Egyeseknél,ezt tedd hozzá.

Szerintem az a jó ha nyugi van,mert egyrészt fárasztó lehet a sok sok keresés,másrészt meg megette a fene azt a hifit,+ egyéb hobbit is,amit állandóan jobbítani kell.

Egyeseknél,ezt tedd hozzá.
Talán azért, mert a hobbink lényege a jobb hang állandó keresése. Az meg kicsit nehézkes, ha minden csatlakozók nélkül össze van forrasztva :)Redguy írta: ↑2024.12.17., kedd 19:24Ismerek egy hi-fi-stát - egy facebook csoportból - aki arra esküdött, hogy a csatlakozók csak rontanak a hangon. (ha jobban belegondolunk lehet benne valami).
Az illető szépen kivette az összes csatlakozót, azaz kompletten összeforrasztotta a rendszerét. Sajnos nem emlékszem az okára, de az biztos, hogy már nincs összeforrasztva a rendszer![]()
Azóta nem is alszom jól, többször felriadok álmomból, ahol szegény elektronok küzdik át magukat a kapcsoló útvesztőjében. De, tényleg...
Rock60 írta: ↑2024.12.24., kedd 21:34
"Vettem egy kapcsolható világítós dugvillát - magyart, nem kínait - és azt szereltem fel a gyári dugó helyére. A fázist és a 0 - t is kapcsolja. / 2300 - 3000 Ft./
Érzésre bőven van olyan minőségű, mint a hifi készülékek 80 %-án lévő kapcsoló.
Végül rajta is maradt, azóta így használom..."
Áááááá.... ezzel mindent elrontottál
Nekem pl. a lemezjátszó tápegységén nincsen gyárilag kapcsoló.
Ilyen nem lesz.tottyi írta: ↑2024.12.24., kedd 12:21Hi, nekem egy olyan szerkezet kelleni elosztobol vagy hosszabitobol amin van kapcsolo, hogy ne kelljen az aktiv hangfalakat hatul kapcsolgatni de viszont ne rontson a hangon sem. Irtatok, hogy azutolso metrek szamitanak, na most ha a betapkabel ele raknak ilyet ami kb ketto meteres lenne, hogy kenyelmessen hozzafernek akkor szerintetek milyen jabelbol es kapcsolobol lehetne ezt megepiteni?
Hálózat szerelő villamos szakmai körökben forrasztás valóban nem ajánlott és tiltott is. 400/230V feszültség szinten sem megengedett. Logikus magyarázat kevés van. Én két dolgot tudnék erre. Egyik ez a kötés forma nem bontható, ha valahol szakasz ellenőrzést kell végezni. Másik a forrasztás jósága nehezen ellenőrizhető, miközben a forrasztással a vezeték szigetelése meglágyul, olvadhat, ezzel romlik a biztonsága. minél nagyobb a vezető keresztmetszet, annál hosszabban és jobban melegszik a vezető és ezzel a 99%-ban használt PVC szigetelés is. Ha nem ellenőrizhető a forrasztás, akkor még zárlati áram biztonsága sincs, tehát megéghet. Az égés az tüzet okozhat.
Szerintem ilyen "ökölszabály" nincs, inkább helyzete válogatja.primaluna írta: ↑2024.12.24., kedd 10:00Én egy szakembertől egyszer azt hallottam hogy 220v-os vezetéket nem igazán szokás forrasztani, inkább saruval rögzítik, vagy valamivel szorítják a megfelelő helyre.Rock60 írta: ↑2024.12.17., kedd 19:07Engem is foglalkoztat egy ideje ez a kérdés.Amatőr61 írta: ↑2024.12.14., szomb. 01:45
Például jobb lesz a hangzás, ha a készülék tápkábelének végét csatlakozók nélkül egyből az adott készülék nyáklapjába forrasztom be.
Tudom, ezáltal megnehezül a tápkábelek cseréIgethetősége, de aki úgy gondolja, hogy eljutott a végső állapotba, annak érdemes ezt a lehetőséget is fontolóra venni.
Ha meg lesz a vélhetően végleges kábel, akkor szívesen beforrasztatnám direktbe a készülékbe.
Bonyolítja a kérdést, hogy a gagyi IEC aljzatok nagyrészt már magukba foglalják a biztosíték aljzatot is.
Igaz lehet?
Igaz! Mert nagyon kevés vill. szerelő tud jól forrasztani! De amekkorák ma a csatlakozásoknál a hely, nem is alkalmas forrasztással.primaluna írta: ↑2024.12.24., kedd 10:00Én egy szakembertől egyszer azt hallottam hogy 220v-os vezetéket nem igazán szokás forrasztani, inkább saruval rögzítik, vagy valamivel szorítják a megfelelő helyre.Rock60 írta: ↑2024.12.17., kedd 19:07Engem is foglalkoztat egy ideje ez a kérdés.Amatőr61 írta: ↑2024.12.14., szomb. 01:45
Például jobb lesz a hangzás, ha a készülék tápkábelének végét csatlakozók nélkül egyből az adott készülék nyáklapjába forrasztom be.
