Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3323

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nálam a teljes (kábelekkel együtt értendő) rendszer használt piaci értékének kb. 15%-a a kábelek ára. Ettől sokkal többet nem is gondolnék jelenleg költeni rá.
Én továbbra is tartom, hogy készülék árával vetekedő kábel ára helyett inkább az annyival drágább készülék hozhat többet a hangon még ruhaszárítő kötéllel is. Azaz pl. egy 500e Ft-os erősítő mögé felesleges az 500e Ft-os tápkábel, szinte biztos, hogy jobb hangot kapunk az 1 milliós erősítő esetén a gyári tápkábellel (foleg adott márkán belül).
Persze, ha már reálisan nincs hova felfelé haladni a komponensekkel, akkor nyilván lehet "játszani", és kell is a tisztességes kábelezés, vagy legalább is érdemes számolni vele.
Tehát nem a kábelezés ellen vagyok, csak túlzásokba nem érdemes esni szerintem.
Csak a Marantz! :-D

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Öreghifis írta:
2024.11.20., szer. 09:50

Talán volt már itt szó róla, de ismétlés a tudás anyja: egy kábel semmit nem tesz hozzá a készülék hangjához, legfeljebb segít kihozni azt, amire képes. Egy futottak még kategóriájú, gyenge hangú cucchoz hiába veszünk méregdrága kábelt, attól a hangja egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más. Ezt is figyelembe kell venni. De még a jó készülék-jó kábel esetében is ott van az a bizonyos szinergia, ami vagy működik, vagy nem - de ez már a hitvilág témaköre.... :rolleyes: :rolleyes:
Ez nem ilyen egyszerű, szerintem a kábeleknek igenis van saját hangja. Már ha pusztán olyan egyszerű dolgot nézünk, hogy egy funkcióját, szerkezetét, stb tekintve azonos ezüst kábel egy rézhez képest a magastartományban mondjuk kiemel, az utóbbi pedig esetleg épp mélyben testesebb, több.
De amit te mondasz, hogy nem tesz hozzá a kábel a rendszer hangjához, csak kihozza belőle, amit az tud, az nincs ellentmondásban azzal, hogy egy jó kábellel máshogyan szól, vagy létezik a szinergia?
Arról nem beszélve, hogy a kábeleknek van mérhető induktivitása, kapacitása és impedanciája, mindegyik változó a frekvencia függvényeben. Ezen kívül biztosan vannak olyan tulajdonságaik, amelyek mérésékkel nem, vagy nehezen meghatározhatóak, leírhatóak, mégis jól hallható különbségeket okoznak.
Ráadásul az ún. aktív elemei egy rendszernek, olyan alkatrészekből épülnek fel nagyrészt, amelyekre ugyanez igaz, csak még pluszban bejöhetnek áram, hő és egyéb változók. Szóval, hogy szinte minden "kábel".
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Öreghifis írta:
2024.11.20., szer. 09:50
"egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más"
Én simán jobbnak tudok hallani más hangot.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 864

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Mindig is kivancsi voltam mennyi nalam a kabelezes de sosem volt kedvem osszeszamolni.
Ahogy szamolgattam kb majdnem 50% nalam a kabelozas, ezek ujonnan vasarolt arak.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3192

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

wasiliy888 írta:
2024.11.20., szer. 08:55
Ezek szerint az én rendszerem erősen alulkábelezett, mert nálam a kábelek összértéke nem éri el a teljes rendszer (kábelek is benne) értékének a negyedét. Valamivel több, mint 20%-át teszi ki.
Az is érdekes, hogy ezt miképpen érdemes számolni. A végfokomnak van egy tápkábele, ami csak az övé. Az előfokból felé tartó ic, és a hangsugárzóhoz jelet továbbító kábelek fele számítandó még az erősítőhöz? Mi számít az erősítő értékének, amennyiért vettem használtan, vagy amennyibe egykoron került újként, esetleg amennyiért úgy gondolom, hogy most tudnék venni egy hasonlót, vagy jobbat?
gondolkodik.gif
Szerintem nincs alulkábelezve a rendszered, ez mindenkinek a saját döntése, hogy mennyire tartja fontosnak. Ahogy írtam is, nézőpont kérdése.
Hogyan érdemes számolni? Mit, mennyiért vettél. Szerintem az nem releváns, hogy valami mennyibe került új korában, ha már több kézen ment keresztül, vagy az utódmodell mennyibe kerül.
Én az elő és végerősítő közötti kábelt, az előfokhoz számoltam, a végfokhoz pedig a hangfalkábelt.
De számolhatod úgy is, hogy a teljes rendszer bekerülési árából kiveszed a kábeleket, és kiszámolod a százalékos arányát. Teljesen mindegy, ígyis-úgyis kijön a matek.
Ideális arány szerintem nincs, ezen kár is vitatkozni.
Ahogy H. Zs. mondta, mindenki úgy élvez, ahogy tud.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Öreghifis »

