrű,aminek a karon való ide-oda tologatása hangolja a kart. De az, hogy mikor,mi történik, annyival intézik el,hogy játsz vele :D

én speciel nem szeretem megtépni a csavarokat. Ja, a rigid Floatnál kihagytam a karmagasság állítást is. Sokat azzal játszottam,ahogy kerestem a megfelelő VTA-t, de ott is azt figyeltem meg, ha nagyon megtépen a csavart, hajlamosabb kicsit feszültebben szólni. Azt gondolom, plusz feszültséget bevinni nem szabad. Csak aztán maradjon az a kar a helyén... Azimut állító csavar... Ja,az is hangolja...

mindig mondtam, a Rega a legjobb kar. Igénytele, mint a rosseb és összességében, nem szól rosszul... (csendben mondom el, az Opera Droplet LP5-öst egy Rega karral szerelve hallgatták meg és futva vitték. már,amennyire lehet vele futni :D két autóval szállítottuk el, egybe nem fért be)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
... visszaszereléskor ügyelni kell,hogy ne legyen megtépve,ne okozzon felesleges feszültséget a karban. Eme utóbbi intelmet, minden hifi egység csavarja esetén alkalmazom. az egész egy rezgőkör. készülékhéz csavarjait is csak annyira,aemnnyire feltétlen szükséges.

Csak azt nem tudjuk, hogy a rezgőkör mikor optimális. Ha a csavart vagy a bármit kicsit tépjük meg, vagy ha nagyon, vagy egyáltalán nem...

A második bekezdésed is erre utal.

Még az is lehet, hogy a Rega - csonk úgy lenne a legjobb, hogy éppen hogy csak meghúzva, de beragasztva... gondolkodik.gif
Vagy nem. :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

PgSpa írta:

halfnote.hu

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.05.19., hétf. 11:56
PgSpa írta:
2025.05.19., hétf. 07:29
Szerintem arról van szó, hogy egy normál ellensúlyhoz képest nagyon szoros a Regáé. Engem is meglepett anno, amikor volt nekem.
Nem az ellensúlyról van szó, hanem az azt tartó csonkról.
le kell ragasztani maszkolószalaggal és fogóval ráfogni. lehet szigszalaggal is,de az csúszósabb. el fog indulni. belsőkábel cseréjekor ezt általában le kell venni,az itt elrejtett karföldelés miatt
halfnote.hu

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2025.05.19., hétf. 11:56
PgSpa írta:
Szerintem arról van szó, hogy egy normál ellensúlyhoz képest nagyon szoros a Regáé. Engem is meglepett anno, amikor volt nekem.
Bocsi, figyelmetlenül olvasok

Rock60
Őslakos
Őslakos

PgSpa írta:

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Rock60 írta:
2025.05.18., vas. 21:06
Lehet, hogy valamelyik korábbi tulaj biztosra akart menni, és adott neki kétkomponenses ragaccsal. :D
Flex-szel akkor is lejön. 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Rock60
Őslakos
Őslakos

arzachel írta:
2025.05.17., szomb. 09:34
SFI írta:
2025.05.16., pén. 23:19
Állítólag be van ragasztva.
Nincs beragasztva csak meg van húzva.
Gyárilag... :napsut:
Lehet, hogy valamelyik korábbi tulaj biztosra akart menni, és adott neki kétkomponenses ragaccsal. :D

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 209

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

SFI írta:
Kedves Fórumtársak! A barátom nevében szeretnék segítséget kérni. Adva van egy Rega RB330-as hangkar, aminek a gyári ellensúlyát szeretné egy Michell tuning ellensúlyra cserélni. Ehhez ki kellene a hangkarból csavarni a gyári ellensúlyt tartó csonkot, és becsavarni a Michell csonkot, mert a két tengely átmérője más.(A menet ugyanolyan.) Tudtok-e olyan szakít, aki ezt szakszerűen el tudná végezni? Állítólag be van ragasztva. Segítségeteket előre is köszönöm. Sfi
Nincs beragasztva.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 747

Hozzászólás Szerző: arzachel »

