kaef2 írta: ↑2024.11.30., szomb. 17:40
A két gépes megoldásnak leginkább akkor lehet hatása, ha a szerver oldalon valamilyen konverzió is folyik, ami nagyobb teljesítményt vagy akár GPU használatot is igényel a géptől és a gépnek sok külső háttértárat is kezelnie kell. Minél több mindent csinál a gép, és minél nagyobb teljesítménnyel, annál több hűtést igényel és annál inkább bocsáthat ki magából mindenféle zavarokat (RFI, EMI, stb).
Ha valaki például HQplayerrel akar mondjuk 44k/16 bitet DSD512-re konvertálni valós időben, valamelyik bonyolultabb beállítással.
Így a szerver oldali gépet el lehet helyezni távol a hifitől, ahol sem az RFI, EMI zavarok, sem a hűtés hangja nem zavaró és a hifihez közel csak a végponti számítógépet kell betenni (jó, ha ez a gép egy optikai kábelen kapcsolódik az Ehernet hálózathoz). Mint egy NAA kliens a HQplayerhez vagy egy Roon Bridge. Ezek a végponti gépek már cak nagyon kicsi CPU teljesítményt igényelnek, hiszen csak annyi a dolguk, hogy az Etherneten érkező streamet kiküldjék az USB-s DAC felé. Ehhez egy pici ARM CPU is elég. Ilyen lehet egy streamerrel egybeépített DAC is, ha tud Roon végpontként (a RAAT protokollal) vagy Hqplayerrel (az NAA protokollal) működni.
Kérdeznék néhány dolgot a fentiekkel kapcsolatban:
Nálam most (a javaslatod szerinti) kétgépes streamelés van, és bevált.
1.
A Roon úgy van beállítva, hogy mindent alakítson PCM-é, és lehet, hogy ez a konverzió, ami miatt a két gép jobb nálam, mint az egy?
1./b
Annak idején, amikor így lőttem be, nem hallottam különbséget a DoP javára, de akkor a rendszerem gyengébben szólt, mint most. Jobb eredményt érhetnék el a DoP beállítással? (A dac elvileg DSD256ot még tud kezelni.)
2.
A galvanikus leválasztást (optika) számolgattam egy alap aktív eszköz, ami megcsinálja az rj45 - optika konverziót, és legalább annyi, hogy fém készülékházban van, meg egy olcsó optikai kábel hozzá és egy PCIe kártya a gépbe (optikás persze) összesen kb 35e, szóval nem sok. Ezek közül van amelyiknek a minősége nagyobb figyelmet érdemel? Gondolok pl a konverternek egy jobb táp, ilyesmi...
3.
Az optikás csatlakoztatás miatt lehet olyan, ami fölöslegessé válik, és azokat eladva, másba lehet tolni azt a kis pénzt? Pl.: audiora optimalizált switch, vagy drágább lan kábel.
Köszönöm