Tudom, ezáltal megnehezül a tápkábelek cseréIgethetősége, de aki úgy gondolja, hogy eljutott a végső állapotba, annak érdemes ezt a lehetőséget is fontolóra venni.
Ha meg lesz a vélhetően végleges kábel, akkor szívesen beforrasztatnám direktbe a készülékbe.
Bonyolítja a kérdést, hogy a gagyi IEC aljzatok nagyrészt már magukba foglalják a biztosíték aljzatot is.
Igaz lehet?
Én egy szakembertől egyszer azt hallottam hogy 220v-os vezetéket nem igazán szokás forrasztani, inkább saruval rögzítik, vagy valamivel szorítják a megfelelő helyre.Rock60 írta: ↑2024.12.17., kedd 19:07Engem is foglalkoztat egy ideje ez a kérdés.Amatőr61 írta: ↑2024.12.14., szomb. 01:45
Engem is foglalkoztat egy ideje ez a kérdés.Amatőr61 írta: ↑2024.12.14., szomb. 01:45
Nem lehet, hogy az acél csavarok miatt "fogja a mágnes"?istvan01 írta: ↑2024.12.12., csüt. 18:26Én ipari, villanyszerelő sorkapcsokat lehetőség szerint kerülném a hifit ellátó tápáram köröknél. Próbaképpen fiókból, táskából előszedtem többféle sorkapcsot, fővezeték sorkapcsot, Weidmüller WDU sorolós csokit, klasszikus csoki-csokit, de még WAGO-t is. Mindet kivétel nélkül fogja a mágnes, van amelyiket csak erővel lehet leválasztani a pár cm3-es neodímium teszt mágnesemről. A WAGO volt amit csak enyhén fogott a mágnes. Abban vélhetően a rugólemez lehet mágnesezhető.Amatőr61 írta: ↑2024.12.12., csüt. 00:43
A múlt év nyarán ugyanezen ok miatt alakítottam át én is az ösvényem és az elosztóm találkozását: az ösvény végéről leszereltem az aranyozott IEC csatlakozót, az elosztóból pedig kiszereltem a nikkelezett IEC aljzatot. Ezután az elosztóba beépítettem 3 db (fázis, nulla, föld) kisebb méretű fővezeték leágazó sorkapcsot és az ösvény kábelét egyből ide, a sorkapcsokba kötöttem be.
Ezáltal egy csatlakozással (csatlakozóval) eleve kevesebb van, nincs forrasztás (az elosztó IEC aljzatába a belső vezetékezés forrasztással volt rögzítve), de a lényeg, hogy csak réz találkozik rézzel - a sorkapocs nikkelezett leszorítócsavarjai "elhanyagolható szerepet játszanak ebben a drámában":)
Hab a tortán, hogy a kötések sokkal jobbak és stabilabbak elektromosan és mechanikailag is.
A csokikban a tiszta réz sem jellemző. Bronz, sárgaréz az gyakori vezető anyag, foszforbronz az már hifis kategória lenne, de csokikban ez szerintem nem szokás. Csavarok gyakran valamilyen acél, de nem INOX, az már drága lenne.
Én ipari, villanyszerelő sorkapcsokat lehetőség szerint kerülném a hifit ellátó tápáram köröknél. Próbaképpen fiókból, táskából előszedtem többféle sorkapcsot, fővezeték sorkapcsot, Weidmüller WDU sorolós csokit, klasszikus csoki-csokit, de még WAGO-t is. Mindet kivétel nélkül fogja a mágnes, van amelyiket csak erővel lehet leválasztani a pár cm3-es neodímium teszt mágnesemről. A WAGO volt amit csak enyhén fogott a mágnes. Abban vélhetően a rugólemez lehet mágnesezhető.Amatőr61 írta: ↑2024.12.12., csüt. 00:43
A múlt év nyarán ugyanezen ok miatt alakítottam át én is az ösvényem és az elosztóm találkozását: az ösvény végéről leszereltem az aranyozott IEC csatlakozót, az elosztóból pedig kiszereltem a nikkelezett IEC aljzatot. Ezután az elosztóba beépítettem 3 db (fázis, nulla, föld) kisebb méretű fővezeték leágazó sorkapcsot és az ösvény kábelét egyből ide, a sorkapcsokba kötöttem be.
Ezáltal egy csatlakozással (csatlakozóval) eleve kevesebb van, nincs forrasztás (az elosztó IEC aljzatába a belső vezetékezés forrasztással volt rögzítve), de a lényeg, hogy csak réz találkozik rézzel - a sorkapocs nikkelezett leszorítócsavarjai "elhanyagolható szerepet játszanak ebben a drámában":)
Hab a tortán, hogy a kötések sokkal jobbak és stabilabbak elektromosan és mechanikailag is.
Nem kétlem, hogy ez így volt, de ilyen "régi, Magyar, 200Ft-os, ezüstözött IEC aljzatot" hol árulnak? Ilyen termék nincs, de legalábbis fehérholló kategória, így legtöbbünknek marad a Furutech, és társai.arzachel írta: ↑2024.12.07., szomb. 13:03Az a Furu foszforbronz IEC aljzat egy katasztófa...Kicseréltem egy régi Magyar 200.-Ft-os ezüstözött IEC aljzatra és egyből minden a helyére került.istvan01 írta: ↑2024.12.07., szomb. 12:25Furu csatiknál az is számít keveset, mi van az arany és ródium alatt. Én speciel úgy tapasztalom, hogy az alsóbb osztályban foszforbronz nem igazán jó, úgysem hogy arany van bevonatként. Ezt a foszfor bronzot az IC-hangfalas csatlakozóknál sem tartom igazán jó hangúnak. A tiszta rezes, vagy tellurium, beryllium ötvözetű réz anyag jobb hangra képes.
Ebben a csatlakozós vezető párosításban nagy baj van a gyári készülékek IEC aljzataiban, mert ott az esetek 95%-ban ismeretlen filléres aljzatokat tesznek, az cserélgetni nem illik.![]()
Az a Furu foszforbronz IEC aljzat egy katasztófa...Kicseréltem egy régi Magyar 200.-Ft-os ezüstözött IEC aljzatra és egyből minden a helyére került.istvan01 írta: ↑2024.12.07., szomb. 12:25Furu csatiknál az is számít keveset, mi van az arany és ródium alatt. Én speciel úgy tapasztalom, hogy az alsóbb osztályban foszforbronz nem igazán jó, úgysem hogy arany van bevonatként. Ezt a foszfor bronzot az IC-hangfalas csatlakozóknál sem tartom igazán jó hangúnak. A tiszta rezes, vagy tellurium, beryllium ötvözetű réz anyag jobb hangra képes.
Ebben a csatlakozós vezető párosításban nagy baj van a gyári készülékek IEC aljzataiban, mert ott az esetek 95%-ban ismeretlen filléres aljzatokat tesznek, az cserélgetni nem illik.
Furu csatiknál az is számít keveset, mi van az arany és ródium alatt. Én speciel úgy tapasztalom, hogy az alsóbb osztályban foszforbronz nem igazán jó, úgysem hogy arany van bevonatként. Ezt a foszfor bronzot az IC-hangfalas csatlakozóknál sem tartom igazán jó hangúnak. A tiszta rezes, vagy tellurium, beryllium ötvözetű réz anyag jobb hangra képes.nemtomm írta: ↑2024.12.07., szomb. 11:52Nálam 90%-ban Furutech dugók és aljzatot vannak mindenhol és nagyon is számítistvan01 írta: ↑2024.12.07., szomb. 08:39Van egy kevésbé figyelembe vett jellemző a hálózati elosztók-kábel csatlakozókkal kapcsolatban is. Egy bizonyos szint felett számít a csatlakozók aljzat-dugó áramvezető érintkezők egymással kompatibilitása. Azt talán nem kell hangsúlyozni az elosztók esetében az elsődleges meghatározó minőség faktor a érintkezők fém anyaga-felület bevonta. Ez alatt-után számít az elosztó belső vezetékezése, elosztóház és aljzat műanyag teste. Most az esetleges szűrő elemeket hagyjuk ki ebből a sorból.
Az ideális, legjobb eredményt akkor kaphatjuk, ha hálózati aljzat és avval érintkező hálózati dugó (shcuko-IEC) azonos fémvezetőjű és bevonatú. Sajnos a gyakorlatban nehéz megvalósítani, de odafigyeléssel, kábelek, csatlakozók választásával megoldató.
Éppen mostanában tapasztaltam ezt a hatást.![]()
Aranyozott mindegyik csak 2 helyen van rodiumos csatlakozó![]()
Nálam 90%-ban Furutech dugók és aljzatot vannak mindenhol és nagyon is számítistvan01 írta: ↑2024.12.07., szomb. 08:39Van egy kevésbé figyelembe vett jellemző a hálózati elosztók-kábel csatlakozókkal kapcsolatban is. Egy bizonyos szint felett számít a csatlakozók aljzat-dugó áramvezető érintkezők egymással kompatibilitása. Azt talán nem kell hangsúlyozni az elosztók esetében az elsődleges meghatározó minőség faktor a érintkezők fém anyaga-felület bevonta. Ez alatt-után számít az elosztó belső vezetékezése, elosztóház és aljzat műanyag teste. Most az esetleges szűrő elemeket hagyjuk ki ebből a sorból.
Az ideális, legjobb eredményt akkor kaphatjuk, ha hálózati aljzat és avval érintkező hálózati dugó (shcuko-IEC) azonos fémvezetőjű és bevonatú. Sajnos a gyakorlatban nehéz megvalósítani, de odafigyeléssel, kábelek, csatlakozók választásával megoldató.
Éppen mostanában tapasztaltam ezt a hatást.
Volt ilyenem már…. Egy alap elosztó nem sokáig volt meg….
Az egykori kínálat így nézett ki: