Ööööö....
Van egy írásom a kérdés árnyalása kapcsán. Egy olvasást esetleg megér.
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701
Ööööö....

OK, így világos!

Én is így értettem, de nem volt egyértelmű. Ha valóban ez a helyzet, akkor szinte biztos, hogy valamelyik eszköz “butítja” le a MAX-ot.Aszpirin írta: ↑2024.11.17., vas. 17:32Szerintem nem úgy értette, hogy a telefon a kimenet, hanem hogy amikor lejátszás közeben az app-képernyű "tetején" lévő "hangkimenet" ikonra (ami egy apró stilizált hangsugárzó, kijövő stilizált hanghullámokkal) kattint, akkor a megjelenő listában választja ki a Tidal Connect-es eszközét, és ilyenkor vált át neki "MAX"-ról "HIGH"-ra.
Nálam nem csinálja, szerintem is a kiválasztott célhardverben lehet a korlátozás.

Szerintem nem úgy értette, hogy a telefon a kimenet, hanem hogy amikor lejátszás közeben az app-képernyű "tetején" lévő "hangkimenet" ikonra (ami egy apró stilizált hangsugárzó, kijövő stilizált hanghullámokkal) kattint, akkor a megjelenő listában választja ki a Tidal Connect-es eszközét, és ilyenkor vált át neki "MAX"-ról "HIGH"-ra.

A lejátszó lánc valamelyik eleme nem engedi át a nagyfelbontást.

Válaszok az idézetben pirossal kizárólagosan a saját tapasztalataim, véleményem, zenehallgatási igényeim szerint.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50Akkor mi az, ami nem avul? A CD, vagy esetleg az LP, esetleg a kazetta?
Kazetta? Hogy kerül a CD és az LP mellé? A CD és az LP nem avul és nem fejlődik. Elérte a csúcsát mindkettő. Ameddig igény van rájuk, maradnak. A csúcs analóg lejátszó rendszerek hatalmas fejlődésen mentek át és egyre jobbak.
A saját egyszerű példám, hogy bő 3 éve, amióta megvettem az első sztreameremet, a CD lejátszóm már szinte csak szobadísz.
És a világ nem a fix zenei adathordozók felé megy jelenleg (vagy inkább már jó 10 éve).
Igazad van. A világ mindig a könnyebb, de az nem biztos, hogy a minőségibb megoldások felé halad. Én meg 10 évig hallgattam streamert otthon és 16 évig dolgoztam velük napi szinten - ma már csak fizikai hordozókat hallgatok otthon - mert jobb a hangjuk (szvsz) és nem szoktat le a zenehallgatásról. Mondjuk nekem több ezer darabos LP, CD, SACD gyűjteményem van. Nem kell vadásznom a zenéket. Ami érdekel, minden megvan. A kutakodáshoz meg kevés a kiszabott idő, kár elpocsékolni felesleges dolgokkal.
Persze van egy kisebb kemény mag, aki ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz, de az ugye max néhány százalékban mérhető számú embert jelent a teljes piacon. És még ezek egy része is hallgat mellette netes zenét.
Igaz. A minőség sohasem tömeg igényt elégített ki. Nem feltétlenül hallgat streamet. Akiknek hatalmas gyűjteményük, minőségi lejátszóik vannak, nem hallgatnak streamelt zenét. Minek?
Ha megnézzük a készülék piacot, akkor ott is látható a trend, hogy a netes lejátszók hasíitanak, és azokat dobják piacra a cégek nagyobb mennyiségben, nem a valamilyen pörgetőket. Márpedig ők gondolom a legtöbb esetben nem a maguk ellenségei, hogy nem a piaci igényeknek megfelelő termékeket árulják.
Ez természetes. A tömegigényt ki kell elégíteni. Emellett "hasít" az ultra minőségű analóg rendszerek piaca is - mert a jelentéktelen kisebbségnek arra van igénye és megengedheti magának. A mai fiatalok még nem érezték meg az ízét az analóg világnak, néhányan közülük majd, ha idősebbek lesznek és anyagi helyzetük megengedi, az analóg világ felé fog fordulni és életben tartja azt még nagyon sokáig. A kommersz analóg megmarad "trendinek". De ezrelékek számára ugródeszka lehet egy másik világba.

Szerintem nem vitatjuk, a mai streamerek egy része bizonyára nem lesz használható 10-15 év múlva, bár nem a készülékek fogják beadni a kulcsot, hanem az őket tápláló szolgáltatások változnak meg, alakulnak át. De mielőtt könnyeket ejtünk, vagy éppen tapsolunk emiatt, tegyük azt is mellé, hogy ennyi idő alatt sok fórum- és hobbitárs kétszer is lecseréli a rendszere elemeit. Szóval a legdurvább avultatás inkább felhasználói oldalon detektálható.
4-5 év kb. semmit nem jelent. Ha a Lindemann még 10 év múlva is használható lesz, saccra akkor lehet róla elmondani, hogy hozta egy konzumer squeezebox életciklusát.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 14:26Ellenpélda pedig pl. a Linn, amit itt többen is hallgatnak, és több, mint 10 éves készülékek mai napig kapnak frissítéseket. Bár mindenre IS természetesen nem alkalmasak, de néhány stream szolgáltató fut rajtuk.
Vagy itt az én készülékem, a.Lindemann, aminek a kisebbik Limetree modellje is már 5 éve a piacon van, és tud Tidalt, Deezert, Qobuzt, Hiresaudiot, Sptifyt, rengeteg internet rádiót. A nagytesó Musicbook Source sem 2 éve van a piacon, hanem 5. És tud mindent, a fentiek közül, még jobb hanggal párosulva.
Nem tartom valószínűnek, hogy pár éven belül megszűnnének működni, mert elavulnak, és nem lesz majd mire használni őket.
Persze mindig lesz mindenből újabb, és szebb, de erre várni nincs sok értelme, mert elmegy a világ közben az ember mellett (ami persze néha nem baj, de az.mas tészta).

Olyan sokat nem csökkent a Limetree ára. Gyakorlatilag Forintra ugyanaz az ára, mint 3 éve. Igaz, infláció volt közben. De egy használt tucat termék esetén ennyi érték csökkenés szerintem bőven belefér, senki ne várja el, hogy 5-10 év múlva is annyi legyen az ára real értéken.

Ahogy @s4tch kolléga nagyon helyesen megválaszolta neked, nem a formátumok "avulására" gondoltam, hanem pont arra, amit az utolsó bekezdésedben írtál. A streamer piaca hasít, ezért folyamatosan jönnek az új készülékek, egyre nagyobb tudással és egyre kevesebb pénzért. Amikor 3 éve megvetted a Lindemann Limetreet, meglehetősen drága készülék volt csakúgy, mint az én Auralic Minim. Most egy Wiim PRO futómű egy TMP táppal simán hozza ugyanazt a szintet, sokkal kevesebbért.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50Akkor mi az, ami nem avul?
...
Ha megnézzük a készülék piacot, akkor ott is látható a trend, hogy a netes lejátszók hasíitanak, és azokat dobják piacra a cégek nagyobb mennyiségben, nem a valamilyen pörgetőket. Márpedig ők gondolom a legtöbb esetben nem a maguk ellenségei, hogy nem a piaci igényeknek megfelelő termékeket árulják.

Ellenpélda pedig pl. a Linn, amit itt többen is hallgatnak, és több, mint 10 éves készülékek mai napig kapnak frissítéseket. Bár mindenre IS természetesen nem alkalmasak, de néhány stream szolgáltató fut rajtuk.
Ez nem az eszközt jellemzi, hanem a használati szokásod változott.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50...A saját egyszerű példám, hogy bő 3 éve, amióta megvettem az első sztreameremet, a CD lejátszóm már szinte csak szobadísz. ...
Ez addig működik, amíg az app fejlesztője elő nem ír minimum rendszerkövetelményként egy frissebb oprendszert, mint ami a lejátszón fut. Pl. adott AK dapok esetében már képtelenség a tidal appot használni, régebbi androidos dapok beragadtak android 6-on és a tidal apk android 7-et követel, első 2 generációs ipad minire nem lehet auralic appot (lightning ds) telepíteni, és biztos van még számtalan hasonló eset. Késleltetni lehet az avulást azzal a stratégiával, amit említesz, de teljesen kiküszöbölni nem.Luxor Audio írta: ↑2024.11.05., kedd 12:41Vegyük észre, hogy az asztali lejátszók között van egy egyre hangsúlyosabb vonulat, amik mini számítógépnek tekinthetők, sok esetben valamilyen kommersz világban is ismert operációs rendszerrel, pl. Android, a telefonoknál megszokott módon telepíthető applikációkkal. Én jó ideje tudatosan ilyeneket választok, mert ezeknél kb annyira fenyeget az avulás réme, mint egy PC esetén, azaz minimálisan. A 6-7 évvel ezelőtt vásárolt, szintén Android alapú lejátszóm (Zidoo UHD-2000) is frissíthető, szoftveres része gyakorlatilag naprakész, az operációs rendszer ezt megoldja....

Vegyük észre, hogy az asztali lejátszók között van egy egyre hangsúlyosabb vonulat, amik mini számítógépnek tekinthetők, sok esetben valamilyen kommersz világban is ismert operációs rendszerrel, pl. Android, a telefonoknál megszokott módon telepíthető applikációkkal. Én jó ideje tudatosan ilyeneket választok, mert ezeknél kb annyira fenyeget az avulás réme, mint egy PC esetén, azaz minimálisan. A 6-7 évvel ezelőtt vásárolt, szintén Android alapú lejátszóm (Zidoo UHD-2000) is frissíthető, szoftveres része gyakorlatilag naprakész, az operációs rendszer ezt megoldja. Nem tudok olyan szempontot, ami alapján elavultnak lehetne mondani, hacsak azt nem, hogy már nem a legújabb DAC chipek dolgoznak benne, de ez ugye egy másfajta avulás, ami nem korlátozza a használhatóságot. Az Eversolo A8 lejátszóm is hasonló elven működik, az összes elterjedt szolgáltatás elérhető rajta (még az Amazon Music is), de újak is telepíthetők rá, így hát nehéz elképzelni olyan esetet, hogy néhány éven belül elavulna.
Igen, ez a fene nagy fejlődés és állandó változás az időtálló megoldások ellen dolgozik. Azt gondolom te jelenleg jó úton vagy azzal, hogy egy olcsóbb futómű + DAC kombót hallgatsz. Ezen elég keveset lehet bukni azt gondolom. Allin jó egy erősítő DAC kártyával, meg egy futómű (legyen az dedikált vagy PC) oszt' csá.