Nem gondoltam volna, hogy az a 10 százalékos szöveg igy meglódítja a fantáziákat.... :rolleyes:

Barátaim, a helyzet az, hogy a hazai hifi őskorában a ma már kommersznek számító Technics, Pioneer, Akai és hasonlók uralták a piacot, és három-négy féle kábel. Az akkori választék és árviszonyok alapján az a 10 százalék nagyjából reálisnak számított. Aztán megjelentek a komolyabb gépek, és velük együtt a komolyabb kábelek, és ez az arány LASSAN felborult, de szerény véleményem szerint, ha elvonatkoztatunk egyes készülékek és kábelek irreálisan magas árától, ez az arány nagyjából ma is igaz.

Talán volt már itt szó róla, de ismétlés a tudás anyja: egy kábel semmit nem tesz hozzá a készülék hangjához, legfeljebb segít kihozni azt, amire képes. Egy futottak még kategóriájú, gyenge hangú cucchoz hiába veszünk méregdrága kábelt, attól a hangja egy dekával sem lesz jobb, legfeljebb más. Ezt is figyelembe kell venni. De még a jó készülék-jó kábel esetében is ott van az a bizonyos szinergia, ami vagy működik, vagy nem - de ez már a hitvilág témaköre.... :rolleyes: :rolleyes:

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ezek szerint az én rendszerem erősen alulkábelezett, mert nálam a kábelek összértéke nem éri el a teljes rendszer (kábelek is benne) értékének a negyedét. Valamivel több, mint 20%-át teszi ki.
Az is érdekes, hogy ezt miképpen érdemes számolni. A végfokomnak van egy tápkábele, ami csak az övé. Az előfokból felé tartó ic, és a hangsugárzóhoz jelet továbbító kábelek fele számítandó még az erősítőhöz? Mi számít az erősítő értékének, amennyiért vettem használtan, vagy amennyibe egykoron került újként, esetleg amennyiért úgy gondolom, hogy most tudnék venni egy hasonlót, vagy jobbat?
gondolkodik.gif
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.19., kedd 22:32
És én még azt képzeltem, hogy sokat költöttem kábelekre... ööö hát úgy látom, kicsit elgurult az a gőzhenger, vagy mi.
Ennél még találkoztam durvább, aránytalanabb leosztással is! Mikor 1-1 tápkábel értéke, kb. a duplája volt 1-1 készüléknek, és az összekötők, hangfalkábel is ezt a szintet képviselték. Tehát ott erősen a kábelezésen volt a hangsúly.
Nyilván kell a jó kábelezés, mert a nélkül a rendszer csak vegetál, de azért ezt már erősen túlzásnak érzem. Persze nem vagyunk egyformák, és szinte mindenki más rendszerépítési filozófiát követ.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 444

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Voyager írta:
2024.11.13., szer. 08:20
Úgy alakult, hogy szükségem lenne egy pár XLR-XLR összekötő kábelre. Ha bárkinek van ötlete, hogy 70-80 ezer Ft környékén mi az, ami ár-érték arányban jó választás lehet, nagyon szívesen fogadom a javaslatokat.

Előre is köszönöm!
Én 1. körben megkérdezném milyen készülékek közé kellene. A másodikban meg azt, hogy mit akarsz lecserélni és miért. Hacsak nem egy teljesen új kábelezésről van szó.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

És én még azt képzeltem, hogy sokat költöttem kábelekre... ööö hát úgy látom, kicsit elgurult az a gőzhenger, vagy mi.
Dynavox X4000

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.11.19., kedd 21:02
zoli73 írta:
2024.11.19., kedd 19:56

Szóval akkor, amikor még szinte nem is léteztek audio célra készült kábelek. Amikor még lámpazsinórt vettünk a Keravillban hangfalkábelnek, mert csak az volt. Igen, akkor tényleg körülbelül ez lehetett az arány.
Talán még annyi sem.
Aztán, ahogy a kábelgyártók el kezdték felfedezni - természetesen maguknak - a kábelpiac lehetőségét, beindult a gőzhenger...
Ha nem is 100, de olyan 50 % van nálam is. Az is "csak" azért annyi, mert elég sok a DIY drót.
Viszont, az egyik IC kábel több, mint kétszer annyiba kerűl, mint a dac, vagy a phono...
Hát igen, mikor a gyártók(hajdanán még csak maroknyi) öntudatukra ébredtek, vagyis felismerték a piaci igényt, akkor tényleg beindult a gőzhenger. Amit azért valljuk be, ma már maguk a gyártók is gerjesztenek. Nem beszélve arról, hogy még ma is, újabbnál, újabb gyártók jelennek meg.
Ez a 100% nálam is inkább átlagosan van meg, mert van olyan készülékem aminél hajszálra megvan, van amelyiknél talán 70%-a a kábelek, de olyan is van, aminél 3x többe vannak a kábelek, mint maga a készülék. Így a végén nagyjából kijön a matek, de ez még terveim szerint némileg tolódni fog a kábelek irányába.
Jut eszembe, nekem is van olyan kábelem, ami a rendszerem legértékesebb eleme, nagyjából 3 készülék árával vetekszik.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1380

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2024.11.19., kedd 19:56

Szóval akkor, amikor még szinte nem is léteztek audio célra készült kábelek. Amikor még lámpazsinórt vettünk a Keravillban hangfalkábelnek, mert csak az volt. Igen, akkor tényleg körülbelül ez lehetett az arány.
Talán még annyi sem.
Aztán, ahogy a kábelgyártók el kezdték felfedezni - természetesen maguknak - a kábelpiac lehetőségét, beindult a gőzhenger...
Ha nem is 100, de olyan 50 % van nálam is. Az is "csak" azért annyi, mert elég sok a DIY drót.
Viszont, az egyik IC kábel több, mint kétszer annyiba kerűl, mint a dac, vagy a phono...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Öreghifis írta:
2024.11.19., kedd 09:52
Nagyon köszönöm a Mester válaszát!

Az optikai átvitel minősége nemcsak az optikai kábel minőségétől függ, hanem az adó és vevőoldali elektronikáktól is.

A vevőoldali elektronikával aligha lehet probléma, mert az a napokban innen a fórumról beszerzett Hivox Lupus C MKIII DAC :D . Az adó viszont egy Sony CDP CX55 ötven lemezes tár, aminél ezek szerint kérdéses lehet az optikai kimenet minősége. És ha már itt tartunk: lehet-e ebbe a Sonyba utólag koax digitális kimenetet tenni,és ha igen, érdemes-e? Úgy értem, hogy a koax kimenet minősége megbízhatóbb-e, mint az optikai kimeneté?
Persze, hogy lehet, jobb is lesz, és nem kerül sokba (attól függ persze, kinek a karmaiba kerülsz :D) Mindenesetre a rettenetes fixen beépített hálózati kábelét is érdemes lenne kicserélni jobbra (nem vagyonokért)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Öreghifis írta:
2024.11.19., kedd 19:17
Ezt az "egykori 10%-os aranyszabályt" ki fektette le?

A hifi őskorában, valamikor az időszámítás előtt volt általánosan elfogadott elv.... :D
Értem!
Sajnos ez ma már nem igazán állja meg a helyét.

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ezt az "egykori 10%-os aranyszabályt" ki fektette le?

A hifi őskorában, valamikor az időszámítás előtt volt általánosan elfogadott elv.... :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Öreghifis írta:
2024.11.19., kedd 08:34
Kedves Tagtársak,

remélem, jó helyen járok.
Optikai kábel ügyben kérdezem: van-e érezhető (azaz hallható) különbség az egyes árkategóriájú optikai kábelek között? Érdemes betartani itt is azt az egykori aranyszabályt, hogy a készülék árának kb. 10 százalékát érdemes kábelre költeni? Röviden: a drága optikai kábel hangja annyival jobb is, amennyivel drágább?

A válaszokat előre is köszönöm.
Ezt az "egykori 10%-os aranyszabályt" ki fektette le? Én még nem hallottam róla, de nagyon aránytalannak tartom. Példának okáért, vagyünk egy 400e Forintos forráskészüléket, amihez szükséges egy hálózati kábel, és egy összekötő kábelpár. Ezt ugyan meg lehet oldani 40e Forintból, de ezekkel a készülék csak működik, de nem nyújtja azt a tudást, amiért 400e Forintot adtunk.
Szerintem ahhoz, hogy a készülékek a tudásuk minél nagyobb hányadát kinyerhessük, ahhoz sokkal többet kell kábelekre költeni, mint 10%.
Ha ezt az "aranyszabályt" vesszük figyelembe, akkor nálam ez a hányad nagyon eltolódott. Ez nálam kb. 100%, tehát a fenti példa alapján, a hálózati kábel és az összekötő kábelpár, kb. a készülék árával megegyező.
Na hogy most ez ideális, túlzás, vagy netán kevés? Ez nézőpont kérdése.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1380

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Öreghifis írta:

Érdemes betartani itt is azt az egykori aranyszabályt, hogy a készülék árának kb. 10 százalékát érdemes kábelre költeni?
Az a 10 % inkább 20 - 30.
Olcsóbb rendszer esetén még több. Szerintem.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Öreghifis írta:
Kedves Tagtársak,

Optikai kábel ügyben kérdezem: van-e érezhető (azaz hallható) különbség az egyes árkategóriájú optikai kábelek között? Érdemes betartani itt is azt az egykori aranyszabályt, hogy a készülék árának kb. 10 százalékát érdemes kábelre költeni? Röviden: a drága optikai kábel hangja annyival jobb is, amennyivel drágább?

https://www.tme.eu/hu/news/library-arti ... dnod-kell/
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nagyon köszönöm a Mester válaszát!

Az optikai átvitel minősége nemcsak az optikai kábel minőségétől függ, hanem az adó és vevőoldali elektronikáktól is.

A vevőoldali elektronikával aligha lehet probléma, mert az a napokban innen a fórumról beszerzett Hivox Lupus C MKIII DAC :D . Az adó viszont egy Sony CDP CX55 ötven lemezes tár, aminél ezek szerint kérdéses lehet az optikai kimenet minősége. És ha már itt tartunk: lehet-e ebbe a Sonyba utólag koax digitális kimenetet tenni,és ha igen, érdemes-e? Úgy értem, hogy a koax kimenet minősége megbízhatóbb-e, mint az optikai kimeneté?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az optikai átvitel minősége nemcsak az optikai kábel minőségétől függ, hanem az adó és vevőoldali elektronikáktól is. Ha ezek minősége kiváló, akkor a hallható különbség a különféle optikai kábelek között egyértelmű jobb-rosszabb irányú. Ha ezen elektronikák bármelyike -azaz akár az adó oldalon, akár a fogadó oldalon-, minősége az éppen elfogadható (nincs adatkiesés) kategóriába tartozik, akkor a hallható különbség vagy elenyésző, vagy rossz-rosszabb irányú, amiből persze ki lehet mazsolázni a "hallgathatóbbat". Az adó és fogadó elektronikákat, amibe az aljzatok is beletaroznak, valamint a kiszolgáló egységeket (pl. táp, órajel) lehet javítani, de ez nem kis beavatkozást igényel, amitől legtöbben elhatárolódnak egy későbbi esetleges készülék eladás nehézsége miatt. A kommersz és audiofilnek mondott cdjátszókon éppúgy előfordulnak jobb (Toshiba, Sanyo) aljzatok, mint noname gyengébbek, sajnos az ezen aljzatok tápellátása a ritka kivételektől eltekintve minden készülékben kezdetleges és zajos feszültségstabilizátorokra van bízva (hiszen szólni mindenképp fog), ez a jitter egyik legnagyobb melegágya, a jitter (időzítési hibából fakadó torzítás) meg a régebben sokat emlegetett "digitális hang"-ért felelős.

Öreghifis
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kedves Tagtársak,

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: frankie »

Kedves Tagtársak.

Csak kíváncsiskodom. Van-e valakinek tapasztalata a Mundorf ACS2150, ACS2250 vagy mono ACS1250 Angelique kábeleivel?
Továbbá Belden 8471 és 8477 kábelekkel?
Gotham Gac-4/1 és Apogee WildEye - al?

Köszönöm.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Köszönöm szépen az eddigi javaslatokat és a megkereséseket!
Kipróbálok néhányat.
:smile53:
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4386
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

na,ha más is keres...

olyan területre távedtem,ami nekem teljesen ismertelen. optikai kábel... mivel filléres vacakhoz kell (nem,nem fogok jobbat venni), de abból jó lenne értelmesen kiszedni valamit. Jelenleg, mivel azt se tudtam,fog e működni, az auchanban vettem 1200 forintért Selecline optikait. Ha azt mondjátok,xarnak ez is jó, akkor marad ez. Bedugva elég nyers volt az egész (mivel minden új volt), de kb 2 óra járatás után már elkezdett szólni (TV okosító csak,semmi extra, 12ezerért, megDAC-olva a hálószobában), akár még maradhatna is, de ha van ötlet,elolvasom és megfontolom (bejáratás után) :smile53:

nyilván a realitások talaján keresem. A DVD 47Lab 0,4mm-es rézzel van bekötve a DAC-ra, koax bementen, xal nem kell ördöngősen nagy dologra gondolni, ez a 47Lab árszint kb elviselhető.

tankyú,
rev :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

A D1 még használtban is kb a duplája a megadott keretnek. De van hirdetve néhány xlr, ami belefér, vagy csak kicsivel több.

Láttam:
Hydrat, igaz ez is több - 100e
VdH The Second - 45e (csak 0,5m)
Volt egy Radnai is - 25e
Dynavox X4000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”