Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 356

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: hifis »

dixie-chicken írta:
2024.11.25., hétf. 15:53
Rock60 írta:
2024.11.25., hétf. 14:11
akvapark írta:
2024.11.24., vas. 13:34
Nyilván az lesz a válasz, hogy: A vízszintes szöghiba csökkentésére.
De többet veszít a konstruktőr, hogy elcsatolta a kart a lemeztányértól.
Szerintem illik egy tömegként kezelni. gondolkodik.gif
Egy tömegként ? gondolkodik.gif Miért ?
Próbálom megfejteni, miért tartjátok ezt fontosnak... gondolkodik.gif
Maga a hosszú kar rezonáns viselkedése szerintem sokkal nagyobb probléma, mint hogy a futómű és a karbázis fixen össze van - e kötve, vagy sem.
Gondolom, az a gondolat lehet a háttérben, hogy ha a futómű és a karbázis elmozdul egymáshoz képest akár ezred millimétert is, az az elmozdulás jelet indukál a hangszedőben.
Csakhogy, a karbázis karra merőleges elmozdulása nem jelenik meg a kar hangszedő felöli végén. / Minél hosszabb a kar, annál kevésbé./
A karral párhuzamos elmozdulása meg nem indukál jelet a hangszedőben, csak a merőleges.
Így látom kb, aztán lehet, hogy tévedek... gondolkodik.gif
Egyébként a képen látható lemezjátszó futóműve és karja össze van kötve a födémmel, vagy a beton aljzattal, amin áll. :D
2 elmélet van (elméletileg :D ):

1.) amikor 1 egységént kezelik a futóművet és a hozzátartozó hangkart (hangszedővel)
2.) amikor szét van választva a futómú és a hangkar "bázisa",hangszedővel...

nekem az 1.) opció a szimpibb...egy ismim komoly Garrard 401-es plinth-et készitet,első körben szét volt választva a futómű és a kart hordozó "felület" (SME M2-12+SPU Royal)....ugyanezen kérdéseken ment át maga is,aztán "összekötötte" a 2 felületet (még arra is ügyeltek hogy a futómű és szeparált "kardeszka",tömegben ugyanaz legyen)....jobb lett a hang az "összekötött" opcióban,annak ellenére hogy idleres volt a futómű..

no comment... :smile49:
Azért vannak hívei a szétválasztott konstrukciónak is. Ráadásul ezek jó drága készülékek.
A "csoda" lemezjátszóban inkább az a furcsa, hogy a padlóra telepítette. Ha venne egy kellően nagy 40 mm vastag (vagy több) tömbösített juhar lapot, amit akármilyen akusztikus elemmel elcsatol a padlótól, és arra rakja a cuccot, korrektebb lenne az installálás.
A tömbösített juhar lap használata lemezjátszó készülék alá amúgy Kuzma ajánlása, mint egy nem drága megoldás.
Lemezjátszó_1.jpg
Lemezjátszó_2.jpg
Lemezjátszó_3.jpg
Lemezjátszó_4.jpg

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2735

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2024.11.25., hétf. 14:11
akvapark írta:
Maga a hosszú kar rezonáns viselkedése szerintem sokkal nagyobb probléma, mint hogy a futómű és a karbázis fixen össze van - e kötve, vagy sem.
Gondolom, az a gondolat lehet a háttérben, hogy ha a futómű és a karbázis elmozdul egymáshoz képest akár ezred millimétert is, az az elmozdulás jelet indukál a hangszedőben.
Csakhogy, a karbázis karra merőleges elmozdulása nem jelenik meg a kar hangszedő felöli végén. / Minél hosszabb a kar, annál kevésbé./
A karral párhuzamos elmozdulása meg nem indukál jelet a hangszedőben, csak a merőleges.
Egyébként a képen látható lemezjátszó futóműve és karja össze van kötve a födémmel, vagy a beton aljzattal, amin áll. :D
2 elmélet van (elméletileg :D ):

1.) amikor 1 egységént kezelik a futóművet és a hozzátartozó hangkart (hangszedővel)
2.) amikor szét van választva a futómú és a hangkar "bázisa",hangszedővel...