Igen, mar masoktol is hallottam, hogy az audio pc-ben tobb lehetoseg van es mindig gyoz a dedikalt lejatszokkal szemben.kaef2 írta: ↑2024.11.05., kedd 09:29Hatodik éve használok egy saját építésű, alacsony TDP-jű Xeon processzoros, passzív hűtésű gépet, többnyire Linux OS-sel. Mégcsak extra USB kártya, vagy clockolt Ethernet kártya sincs benne. Asus workstation alaplap és nagyon drága ECC RAM van benne, 16 GB.tottyi írta: ↑2024.11.05., kedd 08:54En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40
Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.
Plusz ide is illik, amit az előbb @pjm-nek adott válaszom végére írtam a fül "tanulásáról".
És azt is egyre inkább belátom, hogy jelenleg a készülék a streaming szolgáltatás leggyorsabban "avuló" része (illetve úgy tűnik, egyes esetekben maga a szolgáltató is az), úgyhogy az all-in-one gépészkedést egyelőre lehet, hogy halasztom egy kicsit![]()
Szoval ezt a pc-et csak azert irtam mert ebben lehet talan a legkevesebbet bukni ha cserelgetsz benne par evente alkatreszeket es a software meg mindig napra kesz lesz benne. Persze nem mindenkinek valo es egyszerubb egy kesz lejatszot venni de kiprobalnek egy olyat.
Amikor megjelent az Audirvana is Linuxon, akkor elkezdtünk kísérletezni egy kollégámmal egy nagyon lebutított Ubuntu szerveres alappal a Roon Core és Audrivana alá. Sokféle dedikált streamerrel próbáltam, a legdrágább olyan 30e euro árú volt, de egyik sem hozott olyan változást, ami miatt vásárlási kényszert éreztem volna.
Két figyelemre méltó tapasztalatot szereztem:
- a Hifiman Serenade létrás dac-ba épített egyszerű, egy ARM csipes Roon végpont nagyon jól bevált, főképpen az ár/érték arány tekintetében. Nem komplett streamer, csak Roon végpont.
- a Fiio DAP-okba (M15s, M17) épített wifi és az ezen keresztül használható Roon végpont konfig milyen meglepően jó, megint csak ár/érték arány tekintetében. nem éreztem a wifit egyáltalán semmilyen szempontból kompromisszumnak még a DAP belső 64 GB SSD-jéről lejátszva ugyanazt a file-t, mint a Roon alól, sem.
A képen a jobb felső polcon látható a Streacom házba épített Roon Core/Audirvana headless gép.

Akkor mi az, ami nem avul? A CD, vagy esetleg az LP, esetleg a kazetta?
Hatodik éve használok egy saját építésű, alacsony TDP-jű Xeon processzoros, passzív hűtésű gépet, többnyire Linux OS-sel. Mégcsak extra USB kártya, vagy clockolt Ethernet kártya sincs benne. Asus workstation alaplap és nagyon drága ECC RAM van benne, 16 GB.tottyi írta: ↑2024.11.05., kedd 08:54En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.
Plusz ide is illik, amit az előbb @pjm-nek adott válaszom végére írtam a fül "tanulásáról".
És azt is egyre inkább belátom, hogy jelenleg a készülék a streaming szolgáltatás leggyorsabban "avuló" része (illetve úgy tűnik, egyes esetekben maga a szolgáltató is az), úgyhogy az all-in-one gépészkedést egyelőre lehet, hogy halasztom egy kicsit![]()
Szoval ezt a pc-et csak azert irtam mert ebben lehet talan a legkevesebbet bukni ha cserelgetsz benne par evente alkatreszeket es a software meg mindig napra kesz lesz benne. Persze nem mindenkinek valo es egyszerubb egy kesz lejatszot venni de kiprobalnek egy olyat.

En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.s4tch írta: ↑2024.11.04., hétf. 23:48Ez egy érthető probléma, és nem is vagy vele egyedül. Én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mire váltanék, ha bármilyen okból nem lenne tidal. Annyi biztos, találnánk valamit.adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 08:43Ez így jól hangzik, de sem a Roon, sem az Audirvana, sem az MConnect, sem a Jplay nem támogatja, amikhez nekem valamilyen szinten közöm van...
Tényleg jó lenne, ha fontos lenne mindenkinek, hogy a lehető legváltozatosabb forrást tudják nyújtani....