Rock60 írta: ↑2025.05.08., csüt. 06:17
Vissza a CD-re...
Egy kérdés motoszkál a fejemben, mióta Zoli írását olvasom.
A CD játszókról, mint komplett készülékekről beszélünk, a saját DAC-jukat használva. Hallva a dacok közötti nem kis hamgzábéli eltéréseket, azt lenne érdekes tudni, hogy a készülékek hangjáért melyik szekció, milyen mértékben felelős ?
Lehet, hogy egy jó külső konverterrel megtáltosodnának a Sony futóművei is ?
Ebben a tekintetben semmivel sem jobbak, vagy rosszabbak, mint a konkurens gyártók termékei.
Egyetlen Sony cd játszó+dac kombinációval van tapasztalatom, a néhai CDP-XB930 mellé beszereztem egy Heed Dactilus dac-ot, mondván feljavitani a hangminőségét.
Összességében nem érte meg a ráfordított pénz, mert javult ugyan egy kicsit a hangzás, de nem számottevően, én sokkal többet vártam. Felteszem, másra költve ennyit(60e a dac +10 a digit kábel) lehet, hogy többet profitált volna a rendszer.
Ezt annak idején, talán pont ebben a topicban(vagy a dacosban) kitárgyaltuk, és a hozzáértők azt mondták, hogy a dac csak azon tud javítani, amit a futómű ki is olvas, ami bizony nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a végeredményre. A másik sarkallatos pont, ami meg lett nevezve, az a digitális kimenet, ennek a kiviteli minősége alapvetően tudja meghatározni a kapott hangot, és egy ilyen szintű készülékben, ritkán van jó minőségben megépitve, inkább rend szerint csak átlagos.
Mivel szakmailag ezek megitélésére nincs módom, így csak a fülemre tudtam hagyatkozni. A cd játszó hangkarakterét a dac nem változtatta meg, csak a meglévő jellemzőkön javított egy keveset.
Persze ezt nem szabad a Sony számlájára írni, mert ahogy akkor többen is megerősítették, hogy más, konkurens gyártó, hasonló kategórias cd játszójával, nagy valószínűséggel ugyanez lett volna az eredmény.
A sors fintora, hogy mivel ez a kombo nem váltotta be a reményeket, így eladtam mindkettőt, és utána vettem a CDP-XA20ES-t, ami magában jobb hangot nyújtott, mint a leváltott páros.
Erről az XA20-ról elmondhatom, hogy ár/értek arányban a legjobb volt, az általam birtokolt Sony cd jatszók közül.
Az utódja az SCD-XB940 volt, amibe az SACD miatt ugrottam bele, de összessegében nem volt jobb, kicsit vissza is sírtam az XA20-at.
Ezek után jött az 555ES, ami nyilván jobb volt mindkettőnél, de nem annyival, mint amit az ára suggallna, vagy amit én vártam tőle.
Talán nem véletlen, hogy a CDP-XA széria az, ami az egyik legjobban tartja az árát. Bár mintha olvastam volna róluk valami olyasmit, hogy ha egyszer megadják magukat, akkor kuka, mert alkatrész hiányában javíthatatlanok.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech