Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Tctronic írta:
2024.08.05., hétf. 20:49

Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó. :D
Lehet, hogy az a kábel, ami hitelesebbnek tünt, de mégis hiányérzetet keltett, mert unalmas volt, mégsem volt annyira jó.
A természetesség nem egyenlő az unalmassággal ezt sokan félreértik - tisztelet a kivételnek.
Biztosan létezik olyan kábel, ami minden szempontból természetesnek mondható és mégsem tartanád unalmasnak. Lehet, hogy ahhoz képest a mostani és az összes többi kábel színezettsége már zavarna.

Rock60
Őslakos
Őslakos

fererencz írta:
2024.08.05., hétf. 19:35

Nem inkább bambusz????
BAMBOOzled-meme-4.jpg
A wood emlékeim szerint fát jelent és a linkelt oldalon a leégett gyufa mögött fa erezete látható...
Véleményem szerint nem árt, de egy koncertet sem kell meglátogatni ahhoz, hogy fogalmunk legyen a megütött fa hangjáról és ne keverjük össze a műanyaggal.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2711

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Sajnos (vagy szerencsére) mindenki mást keres a zenében, az otthoni hifizés keretei között.. Egy-két kábel meghallgatáson túl vagyok már én is, de amit észrevettem magamon, hogy volt olyan kábelem amiről tudtam, hogy hitelesebb, sokkal közelebb álló volt talán a valósághoz, de ennek ellenére unalmas is volt. Egy minimális sziporkázás, fény, csillámpor nekem kell. (A túl sokat viszont nem szeretem) Arra a pár órára varázsoljon el, nem vagyok én lemezkiadó. :D Én nem az eredeti másolatát keresem, hanem attól szebbet. ;)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 20:18
cables írta:
2024.08.05., hétf. 19:17
kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 08:44

A " kapott hang nagyon elkerül a természetestől" állítást nagy csodálkozással szoktam figyelni.
Nem könnyű a zenei hang természetességét megítélni, de nem lehetetlen. Jó pár éve kaptam az alábbi CDt, Mark Duggan ütőhangszeres művész Touch wood című lemezét, amelyen fa hangszereken játszik.

Elvittem ezt a lemezt magammal egy ismerőshöz pár másik CD-vel és kábelekkel együtt...
Megkérdezhetem a valaha meglátogatott marimba és egyéb fa ütős hangszer koncertek számát?
Hány ilyen koncerten sikerült ott lenni?
Az összesen. :D
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
kaef2 írta:

A " kapott hang nagyon elkerül a természetestől" állítást nagy csodálkozással szoktam figyelni.
Nem könnyű a zenei hang természetességét megítélni, de nem lehetetlen. Jó pár éve kaptam az alábbi CDt, Mark Duggan ütőhangszeres művész Touch wood című lemezét, amelyen fa hangszereken játszik.

Touch Wood CD.png

Elvittem ezt a lemezt magammal egy ismerőshöz pár másik CD-vel és kábelekkel együtt...
-----
Megkérdezhetem a valaha meglátogatott marimba és egyéb fa ütős hangszer koncertek számát?
Hány ilyen koncerten sikerült ott lenni?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

fererencz írta:
2024.08.05., hétf. 19:35
cables írta:
. Függetlenül attól, hogy fának vagy műanyagnak játssza le a fa ütőshangszer hangját.

A gond ezzel csak az, hogy ilyen esetben nemcsak a fa hangja lesz más, hanem minden más hangszer, sőt az ének hang is. Csak ez a fánál jön ki egyértelműen, mert gyerekkorunk óta hallunk fa hangot, érezzük, hogy milyen tartományban kell a megütött fa hangjának lenni. Ez csak egy példa, de szemlélteti, hogy mi a természetes hang és mi nem az. Ezt a CDt bárki meghallgathatja és eldöntheti, hogy nála hogy viselkednek az ezüst kábelek.
-----
Nem inkább bambusz????
BAMBOOzled-meme-4.jpg
Marimba
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

cables írta:
. Függetlenül attól, hogy fának vagy műanyagnak játssza le a fa ütőshangszer hangját.