nekem az 1.) opció a szimpibb...egy ismim komoly Garrard 401-es plinth-et készitet,első körben szét volt választva a futómű és a kart hordozó "felület" (SME M2-12+SPU Royal)....ugyanezen kérdéseken ment át maga is,aztán "összekötötte" a 2 felületet (még arra is ügyeltek hogy a futómű és szeparált "kardeszka",tömegben ugyanaz legyen)....jobb lett a hang az "összekötött" opcióban,annak ellenére hogy idleres volt a futómű..

no comment... :smile49:
Csatolmányok
401 11.jpg
401 9.jpg
401 9.jpg (50.65 KiB) Megtekintve 1683 alkalommal
401 2.jpg
401 2.jpg (44.63 KiB) Megtekintve 1683 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1470

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

akvapark írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager írta:
2024.11.24., vas. 13:45

Előnyök
Alacsonyabb követési hiba
A hosszú hangkar esetében a kar és a barázda közötti szögeltérés minimálisra csökkenthető, ami pontosabb barázda-követést eredményez.
Kisebb oldalerő
Egy hosszabb karon kisebb az oldalerő hatása a hangszedőre, ami kevésbé terheli meg a lemezt és a hangszedőt, hosszabb élettartamot biztosítva.
Stabilabb mozgás
A hosszabb kar általában stabilabb mozgást tesz lehetővé, mivel a súlypont eloszlása és a tehetetlenségi nyomaték kedvezőbb.

Hátrányok
Mechanikai kihívás
A hosszú kar pontos, rezgésmentes működéséhez rendkívül precíz csapágyazásra és merev konstrukcióra van szükség.
Nagyobb méret
A hosszú hangkarok több helyet igényelnek, ami kevésbé praktikus a kompakt rendszerek esetében.
Költséges kivitelezés
Az ilyen karok anyag- és gyártási költségei jelentősen magasabbak.
Akad még hátrány.
Az irgalmatlan hosszú karba irgalmatlan hosszú karkábel kell, ami számos hátránnyal járhat.
Azon túl nincsen olyan technológia, amelyik ilyen hosszon olyan alacsonyan tartsa a kar-rezonanciákat, mint egy jobb 9 - 10 collos karnál.
A kar tömege is hatalmas az átlaghoz képest, emiatt sok hangszedő kiesik a használhatók repertoárjából.

Az előny, hogy hosszabb karon kisebb oldalerő hat a hangszedőre és lemezre, csak elméleti. Az antiskating feladata bármilyen hosszú karnál ennek az erőnek a kompenzálása 0 - ra. Öööö...szerintem. gondolkodik.gif :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3258

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

funker írta:
2024.11.24., vas. 12:30
valaki tudja esetleg a megoldast? adott egy pro-ject lemezjatszó, ráhelyezem a lemezt, majd a súlyt, indítás, tisztitás kecske szőr kefével. gyárilag van rajta egy filc korong, ami átfordításkor mindíg ráragad. miért van ez?
Éppen ez a kefélgetés miatt ragad hozzá a filc a lemezhez, ezt kell elkerülni, elfelejteni.
A vákumosan lemosott, és tisztán tartott lemezeket, semmivel sem kell kefélgetni. A keféléssel nem lehet portalanítani a lemezt, de legalább feltölteni igen.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 834

Hozzászólás Szerző: peterson »

Csatlakoznék az előttem szólókhoz!
Semmiféle hokusz-pokusz nem kell, csak a vákumos mosás! (Ultrahangos mosás is szóba jöhet kiegészítésként!)
Tapasztalat szerint mosás után legalább 10 lejátszásig semmire sincs szükség, s én a tűt sem tisztítom oldalanként, a lemezeim tiszták. Ja, és az új lemezt is mosni kell, lehet hogy látszatra tiszta, de általában fel van töltődve statikusan, s a gyártás folyamán rákerülő anyagok is rajt vannak, a gyárban senki sem tisztítja meg őket!

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 260

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

funker írta:
2024.11.24., vas. 14:07
köszönöm az ötleteket, esetleg a filc helyett parafa+gumi alátét?
Akár az is jó lehet, de azt nem árt tudni, hogy mindegyik alátét mást eredményt ad. És ez lejátszónként is változó.

De csatlakoznék Voyagerhez, pontosan azt csinálom én is mint ő.
A legjobb a megfelelő mosás, majd új antisztatikus tasakban pormentes helyen tárolás. Így semmiféle kefe nem is kell, kiküszöbölendő az újra feltöltést. (de azért a filcet lecserélném.)
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2134

Hozzászólás Szerző: Voyager »

funker írta:
2024.11.24., vas. 14:07
Az, hogy mi működik azon a lemezjátszón azt innen nehéz megmondani. A problémát egyébként is a lemez nagy mértékű sztatikus feltöltődése okozza, tehát azt érdemes megszüntetni.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

funker
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: funker »

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

akvapark írta:
Ez egy nagyon érdekes és jogos meglátás!

A vízszintes szöghiba csökkentése kétségkívül fontos cél, hiszen az optimális szöghiba közvetlen hatással van a hangszedő által követett barázdák pontos letapogatására. Azonban azzal, hogy a hangkart elcsatolják a lemeztányértól (mint ahogy a képen is látható), valóban komoly kompromisszumokat vállal a "konstruktőr", különösen a rendszer tehetetlenségi és rezonancia-viselkedése szempontjából.

Összességében, ahogy mondtad, "egy tömegként kezelni" érdemes a rendszert, mert így minimalizálható a nem kívánt energiák disszipációja és az akusztikai problémák. A hosszú kar előnyeit is csak akkor lehet igazán kihasználni, ha a mechanikai kapcsolat stabil és alacsony rezgésű marad. Ezért az elcsatolt kar inkább kompromisszum, mintsem előrelépés a hangminőségben.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2024.11.24., vas. 13:27
Nem vagyok nagy lemezjátszós, de ennek mi az értelme?
Előnyök
Alacsonyabb követési hiba
A hosszú hangkar esetében a kar és a barázda közötti szögeltérés minimálisra csökkenthető, ami pontosabb barázda-követést eredményez.

Kisebb oldalerő
Egy hosszabb karon kisebb az oldalerő hatása a hangszedőre, ami kevésbé terheli meg a lemezt és a hangszedőt, hosszabb élettartamot biztosítva.

Stabilabb mozgás
A hosszabb kar általában stabilabb mozgást tesz lehetővé, mivel a súlypont eloszlása és a tehetetlenségi nyomaték kedvezőbb.

Hátrányok
Mechanikai kihívás
A hosszú kar pontos, rezgésmentes működéséhez rendkívül precíz csapágyazásra és merev konstrukcióra van szükség.

Nagyobb méret
A hosszú hangkarok több helyet igényelnek, ami kevésbé praktikus a kompakt rendszerek esetében.

Költséges kivitelezés
Az ilyen karok anyag- és gyártási költségei jelentősen magasabbak.

Ez az irodalom.

Valójában, ezek a hosszú karok többnyire mérnöki érdekességek, és a gyakorlatban csak egy szűk réteg számára relevánsak, akik kompromisszum nélkül, megszállott módon keresik az analóg hangzás csúcsát.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: akvapark »

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2794

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Nem vagyok nagy lemezjátszós, de ennek mi az értelme?
1732449479717.jpg
1732449479717.jpg (42.2 KiB) Megtekintve 1593 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

DeProtector írta:
2024.11.24., vas. 12:49
funker írta:
valaki tudja esetleg a megoldast? adott egy pro-ject lemezjatszó, ráhelyezem a lemezt, majd a súlyt, indítás, tisztitás kecske szőr kefével. gyárilag van rajta egy filc korong, ami átfordításkor mindíg ráragad. miért van ez?
Sztatikusan feltöltődik. Ilyen szempontból (sem) a legjobb a kecskeszőr kefe. Meg a filc sem.
Vagy lecseréled a filcet valami antisztatikus alátétre, vagy próbáld ki az antisztatizálo pisztolyt. Vagy mindkettő.
+1 gondolat.
A lemez van nagyon feltöltődve, ezért magához vonzza a filcet, vagy bármi mást. Jó tudni, hogy vákuumos mosással (jó folyadékkal) szinte teljesen eltüntethető a hanglemez sztatikus töltődése.

Én teljesen leszoktam a lemez lejátszás előtti keféléséről, mert úgyis csak azt húzza le ami szabad szemmel látszik, a finom por ami igazán probléma az ottmarad a barázdában. Viszont a tűt minden lemezoldal előtt és után megtisztítom.

A legideálisabb, ha nagyon tiszta és pormentes a zeneszoba.

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 260

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

funker írta:
Sztatikusan feltöltődik. Ilyen szempontból (sem) a legjobb a kecskeszőr kefe. Meg a filc sem.
Vagy lecseréled a filcet valami antisztatikus alátétre, vagy próbáld ki az antisztatizáló pisztolyt. Vagy mindkettő.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

funker
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: funker »

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: b4xter »

Rock60 írta:
2024.11.16., szomb. 21:51
N, mint Nű. :D
N, mint needle. Azok a nyomorultak ott nem beszélnek magyarul, azért nem T, mint tű sad.gif

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1291

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

antizigün írta:
2024.11.18., hétf. 20:42
SoundMania írta:
2024.11.18., hétf. 20:13
antizigün írta:
2024.11.18., hétf. 19:59

Hàt valóban erdekes élmény kézzel kitekerni. De ha màsért nem, azert megéri hogy a kàbelezésben gyönyörködjunk
Nem értem mit jelent amit írsz. De ahogy látom műanyag még most is ez az alkatrész. Sajnos ez így egy nagy negatívum. Hangban is. Egy Michelle Tecnoweight nagyon sokat dob rajt. Ania hangszedővel meglepően jól szól úgy. Nélkülük elég felejtős kar. Ha más hangszedőt akarsz használni, akkor felejtsd el ezeket a karokat.
Most rb202 kar van a lemezjàtszómban, szerintem ebben fém tartja a - gyàri - ellensúlyt. mp110 hangszedővel elég jól egymasra talaltak. Volt màr hogy majdnem eladtam de nem sikerült elengedni
Képeken mindkettő olyan műanyagnak néz ki mint amilyen mindig is volt. Ha tetszik hagyd. Ha valamit mégis cserélsz akkor meg amit írtam..... Sorrend: Ania, Tecnoweight, belső és külső kábelek. 220-ra teljesen felesleges. Vagy engedd el ezeket és vegyél egy..... másikat, amibe csak a bele való hangszedőt kell megtalálnod.

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

SoundMania írta:
2024.11.18., hétf. 20:13
antizigün írta:
SoundMania írta:
2024.11.18., hétf. 19:47

Amelyiken nem műanyag az ellensúly csapja. :)
Hàt valóban erdekes élmény kézzel kitekerni. De ha màsért nem, azert megéri hogy a kàbelezésben gyönyörködjunk
Nem értem mit jelent amit írsz. De ahogy látom műanyag még most is ez az alkatrész. Sajnos ez így egy nagy negatívum. Hangban is. Egy Michelle Tecnoweight nagyon sokat dob rajt. Ania hangszedővel meglepően jól szól úgy. Nélkülük elég felejtős kar. Ha más hangszedőt akarsz használni, akkor felejtsd el ezeket a karokat.
Most rb202 kar van a lemezjàtszómban, szerintem ebben fém tartja a - gyàri - ellensúlyt. mp110 hangszedővel elég jól egymasra talaltak. Volt màr hogy majdnem eladtam de nem sikerült elengedni

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

antizigün írta:
SoundMania írta:
antizigün írta:
2024.11.18., hétf. 19:29
Sziasztok

Melyik rega kar jobb? A 202 vagy a mostani pörgetőkbe tett 220? Mindkettő AS beallítàssal. A 202es egy kicsivel nehezebb. Koszi

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
antizigün írta:
Sziasztok

Melyik rega kar jobb? A 202 vagy a mostani pörgetőkbe tett 220? Mindkettő AS beallítàssal. A 202es egy kicsivel nehezebb. Koszi

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

antizigün írta:
Sziasztok

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

frenki485 írta:
2024.11.16., szomb. 19:12

Sztem az a tű neve/típusa, csak hogy ne legyen egyszerű...
Az "N" a Shure-oknál a tűre utal, ha jól tudom
N, mint Nű. :D

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 643

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

dixie-chicken írta:
2024.11.16., szomb. 19:40
Shure "guidelines"...nincs minden benne,de igy is elég kiadós... :smile49:
Köszi!
Ez hasznos!
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”