SFI írta:
Kedves Fórumtársak! A barátom nevében szeretnék segítséget kérni. Adva van egy Rega RB330-as hangkar, aminek a gyári ellensúlyát szeretné egy Michell tuning ellensúlyra cserélni. Ehhez ki kellene a hangkarból csavarni a gyári ellensúlyt tartó csonkot, és becsavarni a Michell csonkot, mert a két tengely átmérője más.(A menet ugyanolyan.) Tudtok-e olyan szakít, aki ezt szakszerűen el tudná végezni? Állítólag be van ragasztva. Segítségeteket előre is köszönöm. Sfi
Nincs beragasztva csak meg van húzva.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"csak a helyes műszaki megfogalmazást próbálom most leírni..."
Az ilyen írásokért érdemes még benézni. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SFI
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 79

Hozzászólás Szerző: SFI »

Benz Micro LP-S - Michell Orbe, SME 309 - VDH D-501 - Benz Micro Wood SL2 - Analog Art - VDH D501 - ARC PH5 fonó - HT Magic Two - ARC SP 16L- HT Magic Two - Conrad Johnson MF2200 - Music Rererence RM 9 - HT Magic Tweeter - Ponder Over - B&W 705 S1.   CD: Marantz SA15 s1

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 756

Hozzászólás Szerző: ELEX »

PgSpa írta:
2025.05.16., pén. 19:28
.......
Az, hogy miért nem használták eddig lemezjátszókban - a hobbi szférában- szerintem több oka van:
-csak MC hangszedőknél használható
-drágább és nagyobb csatlakozók
......
Végig olvastam az utóbbi napok termését és úgy éreztem picit helyre kell tenni a dolgokat, mert sok műszakilag helytelen információt közöltek páran.
Nem idézek, csak a helyes műszaki megfogalmazást próbálom most leírni.

1. Minden hangszedő szimmetrikus jelforrás, pontosabban földfüggetlen, mivel minden hangszedőben a tekercsekben ÁRAM indukálódik. Az MC esetében a tekercs mozog állandó mágneses térben, MM esetében mágnes, annak mágneses tere mozog nyugalomban lévő tekercsekben. Fizikailag tök mindegy, mivel a lényeg, hogy a vezetékben áram indukálódik.
2. Mivel a tekercsek nem végtelen ellenállásúak, így nem tekinthetők tökéletes áramgenerátornak. Emiatt a tekercsek végpontjain FESZÜLTSÉGET mérhetünk, ami POTENCIÁL KÜLÖNBSÉG (a feszültségkülönbség értelmezhetetlen fogalom a fizikában).
3. A gyakorlatban néhány MM hangszedő egyik oldalának negatív pontját összekötik a hangszedő házával, így az fölpotenciálra kerül. Ettől a pillanattól nem beszélhetünk földfüggetlen (balanced) jelről.
4. Sok lemezjátszó gyártó RCA csatlakozóra vezeti ki a hangkarban futó kábelt és a negatív jelföldeket összekötik és leföldelik a futómű testéhez (eléggé el nem ítélhető módon). Innentől nincs balanced jel.
5. Nem csak XLR csatlakozóval lehet földfüggetlen (Balanced) jeltovábbítást megvalósítani, hanem RCA csatlakozókkal is.
Pl. az SME phono kábeleknél az RCA csatlakozókra van kivezetve a jel plusz és mínusz (földfüggetlen, balanced).
A phono kábel árnyékolása oldalanként ki van vezetve az RCA csatlakozóból, ami szükség esetén hozzáköthető a fogadó erősítő testéhez. A futómű testje egy plusz földelő vezetéken szintén letestelhető az erősítőn.
6. Nem csak XLR csatlakozókkal rendelkező phono erősítő lehet Balanced jelbemenetű. Megfelelő kapcsolástechnikával balanced bemenet lehet egy RCA aljzat is, ha annak a háza nincs leföldelve, letestelve, hanem a jel negatív pontja. A pozitív a belső (meleg) pont. A rajzon egy szimmetrikus (balanced) bemenet RCA aljzatra van kivezetve. Lényegtelen, hogy RCA vagy XLR a fizikai csatlakozó, a lényeg a fogadó áramkör felépítése.
Csatolmányok
20250516_210444.jpg
kapcs_rajz.jpg
kapcs_rajz.jpg (27.22 KiB) Megtekintve 1354 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2496

Hozzászólás Szerző: supravox »

PgSpa írta:
2025.05.16., pén. 19:28
A profi hangosításban csak szimmetrikus csatlakozást használnak (vagy már azt sem, hanem UTP kábelen digitális jelet küldenek), nem véletlenül. De én ehhez nem értek.
Az, hogy miért nem használták eddig lemezjátszókban - a hobbi szférában- szerintem több oka van:
-amint már írtátok, a phono-k többsége nem rendelkezik ilyen bemenettel
...és végül sokszor van, hogy a kézenfekvő megoldásokat megszokásból, lustaságból nem alkalmazzák.
Meggyőzőnek tűnik a Pro-Ject érvelése, ami mérésekkel is alá van támasztva (vagy csak jó grafikus csinálta az illusztrációkat :smile29: ) : https://pro-jectusa.com/true-balanced-audio-faqs/
És a mérés egyezik a tapasztalatommal.
Nyílván nem tudom számokban kifejezni de kb. azt lehet hallani amit a Project emberei leírtak.
Ugyanaz a Hana mc ugyanaz a ww platinum kivezetőkábel rca csatival a fonó rca bemenetére kötve lényegesen gyengébb hangot eredményezett mint ennek az xlr megvalósítása.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

A profi hangosításban csak szimmetrikus csatlakozást használnak (vagy már azt sem, hanem UTP kábelen digitális jelet küldenek), nem véletlenül. De én ehhez nem értek.
-amint már írtátok, a phono-k többsége nem rendelkezik ilyen bemenettel
...és végül sokszor van, hogy a kézenfekvő megoldásokat megszokásból, lustaságból nem alkalmazzák.
Meggyőzőnek tűnik a Pro-Ject érvelése, ami mérésekkel is alá van támasztva (vagy csak jó grafikus csinálta az illusztrációkat :smile29: ) : https://pro-jectusa.com/true-balanced-audio-faqs/

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:
2025.05.16., pén. 13:07
Rock60 írta:
2025.05.16., pén. 11:10

Ha ez ennyire egyszerű és kézenfekvő - ránézésre tényleg az - akkor miért nem ezt alkalmazzák mindenhol már ezer éve, hanem az RCA - t ? gondolkodik.gif
Mert minek ha a fonók 90%-a nem szimmetrikus.
És az erősitők sem.

" Mindenhol ". Úgy értettem, hogy mindenhol... :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A lenti ábrát kommentáltam.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 209

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

akvapark írta:
2025.05.16., pén. 14:12
Smart845 írta:
2025.05.16., pén. 13:27
supravox írta:
2025.05.16., pén. 13:22

Ezt,hogy érted?
Ugyebár az xlr csati 3 pólusú.Hideg,meleg pont és a föld.
Itt - az ábrán - árnyékolás a harmadik pont. A föld külön van. gondolkodik.gif
Földelés/árnyékolás.A karföldelést ne keverjük bele.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2496

Hozzászólás Szerző: supravox »

Smart845 írta:
2025.05.16., pén. 13:40
supravox írta:
2025.05.16., pén. 13:34
Smart845 írta:
2025.05.16., pén. 13:27

Ugyebár az xlr csati 3 pólusú.Hideg,meleg pont és a föld.
Szerintem a föld nincs bekötve hisz oda nem kell.
Hanem mint ahogyan a rajzon is látod 1db drót megy a fonóig.
Jellemzően valami saruval csatlakozik a fonó házához.
De ezt nyílván tudod.
Háááát nem tudom,hogy ez így működhet-e?
Igen,a fekete drót a karföldelés.
Persze,hogy működik.
Nálam is így van.
Gyárilag.szimmetrikus a WW kábel.
XLR-el kértem.
A Soulnote.fonó meg kifejezetten szereti ezt.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”