A gond ezzel csak az, hogy ilyen esetben nemcsak a fa hangja lesz más, hanem minden más hangszer, sőt az ének hang is. Csak ez a fánál jön ki egyértelműen, mert gyerekkorunk óta hallunk fa hangot, érezzük, hogy milyen tartományban kell a megütött fa hangjának lenni. Ez csak egy példa, de szemlélteti, hogy mi a természetes hang és mi nem az. Ezt a CDt bárki meghallgathatja és eldöntheti, hogy nála hogy viselkednek az ezüst kábelek.
-----
Nem inkább bambusz????
BAMBOOzled-meme-4.jpg
BAMBOOzled-meme-4.jpg (18.45 KiB) Megtekintve 1340 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

zbiro32
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 157

Hozzászólás Szerző: zbiro32 »

Bocsánat, valami nagyon félrement ebben az idézésben.
KEF LS 50 Wireless
Soundarts állvány, Sounndcare Superspikes talpak
Saec AC 600 - tápkábelek, Hydrasound Next Carbon Gold ethernet
Lenovo NAS - ( Minimserver)
Clarus dupla analóg tápegység

zbiro32
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 157

Hozzászólás Szerző: zbiro32 »

chord_ írta:
2024.08.05., hétf. 17:00
zoli73 írta:
2024.08.04., vas. 17:44
Ez az első magyarázat, amelyik a tuningolóknak világosan megmondja, hogy mit érdemes cserélni, ha a hangsugárzóban akarnak tuningolni.

Az én hangsugárzóimban oldalanként 3,8m belső kábelezés van, ez több, mint legtöbb "kívül" használatos kábelhossz. Tehát ez már nagyon nem elhanyagolható mennyiség. És akkor ez hol van még Vinkrerétől?!
Gratula!

Amúgy én is így jártam egy retró hangsugárzóval: Kicseréltem a tyúkbeleket, aztán sehogy sem szólt, vissza kellett cserélni.
Dragonweed ex fórumtárs meg jól kiröhögött..l

Ez egy nagyon rázós téma, itt senki sem fog egyetérteni.

Amit én tapasztaltam: az a belső kábel, ami gyakorlatilag a hangfalkábel folytatása, az cserélendő, ill. jó esély van a hangminőség javítására. Ez aránylag ritka, mert a hangváltót manapság szeretik a hátfalra tenni. De pl. a régebbi Spendorokban nem így van, vagyis a belső 70 cm vs. külső 1.5m már erősen összemérhető mennyiség. Az, hogy a(z esetleg) méregdrága hangfalkábelünk belül valami lámpadrótban folytatódik, nincs hifis, aki kibírná. Én sem bírtam, és jobb is lett.

Az a belső kábel, ami a hangváltótól a hangszórókig viszi a jelet, az viszont sokszor bele van kalkulálva a hangzásba. Ez a gyakoribb. Itt, nekem, egyszer sem sikerült elérni javulást. Egyszer sem. (BBC monitorok voltak, kétségbeejtően krumpli belső kábelekkel.)
Vagyis, itt minden megtörténhet, de jó esély van elrontani a hangot, ill. eltávolodni a ködbe az eredeti hangzástól, amit az adott doboznak megálmodtak. Ide szerintem jó nagy adag szerencse is kell.
KEF LS 50 Wireless
Soundarts állvány, Sounndcare Superspikes talpak
Saec AC 600 - tápkábelek, Hydrasound Next Carbon Gold ethernet
Lenovo NAS - ( Minimserver)
Clarus dupla analóg tápegység

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 973

Hozzászólás Szerző: chord_ »

zoli73 írta:
2024.08.04., vas. 17:44

Az én hangsugárzóimban oldalanként 3,8m belső kábelezés van, ez több, mint legtöbb "kívül" használatos kábelhossz. Tehát ez már nagyon nem elhanyagolható mennyiség. És akkor ez hol van még Vinkrerétől?!
Ez egy nagyon rázós téma, itt senki sem fog egyetérteni.

Amit én tapasztaltam: az a belső kábel, ami gyakorlatilag a hangfalkábel folytatása, az cserélendő, ill. jó esély van a hangminőség javítására. Ez aránylag ritka, mert a hangváltót manapság szeretik a hátfalra tenni. De pl. a régebbi Spendorokban nem így van, vagyis a belső 70 cm vs. külső 1.5m már erősen összemérhető mennyiség. Az, hogy a(z esetleg) méregdrága hangfalkábelünk belül valami lámpadrótban folytatódik, nincs hifis, aki kibírná. Én sem bírtam, és jobb is lett.

Az a belső kábel, ami a hangváltótól a hangszórókig viszi a jelet, az viszont sokszor bele van kalkulálva a hangzásba. Ez a gyakoribb. Itt, nekem, egyszer sem sikerült elérni javulást. Egyszer sem. (BBC monitorok voltak, kétségbeejtően krumpli belső kábelekkel.)
Vagyis, itt minden megtörténhet, de jó esély van elrontani a hangot, ill. eltávolodni a ködbe az eredeti hangzástól, amit az adott doboznak megálmodtak. Ide szerintem jó nagy adag szerencse is kell.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.08.05., hétf. 13:47
Lehet, hogy én is csak nevetnék szegény városi legendáriusokon, ha nekem is egy " nagyon nem alap " ezüst Siltech kábelezésem lenne.
Na de, mivel ez sokunknál nem annyira jellemző, maradnak a fenntartások a " futottak még " ezüst drótokkal szemben.
/ Mind ehhez persze nem szükséges egy A/3 - as oldalnyit idézni./
Nekem sincs több milliós Siltech kábelezésem, mégis nevetek rajta.
Amíg nem hallottam azt a bizonyos rendszert, addig én is ezt a buta nótát fújtam, hogy az ezüst kábel hangja magasba húz, vékony, hideg, mert ezt hallottam a "hozzáértőktől". Aztán amikor felnyitották a szemem, már rá kellett jönnöm, hogy ezt az előítéletet át kell gondoljam.
Ezt a buta előítéletet tovább erősítette bennem egy ezüstnek mondott(sohasem derült ki, hogy valóban ezüst-e, akkor elhittem, pláne hogy ráillett a sztereotípia) RCA kábel, ami néhány éve(5-6) vendégeskedett nálam, de az tényleg magasba húzott, hideg volt. Az akkori kábeleimmel(Kimber Hero) szemben, nagyon elvérzett.
Lehet, hogy valami olcsó, Kínai ezüst volt, de az ellenérzéseimet csak tovább növelte. A mai eszemmel már teljesen masképp gondolom, de ehhez kellett a tapasztalat, a városi legenda csak félrevitt.

Az idézésről már számtalanszor elmondtam, hogy kb. 90%-ban telefonról írok. Ha agyonütnek, akkor sem tudom megmondani, hogy telefonról hogyan lehet megoldani. Sajnálom.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.08.05., hétf. 12:24
kaef2 írta:

Jogos a felvetés, kérdés mit jelent az olcsó ?

A másik véglet az a Siltech, Crystal Cable ezüst/arany kábelcsomag, amit a felvételkészítéshez használunk részben tavaly késő ősz óta. Lista áron kb 30 millió forintról beszélnénk, ha lista áron kellett volna megvenni a Siltech, CC kábeleket.
Ahogy szoktam mondani, annyiért akár jó is lehet... :D

Nem vagyok a kérdésben különösebben jártas.
Van a birtokomban egy pár AN Vz, amit ma már nem tudnék megvenni, annak a használt ára 400 e. körűl van, ami nagyon sok pénz. És persze van annál is jobb a márkán belűl is, az AN LP többszörös áron, több fórumtárs is birtokol ilyet. ( Srry, más márkákhoz nem tudok hozzászólni. ) Tehát relatív, hogy kinek mi a drága. Mondjuk, nálam az " olcsó " a Vz árának a harmada - negyede.
Az ezüst " veszélyét " abban látom, mikor valaki a feljebblépés reményében, a középkategóriás rézdrótját váltja le kicsivel drágább ezüstre. Akkor jönnek a pofáraesések.
Amit én tapasztaltam, illetve ezüst - kérdésben a nálam jóval jártasabbaktól hallottam, hogy ötször meg kell gondolni, mielőtt az ember az ezüst vonal fele lép, mert a jó rézhez hasonlatos kiegyensúlyozottságú, az ezüst minden előnyét felvonultató ezüst kábel megvásárlásához mélyen a zsebbe kell nyúlni.
Tovább rontja a helyzetet, hogy érdemes rendszerben gondolkodni, hogy ha már ezüst, akkor legyen minden az - mint Nálad. Ez földi halandók közűl keveseknek járható út.
Ennek ellenére én jól elvagyok az egy árva Vz - vel, de erról a drótról sokan mondják, hogy meglepően jól integrálható idegen - akár kifejezetten olcsó - rendszerekbe is, ebben is rejlik a zsenialítása.
Anno én is Audio Note ezüstökkel kezdtem, előbb V-vel, aztán Vz-vel, amikor megvettem a Kondo-féle Kagekit az Avantgarde Trio hangsugárzók mellé. Kiváló, jó kábel. Amig csak Meishu és később P4 erősítőim majd a saját építésű 45-ös SE triódás voltak, nem volt jó a Vz, elég volt a V. A Kageki és a Trio már szerették.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.08.05., hétf. 12:40
kaef2 írta:
2024.08.05., hétf. 07:52
zoli73 írta:
2024.08.04., vas. 21:14

Nekem "mezei" hifista létemre ilyen szintű tapasztalataim nincsenek, és nem is lehetnek, mint neked. Az én tapasztalatom mindössze "csak" egy WireWorld Platinum Eclipse 8 RCA összekötőre, és 2db ValhallA tápkábelre szorítkozik. Igaz, ez utóbbi sem csak ezüst. Ezen kivül volt szerencsém vendégeskedni egy fórumtársunknál, aki nyugodtam mondhatom, hogy referencia lánccal rendelkezik. Nála teljes Siltech(nagyon nem alap) kábelezés szolgál.
Firtatva az ezüstkábelek hangzásra gyakorolt hatásáról kialakult tévhitet, városi legendát, csak nevetett, és annyit kérdezett, hogy "szerinted ez magasba húz, fényes? Ezt a tévhitet csak azok terjesztik, akiknek még nem volt dolga tisztességes ezüstkábellel."
Ezek szerint az én WW, és ValhallA kábeleim már "tisztességesek" lehetnek, mert nagyon nem "magasdúsnak" hallom a produkciót.
A Valhallát nem ismerem, nem volt módomban kipróbálni egyet sem (egyszer szívesen kipróbálnám), a WW-k közül sok mindent ismerek, az ezüstökből főképpen, gyakorlatilag mindegyikből volt vagy van. Sokáig, amikor a még Marten Duke 2 hangsugárzóim voltak és közeltérben kb 1,3 - 1,5 méterről hallgattam őket egy középkategóriás Audionet végfokkal, Holo Spring II KTE DAC-kal hajtva, minden kábel WW ezüst volt a rendszerben. Abban a környezetben a WW ezüst kábelezés maga volt a tökély. Pedig az Audionet erősítők és a Marten Duke is a kerámia hangszóróival inkább a "szárazabb", neutrálisabb irányba vannak besorolva a köznyelv által. Ott könnyen felborítaná az egyensúlyt az ezüst magas kiemelése. Ha lenne. De nem volt. Nálam. Nem vitatom, hogy lehetnek olyanok akiknél meg igen.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Lehet, hogy én is csak nevetnék szegény városi legendáriusokon, ha nekem is egy " nagyon nem alap " ezüst Siltech kábelezésem lenne.
Na de, mivel ez sokunknál nem annyira jellemző, maradnak a fenntartások a " futottak még " ezüst drótokkal szemben.
/ Mind ehhez persze nem szükséges egy A/3 - as oldalnyit idézni./

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
zoli73 írta:
cables írta:
2024.08.04., vas. 20:35

A jumper és a belső kábelezés teljesen más téma, és ez nagyon megér egy misét. A jumper a hangsugárzó két (vagy több) részének teljes együtt futásáért felelős. Ez egy nagyon kritikus kábel a rövidsége ellenére. Ezt a hangsugárzó gyártója ránk bízza, nekünk kell a lehető legjobb kábelt oda kiválasztani.

A belső kábelezés teljesen más téma. A komoly gyártók a saját belső kábeleikhez vizsgálják be a termékeiket, sztem, ahhoz nem nagyon érdemes nyúlni.
Viszont a hangfal kábelek döntő többsége igen rossz magasban és ezért sokan választják azt a megoldást, hogy ezüst vagy más élénk magas hangokat adó huzallal átkábeleztetik a hangsugárzókat. Ettől lesznek magasak, de a kapott hang nagyon elkerül a természetestől. Hibát másik hibával nem lehet kompenzálni.
Amig nem volt tapasztalatom ezüst kábelekkel, addig én is azt hittem, hogy ilyen hangkarakterűek.
Egyetértünk. Nem ilyenek. Nálam most minden kábel (táp, összekötők, Ethernet) ezüst, javarészt hazai, a képen látható hangsugárzókábel is.

Sokféle hangsugárzóval (többféle aktív 3 utas stúdió monitorral is a passzívak mellett) és a saját élő, koncert DSD256 felvételekkel kipróbálva nem tapasztaltam "élénk magas hangokat" vagy hogy "a kapott hang nagyon elkerül a természetestől".

Mind a márciusban megjelent Djabe: Art In Tone szalagról digitalizált és a nativedsd-nél megvehető nagy felbontású file-ok, mind a szintén szalagról készült, most megjelent Babindák, Juhász, Papesch, Pettik: Egy! című LP esetében használtunk ezüst kábeleket a felvétel és a kiadás során.

Nagyon, nagyon csodálkoznék, ha bármelyik kiadványt, vagy a nagy felbontású digitális transzfereket bárki túl "fényesnek" vagy "élénk magas hang"-osnak hallaná a sok ezüst kábel miatt.

[OFF - katt ide ha látni akarod]
A "a kapott hang nagyon elkerül a természetestől" állítást nagy csodálkozással szoktam figyelni:
- ha valaki nem volt ott a felvételen, nem tudja, hogy milyen utómunkával és hogyan készült az, milyen hangzással hagyták jóvá az allkotók, akkor honnan lehet tudni, hogy hogyan kellene szólnia illetve a kapott hang egy kábelcserétől lett természetellenes? Nem lehet, hogy a kábelcserével inkább a rendszere valós képességeit hallja?
Nekem "mezei" hifista létemre ilyen szintű tapasztalataim nincsenek, és nem is lehetnek, mint neked. Az én tapasztalatom mindössze "csak" egy WireWorld Platinum Eclipse 8 RCA összekötőre, és 2db ValhallA tápkábelre szorítkozik. Igaz, ez utóbbi sem csak ezüst. Ezen kivül volt szerencsém vendégeskedni egy fórumtársunknál, aki nyugodtam mondhatom, hogy referencia lánccal rendelkezik. Nála teljes Siltech(nagyon nem alap) kábelezés szolgál.
Firtatva az ezüstkábelek hangzásra gyakorolt hatásáról kialakult tévhitet, városi legendát, csak nevetett, és annyit kérdezett, hogy "szerinted ez magasba húz, fényes? Ezt a tévhitet csak azok terjesztik, akiknek még nem volt dolga tisztességes ezüstkábellel."
Ezek szerint az én WW, és ValhallA kábeleim már "tisztességesek" lehetnek, mert nagyon nem "magasdúsnak" hallom a produkciót.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:

Jogos a felvetés, kérdés mit jelent az olcsó ?

A másik véglet az a Siltech, Crystal Cable ezüst/arany kábelcsomag, amit a felvételkészítéshez használunk részben tavaly késő ősz óta. Lista áron kb 30 millió forintról beszélnénk, ha lista áron kellett volna megvenni a Siltech, CC kábeleket.
Ahogy szoktam mondani, annyiért akár jó is lehet... :D

Nem vagyok a kérdésben különösebben jártas.
Van a birtokomban egy pár AN Vz, amit ma már nem tudnék megvenni, annak a használt ára 400 e. körűl van, ami nagyon sok pénz. És persze van annál is jobb a márkán belűl is, az AN LP többszörös áron, több fórumtárs is birtokol ilyet. ( Srry, más márkákhoz nem tudok hozzászólni. ) Tehát relatív, hogy kinek mi a drága. Mondjuk, nálam az " olcsó " a Vz árának a harmada - negyede.
Az ezüst " veszélyét " abban látom, mikor valaki a feljebblépés reményében, a középkategóriás rézdrótját váltja le kicsivel drágább ezüstre. Akkor jönnek a pofáraesések.
Amit én tapasztaltam, illetve ezüst - kérdésben a nálam jóval jártasabbaktól hallottam, hogy ötször meg kell gondolni, mielőtt az ember az ezüst vonal fele lép, mert a jó rézhez hasonlatos kiegyensúlyozottságú, az ezüst minden előnyét felvonultató ezüst kábel megvásárlásához mélyen a zsebbe kell nyúlni.
Tovább rontja a helyzetet, hogy érdemes rendszerben gondolkodni, hogy ha már ezüst, akkor legyen minden az - mint Nálad. Ez földi halandók közűl keveseknek járható út.
Ennek ellenére én jól elvagyok az egy árva Vz - vel, de erról a drótról sokan mondják, hogy meglepően jól integrálható idegen - akár kifejezetten olcsó - rendszerekbe is, ebben is rejlik a zsenialítása.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.08.05., hétf. 08:22
kaef2 írta:
zoli73 írta:

Amig nem volt tapasztalatom ezüst kábelekkel, addig én is azt hittem, hogy ilyen hangkarakterűek.
Egyetértünk. Nem ilyenek.
Nagyon, nagyon csodálkoznék, ha bármelyik kiadványt, vagy a nagy felbontású digitális transzfereket bárki túl "fényesnek" vagy "élénk magas hang"-osnak hallaná a sok ezüst kábel miatt.
A "a kapott hang nagyon elkerül a természetestől" állítást nagy csodálkozással szoktam figyelni:
Mindenki tudja, de azért leírom, hogy a az ezüst kábelek hangminőség-szórása jóval nagyobb, mint a rézdrótoké. Szóval, de, egy olcsóbb ezüstdrót valóban elviheti a hangot olyan irányba - még ha hifisztikailag mutat is fel erényeket - ami természetellenessé, gyakorlatilag hallgathatatlanná teszi a kapott hangot - és nem az alkalmazott elektronikák miatt.
Evvel egyidőben kaef2 stúdiójában vitathatatlanúl kiválóan teljesíthetnek a professzionális kvalitású ezüst kábelek.
Én magam is tudnék példát mondani arra, hogy X ezüst drót milyen jól, Y meg milyen fülsértően mutatkozott be nálam - ugyan abban a rendszerben.
Jogos a felvetés, kérdés mit jelent az olcsó?

A nálam valaha járt legolcsóbb ezüst kábel a WW Micro-Platinum pro audiós AES és mikrofonkábel, illetve a Kácsa sajátja. Méterét a bundról 50e ft alatt lehetett megvenni, szereletlenül. Mondjuk ha nem száz méteres mennyiségben vesszük a felvételkészítéshez, akkor inkább ötször ennyi lett volna az ára és valószínűleg nem is lehetett volna venni a gyártótól, csak szerelve.

A másik véglet az a Siltech, Crystal Cable ezüst/arany kábelcsomag, amit a felvételkészítéshez használunk részben tavaly késő ősz óta (van még mellette sok WW Micro-Platinum és Platinum ezüst, és Micro Silver Eclipse réz is). Lista áron kb 30 millió forintról beszélnénk, ha lista áron kellett volna megvenni a Siltech, CC kábeleket.

Kép

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
zoli73 írta:
cables írta:

Sokan választják azt a megoldást, hogy ezüst vagy más élénk magas hangokat adó huzallal átkábeleztetik a hangsugárzókat. Ettől lesznek magasak, de a kapott hang nagyon elkerül a természetestől. Hibát másik hibával nem lehet kompenzálni.
Egyetértünk. Nem ilyenek.
Mindenki tudja, de azért leírom, hogy az ezüst kábelek hangminőség-szórása jóval nagyobb, mint a rézdrótoké.
Szóval, de, egy olcsóbb ezüstdrót valóban elviheti a hangot olyan irányba - még ha hifisztikailag mutat is fel erényeket - ami természetellenessé, gyakorlatilag hallgathatatlanná teszi a kapott hangot - és nem az alkalmazott elektronikák miatt.
Evvel egyidőben kaef2 stúdiójában vitathatatlanúl kiválóan teljesíthetnek a professzionális kvalitású ezüst kábelek.
Én magam is tudnék példát mondani arra, hogy X ezüst drót milyen jól, Y meg milyen fülsértően mutatkozott be nálam - ugyan abban a rendszerben.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
cables írta:
Rock60 írta:
2024.08.04., vas. 18:40

Ok, és akkor mi a helyzet a 8 - 10 centis jumper - ral ?
Komoly pénzekért cserélik ki sokan a gyári fémlemezeket, nem kis hangminőség javulásról beszámolva.
Állítólag rengeteget számít. Én nem tudom, a Quad csak egy pár kábelt fogad...
A jumper és a belső kábelezés teljesen más téma, és ez nagyon megér egy misét. A jumper a hangsugárzó két (vagy több) részének teljes együtt futásáért felelős. Ez egy nagyon kritikus kábel a rövidsége ellenére. Ezt a hangsugárzó gyártója ránk bízza, nekünk kell a lehető legjobb kábelt oda kiválasztani.

A belső kábelezés teljesen más téma. A komoly gyártók a saját belső kábeleikhez vizsgálják be a termékeiket, sztem, ahhoz nem nagyon érdemes nyúlni.
Viszont a hangfal kábelek döntő többsége igen rossz magasban és ezért sokan választják azt a megoldást, hogy ezüst vagy más élénk magas hangokat adó huzallal átkábeleztetik a hangsugárzókat. Ettől lesznek magasak, de a kapott hang nagyon elkerül a természetestől. Hibát másik hibával nem lehet kompenzálni.
Egyetértünk. Nem ilyenek. Nálam most minden kábel (táp, összekötők, Ethernet) ezüst, javarészt hazai, a képen látható hangsugárzókábel is.

Kép

Sokféle hangsugárzóval (többféle aktív 3 utas stúdió monitorral is a passzívak mellett) és a saját élő, koncert DSD256 felvételekkel kipróbálva nem tapasztaltam "élénk magas hangokat" vagy hogy "a kapott hang nagyon elkerül a természetestől".

Mind a márciusban megjelent Djabe: Art In Tone szalagról digitalizált és a nativedsd-nél megvehető nagy felbontású file-ok, mind a szintén szalagról készült, most megjelent Babindák, Juhász, Papesch, Pettik: Egy! című LP esetében használtunk ezüst kábeleket a felvétel és a kiadás során.

Kép

Kép
[OFF - katt ide ha látni akarod]
- ha valaki nem volt ott a felvételen, nem tudja, hogy milyen utómunkával és hogyan készült az, milyen hangzással hagyták jóvá az allkotók, akkor honnan lehet tudni, hogy hogyan kellene szólnia illetve a kapott hang egy kábelcserétől lett természetellenes? Nem lehet, hogy a kábelcserével inkább a rendszere valós képességeit hallja?

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

SoundMania írta:
2024.08.04., vas. 20:55
cables írta:
Rock60 írta:

Komoly pénzekért cserélik ki sokan a gyári fémlemezeket, nem kis hangminőség javulásról beszámolva.
A jumper és a belső kábelezés teljesen más téma, és ez nagyon megér egy misét.
És mi a helyzet a biztosítékokkal? Lassan nagyobb üzlet mint a kábelek. :)
Ki kell próbálni ennyi az egész, de esetek nagy részében elég sokat dob a rendszer hangján…nálam bejött de mint minden itt is sajnos a drágább a jobb ….a nagy változás az ha mindehol ki van cserélve :tutiok:
"Az igazi barát szemből támad."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Rock60 írta:
chord_ írta:
2024.08.04., vas. 16:59

Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Ennek az elméletnek tükrében a belső kábelek, amelyek jó esetben rövidek, gyakran centiméterekről van szó, nem vesznek részt olyan súllyal a hangi mátrixban, mint ahogyan a köztudatban, vagy a józan / konvencionális mérnöki megközelítéssel gondolnánk.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

cables írta:
Rock60 írta:
chord_ írta:

Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Ennek az elméletnek tükrében a belső kábelek, amelyek jó esetben rövidek, gyakran centiméterekről van szó, nem vesznek részt olyan súllyal a hangi mátrixban, mint ahogyan a köztudatban, vagy a józan / konvencionális mérnöki megközelítéssel gondolnánk.

És mi a helyzet a biztosítékokkal? Lassan nagyobb üzlet mint a kábelek. :)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
chord_ írta:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.08.04., vas. 20:12
zoli73 írta:
2024.08.04., vas. 20:08

Te szegezted nekem a kérdést egy olyan témában, amit már minden vitában résztvevő kb. 1 hete elengedett.
Csak Te nem tudod.
Ma 14:20 - kor azt írtad, hogy a témát elengeded. Tedd azt.
Én vagyok a legnagyobb marha, hogy belemegyek egy ilyen diskurzusba, ami semmi másról nem szól, csak a szavaim kiforgatásából. bocs.gif

Ui.: Csak jelzem, hogy letiltalak, nekem ebből most volt elég! :noproblemo:

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2024.08.04., vas. 20:08

Te szegezted nekem a kérdést egy olyan témában, amit már minden vitában résztvevő kb. 1 hete elengedett.
Csak Te nem tudod. :ohnoohnoohno:
Ma 14:20 - kor azt írtad, hogy a témát elengeded. Tedd azt.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”